anwb 11.10.06, 22:37 Program powinien byc imienia plk.Kuklinskiego. Na tym sie powinna skonczyc aktywnosc pana pseudo wojewody. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafis Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra 2006 IP: *.wro.vectranet.pl 11.10.06, 23:04 PIS-iorstwo wszystko chce przenosic do Warszafki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawell Re: Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra IP: 82.160.135.* 11.10.06, 23:18 Zaraz zaraz. Przez 4 lata program praktycznie nie działa. Panowie z PO (z PiS też) we Wrocławiu którzy nim zarządzają biorą kasę za nic. I jak znalazł się w końcu odważny który powiedział w końcu "dość", to jest zły. Trochę wiecej krytycyzmu wobec wpadających w samouwielbienie POwsko-PiSowskich włodarzy miasta i regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Statom Re: Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra IP: *.wroclaw.mm.pl 11.10.06, 23:21 A dlaczego nic sie nie dzialo? Umiesz czytac czy mierzi cie krytyka pis. Jak byk stoi ze przelazaly papiery w szufladach urzedniczych i to nie we wro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawell przeczytaj jeszcze raz IP: 82.160.135.* 11.10.06, 23:31 Napisane jest chyba wyraźnie, że program uruchomiono 4 lata temu. PiS jeśli się nie mylę ma rząd o roku. No chyba, że wcześniej też rządził PiS w ubrankach SLD :). A na poważnie: Dolny Śląsk od lat jest jednym z najbardziej zapóźnionych regionów jeśli chodzi o dotacje z UE (wyjątkiem jest sam Wrocław- a może właśnie dlatego inne rejony mało dostają?). I jest to wina władz lokalnych a nie Warszawki. Jakoś inne regiony dostają pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
adwo-kat Bardzo ważny jest program przeciwpowodziowy Odra!! 11.10.06, 23:32 Jeśłi tego programu nie wdrożymy to będzie nie tylko tragedia na Dolnym Śląsku ale w całej Polsce! Jeśli część urzędasów tego nie zrozumie to lepiejniech się tymnie zajmują! Bo to oni będą mieli na sumieniu skutki i ofiary!!! Dla dobra wszystkich nie jest ważne kto? tylko ile? 82mln rocznie przez 10 lat daje niecały 1mld a nie 10mldów!!!! Panie Wojewodo proszę przypomnieć sobie matematykę a nie politykę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy S. Wazny dla mafijek - pijawek IP: *.de 12.10.06, 00:29 Ale czemu tragedia, zrobienie z Odry toru bobslejowego dla powodzi niczym dobrym sie nie moze zakonczyc, a na tym polega wlasnie program Odra 200x. A ze przy okazji kilkadziesiat osob z tego zyje we Wrocku, to druga czesc medalu, ale co mi za roznica, czy ta kasa zostanie tutaj, czy w Warszawce, skoro i tak cencika nie chcieli mi dac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szmpatyk PRL Re: Już ktoś to na forum napisał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 00:39 Program trzeba skorygować. Za mało uwagi poświęcono w nim sprawie pogłębiania dna i wogóle nie zwrócono uwagi na konieczność poszerzenie koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra IP: *.wroclaw.mm.pl 12.10.06, 06:33 Zalewski to ponura postać -przypominam to on z Millerem (wtedy min.MSW)w czasie powodzi kazał wysadzać wały w Łanach w chwili kiedy to już nie miało żadnego znaczenia.Sprawę w sądzie p. nim "skończyła" ich kumpela Suchocka.Pamiętacie jak pokazywała tylko TV regionalna bombardowanie ze śmigłowców petardami i gazami łzawiącymi ludzi.Potem w nagrodę Zalewski dostał posadkę w prog. Odra 2006 i dobrze żył do dzisiaj.A co zrobił dobrego to gołym okiem widać! Odpowiedz Link Zgłoś
kklement I bardzo dobrze !!! 12.10.06, 08:13 O kant czterech liter powinien być rostrzaskany program ochrony przeciwpowodziowej oparty o kolejne regulacje głównej rzeki i o wielkie zbiorniki retencyjne. Dlaczego ? Bo po pierwsze to kolejna dewastacja przyrody, po drugie zaś w przypadku naprawdę obfitych opadów i wysokiej fali powodziowej nawet najlepsze rozwiązania hydrotechniczne mogą zawieść, a wówczas katastrofa jest na całego. Pamiętacie rok 1997 ? Co wtedy dały zbiorniki retencyjne na Nysie Kłodzkiej ? Nic ! Bo jakiś facet nie wpadł na pomysł, że warto je opróżnić przed nadejściem fali powodziowej. JEDYNĄ SKUTECZNĄ OCHRONĄ PRZECIWPOWODZIOWĄ JEST OCHRONA DORZECZA ! Czyli zalesianie gór, deregulacja mniejszych cieków wodnych, pozwalająca im wylewać, gdy wody jest w nich zbyt wiele i tzw. mała retencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela kklement popiera IP: 213.48.102.* 12.10.06, 08:59 kklement, wszystko co piszesz, to prawda, tylko ze przeniesienie siana do warszawy nic nie zmieni w programie Odra, a jedynie zmieni ekipke, ktora sie na tym pasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Przenieść Wrocław do Warszawy a rząd na... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.06, 09:22 ...Madagaskar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Jak długo Wy, Dolnoślązacy będziecie się jeszcze IP: 217.153.131.* 12.10.06, 09:34 uczyć, że jeśli tylko Wschód z Warszawą będzie miał możliwość to nie pozwoli Wam na swobodny rozwój, tylko będzie pilnował aby Wasze podatki płynęły do "centrum"???!!! Ktoś, kto od dziecka został wychowany w kulcie "wodza" (cara, Piłsudskiego, I sekretarza - niepotzrebne skreślić), nie jest w stanie pojąć idei decentralizacji i samorządności. Dla naszych obecnych władz nie istnieje pojęcie "obywatela" z jego prawami i obowiązkami, liczy się tylko Naród, w którym jak za komunizmu - "jednostka niczym". Dzisiaj obowiązuje socjalizm (nazywany sprytnie "solidaryzmem"), który jest "lekarstwem" na normalność zwaną demonicznie "liberalizmem" (które to słowo stało się wyzwiskiem jak kiedyś "reakcja"). W tej obowiązującej dziś ideologi samodzielność nazywa się złodziejstwem, dynamizm - agresją, a chęć poprawy bytu własnego i rodziny - zdradą narodową. Tak jak za PRLu liczy się kunktatorstwo, umiejętność znalezienia dojścia i układy (tyle tylko że nie "stare" a "nowe"). Mam nadzieję, że otwarci Wrocławianie, mieszkający pomiędzy Monachium a Pragą zrozumieją, że nie taką Polskę wybierali ludzie w 89'. Nie chcę niepodległości dla Śląska, chcę tylko żeby zostawiono mnie, moją rodzinę, sąsiadów w spokoju. Pozwolono mi żyć i pracować, dbać o własny kąt. Niewzywano do "odnowy moralnej", "rozbijania układów" czy innych krucjat. Nie mam pieniędzy na to aby budować drogi pod Zamościem ani likwidować bezrobocie na Suwalszczyźnie. Jedynie na co mam pieniądze to na to aby wyremontować łazienkę, mam nadzieję, ze dokupię działkę obok domu i uzbieram pieniądze na baterie słoneczne...Rozumiecie co chcę powiedzieć? P.S. A to na wszelki wypadek link dla wszechpolków, którzy będą chcieli pisać jak to "utrzymują" mój Śląsk: www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/rachunki_narodowe/pkb/2002/teksty.pdf#search=%22pkb%20katowice%22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o co Re: Jak długo Wy, Dolnoślązacy będziecie się jesz IP: *.info 12.10.06, 09:36 "Rozumiecie co chcę powiedzieć?" - nie Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Nic dodać, nic ująć ! 12.10.06, 11:13 Mógłybym się podpisać pod Twoim postem. Mam nadzieję, że obecny stan umysłów będzie się zmieniać, że Dolnoślązacy za sprawą cywilizacyjnego skoku, jakiego jesteśmy właśnie świadkami w naszej małej ojczyźnie, zaczną dostrzegać swoją powoli rosnącą odmienność od reszty tego polskiego bagienka. I że to bagienko w coraz mniejszym stopniu będzie naszym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dardos Re: Jak długo ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.10.06, 12:57 Dobrze prawisz jak mowia, jednak swiadomosc ludzi miejscowych chwilami mnie zadziwia (znaczy sie jej brak). Solar mozesz zbudowac sam, nie trzeba tak dlugo czekac. Zainteresowanych tym tematem prosze pisac danele@wp.pl (jestem w trakcie kalkulacji takiego ruchu, materialy i technologia jest mi znana) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra 2006 12.10.06, 12:18 Jak program ma nbyc wprowadzony w zycie i zrealizowany, skoro pracuje się nad nim za biurkami urzęów, których Odra i inne górskie rzeki nie zalewaja co rok. Co to obchodzi urzędnika w ministerstwie lub w urzęzie wojewozkim, że Kłodzko, czy jelenią Górę zalewa woda. przecież dla nich jakby te miejscowości nadal sięnazywały Hirschberg czy Glatz nie miąłoo to żadnego znaczenia. Byleby tyllko urzęnicy dostakli premię i podwyżke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasi Działania Namiestnika Carskiego IP: *.akron.net.pl 12.10.06, 12:48 Typowa mentalność Namiestnika Carskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abba PIS przegra wybory samorządowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 15:10 I dlatego pośpiesznie przenosi wszystko na szczebel centralny. W ten sposób pomimo przegranej nadal będą rządzić całością. Proste i genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romanek Re: Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra IP: 212.75.114.* 12.10.06, 14:35 A co słychać z głośną swego czsu wycinką starych dębów na wale (chyba Bartoszowickim)? Miały lecieć głowy za głupotę - I co - lecą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MJF Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra 2006 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.06, 15:19 Od kiedy za Wrocław wzięła się t.zw. prawica , wszystko sypie się w tym mieście i województwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toja Re: Czy sypie się program przeciwpowodziowy Odra IP: 83.168.111.* 12.10.06, 15:52 Piszę ze Szczecina. Miasta pewnie jeszcze bardziej zainteresowanego tym programem niż Wrocław. Przed kilkoma laty zgodziliśmy sie na to, żeby koordynowało ten program wasze miasto. Było to nawet logiczne, ponieważ to na 'waszym" odcinku Odry są największe kłopoty. Co mamy po kilku latach ? Nic. Oczywiście można tłumaczyć wszystko Warszawą (zresztą wszystkie wasze problemy zawsze tłumaczycie Warszawą, a sukcesy lokalnej sprawności co już nawet nie jest brakiem obiektywizmu), ale jakim cudem w tym samym czasie nasze województwo przeznaczyło (i zdobyło) na ten sam cel 2 razy więcej środków niż Wrocław. Co dziwniejsze pieniądze te zostały zdobyte "po za" programem Odra 2006. Też nie można napisać, że we Wrocławiu nic nie zrobiono. Zrobiono - 'obniżono bezrobocie" kilkudziesięciu urzędników to zawsze coś. Pewnie mielibyśmy to wszystko gdzieś ponieważ nasz odcinek Odry do 2011 roku będzie zrobiony (praktycznie bez pomocy programy) tylko nie możemy. Co z tego, że barki pływają sobie od nas do Niemiec, Francji czy Czech jak nie mogą dopłynąc na Śląsk. W tej chwili Wrocław jest wielką dla nas udręką i nie dość, że sam z Odry nie kożysta to jeszcze nie daje zarabiać nam.. Dlatego jak to ma pomóc i zacznie coś się dziać to niech ten program przeniosą nawet do Holandii tam się na tym przynajmniej znają. Odpowiedz Link Zgłoś