Dodaj do ulubionych

wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole won!

28.10.06, 11:33

pozwoliłem sobie zacytować opinie uczestnika forum z onet.pl.
Opinie , która coraz częściej się pojawia na różnych forach.
Opinie , która odzwierciedla nastroje społeczne.
Prawda jest taka: Nadchodzi masowe poparcie dla PiS-u. Polacy przecierają
oczy ze zdumienia , że można rządzić i nie kraść, a wszystkie wskaźniki
gospodarcze i nie tylko mówią o coraz mocniejszej i bogatszej Polsce.

---------------------------
"Dlaczego mądrzy ludzie popierają PIS. Oto co się zdarzyło przez ostatni
rok.
1. Liczba bezrobotnych spadła o 20% (od początku roku)
2. Liczba zatrudnionych wzrosła o 17% (od początku roku)
3. Produkcja przemysłowa wzrosła o 14,2%
4. Produkcja budowlana wzrosła o 19%
5. Nastąpił gwałtowny spadek przestępczości (rozboje, włamania o 20%,
kradzieże samochodów o 27%)
6. Kapitał inwestycyjny płynie szerokim strumieniem (w tym roku 12mld EUR)
7. Nastąpił gwałtowny wzrost zaufania inwestorów do Polski, co potwierdził
nowy rating Standard&Poor's.
8. Nastąpiło radykalne obniżenie poziomu korupcji(spróbujcie dać łapówkę
policjantowi)Pozycja Polski w notowaniach Amnesty "podskocvzyła" o 17
miejsc).
9. Powołano CBA
10. Zlikwidowano WSI
11. Inflacja zerowa (1,4%)
12. Złotówka mocna
13. Uchwalono pierwsze akty prorodzinne.
14. Rośnie eksport 12,4% r/r
15. Zmniejszono deficyt budżetowy do 30mldzł
16. Polacy zaczynają być dumni z własnej ojczyzny.

antymichnik@autograf.pl, 28.10.2006 07:50 "
-----------------------

sądzę , że po raz pierwszy w historii Polski partia rządząca wygra powtórnie
nadchodzące wybory.
Co byście wybudowali na cześć PiS-u , mam na myśli taką budowlę , która tak
jak PiS będzie symbolem Polski przez następne 1000 lat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Myslacy PiSuar IP: 149.9.0.* 28.10.06, 11:39
      Ja bym zbudowal mega PiSuar
      • mesty8 Re: PiSuar 28.10.06, 11:56
        17. eurocity we włoszczowie
        18. lepper wicepremierem
        niech zyje! niech żyje!
        a won to se do starej możesz mówic.
        • marek.ditel Re: PiSuar 28.10.06, 12:01
          17. eurocity we włoszczowie

a może raczej dotrzymanie obietnicy wyborczej przez człowieka PiS-u?
          a może wyremontowanie dworca i doprowadzenie go do średniego poziomu
          europejskiego?

18. lepper wicepremierem

to , co "demokrato" , odmówić ludziom głosującym na Samoobrone prawa głosu?

Polska solidarna , "tolerancyjny demokrato".
          • mesty8 Re: PiSuar 28.10.06, 12:16
            no przecież dołączyłem 17 i 18 do sukcesów.
            o co ci chodzi?
            • Gość: Robek Re: PiSuar IP: *.chello.pl 28.10.06, 12:18
              Właśnie o to.
              • mesty8 Re: PiSuar 28.10.06, 12:29
                właśnie o co?
        • Gość: Robek Re: PiSuar IP: *.chello.pl 28.10.06, 12:02
          Wasze kontrargumenty "prawie" mnie powalają!
          • Gość: ktostam Re: PiSuar IP: *.korbank.pl 29.10.06, 11:51
            Nie da sie przedstawic kontrargumentu gdy nie ma argumentu. To ze w Polsce jest
            duzy wzrost gospodarczy (w porownaniu z krajami naszego regionu slaby), nie jest
            zasluga PiSu, czy SLD, tylko dobrej koniunktury na swiecie. SLD poza obnizka CIT
            nie zrobila nic dla gospodarki. PiS nic nie zrobil, mimo iz mial duzo latwiejsze
            zadanie. Za to zrobil duzo zlego m.in. zwiekszyl wydatki socjalne, zatrzymal
            prywatyzacje kopaln, energetyki i podniosl podatki.
            Spodziewalem sie ze PiS bedzie prowadzil lewicowa polityke gospodarcza, ale
            niespodziewalem sie tego ze bedzie w tym bardziej lewicowy od SLD :(
            • Gość: Robek Re: PiSuar IP: *.chello.pl 31.10.06, 20:55
              Porażka jest sierotą,sukces ma wielu ojców.
              • nemii Re: PiSuar 04.11.06, 12:19
                1. Liczba bezrobotnych spadła o 20% (od początku roku)

Bo Polacy w poszukiwaniu pracy powyjezdzali za granice.

5. Nastąpił gwałtowny spadek przestępczości (rozboje, włamania o 20%,
                kradzieże samochodów o 27%)

Bo ci j.w. powyjezdzali za granice. Wielu polakow nad ktorymi wisialy wyroki
                uciekli do UE

14. Rośnie eksport 12,4% r/r

Polacy mieszkajacy zagranica wola Polskie produkty.

16. Polacy zaczynają być dumni z własnej ojczyzny.

I dlatego nadal uciekaja a granice? a Coraz wiecej Polakow decyduje sie nie
                wrocic juz do PL?

Polacy mieszkajacy i pracujacy za granica bardzo czesto wysylaja pieniadze
                rodzinie w PL. Rocznie to jest naprawde niezla sumka. Dzieki nim narod obraca
                wieksza suma pieniedzy...

Wiec to nie jest tak ze wszystko zawdzieczamy dzisiejszemu rzadowi.
                Chociaz moze z drugiej str po czesci tak, bo to przez nich ci Polacy
                powyjezdzali.
                • Gość: corgan no nie do końca jest tak jak mówisz IP: *.chello.pl 04.11.06, 12:50
                  > 1. Liczba bezrobotnych spadła o 20% (od początku roku)
                  > Bo Polacy w poszukiwaniu pracy powyjezdzali za granice.

hehe chciałbyś! Bezrobocie maleje bo rośnie zatrudnienie, a bezrobotni zajmują
                  miejsca tych którzy pracowali ale wyjechali za pracą na Zachód

> 14. Rośnie eksport 12,4% r/r
                  > Polacy mieszkajacy zagranica wola Polskie produkty.

Rozumiem że masz na myśli silniki Toyoty z Jelcza i Wałbrzycha, VW z Polkowic
                  nie mówiąc o samochodach gdzie 95% sprzedaży z polskich fabryk to export? a to
                  tylko drobny przykład... Bo to samo dotyczy elektroniki, sprzetu AGD.

Rozumiem, ze Polacy pracujący za granicą masowo wykupują kuchenki Indesitu? hehe

> 16. Polacy zaczynają być dumni z własnej ojczyzny.
                  > I dlatego nadal uciekaja a granice? a Coraz wiecej Polakow decyduje sie nie
                  > wrocic juz do PL?

Emigranci którzy przed II wojną i w czasie II wojny byli zmuszeni wyjechac z
                  Polski nie żygali na ten kraj tak jak Ci którzy wyjechali wyłącznie z powodu
                  KASY! A wtedy bieda była tu nieporównywalna z tym co jest dziś.
    • Gość: fakir Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.os1.kn.pl 28.10.06, 12:19
      Większośc tych punktów ma sie nijak do polityki rządu...
      • Gość: Robek Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.chello.pl 28.10.06, 12:21
        Wg Ciebie nadchodzi katastrofa gospodarcza?
        • Gość: fakir Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.os1.kn.pl 28.10.06, 17:28
          nie są zasług tegorocznych rządów PIS, LPR, Samoobrony, lecz wynikiem sytuacji
          na świecie , Europie i poprzednich lat działań w gospodarce. (i bynajmniej nie
          chodzi mi tylko o panujące rady ministrów)
    • ludendorf Jak stalinowski odczyt 28.10.06, 12:34
      Tak jest a w kraju w pierwszych 100 dniach rządu urodziło sie rekordowa liczba
      noworodków, gołębie przestały walić na ulice, i człowiek człowiekowi bratem a
      nie wilkiem!!!!!!!!!!! Peerelowskie metody sprawowoania władzy za to mam ten
      rząd w głębokim powarzaniu. Na cześć władzy proponuje pomnik moskiewskiego
      prokuratora Wyszyńskiego( "Znajdźcie mi człowieka a ja znajde paragraf")
      Duma?????? Słabo mi musze sie przewietrzyć.
      • Gość: Robek Re: Jak stalinowski odczyt IP: *.chello.pl 28.10.06, 12:40
        Twoje kontrargumenty "prawie "mnie powalają!
        • ludendorf Re: Jak stalinowski odczyt 28.10.06, 13:25
          Bo nie chce tu prawić oczywistych banałów o tym że większośc tych osiągnięć
          gospodarczych to zasłóga dobrej koniunktóry, położenia gospodarczego, dynamizmu
          naszych przediiębiorców no i oczywiście faktu że PIS zajmuje się wszystkim tylko
          nie gospodarką. Wiesz kiedy gospodarka Włoska najszybciej sie rozwija? Kiedy są
          często wybory i politycy nie mają czasu psuć gospodarke. Dokładnie tak samo jest
          w Polsce
          • Gość: Robek Re: Jak stalinowski odczyt IP: *.chello.pl 28.10.06, 13:29
            Nie szkodzić ,też trzeba umieć.Fajtłapy z PO i SLD nawet tego nie
            potrafią.Głupi szarżuje na oślep!
          • Gość: Łoś_bimbacz kursy ortogarfii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:18
            >zasłóga dobrej koniunktóry

czy w POmpatycznej młodzieżowce zakupią słownik ortograficzny?

często wybory i politycy nie mają czasu psuć gospodarke. Dokładnie tak samo jes
            > t
            > w Polsce

czyli awantury polityczne, tak piętnowane przez Rakietę Krzywoustego i Donalda
            Sepleniącego, sprzyjają gospodarce, nasi "nie tym razem" dobrodzieje nie
            wiedzą co jest istotne i korzystne?

• ludendorf Re: kursy ortogarfii 28.10.06, 17:24
              Na takich forach nie dbam o popr PISownie jak masz kompleks wobec tego to nic
              ci nie poradze!!!!!!!!!!. Co do awantur politycznych to w polskich chorych
              warunkach lepsze one niż tzw. reformy w kierunku państwa socjalnego
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: kursy ortogarfii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 22:19
                Na takich forach nie dbam o popr PISownie jak masz kompleks

to nie komplepks, to solidna prlowska szkoła. Ortografia, to element
                odmienności kulturowej. Angole i Niemcy chichoczą jak robisz podstawowe błędy
                w ich mowie, no chyba, że przedstawisz się jako dyslektyk i POmpatyk, taka
                kombinacja wygląda przekonywująco i wzbudza współczucie.
                • ludendorf Re: kursy ortogarfii 28.10.06, 23:40
                  Może jeszcze wytkniesz mi że jestem ludendorf z małej litery? Dla Angoli i
                  Niemców wchodzenie na polskie fora to obciach, a ty prof (holera zapomniałem o
                  kropce!)Miodku idź leczyć swoją obsesje gdzie indziej^&%&%$%$^%$^%$
    • Gość: Sympatyk PRL Re: Marks to przewidział IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 13:21
      Widmo komunizmu krąży po Europie. W ubiegłym tygodniu samochód z pod domu mi
      zwinęli.
      • o.beyzyma Re: Marks to przewidział 01.11.06, 16:02
        Chyba spod domu? ;)
    • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 14:08
      A jak wytłumaczysz ten fakt ?
      members.chello.at/auto_glanz/
      • mesty8 Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 16:09
        ale jaki fakt?
        • wnuk.nerona Co to za bzdury? 28.10.06, 16:15
          panie Ditel, czy jak tam panu na wymię. Daj sobie chopie spokój z propagandą
          sukcesu. Chcesz być dobry dla obywateli i zasłużyć się dla kraju, a nie dla
          synekury? Wal do ośrodków pomocy społecznej i pomagaj tam, a nie truj
          farmazonów na forum.
          • Gość: ~~ Re: Co to za bzdury? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:03
            A wymagasz pomocy "chłopie"?
        • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 16:36
          mesty8 napisał:

> ale jaki fakt?
          >
          Przykro mi, jeśli Ty nie umiesz czytać z diagramów , to ja nie mogę ci nic
          poradzić biedaku.
          • mesty8 Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 16:55
            ale z tych diagramów mozna wyciagnąć duzo wniosków i nie wiem o co dokładnie ci
            chodzi? o PKB? bezrobocie?
            • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 17:29
              mesty8 napisał:

> ale z tych diagramów mozna wyciagnąć duzo wniosków i nie wiem o co dokładnie
              ci
              > chodzi? o PKB? bezrobocie?
              >
              Zobacz jaki jest wątek tego tematu.
              • mesty8 Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 17:39
                ty głupi jesteś czy grasz takiego?
                • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 17:48
                  mesty8 napisał:

> ty głupi jesteś czy grasz takiego?
                  >
                  I Ty masz zamiar dyskutować z taką kulturą i z takim rozgarnięciem.
                • wicked_style Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 21:13
                  mesty8 - chłopie, daj spokój, z tego pokroju ludźmi (zaślepionymi) nie da się
                  dyskutować
              • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 17:46
                Punkt 1. Liczba bezrobotnych spadła o 20% (od początku roku).

Co to za niemądra wypowiedź. Liczba bezrobotnych o tej porze roku jest zawsze
                mniejsza w porównaniu z początkiem roku. Ten faktor jest faktorem sezonowym
                oscylującym w zależności od pory roku.
                Jeśli spojrzysz na te diagramy to zobaczysz iż nie znajdziesz kraju w europie
                gdzie bezrobocie było by większe niż w Polsce .
                O przepraszam , jest kraj Serbia-Montenegro gdzie bezrobocie wynosi 32,5%.
                Nawet kraje co teraz będą przyjęte do EU mają mniejsze bezrobocie, Bułgaria
                10,7 Rumunia 7.9%
                Polska ma taki sam wzrost gospodarczy w %-tach jak Rumunia 4,1. A Bułgaria ma
                5% wzrostu.
                • mesty8 Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 17:48
                  dziękuję bardzo przepraszam za głupiego.
                • Gość: ~~ Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:05
                  Powiedz Bischof, te diagramy to skan z jakiejś gazety sprzed roku, półtora...?
                  No chyba,że jakiś niemiecki lewacki szmatławiec.
                  • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 19:28
                    Gość portalu: ~~ napisał(a):

> Powiedz Bischof, te diagramy to skan z jakiejś gazety sprzed roku, półtora...?
                    > No chyba,że jakiś niemiecki lewacki szmatławiec.

Widzę że nie masz dobrego stosunku do zachodnich instytutów naukowych.
                    A z czego wnioskujesz iż to jest jakiś lewacki szmatławiec. Niezgodność z
                    Twoimi danymi ??
                    Źródło tych danych jest tu istotne, a nie gazeta która opublikowała te dane.
                    Źródło tych danych jest podane w nagłówku , a gazeta jest z 18 października
                    2006.
                    Są to najnowsze dane.
                    Podam źródło jeszcze raz:
                    OECD, IWF, WeltaImanach, Eurostat, Europejska Komisja, Wortschaftskammer.

• Gość: ~~ Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 20:09
                      Nie mam negatywnego stosunku do zachodnich instytutów naukowych-większość roku,
                      poza odwiedzinami kraju, spędzam w "zachodnim instytucie naukowym" (Victoria
                      Univ.Of Manchester) Mam pozytywny stosunek, jednak wyłącznie do renomowanych
                      instytutów badawczych. Sam wiem jak ważna jest rzetelność naukowa i jak łatwo
                      można manipulować danymi w świecie nauki (dopóki ktoś tego nie zweryfikuje, co
                      następuje prędzej czy później). Co do meritum, podane przez Ciebie dane "jak
                      ulał" pasują do charakterystyki roku 2005. Na dzień dzisiejszy są NIEPRAWDZIWE.
                      Widać w gazecie tej pracują bardzo niekompetentni dziennikarze lub tacy, których
                      stosunek jest z góry negatywny do obecnej ekipy rządowej w RP (stąd wniosek nt.
                      lewackiego pochodzenia tych pseudoekonomicznych wypocin). Odsyłam do
                      sprawdzonych źródeł.
                      • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 20:56
                        Mylisz się co do tego że pisząc „ Widać w gazecie tej pracują bardzo
                        niekompetentni dziennikarze lub tacy, których stosunek jest z góry negatywny
                        do obecnej ekipy rządowej w RP (stąd wniosek nt. lewackiego pochodzenia tych
                        pseudoekonomicznych wypocin).”

Ten artykuł wcale nie jest negatywnie nastawiony do ekipy rządzącej PR, on nie
                        jest wcale na temat Polski.
                        Zadaniem tego artykułu jest analiza osiągnięć krajów byłego bloku
                        komunistycznego.
                        A to że Polska w nim źle wypadła, to niestety są fakty niepodważalne.
                        Być może iż masz rację mówiąc o tym iż te dane są z poprzedniego roku, na
                        analizę obecnego roku jest jeszcze być może za wcześnie. A gazeta nie będzie
                        spekulować w tej dziedzinie.
                        Poza tym to nie są moim zdaniem pseuduekonomiczne wypociny. Ja żyję 27 lat na
                        zachodzie, gdzie studiowałem , i nam również dom w Polsce. Gdy jestem w
                        ojczyźnie to ubolewam nad tym jaki niski standard życia jest przeciętnego
                        Polaka.
                        Taki duży kraj z dostępem do morza, z równomiernie rozmieszczonymi rzekami
                        płynącymi z gór do morza.
                        Kraj który jest akademickim przykładem na złe zagospodarowanie. Kraj który
                        mógłby być najmniej niezależny energetycznie od innych krajów . A co to oznacza
                        dla gospodarki polskiej , to nie trzeba chyba mówić.
                        Jednak dodam iż jedną z miar standardu życia w danym kraju , jest przecież
                        również zużycie energii na głowę mieszkańca.
                        Ten kraj był tak rządzony, iż chce się po prostu płakać. Napisałem „był” bo
                        również pokładam nadzieję w obecny rząd.
                        • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 21:21
                          Z całą sympatią dla obecnego rządu.
                          Wyciągać jakiekolwiek wnioski z rządzenia i zarządzania gospodarką , jest chyba
                          za wcześnie. Tym bardziej iż wiemy że procesy ekonomiczne w gospodarce kraju są
                          procesami długofalowymi. A więc co obecny rząd osiągnął zobaczymy dopiero za
                          jakiś czas.
                          • Gość: ~~ Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 22:18
                            Myślę,że każdy z nas, nie bacząc na polityczne sympatie, chciałby aby wszelkie
                            procesy zmierzające do poprawy (przez duże "p") życia obywateli i doprowadzenia
                            kraju, jak prawidłowo funkcjonującego organizmu, do porządku, przebiegały
                            bardziej wartko. Czy to możliwe? Myślę, że tak. Ale o tym decyduje już czynnik
                            ludzki- sił politycznych, oraz dobra wola. Tego życzę nam wszystkim. PZDR.
                            • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 29.10.06, 15:59

> Myślę,że każdy z nas, nie bacząc na polityczne sympatie, chciałby aby wszelkie
                              > procesy zmierzające do poprawy (przez duże "p") życia obywateli i
                              doprowadzenia
                              > kraju, jak prawidłowo funkcjonującego organizmu, do porządku, przebiegały
                              > bardziej wartko. Czy to możliwe? Myślę, że tak. Ale o tym decyduje już czynnik
                              > ludzki- sił politycznych, oraz dobra wola. Tego życzę nam wszystkim. PZDR.
                              >

> Myślę,że każdy z nas, nie bacząc na polityczne sympatie, chciałby aby wszelkie
                              > procesy zmierzające do poprawy (przez duże "p") życia obywateli i
                              doprowadzenia
                              > kraju, jak prawidłowo funkcjonującego organizmu, do porządku, przebiegały
                              > bardziej wartko. Czy to możliwe? Myślę, że tak. Ale o tym decyduje już czynnik
                              > ludzki- sił politycznych, oraz dobra wola. Tego życzę nam wszystkim. PZDR.
                              >
                              Tak, ale chcieć nie oznacza jeszcze nic, nie każdy bowiem jest świadom tych
                              bardzo złożonych procesów. Ich kompleksowość wymaga bowiem bardzo szerokiej
                              wiedzy i zrozumienia tej delikatnej materii.

Może się mylę, ale ja raczej w dziwny sposób rozumie polską rzeczywistość.
                              Z mojego punktu widzenia w Polsce czuje się ducha patologii społecznej.
                              Nie ma wiary społeczeństwa w przyszłość, w możliwość zmian na leprze.
                              Jest duże zrezygnowanie spowodowane wieloma rozczarowaniami społeczeństwa.
                              Ludzie są przekonani iż uczciwością do niczego się nie dojdzie. Znają bowiem
                              zbyt wiele przykładów na to, iż tylko przez kombinacje, oszustwo i podłączenie
                              się do tz. „koryta publicznego” można coś osiągnąć.
                              W Polsce jest również duża tolerancja społeczna w stosunku do korupcji .
                              Te negatywne elementy społeczne są przez Polska pewną „normalnością” kreowaną
                              przez tz. klasę polityczną. Ja widzę to jako spiralę rozwoju społecznego i
                              świadomości obywatelskiej prowadzącą na dół, do upadku.
    • mr_pope Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 16:51
      A ile z wymienionych punktów dotyczących gospodarki to zasługa polityki PiS? I
      co konkretnie PiS zrobił, że są takie wskaźniki? Proszę o konkretne przykłady a
      nie tylko dane statystyczne.

Powołanie CBA i likwidacja WSI to sukces? Zobaczymy.

Zmniejszono deficyt budżetowy? Też to mogę zrobić. Przyjmę założenia, że wzrost
      PKB w przyszłym roku wyniesie 130% i będziemy mieli w budżecie nadwyżkę.

• Gość: jjsims Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: 88.156.80.* 28.10.06, 17:49
        akurat "dziura" wynosiła za 2005 rok 28 mld (znaczy się wzrost o 2 mld)
        akurat spadek bezrobocia liczony jest "masą" zasobu osób aktywnych zawodowo - a
        tu mamy odpływ...)poczytać radzę dokładnie statystyki GUS)
        akurat... nie chce mi się polemizowac z osobami nie mającymi pojęcia o
        ekonomii...
        idę pograć z dzieckiem w szachy...to bardziej relaksuje
        dr jjsims
        • bischof Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 18:07
          Gość portalu: jjsims napisał(a):

> akurat "dziura" wynosiła za 2005 rok 28 mld (znaczy się wzrost o 2 mld)
          > akurat spadek bezrobocia liczony jest "masą" zasobu osób aktywnych zawodowo -
          a
          >
          > tu mamy odpływ...)poczytać radzę dokładnie statystyki GUS)
          > akurat... nie chce mi się polemizowac z osobami nie mającymi pojęcia o
          > ekonomii...
          > idę pograć z dzieckiem w szachy...to bardziej relaksuje
          > dr jjsims
          >
          Statystyka Europejskiej komisji do spraw gospodarczych obejmuje tych Polaków co
          wyjechali np.do Anglii za pracą.
          Badany jest wpływ tej migracji na rynek pracy w poszczególnych krajach.
          Dlatego też już słyszy się coraz częściej głosy o zamknięciu rynku pracy dla
          przybyszy z nowo przyjętych krajów do EU.
          Takie marudne kraje o dużym bezrobociu jak np. Polska pieje ze szczęścia i mówi
          o spadku bezrobocia . A nie mówi o eksportowaniu tego nie pożądanego zjawiska
          społecznego.
          A Balcerowicz na dodatek wyraża w wywiadzie swą opinie iż Polscy korzystają
          tylko z wolności. Co za populizm i oszustwo.

• mr_pope Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 29.10.06, 02:48
          A ja dalej nie mam odpowiedzi co PiS zrobił by uzyskać takie wskaźniki. Bo
          przecież tezą autora wątku jest to, że to dzięki partii rządzącej jest tak
          wspaniale.
          • Gość: Manga Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 11:02
            Oczywiście,że nie PiS. To wszystko nasz były premier L.Miller z SLD z poparciem
            prezydentury pana Kwaśniewskiego. A już najgorsza jest ta chęć rozliczania
            urzędników państwowych. Co takiego np. zrobiła p. Jakubowska, że sprzedała
            zakład energetyczny i przyjęła pieniądze? Przecież myślę, że normalnie należała
            się jej prowizja za udaną transakcję prywatyzacji spółki skarbu państwa. Myślę,
            że dopiero w PO znaleźlibyśmy oddanego koalicjanta, który nie utrudniałby
            jakimiś rozliczeniami i nie podejmował takich masowych działań antykorupcyjnych.
            • mr_pope Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 29.10.06, 23:08
              A odpowiedzi na moje pytanie nadal brak. Najwyraźniej jest zbyt trudne nawet
              dla młodzieżówki PiS.
    • Gość: samochodzyiarz Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 17:07
      Panie Disel. Dwutakty wyszły z mody. Disle też. Poza tym za dużo czadu z rury
      leci.
      • Gość: koszykarz Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.chello.pl 30.10.06, 23:02
        Gość portalu: samochodzyiarz napisał(a):
        > Panie Disel. Dwutakty wyszły z mody. Disle też. Poza tym za dużo czadu z rury
        > leci.

Przecież nowy sezon NBA dopiero się zaczyna, więc zbyt wcześnie osądzać, co jest
        w koszykówce na czasie, a co nie. Shaq w wersji Diesel może poprowadzić Miami
        Heat do drugiego mistrzostwa, tym bardziej, że poprawił rzuty osobiste.
        Poza tym na pewno zobaczymy dwutakty w każdym meczu.
    • Gość: Robek Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.chello.pl 28.10.06, 18:14
      Czy polemika ma sens?
    • tomek854 Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 18:15
      > "Dlaczego mądrzy ludzie popierają PIS. Oto co się zdarzyło przez ostatni
      > rok.
      > 1. Liczba bezrobotnych spadła o 20% (od początku roku)

Pewnie ze tak. Po pierwsze, zawsze na ta pore roku spada. Po drugie - skoro
      takie tysiace znalazly prace za granica...

> 2. Liczba zatrudnionych wzrosła o 17% (od początku roku)

Nie wiem dokladnie, jak to jest liczone, ale czy te liczby ze soba wspolgraja?

> 3. Produkcja przemysłowa wzrosła o 14,2%

Co zrobil PiS ze to ma byc jego zasluga?

> 4. Produkcja budowlana wzrosła o 19%

> 5. Nastąpił gwałtowny spadek przestępczości (rozboje, włamania o 20%,
      > kradzieże samochodów o 27%)

> 6. Kapitał inwestycyjny płynie szerokim strumieniem (w tym roku 12mld EUR)

> 7. Nastąpił gwałtowny wzrost zaufania inwestorów do Polski, co potwierdził
      > nowy rating Standard&Poor's.

> 8. Nastąpiło radykalne obniżenie poziomu korupcji(spróbujcie dać łapówkę
      > policjantowi)Pozycja Polski w notowaniach Amnesty "podskocvzyła" o 17
      > miejsc).

> 9. Powołano CBA

I co z tego wyniklo? Czym sie wslawilo CBA jak do dzis?

> 10. Zlikwidowano WSI

To jest dobrze?

> 11. Inflacja zerowa (1,4%)

To nic nowego.

> 12. Złotówka mocna

To dla jednych dobre, a dla drugich zle.

> 13. Uchwalono pierwsze akty prorodzinne.

Becikowe i inne takie? No to tylko pogratulowac.

> 14. Rośnie eksport 12,4% r/r

Co zrobil w tym kierunku PiS, ze przypisuje sobie ta zasluge?

> 15. Zmniejszono deficyt budżetowy do 30mldzł

"Tanie panstwo", co?

Mam zupelnie odmienne odczucia. Czy mozna podac zrodlo tej informacji?

A moze po prostu ci, ktorzy dumni nie sa, to nie Polacy?
    • Gość: mac Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 18:25

> Prawda jest taka: Nadchodzi masowe poparcie dla PiS-u. Polacy przecierają
      > oczy ze zdumienia , że można rządzić i nie kraść, a wszystkie wskaźniki
      > gospodarcze i nie tylko mówią o coraz mocniejszej i bogatszej Polsce.
      >
      > Co byście wybudowali na cześć PiS-u , mam na myśli taką budowlę , która tak
      > jak PiS będzie symbolem Polski przez następne 1000 lat?

eh, nawet nie chce mi sie komentować tego, co piszesz. a może tak - gdyby nie pis to bezrobocie by spadło do 13 % i mielibyśmy 7% wzrostu PKB??. pis nie ma żadnego wkładu w to, że w tej chwili jest taka koniunktura.fakty są rownież takie, że Roman Gierych jest ministrem edukacji, lepper jest jednym z najgorszych ministrów rolnictwa w historii, mamy prezydenta - prawnika, któy nie potrafi się wyowiadać! prawda jest też taka, że dzięki PiS-owi wszyscy śmieją się z Polski. eh... szkoda gadać.. i tak nie dotrze tam, gdzie powinno.
    • 1410_tenrok i za to wszystko dziekujemy podatnikom 28.10.06, 18:28
      Unii Europejskiej, kotrzy tak fajnie dzielą sie z nami. A panom z pisia juz
      dziekujemy.
      Beger - nagana
      Mojzesowicz - upomnienie
      Lipinski nagroda pieniezna
      RP 04 w wykonaniu pisia!!!!
      A podatki rosną........................
      • Gość: fakir Re: i za to wszystko dziekujemy podatnikom IP: *.os1.kn.pl 28.10.06, 18:43
        zapomniałeś o nieskalanym moralnie Kotlinowskim w Trybunale Konstytucyjnym...
        • Gość: ~~ Re: i za to wszystko dziekujemy podatnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 19:11
          Śmierdzi POtwornie na tym forum, POnad wytrzymałość ludzkiego nosa. POrażka!
          Widać zasoby chodzącej niekompetencji i głupoty są nieprzebrane. Dobrze! Będzie
          komu głosować na Plat(fus)formę ObyW(SI)atelską.

Zwolennik PiS
          • Gość: fakir Re: i za to wszystko dziekujemy podatnikom IP: *.os1.kn.pl 28.10.06, 21:29
            Zaiście rzeczowa wypowieź :)
    • vazz Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 28.10.06, 20:04
      ad 1,2,3,4,11,12,14,16 to nie zasługa PiSu
      • Gość: zigzag Prosimy o argumenty vazz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 20:11
        • tomek854 Re: Prosimy o argumenty vazz 28.10.06, 22:56
          a ja prosilem o powiedzenie, co takiego zrobil PiS, ze jest to jego zasluga...

Byl przy wladzy?

To ja bym dodal jeszcze, ze w tym roku powodzi nie bylo, a w 1997 jak komuchy
          rzadzily byla.
          • Gość: zigzag Re: Prosimy o argumenty vazz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.06, 22:59
            Może inaczej Tomku, jak była powódź, to komuch Cimoszewicz przyjechał i
            stwierdził, że ludzi, których dotknęła ta klęska żywiołowa rząd ma w dupie-mogli
            się ubezpieczyć. SLD i PO to podobny poziom. Polska dla
            nomenklaturowo-liberalnych nowobogackich.
            • mr_pope Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 02:49
              Słusznie zigzag, unikać odpowiedzi na konkretnie postawione pytania i zasłaniać
              się partyjną retoryką. Skoro to wszystko jest zasługą PiSu to konkrety proszę a
              nie pisać o liberałach i nowobogackich.
            • vazz Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 11:19
              Gość portalu: zigzag napisał(a):

> Może inaczej Tomku, jak była powódź, to komuch Cimoszewicz przyjechał i
              > stwierdził, że ludzi, których dotknęła ta klęska żywiołowa rząd ma w dupie-
              mogl
              > i
              > się ubezpieczyć. SLD i PO to podobny poziom. Polska dla
              > nomenklaturowo-liberalnych nowobogackich.

Akurat w tym przypadku Cimoszewicz powiedział smutną twardą prawde.
              • Gość: ~~ Re: Prosimy o argumenty vazz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 11:38
                Mylisz się vazz, państwo ma prawny obowiązek pomocy obywatelom w przypadkach
                klęsk żywiołowych. A co do ubezpieczania się, oczywiście, że przewidujący
                człowiek to robi. Tyle, że często naszych obywateli nie stać by ubezpieczyć się
                adekwatnie, tj. na taką sumę aby pokryła ona ew. straty w cąłości.
                • vazz Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 16:45

> Mylisz się vazz, państwo ma prawny obowiązek pomocy obywatelom w przypadkach
                  > klęsk żywiołowych. A co do ubezpieczania się, oczywiście, że przewidujący
                  > człowiek to robi. Tyle, że często naszych obywateli nie stać by ubezpieczyć
                  się
                  > adekwatnie, tj. na taką sumę aby pokryła ona ew. straty w cąłości.

Tak, państwo ma obowiązek pomocy, tylko pamietaj co powiedział Cimoszewicz, nie
                  powiedział ,ze państwo ma gdzies obywateli tylko że ludzie powinni ubezpieczać
                  swoje domy.
                  Nie jest obowiązkiem państwa odbudowywac wszystkim poszkodowanym domy oraz
                  pokrywać ich straty.Z PRowskiego punktu widzenia była to zła wypowiedź.
                  Co do ubezpieczeń to nawet ci którzy mieli na to pieniądze nie ubezpieczyli
                  domów.
                  • 1410_tenrok opowiadasz bzdury 29.10.06, 17:00
                    od 1945 roku nic nie zrobiono dla poprawienia sytuacji. Kolejne powodzie
                    niczego nie nauczyły decydentów. Wypowiedz pana Cimoszewicza - był wowczac
                    premierem - miała mijesce po zalaniu Kedzierzyna, Opola, Nysy. Wiadomym było,
                    że to jest tragedia narodowa. A cimoszko rzekł "trzeba sie ubezpieczac, kot
                    tego nie robi sam sobie winien". To było chamstwo i dobrze, ze ten typ obecnie
                    mieszka z zubrami. Pointa: gdyby to była taka sobie powodz - nie ma sprawy. Ale
                    to była powodz tysiąclecia. I po to sie płaci podatki, aby w takiej sytuacji
                    panstwo pomogło...... Jezeli nie jest to jego obowiązkiem (psim), to po co nam
                    panstwo?
                    • vazz Re: opowiadasz bzdury 29.10.06, 20:30
                      1410_tenrok napisał:

> od 1945 roku nic nie zrobiono dla poprawienia sytuacji. Kolejne powodzie
                      > niczego nie nauczyły decydentów. Wypowiedz pana Cimoszewicza - był wowczac
                      > premierem - miała mijesce po zalaniu Kedzierzyna, Opola, Nysy. Wiadomym było,
                      > że to jest tragedia narodowa. A cimoszko rzekł "trzeba sie ubezpieczac, kot
                      > tego nie robi sam sobie winien". To było chamstwo i dobrze, ze ten typ
                      obecnie
                      > mieszka z zubrami. Pointa: gdyby to była taka sobie powodz - nie ma sprawy.
                      Ale
                      >
                      > to była powodz tysiąclecia. I po to sie płaci podatki, aby w takiej sytuacji
                      > panstwo pomogło...... Jezeli nie jest to jego obowiązkiem (psim), to po co
                      nam
                      > panstwo?

a co powiesz w przypadku gdy ktoś nie ubezpieczy auta i wpadnie w poślizg(bo
                      droga nie posypana, nie odśniezona,za wąska itp.), uderzy w drzewo,a potem
                      rząda od państwa nowego auta lub jego remontu.
                      Rozumiem,ze dla ludzi powódź byłą wielką tragedią,ale gdyby państwo musiałoby
                      płacić za odbudowe i remont wszystkich zniszczonych domów to ubezpieczenia
                      domów od nieszczęśliwych wypadków i katastrof naturalnych byłyby bez sensu,a
                      państwo prezejęłoby de facto troske nad prywatnymi domami.
                      • 1410_tenrok czasami to gacie lecą!!!!! 30.10.06, 16:51
                        panstwo jest umową społeczną jego obywateli. I niczym innym. Obywatele płacą
                        podatki i z tych podatków robione są zasadnicze sprawy. Tu jest jasnosc, co???

Rozpatrzmy to automobilowo:
                        a. jedzie ubezpieczony/bądz nie gosc i wpada w poslizg, wali w drzewo.
                        Jego problem, czy do konca???
                        a. czy był znak - ograniczenia predkosci??
                        b. czy było posypane
                        c. czy była informacja aby jechał ostroznie
                        d. czy nic nie było

Juz mamy cztery warianty odpowiedzi.

A teraz taki przykład:
                        a. jedzie gosc ubezpieczony drogą, w nawierzchni drogi jest dziura, poniewaz
                        nie naprawia sie drogi. Gosc wpada w poslizg i ląduje w rowie, a nastepnie w
                        szpitalu.

Tu jest jedna odpowiedz - winne jest panstwo (jeden z jego organow) lub
                        koncesjonariusz drogi i musi bezalowac (do konca zycia ofiary!!!).

Teraz powodz. Nie wiem, czy ją pamietasz. Ja ją pamietam doskonale i widziałem
                        ten chaos, a w zasadzie burdel total.
                        Ludzi zalało, poniewaz nikt nie miał odwagi, aby im powiedziec, zeby spitalali.
                        Owczesny prezydent powiedział mniej wiecej tak: "bedzie troche wiecej wody w
                        Odrze, ale trzeba nabrac wody pitnej i kupic chleb. Cała reszta - nie ma sie,
                        co martwic".
                        Powodz jest zdarzeniem losowym - jak ten poslizg, ale brak inwestycji,
                        spowodował, za powodz była katastrofalna (jak ta dziura na drodze). Jezeli tak
                        sie stało, to obowiazkiem panstwa jest wynagrodzic to obywatelom.
                        Zdziwisz sie, to jest praktyka we wszystkich cywilizowanych krajach...... Sam
                        ją przecwiczyłem na słynnym gradobiciu w Monachium...... Tam nie było takiego
                        głupiego gadania, choc przeciez zdarzenie było losowe i wszyscy byli
                        ubezpieczeni. Zaden kretyn-krawaciarz w funkcji premiera, nie wystąpił i
                        pitoleniem, jak ten typek z puszczy białowieszczanskiej. Po prostu okazano
                        wspołczucie i pospieszono z pomocą....... Moje wibite okna - wszystkie zostały
                        zapłacne przez Rząd Wolnego Kraju Bawaria.
                        I wysokosc polis ubezpieczeniowych nie ma tu nic do rzezcy. Panstwo nie jest
                        niczyją własnoscią, poniewaz należy do nas wszystkich. A skoro tak, to czasem
                        należy okazac sie solidarnym z ofiarami. Nigdy nie wiadomo, kiedy to moze np.
                        Ciebie spotkac...
                        • vazz Re: czasami to gacie lecą!!!!! 02.11.06, 15:12
                          1410_tenrok napisał:

> panstwo jest umową społeczną jego obywateli. I niczym innym. Obywatele płacą
                          > podatki i z tych podatków robione są zasadnicze sprawy. Tu jest jasnosc, co???
                          >
                          > Rozpatrzmy to automobilowo:
                          > a. jedzie ubezpieczony/bądz nie gosc i wpada w poslizg, wali w drzewo.
                          > Jego problem, czy do konca???
                          > a. czy był znak - ograniczenia predkosci??
                          > b. czy było posypane
                          > c. czy była informacja aby jechał ostroznie
                          > d. czy nic nie było
                          >
                          > Juz mamy cztery warianty odpowiedzi.
                          >
                          > A teraz taki przykład:
                          > a. jedzie gosc ubezpieczony drogą, w nawierzchni drogi jest dziura, poniewaz
                          > nie naprawia sie drogi. Gosc wpada w poslizg i ląduje w rowie, a nastepnie w
                          > szpitalu.
                          >
                          > Tu jest jedna odpowiedz - winne jest panstwo (jeden z jego organow) lub
                          > koncesjonariusz drogi i musi bezalowac (do konca zycia ofiary!!!).
                          >

I wg ciebie państwo płaci wszystkim ofiarom wypadków,które miały wypadek na
                          drodze nei ze swojej winy?

> Teraz powodz. Nie wiem, czy ją pamietasz. Ja ją pamietam doskonale i
                          widziałem ten chaos, a w zasadzie burdel total.

Pamietam akurat byłem na terenach objetych powodzia.

>> Zdziwisz sie, to jest praktyka we wszystkich cywilizowanych krajach......
                          Po prostu okazano
                          > wspołczucie i pospieszono z pomocą....... Moje wibite okna - wszystkie
                          zostały zapłacne przez Rząd Wolnego Kraju Bawaria.

...a zniszczone prywatne i nieubezpieczone domy zostały odbudowane na koszt
                          państwa?Tak?

> I wysokosc polis ubezpieczeniowych nie ma tu nic do rzezcy. Panstwo nie jest
                          > niczyją własnoscią, poniewaz należy do nas wszystkich. A skoro tak, to czasem
                          > należy okazac sie solidarnym z ofiarami. Nigdy nie wiadomo, kiedy to moze np.
                          > Ciebie spotkac...

To republikańskie podejście ;) znam jeszcze kilka innych teorii.
              • bischof Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 16:06
                vazz napisał:

> Gość portalu: zigzag napisał(a):
                >
                > > Może inaczej Tomku, jak była powódź, to komuch Cimoszewicz przyjechał i
                > > stwierdził, że ludzi, których dotknęła ta klęska żywiołowa rząd ma w dupi
                > e-
                > mogl
                > > i
                > > się ubezpieczyć. SLD i PO to podobny poziom. Polska dla
                > > nomenklaturowo-liberalnych nowobogackich.
                >
                > Akurat w tym przypadku Cimoszewicz powiedział smutną twardą prawde.
                >
                Za taką wypowiedź Cimoszewicz w każdym cywilizowanym kraju musiał by się
                pożegnać z urzędem. To po prostu wstyd iż ten człowiek który ma reprezentować
                interesy społeczne tak myśli.
                • vazz Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 16:47
                  bischof napisał:

> Za taką wypowiedź Cimoszewicz w każdym cywilizowanym kraju musiał by się
                  > pożegnać z urzędem. To po prostu wstyd iż ten człowiek który ma reprezentować
                  > interesy społeczne tak myśli.

W każdym cywilizowanym kraju to agencje ubezpieczeniowe pokrywają straty i
                  koszty odbudowy,a nie państwo.
                  • bischof Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 17:09
                    vazz napisał:

> bischof napisał:
                    >
                    > > Za taką wypowiedź Cimoszewicz w każdym cywilizowanym kraju musiał by się
                    > > pożegnać z urzędem. To po prostu wstyd iż ten człowiek który ma reprezent
                    > ować
                    > > interesy społeczne tak myśli.
                    >
                    > W każdym cywilizowanym kraju to agencje ubezpieczeniowe pokrywają straty i
                    > koszty odbudowy,a nie państwo.
                    >
                    Agencje ubezpieczeniowe pokrywają po części straty ludzi ubezpieczonych.
                    Natomiast w każdym kraju jest fundusz na wypadek klęsk żywiołowych.
                    Te pieniążki to są nasze, podatnika. W przypadku klęski żywiołowej ten fundusz
                    bez łaski stoi do dyspozycji . Tak funkcjonują społeczeństwa zorganizowane.
                    Ci co byli ubezpieczeni staną po prostu szybciej na nogach.
                    Pamiętam dokładnie jak Cimoszewicz przed kamerami TV mówił o tym że trzeba było
                    się ubezpieczyć. Ta wypowiedź z szokowała mnie, dlatego bo według mojego 27-
                    letniego życia poza ojczyzną, miałem powiedzmy do czynienia z demokracjami
                    bardziej rozwiniętymi.
                    I przyjąłem tą informację Cioszewicza jako strasznie prymitywną wypowiedź.

• vazz Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 20:23
                      bischof napisał:

>> Agencje ubezpieczeniowe pokrywają po części straty ludzi ubezpieczonych.
                      > Natomiast w każdym kraju jest fundusz na wypadek klęsk żywiołowych.
                      > Te pieniążki to są nasze, podatnika. W przypadku klęski żywiołowej ten
                      fundusz
                      > bez łaski stoi do dyspozycji . Tak funkcjonują społeczeństwa zorganizowane.
                      > Ci co byli ubezpieczeni staną po prostu szybciej na nogach.
                      > Pamiętam dokładnie jak Cimoszewicz przed kamerami TV mówił o tym że trzeba
                      było się ubezpieczyć. Ta wypowiedź z szokowała mnie, dlatego bo według mojego
                      27-
                      > letniego życia poza ojczyzną, miałem powiedzmy do czynienia z demokracjami
                      > bardziej rozwiniętymi.
                      > I przyjąłem tą informację Cioszewicza jako strasznie prymitywną wypowiedź.
                      >

Tak, tylko,ze pieniądze z tego funduszu są przeznaczane na doraźne potrzeby dla
                      poszkodowanych (żywność, tymczasowe schronienie, opieka medyczna itp.),a nie
                      odbudowa i remont domów.
                      Żyjąc poza Polską powinieneś wiedziec,ze oczekiwanie od panstwa,odbudowania i
                      wyremontowania domu jest swego rodzaju naiwnością.
                      Pozatym powiedz szczerze czy Cimoszewicz mówiąc,ze trzebabyło się ubezpieczyć
                      nie miał racji.
                      Zgodze sie z tym,ze nie tego oczekuje sie od premiera przyjeżdząjącego na teren
                      klęski,ale nie zmienia faktu,ze mówił prawde.

• bischof Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 21:16
                        vazz napisał:

>
                        > Tak, tylko,ze pieniądze z tego funduszu są przeznaczane na doraźne potrzeby
                        dla
                        >
                        > poszkodowanych (żywność, tymczasowe schronienie, opieka medyczna itp.),a nie
                        > odbudowa i remont domów.
                        >
                        Mylisz się, ostatnio mieliśmy kilka powodzi gdzie ludzie zostali bez dachu nad
                        głową.
                        Te fundusze pomogły im uzyskać ten dach.
                        Poza tym powinieneś wiedzieć iż podobna sytuacja była również w kotlinie
                        kłodzkiej.
                        Zostały wybudowane domki wyżej położone dla ludzi którzy potracili swój dobytek.
                        Niestety dokonała tego nie Polska, pomoc przyszła z zagranicy.
                        >
                        > Żyjąc poza Polską powinieneś wiedziec, ze oczekiwanie od panstwa,odbudowania
                        i
                        > wyremontowania domu jest swego rodzaju naiwnością.
                        >
                        Naiwne jest to co Ty mówisz przyjacielu. Tym bardziej iż chcesz występować jako
                        ekspert tego, jakie pomoce dostają obywatele zachodni w razie potrzeby.
                        Niestety nie masz pojęcia zielonego o tym jak to jest w rzeczywistości.
                        >
                        > Pozatym powiedz szczerze czy Cimoszewicz mówiąc,ze trzebabyło się ubezpieczyć
                        > nie miał racji.
                        > Zgodze sie z tym,ze nie tego oczekuje sie od premiera przyjeżdząjącego na
                        teren
                        >
                        > klęski,ale nie zmienia faktu,ze mówił prawde.
                        >
                        Nie miał racji , zachował się jak głupek, delikatnie mówiąc.
                        Wizyta przedstawiciela rządu na terenie klęski żywiołowej musi mieć rodzaj
                        rzeczowej pomocy dla dotkniętych tą klęską. A nie opowiadania dowcipów .
                        Tym bardziej iż ludzie na prowincji nie stać na wiele rzeczy, niejednokrotnie
                        oni muszą walczyć o przetrwanie biologiczne. A na takie luksusy jak
                        ubezpieczenie ich nie stać.
                        Ty chyba zapomniałeś iż politycy są po to aby służyć społeczeństwu.

• vazz Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 22:18
                          bischof napisał:

> Mylisz się, ostatnio mieliśmy kilka powodzi gdzie ludzie zostali bez dachu
                          nad głową.
                          > Te fundusze pomogły im uzyskać ten dach.
                          > Poza tym powinieneś wiedzieć iż podobna sytuacja była również w kotlinie
                          > kłodzkiej.
                          > Zostały wybudowane domki wyżej położone dla ludzi którzy potracili swój
                          dobytek
                          > .
                          > Niestety dokonała tego nie Polska, pomoc przyszła z zagranicy.

Z zagranicy? Czyli nie zrobiło tego Państwo Polskie,a własnie mówimy o Polsce.

> >
                          > Naiwne jest to co Ty mówisz przyjacielu. Tym bardziej iż chcesz występować
                          jako ekspert tego, jakie pomoce dostają obywatele zachodni w razie potrzeby.
                          > Niestety nie masz pojęcia zielonego o tym jak to jest w rzeczywistości.
                          > >

Nie wystepuje jako jakikolwiek expert,ale widze,ze ty wiesz jak to jest zarówno
                          w Polsce jak i zagranicą ;). Nie trzeba być ekspertem,zeby wiedzieć,ze ludzie
                          na zachodzie jednak wykupują ubezpieczenia domów.

> Nie miał racji , zachował się jak głupek, delikatnie mówiąc.
                          > Wizyta przedstawiciela rządu na terenie klęski żywiołowej musi mieć rodzaj
                          > rzeczowej pomocy dla dotkniętych tą klęską. A nie opowiadania dowcipów .
                          > Tym bardziej iż ludzie na prowincji nie stać na wiele rzeczy, niejednokrotnie
                          > oni muszą walczyć o przetrwanie biologiczne. A na takie luksusy jak
                          > ubezpieczenie ich nie stać.
                          > Ty chyba zapomniałeś iż politycy są po to aby służyć społeczeństwu.

Nie zapomniałem,ale jestem realista i wiem,ze mówienie podczas powodzi,ze
                          państwo odbuduje wszystkie zniszczone domy jest kłamstwem i co gorsza dawaniem
                          ludziom fałszywej nadziei na to,ze państwo wszystko załatwi i bedzie cacy.Kaziu
                          Marcinkiewicz obiecałby kazdemu po dwa domy i tyle by go widziano,a ludzie
                          czekali by na te domy.

>
                          • Gość: marek Re: Prosimy o argumenty vazz IP: *.os1.kn.pl 29.10.06, 23:39
                            najgorsze po tym wszystkim było to że część ludzi dostawało niesłusznie pomoc finansową co utwierdziło ich w przekonaniu że nie warto się ubezpieczać bo Polacy pomogą. Pomoc finansowa powinna być wypłacana tylko tym co faktycznie są biedni a nie wszystkim jak leci. Nie zapomnę tych tragicznych obrazków gdy ludzie płakali że zalało im domy i nie są ubezpieczeni a za plecami było widać piękne kute bramy, kolorowe tynki i inne upiększenia domów które kosztowały kilkudziesiętnią składkę ubezpieczeniową. Dla niezorientowanych podam że ubezpieczenie domu o wartości 400 000 zł od wszelkich żywiołów łącznie z powodzią kosztuje rocznie od ok 250 zł na terenach gdzie nie było powodzi do ok 700 zł gdzie powódź wystąpiła. Jak łatwo obliczyć jest to od 0,5 promila do 2 czyli warość domu składką ubezpieczeniową spłacamy od 500 lat do 2000 lat.
                            Każdy powinien być świadomy że istnieją tzw żywioły i zgodnie z powiedzeniem "jak kogoś stać na byka to i na łańcuch musi go stać" powinien się ubezpieczyć. I wara później od moich pieniędzy które muszę płacić co miesiąc do US.
            • tomek854 Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 14:29
              A u Was bija murzynow, co?

Slowem nie wspomnialem o tym, ze uwazam ze SLD i PO sa fajne (bo nie uwazam).

Czekam tylko na odpowiedz na moje pytanie: co takiego zrobil PiS ze przypisuje
              sobie te zaslugi?
        • vazz Re: Prosimy o argumenty vazz 29.10.06, 11:11
          Argumenty? Słucham?
          Ja własnie chciałbym sie dowiedziec co takiego PiS zrobił w kwestii
          ograniczenia bezrobocia i zwiększeniu produkcji bo z tego co mi wiadomo nie
          zrobił nic.
          Tak więc pkt. 1,2,3,4 to nie zasługa PiSu. To,ze mamy wzrost gospodarczy
          podczas gdy rządzi PiS to nei jego zasługa, każdy ekonomista powie tobie,ze
          skutki działań rządu wychodza nie po roku,ale znacznie później.

pkt 11,12 to chyba marek.ditel sobie żartował bo akurat PiS robi wszystko,zeby
          złotówka była słabsza. Nie jest tajemnicą,ze za 11 i 12 odpowiada NBP.

pkt 14 to zasługa polskich przedsiębiorstw, którym PiS nei ułatwia zycia

pkt 16 hehe, Polacy są dumni z Polski bo PiS rzadzi? hehe
    • Gość: Kuba Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.telsat.wroc.pl 28.10.06, 23:12
      marek.ditel napisał:

"Dlaczego mądrzy ludzie popierają PIS. Oto co się zdarzyło przez ostatni
      > rok.
      > 1. Liczba bezrobotnych spadła o 20% (od początku roku) (efekty "pracy" PiS
      bedzie widac za 3-4 lata. teraz korzystamy z wejscia do Unii i dobrej
      koniunktutry na rynku swiatowym)
      > 2. Liczba zatrudnionych wzrosła o 17% (od początku roku) (patrz punkt 1)
      > 3. Produkcja przemysłowa wzrosła o 14,2% (j.w)
      > 4. Produkcja budowlana wzrosła o 19% (j.w)
      > 5. Nastąpił gwałtowny spadek przestępczości (rozboje, włamania o 20%,
      > kradzieże samochodów o 27%) (przeciez dopiero teraz zmieniamy kodeks cywilny
      wiec gdzie tu zasluga rzadzacych)
      > 6. Kapitał inwestycyjny płynie szerokim strumieniem (w tym roku 12mld EUR)
      (znowu patrz punkt 1)
      > 7. Nastąpił gwałtowny wzrost zaufania inwestorów do Polski, co potwierdził
      > nowy rating Standard&Poor's. (ankietowani przedsiebiorcy mowia ze uodpornili
      sie na polityke i interesuja ich tylko czynniki makroekonomiczne)
      > 8. Nastąpiło radykalne obniżenie poziomu korupcji(spróbujcie dać łapówkę
      > policjantowi)Pozycja Polski w notowaniach Amnesty "podskocvzyła" o 17
      > miejsc). (moze to dzialalnosc CBA ktore tak naprawde jeszcze nie zaczelo
      dzialac??)
      > 9. Powołano CBA (kolejny niepotrzebny urzad. wiecek srodkow na policje,
      urzedy skarbowe i prokurature- to oni maja sie tym zajmowac a nie politycy)
      > 10. Zlikwidowano WSI (na plus PiS ale wyrownuja to minusem za osobe
      likwidatora i wycieki)
      > 11. Inflacja zerowa (1,4%) (toz to zadluga "tego ktory musi odejsc")
      > 12. Złotówka mocna (patrz punkt 11)
      > 13. Uchwalono pierwsze akty prorodzinne. (becikowe? jest za co pic z okazji
      pojawienia sie potomka)
      > 14. Rośnie eksport 12,4% r/r (patrz punkt 1...)
      > 15. Zmniejszono deficyt budżetowy do 30mldzł (30mld bynajmniej nie jest
      niskim deficytem ale i tak zalicze to na plus)
      > 16. Polacy zaczynają być dumni z własnej ojczyzny. (szczegolnie ten milion na
      wyspach)
      • Gość: kurde bele Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 01:38
        Kurde, niejaki Ditel twierdzi, że "mądrzy popierają PIS". Oj, panie Ditel, nie
        obrażaj pan wykształciuchów ! Oni są mądrzejsi, niż pan sobie imaginujesz. PIS,
        to nie jedyna możliwośći w tym kraju. Stawianie kategorycznie tezy, że
        mądrzy... itd. jest zawłaszczaniem i przegięciem pały. Choćby pan stawiałeś
        oczy w słup, dławiłeś się sloganami i banałami,. to uważam, że w tej polskiej
        krainie jest wielu i wiele lepszych możźliwości. Poza tytm, nie są tak nachalni
        jak pan, panie Ditel. A, to jest już kwestia kultury.
        Swoją drogą , musisz być pan niezwykle "zainteresowany" w przekonywaniu
        forumowiczów do pańskich racji, które- niestety -_ są iluzoryczne.
        Nie iwem, może byłeś pan na szkoleniu o wpływie internetu na rozwój
        dorożkarstwa w krainie cudów, ale choćbyś pan pisał czort wie jakie elaboraty,
        to każdy z nas widzi, jaki koń jest. Ale, ten koń, to szkapa.....
    • Gość: kurde bele Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 01:51
      A, ilu umarło?
      • Gość: lola Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.06, 09:00
        Dajcie spokój! Nie widzicie, że PiS podjął w Internecie rutynową akcję
        propagandową przed wyborami samorzadowymi?
        • Gość: mac Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 10:41
          oczywiście, że widzimy. nie wiem tylko czy się śmiać czy płakać ;)
          • Gość: Koalicja PO/SLD __Lola-co za dziwkarskie imie___ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 10:47
            • Gość: lola Re: __Lola-co za dziwkarskie imie___ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.06, 21:13
              Siedź cicho PiS-owski sutenerze.
          • Gość: SLD doln.śląsk Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 10:55
            Zeczywiście PiS to nawiedzone siły katolików-oszołomów nawołujące do uczciwości,
            solidarności i rozliczenia agentów służb działających w poprzednim układzie.
            Jako zwolennik SLD stwierdzam, że siłą polityczną rozsądnie myślącą, do której
            SLD jest bardzo blisko ideowo jest PO na czele z panem Tuskiem. Polska
            liberalna- kto ma kasę, firmę, niech zarabia, obniża swoje koszty, rozwija się.
            Co nas obchodzi jakas urojona solidarność z budżetówką, emerytami i rencistami
            czy zwiększanie szans zatrudnienia dla studentów-absolwentów. Jak ktoś jest
            obrotny poradzi sobie. I właśnie w PO znajdujemy szansę poparcia dla ideii
            wspierania grupy społecznej polskich przedsiębiorców.
            • Gość: ktostam Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.korbank.pl 29.10.06, 15:37
              SLD ma program solidarny, nie liberalny komuszku. Juz nie probuj wmawiac ludziom
              ze PO jest zblizona swiatopogladowa z SLD. Prawda jest taka ze program
              gospodarczy SLD i PiS jest taki sam. Efektem tego solidarnego, prospolecznego
              programu jest wysokie bezrobocie i duze podatki.

• Gość: Agencie PiS Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 16:34
              Zapamietaj podszywając się pod działacza (SLD) Centrolewu: "Żadnych POPiSów" !!!
    • cyklista Jeżeli już czytacie te propagandowe brednie, 29.10.06, 11:58
      to zacznijcie od sygnaturki. Co ja mogę zrobić dla PiSu? Spieprzaj dziadu i w PiS.du
      • Gość: kinonik ~~Poczytajcie sobie o swoich POpaprańcach~~ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 14:18
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=51166079&a=51166079
        • Gość: fakir Re: ~~Poczytajcie sobie o swoich POpaprańcach~~ IP: *.os1.kn.pl 29.10.06, 14:55
          ich stać chciaż na przeprosiny - nikt nie tłumaczy sie skrótem myślowym,
          semantycznym nadużyciem, wprowadzeniem w błąd przez świadków (Kurski z PZU)
          Oczywiście nie pochwalam użycia niesprawdzonych danych (być może to była
          prowokacja...)
          • Gość: nagranie Poczytajcie sobie o swoich POpaprańcach~~ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 17:33
            geralt.blox.pl/html
            • Gość: fakir Re: Poczytajcie sobie o swoich POpaprańcach~~ IP: *.os1.kn.pl 29.10.06, 20:42
              trójki słucham na żywo...
              • Gość: Łoś_bimbacz to musiało być bolesne~ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 21:48
                kiedy red. Mann zarzucił Pułtuskowi niechlujstwo, ale skandaliczne zachowanie
                red. Karnowskiego i Manna wobec czołowego POlityka w pełni uzasadnia wymowę
                raPOrtu. Przyzwyczajony do full serwilizmu w POlszmacie oraz WSI24,
                Przewodniczący ciężko przeżył ten atak reżimowych dziennikarzy i zasłużył na
                pobyt rehabilitacyjny w ośrodku Eriki z Kamienengostawu
                • Gość: fakir Re: to musiało być bolesne~ IP: *.os1.kn.pl 30.10.06, 08:16
                  bolesna jest aplikowana codziennie mieszanka (śmietanka?) rządowa....
                  • Gość: Łoś_bimbacz Re: to musiało być bolesne~ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 01:34
                    a tu niezależni inaczej fahofcy - autorzy raportu
                    wiadomosci.onet.pl/1426349,11,item.html
    • tomek854 Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 29.10.06, 17:31
      To ja moze jeszcze raz zapytam, bo wciaz nie widze odpowiedzi:

- jakie argumenty przemawiaja za tym, ze te wszystkie rzeczy dzieja sie DZIEKI
      rzadom PiS a nie POMIMO?
      • Gość: ghost Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.os1.kn.pl 29.10.06, 18:49
        na to pytanie nie dostaniesz odpowiedzi. Pytałem wielokrotnie i nie odczekałem się żadnej odpowiedzi. Klakiery SAMONAZIPISU nie odbiegają intelektualnie od ich idoli tak więc nie można oczekiwać zbyt wiele.
      • cyklista Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 29.10.06, 19:59
        > To ja moze jeszcze raz zapytam, ...
        Nie dostaniesz odpowiedzi, bo hałaśliwa lecz nieliczna grupka PiSowców na tym
        forum, pisze ściśle wedle wytycznych. A wytycznych, że "pomimo", nie ma.

PS. jest zabawnie, jak coś pisiorków zaskoczy, np. taśmy Beger, wtedy na parę
        godzin milkną oczekując na wytyczne, lub wydają odgłosy w stylu: a SLD też kradło.
    • Gość: Troll Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.06, 20:01
      Widzę, że Ty dalej swoje... Postaramy się o izolatkę dla Ciebie, już wkrótce
      Mareczku...
    • Gość: franz Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 21:44
      Jakbym czytał wypowiedzi Millera sprzed 2 lat. Jemu też wszystko roslo. A co do
      dumy z bycia Polakiem, to zapytaj o nią tych spośród kilkuset tysięcy
      Polaków, co już wyjechali i nie wrócą, dopóki PiS rządzi.
      • Gość: Łoś_bimbacz był już dyslektyk, teraz logik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 21:54
        > Jakbym czytał wypowiedzi Millera sprzed 2 lat. Jemu też wszystko roslo. A co

naszemu lokalnemu przewodniczącemu z KAbaretu Dudek też wszystko rośnie:)))

to zapytaj o nią tych spośród kilkuset tysięcy
        > Polaków, co już wyjechali i nie wrócą, dopóki PiS rządzi.

nie wrócą dopóki zarabiają tu 1000 pln, a 1000 E. Każdy to rozumie z wyjątkiem
        POMpatyków, którzy apelują o ściąganie robotników cudzoziemskich, bo nie ma już
        ochotników do HUfców Pracy, których przeraził oczywiście kaczyzm.
        • ludendorf ale ciągle jest łoś bimbacz 31.10.06, 02:22
          Rozumiem że nie znajdując żadnych rzeczowych argumentów plujesz inwektywami
          obrzucając błotem wyżej rozwiniętego intelektualnie rozmówce wg goebbelsowskiej
          szkoły ala Jacek Kurski. Więc wyjeżdżasz z dyslektykami, POmpatykami i
          "logikami". A wszystko po to by wskrzesić gnijącego w szafie trupa IV RP.
          Zresztą o czym tu mówić skoro nie jesteś zalogowany to ja nawet nie wiem czy
          polemika prowadzona jest z tym samym Łosiem co ty Łosiu Bimbaczu. Żarliwi piewcy
          kaczolandu wzbudzają moje politowanie. Teraz możesz szukać czy gdzieś źle
          przecinek postawiłem%$#@^%#^%$#%$#
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: ale ciągle jest łoś bimbacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:44
            > obrzucając błotem wyżej rozwiniętego intelektualnie

buhhha, to niby ty?, czy ten który emigrację objaśnia kaczyzmem? rościcie
            sobie wyższość intelektualną?

Żarliwi piewcy
            > kaczolandu wzbudzają moje politowanie.

znowu wrodzona wyższość "mondrych i wykrztałconych" z wiadomej młodzieżowki i
            z WSI24:)))

spróbujecie zrobić cokolwiek, co nie zostanie wyśmiane, chyba POMpatycy i
            cieniasy nie są teraz specjalnie przepracowani
            • ludendorf Re: ale ciągle jest łoś bimbacz 01.11.06, 01:31
              Jeżeli zaczynasz łosiu od jakiegoś "buhhha", to jóż widać że nic nie czaisz i
              jesteś nastawiony na obrzyganie kogoś. Ty masz swoje POglądy a inni swoje
              poglądy. A elementarna logika i tak podpowiada, że na Kaczyńskich głosować nie
              należy . Bo jak narazie to realizują swoje obietnice, tylko w odwrotną strone:
              POdatki rosną nie spadają, Drogie państwo jest coraz droższe, 3 miliony
              mieszkań- równie dobrze można obiecać loty załogowe na słońce, Mówili że Kaczor
              nie będzie premierem bo Polakom nie podoba sie oddawanie całej władzy w ręce
              ludzi z jednego jaja???? (a Moherkiewicz to niby premier naprawde hahahaa!!!!!)
              Wyzywają ludzi z innymi POglądami od zomowców. Odnowa moralna z ludźmi co mają
              wyroki sądowe- nie tylko Leppa (nawet w supermarkecie trzeba mieć zaświadczenie
              o niekaralności- w sejmie to jest atut). Oczywiście we wtorek jest obietnica że
              z ludźmi o marnej reputacji się nie zadają- obowiązuje ona do piątku - rekord
              świata!!!!! Ważniejsze od zawsze najważniejszej gosPOdarki jest łapanka byłych
              komuchów, agentów, sbeków i jakieś patriotyczne bzdury. NA taśmach prawdy
              sugerowanie umożenia wyroków sądowych i opłacenie weksli z pieniędzy kancelarii
              sejmu (moich i twoich rozumiesz!!!) nazywają eufemistycznie [trudne słowo] N E
              G O C J A C J A M I. Biednemu zestresowanemu premierowi cały dzień zajmuje
              przygotowanie odpowiedzi. I żeby chociaż za coś przeprosił ale gdzie tam-
              zamiast tego zmasowany atak na "broniący się układ"!!!!Biorąc to POd uwagę,
              mówienie o wzrastającej dumie z kraju to dla mnie groteska i naplucie w twarz.
              Żeby była jasność PO nie jest święta - ich liderzy to nieudacznicy nie umiejący
              wykorzystać niekończącego się pasma kompromitacji PiSiorów i doprowadzić wkońcu
              do rozwiązania sejmu. Tusk to tylko z Pawlakiem może rywalizować o miano
              największej ofiary sprawującej mandat POselski. POtrafisz sie do tego odnieść
              merytorycznie czy znowu będziesz mi liczył błędy bimbaczu^%&^$^%$&^%$
    • Gość: franz Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 21:44
      Jakbym czytał wypowiedzi Millera sprzed 2 lat. Jemu też wszystko roslo. A co do
      dumy z bycia Polakiem, to zapytaj o nią tych spośród kilkuset tysięcy
      Polaków, co już wyjechali i nie wrócą, dopóki PiS rządzi.
    • Gość: janek Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 22:23
      ad 1 . bo wyjechali za granicę
      ad 2. już tylu zatrudnili w nowych urzedach
      dalej nie chce mi się czytać
      ale życzę ci powodzenia z listy pisu.
    • llukiz Re: wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole 30.10.06, 00:17
      > wątek tylko dla myślących samodzielnie-trole won

Głównemu trolowi forum nie podoba się konkurencja. Myśli że ją odstraszy, pisząc
      by inne trole nie pisały w jego trolowatym wątku he he

tylko wstydzą się prezydenta...
    • 1410_tenrok Panie Dittel, dlaczego nie zagłosuje na pif-paf!? 30.10.06, 19:05
      Dwa dni temu czytałem podobny apel z pod panskiej reki na forum ogolnopolskim.
      Post ten był wredny. Nie jestem sympatykiem zadnej partii. Jako prawicowiec
      głosowałem na pis. Teraz pluje sobie w brode:
      a oto powody:
      a. Dziadek: ten człowiek był polskim kolejarzem w Gdansku, po 1.09.39 wsadzono
      go do KZ-Stutthof, gdzie przesiedział 1,5 roku. Zwolniono go z KZ w 1941 roku.
      W 1944 upomniał sie o niego Wehrmacht. W koncu był obywatelem Rzeszy, nota
      bene, jak kilkaset tysiecy podobnych nieszczesliwców z terenów Pomorza, Mazur
      Łódzkiego, Wielkopolski i Sląska. W Wehrmachcie był 90 dni. Natychmiast po
      krotkim szkoleniu Wyslano go z jednostką w okolice Achen. Tam w pazdzierniku
      1944 roku, przy pierwszej nadarzającej sie okazji uciekł do Amerykanów, a
      nastepnie do PSZ.
      To jest wredne, że z tego okresu wybraliscie te 90 dni!!!! Wasi zwolennicy
      zaczeli pisac ostatnio, że albo był nadzorcą w obozach, albo, że juz w
      pazdzierniku 1939 rozstrzeliwał polskich nauczycieli. Wasi zwolennicy piszą, ze
      Tusk jest szwabem i pachołkiem Steinbachowej.
      Panie Ditel - to jest wiecej niz wredne. Zaslugą PIS jest wyciąganie i
      podkrecanie wasni regionalnych. Wasi zwolennicy pisali o Kaszubach, że nie
      dosc, ze nie umieją po polsku, to oni własnie są winni tragedii.
      Panie Ditel takiej Polski, ktora wy budujecie nie che. Taka Polska mnie
      przeraza.
      A pan jednemu z forumowiczow napisał, "co go tak bronisz, też masz dziadka w
      Wehrmachcie". To jest wredne i niemoralne.
      b. Mojzesowicz-Lipinski-Begerowa - nie chce mi sie o tym pisac
      c. Media - nie che mi sie o tym pisac.
      d. podkrecanie konfliktow z najwazniesjzymi sąsiadami - nie chce mi sie o tym
      pisac
    • Gość: Paskal PiS- Polskosc i Solidarnosc IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.10.06, 20:44
      Jestesmy dumni z Prezydenta, ktory nie ugial sie przed carem Putinem jak reszta
      zachodniej czeladzi.
    • Gość: pikus Jezzuuuu! Co za Troll z tego ditla IP: *.ipt.aol.com 30.10.06, 20:59
      Ty sie lecz czlowieku, jetses w jakims amoku. Co za bzdury opowiadasz!! PiS to
      największa porażka Polski i Polaków i dobrze będzie jak zniknie na zawsze z
      politycznej mapy Polski. Wielu czlonkom obecnego rządu nalezy sie wiezienie i
      mam nadzieje, ze to wkrotce nastapi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka