wielki_czarownik 19.09.06, 21:07 Nie zmieniać! Plac był, jest i będzie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iwonaak Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.amsnet.pl 19.09.06, 21:50 zostawcie w spokoju Pl.Grunwaldzki!!!! nie wyobrażam sobie,aby władze miasta zmieniły obecną nazwę...uwielbiam to miejsce:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:51 dokładnie, to prawuie jak rynek wszyscy wiedza gdzie jest pl.grunwaldzki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.Slowianska.k.pL 19.09.06, 21:52 a co z rondem/jondrem reagana? ;) no i moze zrobic w koncu pl. kromera, z dedykacja dla dziennikarzy, ktorzy o nim pisza;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.Slowianska.k.pL 19.09.06, 22:02 narazie nikt nie zwrocil uwagi na ciekawy fakt - z ta propozycja wystapila komisja nazw przy towarzystwie milosnikow wroclawia. chyba czas, aby prawdziwi milosnicy tego miasta i jego historii dbali wlasnie o miasto, a nie polityke i takie rozne... Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu 19.09.06, 23:13 Gość portalu: iwonaak napisał(a): > uwielbiam to miejsce:)) Ja też. Wieczorem idę tam z foremkami i stawiam babki z piasku. :) Ale już uklepują ten piach po mału :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmpatyk PRL Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 21:53 Pan wojewoda szukał ulicy dla Generała Kuklińskiego. No i jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 08:40 Co za bzdura z tym Kuklińskim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.dsl.teksavvy.com 19.09.06, 21:57 Polacy zawsze maja preoblem ze znalezieniem zajecia .Zajal bym sie bardziej remontem tego waznego wezla komunikacyjnego,przyspieszenia tej przebudowy zamiast zawracac sobie glowe zmiana nazwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bsk Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.akron.net.pl 19.09.06, 21:58 Kłócą się o Poltegor ze to zabytek i wizytówka miasta…. Zmieniają nazwy ulic, bo proniemiecki, prokomunistyczne… A czy jest we Wrocławiu i na świecie osoba, która była we Wrocławiu i nie wie gdzie jest Grunwaldzki???? Plac grunwaldzki może nie jest typowym placem, ale to nasz punkt orientacyjny, podobny do rynku. Każdy turysta idzie zobaczyć rynek, każdy student lub osoby związane z nauka wiedza gdzie jest plac grunwaldzki. Osoby, które kończą studia wracając po latach dzięki niemu orientują się gdzie, co jest. Nie rozumiem, po co zmieniać cos, co jest dobre…. Tak może być chyba ze rządów PiSu! Czysty idiotyzm. Szukamy pamiątek Wrocławia, symboli, wyjątkowych miejsc… a tu jakaś wielka dama stwierdza ze to nie plac, bo parę więcej budynków zbudowano….Osoba odpowiedzialna za pomysł zmiany placu powinna być natychmiast zwolniona nie zależy jej na naszym miesicie a tym bardziej na zwiększeniu popularności. Apeluje do wszystkich o bojkot tego pomysłu!!!!!!! Bo w przyszłości zmienia nazwę pergoli na altanki a hale stulecia na Bóg wie co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~jointmizgasl:/ Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:05 HAHA! Ostatnio jak czytam niektore artykuly to masakra. O czym oni pisza ? Uczelnie wydzadza po (gora) pare tys zl, a oni mowia ze sie ciesza ze dostana pomoc od miasta..lol :D Ja uwazam ze oczywiscie powinna zostac nazwa pl. Grunwaldzki..ale bez przesady znowu ze dla wszystkich to miejsce orientacyjne. Jesli chodzi np o studentow AE a jest ich calkiem sporo ;P to np pub enigma, no mniejsza o to, ale bsk przesadzasz :D W ogole ogladal ktos fakty na TVN ? Zalosne..pokazywali wscibska babcie(wkret z przed roq ..:>) i wojne rodzinna o domek..przeciez to sie do Majewski Show nadaje...'Jednostki nadaja, miliony odbieraja, chcesz czy nie chcesz zrobia ci z glovy jajo', elo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:04 a może wyburzyć PRL-owskie budynki? Wtedy zostanie plac ... Odpowiedz Link Zgłoś
xegar Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu 19.09.06, 22:08 Niech zostanie jako plac Grunwaldzki. Xe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: 194.146.216.* 19.09.06, 22:09 cóż za dramatyczny a zarazem interesujący problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bsk Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.akron.net.pl 19.09.06, 22:09 A tak troszkę odbiegając od tematu to wystartował samolot z placu Grunwaldzkiego, nie poleciał za daleko, iż został zestrzelony przez Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:12 grunwaldzki na zawsze, pamietam jak dzis gdy miałem kilka lat jezdziłem z babcią na plac handlowy na grunwaldzkim zawsze mi mama tłumaczyła że gdybym pobłądził to mam się kierować na pl.grunwaldzki a tak juz mam autobus do domu zopstawcie "mój" plac w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 OT: Kromera 19.09.06, 22:16 A jak to w końcu jest z Kromera? Z tego co wiem jest to aleja. A na wszystkich tabliczkach z objazdami jest napisane Plac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: OT: Kromera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:20 jest al.kromera i pl. kromera :)) ot i cała tajemnica pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: OT: Kromera 19.09.06, 23:07 Gość portalu: wrocławianin napisał(a): > jest al.kromera i pl. kromera :)) A gdzie jest jedno a gdzie drugie? Mi się wydaje że to jest jakaś pomyłka. Bo np. znak kierujący na parking przed Urzędem Miejskim kierują na pl. Kromera 44, a tymczasem UM podaje w papierach adres al. Kromera 44. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UM Re: OT: Kromera IP: *.um.wroc.pl 20.09.06, 08:10 Nie ma Placu Kromera. Podejrzewam że to po prosu nazwa zwyczajowa pozostała od czasów gdy odbywał się tu handel. Oficjalnie jest Aleja Marcina kromera:) Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: OT: Kromera 20.09.06, 10:14 Gość portalu: UM napisał(a): > Nie ma Placu Kromera. Podejrzewam że to po prosu nazwa zwyczajowa pozostała od > czasów gdy odbywał się tu handel. Oficjalnie jest Aleja Marcina kromera:) Rozumiem, że tabliczki z objazdami malował ktoś, kto tam coś chodził kupować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot wacek rozwiązać komisję !!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:20 rozwiązać komisję !!!!!!!! za to że nazwała dwa różne miejsca we Wrocławiu tym samym imieniem. Chodzi o ulicę i plac Piłsudskiego. Do dzisiaj odbija się ten fakt czkawką mieszkańcom Wrocławia i nie tylko. Zamiast komisji taką decyzję powinien podejmować jeden zdrowy psychicznie i w miarę inteligentny człowiek. !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość2 Re: OT: Kromera IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 08:44 Jest plac i jest ulica Kromera-włanie remontowana. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: OT: Kromera 20.09.06, 10:15 Gość portalu: Gość2 napisał(a): > Jest plac i jest ulica Kromera-włanie remontowana. To w takim razie gdzie jest plac? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT: Kromera 20.09.06, 11:49 > > Jest plac i jest ulica Kromera-włanie remontowana. > To w takim razie gdzie jest plac? Plac to chyba przenieśli na ulicę Obornicką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~jointmizgasl Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:05 HAHA! Ostatnio jak czytam niektore artykuly to masakra. O czym oni pisza ? Uczelnie wydzadza po (gora) pare tys zl, a oni mowia ze sie ciesza ze dostana pomoc od miasta..lol :D Ja uwazam ze oczywiscie powinna zostac nazwa pl. Grunwaldzki..ale bez przesady znowu ze dla wszystkich to miejsce orientacyjne. Jesli chodzi np o studentow AE a jest ich calkiem sporo ;P to np pub enigma, no mniejsza o to, ale bsk przesadzasz :D W ogole ogladal ktos fakty na TVN ? Zalosne..pokazywali wscibska babcie(wkret z przed roq ..:>) i wojne rodzinna o domek..przeciez to sie do Majewski Show nadaje...'Jednostki nadaja, miliony odbieraja, chcesz czy nie chcesz zrobia ci z glovy jajo', elo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:25 Przemianować Grunwaldzki na plac Koci. Takiego nie ma żadne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.CNet2.Gawex.PL 19.09.06, 23:32 Ręce precz od placu Grunwaldzkiego!!!!!!! Czy ci wymyślacze nie mogliby czasem pójść na spacer? Po rozum. Do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: 81.219.231.* 19.09.06, 23:31 Czy naprawdę miasto nie ma na co pieniędzy wydawać? Może zamiast wydawania piniędzy na bezsensowną zmianę nazwy to możnaby było zrobić normalne przejście podziemne pod PLACEM GRUNWALDZKIM! Każdy wrocławianin wie gdzie jest pl. Grunwaldzki jest to swego rodzaju wizytówka Wrocławia, stanowczo protestuję przeciwko zmianie tej nazwy, poza tym jestem przekonany, że tak jak ja uważa wiekszość ludzi we Wrocławiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Plac imienia Georga W. Busha ! IP: *.aster.pl 19.09.06, 23:38 Tak kochany przez kolejnych rzadzacych w naszym kraju dyktator zasluguje na swoj plac isnt'it? Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf A może imienia Brada Pitta? 20.09.06, 01:16 .......................... Pokażmy że mamy gest dla hollyłudy czy coś!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Dlaczego nie ulica Cesarska (Kaiserstrasse)....??? 20.09.06, 00:26 .....co ten plac mial wspolnego z Grunwaldem..... Raczej wygladal jak Hiroszina...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 00:49 znowu sie nudza. kretyni nie maja problemow wiec je wymyslaja zeby zaistniec. ciekawe kto zaplaci mieszkancom i firmom za zmiane dokumentow reklam itp. zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.wroclaw.mm.pl 20.09.06, 06:56 Do p.Szelca teraz specjalisty i znawcy od wszystkiego i wszystkich.Pan się znowu myli .Samolot z tego placu wystartował gauleitera Hanke.Potem po 45 roku lądowały i startowały między innymi samoloty PO-2 Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu 20.09.06, 07:52 A zmieniajcie sobie co chcecie, ja i tak ide na PKWN, plac 1-go maja, grunwaldzki, robotnicza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.net.autocom.pl 20.09.06, 08:29 Zgadzam się. Dwadziescia parę lat mieszkałem we Wrocławiu po czym wyjechałem "za chlebem". Teraz, gdy wracam do mojego Miasta, w dalszym ciągu spaceruję Przodowników Pracy, a ze Świdnickiej na pl. PKWN idę ul. Świerczewskiego. Próbowałem się douczyć nowych ulic i udaje mi się nie używać nazwy pl. Dzierżyńskiego. To tyle. Mam to po prostu wdrukowane, tak jak tysiące studiujących i odwiedzających Wrocław znają pl. Grunwaldzki. I przyznam, co najważniejsze, że "zderzenia" nazw starych i nowych w rozmowach, listach, wiadomościach itp. powodują kolosalny dyskomfort i to, że moje Miasto wydaje mi sie mniej moje. Staje się Obce. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość2 Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 08:38 Nie zmieniać nazwy! Tam będzie olbrzymie rondo, więc kształt placu zostanie zachowany. Zmiana nazwy to olbrzymie koszty i bałagan.Wiecznym zmieniaczom STOP!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.magma-net.pl 20.09.06, 08:47 przeciez wyraznie mówi się o propozycji zmiany nazwy tej części od ronda do mostu Szczytnickiego,która ku zdziwieniu tez jest pl.Grunwaldzkim.Powołujecie sie na studentów i wiedze jak kraj szeroki.który ze studentów,którzy nie mieszkają w Słowiance,parawanowcu i Kredce oraz który z niewrocławian wie,że to tez plac Grunwaldzki.Rondo- i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawianka2 Propozycja zmiany nazwy nie jest nowa 20.09.06, 08:47 Propozycję zmiany nazwy Placu Grunwaldzkiego na Plac Jana Pawła II już dawno zgłosiła prezydentowi Zdrojewskiemu była przewodnicząca Rady Osiedla Plac Grunwaldzki - pani magister prawa Anna Różańska. Kuriozalne było uzasadnienie tej propozycji. Pani mecenas stwierdziła bowiem, że nazwa Placu Grunwaldzkiego kojarzy się z klęską zakonu Najświętszej Maryi Panny. We wniosku pani mecenas Różańska stwierdziła również, że ten zakon (Krzyżacy) bronił Polski przezd bezbożnymi dzikusami z Litwy. Swego czasu wniosek genialnej przewodniczącej osiedlowej rady cytował tygodnik "NIE". Myślę, że obecnie pani Różańska jest czołowym ideologiem Radia Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu 20.09.06, 08:53 jasne! zmienmy wszystkie ulice na jakies bardziej adekwatne do rzeczywistosci. proponuje pl. grunwaldzki zmienic na place kaczek, sklodowskiej poprosze o zmiane na ul. romka vel debila giertycha, szczytnicka od razu na mistrznie pieprzenia glupot ewe mazur, a reszte ulic kolejno wg alfabety pozamieniac na nazwiska wszystkich oslow...eee.. poslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nawiedzony Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 10:08 Zlikwidować cały PRL, oprócz kaczek bo one są wieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dottka_wrocek Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu 20.09.06, 11:22 Moim zdaniem zmienianie nazw takich 'znanych' miejsc jak Grunwaldzki jest totalną głupotą i klapą, bo kto używa nazwy Jana Pawła?? I tak wszyscy mówią Pl.1 Maja!! Ja np. nadal mówię PKWN i nawet nie wiem jak teraz się nazywa chyba pl. Legionów A po za tym kim był ten Jeziorański?? Bo może ja kiepska jestem z historii ale nie pamiętam takiego gościa Odpowiedz Link Zgłoś
domino_wrc Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu 20.09.06, 22:22 dottka_wrocek napisała: > Moim zdaniem zmienianie nazw takich 'znanych' miejsc jak Grunwaldzki jest > totalną głupotą i klapą To racja nazwa musi zostać ! > bo kto używa nazwy Jana Pawła?? I tak wszyscy mówią > Pl.1 Maja!! Ja np. nadal mówię PKWN i nawet nie wiem jak teraz się nazywa chyba > > pl. Legionów Oj chyba nie mieszkasz tutaj, bo nie da się mieszkać i nie znać od tylu lat nowej nazwy pl. Legionów. > A po za tym kim był ten Jeziorański?? Bo może ja kiepska jestem z historii ale > nie pamiętam takiego gościa Nie trzeba być dobrym z historii żeby wiedzieć kto to był Jan Nowak Jeziorański. Wstyd ! Odpowiedz Link Zgłoś
dottka_wrocek Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu 22.09.06, 12:23 Przeczytaj komentowany artykuł » domino_wrc 20.09.06, 22:22 + odpowiedz > bo kto używa nazwy Jana Pawła?? I tak wszyscy mówią > Pl.1 Maja!! Ja np. nadal mówię PKWN i nawet nie wiem jak teraz się nazywa chyba > > pl. Legionów Oj chyba nie mieszkasz tutaj, bo nie da się mieszkać i nie znać od tylu lat nowej nazwy pl. Legionów. MIESZKAM TU OD URODZENIA!! ALE NIGDY NIE UŻYWAŁAM TEJ NAZWY ZAWSZE PKWN A NIE PLAC LEGIONÓW!! MOŻE TO WINA MOICH RODZICÓW ŻE ZAWSZE MÓWIĄ PKWN =/ > A po za tym kim był ten Jeziorański?? Bo może ja kiepska jestem z historii ale > nie pamiętam takiego gościa Nie trzeba być dobrym z historii żeby wiedzieć kto to był Jan Nowak Jeziorański. Wstyd ! WSTYD?? ZA TO ŻE NIE ZNAM JAKIEGOŚ TAM JEZIORAŃSKIEGO?? JAKOŚ O NIM NIGDY NIE SŁYSZAŁAM, ANI NA LEKCJI HISTORII POLSKI ANI NA LEKCJACH Z HISTORII WROCŁAWIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miłośnik grunwaldu Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 11:52 Zmiana nazwy tego miejsca to jeden z najgłupszych pomysłów, o jakich we Wrocławiu słyszałem. Zamiast zmieniać nazwę, np. lepiej załatać kilka dziurek w okolicznych drogach. I ktoś mi może wmówi, że to ja sam wybrałem sobie takich idiotów we władzach miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wito Re: Grunwaldzki nie zasługuje na miano placu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.06, 13:39 I co by tu jeszcze, Panowie, spiepszyć, i co by tu jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś