Dodaj do ulubionych

jak oduczyć kota sikania na pościel?

12.11.06, 20:01
Witam, wzieliśmy 4 miesięczą kotkę ze schroniska i mamy z nią problem bo sika
na pościel. Zazwyczaj załatwia swoje potrzeby w kuwecie ale jak tylko znajdzie
się na pościeli to nie może się oprzeć żeby na nią nie nasikać. Czy znacie
jakiś sposób aby ją tego oduczyć? Proszę o poradę
Obserwuj wątek
    • Gość: G. Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.akron.net.pl 12.11.06, 20:06
      Nasz 2 letni kot robi to samo. Też chciałbym się dowiedzieć, co robić, żeby go
      uspokoić :)
      • Gość: mam_kota Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:05
        też miałem kiedyś taki problem ale poszedłem do wetwrynarza, który polecił mi
        jakiś środek na takie zachowanie kota. i rzeczywiście zadziałało. nie pamiętam
        nazwy tego czegoś. pamiętam że było w spreyu. ale myśle że kazdy weterynarz
        pomoże. :-)
      • Gość: kasia Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.os1.kn.pl 12.11.06, 21:37
        Mój 10 cio letni Maciek czasami ma to samo.Przyczyny mogą być 3.Albo problemy
        psychiczne /czuje sie zaniedbywany ,jest obrażony itp/,albo jest chory /ma np
        problemy z pęcherzem/ ,albo z jakiś powodów nie pasuje mu piasek ,bądź miejsce
        gdzie stoi kuweta.Tak czy owak warto pójść do weterynarza.Im szybciej tym
        lepiej.Ponadto nie należy w takich przypadkach karcić zwierzęcia,bo i tak
        nie "skojarzy" dlaczego.
    • Gość: eNDe Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.e-wro.net.pl 12.11.06, 21:40
      Sam miałem kiedyś taki problem z moim Mruczkiem i wymyśliłem że ...trzeba
      nasikać na jego posłanie. Gwarantuję 100 % skuteczności. Pozdrawiam.
    • Gość: Giertych Ogniem i mieczem! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.06, 21:47
    • sothis666 :) 12.11.06, 21:57
      moze chodzic o np. proszek/plyn do prania uzywany do czyszcznia poscieli, tzn jakas specyficzna nute w jego zapachu. dawno temu mialem kota, ktory sikal wylacznie w kuwete (7lat!), do momentu gdy pojawil sie w domu nowy dywan. nowy i pachnacy lekko jakas chemią. kot uznal ze to wrogi zapach i nalezy wybić klina klinem:) byl w tym bardzo skuteczny i zdeterminowany, nawet czesciej chodzil pić by skuteczniej walczyc z dywanem;)

po dwukrotnym wypraniu dywana efekt zaszczywania zaniknął na zawsze.

ps. i niech ogląda mniej telewizji, przynajmniej dopóki rząd sie nie zmieni:)
    • 1410_tenrok postrasz go, ze pojdzie na kota jarkowego:))) 12.11.06, 22:18
      na pewno bedzie grzeczny!
    • Gość: delfin jest taki srodek IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 13.11.06, 03:46
      nazywa sie Morbital, zapytaj kazdego weterynarza, jednorazowa kuracja
      rozwiazuje problem !
      • Gość: hshuru Morbital IP: 62.233.144.* 13.11.06, 15:36
        słuzy do usypiania zwierząt - wyjasniam, gdyby ktoś rzeczywiście chciał o to
        spytać weterynarza po tak kretyńskiej poradzie...
    • sauternes kotka moze sikac na posciel jako oznakownie 13.11.06, 04:44

swojego terytorium; koty sa bardzo terytorialne.

Zwlaszcza jesli tylko sika a nie zostawia tez kupy.

Poniewaz wylacznie obsikiwanie sluzy do oznakowania terytorium.

Wizyta u weterynarza jest nieodzowna.
      Powodzenia:-)
    • Gość: KKW Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 08:34
      A kto to widział, aby pozwalać psom i kotom łazić po pościeli. LUDZIE, HIGIENA
      HIGIENA HIGIENA !!!
      • annawerty Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? 13.11.06, 13:45
        Drogi KKW!!! Pewnie ci się to w głowie nie po-mieści ale nasze 2 koty śpią z
        nami od 10 lat w łóżku i mamy się całkiem dobrze i uważamy się za (i tu uawga!)
        normalnych ludzi.
        • Gość: KKW Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:58
          A czy ja napisałem że od spania z kotem się umiera? Taki np. piesek lata po
          podwórku, depcze po swoich i innych piesków kupeczkach, nosem obwąchuje wiadomo
          jakie części ciała innych psów, a potem hyc do wyrka swojego paniuszka. No
          wprost super.
          • Gość: kotek Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: 194.83.36.* 13.11.06, 15:16
            Ale tu o kocie mowa...:)
          • feminasapiens Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? 13.11.06, 15:25

Gość portalu: KKW napisał(a):

> A czy ja napisałem że od spania z kotem się umiera? Taki np. piesek lata po
            > podwórku, depcze po swoich i innych piesków kupeczkach, nosem obwąchuje
            wiadomo
            >
            > jakie części ciała innych psów, a potem hyc do wyrka swojego paniuszka. No
            > wprost super.

Nie porównuj kota z psem bo to tak jakbyś porównał białe do czarnego. To dwie
            bardzo różne osobowości.
        • Gość: kjf Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.os1.kn.pl 13.11.06, 14:05
          Ale uważając się za normalnych jesteście bardzo osamotnieni.
          • Gość: gość Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 15:01
            wydaje mi się że to jednak Ty jesteś bardzo osamotnionym człowiekiem.
            • Gość: kjf Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.os1.kn.pl 13.11.06, 15:22
              Bardziej od ludzi którzy uważają się za normalnych mimo że od 10 lat śpią razem
              z parą kotów?
          • igis3 Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? 13.11.06, 22:39
            Co ty pleciesz? Rozwiń proszę swój tok myślenia bo przyznam oryginalny...
      • feminasapiens Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? 13.11.06, 15:24
        Gość portalu: KKW napisał(a):

> A kto to widział, aby pozwalać psom i kotom łazić po pościeli. LUDZIE,
        HIGIENA
        > HIGIENA HIGIENA !!!

Zapewniam Cię, że koty myją świra na punkcie higieny. Myją się kilkanaście razy
        dziennie. Moja kotka ma białe łapki (wszystkie cztery) - kiedy na nie nie
        spojrzysz (od spodu) są IDEALNIE CZYSTE.
        A futerko jest po prostu perfekcyjnie idealne.

Aha - regularnie ją odrobaczam.
        • Gość: KKW Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 08:07
          Pewnie że nie mozna porównywać kota do psa, ale .... wodą i mydłem to on sie
          nie myje, więc nie przesadzajmy że jest aż tak czysty.
          • feminasapiens Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? 14.11.06, 08:56
            Zgadzam się z Tobą co do wody i mydła (dlatego kot przechodzi regularne
            profilaktyczne kuracje odrobaczające), ale nic na to nie poradzę, że jestem
            koto-fanką.

Jak potrafisz się do tego zmusić - spróbuj powąchać sierść domowego kota (jak
            Ci na to pozwoli ;-) ale tak porządnie: gwarantuję Ci że poczujesz zapach
            prawdziwej czystości.

Ja koty uwielbiam (psy zresztą też bardzo lubię), ale rozumiem że ktoś może
            mieć inne zdanie i to szanuję.

• Gość: KKW Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.06, 08:20
              Nie mam nic przeciwko kotom i psom, ale ludzie trochę przesadzają. Spać z psem
              czy kotem? To jest zwierze i jego miejsce jest gdzie indziej.
              • feminasapiens Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? 15.11.06, 09:02
                Z psem to chyba bym nie spała (jednak trochę śmierdzą), chyba że
                świeżo "wypranym", ale kotki są takie czyściutkie, mają delikatne futerko i
                cuuuudnie mruczą...

Dlatego wybaczam im to że są draniami :-)
                • Gość: KKW Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.am.wroc.pl 15.11.06, 13:37
                  Ja wolę przytulić sie do żony. Jak ładnie poproszę to też zamruczy :-)))))
    • Gość: sigi3 Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? IP: *.core.lanet.net.pl 13.11.06, 16:10
      a co zrobileś z zólwiem ,no -dla przypomnienia -stepowym ,jeszcze lezy na skorupce
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=52077882
    • julieet Re: jak oduczyć kota sikania na pościel? 14.11.06, 00:28
      mam podobny problem ze swoim kotem! jak ktos zna jakies normalne rozwiazanie, to
      piszcie:D:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka