Dodaj do ulubionych

Budujemy mosty dla ....

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.01, 20:43
GW króciutko informuje, z pięknym zdjęciem, o oddaniu najdłuższego w Polsce
mostu wiszącego w Gdańsku nad Martwą Wisłą. Most wantowy, przęsło 230 m
długości zawieszone na pylonie o wysokości 100 m. Koszt budowy 160 mln. zł.
sfinansowany po połowie przez Bank Światowy i Generalną Dyrekcję Dróg
Publicznych. Do tego wcześniej zakończona i oddana obwodnica . A gdzie fanfary,
dlaczego tak cicho. Jak oni to robią /ugryzłem się w język/, a może to im
"wiatr od morza" sprzyja. Nazw ulic nie zmieniają to i czas na pisanie wniosków
o finanse mają. Pozazdrościć. Piękna sprawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: bollo100 Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.01, 22:36
      Tylko że ten most prowadzi do nikąd.Jest całością trasy N-S, która jak dobrze
      pójdzie pierwsze 100km będzie oddane w 2006 r.Daleko nie trzeba szukać we
      Wrocławiu tez zaczna wkrótce budować taki mostek,tylko też za bardzo nie
      wiadomo dokad. Jest całoscia obwodnicy wschodniej ale jej nie bardzo widać.
      • Gość: Piotr Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 17:28
        Gość portalu: bollo100 napisał(a):

> Tylko że ten most prowadzi do nikąd.Jest całością trasy N-S, która jak dobrze
        > pójdzie pierwsze 100km będzie oddane w 2006 r.Daleko nie trzeba szukać we
        > Wrocławiu tez zaczna wkrótce budować taki mostek,tylko też za bardzo nie
        > wiadomo dokad. Jest całoscia obwodnicy wschodniej ale jej nie bardzo widać.

ten most nie prowadzi do nikąd tylko do Portu Pólnocnego, dzięki temu tiry z
        trasy warszawskiej nie będą jeździły przez Centrum. Oprócz tego będzie on
        początkiem autostrady A1 północ południe a po wydrążeniu tunelu pod Martwą Wisłą
        przejmie cały tranzyt przez Gdańsk. Dobry początek, na tunel będziemy czekać
        jakieś 2 -3 lata, gwarantem są ludzie którzy doprowadzili do zbudowania mostu
        (rekord świata - od pomysłu do oddania do ruchu) czyli Prezes Portu Świtek i nowy
        wojewoda, bardzo skuteczny facet.
        Pozdrawiam
    • Gość: MKK Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.11.01, 23:17
      U nich - na Pomorzu - to normalne. Nie to, abym chciała powiedzieć, że mosty u
      nich oddaje się pęczkami, ale ...
      Jak wyglądają drogi na Pomorzu, o tym każdy dobrze wie, który tam pojechał
      własnym środkiem lokomocji. Z problemem komunikacji (obwodnice!) parę miast
      uporało się w sposób mistrzowski: np. Zielona Góra, Trójmiasto, a nawet nasza
      Trzebnica się doczekała.
      Wrocław broni się przed próbą jego pominięcia. Jak wyglądają nasze ulice, to
      wiemy. Jak miło stać w korku, inhalując się rurą wydechową współwinowajcy,
      który jedzie w naszym kierunku, tylko, że przed nami :(. Mamy przyjemnośc
      zgadywać: disel, katalizator z 95, a może propan-butan?

My budujemy mosty dla pana starosty, dla chwały i sławy naszych zachłyśniętych
      władzą radnych.
      • Gość: wro co do Obwodnic IP: *.ii.uni.wroc.pl 14.11.01, 09:55
        nie wiem czyja to wina, ale dolny slask
        wyraznie odstaje od wschodnich rubieży RP.

kolejno licząc większe i mniejsze (zachod-wschod):
        kraków- autostardowa obwodnica
        bochnia, brzesko - obwodnice są
        tarnów - autostradowa
        debica - jest
        ropczyce - jest
        rzeszow - miasto zaroslo obwodnice
        po drodze do granicy 7/10 miast ma.
        i jeszcze nawierzchnia E4 na wschod od Rzeszowa,
        a A4 na zachod od Wroclawia.
        tylko wstyd mi za dolny śląsk.

• Gość: duzY My chyba w różnych krajachb żyjemy IP: *.dtvk.tpnet.pl 14.11.01, 12:54
          Gość portalu: wro napisał(a):
          > kraków- autostardowa obwodnica
          ciekawe gdzie ... chyba, że myślisz o tej na Zakopane, ale już na wschód to
          trzeba do miasta 7 km wracac i znów na Rzeszów wyjeżdżać

> bochnia, brzesko - obwodnice są
          Bochnia ma, ale Brzesko???????? Cos na wjeździe budują ale cały ruch idzie przez
          miasto

> ropczyce - jest
          Jest, ale przez miasteczko

> rzeszow - miasto zaroslo obwodnice
          i tu bym podyskutował ... generalnie Rzeszów ma po prostu dobrze rozwiązany układ
          komunikacyjny, ale z obwodnica bym nie przesadzał

> tylko wstyd mi za dolny śląsk.
          ni i tylko z tym sie moge zgodzic ... bo to że inni nie mają jakoś nie poprawia
          mi humoru

• Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.01, 23:17
      Prezydent podpisał umowę ze Skanską na budowę Mostu Tysiąclecia. W porównaniu z
      gdańskim mostkiem nasz podziw nadmierny budzi.
      Rozpiętość przęsła: gdański 230 m., nasz 152 m.
      Wysokość pylonu: gdański 100 m., nasz 28,5 m.
      Koszt wykonania: gdański 160 mln. zł. ze środków banku światowego i Krajowej
      Dyrekcji Dróg Publicznych, nasz tylko 140 mln.zł. ale z budżetu miasta.
      Czas budowy: gdański 2 lata łącznie z projektem, nasz 3lata bez projektu.

Gdański bez nazwy. Nasz w Polsce nazwą wszystkie mosty przebija. Most
      Tysiąclecia.
      • Gość: Pafik Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.kom-net.pl 14.11.01, 12:45
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Prezydent podpisał umowę ze Skanską na budowę Mostu Tysiąclecia. W porównaniu z
        >
        > gdańskim mostkiem nasz podziw nadmierny budzi.
        > Rozpiętość przęsła: gdański 230 m., nasz 152 m.
        > Wysokość pylonu: gdański 100 m., nasz 28,5 m.
        > Koszt wykonania: gdański 160 mln. zł. ze środków banku światowego i Krajowej
        >
        > Dyrekcji Dróg Publicznych, nasz tylko 140 mln.zł. ale z budżetu miasta.
        > Czas budowy: gdański 2 lata łącznie z projektem, nasz 3lata bez projektu.
        >
        > Gdański bez nazwy. Nasz w Polsce nazwą wszystkie mosty przebija. Most
        > Tysiąclecia.

Janek - mistrz manipulacji. Niby wszystko prawda, ale niestety wybiorcza.

Dlaczego Janku przmilczales, ze te nasze 140 mln odnosi sie do calego mostu (980
        m), a nie tylko do przesla (152 m), co sugeruje Twoj post? Przyznasz chyba, ze
        roznica miedzy tymi dwiema liczbami jest wprost gigantyczna. Gdanski nie ma
        takiej dlugosci calkowitej - 372 m, czyli jest ponad dwuipolkrotnie krotszy, a
        kosztowal wiecej niz nasz! Tymczasem Ty dobrales informacje o czesciach mostu
        (przesle i pylonie), a nastepnie zestawiles z koszatmi calkowitymi.

Sprawa druga. Piotr, bedacy wlasnie z tego pieknego miasta, pisze, ze ow most ma
        byc poczatkiem A-1. Czy nasz bedzie pelnil podobne funkcje? Odpowiedz: nie. I
        dlatego GDDP, czyli niejako budzet panstwa, nie wylozy na niego ani grosza. Co
        innego obwodnica autostradowa, bedaca poczatkiem A-8.

O nazwie juz kiedys z Toba wlasnie dyskutowalem, wiec nie bede sie powtarzal.

Pozdrawiam.
        • Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.01, 13:22
          Pafiku. Chciałem tylko napisać, że można budować lepiej, szybciej i bez zadęcia
          przed zakończeniem inwestycji. Gdańszczanie od pomysłu do zakończenia
          potrzebowali 2 lat. Obwodnicę też mają. Napiszesz mi, że protesty mieszkańców
          opóźniają u nas realizację obwodnicy śródmiejskiej. Na takie dictum Wędzonka
          odpisał mi,/gdy wspomniałem o ponad 100 zbiorowych protestach w sprawie zmiany
          ruchu w okolicach Rynku/, że to anarchia i władze miasta nie muszą się z tym
          liczyć. Z pokorą to przyjąłem i w polemikę się więcej nie wdawałem. Piszesz, że
          most gdański to początek autostrady. A gdzie nasza obwodnica autostradowa i
          dlaczego przegraliśmy w sprawie jej budowy z dwoma profesorami prawa UW bo
          wniosek żle przygotowano. Dlaczego Prezydent miasta musi do wojewody występować
          o uchylenie decyzji swojego dyrektora wydziału architektury.Po co komu zmiana
          nazwy ulic, itd. A jak Poznąń juz kilka dobrych lat wstecz wykonał dwupasmówkę
          umożliwiającą szybki przejazd przez miasto z Wrocławia do Koszalina? Czyżby to
          były puste tereny. Nie neguję, że u nas nic się nie robi ale moim zdaniem zbyt
          wolno. Cz za dużo wysiłku na zbędne rzeczy zarząd miasta nie poświęca? Drogi
          Pafiku. Lat mi ubywa, a chciałbym obwodnicą wokół WRocławia sie przejechać.
          Czego Tobie i sobie życzę gorąco. Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: Pafik Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.kom-net.pl 14.11.01, 14:15

> Pafiku. Chciałem tylko napisać, że można budować lepiej, szybciej i bez zadęcia
            >
            > przed zakończeniem inwestycji.

Mozna, i tez bym tak nam wszystkim zyczyl. Ale to nie tylko nieudolnosc Rady
            Miejskiej o tym decyduje, choc ostatnio ona sama daje nam powody by uwazac, ze
            jest inaczej.

Pozdrawiam raz jeszcze!
        • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 14.11.01, 16:45
          Gość portalu: Pafik napisał(a):

> Gość portalu: Janek napisał(a):
          >
          > > Prezydent podpisał umowę ze Skanską na budowę Mostu Tysiąclecia. W porówna
          > niu z
          > >
          > > gdańskim mostkiem nasz podziw nadmierny budzi.
          > > Rozpiętość przęsła: gdański 230 m., nasz 152 m.
          > > Wysokość pylonu: gdański 100 m., nasz 28,5 m.
          > > Koszt wykonania: gdański 160 mln. zł. ze środków banku światowego i Kra
          > jowej
          > >
          > > Dyrekcji Dróg Publicznych, nasz tylko 140 mln.zł. ale z budżetu miasta.
          > > Czas budowy: gdański 2 lata łącznie z projektem, nasz 3lata bez projektu.
          > >
          > > Gdański bez nazwy. Nasz w Polsce nazwą wszystkie mosty przebija. Most
          > > Tysiąclecia.
          >
          > Janek - mistrz manipulacji. Niby wszystko prawda, ale niestety wybiorcza.
          >
          > Dlaczego Janku przmilczales, ze te nasze 140 mln odnosi sie do calego mostu (98
          > 0
          > m), a nie tylko do przesla (152 m), co sugeruje Twoj post? Przyznasz chyba, ze
          > roznica miedzy tymi dwiema liczbami jest wprost gigantyczna. Gdanski nie ma
          > takiej dlugosci calkowitej - 372 m, czyli jest ponad dwuipolkrotnie krotszy, a
          > kosztowal wiecej niz nasz! Tymczasem Ty dobrales informacje o czesciach mostu
          > (przesle i pylonie), a nastepnie zestawiles z koszatmi calkowitymi.
          >
          > Sprawa druga. Piotr, bedacy wlasnie z tego pieknego miasta, pisze, ze ow most m
          > a
          > byc poczatkiem A-1. Czy nasz bedzie pelnil podobne funkcje? Odpowiedz: nie. I
          > dlatego GDDP, czyli niejako budzet panstwa, nie wylozy na niego ani grosza. Co
          > innego obwodnica autostradowa, bedaca poczatkiem A-8.
          >
          > O nazwie juz kiedys z Toba wlasnie dyskutowalem, wiec nie bede sie powtarzal.
          >
          >
          > Pozdrawiam.

Sluszna racja!

Dodam jeszcze jedno: Bank Swiatowy tez jedynie udzielil POZYCZKI, Janku.
          Zacytowac Gazete?
          Innymi slowy: te pieniadze trzeba bedzie zwrocic z nawiazka! Czy wobec tych
          argumentow nadal chcesz ludziom wmawiac ze budowa wroclawskiego mostu -
          wiekszego, tanszego o kilkadziesiat milionow, i za pieniadze od ktorych nie
          trzeba bedzie placic odsetek - jest niekorzystna??? Moze dlatego ze most majacy
          sluzyc kilkaset lat powstanie... piec lat po gdanskim?

Sam widzisz ze gospodarnosc to cos wiecej niz populistyczne okrzyki, a dobry
          zarzad to cos wiecej niz ukladanie bruku...

Pozdrawiam!
          • Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.01, 18:04
            Wędzonko. Od anarchii mnie odwiodłeś /już nie protestuję/. Teraz dla odmiany
            chcesz mi wmówić tani populizm. Ale z pantałyku zbić się nie dam ponieważ
            żadnych zarzutów nie stawiam. Most jaki jest każdy widzi, a potwierdził to dziś
            pan Prezydent Huskowski w TVP3. Tylko funkcjonalny. To wszystko chociaż Gdańsk
            w budowie był szybszy. A propos finanse z GDDP to też pożyczka? Natomiast
            nigdzie nie wyczytałem o pożyczce z Banku Światowego. GW pisała tylko, że Bank
            Światowy i GDDP sfinansowały tą budowę. Pozdrawiam jak zwykle serdecznie.
            :))))))
            • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 14.11.01, 19:56

> Wędzonko. Od anarchii mnie odwiodłeś /już nie protestuję/. Teraz dla odmiany
              > chcesz mi wmówić tani populizm. Ale z pantałyku zbić się nie dam ponieważ
              > żadnych zarzutów nie stawiam. Most jaki jest każdy widzi, a potwierdził to dziś
              > pan Prezydent Huskowski w TVP3. Tylko funkcjonalny. To wszystko chociaż Gdańsk
              > w budowie był szybszy. A propos finanse z GDDP to też pożyczka? Natomiast
              > nigdzie nie wyczytałem o pożyczce z Banku Światowego. GW pisała tylko, że Bank
              > Światowy i GDDP sfinansowały tą budowę. Pozdrawiam jak zwykle serdecznie.
              > :))))))

Nie smiej sie tak wczesnie Janek, bo na moj gust tos Zdroja jeszcze nie dosc
              pokochal, wiec czuje sie w obowiazku kota Ci pogonic, a z pantalyku zbijac! :)

Czemu do GDDP nasz most sie nie kwalifikuje to sam Pafik wyjasnil, wiec stawianie
              tego wciaz jako argument to populizm pierwszego sortu! :)
              Gdybysmy wiec my chcieli z hojnosci Banku Swiatowego korzystac, na darmowa czesc
              z GDDP szans nie majac, tobysmy to tego interesu doplacili, bo tak jak Gdansk
              pozyczke wziac bysmy musieli, o czym jednak faktycznie tylko dobre gazety
              informuja, a nie te przez duze "G" pisane, cytuje:

"Most z dojazdami kosztował około 160 mln zł, z czego połowę pokryła pożyczka
              Banku Światowego."

zrodlo:
              Rz

Pozdrawiam! :)
        • Gość: MKK Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 21:26
          Gość portalu: Pafik napisał(a):

> Dlaczego Janku przmilczales, ze te nasze 140 mln odnosi sie do calego mostu
          > (980 m), a nie tylko do przesla (152 m), co sugeruje Twoj post? Przyznasz
          > chyba, ze roznica miedzy tymi dwiema liczbami jest wprost gigantyczna. Gdanski
          > nie ma takiej dlugosci calkowitej - 372 m,(...)

W piatek Marek Pol - minister infrastruktury otworzyl most
          wantowy w Gdansku, polozony nad Martwa Wisla. Most jest
          mostem podwieszanym na pylonie o wysokosci 100 m,
          natomiast jego dlugosc wynosi 372 metry.
          www.budinfo.pl/?area=budownictwo&view=aktualnosci&id=1139&1114

Ja tam na mostach się nie znam, ale dobrze by było most Pokoju naprawić, bo buta
          można zgubić w Odrze.
          :(
          • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 14.11.01, 21:50
            Gość portalu: MKK napisał(a):

> Ja tam na mostach się nie znam, ale dobrze by było most Pokoju naprawić, bo but
            > a
            > można zgubić w Odrze.
            > :(

A to juz Twoj problem, MKK! Wiesz kto spowodowal deficyt panstwa ktory "odciazy"
            nas od pieniedzy na m.in. ten remont?
            Ten kto glosowal swego czasu na utracjuszy, albo pozwolil sobie do glosowania nie
            pojsc. :(

Pozdrawiam :)
            • Gość: MKK Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 22:08
              Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> Gość portalu: MKK napisał(a):
              >
              > > Ja tam na mostach się nie znam, ale dobrze by było most Pokoju naprawić,
              > > bo buta można zgubić w Odrze.
              > > :(
              >
              > A to juz Twoj problem, MKK!

A juści, stópkę mam małą to i bucik mały (więc może się zaklinować), ale coś mi
              się widzi, żeś Waść posiadaczem wielkiej stopy ;(

> Wiesz kto spowodowal deficyt panstwa ktory
              > "odciazy" nas od pieniedzy na m.in. ten remont?
              > Ten kto glosowal swego czasu na utracjuszy, albo pozwolil sobie do glosowania
              > nie pojsc. :(
              >
              > Pozdrawiam :)

czyli moja kulpa, ale i Twoja także wędzonko! A wiesz, gdzie wina rozpołowiona,
              to jakby jej nie było
              ;(

pozdrawiam, oj pozdrawiam!
              • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 14.11.01, 22:19
                Gość portalu: MKK napisał(a):

> czyli moja kulpa, ale i Twoja także wędzonko! A wiesz, gdzie wina rozpołowiona,

Ani troszeczke, do dzis swojego krzyzyka nie zaluje! :) Tyle zem dosc osamotniony
                w tej sielance :)

> to jakby jej nie było
                > ;(

Ale rozpolowiona nie jest!
                No to co powiesz MKK na dlugopis zamiast zelastwa w rekawiczce? :)

> pozdrawiam, oj pozdrawiam!

Oj, to dobry znak!
                Pozdrawiam rowniez! :)
                • Gość: MKK Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 22:37
                  Punkt dla Ciebie, wędzonko :)

A względem tych wyborów: to mam iść, czy nie? Długopisów nie używam, choć parę
                  dla niepoznaki plącze mi się w torebce. Za to "amulety" szczęście
                  przynoszą... ;)

No i o tej stopie...
                  Ktoś, kto mieszka przy podwórku pełnym błota, stopę musi mieć nietęgą ;)
                  W razie czego, nie mów, że Cię nie ostrzegałam...

Pa.
                  Pozdrawiam, oj pozdrawiam (all rights no reserved).
                  :)
      • Gość: Bartek Re: Budujemy mosty dla .... IP: 10.17.64.* / *.router.trzebnica.net 14.11.01, 20:44

> Prezydent podpisał umowę ze Skanską na budowę Mostu Tysiąclecia. W porównaniu z
        >
        przęsło jest podwieszone nad nurtem rzeki, a Wisła (choćby nawet Martwa :-)) jest
        szersza od Odry - tym bardziej przy ujściu w Gdańsku. Tak więc jeśli chodzi o
        rozpiętość przęsła to możemy mieć pretensje jedynie do matki natury ;-))

W Gazecie wrocławskiej podali ok. 34m. - fakt trochę mało :-) Ale jest jedno ale.
        W Gdańsku mają tylko jeden centralnie umieszczony pylon w kształcie litery A, my
        będziemy mieli 4 znajdujące się "po bokach" przęsła - dzięki temu na tle innych
        tego typu konstrukcji w Polsce nasza będzie miała dosyć oryginalny wygląd . Z
        tego co mi wiadomo 34x4 wynosi więcej niż 100 :-) Poza tym nasz most będzie miał
        także chodniki i ścieżki rowerowe w obu kierunkach ( o tym w Gdańsku nie
        pomyśleli:-) )

rzeczywiście co to jest 140 mln. zł. leży na ulicy za rogiem :-)

Budowa rozpocznie się w przyszłym roku czyli potrwa 2 lata (jak wszystko dobrze
        pójdzie)

>
        > Tysiąclecia.
        I tu się mylisz :-) Gdański oczywiście nosi nazwę Jana Pawła II (wiadomość
        prwadziwa, otrzymana od rodowitego Gdańszczanina ;-)) )

• Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.01, 20:57
          Bartku. I tu mnie masz. Mea culpa. Mam rodzinę w Gdańsku i też mogłem
          zadzwonić tobym wiedział wszystko. A tak Wędzonka poza populizmem jeszcze mi
          antyklerykalizm dopisze. Ale to nie wina Gazety tylko moja głupota. Przepraszam
          i pozdrawiam
          • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 14.11.01, 21:05

> Bartku. I tu mnie masz. Mea culpa. Mam rodzinę w Gdańsku i też mogłem
            > zadzwonić tobym wiedział wszystko. A tak Wędzonka poza populizmem jeszcze mi
            > antyklerykalizm dopisze. Ale to nie wina Gazety tylko moja głupota. Przepraszam
            > i pozdrawiam

A wiec nie lepiej, nie szybciej, nie taniej, i nie bez zadecia.
            Jedyna roznica: to my mamy Janka...
            • Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.01, 21:15
              W nazwie tylko Wędzonko. W nazwie. A sam też sie w związku z powyższym
              nazwałem. Pozostałych rzeczy nie odwołuję. Pylon, długość przęsła i finanse
              zgodne z prawdą. Jeżeli most jest elementem autostrady to nawet jak Bank
              Światowy udzielił pożyczki to nie miasto będzie ją spłacać. Tak by było z naszą
              obwodnicą, gdyby wniosku nie spitolono, a dwóch panów BEE sprawę załatwiło
              odmownie. Mogliśmy mieć i obwodnicę i most za darmo. Pozdrawiam. :)))
              • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 14.11.01, 21:43

> W nazwie tylko Wędzonko. W nazwie. A sam też sie w związku z powyższym
                > nazwałem. Pozostałych rzeczy nie odwołuję. Pylon, długość przęsła i finanse
                > zgodne z prawdą. Jeżeli most jest elementem autostrady to nawet jak Bank
                > Światowy udzielił pożyczki to nie miasto będzie ją spłacać.

Wyraznie myli Ci sie obwodnica autostradowa ze srodmiejska. Most Tysiaclecia nie
                ma i nigdy nie mial nic wspolnego z ta pierwsza, wiec Twoja ewentualna pozyczke z
                BS splacalby wlasnie Wroclaw. Stad jak widzisz w finansach Ci sie nie zgadza:
                gdybys byl prezydentem, drogo by nas to kosztowalo.
                A wysokosc pylonu i dlugosc przesla sa potrzebne najwyzej do zadecia :)

> Tak by było z naszą
                > obwodnicą, gdyby wniosku nie spitolono, a dwóch panów BEE sprawę załatwiło
                > odmownie. Mogliśmy mieć i obwodnicę i most za darmo.

Sam widzisz ze nie moglismy, pomylily Ci sie drogi. :)
                A obwodnica autostradowa i tak bedzie, i za pieniadze panstwa, tyle ze od naszej
                postawy wobec Expo zalezy: kiedy.

> Pozdrawiam. :)))

• Gość: Piotr Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.01, 21:47
                widzę,że most wywołuje większe emocje we Wrocławiu niż w Gdańsku :-). Co by nie
                pisać to fakty są takie że ta inwestycja powstała wyjątkowo szybko, od pomysłu do
                oddania mostu do ekspolatacji.
                Koszt mostu obejmuje wykonanie dojazdów (na podmokłym terenie), wiaduktów które
                bezkolizyjnie łączą trasę dojazdową z trasą warszawską.A co najważniejsze tam
                gdzie stoi przyczólek mostu była hala stoczni jachtowej , trzeba było wybudowac
                nową halę a starą zburzyć. Naprawdę b. duży był zakres robót. Chodniki most ma
                (fakt że wąskie), ścieżek rowerowych nie ma, jednak nie sądzę, żeby tam było dużo
                pieszych i rowerzystów, jest to teren przemysłowy- drogi szybkiego ruchu i
                rafineria.
                A nazwa? żyjemy w Polsce, pokażcie mi obiekt który nie miał obowiązkowego
                pokropku :-) i miasto które nie ma budowli JP2 , pomników nie liczę.
                Pozdrawiam
                • Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.01, 23:03
                  Wędzonko. Część odpowiedzi dotyczących zakresu robót otrzymałeś z pierwszej
                  ręki od Piotra. Ich most z podjazdami napewno nie jest krótszy, a zakres robót
                  nie mniejszy. To tyle. A o obwodnicy autostradowej napisałem dodatkowo nie
                  myląc z śródmiejską. Wiem gdzie jest ulica Ostatni Grosz, a gdzie ulica
                  Szczecińska. Źle opracowany wniosek na obwodnicę autostradową został zaskarżony
                  przez profesorów prawa UW panów Bocia i Banaszaka w NSA i obwodnicy
                  autostradowej z kolejnym mostem nie ma. Bo finansów niestety nie będzie z kasy
                  państwowej. Tak, że jako przyszły prezydent /po Jaśnie Panu Hrabim oczywiście/
                  nawet za następne dwie kadencje kasy nie dostanę bo ktoś spitolił sprawę.
                  Kolejna wpadka. To też tyle. O co więc toczymy spory. Mogło być mądrze, a
                  wyszło głupio. Pozdrawiam.:(((
                  • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 15.11.01, 00:11

> Wędzonko. Część odpowiedzi dotyczących zakresu robót otrzymałeś z pierwszej
                    > ręki od Piotra. Ich most z podjazdami napewno nie jest krótszy, a zakres robót
                    > nie mniejszy. To tyle. A o obwodnicy autostradowej napisałem dodatkowo nie
                    > myląc z śródmiejską. Wiem gdzie jest ulica Ostatni Grosz, a gdzie ulica
                    > Szczecińska. Źle opracowany wniosek na obwodnicę autostradową został zaskarżony
                    > przez profesorów prawa UW panów Bocia i Banaszaka w NSA i obwodnicy
                    > autostradowej z kolejnym mostem nie ma. Bo finansów niestety nie będzie z kasy
                    > państwowej. Tak, że jako przyszły prezydent /po Jaśnie Panu Hrabim oczywiście/
                    > nawet za następne dwie kadencje kasy nie dostanę bo ktoś spitolił sprawę.
                    > Kolejna wpadka. To też tyle. O co więc toczymy spory. Mogło być mądrze, a
                    > wyszło głupio. Pozdrawiam.:(((

Czyli zgadzamy sie ze ich most w gruncie rzeczy w nakladzie pracy calkiem
                    podobny, ale drozszy, a juz napewno tamten sposob finansowania w przypadku Mostu
                    Tysiaclecia bylby znacznie mniej korzystny. To jest uczciwe stanowisko! Sam
                    widzisz ze gdybysmy zostawili Twoj pierwotny post samopas - kilku cennych ludzi
                    ktorzy opracowali te inwestycje doczekaloby sie takiej samej cenzurki jak ktos,
                    kto popelnil blad lub postapil niekompetentnie w sprawie obwodnicy - a to byloby
                    juz szkodliwe dla miasta! Nie nazwalbym wiec Twego postepowania madrym - moze
                    chciales madrze, ale wyszlo glupio!

Sam widzisz zem w gruncie rzeczy do sporu ostatni! :)

• Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 00:42
                      Wędzonko. Gdzieżeś na Boga wyczytał o cenzurkach dla projektantów. Zadymiasz
                      ale coś cienko. Kończę i ponownie słowa Pana Prezydenta Huskowskiego przytoczę.
                      Most jest funkcjonalny. Koledze Piotrowi z pięknego Gdańska serdecznie dziękuje
                      za udział w polemice i przy okazji serdecznie pozdrawiam.
                      Wędzonko, a Tobie na dobranoc życzę rozróżnienia bluffu przy blindzie i przy
                      grze o pulę.Pozdrawiam.:)))))))))
                      • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 15.11.01, 01:29

> Wędzonko. Gdzieżeś na Boga wyczytał o cenzurkach dla projektantów. Zadymiasz
                        > ale coś cienko. Kończę i ponownie słowa Pana Prezydenta Huskowskiego przytoczę.
                        > Most jest funkcjonalny. Koledze Piotrowi z pięknego Gdańska serdecznie dziękuje
                        > za udział w polemice i przy okazji serdecznie pozdrawiam.
                        > Wędzonko, a Tobie na dobranoc życzę rozróżnienia bluffu przy blindzie i przy
                        > grze o pulę.Pozdrawiam.:)))))))))

Przepraszam, mogles nie wiedziec ze oprocz przesel rowniez umowy sie projektuje
                        (tak zeby madrze za te przesla zaplacic! :).
                        No ale sporo sie dzis dowiedziales, optymizm Ci nawet wrocil (most rzeczywiscie
                        jest funkcjonalny! :), wiec spij dobrze!

• Gość: feran Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.txucom.net 15.11.01, 06:34
                          Pare pytan: co to znaczy most "wantowy"?(a wiatr na wantach gra ,a zagle sa tak
                          biale?).W polscy dziennikarze uwielbiaja pisac takie nowe slowa, jak by to byly
                          ogolnie znane,a nie sa,zapewne i piszacy nie wie.

Co to jest kablobeton(to przynajmniej troche objasniono),czy juz gdzies most
                          takim sposobem i technologia budowano,czy ta firma co ma kontrakt wybudowala
                          choc jeden most ta technologia,czy ma choc jednego inzyniera co budowal most z
                          kablobetonu(czy bys poszedl radosnie do dentysty ktory aby byc pierwszym
                          pacjentem?)
                          • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 15.11.01, 11:49
                            Gość portalu: feran napisał(a):

> Pare pytan: co to znaczy most "wantowy"?(a wiatr na wantach gra ,a zagle sa tak
                            > biale?).W polscy dziennikarze uwielbiaja pisac takie nowe slowa, jak by to byly
                            > ogolnie znane,a nie sa,zapewne i piszacy nie wie.
                            >
                            > Co to jest kablobeton(to przynajmniej troche objasniono),czy juz gdzies most
                            > takim sposobem i technologia budowano,czy ta firma co ma kontrakt wybudowala
                            > choc jeden most ta technologia,czy ma choc jednego inzyniera co budowal most z
                            > kablobetonu(czy bys poszedl radosnie do dentysty ktory aby byc pierwszym
                            > pacjentem?)

Co do want to moge sie tylko domyslac - to pewnie te liny ulozone w trojkat, co
                            podtrzymuja przeslo.
                            A co do technologii - umowa jest taka ze firma sama finansuje cala budowe, miasto
                            kupi dopiero gotowy most. Skoro KPRM podejmuje cale ryzyko wpadki to nawet jesli
                            ta technologia jest u nas nowa - maja mocne powody by sie starac! :)

• Gość: Janek Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 11:42
                          Drogi Wędzonko. Na ten szczegół racz zwrócić uwagę swoim pryncypałom, żeby
                          projekty decyzji,uchwał i innych dokumentów prawnych lepiej przygotowywali dla
                          radnych i urzędów państwowych. To wstydu i żałości mniej będzie gdy je oponenci
                          do imentu zbeszczeszczą. Chyba, że to kierowca dodatkowo robi w czasie gdy psa
                          na spacer wyprowadza.Pozdrawiam.;)))
                          • Gość: wędzonka Re: Budujemy mosty dla .... IP: 156.24.231.* 15.11.01, 12:21

> Drogi Wędzonko. Na ten szczegół racz zwrócić uwagę swoim pryncypałom, żeby
                            > projekty decyzji,uchwał i innych dokumentów prawnych lepiej przygotowywali dla
                            > radnych i urzędów państwowych. To wstydu i żałości mniej będzie gdy je oponenci
                            > do imentu zbeszczeszczą. Chyba, że to kierowca dodatkowo robi w czasie gdy psa
                            > na spacer wyprowadza.Pozdrawiam.;)))

Ale by oczy zrobili! Moze jednak z tym poczekam az ktorykolwiek zajmie sie
                            dzialalnoscia publiczna :)

• Gość: Pafik Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.kom-net.pl 15.11.01, 12:43
                  Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Koszt mostu obejmuje wykonanie dojazdów (na podmokłym terenie), wiaduktów które
                  >
                  > bezkolizyjnie łączą trasę dojazdową z trasą warszawską.A co najważniejsze tam
                  > gdzie stoi przyczólek mostu była hala stoczni jachtowej , trzeba było wybudowa
                  > c
                  > nową halę a starą zburzyć. Naprawdę b. duży był zakres robót.

Co racja to racja. Dotarlem wlasnie na odpowiednia strone
                  Trasa Sucharskiego
                  i jak byk stoi, ze koszt obejmowal rowniez dojazdy, lacznice, estakade i
                  wiadukt, co w sumie daje 1250 m trasy. Za wczesniejsze niedopatrzenie
                  przepraszam.
                  A zatem wychodzi ze relacja koszty/dlugosc jest porownywalna z naszym mostem,
                  nie wiem tylko czy za te nasze 140 mln zbudowane tez beda podjazdy i krzyzowka z
                  Osobowicka, ale pewnie tak.

Jak widac, nazwa jest wg kategorii Janka, ktorego pozdrawiam, nie mniej "zadeta"
                  niz nasza ;)

Roznica kryje sie w statusie drogi biegnacej przez oba mosty, i - co za tym
                  idzie - zrodlami finansowania ich budowy.

Pozdrowienia dla Gdanska!
      • Gość: Amar Re: Budujemy mosty dla .... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 08:47

>
        >
        >
        > Tysiąclecia.
        - tu się z tobą nie zgodzę Gdański most nazywa się trzeciego tysiąclecia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka