Dodaj do ulubionych

VII czy IX?

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 13:35
No właśnie. W tym roku kończę gimnazjum i o dziwo mam już dość sprezyzowane
plany na przyszłość. Wybieram się na medycynkę i po przejrzeniu wszystkich
szkółek oferujących biologiczno- chemiczne klasy wybrałam dwie: VII i IX LO.
I teraz mam dylemat. Ok, wiem, że VII jest w "tym" lepsza ale boję się
zakuwania i atmosfery kujonostwa;) No więc może ktoś mnie naprowadzi, którą
mam wybrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 11:35
      Ja bym na Twoim miejscu najpierw obstawiała VII. Według mnie ta szkoła ma
      najlepsze klasy biol-chem w mieście, a IX to moim zdaniem trochę nieciekawa
      szkoła. Ja wybór szkoły mam już za sobą i obecnie chodzę do X - szkoła ta
      cieszy sie wspaniała opinią o klasach matematyczno-informatycznych dlatego jak
      kogoś interesuje taki profil to serdecznie zapraszam
    • Gość: piotrek Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 14:52
      W zeszłym roku skończyłem 7, co prawda byłem na mat-infie, ale szkoła jest na
      prawdę super. Bardzo dobrze wspominam. Nawet biologia i chemia była fajna.
    • Gość: asica Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.03, 20:47
      VII LO to dobra szkoła jeśli chodzi o biol- chem. Skończyłam 5 lat temu, teraz
      kończę studia. Napewno pomoże w egzaminie na AM, ale z akcentem na pomoże.
      Bardzo dobrze trafić na chemię u pana Kota, ale pozostali chemicy też są
      bardzo dobrzy. Biologia- wszyscy super nauczyciele. Bardzo duże wymagania.

Ja miałam tylko bardzo złą anglistkę i do dziś odczuwam skutki. Dziś ta pani
      już nie uczy.

Pozdrawiam.
      • Gość: lena Re: VII czy IX? IP: 62.233.179.* 11.05.03, 22:49
        Oczywiście, że VII .. i tak od razu sprostuje:
        1) nieprawda że to szkola kujonow owszem zdarzają sie ale to już wyjatki (w
        klasie ok. 36-osob. może 2 lub 3 nadmiernie uczące sie osoby ;-));
        2) biol.-chem. troche wiecej nauki ale bez przesady u mnie polowa klasy jest na
        tym profilu i ne widzę zeby sie starsznie przemeczali;
        3) języki naprawde na fatalnym poziomie (może oprocz 2, 3 nauczycieli),
        własciwie brak kompetenych osob.
        4)wybralam humana i jestem bardzo zadowolona, kazdemu kto lubi literature,
        lacine hist gorąco polecam;-)
        5) generalnie nauczyciele sa obiektywni
        pozdr. lena
        • Gość: Ma Re: VII czy IX? IP: *.provider.pl 15.05.03, 17:30
          Wszyscy co tu byli mają coś wpólnego z VII,a ja chodzę do IX.Jestem co prawda w
          klasie ogólnej,a już tu mam b wysoki poziom biologii,od chemii też mamy b dobrą
          nauczycielkę(choć wymagającą)trzeba zakuwać,ale to tak jak w każdej dobrej
          szkole.Nauczyciele są nawet wyrozumiali i można się uczyć super językow.....
          IX to napewno nie nieciekawa szkoła!!!
    • Gość: asica przemyślcie dobrze biol-chemy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 18:41
      Jeszcze taka dygresja. Skończyłam VII LO, klasę biol- chem i z pespektywy
      czasu radzę wszyskim, którzy wybierają się do klas o takim profilu radzę to
      dobrze przemyśleć. Często się uważa, że lata liceum to szmat czasu- to nie
      prawda, zwłaszcza że w nowym systemie to TYLKO 3 lata. Nauki przyrodnicze są
      bardzo ciekawe i z tego względu ten fakultet jest ok. Ale trzeba to dobrze
      przemyślec, bo jeśli nie medycyna czy ogólnie Akademia Med, to co? Tu jest
      problem. oczywiście Ci bardzo dobrzy mogą spać spokojnie, ale w przypadku
      osób, które nie są tak na 100% pewne że się dostaną możliwości jest bardzo
      niewiele. Bo na jakie jeszcze studia można iść zdając biolę albo chemię? Jest
      kilka możliwości, ale tak na prawdę to po żadnym innym fakultecie nie ma się
      tak mało możliwości jak po biol- chemie.
    • Gość: meficzek Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.03, 21:50
      Chodze teraz do VII i jest naprawde spoko. Mimo iz nie jestem w biol-chemie,
      to poziom z tych przedmiotow mamy naprawde wysoki. Co do nauki to jak dla mnie
      nie ma jej wogle. Chodzac tylko i wylacznie na lekcje i powtarzajac material
      przez godzine na dzien przed sprawdzianem wyciagne srednia 4.5 . Atmosfera w
      szkole tez super - trafilem do naprawde wyloozowanej klasy. Troche duzo
      metali, ale to da sie przezyc. Ogolnie VII jest rewelacyujna szkola i ciesze
      sie, ze wybralem to liceum a nie V. Jak dla mnie to poziom jezykowy jest
      wysoki (mowie o angielskim, bo niemiecki niestety w VII lezy i kwiczy). No i
      jak trafisz na matme z Adamczewskim to masz pewnosc ze sie jej nauczysz.
      Pozdrawiam i zachecam do wyboru VII LO.
      • Gość: lena Re: VII czy IX? IP: *.kuzniki.kom-net.pl 22.05.03, 20:56
        Gość portalu: meficzek napisał(a):

Jak dla mnie to poziom jezykowy jest
        > wysoki (mowie o angielskim, bo niemiecki niestety w VII lezy i kwiczy)

Ciekawa jestem, kto cię uczy tego angielskiego, bo akurat u mnie to ang i niem
        po prostu katastrofa...wracając do tych "metali"- to raczej lekka przesada.

pozdr lena

• Gość: mistrz Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.03, 22:08
        O tak.Pan Adamczewski naprawde potrafi nauczyc matematyki.Na Politechnice
        mialem spokoj przez 1 semestr z matma, bo zdolal przerobic material z 1
        semestru z analizy.Naprawde super naucvzyciel
        • jaano Re: VII czy IX? 24.06.03, 11:42
          do meficzka, leny i mistrza:
          pozdrawki od wychowanka 'Wiesia'!!!
          na stronce www.klasab.w.pl może znaleźć jego niezapomniane teksty, przynajmniej
          dla naszej klasy...
          jeśli zaś chodzi o języki to tu różnie: angielski nierewelacyjny, choć Bryś
          całkiem przyzwoicie i życiowo go uczy... zaś niemiec, zależy jak się komu
          trafi, jest bowiem pewna pani M. co to w kółko mówi: 'masz pesia' (to tak dla
          identyfikacji) -
    • Gość: def Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.03, 12:25
      Jesli kladziesz wiekszy nacisk na biologie, to idz do IX. Pani M. od biol. jest
      genialna nauczycielka. Duzo wymaga, ale duzo tez potrafi przekazac. Pozdr.
      • Gość: maja Re: VII czy IX? IP: *.provider.pl 23.05.03, 16:26
        Tak,tak pani Maroń w IX genialnie nauczy Cię biologii...
        • Gość: asica che che IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.03, 00:57
          VII jeśli chodzi o bilogię na prawdę ma się czym pochwalic. Zabójcza G. ale
          doskonała także pozostała ekipa: Mielniczek i Dziedzic. nie oszukujmy się, ze
          pod względem bioli IX stanowi dla VII konkuręcję, bo to bzdura. poza tym VII
          ma genialnych chemików, co dla kandydatów na AM powinno mieć znaczenie niemałe.
          • jaano Re: che che 24.06.03, 11:45
            taaak, tak genialni ci chemicy, że podobno wszystkie odczynniki zużytkowali na
            polekcyjne imprezy ;)))
    • Gość: Juve Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.03, 18:36
      Powiem tak... może VII LO ma większą renomę, ale jeśli nie chcesz
      się "odczłowieczyć" i całych 4 lat spędzić przy książkach - zdecyduj się na
      9tkę! Byłam uczennicą tej szkoły; maturę zdałam ze średnią 6,0; obecnie
      studiuję na Uniwersytecie Wrocławskim - i to na dwóch kierunkach. Można więc -
      jeśli tylko się chce! A te 4 lata wspominam najmilej, jak można!!! Cudowni
      ludzie, którzy są moimi najlepszymi przyjaciółmi, fajna atmosfera i naprawdę
      wspaniali, wyrozumiali belfrowie.
      Na dokładkę powiem jeszcze, iż obydwie moje siostry kończyły IX LO. Nauka tam
      pozwoliła się obydwu dostaś na studia. Jedna skończyła prawo (teraz jest panią
      sędzią), a druga - medycynę (chodziła właśnie do biol-chemu) i ma już "lek.
      med." przed nazwiskiem! A dzięki 9tce zostały im niezapomniane wspomnienia i
      wierne grono przyjaciół (właśnie z czasów liceum! nie z czasów studenckich!).
      Przemyśl wszystko dokładnie i ciepło potraktuj IX LO :) Pozdrawiam gorąco!
      ~Juve
      • Gość: as Re: VII czy IX? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.03, 21:46
        A tam renoma... z renomą to jest tak, że czasem może być na wyrost itd.
        Dzieci, do dobrej szkoły iść można , czasem trzeba, ale to od Was samych
        najwięcej zalezy. Z mojej klasy w VII nikt na medycyne sie nie dostał (
        zdawało 10-13 osób), z innych wszystkie, z jeszcze innych część. prześmiewcy
        wytkną mi, że jak nikt to taka szkoła. Nie, kochani, nie taka szkoła, ale taka
        klasa. Szkoła może być najlepsza, ale jak nie przysiądziecie fałdów to o AM
        można zapomnieć.

Ja tam nie ujmuję honoru IX, bo do niej nie chodziałam, polecam VII, bo to
        dobra szkoła. Tu trezba się uczyć i wielu to wychodzi na zdrowie. ja nie
        zdawałam na AM, ale kończę jedne z najtrudniejszych studiów na Uni. z dobrą
        średnią, stypendium przez wszystkie lata. Jestem pewna, że sporo w tej
        wytrwałości i osiągnięciach zawdzięczam VII LO.

Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka