Gość: glencia Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:15 Bardzo dziękuję Państwu Gucwińskim za wszystkie lata wspaniałej opieki nad zwierzętami i miłości do nich. Dziękuje za cudowny program Z KAMERĄ WŚRÓD ZWIERZĄT i za to, że odpisywali na wszystkie listy, które dzieci i dorośli do nich przysyłali. Zarówno Pani Hanna, jak Pan Antoni, są wspaniałymi ludźmi i oby tylko takich spotykały na swojej drodze zwierzęta. Serdecznie pozdrawiam Państwa Gucwińskich i dziękuję za wszystkie dobre wspomnienia. Niestety nie na wszystko ma wpływ nawet najlepszy gospodarz ZOO. Gdyby to od Pana Antoniego zależało, to Zoo wrocławskie byłoby trzy razy większe - ale niestety są trudne do rozwiązania sprawy. Coś tam w końcu musiało stać się pretekstem do zwolnienia wiekowego już Dyrektora - bardzo smutne to, że musi odejść, ale każdy z nas osiąga wiek emerytalny i nic nie da się na to poradzić. Życzę Panu, Panie Antoni, oraz Pana żonie, dużo siły i zdrowia, spokoju i odpoczynku - zasłużył Pan na wszystko co tylko najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonina63 Re: Koniec ery Gucwińskich IP: *.speed.planet.nl 26.09.06, 09:23 A co sie dzieje teraz z misiem, moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Koniec ery Gucwińskich 01.10.06, 21:42 Gość portalu: glencia napisał(a): Gdyby to od > Pana Antoniego zależało, to Zoo wrocławskie byłoby trzy razy większe - ale > niestety są trudne do rozwiązania sprawy. Litości ! Byłby to 3 razy większy burdel ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irenka Koniec ery Gucwińskich IP: *.zeto.opole.pl 26.09.06, 09:26 Pamiętam te programy zawsze je oglądałam, miałam wielki szacunek do tych ludzi,ale po tym strasznym artykole o niedżwiedziu trzymanym przez tyle lat w klatce to straciłam wszelki szacunek.Nie wyobrażam sobie żeby tak sławni ludzie,kochający zwierzęta cos tak obrzydliwego mogli ukrywać.Jak oni na te biedne zwierze patrzyli,to jest karygodne.Mam nadzieję że w końcu ten mis będzie uwolniony z tych kajdan.Panie Gucwiński co pan zrobił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Koniec ery Gucwińskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:29 Mam pytanie do pani profesor, która zajęcia ze studentami robiła w Poznaniu...Jaki był prawdziwy tego powód?Przecież doskonale Pani wie, że Pani studenci spędzają setki godzin we wrocławsim zoo i nic nie trzeba im o warunkach tłumaczyć, bo są bardzo dobre, że wyjazdy do Poznania to tyko utrudnienie, że - gdyby warunki w istocie były aż tak złe, zoo nie miałoby szans na działanie w ogóle. Wie Pani też doskonale, że kontrole w zoo są bardzo częste i bardzo skrupulatne. No to jaki jest powód? Bo jeśli rzeczywiście trzeba było robić zajęcia wyjazdowe - to może jakiś profesor od geografii podpowiedziałby, że do Opola jest bliżej a i dojazd wygodniejszy, bo po zmodernizowanej linii kolejowej...Czyli pewnie jakieś umowy międzyuczelniane...ach tak. Wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: Koniec ery Gucwińskich IP: *.dsl.keme.net 27.09.06, 23:31 Warunki sa bardzo dobre??? Co studiujesz, bo chyba nic zwiazanego z przyroda??? Byc moze zajecia wyjazdowe w Poznaniu odbywaly sie dlatego, ze zoo to cieszy sie renoma najlepszego w Polsce? Wpadles na to? Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf Gucwiński-pseudowielbiciel zwierząt 26.09.06, 09:32 "Gucwiński kompletnie nie rozumiał,że wyrządził zwierzęciu krzywdę"-czyżby przez 41 lat wrocławskim zoo rządził idiota?? najfajniejsze e-kartki na www.asiaq.pl wygraj szkolenie na www.grupa-kreatywna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soffi Re: Koniec ery Gucwińskich IP: *.chello.pl 26.09.06, 09:32 Ok ale robi się takie zamieszanie z tym zoo a ono w porównaniu np. ze Śląskim ZOO to kurna pięnie stoi. W Śląskim ZOOO to są dopiero warunki!!! Tragenis Najbiedniejsze są małpki, dobrze, ze mają tak wspaniałych opiekunków, bo gdyby nie ich zaangażowanie to ja nie wiem. Ale co oni sami mogą zrobić!!! Dla mnie to jest skandal to jedno z największych pod wzgledem powierzchniowym zoo ktoś na serio powinien poważnie się zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brussa Re: Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 10:56 Dla mnie ZOO w Polsce to pomyłka. W żadnym mieście nie ma warunków dla zwierząt, które są trzymane na tak małych powierzchniach, że strach. Albo ogromne wybiegi, albo mniejsza ilość zwierząt, albo zrezygnować zupełnie z takich "atrakcji". Zwierzęta się męczą, w dodatku nie ma pieniędzy na utrzymanie. Pytam się więc po co tak męczyć zwierzęta?!!! Dla prestiżu miasta? A co to za prestiż z zaniedbanymi zwierzętami w zasyfionych klatkach dla liliputów? Ludzie są jednak okrutni... Odpowiedz Link Zgłoś
obroonca Koniec ery Gucwińskich 26.09.06, 09:35 Gdzie był Powiatowy lekarz Weterynarii i przez tyle lat to tolerował Dobrostan zwierzat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Wrescie ! IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 26.09.06, 09:43 Juz dawno starcili serce dla zwierzat.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InnaAnia Re: Wrescie ! IP: *.aster.pl 26.09.06, 10:13 Gość portalu: ania napisał(a): > Juz dawno starcili serce dla zwierzat.!!! A mieli to serce?????? --------- Czytałam gdzieś wywiad jak to pani Hania G. opowiadała o lisie, którego trzymali kilka lat w domu (potem poszedł do klatki...). Państwo profesjonaliści :-(. -> cyt pani Hani: "Największym przysmakiem lisa były rurki z kremem". Ja rozumiem, ze niedouczone mamy karmią swoje dzieci słodyczami i colą (robiąc tym wielkie spustoszenie w ich organizmach) - one nie wiedzą. jednak PP Gucwińscy to FACHOWCY. UFFFFFFFF, dobrze, że pójdą z ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisek rurkojad Re: Wrescie ! IP: *.telia.com 26.09.06, 11:11 Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: InnaAnia 26.09.06, 10:13 + odpowiedz Gość portalu: ania napisał(a): > Juz dawno starcili serce dla zwierzat.!!! A mieli to serce?????? --------- Czytałam gdzieś wywiad jak to pani Hania G. opowiadała o lisie, którego trzymali kilka lat w domu (potem poszedł do klatki...). Państwo profesjonaliści :-(. -> cyt pani Hani: "Największym przysmakiem lisa były rurki z kremem". Ja rozumiem, ze niedouczone mamy karmią swoje dzieci słodyczami i colą (robiąc tym wielkie spustoszenie w ich organizmach) - one nie wiedzą. jednak PP Gucwińscy to FACHOWCY. UFFFFFFFF, dobrze, że pójdą z ogrodu. Ty wstretna dziewcynko ! Fuj ! zalujesz liskowi rurki z kremem,a sama to sie obzeras !Nie wsystkie liski musa krasc kury.Grzeczne liski jedza kaske manne i jak zasluza to dostaja rurki z kremem albo ci..y.Mogom tez distac hamburgera ,ale to tucy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Wrescie ! IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 26.09.06, 11:22 Kiedys chyba mieli serce tak mysle bo pamietam jak bylam dzieckiem ich programy. Potem chcialam ogladac juz te nowe z synem i byly dla mnie okrutne. A co do karmienia zwierzat domowych roznymi specjalami ludzkimi- to nie wnikam mam kota ktory uwielbia arbuza, melona i banana i da sie za nie pokroic a ryb nie dotknie. Lis jak kot lubi smietane i nawet te z rurek wiec sie nie dziwie. Najgorsze u Gucw bylo to ze zamykali te zwierzaki w malych klatkach i zmuszali pracownikow by cicho siedzieli? Kiedys byla nawet jakas sprawa o dziwne rozdysponowanie funduszy na budowe pawilonow, ale Gucwa poszedl w polityke i...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRzemekkw Koniec ery Gucwińskich IP: 82.139.22.* 26.09.06, 09:59 No i bardzo dobrze, że odchodzi, żaden z niego autorytet, chyba że w dziedzinie zaniedbywania zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dghd Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 10:07 a w krakowie słoń zaklinował się w basenie i pracownicy probowali go ratować czymając trombe słonia w górze potem wypuscili wode z basenu a słon dostał takich furji że zmarł a dyrektor kazał go szybko pociąć piłami motorowymi żeby jakiś dzienikarz nie zrobił zdięcia to jest wiadomośc dla prasy łącznie z tym że za dużo w tym zoo zarabiają klany rodzine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baloo Re: Koniec ery Gucwińskich IP: *.telia.com 26.09.06, 11:19 Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Przeczytaj komentowany artykuł » Gość: dghd 26.09.06, 10:07 + odpowiedz a w krakowie słoń zaklinował się w basenie i pracownicy probowali go ratować czymając trombe słonia w górze potem wypuscili wode z basenu a słon dostał takich furji że zmarł a dyrektor kazał go szybko pociąć piłami motorowymi żeby jakiś dzienikarz nie zrobił zdięcia to jest wiadomośc dla prasy łącznie z tym że za dużo w tym zoo zarabiają klany rodzine A pokrojonego slonia uzyto jako zarcie dla lwow a ze sloniny zrobili skwarki i dostaly to malpy i wenze,bo ony nie maja TROMBY.A jak sie dowiedzial Gucwinski ,to dostal takich furii,ze az tygrysy posikali sie ze strachu.On tez chcial kawalek sloniny ze slonia .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozgoryczony! Skandlaiczne zachowanie władz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 10:12 dlaczego dopiero po publikacji gazety doszło do kontroli przez odpowiednie władze weterynaryjne?wcześniej nikt oprócz Państwa Guzwińskich nikt się tymi zwierzetami nie interesował? A ciekawe, jak na tą kwestię zapatruje się prawo? Ogród zoo bez nadzoru, tyle lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Bartecki Koniec ery Gucwińskich IP: *.leczna.enterpol.pl 26.09.06, 10:14 mam kiełbie we łbie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Koniec ery Gucwińskich IP: *.dsl.netsource.ie 26.09.06, 10:28 A moze by tak P.Gucwinskiego zamknac na ostatnie 8 lat w klatce i tez powiedziec - "bo go nikt nie chcial, a gdzie indziej dla niego nie ma miejsca". Wstydz sie Panie Gucwinski. Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Argumentem za odwołaniem Gucwińskiego 26.09.06, 10:32 możne być jeszcze fakt, że biedny niedźwiadek nie miał też partnerki niedźwiedzicy, która umilałaby mu czas pobytu w karcerze. A niedźwiadki, proszę słonia, też mają potrzeby towarzyskie. Jak każdy człowiek.... Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Przy okazji: co stało się z misiem? 26.09.06, 10:49 Gdzie TERAZ znajduje się misiek z karcera u Gucwińskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Misiek pojedzie do Niemiec lub Wloch IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 26.09.06, 11:24 do osrodka dla starych niedzwiedzi i bedzie zyl na wybiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
ozyrys4 Już dawno należąło to zrobić!!! 26.09.06, 10:56 Najstarsze państwo na śiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Koniec ery Gucwińskich 26.09.06, 11:19 Tytul GW: "Gucwiński odwołany! Podobno męczył zwierzęta" Podobno w Tajlandii dziwki plywaja w akwariach... (Znow przychodzi odwolywac sie do czeskiej kinematografii.) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyrafa46 Re: Koniec ery Gucwińskich IP: *.aster.pl 26.09.06, 15:28 Tak, jestem okropnie wstrętna (nooo, ma się swoje lata, he he). Nie daję własnemu kotu mięska. Wcale. Ale rurek z kremem też nie. Nawet jak uda mu sie złowić jakieś mięsko - zabieramy :-(. ALE sami też przestaliśmy jadać w domu mięso (poza domem owszem, jemy). Nie chcemy, by nam kocina w zęby sie gapiła a sama - nic. ----- nasz kot ma mocznicę i nie wolno mu jeść białka :(. Ale za to nasz kotek jest wolnym zwierzakiem. Wszystkie okna i drzwi - dla niego Echchchch --------------- ------------ Żal mi TEGO miśka i tych białych i tych głupoli, którzy doprowadzają do katastrofy... (moje "auto" - to rower) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g prosili, żeby odszedł?? IP: *.rmf.pl 26.09.06, 11:19 prawo jest takie, że kończy dany wiek i przechodzi na emeryturę i koniec, żadnego proszenia "świętej krowy" bo występował w tv!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Koniec ery Gucwińskich IP: 195.117.234.* 26.09.06, 11:20 nareszcie ta rodzina zlodzieji stracila prace , maja pod miliczem wlasne zoo,za nasze podatki ,to sa czerwone zlodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajtek z Piwnej Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:26 Ech, gdyby tak mozna było wypowiedzieć stołki i stanowiska niektórym posłom, senatorom, radnym itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś zły bardzo Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:44 i bardzo dobrze, ktoś musiał kiedyś pogonić tych ludzi; to zoo to jedna wielka lipa i nic poza tym; wszędzie przy wejściu jakieś budki z fastfudem albo innym gównem, grile i inne takie, dym z tego leci na te biedne zwierzęta; wszędzie bród i syf, w oddziale dla małych zwierząt zalęgły się myszy; zwierzęta są stłoczone na małych powierzchniach, smutne i z widocznymi zmianami chorobowymi na skórze (małpy), u człekokształtnych - porażka, zwierzęta apatyczne i jakby nieobecne... Gucwińscy do zoo, ale jako eksponat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaal Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:46 Wiecie, dlaczego dobrą kawę na przemian popija się wodą? Żeby, jak najdłużej upajać się smakiem i aromatem owej kawy. Państwo Gucwińscy najwyrażniej zapomnieli o tej "wodzie" i zasiadając dziesiątki lat na tym samym stanowisku, zatracili poczucie owego "smaku i aromatu" swojej ukochanej fauny. Odpowiedz Link Zgłoś
dioskorides a wy nawet z misia robicie sprawe polityczną 26.09.06, 11:52 Faktem jest ze tajemnica poliszynela były warunki we wrocławskim zoo i prawdziwe podejscie Gucwińskiego do zwierząt, polityka tu nie ma nic do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jach Re: Koniec ery Gucwińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:53 Co to znaczy męczył zwierzęta?! Dusił węża i bił konia !? Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_wieczor Re: Koniec ery Gucwińskich 26.09.06, 12:17 No cóż, szkoda mi niedźwiedzia, bo faktycznie warunki zostały mu stworzone nieludzkie (nieniedźwiedzie właściwie). Słusznie, że odwołali Gucwińskiego, popełnił duży błąd i musi ponieść tego konsekwensję, lecz błędem o którym mówię, nie jest wcale kwestia biednego misia. Jego błędem jest to, że nie odszedł wtedy, kiedy okrywała go gloria i dobra fama - był we Wrocławiu człowiekiem instytucją, jego praca nigdy nie spotkała się z poważną krytyką, co nie znaczy, że była wolna od błędów - po prostu miał we Wrocławiu dobry PR:) Trzeba było odejść wtedy, a teraz... no cóż odchodzi z konieczności i pewnie jeszcze się modli, żeby nie dorwali go fanatycy z greepeace czy czegoś innego. Tak swoją drogą, to mam 20 lat i czuję, że kończy się moje dzieciństwo - bo Gucwiński był ZAWSZE w ZOO:) Odpowiedz Link Zgłoś