IP: *.tktelekom.pl 23.05.09, 07:51

Jak to jest, że w Rzeszowie nowy most kosztuje 1,4 mln
www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090521/RZESZOW/752349444 a
w Przemyślu na remont starego trzeba wydać 4,7 mln
www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090511/PRZEMYSL/197785676
. Ale jaja, a może lepiej niech nam rzeszowiacy wybudują trzy nowe niż
przemyślacy wyremontują jeden
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re: nowy most IP: *.ptvk.pl 23.05.09, 08:14
      oraz przebudowane, prowadzące do niego ulice Topolowa i Ofiar Katynia.
    • Gość: kocur A dokładny zakres prac znasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 08:25
      Bo w artykule, do którego odsyłasz jest mowa o remoncie Topolowej i Ofiar
      Katynia, a parę metrów długości te ulice mają.
    • Gość: Instruktor KO do czytelnika i kocura IP: *.tktelekom.pl 23.05.09, 09:19
      Jeśli remont dróg od Lwowskiej do Jasińskiego to chylę czoła mości Panowie, a
      jeśli po 100 m po obu stronach remontowanego mostu to wolę jednak trzy nowe
      • Gość: kocur Masz całkowita rację, dlatego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 10:12
        zapytałem czy znasz zakres przewidywanych prac. Jeśli nie, to nie bardzo jest o
        czym dyskutować.
        • Gość: przemyślak Re: Masz całkowita rację, dlatego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 11:39
          ulica Topolowa chyba nie wymaga remontu,jej budowę zakończono w 2008r, czyli
          niecały rok temu i znów do remontu? coś nie tak,
          • Gość: czytelnik Re: Masz całkowita rację, dlatego IP: *.ptvk.pl 23.05.09, 13:52
            zdm-przemysl.com/UserFiles/11-05-09/most%20Topolowa.zip
    • Gość: czytelnik Re: nowy most - jeszcze raz Ja... IP: *.ptvk.pl 23.05.09, 14:10
      Nie znane są szczegóły dotyczące budowy mostu w Rzeszowie. Jaka m.in. nośność
      itd.. Ale znamy szczegóły przebudowy mostu w Przemyślu.
      W skrócie (cytat z ŻP):
      Całość inwestycji ma kosztować 9 milionów 400 tysięcy, ponieważ drugie 4
      miliony 700 tys. będzie pochodzić z budżetu miasta, jako udział własny w
      inwestycji. Większość tej kwoty zostanie przeznaczona na most. Zakres robót ma
      obejmować nie tylko przebudowę samego mostu, ale także dojazdy, kanalizację
      deszczową, umocnienie skarp i koryta Wiaru oraz remonty sieci: energetycznej,
      wodociągowej i teletechnicznej. W projekcie jest też mowa o przebudowie odcinka
      ulicy Topolowej i Ofiar Katynia.....
      Obecnie most w ciągu ulicy Topolowej ma nośność 5 ton. Po przebudowie nośność
      wzrośnie do 40 ton. Możliwy będzie więc ruch ciężarowy.

Więc ta kwota wydaje się być uzasadniona.
      Dokumentacja tutaj:
      zdm-przemysl.com/UserFiles/11-05-09/most%20Topolowa.zip [72 MB]
    • Gość: czytelnik Re: nowy most IP: *.ptvk.pl 23.05.09, 14:26
      Gość portalu: Instruktor KO napisał(a):

Ale jaja, a może lepiej niech nam rzeszowiacy wybudują trzy nowe niż
      przemyślacy wyremontują jeden

Przecież to właśnie oni zaprojektowali :D
      Pracownia projektowa PROMOST Consulting
      35-060 Rzeszów, ul. Słowackiego 20
    • agulek1990 Re: nowy most 24.05.09, 12:39
      "Prace muszą być wykonane do końca roku. Gruntownie zostanie zmodernizowany most nad rzeką Wiar oraz przebudowane, prowadzące do niego ulice Topolowa i Ofiar Katynia.

Obecnie są to najbardziej zniszczone ulice w Przemyślu."

Zabawne... Obecnie cała ulica Topolowa jest dość świeżo po remoncie, i nie tylko położono nowy asfalt, ale również po obu stronach ulicy (wprawdzie nie na całej długości)znajdują się nowe, bardzo praktyczne chodniki.
      Więc uważam, żeby cos pisać, to trzeba najpierw mieć pojęcie o tym, o czym się pisze... Bo na dzień dzisiejszy mogę stwierdzić, że obecnie ulica Topolowa jest jedną z najlepiej prezentujących się ulic przemyskich przedmieści ( do tego stopnia, że "samobójcy" na skuterach próbują tu swoich sił, bo dość prosty odcinek drogi i nowy asfalt stwarzają im wymarzone warunki do przejścia na tamten świat :-/)
      Poza tym ulica Ofiar Katynia nie prowadzi do owego mostu,a raczej do wsi Krówniki. Wprawdzie coraz wiecej pojawia się wybojów, ale to nic w porównaniu z tym, jak przed remontem wyglądała Topolowa.

I mam nadzieję, że most zostanie zremontowany w dość szybkim czasie, bo nie uśmiecha mi się dojazd do Krównik przez Jasińskiego, Batorego, Lwowska, a następnie Ofiar Katynia...
      • Gość: Miodek Re: nowy most IP: *.ptvk.pl 24.05.09, 12:48
        "na dzień dzisiejszy" to Pani lub Pan w banku mogą użyć takiego sformułowania.
        Ale tutaj... powinno być! dziś, teraz!!

Od strony Krównik ulica prowadzi do mostu. Więc jest poprawnie. Nie na całym
        odcinku ul Topolowej jest dobry asfalt.
        • agulek1990 Re: nowy most 24.05.09, 12:58
          tak? a jaki? bo ja w nim nie widzę żadnych dziur i wybojów...
          • Gość: Miodek Re: nowy most IP: *.ptvk.pl 24.05.09, 13:10
            Od mostu do ulicy Jasińskiego jest prawie w porządku. Ale od mostu do
            skrzyżowania z Ofiar Katynia już nie. Poza tym brak poboczy, chodników i latarni.
          • Gość: ziom Re: nowy most IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.09, 11:08
            agulek1990 - nie widzisz dziur o wybojów ? - To przejedź się od
            mostu do krzyżówki z Ofiar Katynia. No chyba, że jeździsz traktorem
            to możesz nic nie czuć na tych kocich łbach. Możesz też nie widzieć
            bo masz wtedy wysoko do ulicy :D :D
            • agulek1990 Re: nowy most 27.05.09, 13:47
              "Obecnie są to najbardziej zniszczone ulice w Przemyślu" (Ofiar katynia i Topolowa)
              -->moja odpowiedź: "Poza tym ULICA OFIAR KATYNIA nie prowadzi do owego mostu,a raczej do wsi Krówniki.WPRAWDZIE CORAZ WIECEJ WYBOJOW, ale to nic w porównaniu z tym, jak przed remontem wyglądała Topolowa." (czarno na białym, ale cóż...)

"NIE NA CAŁYM ODCINKU TOPOLOWEJ jest dobry asfalt."
              --> moja odpowiedź: "tak? a jaki? bo ja w nim nie widzę żadnych dziur i wybojów..." (wyrażnie widać, że odnosze się do Topolowej,a nie Ofiar katynia)

do ziom - najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem (bo to podstawa), a później mnie krytykuj;
              tak samo jak takiej nieuzasadnionej (Twojej) ironii, nie lubię pisania rzeczy, o których się do końca nie ma pojęcia - tak jak w tym artykule o stanie wymienionych dróg. Bo Topolowa jest w dobrym stanie, a remontu wymaga przede wszystkim odcinek od mostu do krzyżówki w Krównikach (czyli ani to nie jest Topolowa ani Ofiar Katynia). Sama Ofiar Katynia idealna nie jest (o czym pisałam, ale czytając po łebkach takich szczegółów się nie zauważa :-/ ).
              Co do braku poboczy fakt, ale ten problem dotyczy przecież większości podmiejskich dróg, nie tylko wymienionych odcinków, stąd pisząc o stanie dróg mam na myśli raczej ich nawierzchnię, a nie pobocza. I wątpię, żeby w obliczu takiej inwestycji, jak ten most, ktoś starał się budować eleganckie chdniczki od mostu aż do Płyt.
    • Gość: czytelnik Re: nowy most - wizualizacja IP: *.ptvk.pl 28.05.09, 14:56
      Na stronie UM w Przemyślu pojawiła się na wizualizacja mostu wraz z drogami
      dojazdowymi.

Wizualizacja mostu

źródło:
      www.przemysl.pl/nasze_miasto/10756.html
      • Gość: czytelnik Re: nowy most - wizualizacja IP: *.ptvk.pl 28.05.09, 14:58
        I taki most wystarczyłby na wysokości osiedla Kmiecie :/.

Szkoda...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka