Dodaj do ulubionych

Brakuje robotników do remontów ulic

IP: *.magma-net.pl 28.09.06, 23:45
"Trzeba więc się przyzwyczaić, że Polacy nie chcą już pracować za 1000 zł" -
to chyba jest dobry komentarz do całej tej sytuacji.

Mam pewne wątpliwości co do pewnych stwierdzeń: "Fachowiec obsługujący
maszynę do układania masy asfaltowej może zarobić we Wrocławiu nawet 6 tys.
zł" - ale dlaczego nikt nie dodał za ile godzin pracy? :)

Kolejna wątpliwość: "Ale mało kto chce się podjąć takiej pracy nawet za 1500
zł brutto" - "takiej pracy" tzn. jakiej?? Kolejny raz zapytam, za ile godzin
pracy dostanie się te 1500zł ? :)
Obserwuj wątek
    • heraldek Czyzby usprawiedliwianie sie Dutkiewicza przed.... 28.09.06, 23:48
      ...najblizszymi wyborami...
      ...Zima za miesiac, dwa a wszystkie ulice rozkopane.....
      ...Bedzie horror....
      • Gość: Rafis Re: Czyzby usprawiedliwianie sie Dutkiewicza prze IP: *.wro.vectranet.pl 28.09.06, 23:50
        heraldek moze ty wezmiesz tą robote? masz predyspozycje :)
        • Gość: Wrocławianin Re: Czyzby usprawiedliwianie sie Dutkiewicza prze IP: *.e-wro.net.pl 29.09.06, 08:34
          Dobrze pisze heraldek i ma rację wszystko rozkopane sto remontów na raz. Ty
          chyba z urzędu miasta jesteś.
          • Gość: Bad Wrocek Rafis to urzędas który bąki zbija podczas pracy... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.09.06, 11:03
            i z nudów często w godzinach urzędowania pisze na forum.
            Dlatego nie dziwi mnie więc stan spraw miasta. I nic tu nie pomoże "propaganda
            sukcesu" uprawiana przez ekipę prezydenta. Ona może tylko czasowo zamydlić oczy
            wyborcom.
            "Koń jaki jest każdy widzi".
            • szalala2 Wszyscy jestesmy w Irlandii a wy sie ... za 1500zl 29.09.06, 19:57
              Wszyscy jestesmy w Irlandii a wy sie ... za 1500zl/mc po 12h dziennie
          • 2w Re: Czyzby usprawiedliwianie sie Dutkiewicza prze 29.09.06, 13:19
            Gość portalu: Wrocławianin napisał(a):

> wszystko rozkopane sto remontów na raz.

Nudni już jesteście z tym marudzeniem. Są pieniądze, to się robi. Jak wam się
            nie podoba, to zacznijcie COŚ robić poza narzekaniem. Mądrale od siedmiu boleści...
        • Gość: kot Re: Czyzby usprawiedliwianie sie Dutkiewicza prze IP: *.eranet.pl 29.09.06, 08:35
          Rafis jesteś żałosny z tym lizydupstwem Dutkiewicza
    • Gość: wrocławianin Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 23:51
      Kierownik budowy na Grunwaldzkim chyba się uderzył w głowę stwierdzając iż
      1500 brutto to wystarczająca płaca dra robotnika, jestem ciekaw ile sam
      zarabia ale netto i czy otrzymuje terminowo premie za nie wywiązywanie się ze
      swych obowiązków.
      Proponuję aby wziął się sam za łopatę
      • Gość: Kubiaczek Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.chello.pl 29.09.06, 16:43
        ...szacuję, jakieś 7-10 tys. PLN netto...
    • Gość: corgan zapomnijcie o Ukraińcach kochani budowlańcy IP: *.chello.pl 29.09.06, 01:19
      Tam też jest boom budowlany i płace fachowców są porównywalne z Polskimi. Na
      Białorusi średnia pensja robotnika to 200-300usd. Tyle że jakość tych
      pracowników pozostawia wiele do życzenia.

Cza było szanować ludzi tych którzy pracowali kilka lat temu w polskich firmach
      a nie przerzucac na nich swój bajzel, nie płacić i pastwić się nad nimi a teraz
      skamleć że nie ma ludzi do pracy. Jak to się dzieje ze tutaj były
      same "prymitywne robole nad którymi trzeba było nieustannie stać, drzeć mordę i
      pilnować" (opis jednego takiego z firmy Z.)? Jakie to dziwne że po
      przekroczeniu granicy na Odrze prymitywne robole nagle stają sie cenionymi
      fachowcami? hehe
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: zapomnijcie o Ukraińcach kochani budowlańcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 01:35
        > Tam też jest boom budowlany i

no ale z pewnością mizerniejszy i nieporównywalny z wrocławskim:)))

Cza było szanować ludzi tych którzy pracowali kilka lat temu w polskich firmach
        >> a nie przerzucac na nich swój bajzel, nie płacić i pastwić się nad nimi a
        teraz> skamleć że nie ma ludzi do pracy.

zjawisko ma aspekt dydaktyczny dla młodzieży: wartość ma praca niosąca wymierną
        wartość materialną, a przemądrzałe menedżerstwo i sutenerstwo budowlane spotka
        zasłużona kara. Może zwalnaini dziennikarze z gazwybu się nadają???:)
    • Gość: mimosrod przyszla kryska na matyska :> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.06, 01:42
      skoro tyle lat traktowaliście nas jak śmieci to teraz możecie się wypchać
      tysiącami które oferujecie! radzcie sobie sami :P

budowlancy uderzaja na zachód :>
    • Gość: Adrian Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.wroclaw.mm.pl 29.09.06, 06:53
      Traktowali ludzi jak śmieci.Jeszcze 2 lata temu widziałem jak robotnicy jednej
      z tych firm remontowali dom tzw. bismesmena nowego chowu.Biedacy ocieplali
      elewacje,była póżna jesien A oni przebierali się jedli,załatwiali się na
      deszczu w ogrodzie szefa.Herbatą częstowali ich sąsiedzi mimo że szefowa
      siedziała w domu.Wrogość i agresja do "pracodawcy" była niesamowita.Rozmawiałem
      z tymi ludzmi mówili że takie traktowanie to norma ale co oni mogą zrobić.Z
      czegoś trzeba żyć.Teraz szefostwo wielkiej firmy szuka ludzi do pracy
      • Gość: robinerio Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.qc.sympatico.ca 29.09.06, 17:19
        Man was w gdzies! Laske mi robili, ze w terminie pensje od czasu do czasu
        wyplacici, wiec teraz sami do lopat marsz.
    • Gość: wrocławianin Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.e-wro.net.pl 29.09.06, 07:52
      Lepiej niech się nie spieszą ,bo poźniej wyjdą same braki i za rok będzie
      potrzebny remont. Jestem też ciekawy dlaczego ZDiK i władze miasta nie
      rozliczaja wykonawców za partactwo. Np.PL.Legionów chyba 3lata temu był
      remontowany od podstaw. A już po dwóch latch na środku skrzyżowania przy
      torowisku jest wybity asfalt i dziury. A z jakiś czas znowu się zamknie
      skrzyżowanie, znowu korki a interes się kręci. Później znowu remont innego
      sknoconej ulicy i tak w kółko oczywiście za nasz pieniądze.
      • svarte_sjel Re: Brakuje robotników do remontów ulic 29.09.06, 11:18
        Gość portalu: wrocławianin napisał(a):
        > rozliczaja wykonawców za partactwo. Np.PL.Legionów chyba 3lata temu był
        > remontowany od podstaw. A już po dwóch latch na środku skrzyżowania przy

Nie był. Była tylko wymiana torowiska i nawierzchni.
        • Gość: wrocławianin Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.e-wro.net.pl 29.09.06, 11:59
          Jesteś z urzędu miasta czy właścicielem tej firmy co to spartoliła. Co mnie to
          obchodzi czy było tylko torowisko wymieniane czy remont od podstaw.Dziury się
          porobiły w bardzo szybkim czasie i nikt tego nie rozlicza. M.in. to z moich
          pieniędzy idzie. Tak samojest na Grabiszyńskiej koło zajezdni. A na Traugutta
          koło kościoła św. Maurycego wymienili torowisko i jakoś kilka lat jest dobrze i
          robota zrobiona porządnie.
          • Gość: wera Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:15
            Piszesz jak Kaczyńscy. Nie można podważac ich opinii, bo zaraz powiedzą,że sam
            masz coś na sumieniu albo że jesteś z "szarej sieci". Nie można podejrzewć
            każdego, kto ma coś rzeczowego do powiedzenia lub ma dokładniejsze informacje o
            to że jest z Urzędu Miasta, ze ZDiKu lub wykonawcą robót.
            • Gość: dec Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.chello.pl 29.09.06, 17:20
              ale on akurat rzeczywiście jest ze zdiku;)\
              a tak się składa, że wrocław ma zupełnie bezapelacyjnie najgorsze drogi w
              polsce, a remonty lat 90 i początku tego tysiąclecia są w większości
              świadectwem zgnilizny jaka toczy zdik i braku jakiejkolwiek polityki jakości w
              we wrocławskich firemkach pasożytujących na mieście
          • Gość: llameth Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.magma-net.pl 30.09.06, 02:31
            Jak to co Cię to obchodzi??? przecież sam napisałeś, że plac był remontowany od
            podstaw, to chyba coś wiesz na ten temat? A różnica w kosztach (i efektach),
            między wymianą nawierzchni, a remontem od podstaw, jest zasadnicza.
    • Gość: Zadowolony Role sie wreście zmieniły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 08:11
      Wraca szacunek dla roboli. Obok mnie budował sąsiad dom. To, co ten cham
      wyprawiał z ludźmi to do dnia dzisiejszego się dziwie, że chatę mu nie spalili
      robole. Wodę do picia dla pracowników brał z mojej studni, ale mówiłem mu, ze
      jest płytka i się do picia nie nadaje. Na 2 litry wody wsypywał 25 deko kawy i
      to im dawał do picia. Cieszył się jak debil, ze po takiej dawce dostają szwungu.
      Kibla nie zbij z 4 desek a pracownicy załatwiali się w krzakach. Płaca to 3 zł
      na godzinę. Więc bardzo się cieszę, że te czasy mamy za sobą.
    • yanuss Brakuje robotników do remontów ulic 29.09.06, 08:58
      To wlasnie polski paradoks. Kiedy nasze wladze chca namowic zagranicznych
      inwestorow to bzdurza im o niskich zarobkach Polakow. Sami jednak chca zarabiac
      co najmniej tyle, ile podobni im urzednicy na Zachodzie. Przyklad Balcerowicza,
      ktory mial zarabiac wiecej niz szef Rezerw Federalnych USA jest wlasnie wyrazem
      takiego podejscia. Polska ma dziwnie silnie rozwarstwione spoleczenstwo, na
      biedote i tzw. urzedasow. Teraz ludzie zaczeli sie szanowac, niesamowite
      zjawisko dla tych, ktorzy z gory wyznaczyli wielkiej grupie Polakow role roboli
      za 800 zl. Wy robcie za 800 zl bo, "rozumicie", Polska to kraj na dorobku. Ja
      musze brac 20 tys. bo przeciez tak zarabia moj kolega na Zachodzie. Nie da sie
      tak panowie, na szczescie juz nie..
      • Gość: darek_w1 Odp.. się od Balcerowicza IP: *.lan.pop.pl 29.09.06, 11:28
        > co najmniej tyle, ile podobni im urzednicy na Zachodzie. Przyklad
        Balcerowicza, ktory mial zarabiac wiecej niz szef Rezerw Federalnych USA

W Radiu Maryja tak powiedzieli? Skąd się biorą ludzie, które wierzą w każdą
        bzdurę powiedzianą w Rydzyka?
        • tbernard Coś w tym jest jednak. 03.10.06, 14:37
          Ciekaw jestem, czy wynagrodzenie prezydenta Polski podzielone przez
          wynagrodzenie prezydenta USA da liczbę większą, mniejszą czy porównywalną
          do średniej (lub mediany) podzielonej przez tą z USA.
          To samo odnośnie innych wysokich stanowisk, łącznie z Balcerowiczem.
          Obawiam się, że ich zarobki są porównywalne (może nieco mniejsze, ale
          nie na poziomie krotności) do tych na zachodzie. Za to przeciętni obywatele
          zarabiają małe ułamki tego co ich odpowiednicy na zachodzie, innymi słowy
          na zachodzie zarabia się duże krotności tego co w Polsce przy porównywalnych cenach.
          Uważam, że dobrym rozwiązaniem byłoby wyskalowanie wspólczynników według
          średniej(lub mediany). Wyliczyć wspólczynniki dla kilku krajów cywilizowanych,
          uśrednić je i takie przyjąć za obowiązujące u nas. W ten sposób powstałby
          bodziec aby rządzącym zależało na poprawie poziomu ogółu.
    • Gość: Milka Euro Dolar !!! IP: *.core.lanet.net.pl 29.09.06, 09:05
      Jest zle a bedzie jesce gorzej
      Szacuje sie ze z kraju juz niedługo wyjedzi ok 2 mln Polaków
      I to w szczegolnosci tych młodych,
      W Dublinie na jednego Irlandczyka przypada pieciu rodakow ( nasza mała polska )
      ale jesli mozna tam pracujac w kwiaciarni zarobic ponad 200 Euro tygodniowo ?!
      to po co brudzic sobie rece u nas.
      Volwo, Toyota, LG & Philips nie znajda pracownikow chodzby zjedli za
      przeproszeniem gowno z pod siebie ..
      Az wkoncu sprowadza swoich z Tajwanu czy nie wiadomo skad i zaleje nas do tego
      Ukraincami qrde ;/
      A te Koprofile w sejmie robia tylko na siebie i skacza soboe do gardeł !
      • Gość: darek_w1 Re: Euro Dolar !!! IP: *.lan.pop.pl 29.09.06, 11:33
        > W Dublinie na jednego Irlandczyka przypada pieciu rodakow

Czyli liczba mieszkańców Dublina powiększyła się 6-krotnie. Zastanów się co ty
        pleciesz? Może zrozumiesz dlaczego tak mało zarabiasz ;-)
    • Gość: Aneta Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 09:27
      ...ludzie chcą godnie żyć i zapewnić dzieciom godne życie. A kto mi zapewni, że
      pracując za 1000 zł utrzymam 3 lub 4 osobową rodzinę w "demokratycznej" Polsce
      ( nawet jeśli mąż pracuje za drugie tyle). Odrazu wyjaśnie co mam na myśli
      mówiąc godność. Godność dla mnie oznacza to, że mam co do garnka włożyć (nie
      jadamy wykwintnych potraw), za co chleb kupić, kupić wyprawki do szkoły dla
      dzieci, opłacić mieszkanie - naprawdę wiele nie oczekuję. Ponoć Polska nie jest
      zaściankiem..... Czasem wolałabym wrócić do pierwotnych czasów...
    • Gość: Aneta Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 09:34
      ..... swoją drogą - zakładam, że nie chorujemy!!!!!!
    • Gość: wroclawianka Brakuje robotników do remontów ulic IP: 193.129.19.* 29.09.06, 09:58
      A moze zatrudnic to tych najgorszych robot wiezniow? Nie orientuje sie za
      bardzo jesli chodzi o przepisy, ale kiedyc w GW czytal artykul, jak to
      wiezniowie chcieliby pracowac tylko nikt nie oferuje im pracy. Moze wiec
      jakas "madra glowa" moglaby sie nad takim rozwiazaniem zastanowic? Skazancy
      mogliby pracowac za najnizsza stawke, tylko niech nie siedza i nic nie robia za
      nasze, podatnikow, pieniadze.
      To taka sugestia
      • Gość: domin Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.06, 10:36
        Czyżby jednak nadszedł czas podniesienia pensji niezmiennych od wielu lat?
        Wiadomo, że z pustego to i Salomon... ale może obniżenie tych najwyższych
        krajowych pozwoli wygospodarować trochę grosza na podniesienie tych najniższych?
    • Gość: :( Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.06, 10:40
      a wszystkiemu winna PO i Renia Begier
    • Gość: naiwniak? Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.chem.uni.wroc.pl 29.09.06, 13:46
      Tak, nie wykwalifikowany robol nie chce pracowac za 1500 zl, a pensja asystenta
      z doktoratem na Uniwersytecie to 1400 zl....
      • Gość: t_wrocław Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.06, 22:10
        a kto mu każe tutaj pracować... znajomy z doktoratem w polsce dostał propozycje
        1300plz, oczywiście nie skorzystał z tej propozycji tylko z propozycji firmy
        szwajcarskiej za grubo większą kasę
      • Gość: / Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 22:50
        Jeżeli ów asystent uważa, że jego praca warta jest więcej, niech poszuka innej pracy, lub chwyci za łopatę i zatrudni się jako robol.
    • Gość: klej Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.rozanka.wroc.pl 29.09.06, 15:06
      "Niedawno firmie remontującej ulicę Zachodnią konkurent podkupił całą ekipę."
      Co to są za metody?Otworzyć rynek usług budowlanych dla Ukrainy,Bułgarii i Ruminii!
      • el_p Re: Brakuje robotników do remontów ulic 29.09.06, 15:21
        Gość portalu: klej napisał(a):

> "Niedawno firmie remontującej ulicę Zachodnią konkurent podkupił całą ekipę."
        > Co to są za metody?Otworzyć rynek usług budowlanych dla Ukrainy,Bułgarii i Rumi
        > nii!

Ok, ale konsekwentnie wpuścić tu również konkurencyjne firmy.
        Wybory idą trzeba się tłumaczyć czemu dalej stoimy w korkach, wywalamy kasę na
        objazdy...
        Zresztą ludzie skoncentrowali się na sztandarowych budowach, a jak wygląda
        reszta ulic, to szkoda gadać. Wrocław to jedna z najgorszych dziur jakie w życiu
        widziałem, gorszy był tylko Grudziąc kilka lat temu, ale to już nieaktualne.
        I to jest właśnie charakterystyczne- piękne centrum, monumentalne wieżowce,
        wieje wielkim światem jak z brazylijskich seriali, a na zapleczu szutrowa dróżka
        i żadnej nadziei na poprawę.
        Ale "Jestem dumny z Wrocławia" działa, przecież jest super, mamy piękną galerię,
        2 nowe w drodze i wielki wieżowiec na oku.

BTW. Co tam z misiem w ZOO, już uwolniony?
        • Gość: Łoś_bimbacz ubezpieczenie OC stanu dróg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:23
          > ,
          > 2 nowe w drodze i wielki wieżowiec na oku.

samochodem się nie da pojeździć, ale może sobie kupię karnet na windę w tałer
          ze skaju.

ciekawostka: zacofane miasta Kraków i Łodź mają ubezpieczenie OC za szkody w
          pojazdach spowodowane stanem dróg. Dynamicznego Wrocławia nie chciała
          ubezpieczyć żadna firma, przyznała Pani Mazur.
          • Gość: mk® Kraków i Łódż nie miały tak zniszczonych dróg jak IP: 195.117.126.* 30.09.06, 16:07
            Wrocław, który nie miał remontów prawie wcale w swojej 50 letniej PRL-owskiej
            historii więc o czym tu mowa! Nie miał bo każdy tu na walizkach siedział myśląc
            że wróci do siebie a Wrocek do Niemców!
    • Gość: Konrad Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.zlotniki.pl 29.09.06, 17:46
      Autor podsumowania mija się z prawdą. Oczywiście, że robotnicy ze wschodu chcą i
      będą tu pracować! Bo niby czemu nie ? Dostaną lepszą pracę na zachodzie ? To
      czemu jeszcze tam nie są ??!!
      • Gość: gosc Re: Brakuje robotników do remontów ulic IP: 84.7.144.* 29.09.06, 19:33
        Niektorzy juz na zachodzie sa. Ze stawka 8-10 euro
        za godzine pracy.
    • Gość: placownik Odezwijcie się, masochiści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 21:55
      Prezydent Dutkiewicz cieszy się poparciem ponad 60% wrocławian. Ludzie,
      odezwijcie się. Napiszcie jak podróżujecie po mieście. Rozpoczynając trzecią
      godzinę powrotnej podróży z pracy do domu (z Grabiszyńskiej na Biskupin),
      stojąc w wypełnionym po dach rzęchu zwanym autobusem, pomyślałem sobie, że
      chętnie bym poznał któregoś z was, zwolenników obecnego Prezydenta. Z chęcią
      pogadałbym z wami o godzinach, które Pan Prezydent bez najmniejszego
      skrępowania kradnie mi dzień w dzień. Czy wy jesteście inni? Cierpicie na
      nadmiar wolnego czasu? Czasami sobie myślę, że większość normalnych wrocławian
      po prostu już wyjechała, a ci co pozostali to masochiści, którzy postanowili
      sobie zafundować kolejną kadencję rozkosznych umartwień.
      • Gość: t_wrocław Re: Odezwijcie się, masochiści IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.06, 22:08
        mi brakuje jeszcze tylko kar dla wykonawców za opóźnienia
        • placownik Re: Odezwijcie się, masochiści 30.09.06, 13:24

> mi brakuje jeszcze tylko kar dla wykonawców za opóźnienia

Obecna zapaść komunikacyjna nie jest spowodowana zawaleniem żadnego terminu. Od
          dawna było wiadomo, że tak będzie i władze miasta świadomie się na to godziły.
          Brak ludzi do pracy spowoduje jedynie znaczne przedłużenie trwania tej klęski.
          Bo to jest klęska!
          Jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe dlaczego osoby dotknięte tą klęską
          zamierzają w najbliższych wyborach udzielić poparcia oosobie, która do tej
          klęski doprowadziła.
      • Gość: dec sporo wyjechało;) IP: *.chello.pl 29.09.06, 22:51
        i dobrze;) inaczej po mieście od kilku lat nie dało by się już jeździć, a tak
        do niedawna było jeszcze przejezdne; teraz już miejscami chyba przestało byc,
        skoro przejazd samochodem regularnie zajmuje więcej niż przejscie danego
        odcinka na piechotę.
        Cóz.. niektórzy podniecają sie rozmachem inwestycji, malo kto zwraca uwagę na
        głęboki bezsens niektórych w kontekście potrzeb mieszkańców- potrzebą
        pierwszoplanową jest poprawa przepustowości układu komunikacyjnego, a tymczasem
        setki milionów ładowe są w inwestycje, które bądź nie poprawiają przepustowości
        (przebudowa wokól dworca nadodrze), a wrecz go pogarszają (szewska). Jasne, że
        te miejsca były w opłakanym stanie, jednak w pierwszym rzedzie trzeba
        likwidować wąskie gardła, remontować rozpadające się ulice o newralgicznym
        znaczeniu dla układu komunikacyjnego i przede wszystkim budować nowe drogi, a
        nie tworzyc kolejne deptaki
        • Gość: m he he IP: *.magma-net.pl 30.09.06, 20:14
          ty głupku
      • garym Re: Odezwijcie się, masochiści 29.09.06, 23:04
        > odezwijcie się. Napiszcie jak podróżujecie po mieście. Rozpoczynając trzecią
        > godzinę powrotnej podróży z pracy do domu (z Grabiszyńskiej na Biskupin),

Wsiadam na swoj rowerek ktory stoi przy biurze na Strzegomskiej i po 15 min
        jestem w domu na Muchoborze Wlk :) Co prawda jacys znerwicowani czasami
        potrabia, siedzac w tych swoich blaszanych celach wieziennych, ale mimo
        wszystko zycze im milego dnia.
        Nikt cie na sile do samochodu nie wsadza, a pezydent tez chyba w korkach stoi
        bo nie zauwazylem jakos specjalnie duzo uprzywilejowanych samochodow z kogutami
        (podobno jest to popularne wsrod establiszmentu w Moskwie). Chociaz tu sie moge
        mylic bo on raczej w mojej dzielnicy nie mieszka, wiec nasze drogi sie nie
        krzyzuja
        • placownik Re: Odezwijcie się, masochiści 30.09.06, 00:10
          > Nikt cie na sile do samochodu nie wsadza,

Sam się na siłę wciskam do a u t o b u s u !
        • Gość: llameth Re: Odezwijcie się, masochiści IP: *.magma-net.pl 30.09.06, 02:35
          > bo nie zauwazylem jakos specjalnie duzo uprzywilejowanych samochodow z kogutami
          > (podobno jest to popularne wsrod establiszmentu w Moskwie). Chociaz tu sie moge

ba, swego czasu były (w Moskwie) nawet wydzielone pasy ruchu dla "własti", coby
          nie musieli sie z ludem pospolitować
        • Gość: fifa Re: Odezwijcie się, masochiści IP: *.qc.sympatico.ca 02.10.06, 05:26
          Trabia, bos pewnie tak jak wielu nawiedzonych rowerzystow zamiast jechac po
          nieuczeszczanym chodniku wzdluz pafawagu, WSB, cZY bylej fabryki domow,
          pedalujesz srodkiem waskiej strzegomskiej z zawrotna predkoscia 20km/h, tak ze
          nikt cie minac nie moze, a ludzie w autobusach musza czekac az laskawco dasz
          sie wyprzedzic. STOP nawiedzonym rowerzystom
          • garym Re: Odezwijcie się, masochiści 02.10.06, 11:01
            Teraz jeszcze jezdze po wspomnianej dordze pieszo-rowerowej, ale zima jest ona
            nie odsniezana wiec bede musial sie przerzucic na ulice. Ponadto pod wiaduktem
            drogi rowerowej juz nie ma wiec trzeba zjechac na ulice. Pomimo wyznaczonego
            przejazdu rowerowego przez ulice jakos zaden z kierowcow nie kwapi sie zeby sie
            zatrzymac. Czasami czekam tam nawet 10 min. Dlatego lepiej jest jechac od
            poczatku Strzegomska, nie przejmujac sie kierowcami samochodow.
            Acha, autobusy i tak jada wolniej ode mnie (po uwzglednieniu przystankow i
            korkow). Wielokrotnie rozni wariaci mnie wyprzedzaja po to zeby zatrzymac sie
            kilkaset metrow dalej. Spokojnie mogliby tez dojechac we wspomnianym tempie 20km/h
          • Gość: fakir Re: Odezwijcie się, masochiści IP: *.os1.kn.pl 03.10.06, 09:34
            > Trabia, bos pewnie tak jak wielu nawiedzonych rowerzystow zamiast jechac po
            > nieuczeszczanym chodniku wzdluz pafawagu, WSB, cZY bylej fabryki domow,
            wzdłuz strzegomskiej jest ściezka pieszo-rowerowa którą rowerzysta ma OBOWIĄZEK
            jechać (inna sprawa ze nie jest bezpieczna). Inna sprawa ze jest tak oznaczona
            ze można nie wiedzieć o jej istnieniu. Tam gdzie nie ma ścieżki do poruszania
            się rowerem służy DROGA - chyba ze ma podwyzszoną prędkośc przejazdu...
            Dopóki program ścieżek rowerowych jest na papierze trzeba sie pogodzić z tym że
            dwa kólka bedą na drodze częstym jej użytkownikiem...
            • Gość: artek Re: Odezwijcie się, masochiści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 10:28
              > > Trabia, bos pewnie tak jak wielu nawiedzonych rowerzystow zamiast jechac
              > po
              > > nieuczeszczanym chodniku wzdluz pafawagu, WSB, cZY bylej fabryki domow,
              > wzdłuz strzegomskiej jest ściezka pieszo-rowerowa którą rowerzysta ma OBOWIĄZEK
              > jechać
              wg obecnie obowiązującego pord wraz z rozporządzeniami związanymi, obowiązek
              jazdy traktem rowerowo-pieszym wzdłuż ul. strzegomskiej jest wyłącznie w
              kierunku od gadowianki (a dokładniej od przejazdu dla rowerów za wiaduktem
              kolejowym) do fabrycznej.
              w przeciwnym kierunku - od fabrycznej na nowy dwór po pierwsze takiego obowiązku
              nie ma, a po drugie - nie ma _żadnego_ zgodnego z prawem i bezpiecznego wjazdu.

jazda na rowerze po jezdni na ul. strzegomskiej w kierunku nowego dworu jest jak
              najbardziej zgodna z prawem (chociaz niekoniecznie ze zdrowym rozsądkiem, ale to
              już zupełnie inna sprawa).
              • Gość: Fakir Re: Odezwijcie się, masochiści IP: 195.117.40.* 03.10.06, 12:38
                >azda na rowerze po jezdni na ul. strzegomskiej w kierunku nowego dworu jest ja
                > > najbardziej zgodna z prawem

o takiej interpretacji nie pomyślałem :) nawet nie wiem jaki przepis to reguluje...
                > nie ma, a po drugie - nie ma _żadnego_ zgodnego z prawem i bezpiecznego wjazdu.
                jedyny w miarę bezpieczny wjazd od tamtej storny na ścieżke to popychać droga
                do skrętu na park technologiczny i tam zjechac na ścieżkę
              • Gość: elmumio Re: Odezwijcie się, masochiści IP: *.os1.kn.pl 03.10.06, 17:59
                Właśnie wczoraj ,po 16 mój kolega z pracy omal nie zginał,jadąc tym codnikiem-
                ścieżką.Imbecyl wyjeżdżający z WSB nawet nie popatrzył na chodnik,tylko na
                ulicę ,czy ma wolny wyjazd.Kolega jechał rowerem.To starszy człowiek,juz po
                50.Ma prawo jazdy i zna przepisy.Była policja ,stwierdziła bezsporną winę
                kierującego samochodem{o ironio!marki rover!}.Rozbita głowa,złamana ręka,liczne
                stłuczenia i otarcia.Rower na złom.A u nas dalej nie uczy sie kandydatów na
                kierowców bezpiecznej azdy,tylko zdania egzaminu.
      • Gość: mk® Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się IP: 195.117.126.* 30.09.06, 16:11
        ja jeżdzę na rowerze i tobie też radzę chłopie bo to zdrowiej i przyjemniej
        zapewniam cię a co do dróg najlepiej jakby ich dalej nie remontowali prawda
        ciekawe co byś wtedy mówił malkontencie jeden, jak masz lepszego kandydata jak
        Dutkiewicz to mi go pokaż pewnie będzie tak skuteczny jak Kaczior w Warszawie za
        jego kadencji nic się nie działo w mieście i nie dzieje!
        • placownik Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się 30.09.06, 20:52

>a co do dróg najlepiej jakby ich dalej nie remontowali prawda

Nieprawda rowerzysto! Drogi trzeba remontować. Jak najbardziej! Tylko nie
          wszystkie naraz! A jeśli już inaczej się nie potrafi to trzeba szukać jakichś
          niekonwencjonalnych rozwiązań. Ot choćby spowodować, żeby w parzyste dni
          zabroniony był ruch samochodem prywatnym o numerze rejestracyjnym w którym
          ostatnia cyfra jest parzysta, a w nieparzyste odwrotnie. Albo dać ogłoszenie do
          gazet. Drodzy wrocławianie, kupujcie rowery bo jesienią jazda samochodem po
          mieście będzie praktycznie niemożliwa. I przygotowac kasę na wypadek jeśli ktoś
          będzie miał zejście w karetce pogotowia, która nie mogła dojechać do szpitala w
          sensownym czasie. Rodzina na bank wygra proces o odszkodowanie. To samo w
          przypadku straży pożarnej.

Myślenie naprawdę nie boli. I to niezależnie od tego czy jest się wyborcą czy
          urzędującym Prezydentem mającym ochotę na kolejną kadencję.

A Tobie, rowerzysto, życzę wielu słonecznych dni tej jesieni.
          • Gość: fifa Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się IP: *.qc.sympatico.ca 02.10.06, 05:28
            pomysl z parzystymi/ nieparzystymi numerami jets chybiny,. A co z tymi ktorzy
            maja prace taka ze musza jezdzic autami, bo bez tego nic nie zalatwia?
            Handlowcy, maly prywatny transport nieoznakowany itp.
          • Gość: artek Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się IP: *.wro.vectranet.pl 02.10.06, 07:29
            > Drogi trzeba remontować. Jak najbardziej! Tylko nie
            > wszystkie naraz!

niestety, za dużo jest do roboty aby rozkładać na dziesięciolecia.
            alternatywa jest taka - albo przebudowuje się tyle na ile się ma pieniędzy (raz
            dużo, raz mało) - za to w miarę szybko, albo powolutku przez kolejne 50 lat. z
            tym, że w tym drugim przypadku zakorkowania i tak się nie da uniknąć.

> Drodzy wrocławianie, kupujcie rowery bo jesienią jazda samochodem po
            > mieście będzie praktycznie niemożliwa.

pierwszą i podstawową przyczyną zakorkowania miasta jest nadmierna ilość
            samochodów - i tych z tranzytu (szczególnie ciężarówek), i tych jeżdżących lokalnie.
            wydawałoby się, że najnaturalniejszą metodą rozkorkowania miasta jest
            odstawienie samochodów na korzyść innych środków transportu - komunikacja
            zbiorowa (kz), rowery, skutery itp. w większości wypadków kierowca (choć mógłby
            to zrobić) niestety jest do zaniechania jazdy samochodem mentalnie niezdolny.
            i tak się zaczyna sprzężenie zwrotne - ludzie przesiadają się na samochody,
            wydaje się kasę na rozbudowę dróg przy zaniechaniu inwestycji w kz czy
            infrastrukturę rowerową, w związku z czym ludzie nie chcą jeździć
            niedoinwestowaną i mało rozbudowaną kz w związku z czym przesiadają się na
            samochody.
            i tak w koło macieju.
            a wszyscy solidarnie wyklinają na korki i zdik.
            a że sami do tych korków się przyczyniają ...
            • Gość: elmumio Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się IP: *.os1.kn.pl 02.10.06, 20:18
              Wszystko fajnie,ale jeśli nawet 30%kierowców samochodów przesiadłoby sie do KZ
              to ta poprostu by sie zatkała.Już teraz na niektórych liniach tłok jest
              potworny.Zeby ludzie chcieli zamienic auto na autobus trzeba o to zadbać.A wtej
              chwili co mamy:zatłoczone,rzadko jeżdzące rzęchy z chamskimi kierowcami.
              • Gość: artek Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się IP: *.wro.vectranet.pl 02.10.06, 21:21
                > Wszystko fajnie,ale jeśli nawet 30%kierowców samochodów przesiadłoby sie do KZ
                > to ta poprostu by sie zatkała.
                właśnie, z powodu chronicznego niedoinwestowania - szczególnie w nowe linie
                tramwajowe i tramwaje, cała para poszła w inwestycje drogowe jak w gwizdek -
                tyle przez lata dróg nabudowano a nikt nie jest zadowolony ;))
                wpadliśmy w błędne koło ...
                w sumie rozwiązanie samo się nasuwa - skoro im więcej remontów dróg tym więcej
                korków - należy z nimi skończyć! a korki się same polikwidują. precz z remontami!
                ;P
                • Gość: Mezopot Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się IP: *.171.80.178.crowley.pl 03.10.06, 08:28
                  > tyle przez lata dróg nabudowano a nikt nie jest zadowolony ;))
                  Jakoś nie zauważyłem za wiele nowych dróg. Głównie to są remontowane drogi już
                  istniejące ewentualnie poszerzane lub rozbudowane o drugą jezdnie.
                  • Gość: artek Re: Odezwijcie się, masochiści - odzywam się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 09:11
                    > > tyle przez lata dróg nabudowano a nikt nie jest zadowolony ;))
                    > Jakoś nie zauważyłem za wiele nowych dróg. Głównie to są remontowane drogi już
                    > istniejące ewentualnie poszerzane lub rozbudowane o drugą jezdnie.

cóż, wcale nie pisałem o _nowych_ drogach ;P
      • Gość: Zdziwiony Głupotą? Narzekanie cechą narodową Polaków!!! IP: 212.185.43.* 10.10.06, 12:51
        Placownik - a co, drogi się mają same naprawić? Jak dziurawe to źle, jak coś
        robią bo też źle. Trzeba docenić, że są na to pieniądze - czyli dla Nas, dla
        Wrocławian, dla naszego komfortu. Sorry, ale drogi się nie naprawi w dwa dni.
        Chyba za dużo się naoglądałeś "Zaczarowanego ołówka". Sorry, ale dla mnie to
        jesteś po prostu zrzędą, która nie ma pojęcia co to jest dobro ogółu. Ja też
        się wkurzam na korki, ale wkurzałem się na dziury i dobrze, że coś w końcu
        zaczęli remontować. Wyluzuj facet.
    • Gość: kolowr A co robie Urząd Pracy?????? IP: *.os1.kn.pl 30.09.06, 13:22
      Wypłaca tylko zasiłki "biednym" bezrobotnym, liczonym w grubych tysiacach, bo im
      się nie chce pracować wcale - to jest żenada - praca jest i tyle, jak komuś
      mało, o niech spieprza za granicę, droga wolna, ale wielu nie chce, bo po co?
      raz, ze niewygodnie, z dala od rodziny, a dwa, skoro im i tak zasiłki
      wypłącają... na wódę i papierochy starczy....

ale żądać i marudzić potrafią buraki leniwe i półgłupiaste!
      • opolak Zmartwienie wykonawcy , który wygrał przetarg 30.09.06, 20:19
        Skoro wykonawca wygrał przetarg , ustalony termin, kwota , to niech się martwi
        bo kary za nie wywiązanie się z umowy są bardzo wysokie. Najwięcej płacą
        wrocławianie, którzy muszą się męczyć, a co z inn7ymi robotami we Wrocku???
        • sledzik4 Re: Zmartwienie wykonawcy , który wygrał przetarg 03.10.06, 20:09
          > ... ale przecież widzimy, co się dzieje chociażby na pl. Grunwaldzkim. <

Ano widzimy. Za tę fotę o mało nie dostałem kamieniem od któregoś
          z "robotników". :(
          img242.imageshack.us/img242/3144/2161660nz4.jpg
          • mozambique Re: Zmartwienie wykonawcy , który wygrał przetarg 10.10.06, 15:38
            jak dopbrze naliczyłam stoi 9 luda i nawet jednej dziury nie ma
    • Gość: bal Brakuje robotników do remontów ulic IP: *.c9.msk.pl 11.10.06, 00:16
      jakby USA otworzyla rynek pracy polakom to zaden z nas nie jezdzil by na zachod
      europy pracowac tylko do ameryki. co wiecej wszyscy ci co tera mieszkaja w
      niemczech czy UK tez uciekna za ocean.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka