Dodaj do ulubionych

Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacza??

22.03.03, 22:01

Mnie jest obojetnie czy w Iraku jest bron masowego razenia, czy nie. Moge sie
ale zalozyc, ze Saddam jak by ja mial, to by ja tez uzyl !!
Oczywiscie po fakcie USA znajda ja i przedstawia swiatu !!! - tak jak na
ksiezycu tez podobno wyladowali!!!
Good bye Amerika
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.03, 22:04
      Nie wiem jak sie wytlumacza ale grzech to wielki posylac na smierc i mordowac
      • ballest Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 22.03.03, 22:31
        Aniu !! Dzieki, nic dodac nic ujac !!!
        • Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 23.03.03, 05:55
          ballest napisał:

> Aniu !! Dzieki, nic dodac nic ujac !!!

Dodajmy moze uzbrojenie i urzadzenia labolatoryjne, ktore Niemcy przez ostatnie
          lata, nielegalnie sprzedawaly rezimowi Saddama, bedac najwiekszym
          dostarczycielem broni dla Iraku, pomimo embarga ONZ-tu. Wspomagaly Niemcy
          zbrodniarza w dokonywaniu wiecej zbrodni. Nie jest to grzechem, tak? Ale
          grzechem jest, zbrodniarzowi odebrac bron.

• Gość: ania Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 22:14
            Nie tylko Niemcy, ale nie zapomnij, ze jeszcze nie tak dawno to same Stany
            sponsorowaly Irak w ramach pseudo przyjazni. Teraz jedynie obawiaja sie
            wykorzystania ich wlasnej broni przeciwko sobie. Najbardzej jest przerajace, ze
            sami doskonale wiedza, co Irak posiada, nie potrafia tego znalezc. czyzby
            ironia losu?
            • Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 23.03.03, 22:28
              Gość portalu: ania napisał(a):

> Nie tylko Niemcy,

Niemcy dostarczyly tej bronii najwiecej, czytaj uwaznie.

> ale nie zapomnij, ze jeszcze nie tak dawno to same Stany
              > sponsorowaly Irak w ramach pseudo przyjazni.

Scena polityczna na swiecie czesto sie zmienia, mamy na to setki przykladow z
              historii. Nikt nie gwarantuje dozywotniej przyjazni. Podobnie jest w codziennym
              naszym osobistym zyciu.

> Teraz jedynie obawiaja sie wykorzystania ich wlasnej broni przeciwko sobie.

Nie tylko przeciwko USA.

>Najbardzej jest przerajace, ze sami doskonale wiedza, co Irak posiada, nie
              >potrafia tego znalezc. czyzby
              > ironia losu?

O! Amerykanie i wojska koalicji przeszukaly juz caly Irak. Niesamowita
              wiadomosc! :-)
              • Gość: ania Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 22:39
                Nie, nie przeszukaly, ale czyzbys juz zaponmnial o pokojowych staraniach
                rozwiazania tego konfliktu? Podobno zaden z raportow nie wykazal istnienia
                takowj broni, a to podobno miala byc przyczyna ataku na Irak. pomimo wynikow
                raportow Stany ciagle sa przekonane o istnieniu takowej broni. Mozesz mi
                wyjasnic skad.
                • Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 23.03.03, 22:49

> Nie, nie przeszukaly, ale czyzbys juz zaponmnial o pokojowych staraniach
                  > rozwiazania tego konfliktu? Podobno zaden z raportow nie wykazal istnienia
                  > takowj broni, a to podobno miala byc przyczyna ataku na Irak. pomimo wynikow
                  > raportow Stany ciagle sa przekonane o istnieniu takowej broni. Mozesz mi
                  > wyjasnic skad.

Zaden raport nie stwierdzil, ze Irak takiej bronii nie posiada. O istnieniu WMD
                  (bron masowego razenia) w Iraku przekonane jest zarowno USA jak i Francja,
                  Rosja oraz inne kraje. Irak nie spelnil rezolucji 1441.
                  • Gość: Ania Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 22:52
                  • Gość: Ania Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 22:56
                    P rzepraszam ale pomimo mojego calego wyksztalcenia wlasnie sie dowiedzialam,
                    ze zalizam sie jednak do grona ludzi niedoksztalconych i gola liczba 1441 nic
                    mi nie mowi. Jszcze raz przepraszam
                    • dora-heita Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 24.03.03, 00:45
                      Hmmm, ten sam Irak twierdzil, ze nie ma juz rakiet typu scud. I inspektorzy
                      rowniez ich nie znalezli. A jednak taki scudy spadaja na Kuwejt. Ale to pewnie
                      amerykanie sami je wystrzeliwuja ...
                    • Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 24.03.03, 07:30
                      Gość portalu: Ania napisał(a):

> P rzepraszam ale pomimo mojego calego wyksztalcenia wlasnie sie dowiedzialam,
                      > ze zalizam sie jednak do grona ludzi niedoksztalconych i gola liczba 1441 nic
                      > mi nie mowi. Jszcze raz przepraszam.

Aniu, jeszcze nic straconego. Przy malym wysilku i dobrej woli, mozesz znalezc
                      bardzo duzo, co sie pod ta liczba kryje.

Yani.

P.S.
                      Kilka dni temu podalem link do rezolucji 1441.
                      • Gość: ania Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.03, 18:03
                        No czesc, ale czy moglys (moglabys) mi po krotce opisac o co w tym chodzi.
                        Przyznam sie , ze mnie to bardzo interesuje, a niestety nie mam chwilowo czasu)
                        Sorry za klopot i z gory dziekuje. Ania
                        • Gość: Yani 1441 IP: *.proxy.aol.com 25.03.03, 03:25

> No czesc, ale czy moglys (moglabys) mi po krotce opisac o co w tym chodzi.
                          > Przyznam sie , ze mnie to bardzo interesuje, a niestety nie mam chwilowo
                          >czasu)
                          > Sorry za klopot i z gory dziekuje. Ania

www.iaea.or.at/worldatom/Press/Focus/IaeaIraq/iraqres.pdf
                          www.un.int/usa/sres-iraq.htm
                          United Nations
    • Gość: Rafis Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: 217.30.133.* 22.03.03, 22:40
      Niemcy wymordowali pół świata i teraz prawia morały oraz uczą innych jak żyć w
      pokoju.Więc jednak można :)
      • ballest Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 22.03.03, 22:50
        RAFIS!!! - CO MA PIERNIK DO WIATRAKA?
        Podobno USA to demokratyczny kraj i prosze nie porownuj ich do nazistowskich
        NIEMIEC !
        • dora-heita Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 23.03.03, 01:00
          Pokonani racji nie maja.
          Czy jakos tak to bylo.
          A wogole, to rzygac mi sie chce od tego naiwnego pacyfizmu.
      • Gość: łDo diabła z wami! Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 23.03.03, 16:20
        Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Niemcy wymordowali pół świata i teraz prawia morały oraz uczą innych jak żyć
        w
        > pokoju.Więc jednak można :)

Cóż świat się zmienia.
        Dawni agresorzy są dziś ludźmi którzy już nie chcą wojen wyciągnęli naukę z
        tego co się stało.
        Natomiast dawne ofiary ostatniej wojny są dziś agresorami którzy pojechali
        zabijać w imię ropy, jeszcze do nich nie dotarło co to jest wojna.
        Dopiero jak przywiozą ochotników w plastikowych workach zaczną myśleć.
        • Gość: Rafis Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.03, 17:49
          Gość portalu: łDo diabła z wami! napisał(a):

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
          >
          > > Niemcy wymordowali pół świata i teraz prawia morały oraz uczą innych jak ż
          > yć
          > w
          > > pokoju.Więc jednak można :)
          >
          >
          > Cóż świat się zmienia.
          > Dawni agresorzy są dziś ludźmi którzy już nie chcą wojen wyciągnęli naukę z
          > tego co się stało.

Bajerzyc to my ale nie nas.W przedszkolach można tak opowiadać :)

> Natomiast dawne ofiary ostatniej wojny są dziś agresorami którzy pojechali
          > zabijać w imię ropy, jeszcze do nich nie dotarło co to jest wojna.
          > Dopiero jak przywiozą ochotników w plastikowych workach zaczną myśleć.

Jakie ofiary?
    • Gość: Niedowiarek Re: Co do ksiezyca ... IP: *.adsl.hansenet.de 23.03.03, 01:16
      ballest napisał:

- tak jak na
      > ksiezycu tez podobno wyladowali!!!

Sorry, czy Moglbys troszke szerzej o tym ksiezycu - np. jakies zrodla itp.

PS

25 lat temu byl w kinach taki film " Capricorn 1 / Kozorozec 1 " mam nadzieje
      ze nie jest on Twoim jedynym zrodlem.

Niedowiarek
      • Gość: Yani Re: Co do ksiezyca ... IP: *.proxy.aol.com 23.03.03, 06:15
        Tez czekam na rewelacje wysnute z "dokumentalnego" filmu "Diamonds Are Forever".
        Moze powolasz sie na wysmiana przez astronautykow i innych naukowcow, ksiazke
        Ralph Rene "Nasa Mooned America", ktorej on sam jest wydawca i sprzedaje przez
        internet. Moze zainspirowaly Ciebie "prace badawcze" brytyjskiego fotografika z
        Royal Photographic Society - Davida Percy (laureat kilku nagrod w fotografii),
        ktory mial klopoty z wytlumaczeniem cieni oraz dziwnej jego zdaniem jasnosci
        niektorych fotografowanych obiektow na powierzchni ksiezyca.
        Z niecierpliwoscia czekam !

Yani.
      • Gość: ballest Re: Co do ksiezyca ... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.03, 10:57
        Gość portalu: Niedowiarek napisał(a):

> ballest napisał:
        >
        > - tak jak na
        > > ksiezycu tez podobno wyladowali!!!
        >
        > Sorry, czy Moglbys troszke szerzej o tym ksiezycu - np. jakies zrodla itp.
        >
        >
        > PS
        >
        > 25 lat temu byl w kinach taki film " Capricorn 1 / Kozorozec 1 " mam nadzieje
        > ze nie jest on Twoim jedynym zrodlem.
        >
        >
        > Niedowiarek
        Ogladalem znowu reprtaz na ten temat, moze przed miesiacem w ktorym autor prosi
        astronautow Apollo Amstronga, Collinsa i Aldvina zeby przysiegali na Biblie, ze
        byli na ksiezycu, wszyscy odmowili.
        To jest bardzo ciekawe, bo normalny amerykanin z ta przysiega nie ma problemu,
        po tem reportazu sam juz nie wierze, ze tam byli.
        Pyrsk
        ballest
        • Gość: Niedowiarek Re: Co do ksiezyca ... IP: *.adsl.hansenet.de 23.03.03, 11:12
          Gość portalu: ballest napisał(a):

> Ogladalem znowu reprtaz na ten temat, moze przed miesiacem w ktorym autor
          prosi
          >
          > astronautow Apollo Amstronga, Collinsa i Aldvina zeby przysiegali na Biblie,
          ze
          >
          > byli na ksiezycu, wszyscy odmowili.

Ponownie Sorry, gdyby tak wszystko sie dalo Biblii podporzadkowac jakze
          wszystko byloby proste.

> To jest bardzo ciekawe, bo normalny amerykanin z ta przysiega nie ma
          problemu,

Na prawde - a np. ateisci lu ludzie innych wyznan niz tzw. chrzescijanie ?
          Sorry, ale te argument do mnie nie przemawiaja.

> po tem reportazu sam juz nie wierze, ze tam byli.

Cale szczescie, ze teraz wiem ze to tylko Twoje subiektywne spojrzenie.

Niedowiarek
        • Gość: Yani Re: Co do ksiezyca ... IP: *.proxy.aol.com 23.03.03, 14:20

> Ogladalem znowu reprtaz na ten temat, moze przed miesiacem w ktorym autor
          >prosi astronautow Apollo Amstronga, Collinsa i Aldvina zeby przysiegali na
          >Biblie, ze byli na ksiezycu, wszyscy odmowili.
          > To jest bardzo ciekawe, bo normalny amerykanin z ta przysiega nie ma
          >problemu,

W sadzie, a nie na kazde zawolanie.

> po tem reportazu sam juz nie wierze, ze tam byli.
          > Pyrsk
          > ballest

Czekam na dowody od ballesta (nie od pionka?!?), ze Amerykanie nie byli na
          ksiezycu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=4664801
          Gazeta.pl : Forum

• Gość: lll Re: Co do ksiezyca ... IP: *.media4.pl / 10.5.14.* 23.03.03, 16:40
          Najdurniesze umotywowanie jakie od dawna slyszalem.
    • Gość: dziekan Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: 217.30.132.* 23.03.03, 03:14
      gdyby nie amerykanie siedzialbys teraz cieciu w walonkach przed miesnym.
      • Gość: Alen Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.i-one.at 23.03.03, 16:42
        Właśnie na kanale AL. JAZEERA pokazują mnóstwo zwłok amerykańskich
        żołnierzy ,są także żywi . Mężczyźni i kobiety , przy zwłokach widać ślady
        znęcania się nad nimi .
        Są przesłuchiwani i niesamowicie przestraszeni , są również ranni .
        Potworny obraz , żołnierze są przesłuchiwani . Podają imię nazwisko ,jednostkę
        i gdzie mieszkają . Widać w ich wyrazie twarzy niesamowity stres i strach ,
        tak jakby byli przed egzekucją . Pokazali w TV czterech mężczyzn i jedną
        kobietę .
        Zwłoki były podnoszone przez arabów, podnosili je za włosy z uśmiechem twarzy .

Alen.
        • Gość: Alen Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.i-one.at 23.03.03, 18:15
          Europejska TV N24 podała że te zmasakrowane zwłoki nie bŁdą pokazane , zbyt
          okropny jest to widok .
          Jest jeszcze jeden kanał na HOTBIRDZIE 12653 (H) sr27500, fec ¾ jest to kanał
          Iraq.
          Tam również pokazują drugą stronę madelu.

Alen
          • Gość: obserwator Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.03, 18:39
            Gość portalu: Alen napisał(a):

> Europejska TV N24 podała że te zmasakrowane zwłoki nie bŁdą pokazane , zbyt
            > okropny jest to widok .
            > Jest jeszcze jeden kanał na HOTBIRDZIE 12653 (H) sr27500, fec ¾ jest to
            > kanał
            > Iraq.
            > Tam również pokazują drugą stronę madelu.
            >
            > Alen

Te zmasakrowane zwłoki pokazują kto tu jest dziczą i chyba nie musze tłumaczyć
            jak trzeba z nimi postepować.Amerykanie powinni zrezygnowac z tego
            humanitaryzmu i zacząć prawdziwą wojne.
            • Gość: Alen Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.i-one.at 23.03.03, 20:37
              Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Gość portalu: Alen napisał(a):
              >
              > > Europejska TV N24 podała że te zmasakrowane zwłoki nie bŁdą pokazane , zby
              > t
              > > okropny jest to widok .
              > > Jest jeszcze jeden kanał na HOTBIRDZIE 12653 (H) sr27500, fec ¾ jes
              > t to
              > > kanał
              > > Iraq.
              > > Tam również pokazują drugą stronę madelu.
              > >
              > > Alen
              >
              > Te zmasakrowane zwłoki pokazują kto tu jest dziczą i chyba nie musze
              tłumaczyć
              > jak trzeba z nimi postepować.Amerykanie powinni zrezygnowac z tego
              > humanitaryzmu i zacząć prawdziwą wojne.
              >
              Ja również jestem bardzo oburzony , gdy zobaczyłem te ofiary z dziurami w
              głowie , nie od broni palnej ale od tępych narzędzi . Gdybym nie znał
              temperamentu arabów ich mentalności , ich stosunku do agresorów , wtedy bym
              bez wahania myślał tak jak Ty „obserwator” .
              Szczególnie ten uśmiech na twarzy Irakijczyka gdy usiłował pokazać twarz
              amerykańskiego nieboszczyka, był dla mnie szokujący .
              Jakkolwiek nie jest , trzeba zachować zimną krew i nie dopuścić do eskalacji
              tego konfliktu.
              Cały świat arabski ( islamski ) jest oburzony agresją na Irak , sytuacja
              powoli staje się niebezpieczna dla całego świata .

Alen.
              • wedzonka Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 24.03.03, 19:14

> Gość portalu: obserwator napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Alen napisał(a):
                > >
                > > > Europejska TV N24 podała że te zmasakrowane zwłoki nie bŁdą pokazane
                > , zby
                > > t
                > > > okropny jest to widok .
                > > > Jest jeszcze jeden kanał na HOTBIRDZIE 12653 (H) sr27500, fec ¾
                > ; jes
                > > t to
                > > > kanał
                > > > Iraq.
                > > > Tam również pokazują drugą stronę madelu.
                > > >
                > > > Alen
                > >
                > > Te zmasakrowane zwłoki pokazują kto tu jest dziczą i chyba nie musze
                > tłumaczyć
                > > jak trzeba z nimi postepować.Amerykanie powinni zrezygnowac z tego
                > > humanitaryzmu i zacząć prawdziwą wojne.
                > >
                > Ja również jestem bardzo oburzony , gdy zobaczyłem te ofiary z dziurami w
                > głowie , nie od broni palnej ale od tępych narzędzi . Gdybym nie znał
                > temperamentu arabów ich mentalności , ich stosunku do agresorów , wtedy bym
                > bez wahania myślał tak jak Ty „obserwator” .
                > Szczególnie ten uśmiech na twarzy Irakijczyka gdy usiłował pokazać twarz
                > amerykańskiego nieboszczyka, był dla mnie szokujący .
                > Jakkolwiek nie jest , trzeba zachować zimną krew i nie dopuścić do eskalacji
                > tego konfliktu.
                > Cały świat arabski ( islamski ) jest oburzony agresją na Irak , sytuacja
                > powoli staje się niebezpieczna dla całego świata .
                >
                > Alen.

Sytuacja od bardzo dawna jest niebezpieczna dla calego swiata. Po Nowym Jorku
                chyba tylko zaslepieni glupcy moga spac spokojnie...
                • Gość: Alen Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.i-one.at 24.03.03, 22:09
                  wedzonka napisał:

>
                  > Sytuacja od bardzo dawna jest niebezpieczna dla calego swiata. Po Nowym
                  Jorku
                  > chyba tylko zaslepieni glupcy moga spac spokojnie...
                  >
                  Mylisz się , dla czego dla całego świata ?
                  Przecież nie cały świat prowadzi politykę rabunkową innych narodów , nie cały
                  świat ma zły stosunek do innych kultur i uważa się za pępek świata .
                  Wiele arabów nie wiedziało by nawet co to takiego USA , gdyby oni nie pchali
                  się na siłę .
                  Wędzonka , arab ma znacznie większą dumę narodową jak wiele nacji
                  europejskich .
                  Nie wkłada przy byle okazji paluszka między pośladki USA , zapewne Tobie to
                  ciężko zrozumieć . Twoje horyzonty nigdy nie wychodziły poza własne ściśle
                  okrojone ramy.
                  Na tym świecie jest wiele nacji , niech każda sama zdecyduje jak ma żyć .
                  Arabi są bardzo przyjacielscy i mili ludzie , ale tylko dla tych co im nie
                  zagrażają .
                  To co się wydarzyło w Nowym Yorku jest tragedią , jednak przyczyny tego są
                  namacalne .

Alen.

• wedzonka Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 24.03.03, 22:29

> wedzonka napisał:
                    >
                    > >
                    > > Sytuacja od bardzo dawna jest niebezpieczna dla calego swiata. Po Nowym
                    > > Jorku chyba tylko zaslepieni glupcy moga spac spokojnie...
                    > >
                    > Mylisz się , dla czego dla całego świata ?
                    > Przecież nie cały świat prowadzi politykę rabunkową innych narodów , nie cały
                    > świat ma zły stosunek do innych kultur i uważa się za pępek świata .

Sam sobie odpowiedziales - nie caly swiat prowadzi polityke rabunkowa, a bomby
                    wybuchaja od NYC po Bali...

> Wiele arabów nie wiedziało by nawet co to takiego USA , gdyby oni nie pchali
                    > się na siłę .
                    > Wędzonka , arab ma znacznie większą dumę narodową jak wiele nacji
                    > europejskich .
                    > Nie wkłada przy byle okazji paluszka między pośladki USA , zapewne Tobie to
                    > ciężko zrozumieć . Twoje horyzonty nigdy nie wychodziły poza własne ściśle
                    > okrojone ramy.
                    > Na tym świecie jest wiele nacji , niech każda sama zdecyduje jak ma żyć .
                    > Arabi są bardzo przyjacielscy i mili ludzie , ale tylko dla tych co im nie
                    > zagrażają .

Tyle warte Twoje rozumowanie - my tu gadu gadu, a zaborczy mieszkancy Bali
                    usiluja decydowac jak Arabi maja zyc...

> To co się wydarzyło w Nowym Yorku jest tragedią , jednak przyczyny tego są
                    > namacalne .
                    >
                    > Alen.
                    >

Sa rownie namacalne jak zbrodnie Rushdiego...

Pozdrawiam, i skoro tak sie uparles to zycze mozliwie bezbolesnego konca!
    • wromario Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 23.03.03, 17:14
      ballest napisał:

> Mnie jest obojetnie czy w Iraku jest bron masowego
      razenia, czy nie. Moge sie
      > ale zalozyc, ze Saddam jak by ja mial, to by ja tez uzyl !!

Tryska ta chłopska prostolinijność jak z gezjeru.
      Gdzieś Ty się obsługiwać przeglądrkę nauczył?
      • Gość: ballest Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.03.03, 20:34
        Widziales co USA w Guantanamo pokazalo, to to jest niczym !!!

pyrsk
        ballest
        • Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 23.03.03, 22:02

> Widziales co USA w Guantanamo pokazalo, to to jest niczym !!!
          > pyrsk
          > ballest

A jednak to pionek ballest, nienawidzacy Polakow, wypisuje te same teksty na
          tym i m.in. gliwickim forum. Co takiego Amerykanie gorszego zrobili w
          Guantenamo? Bedziesz pisal dokladniej, czy dalej strzelal ze slepej amunicji?
          Co z tym ksiezycem? Chwalisz sie, ze jako syn zawodowego zolnierza W-tu umiesz
          walczyc a teraz dezertujesz?
          • ballest Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 23.03.03, 22:56
            Gość portalu: Yani napisał(a):

> Gość portalu: ballest napisał(a):
            >
            > > Widziales co USA w Guantanamo pokazalo, to to jest niczym !!!
            > > pyrsk
            > > ballest
            >
            > A jednak to pionek ballest, nienawidzacy Polakow, wypisuje te same teksty na
            > tym i m.in. gliwickim forum. Co takiego Amerykanie gorszego zrobili w
            > Guantenamo? Bedziesz pisal dokladniej, czy dalej strzelal ze slepej amunicji?
            > Co z tym ksiezycem? Chwalisz sie, ze jako syn zawodowego zolnierza W-tu
            umiesz
            > walczyc a teraz dezertujesz?
            Od kiedy ja Polakow nie nawidze ??? nie rozumie aluzji ???
            to do ksiezyca :
            Ta przysiega to tylko jeden z dowodow, jest ich kilkanascie wszystkich nie
            pamietam, drugi to powiew choragiewki, trzeci to dwa cienie tej choragiewki !
            itd. itd. !!!

To do Guantanamo:
            Tam USA zamkneli afganow jak bydlo w klatkach a teraz sie obrazaja na Irak, ze
            nie dotrzymuja konwencji genewskiej , w jakim swiecie zyjemy???
            • Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 24.03.03, 07:25
              ballest napisał:

> to do ksiezyca :
              > Ta przysiega to tylko jeden z dowodow, jest ich kilkanascie wszystkich nie
              > pamietam, drugi to powiew choragiewki, trzeci to dwa cienie tej choragiewki !
              > itd. itd. !!!

Odmowa przysiegi na biblie przed dziennikarzem to zaden dowod. Nikt tego w
              Ameryce nie praktykuje. Dowodem nie jest przysiega lecz fakty: zdjecia, filmy
              i probki skal ksiezyca dostarczone przez austronautow na ziemie. Nawet w
              sadzie, przysiega jest tylko symbolem.
              Choragiewka nie powiewa. Jest celowo uformowana tak, zeby sprawiala wrazenie ,
              ze jest w lekkim lopocie. Poziomy aluminiowy drazek na koncu pionowego masztu
              jest krotszy od dlugosci flagi. Flaga jest przymarszczona jak firanka na
              karniszu, co sprawia zamierzone wrazenie, ze faluje. Sa tylko dwa ujecia na
              filmie, kiedy flaga amerykanska rzeczywiscie lekko sie porusza. Pierwsze, kiedy
              po zamocowaniu flagi astronauci odchodza i stelaz trzymajacy flage jeszcze
              troche drga. Drgania te na ksiezycu beda nieco dluzsze jak na pow. ziemi.
              Drugie ujecie pokazuje lekkie ruchy flagi na wskutek oddzialywania gazow z
              silnika, podczas powrotnego startu ladownika.
              Podwojne cienie na ksiezycu to zadna nowosc. Promienie sloneczne padajace na
              powierzchnie ksiezyca sa duzo mocniejsze jak te, ktore dochodza do pow. ziemi.
              Pyl osadzony na pow. ksiezyca bardzo mocno je odbija (mowi sie potocznie, ze
              ksiezyc sam swieci). Nierownosci pow. ksiezyca bardzo mocno odbijaja swiatlo
              sloneczne dajac dodatkowe zrodlo naswietlenia. Stad na niektorych zdjeciach sa
              podwojne cienie o roznym natezeniu. W niektorych przypadkach dodatkowe odbite
              swiatlo dawala kapsula ladownika pokryta zlota folia. W warunkach ziemskich,
              podobne zjawisko mozesz zaobserwowac wczesnie rano (powietrze jeszcze jest
              rzadkie),przy skosnie padajacych promieniach slonecznych na pokryty rosa
              trawiasty wzgorek. Zobaczysz wokol siebie dwa cienie. Zjawisko to w jez.
              niemieckim nosi nazwe "heiligenschein".
              Podaj kolejne "dowody".

> To do Guantanamo:
              > Tam USA zamkneli afganow jak bydlo w klatkach a teraz sie obrazaja na Irak,
              >ze nie dotrzymuja konwencji genewskiej , w jakim swiecie zyjemy???

Czlonkowie org. terrorystycznych przetrzymywani w Guantanamo maja status jencow
              wojennych. Ich warunki bytowe spelniaja normy konwencji genewskiej. Nie sa
              bici,dostaja pozywienie, picie, maja zapewniona opieke medyczna. Denerwuje
              Ciebie, ze sa za ogrodzeniem i nie dostaja przepustek. Moze powinni poplynac na
              wycieczke po Karaibach za dobre sprawowawnie;-) Pomysl naprawde, zanim cos
              jeszcze na ten temat napiszesz.

Yani.

• Gość: cleo Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.ppp.clsm.epix.net 24.03.03, 00:04
      sposob prowadzenia wojny jest nienajlepszy, lae nie czarujmy sie. Husajn lamal
      prawa czlowieka od lat, wiec jesli chociaz ten psychol zostanie odsuniety od
      wladzy to ta interwencja ma sens. problem w tym ze GWB bardziej zalezy na
      reelekcji niz na losie Irakijczkow.
    • ileana Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 24.03.03, 01:03
      Dziwne,ze tak latwo nas przekonuja ze ta cala wojna to tylko po to aby uwolnic
      biedny ucisniony narod Iraku od dyktatora Sadama.
      Sa rozne sposoby,mniej krwawe,a juz na pewno bez tego rozpetania wojny (w imie
      czego??)zeby zlikwidowac Saddama.
      Nie oszukujmy sie,USA skadinad demokratyczny kraj,nie majac nikogo rownie
      silnego na przeciw(stad ta samowola podejrzewam)nie liczac sie doslownie z
      nikim (np.ONZ) napada na kraj .
      I to jest prawda.
      A ze ma sile, szybko przekupywal glosy mniejszych krajow na poparcie swoich
      niezbyt uczciwych zamiarow ,no coz prawo silniejszego i bogatszego.

Raza was zdjecia zolnierzy zabitych i smiechy Irakijczykow.
      Nikt nie pomyslal ,ze wojna jest okrutna ,bez wzgledu na to po ktorej stronie
      ludzie gina.Wymagacie szanowania zwlok i rannych wiezniow,od kogo?
      Oni bronia swojego kraju,a ze sa barbarzynscy.My ich na pewno nie uczymy
      lepszych uczynkow.
      Gdy wojna ruszyla serce mi sie scisnelo,ze zgina ludzie po obu stronach
      niepotrzebnie.Biada matkom.

Ja tylko sie zastanawiam,jak bardzo zawazy ta idiotyczna wojna(gdzie Ameryka
      tylko raczki zaciera jakie korzysci bedzie miala)na terroryzmie,ktorego
      zlekcewazyli wielcy tego swiata,a niestety terroryzm jest nowa forma wojny.

Kto przekona Arabow,ze sluszna jest ta wojna.
      Nieszczescie Iraku jest w tym ,ze siedzi na ropie.

W innym przypadku,Saddam spokojnie moglby zabijac Kurdow,przeciwnikow
      politycznych i krwawo rzadzic.Jestem o tym przekonana.

Na swiecie jest jeszcze kilku dyktatorow.Nikt o nich sie nie dopomina.

Nie cieszmy sie z wojny,ktora jest daleko,wyobrazcie sobie,ze jest blisko
      nas....

Pozdr.
      • Gość: MKK Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.03, 08:55
        ileana napisała:

> Dziwne,ze tak latwo nas przekonuja ze ta cala wojna to tylko po to aby
        > uwolnic biedny ucisniony narod Iraku od dyktatora Sadama.
        > Sa rozne sposoby,mniej krwawe,a juz na pewno bez tego rozpetania wojny (w
        > imie czego??)zeby zlikwidowac Saddama.

I mnie się wydaje, że za dużo smrodu ciągnie się za tą propagandą, którą karmią
        nas media od świtu do nocy.

> Raza was zdjecia zolnierzy zabitych i smiechy Irakijczykow.
        Tak ... nic nie mają one wspólnego z Czterema Pancernymi i Psem.(...) Wojna
        rządzi się swoimi prawami... Niezależnie w jakim się czołgu siedzi i jakim
        karabinem celuje śmierć pozostaje śmiercią, zbrodnia tylko zbrodnią być może.

> Wymagacie szanowania zwlok ...
        Oczywiście nie jestem za tym by moje pośmiertne truchełko było obiektem czyichś
        zabaw, drwin czy eksperymentów. A poszanowania mnie ŻYJĄCEJ ... tego żądam od
        rządzących! Poszanowanie godności człowieka - oto odwieczny problem ludzkości -
        i to niekoniecznie na skalę globalną.

> Nieszczescie Iraku jest w tym ,ze siedzi na ropie.
        Chyba nie jest to precyzyjnie sformułowane: nieszczęściem DLA NAS
        ("konsumentów" ropy) jest, że Irak siedzi na ropie. Gdyby siedział tylko na
        piachu, nawet zagorzali zwolennicy szklanych domów nie chcieliby nawet
        wiedzieć, gdzie to ten Irak na globusie występuje.

Alvinie ... czy nie sądzisz, że pojęcie "grzechu" w kontekście wojny nie
        istnieje?
        Gosia
        • ballest Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 24.03.03, 19:30
          Gosiu !!! wiem do czego zmierzasz, ze zolnierze nie morduja !!! i grzechu nie
          maja!!
          Wiem ! ze wojna ma inne prawa i jak w wojnie ktos kogos zabil, to bedzie za
          to krzyzem walecznym odznaczony !!!
          Co jest ale z Bushem i jego doradcami , ktorzy bez zgody ONZ i Rady
          Bezpieczenstwa napadly na IRAK, bedzie on kiedys za to osadzony?
          Gdzie sie dzisiaj USA znajduje swiadczy cenzura w mediach tej DEMOKRACJI :-(,
          ktora zabrania pokazywac amerykanskich zolnierzy nie tylko w niewoli, ale
          takze zabitych !!!

Prywatnie, musze sie zapytac ??? Gosiu zmienilas prace ?
          • wedzonka Czy ktos osadzi pseudopacyfistow? 24.03.03, 19:55
            ballest napisał:

> Gosiu !!! wiem do czego zmierzasz, ze zolnierze nie morduja !!! i grzechu nie
            > maja!!
            > Wiem ! ze wojna ma inne prawa i jak w wojnie ktos kogos zabil, to bedzie za
            > to krzyzem walecznym odznaczony !!!
            > Co jest ale z Bushem i jego doradcami , ktorzy bez zgody ONZ i Rady
            > Bezpieczenstwa napadly na IRAK, bedzie on kiedys za to osadzony?

Zastanowmy sie raczej czy nie powinno sie osadzic pseudopacyfistow ktorzy dla
            hecy wstawiajac sie za rezimami ludobojcow...

> Gdzie sie dzisiaj USA znajduje swiadczy cenzura w mediach tej DEMOKRACJI :-(,
            > ktora zabrania pokazywac amerykanskich zolnierzy nie tylko w niewoli, ale
            > takze zabitych !!!

Badzmy szczerzy, USA to kraj dzieki ktoremu nie nalezysz dzis do "rasy panow"...

>
            > Prywatnie, musze sie zapytac ??? Gosiu zmienilas prace ?

Pozdrawiam!
            • Gość: Yani Bingo ! IP: *.proxy.aol.com 25.03.03, 03:30
              wedzonka napisał do ballest:

> Badzmy szczerzy, USA to kraj dzieki ktoremu nie nalezysz dzis do "rasy
              panow"..

Pozdrawiam.

• map4 Re: Czy ktos osadzi pseudopacyfistow? 25.03.03, 08:01
              wedzonka napisał:

> Zastanowmy sie raczej czy nie powinno sie osadzic
              pseudopacyfistow ktorzy dla
              > hecy wstawiajac sie za rezimami ludobojcow...

To nie dla hecy.
              Jeśli widzimisię Wielkiego brata wystarczy, żeby
              zarządzić inwazję w dowolnie wybranym punkcie świata, to
              naprawdę zacząłem się bać. Dziś Bagdad, jutro Warszawa.

> Badzmy szczerzy, USA to kraj dzieki ktoremu nie
              nalezysz dzis do "rasy panow"..

A pod Stalingradem nie było żadnej bitwy; Wehrmacht po
              prostu był na wycieczce: ot, pooglądali chłopaki
              krajobrazy i grzecznie, autobusami wrócili do domu.
              • wedzonka Re: Czy ktos osadzi pseudopacyfistow? 25.03.03, 12:02
                map4 napisał:

> wedzonka napisał:
                >
                > > Zastanowmy sie raczej czy nie powinno sie osadzic
                > > pseudopacyfistow ktorzy dla
                > > hecy wstawiajac sie za rezimami ludobojcow...
                >
                > To nie dla hecy.
                > Jeśli widzimisię Wielkiego brata wystarczy, żeby
                > zarządzić inwazję w dowolnie wybranym punkcie świata, to
                > naprawdę zacząłem się bać.

I dobrze, sprzymierzency satrapow powinni sie bac. Ja sie uspokajam gdy dwustu
                milionow milujacych demokracje ludzi musza sie obawiac dyktatorzy w kazdym
                zakatku swiata...

> Dziś Bagdad, jutro Warszawa.

Wczoraj Nowy Jork...
                Warszawa byla przedwczoraj. Reaganowi do dzis jestem wdzieczny!

>
                > > Badzmy szczerzy, USA to kraj dzieki ktoremu nie
                > nalezysz dzis do "rasy panow"..
                >
                > A pod Stalingradem nie było żadnej bitwy; Wehrmacht po
                > prostu był na wycieczce: ot, pooglądali chłopaki
                > krajobrazy i grzecznie, autobusami wrócili do domu.

A Rosja to pierwszy kraj ktorego Stany w krytycznym momencie nie dozbrajaly...

Pozdrawiam!
    • Gość: sylwek Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 12:23
      www.web-go.org/Pages/hcc/Viedos&Pics/cj_14439.swf
      • ballest Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 25.03.03, 06:19
        Dzieki bogu sa jeszcze Amerykanie, co Bushowi prawde powiedziec potrafia:
        www.spiegel.de/kultur/kino/0,1518,241820,00.html
        • Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 25.03.03, 08:01
          ballest napisał:

> Dzieki bogu sa jeszcze Amerykanie, co Bushowi prawde powiedziec potrafia:

Tak jest ballest. USA to wspanialy kraj, w ktorym zyja wspaniali ludzie :-)
        • Gość: ania Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.03, 21:19
          ballest napisal
          > Dzieki bogu sa jeszcze Amerykanie, co Bushowi prawde powiedziec potrafia:
          > <a
          href="www.spiegel.de/kultur/kino/0,1518,241820,00.html"target="_blank
          > ">www.spiegel.de/kultur/kino/0,1518,241820,00.html</a>

Hallo ballest, mam prywatne pytanie skad znasz tak dobrze niemiecki?
          Tylko mi nie mow ze ze szkoly: spigel ma dosyc wyszukany jezyk i nie nalezy do
          najprostszych. Sama prenumeruje to czasopismo
    • ileana Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 25.03.03, 09:17
      Zaintrygowala mnie wypowiedz wedzonki
      "Dzieki USA nie jestesmy dzis rasa panow"

CZy czytasz tylko historie ,ktora podbudowuje Cie w wielkiej milosci do USA?

Rozumiem balwochwalcza milosc Polakow do Ameryki,jako antidotum , nienawisc do
      bliskiego ,wielkiego sasiada ,Rosji , ale.....

Historia panstw z sasiadami, byla zawsze okrutna.

Poczytaj sobie ksiazke "EUROPA" Davisa.Wyciagniesz moze bardziej obiektywne
      opinie o realiach historycznych.

Kochamy zazwyczaj kraje odlegle,z ktorymi nic nas nie dzielilo,nie laczylo.

Sadze ,ze troche ostudzenia w slepej ,niczym nie potwierdzonej
      politycznie,milosci Amyryki ,przydaloby sie Polsce.

Nie zapominajmy,ze w polityce licza sie tylko WLASNE INTERESY,a Stany
      Zjednoczone dlaczego mialyby postepowac wbrew tej prostej i prawdziwej
      zasadzie.

pozdr. Ileana
      • hen Ileana, 25.03.03, 17:42
        zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź Ileana - zaintrygowana wypowiedzią
        Wędzonki: "Dzieki USA nie jestesmy dzis rasą panow".

Jest to racja - niezależna od Twojej oceny obecnej polityki Busha. USA z Rosją
        i Wielka Brytanią wygrały wojnę nie tylko z Niemcami - ale z nazizmem i
        komorami gazowymi. Nawiasem, za nas ginęła Armia Czerwona, Francuzów wyzwalali
        i gineli za nich w większości młodzi amerykanie. No i proszę - jak się tu
        Ameryka wtrąciła w nasze europejskie sprawy. Trochę więc jesteś niesprawiedliwa
        w ocenie całokształtu polityki amerykańskiej. Ameryka miała pewnie interes
        przyłączając się do wojny z Niemcami, takiego interesu, gdy zaczynała się
        wojna, nie znaleźli nasi europejscy "sojusznicy".

Co do "odwzajemnionej" miłości ciężko mi znaleźć jakiś przykład europejski.
        Powiedz, jaki kraj miałabyś myśli?
        • Gość: Contra Tego pajaca Ballesta IP: 144.249.86.* 25.03.03, 19:00
          denerwuje ze niemieckie kobiety dawaly d... amerykanom po drugiej wojnie za
          czekolade i garsc niedopalkow.
          • Gość: ballest Contra, Twoj wpis smiechu warty i nie na temat ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.03.03, 19:54
            Co robily kiedys Polki i Czeszki a dzisiaj Ukrainki, LITWINKI; Rosjanki itd.
            A one mialy naprawde za co zyc i glodu nie cierpialy !!!?
            Przed skreslaniem zalacz mozgownice , bo w tej chwili na lodzie jestes???

Pyrsk
            ballest
        • ballest Re: Ileana, 25.03.03, 19:07
          hen napisał:

> zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź Ileana - zaintrygowana wypowiedzią
          > Wędzonki: "Dzieki USA nie jestesmy dzis rasą panow".
          >
          > Jest to racja - niezależna od Twojej oceny obecnej polityki Busha. USA z
          Rosją
          > i Wielka Brytanią wygrały wojnę nie tylko z Niemcami - ale z nazizmem i
          > komorami gazowymi. Nawiasem, za nas ginęła Armia Czerwona, Francuzów
          wyzwalali
          > i gineli za nich w większości młodzi amerykanie. No i proszę - jak się tu
          > Ameryka wtrąciła w nasze europejskie sprawy. Trochę więc jesteś
          niesprawiedliwa
          >
          > w ocenie całokształtu polityki amerykańskiej. Ameryka miała pewnie interes
          > przyłączając się do wojny z Niemcami, takiego interesu, gdy zaczynała się
          > wojna, nie znaleźli nasi europejscy "sojusznicy".
          >
          > Co do "odwzajemnionej" miłości ciężko mi znaleźć jakiś przykład europejski.
          > Powiedz, jaki kraj miałabyś myśli?
          Uwazam, ze Polska od wiekow nigdy z dyplomacji nie slynela i zawsze
          sojusznikow szuka, ktorzy jej pomoc nie potrafia, albo jej nie powazaja (USA
          POZDRAWIAJA), z Napoleonem tez na zlego konia postawili.
          Teraz mieli szanse ze swoimi sasiadami sie "skumac" i przeciw USA front
          otworzyc, co robi Polska wstepuje do EU i juz wrogow w niej szuka.
          Wiadomo, ze pro amerykanska Hiszpania w walce o dotacje Polski popierac nie
          bedzie, bo sama ich potrzebuje , a Francja i Niemcy maja na razie Polskiej
          polityki dosc!!!
          Polak ma pecha, jak ktos reke do jakies dziury wlozy to wyciagnie zloto, POLAK
          DO TEJ SAMEJ DZIURY REKE WLOZY I CO WYCIAGNIE ??? GOWNO!!!!
          • bolek5 Re: Ileana, 25.03.03, 21:02
            Witam!

ballest napisał:

> Uwazam, ze Polska od wiekow nigdy z dyplomacji nie slynela i zawsze
            > sojusznikow szuka, ktorzy jej pomoc nie potrafia, albo jej nie powazaja (USA
            > POZDRAWIAJA), z Napoleonem tez na zlego konia postawili.

W przypadku Napoleona nie mieliśmy żadnego wyboru. Po rozbiorach w całej
            Europie nie było nikogo innego, na kim mogliśmy się oprzeć. Daliśmy jednak
            wtedy wszystkim ważny sygnał: jezeli już stawiamy na jakiegoś sojusznika, to
            jesteśmy wobec niego lojalni do końca i bez względu na rozwój wypadków. Opinia
            publiczna nie musi o tym pamiętać. Mam nadzieję, że pamiętają o tym polityczne
            elity.

> Teraz mieli szanse ze swoimi sasiadami sie "skumac" i przeciw USA front
            > otworzyc, co robi Polska wstepuje do EU i juz wrogow w niej szuka.

Nie szukamy wrogów. Oczekiwanie od Polski, że będzie respektowała niemiecko-
            francuskie ustalenia, których nikt z nami nawet nie próbował konsultować jest
            wysoce niegrzeczne. Niemcy i Francja traktują nas jak zdrajców? Dlaczego?
            Przecież stanowisko Polski było znane od dawna. Dopóki nie doszło do
            najgorszego nikt się nim nie przejmował. Nikt nawet nam nie dał sygnału: "Nie
            wyrywajcie się - czekajcie na nasze stanowisko". To nie my zignorowaliśmy
            stanowisko niemiecko-francuskie. Wątpię, czy ktokolwiek uznał za stosowne takie
            stanowisko z nami konsultować. To niemiecko-francuska dyplomacja dała "ciała".
            Zignorowali nas, gdy jeszcze mogli się z nami dogadać, a teraz udawają
            zaskoczonych tym, co nasza dyplomacja od dawna zapowiadała. Trochę się
            podenerwują, ale następnym razem - mam nadzieję - już o nas nie zapomną.

> Wiadomo, ze pro amerykanska Hiszpania w walce o dotacje Polski popierac nie
            > bedzie, bo sama ich potrzebuje , a Francja i Niemcy maja na razie Polskiej
            > polityki dosc!!!

Jeżeli uda się przeciągnąć do Polski amerykańską infrastrukturę wojskową z
            Niemiec - straty w europejskich dotacjach zwrócą nam się z nawiązką ;). Jest
            zresztą jeszcze jeden ważny aspekt: jeżeli UE spróbuje nas w jakikolwiek
            sposób "ukarać" za postawę wobec Iraku, wtedy USA będą musiały dać wszystkim
            państwom i narodom na całym świecie wyraźny sygnał: "Nikomu, kto stanie po
            naszej stronie nie pozwolimy zrobić krzywdy i każdemu, kto poniesie straty z
            tytułu związków z Ameryką - wynagrodzimy je w dwójnasób". W gruncie
            rzeczy "kary" ze strony UE mogą się dla nas okazać najszczęśliwszym
            rozwiązaniem.

> Polak ma pecha, jak ktos reke do jakies dziury wlozy to wyciagnie zloto,
            POLAK
            >
            > DO TEJ SAMEJ DZIURY REKE WLOZY I CO WYCIAGNIE ??? GOWNO!!!!

No więc z tym akurat zdaniem - po zastanowieniu się - chyba muszę się zgodzić.
            Coś w tym jest. Jakieś fatum...

Pozdrawiam

Bolek
            • ballest Re: Ileana, 25.03.03, 21:20
              Hi Bolek !!! ;-)

Musze przyznac, ze jestem za tym, zeby USA swoje "infrastrukture wojskowa " do
              Polski przeprowadzily !!
              My wlasciwie zysku z ich pobytu nie mamy , bo oni w naszych sklepach nic nie
              kupuja tylko we ich wlasnych, a za teren czynszu nie placa !!!
              Co sie dzieje , duzo Niemcow wykorzystuje znajomosci ich obywateli i kupuje w
              ich sklepach (ja juz to tez robilem)
              Napewno pare tysiecy jest u nich zatrudnionych, ale przy paru milionach
              bezrobotnych nie robi to 0,1 %
              • bolek5 Re: Ileana, 25.03.03, 21:55
                Witam ponownie!

ballest napisał:

> Napewno pare tysiecy jest u nich zatrudnionych, ale przy paru milionach
                > bezrobotnych nie robi to 0,1 %

Patrzysz na to z innego poziomu gospodarczych trudności. Niemcy są
                wystarczająco bogaci, aby sobie pogrymasić i wybierać źródła, z których
                pobierają pieniądze. My nie. Taka solidna baza w okolicach Wałbrzycha, albo w
                którymś z "popegeerowskich" regionów, na pewno byłaby źródłem rozmaitych
                kłopotów ale dawałaby też szereg wymiernych korzyści. To nie jest przede
                wszystkim kwestia ilości miejsc pracy stworzonych przez taką bazę. Zatrudnieni
                tam ludzie zarobią przecież pieniądze, które z kolei stworzą następne miejsca
                pracy w regionie, dadzą impuls gospodarczego ożywienia. Dla naszej rachitycznej
                gospodarki każda okazja się liczy.

Pozdrawiam

Bolek
                • Gość: Gryps Bazy USA IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.03, 22:53

Nie jest najwiekszym zyskiem sam fakt istnienia baz na danym terenie.
                  Amerykanskie firmy inwestuja chetnie (i glownie) w krajach goszczacych takie
                  bazy,bo sa to tereny uwazane za "bezpieczne" dla inwestycji.
                  Bazy wojskowe USA sa gwarantem stabilnosci danego regionu. Tego wlasnie Polsce
                  do tej pory brakowalo.. i z taka baza przyszlaby szansa na inne inwestycje .
            • Gość: Alen Re: Ileana, IP: *.i-one.at 25.03.03, 22:37
              bolek5 napisał:

> Witam!
              >
              [...]
              > Nie szukamy wrogów. Oczekiwanie od Polski, że będzie respektowała niemiecko-
              > francuskie ustalenia, których nikt z nami nawet nie próbował konsultować
              jest
              > wysoce niegrzeczne.
              > Niemcy i Francja traktują nas jak zdrajców? Dlaczego?
              >
              Nie widział bym tego tak .
              Patrząc mojej perspektywy Polska zachowała się bardzo nie dojrzale , a jest
              tak , a nie inaczej traktowana , ponieważ zachowuje się co najmniej dziwnie .
              Jak dziewica która chce ale nie wie czego , i z kim .
              Europa ma nie najlepsze doświadczenie z polską dyplomacją , czy polskimi
              negocjatorami EU . Nie chciał bym się wgłębiać w ten problem , powiem tylko że
              tu doskonale funkcjonuje zasada „ szanuj się , a będziesz szanowany „ .
              Poczucie własnej wartości u Polaków , to nic nowego , na tej bazie rozgrywa
              się wiele niekorzystnych dla Polski zjawisk .
              Reakcje polskiej dyplomacji są moim zdaniem dziecinne .
              >
              > Przecież stanowisko Polski było znane od dawna. Dopóki nie doszło do
              > najgorszego nikt się nim nie przejmował. Nikt nawet nam nie dał
              sygnału: "Nie
              > wyrywajcie się - czekajcie na nasze stanowisko". To nie my zignorowaliśmy
              > stanowisko niemiecko-francuskie. Wątpię, czy ktokolwiek uznał za stosowne
              takie
              > stanowisko z nami konsultować.
              >
              Teraz też nikt się tym nie przejmuje .
              Takie sygnały chyba nie trzeba dawać , to są rzeczy oczywiste . Polska
              pokazała swoją nie dojrzałość polityczną , nic więcej nic mniej .
              >
              > To niemiecko-francuska dyplomacja dała "ciała".
              >
              Być może z polskiej perspektywy tak wygląda , ja jednak z tym nie mogę się
              zgodzić.
              Wydaje mi się że to zachowanie Polski , jest wypadkową jakiegoś polskiego
              kompleksu .
              >
              > Zignorowali nas, gdy jeszcze mogli się z nami dogadać, a teraz udawają
              > zaskoczonych tym, co nasza dyplomacja od dawna zapowiadała. Trochę się
              > podenerwują, ale następnym razem - mam nadzieję - już o nas nie zapomną.
              >
              To nie była ignorancja , stanowisko Polski owszem było znane .
              Każdy kraj w EU postępuje tak sam uważa , i nie ma tu żadnej dyscypliny
              partyjnej .
              Jest jedno , wspólny interes na racjonalnej bazie .
              Każdy kraj sam siebie definiuje , jednak to co zrobiła Polska jest dalece nie
              zrozumiałe , jest to bowiem wbrew interesom organizacji , o której członkostwo
              Polska się stara .
              Nie można zapomnieć że Europa w przyszłości sama wypracuje własny system
              obronny , a NATO już jest przecież przeżytkiem zimnej wojny . Europa musi dbać
              o własne interesy , które nie koniecznie , jak to ostatnio jest zauważalne ,
              musi być zbieżny z interesami innych kontynentów.
              [...]

Alen.
              • bolek5 Re: Ileana, 26.03.03, 09:13
                Witam!

> Patrząc mojej perspektywy Polska zachowała się bardzo nie dojrzale

Zgódźmy się, że to kwestia perspektywy ;)

> Każdy kraj w EU postępuje tak sam uważa , i nie ma tu żadnej dyscypliny
                > partyjnej .
                > (...)
                > Nie można zapomnieć że Europa w przyszłości sama wypracuje własny system
                > obronny , a NATO już jest przecież przeżytkiem zimnej wojny . Europa musi
                dbać
                > o własne interesy

No właśnie - Europa. Dlaczego Francja i Niemcy przyznały sobie prawo do
                wystepowania w jej imieniu? Przecież Europa to także Włochy czy Hiszpania,
                wreszcie - de facto - to już także Polska i inne kraje kandydujące. Najbogatsi
                Europejczycy dali pozostałym wyraźny sygnał: "My płacimy największe podatki,
                więc ubodzy krewni niech raczej szukają dobrych okazji, aby siedzieć cicho". To
                na takich zasadach ma być oparta europejska wspólnota narodów? Jeżeli to ma być
                stanowisko europejskie, to musi być wypracowane wspólnie i musi uwzględniać
                opinię również tych krajów, które niechetnie patrzą na franko-niemiecką ideę
                mocarstwowej Europy, rywalizującej z USA. Być może nasza dyplomacja jest
                dziecinnie naiwna w swych oczekiwaniach przynajmniej formalnego respektowania
                zasad równości. Za to francuska jest z całą pewnością arogancka.

Pozdrawiam

Bolek
    • ileana Nie lubie byc w tytule...hm 25.03.03, 21:39
      Sprobuje wyjasnic moje stanowisko,moze niezbyt jasno sie wyrazam...

Nie mam osobiscie nic przeciw Ameryce,a raczej nie mialam do dojny...

Martwi mnie ,ze Polska bedac u progu swojej historycznej szansy,wejscia do
      Unii(dajcie mi dokonczyc i nie pomstujcie na mnie),skakala wrecz na szyje
      Ameryce z poparciem,pchajac sie na czela krajow "cieszacych" sie z wojny.

Rozumiem,ze Polska to mlody czlonek NATO,ze nie mogla zbyt wiele,bedac miedzy
      mlotem a kowadlem,ale stanowisko polskiego rzadu przeszlo najsmielsze moje
      oczekiwania,(nie powiem ze najbardziej udane politycznie).

Tworzenie sie Unii jest tak samo bolesne i czasochlonne jak tworzenie sie
      poteznej obecnie Ameryki...tez na przestrzeni wiekow rodzila sie w bolach..

CZy Stany Zjednoczone chca silnej politycznie i militarnie Europy??

Obawiam sie ,ze sie tego obawiaja i na pewno nie chca.

CZy Stany zdecydowalyby sie na wojne ,,gdyby istnialo panstwo rowne w sile
      militarnej,politycznej sobie?

Czy istnieje takie panstwo na swiecie?
      Kto?
      Rosja?ktora stoi na rozdrozu od lat i szuka swej tozsamosci?
      Chiny?? Zalane inwestycjami amerykanskimi,? a juz o polityce Chin nie bede
      sie rozpisywac.

Czy nam sie podoba czy nie ,dobrze by bylo,zastanowic sie co my w koncu chcemy?

Polska ma pretensje ,ze w Unii nie brali pod uwage jej glosu w sprawie wojny,

a przeciez Polska jeszcze nie weszla do Unii!!!!!!

Zaskoczylo mnie ,ze wsciekaja sie Polacy na Niemcow i Francuzow,jak smia miec
      takie stanowisko .
      Ale zapominamy,ze to te dwa kraje (zwlaszcza Niemcy pokrywaja wszystkie
      dotacje w Unii.
      Nie lubie Niemcow za poprzednie wojny,ale to mi nie przeszkadza widziec realia
      Unii.

Chcemy wszystko ,ale co w zamian za to damy???
      CZy ktos o tym pomyslal?
      .
      Mozemy nie wchodzic do Unii.

Nie chcialabym POlski sasiadem Rosji,brzydka historie z tym kolosem mamy.

A Ameryka daleko,co robic????

Pozdrawiam Ileana

• bolek5 Re: Nie lubie byc w tytule...hm 25.03.03, 22:10
        Witam!

Przykro mi, że nie lubisz... Jakoś tak samo wyszło ;)

ileana napisała:

> Polska ma pretensje ,ze w Unii nie brali pod uwage jej glosu w sprawie wojny,
        >
        > a przeciez Polska jeszcze nie weszla do Unii!!!!!!

To raczej do nas ma się pretensje, że nie braliśmy pod uwagę stanowiska Europy,
        które zresztą tak naprawdę nie istnieje.

> Zaskoczylo mnie ,ze wsciekaja sie Polacy na Niemcow i Francuzow,jak smia miec
        > takie stanowisko .
        > Ale zapominamy,ze to te dwa kraje (zwlaszcza Niemcy pokrywaja wszystkie
        > dotacje w Unii.

To nie my się wściekamy. To na nas się wściekają, że nie przestrzegamy
        przykazań, o których istnieniu nawet nas nie poinformowano. Francja i Niemcy
        przyjęły wobec nas bardzo protekcjonalną postawę i są na nas złe, że nie
        pasujemy do wymyślonych przez nich ramek. To tak ma wyglądać suwerenność w
        ramach (ramkach?) UE? ;)

> Nie chcialabym POlski sasiadem Rosji,brzydka historie z tym kolosem mamy.
        >
        > A Ameryka daleko,co robic????

Jest taka zasada polityki międzynarodowej: "Sąsiad mojego sąsiada jest moim
        przyjacielem". Ona nadal obowiązuje, tyle że rozwój technologii
        spowodował "uelastycznienie" pojęcia "sąsiad" ;)

Pozdrawiam

Bolek
        • ileana Re: Nie lubie byc w tytule...hm 25.03.03, 22:31
          bolek5 napisał:

> Witam!
          >
          > Przykro mi, że nie lubisz... Jakoś tak samo wyszło ;)
          >
          > ileana napisała:
          >
          > > Polska ma pretensje ,ze w Unii nie brali pod uwage jej glosu w sprawie woj
          > ny,
          > >
          > > a przeciez Polska jeszcze nie weszla do Unii!!!!!!
          >
          > To raczej do nas ma się pretensje, że nie braliśmy pod uwagę stanowiska
          Europy,
          >
          > które zresztą tak naprawdę nie istnieje.
          >
          > > Zaskoczylo mnie ,ze wsciekaja sie Polacy na Niemcow i Francuzow,jak smia m
          > iec
          > > takie stanowisko .
          > > Ale zapominamy,ze to te dwa kraje (zwlaszcza Niemcy pokrywaja wszystkie
          > > dotacje w Unii.
          >
          > To nie my się wściekamy. To na nas się wściekają, że nie przestrzegamy
          > przykazań, o których istnieniu nawet nas nie poinformowano. Francja i Niemcy
          > przyjęły wobec nas bardzo protekcjonalną postawę i są na nas złe, że nie
          > pasujemy do wymyślonych przez nich ramek. To tak ma wyglądać suwerenność w
          > ramach (ramkach?) UE? ;
          Sadze,ze zbyt pochopnie oceniasz status suwerennosci panstwa (kazdego) w Unii.
          Wyobrazasz sobie co sie bedzie dzialo w Unii,w ktorej kazdy sobie rzepke
          skrobie?
          W mysl twojego rozumowania, nie widze miejsca dla Polski w Unii.Ja mysle ze
          wlasnie wchodzac ,Polska moze cos zrobic,ma szanse bo jest duza!!!Naiwne?

Nie sadze ze taka postawa Polski(polityka przyznasz mi chyba troche racji,nie
          lubi mocnych ,radykalnych posuniec,zwlaszcza gdy sie jest w obecnej ,plynnej
          dosc sytuacji jakiej jest Polska)jest nalepszym posunieciem.

Wyobraz sobie jak zachowalaby sie Polska na miejscu Francji czy Niemie?
          >
          > > Nie chcialabym POlski sasiadem Rosji,brzydka historie z tym kolosem mamy.
          > >
          > > A Ameryka daleko,co robic????
          >
          > Jest taka zasada polityki międzynarodowej: "Sąsiad mojego sąsiada jest moim
          > przyjacielem". Ona nadal obowiązuje, tyle że rozwój technologii
          > spowodował "uelastycznienie" pojęcia "sąsiad" ;)

Ciagle nie wierze Ameryce ze zalezy jej na mocnej Europie.
          I rowniez nie wierze ,ze kocha Polske....

Nie wiem skad mi sie to bierze.
          A o sasiadach mowiac ,mimo postepu techniki,i mocnego zblizenia granic,trudno
          mi jakos zapomniec o niedzwiedziu ze wschodu hm.

Pozdrawiam Ileana

• bolek5 Re: Nie lubie byc w tytule...hm 26.03.03, 09:29
            Witam!

ileana napisała:

> Sadze,ze zbyt pochopnie oceniasz status suwerennosci panstwa (kazdego) w Unii.
            > Wyobrazasz sobie co sie bedzie dzialo w Unii,w ktorej kazdy sobie rzepke
            > skrobie?

Jestem prawnikiem i nie mam złudzeń co do suwerenności członka Unii. Ale widzę
            różnicę pomiędzy organizacją państw zdominowanych przez kilku najsilniejszych
            członków a wspólnotą, której członkowie na równych prawach negocjują wspólne
            rozwiązania. W pierwszym przypadku suwerenność jest rozdzielona nierówno -
            większość jest jej pozbawiona, część ją ma. W drugim - wszyscy są w tym samym
            stopniu suwerenni i niesuwerenni zarazem. EU po rozszerzeniu może pójść zarówno
            ku pierwszemu jak i ku drugiemu modelowi. Państwa kandydujące, które podjęły
            flirt z USA, chcą chyba zaakcentować swoje znaczenie i przeważyć szalę ku
            modelowi wspólnotowemu. Prawdą jest skąd inąd, że w tej grupie krajów tylko
            Polska zdobyła się na grę "va banque". Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Teraz,
            kiedy ta rozgrywka się już zaczęła nie pozostaje nam nic innego, jak trzymać
            kciuki ;)

Pozdrawiam

Bolek
        • ileana Re: Nie lubie byc w tytule...hm 25.03.03, 22:32
          bolek5 napisał:

> Witam!
          >
          > Przykro mi, że nie lubisz... Jakoś tak samo wyszło ;)
          >
          > ileana napisała:
          >
          > > Polska ma pretensje ,ze w Unii nie brali pod uwage jej glosu w sprawie woj
          > ny,
          > >
          > > a przeciez Polska jeszcze nie weszla do Unii!!!!!!
          >
          > To raczej do nas ma się pretensje, że nie braliśmy pod uwagę stanowiska
          Europy,
          >
          > które zresztą tak naprawdę nie istnieje.
          >
          > > Zaskoczylo mnie ,ze wsciekaja sie Polacy na Niemcow i Francuzow,jak smia m
          > iec
          > > takie stanowisko .
          > > Ale zapominamy,ze to te dwa kraje (zwlaszcza Niemcy pokrywaja wszystkie
          > > dotacje w Unii.
          >
          > To nie my się wściekamy. To na nas się wściekają, że nie przestrzegamy
          > przykazań, o których istnieniu nawet nas nie poinformowano. Francja i Niemcy
          > przyjęły wobec nas bardzo protekcjonalną postawę i są na nas złe, że nie
          > pasujemy do wymyślonych przez nich ramek. To tak ma wyglądać suwerenność w
          > ramach (ramkach?) UE? ;)
          >
          > > Nie chcialabym POlski sasiadem Rosji,brzydka historie z tym kolosem mamy.
          > >
          > > A Ameryka daleko,co robic????
          >
          > Jest taka zasada polityki międzynarodowej: "Sąsiad mojego sąsiada jest moim
          > przyjacielem". Ona nadal obowiązuje, tyle że rozwój technologii
          > spowodował "uelastycznienie" pojęcia "sąsiad" ;)
          >
          > Pozdrawiam
          >
          > Bolek
    • adelmus UE vs USA 26.03.03, 02:14
      Pewnie , rozumiem ta burzliwą dyskusję ....Sam popieram USA , choć nie popieram
      wojny jako takiej , czasami jednak tak bywa by ochronić dobro trzeba pójść
      walczyć - trochę tak jak we "Władcy Pierścieni" teoretycznie wojny nie było ,
      ale Zło już sie podcinało szyje wolnym narodom ....

Mmniejsza o to , nie znajdzie sie argumentów które połączą wszystkich
      interlokutorów... padły tu argumety za wstąpieniem do UE...

Ta Wojna pozwoliła mi przejrzeć , opadły kolejne maski i jak miesiąc temu
      wiedziałem Polska powinna wstąpić do UE , tak teraz wiem że na pewno nie
      powinna tego robić dlaczego ?
      - Wystąpienie Chiraca ( pewnie będzie tego żałował) , które doskonale pokazuje
      jaka ma być rola Polski w UE.
      - Prasa francuska , która owszem rozpacza nad rozłamem w UE i mówi o
      konieczności naprawienia tego , jednocześnie nie dostrzega w ramach tej UE
      Polski , choć pewnie nim wojna minie Polska mogłaby sie tam znaleźć.
      - Hipermarkety francuskie , które nie zostawiły tu ani grosza , bo są zwolnione
      z podatku.
      - 2/3 ziemi na Moim Kochanym Pomorzu Zachodnim jest wykupione przez Niemców i
      Holendrów - pewnie cena ok.60 tys dla większości Polaków jest nieosiągalna na
      raz , dla nich to jedna wypłata...
      - Jednym z filarów traktatu UE jest równość , a w przypadku Polski wygląda to
      tak , że mamy płacić 100 % składki , w zamian tego dostaniemy 30% tego co
      dostają inne państwa w ramach Wspólnej Polityki Rolnej , w 2/3 państw nie
      dostaniemy prawa do pracy , i zabiorą nam łowiska.
      - Super ! nie? ludzie można należeć do do tzw. Europy ale czy za tą cenę - czy
      aż tak mało jesteśmy warci ?
      • Gość: feran Re: UE vs USA IP: *.txucom.net 26.03.03, 05:30
        Ileana; mowisz czy USA wie cos o Polsce:wszystko jest wzgledne;ile osob we
        Francji wie cos o Polsce.

Teraz cos do myslenie/porownania: ile jest katolickich Uniwersytetow w USA (ok
        100)ile w e Francji (1?).Ile jest szpitali katolickich w USA (1000)ile we
        Francji( 3-4). Czy to ma cos wspolnego z Polska; ja wiem ze ma i to duzo.

Ilu generalow jest polskiego pochodzenia w armii USA ilu we francuskiej.
    • ileana Polska ma jeszcze inny wybor 26.03.03, 05:59
      Oczywiscie mozemy snuc rozne scenariusze na temat istnienia Polski w UE,lub
      nie wstapienia jej do Unii.

A co do placenia skladek Unii i otrzymywania dotacji od niej,to nie calkiem
      masz racje!!!!

Obserwujac kolejne wstapienia panstw do UE,zauwazysz ze coraz
      drozej "kosztuje" wstapienie do niej.

Osobiscie uwazam ,ze za pozno wchodzi!!!!

Mieszkam w najbiedniejszym kraju Unii,i tylko chwale politykow(w sumie jednego)
      ktorzy byli obecni wtedy w rzadzie i kraj ktory diametralnie roznil sie od
      Europy Zachodniej(ekonomicznie - na dnie ,kulturowo - na bliskim wschodzie)
      doprowadzil do wstapienia .

Narod byl bardzo przeciwny wejsciu i nic ,doslownie nic nie wskazywalo na
      to,ze to nastapi...
      Po wejsciu byly demonstracje przeciw UE.
      Przez lata bedac juz czlonkiem W UE ludzie nie mogli uwierzyc,ze to sie stalo.
      Do dzis mam watpliwosci ,czy referendum bylo czysto przeprowadzone!!
      Nastroje byly sraszne.
      Wiekszosc tu uwazala,ze Unia sobie drwi z nich,ze nigdy nie beda de facto
      pelnowartosciowymi czlonkami,ze nie sa Eurpejczykami(tu kwitly dowcipy ostre
      przeciw Unii)
      TAk tez poniekad byli traktowani przez Europe...nie ukrywam.
      Duzo lat uplynelo( ponad 20 lat),za nim zrozumieli,ze byl to najwazniejszy
      ruch polityczny na szachownicy.

Polska nie ma dobrego i lepszego wyboru...
      Ma 2 zle....lepszy lub gorszy...

Narod wybierze a historia pokaze.

Masz racje ,ze w konfliktach widzisz ostro "mankamenty" i niedociagniecia w
      Unii.

Niestety,nie jest wcale latwo, scalic tyle panstw,ktorych historia dzielila,w
      ktorych zyja ludzie nienawidzacy sie od wiekow ,ktore maja olbrzymia roznice
      ekonomiczna,wielkosc(tez b.wazne)...

Kto powiedzial,ze wejscie bedzie slodkie dla Polski , i dla kazdego kraju
      wchodzacego?

Polska jest najwiekszym zdecydowanie krajem i wejscie do Unii jest
      najdrozsze,Co do tego nie masz chyba watpliwosci?

Mam zawsze daleka wizje POlski po za Unia i mowiac szczerze boje sie
      myslec,ze zostanie sama "silna", "wolna" i decydujaca o wlasnym losie
      dzielnie ,czupurnie,majac naprawde z kim walczyc w Europie i od wschodu i od
      zachodu ...skad my to znamy?
      No chyba ,ze stanie sie cudownym,ukochanym dzieckiem USA.
      Nie wierze Ameryce..nie wierze ....

Wierzylam ,gdy bylam w Polsce...
      Mieszkam w Europie,i interesuje mnie relacja POlski do niej.

Osobiscie trzymam kciuki,choc to bedzie zalezalo od...
      Pozdrawiam Ileana

• ileana Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 26.03.03, 06:14
      Nie podnosi mnie na duchu ile jest uczelni polskich w Stanach,ile generalow w
      wojsku..

To nie ma nic wspolnego z polityka.....

Mieszkam w Grecji i nie bede sie rozwodzic nad tym ilu Grekow jest w Elicie
      rzadzacej w USA....i

Wiesz ze wiecej Grekow mieszka w Stanach niz w samej Grecji?
      i co z tego wynika.

USA co rusz,grozi palcem Grecji za podskakiwanie.(Ma zreszta racje z punktu
      jej interesow,tez bym tak pogrozila..)
      Chcesz maly przyklad?
      Co jakis czas mamy oficjalne komunikaty Rzadu amerykanskiego dla turystow:
      Unikajcie Grecje..powod zawsze sie znajdzie...

A propos powodow,zawsze mam ubaw..takie przkonywujace sa!

No coz,Ameryka jest dla Ameryki (i slusznie ,nie mam o to pretensje bron
      Boze),a my tu w Europie musimy tez pomyslec co chcemy...

Pozdrawiam Ileana

• Gość: Yani Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.proxy.aol.com 26.03.03, 06:49
        ileana napisała:

> Chcesz maly przyklad?
        > Co jakis czas mamy oficjalne komunikaty Rzadu amerykanskiego dla turystow:
        > Unikajcie Grecje..powod zawsze sie znajdzie...

Kalimera Ileana!
        Po Karaibach, Grecja jest drugim turystycznym miejscem, najbardziej
        reklamowanym w USA. Nigdy nie slyszalem, zeby rzad USA wydawal komunikaty,( o
        ktorych piszesz), odnosnie Grecji. Przydaloby sie tez Tobie wiedziec, ktory
        kraj postawil Grecje na nogi, po obaleniu tam hunty.

• ileana Och,ale mi sie dostaje 26.03.03, 12:09
          Gość portalu: Yani napisał(a):

> ileana napisała:
          >
          > > Chcesz maly przyklad?
          > > Co jakis czas mamy oficjalne komunikaty Rzadu amerykanskiego dla turystow:
          >
          > > Unikajcie Grecje..powod zawsze sie znajdzie...
          >
          > Kalimera Ileana!
          > Po Karaibach, Grecja jest drugim turystycznym miejscem, najbardziej
          > reklamowanym w USA. Nigdy nie slyszalem, zeby rzad USA wydawal komunikaty,(
          o
          > ktorych piszesz), odnosnie Grecji. Przydaloby sie tez Tobie wiedziec, ktory
          > kraj postawil Grecje na nogi, po obaleniu tam hunty.

Jia sou Yani.
          Prawie wyglada na to ze bajdurze trzy po trzy na moim ulubionym forum(nie da
          sie ukryc ze tesknie do mojego Wroclawia).

Tylko mi nie wmawiaj prosze ze o zadnych komunikatach nic w Stanach nie
          wiadomo.
          Byly to oficjalne komunikaty rzadu USA ,na ktore byly odpowiedzi( nota) rzadu
          greckiego,z kolei oficjalna odpowiedz wypowiadana przez Ambasadora
          USA,tlumaczaca przyczyne...

Ja naprawde lubie Ameryke, a ze mnie zdenerwowali beznadziejna wojna ,coz ,po
          prostu mnie to boli.Na dodatek zadna aegumentacja ze strony USA nie przekonuje
          mnie o slusznosci.
          Mam wielu wspanialych przyjaciol(i to odnalezionych ostatnio przez internet-co
          za wspanialy wynalazek)
          Wierzylam w wielka demokracje w Stanach...,
          W poprzedniej wojnie z Irakiem ,siedzialam do rana przed tv,zeby ogladac na
          bierzaco wojne w Iraku....

Obecnie wole radio,zeby nie widziec .....

Gdzies wewnetrznie zmienilam sie ... gonitwa za dyktatorami......hm....

W Grecji nie lubia Ameryki..i lewica,wiadomo ,..i prawica...nie wiadomo
          dlaczego.
          Przyjechalam z kraju,gdzie uwielbiano Ameryke,a tu wpadlam w drugi koniec kija.

Odwaznie stawialam czola Grekom,...ze nic nie rozumieja... nie konczace sie
          dyskusje polityczne..(w Grecji nie jest latwo kobiecie dyskutowac o
          polityce ,bo ona jest od dzieci,gotowania,ciuchow itp)
          Tlumaczylam ze jest to fanatyzm niczym nie uzasadniony...

MYsle ,ze prawda jest po srodku.

Kazdy pilnuje swoich interesow..a do tego naprawde potrzeba swietnych
          politykow..hm

pozdr.Ileana
          • ballest Re: Och,nie nie dostajesz, plusy kasujesz 26.03.03, 13:44
            Nie sasiad mego sasiada jest moim przyjacielem, tylko
            „WROG MEGO WROGA, JEST MOIM PRZYJACIELEM“ ale to inna sprawa.
            Co do Ileany, - znam troche Grekow, bo syn chodzil 13 lat z Greczynka i ona
            racje ma, ze kiedys “nie widzieli sie w Europie” - !!!
            - dzis wiedza o tym, ze ich wstapienie do UE bylo dla nich
            blogloslawienstwem bozym.
            - Z ostatniej chwili !!!!
            Prawie przed kilkoma minutami USA zaatakowaly srodmiescie Bagdadu I dzieja sie
            tam niestworzone rzeczy!!!
            Zreszta ludnosc cywilna juz zawsze celem ich atakow byla, sluzy to tkzw,
            demoralizacji mieszkancow !!!
    • ileana Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 26.03.03, 14:22
      Ballest otworz prosze jesli mozeszi chcesz ,nowy tytul,bo po pierwsze dobre
      posty piszesz i potrafisz,a po wtore tasiemiec nieziemski sie zrobil z tego
      tematu,i otwiera sie dosc dlugo
      pozdr.Ileana
      • Gość: feran Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz IP: *.txucom.net 26.03.03, 15:29
        Ileana:
        Ja mieszkam ponad 20 lat w USA(we Wroclawiu tez).

To oficjalne ostrzezenie to ma bardzo latwe wytlumaczenia.To dowodzi
        nieznajomosci jak USA funkcjonuje.

Jak obywatela USA ktos zabije w czasie zagranicznej podrozy to potem rodzina
        ma pretensje do kogos czyli rzadu.Tak wiec rzad wydajac takie oswiadczenia
        stara sie osunac odpowiedzialnosc.Trudno by rzad mogl sie kazdym Jasiem/Marysia
        opiekowac i prowadzic za raczke.a tego czesc obywateli USA
        oczekuje.Spolczenstwo USA jest klasowe i te ostrzezenia sa dla klasy sredniej -
        nizszej,ktora z reguly nie wyjezdza nigdzie poza USA boich nie stac na to.Raz w
        zyciu jedzie i nic nie wie.To chociaz minimum info rzad chce zapewnic.

Wyobraz sobie wyjazd gospodyn z Bialej Podlaski do Zimbabwe;albo choru z
        Koszalecina na koncert w polnocnej Sri Lanka.Tez sie zwroca do rzadu o
        informacje.Rzad cos odpowie(poprzez swoich urzednikow),a dziennikarze moga
        wysnuc teorie ze polacy nie lubia cejlonczykow.A co napisze prasa w
        Limpopo,Zimbabwe to nawet nie probuje sobie wyobrazic.
        • ileana Re: Jak sie USA i ich wasale z grzechu wytlumacz 26.03.03, 15:41
          Feran

Gratuluje Ci

Wywolales u mnie wielki usmiech czytajac Twoj post.Dzieki

Zgadzam sie z Toba ,no coz..

Ale pozwolisz ze Ci doniose(naprawde bez zlosliwosci)ze w ktoryms roku po
          takim komunikacie do obywateli Stanow ,statystyki turystyczne wykazaly ok 15-
          20 % spadek przylotow Amerykanow.

Widocznie ciotki z Cansas i z innych okolicznych wsi nie przyjechaly do
          Grecji..

Zartuje oczywiscie

Serdecznie pozdr. Ileana
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka