Dodaj do ulubionych

Antysemickie wybryki we Wroclawiu...

17.11.06, 17:52
Ponizej zamieszczam relacje swiadka wraz z linkiem do dyskusji. Jesli ktos z
Was wie cos wiecej na ten temat, to prosze o wpisy w watku, do ktorego daje
link:)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25695&w=52322191&v=2&s=0
Może wyjaśnię o co chodzi,bo widzę że powstało zamieszanie,dejmos troszkę
chaotycznie przedstawił sytuację,ale nie miał z pewnością złych zamiarów.Ja
również byłam wstrząśnięta i oburzona tym co usłyszałam.
Wydarzenie miało miejsce we Wrocławiu w czasie uroczystości obchodów pamięci
Nocy Kryształowej,na której był obecny między innymi notablami-prezydent
Wrocławia.Na plac przed pomnikiem przybyło ok 40-50 osób społeczności
żydowskiej i zaproszonych.Dużo wcześniej na miejscu zaczęli się gromadzić
neofaszyści z transparentami jednoznacznie sugerującymi -delikatnie mówiąc-
niechęć do Żydów,oraz uzbrojeni w megafony.W momencie gdy rabin zaczął
odmawiać
Kadish,margines sołeczny-jakim są wszechpolacy i inne faszyzujące organizacje-
wydzierali się na całe gardło ,potęgowanym krzykiem przez megafony-swój stały
repertuał na temat Żydów-aż wstyd powtarzać.Nadmieniam że manifestacja
obchodów
NK przez społeczność żydowską była legalna,zgłoszona i zaakceptowana przez
odpowiednie organy,natomiast krzykacze/ok20 osób w wieku 14-18
lat/,zgromadzili
się nielegalnie.Zagłuszali rabina w beszczelny sposób,ktoś/nie mogę wymienić
nazwiska,ale przedstawiciel władz miasta/,zadzwonił po policję,która powinna
zapewnić ochronę już wcześniej,lecz nie pojawili się.Po 15 minutach
przyjechał
jednak radiowóz,z którego wyszło pięciu mundurowych i
tyle....tak,przechadzali
się spokojnie paląc papierosy i przyglądali się,jak banda popaprańców
uniemożliwia prowadzenie obchodów.Skandal i wstyd dla Wrocławia,dla
prezydenta!!
Prezydent przeprosił rabina i przybyłych gości....nawet poczerwieniał.Nie
byłi
w stanie kontynuować manifestacji,ponieważ krzykacze stanęłi p i ę ć metrów
przed twarzami celebrujących uroczystość.
I co ossey i wszyscy którzy uważacie,że elementy marginesu społecznego mają
prawo do takiego zachowania!Chyba macie złe pojęcie o demokracji.....
Obserwuj wątek
    • o.beyzyma Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 17.11.06, 18:42
      Jestem przeewodnikiem turystycznym po Wrocławiu. W marcu br. prowadziłam grupę
      gimnazjalistów przez Dzielnicę Wzajemnego Szacunku Czterech Wyznań. Z okien domu
      mieszkalnego przy ul. Włodkowica (tego, w którym jest sklep "Zielone Wzgórze")
      zostaliśmy obrzuceni surowymi jajkami i antysemickimi wyzwiskami. Wiele razy
      widziałam także pod pomnikiem na ul. Łąkowej potłuczone znicze, których
      zawartość rozlała się na pionowej ścianie pomnika - widać, że rzucano nimi w
      pomnik. Dziwiło mnie to, bo przecież tuż obok jest Komenda Wojewódzka Policji...
      Takie jest to nasze "Miasto Spotkań".
      • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 17.11.06, 18:44
        Dziekuje za ten wpis i e-maila. Pozdrawiam!:)
        • Gość: gosc Re: Policja do Roboty!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 18:49
          Policja do roboty!!
          • absztyfikant Re: Policja do Roboty!!! 17.11.06, 19:11
            Amen.
            • Gość: polak1 scierwo na calym swiecie jest takie same IP: 139.48.155.* 17.11.06, 19:19
              nacjonalistyczne scierwo do paki
              policja do roboty
              • absztyfikant Re: scierwo na calym swiecie jest takie same 17.11.06, 19:31
                Pelna zgoda szanowny przedmowco:)
                • Gość: ... Re: scierwo na calym swiecie jest takie same IP: *.in-addr.btopenworld.com 17.11.06, 21:10
                  podobna historia miala miejsce kilka lat temu. a ludzie ktorzy zach. sie w ten
                  sposob zostaja pozniej szefami studenckich biur pracy.
                  • absztyfikant Re: scierwo na calym swiecie jest takie same 18.11.06, 12:07
                    Jakies szczegoly??????????
                    • Gość: EWa Re: scierwo na calym swiecie jest takie same IP: *.CNet.Gawex.PL 18.11.06, 12:18
                      Zupełnie nie rozumiem zachowania policjantów. Czy czekają na urzędowy kwit z
                      kilkoma pieczęciam, żeby interweniować? To jakaś paranoja biurokratyczna!
                      Komendant policji, czy jak tam się to stanowisko nazywa, chyba powinien
                      zareagować, czyż nie?
                    • Gość: ... Re: scierwo na calym swiecie jest takie same IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.11.06, 15:10
                      napisze ci na maila, a ty sprawdz kto 2 lata temu byl szefem studenckiego biura
                      pracy
                      • absztyfikant Re: scierwo na calym swiecie jest takie same 18.11.06, 16:26
                        Oki doki:)
                  • tut_ets demonstracje i obchody 22.11.06, 11:05
                    No, ja tez pamietam takie incydenty sprzed kilku lat. Ciagle sie jakies mety
                    zbieraja i musza przeszkadzac w czczeniu pamieci... :(((

Pamietam tez demonstracje propalestynska, ktorej przedstawiciele ostentacyjnie
                    stawali na plycie pomnika na placu Bohaterow Getta i trzakali sobei fotki w
                    kefijach i z palestynskimi flagami. Fortki pozniej znalazly sie w wybiorczej... :(((
                    • katrina_bush Przeciez w Polsce rzekomo nie ma antysemityzmu: 22.11.06, 20:58
                      Raport: Polska mniej antysemicka od Zachodu
                      asz
                      2006-11-21, ostatnia aktualizacja 2006-11-21 11:38
                      PRZEGLĄD PRASY. Z raportu Europejskiego Kongresu Żydów (EJC) wynika, że w Polsce poziom
                      antysemityzmu jest dużo niższy niż w innych krajach Unii Europejskiej - informuje "Rzeczpospolita".

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3746797.html
                      P. S.
                      A na forum GW od antysemitow sie az roi !
                      • tia666 Re: Przeciez w Polsce rzekomo nie ma antysemityzm 22.11.06, 22:30
                        > A na forum GW od antysemitow sie az roi !

hmm, agitacja zioncow i roznej masci poplecznikow na okres zimiowy zapewne
                        wzrosnie , wiec spodziewaj sie zwiekszonej ilosci "antysemitow";)
                      • bischof Re: Przeciez w Polsce rzekomo nie ma antysemityzm 23.11.06, 19:51
                        katrina_bush napisała:

> Raport: Polska mniej antysemicka od Zachodu
                        > asz
                        > 2006-11-21, ostatnia aktualizacja 2006-11-21 11:38
                        > PRZEGLĄD PRASY. Z raportu Europejskiego Kongresu Żydów (EJC) wynika, że w
                        Polsc
                        > e poziom
                        >
                        > antysemityzmu jest dużo niższy niż w innych krajach Unii Europejskiej -
                        informu
                        > je "Rzeczpospolita".
                        >
                        >
                        Zgadza się , dlatego nie rozumię wypowiedzi Weiss-a.
                        Powiedział on że Polacy antysemityzm wypili z mlekiem karmiącej matki.

• wroclawianie.info to było Narodowe Odrodzenie Polski 21.11.06, 02:53
        To nie byli żadni chuligani, ani faszyści tylko Narodowe Odrodzenie Polski.

Można nie przepadać za "ruskimi", za "knedlami", za "szkopami", ale żydów
        trzeba kochać, bo jak nie to dzielna Gaz. Wyb. wpadnie i napisze, że ktoś jest
        chuliganem.
        • rosa_de_vratislavia Narodowe Odrodzenie Polski.. raczej banada chamów 21.11.06, 18:47
          wroclawianie.info napisał:

> To nie byli żadni chuligani, ani faszyści tylko Narodowe Odrodzenie Polski.

U ha ha...NOP się zachowało jak chuliganie, faszyści i chamy.
          Nie uszanowaliście modlitwy za zmarłych.
          Gratulacje, chwalcie się dalej.
          Proponuje zakłocić modlitwę w Katedrze,w końcu Chrystus i Maryja to Żydzi
          najczystszej krwi.
          • tut_ets A ty tylko tym, neonazistom fotki trzaskales, co? 22.11.06, 11:19

• rosa_de_vratislavia Re: A ty tylko tym, neonazistom fotki trzaskales, 22.11.06, 16:57
              Hmm...nie bardzo roumiem?
              Niby czemu miałabym robić zdjęcia neonazistom?
    • Gość: polibius Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.11.06, 21:20
      Kilka lat temu co miesiąc chodziłam na koncerty hawdalowe. Pamiętam pewną
      sobotę, kiedy wchodziłam na dziedziniec znajdujący się przed synagogą, ktoś z
      pobliskich okien wykrzykiwał antysemickie hasła.
      Naprawdę nie wiem dlaczego antysemityzm jest tak zakorzeniony w naszej
      społecznosci..
      Wstyd..
      • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 18.11.06, 21:41
        Gość portalu: polibius napisał(a):

> Kilka lat temu co miesiąc chodziłam na koncerty hawdalowe. Pamiętam pewną
        > sobotę, kiedy wchodziłam na dziedziniec znajdujący się przed synagogą, ktoś z
        > pobliskich okien wykrzykiwał antysemickie hasła.
        > Naprawdę nie wiem dlaczego antysemityzm jest tak zakorzeniony w naszej
        > społecznosci..
        > Wstyd..
        Nie nazwał bym tego zjawiska antysemityzmem , ale raczej nieprzyjaznym
        nastawieniem do żydów. I nie jest to zjawisko jakąś własnością polskiego
        narodu, zjawisko te występuje prawie wszędzie. A więc należało by się
        zastanowić nad przyczynami tego zjawiska. Dlaczego się tak dzieje ?

• rosa_de_vratislavia Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 18.11.06, 22:14
          bischof napisał:

> Gość portalu: polibius napisał(a):
          >
          > > Kilka lat temu co miesiąc chodziłam na koncerty hawdalowe. Pamiętam pewną
          >
          > > sobotę, kiedy wchodziłam na dziedziniec znajdujący się przed synagogą, kt
          > oś z
          > > pobliskich okien wykrzykiwał antysemickie hasła.
          > > Naprawdę nie wiem dlaczego antysemityzm jest tak zakorzeniony w naszej
          > > społecznosci..
          > > Wstyd..

> Nie nazwał bym tego zjawiska antysemityzmem , ale raczej nieprzyjaznym
          > nastawieniem do żydów.

Czyż antysemityzm nie jest "nieprzyjaznym nastawieniem do Żydów" właśnie?
          A przerywanie komuś modlitwy za zmarłych (kadisz) uważam za skrajny przykład
          chamstwa i agresji.
          I dziwię się wrocławskiej Policji, która nie interweniowała.
          Gdyby tak ktoś zagłuszał np. modły podczas procesji Bozego Ciała - reakcja
          słuzb porządkowych byłaby zapewne natychmiastowa.
          Wstyd mi...
          • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 18.11.06, 23:13
            rosa_de_vratislavia napisała:

>
            > Czyż antysemityzm nie jest "nieprzyjaznym nastawieniem do Żydów" właśnie?
            >
            Można by się spierać.
            Antysemityzm jest powiedzmy złym nastawieniem do narodów semickich.
            Wiemy przecież iż narodów semickich jest więcej niż jeden.
            Palestyńczycy są przecież również narodem semickim. Można lubić Palestyńczyków
            a nie lubić Żydów .
            Czy taki człowiek jest antysemitą ??
            Na pewno nie jest.
            A więc w przypadku tu omawianym używanie słowa antysemityzm jest błędne.
            >
            > A przerywanie komuś modlitwy za zmarłych (kadisz) uważam za skrajny przykład
            > chamstwa i agresji.
            > I dziwię się wrocławskiej Policji, która nie interweniowała.
            >
            Naturalnie , jest to agresja i oznaka głupoty. Każdy człowiek szanujący się,
            uszanuje inną kulturę. A więc w tym przypadku mamy chyba do czynienia z tz.
            agresywnym elementem społecznym .
            >
            > Gdyby tak ktoś zagłuszał np. modły podczas procesji Bozego Ciała - reakcja
            > słuzb porządkowych byłaby zapewne natychmiastowa.
            > Wstyd mi...
            >
            Zapominasz chyba że służby porządkowe to są ludzie o pewnym profilu kulturowym.
            Tu mam na myśli nie kulturę osobistą, ale strefę kultową w jakiej człowiek się
            wychował.
            Polska nie jest ziemią np. Mahometa, prawda. Gdy jednak na polskiej ziemi
            przybysze zaczną pielęgnować elementy własnej kultury , otoczenie rdzenne tej
            ziemi reaguje instynktownie.
            Być może niektóre prymitywne osobniki nieświadomie chwytają za broń w obronie
            własnej strefy wpływów. To są mechanizmy które siedzą w naszej podświadomości i
            rządzą naszymi reakcjami. A nasze reakcje zależą już od naszego głębokiego
            zrozumienia tej kwestii.
            Niestety im prymitywniejsza jednostka ludzka , tym reakcje są również
            prymitywne.
            Z tego co mi wiadome to polskie prawo jest takie kiepskie, a organy wykonawcze
            jeszcze gorsze, iż zwykłe elementy budujące potencjał przemocy wśród własnych
            obywateli, są po prostu zaniedbane.
            Jest wiele elementów w żydowskiej kulturze których można im pozazdrościć. Np.
            stosunku do własnej kultury i jej pielęgnacje. A jaki stosunek do własnej
            kultury ma prymitywny Polak, żaden. Jemu wystarczy flaszka alkoholu i
            towarzystwo do dyskusji w której co drugie słowo jest słowem „ku..”.
            Na takim elemencie społecznym mniejszości narodowa nie powinny wyrabiać sobie
            zdania o przeciętnym Polsku. A przecież tak się dzieje.
            • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 14:38
              pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm
              • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 19:12
                absztyfikant napisał:

> pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm
                >
                W tej wolnej w sieci umieszczonej encyklopedii może każdy coś umieścić.
                Nie jest to dla mnie autorytet ponieważ nieraz spotkałem się z różnymi
                określeniami tego samego słowa. Po prostu władając kilkoma językami sprawdzałem
                znaczenia w kilku językach.
                Faktem jest iż słowo antysemityzm jest zarezerwowane dla tych celów co Ty
                napisałeś.
                Choć to jest moim zdaniem błąd. Bo jak byś nazwał palestyńczyka nienawidzącego
                żyda ?
                Antysemitę ?
                Nie , bo Palestyńczyk jest przecież semitą.
                Jakoś jest to nielogiczne, chyba że wymordujemy wszystkich Palestyńczyków.
                Wtedy będę skłonny zmienić zdanie . A może w świadomości żydowskiej
                Palestyńczycy są już wymordowani ????
                • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 21.11.06, 18:14
                  Palestynczycy nie istnieja. Istnieje ludnosc arabska zamieszkujaca Gaze i
                  Autonomie Palestynska. Palestyna to pojecie geograficzne i historyczne.
                  Palestynczykow stworzyl Arafat - nota bene Egipcjanin. Termin 'Palestyna'
                  wymyslili Rzymianie, ktory podbili owczesne panstwo zydowskie. Palestyna
                  zostala wymyslone w 135 roku naszej ery. Wczesniej te ziemie byly nazywane
                  Judeą i stanowily poludniowe krolestwo starozytnego Izraela.
                  • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 21.11.06, 22:28
                    absztyfikant napisał:

> Palestynczycy nie istnieja. Istnieje ludnosc arabska zamieszkujaca Gaze i
                    > Autonomie Palestynska. Palestyna to pojecie geograficzne i historyczne.
                    > Palestynczykow stworzyl Arafat - nota bene Egipcjanin. Termin 'Palestyna'
                    > wymyslili Rzymianie, ktory podbili owczesne panstwo zydowskie. Palestyna
                    > zostala wymyslone w 135 roku naszej ery. Wczesniej te ziemie byly nazywane
                    > Judeą i stanowily poludniowe krolestwo starozytnego Izraela.
                    >
                    Ta ludność arabska żyjąca na tym terenie definiuje sama się jako palestyńska
                    (Philister).
                    Zapewne dla tego iż również od bardzo dawna żyje w Palestynie.
                    W mojej starej kronice z siedemnastego wieku jest napisane iż przed Judeą był
                    ten kraj nazwany Kanaan .Nazwa Palestyny oznacza i wywodzi się z określenia
                    słowa Philister.
                    Ludność nazywana Philister żyła na tej ziemi jeszcze przed Chrystusem , i
                    właśnie z tej nazwy wywodzi się nazwa Palestyna. A więc niebardzo mogę się
                    zgodzić z Twoim stwierdzeniem iż Rzymianie wymyślili Termin 'Palestyna'. Jak
                    również nie bardzo mogę się zgodzić iż Arafat stworzył Palestyńczyków.
                    Arafar nie żył przecież w czasie kiedy moja kronika była pisana (siedemnasty
                    wiek) , a tam wyraźnie jest napisane o Palestyńczykach.
                    Poza tym Palestyna nie została wymyślona w 135 roku naszej ery, ale według
                    moich dokumentów było to jeszcze przed naszą erą.
                    Np. Termin „ Palestyńska Syria „ jest odnotowany w piątym roku przed
                    Chrystusem .
                    A więc wydaje mi się iż Twoje informacje są nieaktualne ,bądź też z brukowego
                    źródła , np. GW.
                    • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 21.11.06, 22:39
                      en.wikipedia.org/wiki/Palestine
                      • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 21.11.06, 22:41
                        Nazwa Palestyna pochodzi od ludu Filistynów, którzy osiedlili się na jej
                        wybrzeżu w XII wieku p.n.e. Nazwa ta nie była znana przed aneksją obszaru Judei
                        przez Rzym. Dopiero po stłumieniu powstania żydowskiego Bar-Kochby w roku 133
                        po Chrystusie, cesarz Hadrian zmienił nazwę kraju z Judea na Syria Palestina
                        (Syria palestyńska, czyli filistyńska).
                        • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 18:40
                          absztyfikant napisał:

> Nazwa Palestyna pochodzi od ludu Filistynów, którzy osiedlili się na jej
                          > wybrzeżu w XII wieku p.n.e. Nazwa ta nie była znana przed aneksją obszaru
                          Judei
                          >
                          > przez Rzym. Dopiero po stłumieniu powstania żydowskiego Bar-Kochby w roku 133
                          > po Chrystusie, cesarz Hadrian zmienił nazwę kraju z Judea na Syria Palestina
                          > (Syria palestyńska, czyli filistyńska).
                          >
                          >
                          Z tym źródłem mam problemy wikipedia , nie zawsze jest ono miarodajne co miałem
                          niejednokrotnie okazję się przekonać.
                          Takie źródła podlegają często wpływom grup interesów.
                          Piszesz że ”cesarz Hadrian zmienił nazwę kraju z Judea na Syria Palestina „ , z
                          tego wygląda że on nie zmienił tej nazwy , ale po prostu wrócił do pierwotnej
                          nazwy która była przed Judea. Ponieważ ta ziemia nazywała się w piątym roku
                          przed Chrystusem Syria Palestyna.
                          A jeszcze znacznie wcześniej nazywała się ziemią Philister.
                          • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 18:42
                            Podaj zrodlo:))))))
                            • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 18:50
                              absztyfikant napisał:

> Podaj zrodlo:))))))
                              >
                              Stara wielka (A3) w skórze oprawiona kronika z siedemnastego wieku. Są tam
                              opisy wszystkich ludów żyjących na tej ziemi. Ich obyczaje, historie i wszelkie
                              dane statystyczne.
                              Ta kronika leży koło mnie na stole, jest zniszczona zżółkła i nie kompletna.
                              • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 19:02
                                bischof napisał:

> absztyfikant napisał:
                                >
                                > > Podaj zrodlo:))))))
                                > >
                                > Stara wielka (A3) w skórze oprawiona kronika z siedemnastego wieku. Są tam
                                > opisy wszystkich ludów żyjących na tej ziemi. Ich obyczaje, historie i
                                wszelkie
                                >
                                > dane statystyczne.
                                > Ta kronika leży koło mnie na stole, jest zniszczona zżółkła i nie kompletna.
                                >
                                >

Dam Ci typ. Kilkaset laty przed Chrystusem żył grecki historyk Herodot . W jego
                                zapisach jest również ta wzmianka co w mojej kronice. Jeśli znasz języki obce,
                                to na pewno w sieci znajdziesz coś na ten temat.
                  • tut_ets Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 11:41
                    W 70 toku naszejk Ery, Absztys... Po zburzeniu swiatyni i rozproszeniu ludnosci
                    zamieszkujacej owczesny Izrael.
                  • Gość: jania Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:24
                    a Polska na Ziemiach Odzyskanych istnieje?-czy to tylko pojęcie historyczne jak
                    Palestyna?
                    Przecież Wrocław był też niemieckim miastem....?
                    • Gość: Arek Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.devs.futuro.pl 28.11.06, 15:31
                      Tak się wtrącając do rozmowy, ale idąc takim tokiem rozumowania jak
                      "absztyfikant" i jego ziomkowie,to Irlandczycy, Szwedzi czy też Serbowie mają
                      większe prawa do ziem polskich niż Polacy....a co? w końcu jakiś czas tamte ludy
                      tu mieszkały ...wędrówka ludów to była normalna kolej rzeczy...za to domaganie
                      się jakiegoś terytorium, motywując to faktem "że 100tysięcy lat temu to była
                      ziemia naszych przodków" jest po prostu śmieszna...zero poszanowania dla
                      obecnych mieszkańców...liczą sie tylko własne interesy...:(
                      • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 28.11.06, 16:20
                        Masz racje Arku - ale jak to zwykle bywa - tylko czesciowo. Proponuje lekture:
                        pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Izraela
                        P.S.
                        Nie jestem Zydem - jestem Aborygenem.
                • tut_ets Re: Antysemickie ... 22.11.06, 11:40
                  hehe.. fakt, powinno sie znalezc inne slowo, patrzac na jego etymologie... :)
    • Gość: WK Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.ig.pwr.wroc.pl 20.11.06, 18:40
      Na marginesie, czy zmieniono już treść tablicy pamiątkowej na Łąkowej?
      NA tej tablicy nie ma ani słowa o tym, że Noc Kryształowa miała miejsce w
      niemieckim Breslau i polski Wrocław nie ma z nią nic wspólnego. Dla nas to
      oczywiste, dla obcokrajowców (zwłaszcza młodszych) - niekoniecznie.
      • kklement Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 21:04
        W jakim NIEMIECKIM Breslau ???

Czy Ty nie wiesz, że to nie Niemcy prześladowali i mordowali Żydów ?!

To robili NAZIŚCI.

No i Polacy, rzecz jasna.

Od razu widać, że "Gazety Wyborczej" nie czytasz, ciemnogrodzie Ty ;)

• bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 21:14
          kklement napisał:

> W jakim NIEMIECKIM Breslau ???
          >
          > Czy Ty nie wiesz, że to nie Niemcy prześladowali i mordowali Żydów ?!
          >
          > To robili NAZIŚCI.
          >
          > No i Polacy, rzecz jasna.
          >
          > Od razu widać, że "Gazety Wyborczej" nie czytasz, ciemnogrodzie Ty ;)
          >
          >
          Słuszna uwaga kklement.
          • Gość: Ślązak Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: 217.153.131.* 27.11.06, 16:47
            Aha, już wiem, to znaczy, że obozy koncentaracyjne dla Ślązaków na Zgodzie w
            Łambinowicach, Łabędach itd założyli i prowadzili Polacy, a nie komuniści?
        • tut_ets Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 11:53
          No, chodzi mu, ze to bylo w Breslau, a nie we Wrocku.
          • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 19:14
            tut_ets napisała:

> No, chodzi mu, ze to bylo w Breslau, a nie we Wrocku.
            >
            Sądzę że chodzi mu o co innego, a mianowicie o to że po wojnie mieszkańcy
            Wrocławia byli wymienieni. Z tego wynika że obecni mieszkańcy nie mają nic z
            poprzednimi wspólnego, jeśli chodzi o tą kwestie . Dlatego nie należy tak
            opisywać jakby Polacy mieli ponosić odpowiedzialność za czyny Niemców.
            Niestety turysta jest źle informowany, i tu zachodzi tz. efekt ten co w
            niemieckich obozach zagłady znajdujących się w Polsce.

• Gość: WK Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.ig.pwr.wroc.pl 20.11.06, 18:40
      Na marginesie, czy zmieniono już treść tablicy pamiątkowej na Łąkowej?
      NA tej tablicy nie ma ani słowa o tym, że Noc Kryształowa miała miejsce w
      niemieckim Breslau i polski Wrocław nie ma z nią nic wspólnego. Dla nas to
      oczywiste, dla obcokrajowców (zwłaszcza młodszych) - niekoniecznie.
    • knidyjka Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 18:52
      wstyd mi często z powodu zachowań i poglądów moich rodaków:(
      wyobrażam sobie, jakie byłoby oburzenie, gdyby tak zachowywały się bojówki
      narodowców rosyjskich ,w czasie polskich ceremonii rocznicowych np. w Katyniu?
      Bezradność policji, to już inna sprawa...
      • 13monique_n Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 22:07
        knidyjka napisała:

> Bezradność policji, to już inna sprawa...
        Bezradność???? To zwykłe nieróbstwo jest. I tylko potem wstyd, bo Wrocław
        naprawdę może byc bogatszy dzięki mieszance kultur. NIe trzeba być ani
        folosemitą, ani anytsemitą, by docenić wkład kulturalny Żydów w rozwój kultury
        polskiej. Fakt, że miłoby mi były, gdyby ktos powściągnął niektóre wypowiedzi
        rabina Weissa z Nowego Jorku, ale on jest jeden, a innych, otwartych Żydów dużo
        więcej. Poza tym, szacunek dla innego człowieka to element najprostszej
        kindersztuby. Ale wszechpolaków to chyba obce słowo.
        • bischof Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 22:34
          13monique_n napisała:

> knidyjka napisała:
          >
          > > Bezradność policji, to już inna sprawa...
          > Bezradność???? To zwykłe nieróbstwo jest. I tylko potem wstyd, bo Wrocław
          > naprawdę może byc bogatszy dzięki mieszance kultur. NIe trzeba być ani
          > folosemitą, ani anytsemitą, by docenić wkład kulturalny Żydów w rozwój kultury
          > polskiej. Fakt, że miłoby mi były, gdyby ktos powściągnął niektóre wypowiedzi
          > rabina Weissa z Nowego Jorku, ale on jest jeden, a innych, otwartych Żydów
          dużo
          > więcej. Poza tym, szacunek dla innego człowieka to element najprostszej
          > kindersztuby. Ale wszechpolaków to chyba obce słowo.
          >
          Wszechpolacy może nie znają dobrze historii, ale właśnie w podobny sposób i z
          podobnych pobudek powstała w Niemczech przed wojną partia narodowego socjalizmu.
          Zresztą my zmierzamy obecnie w kierunku podobnej konstelacji co była przed
          wojną.
          I w nas działają również podobne mechanizmy usprawiedliwiające działalność
          podobnych organizacji do narodowych socjalistów. Wprawdzie my mamy dzisiaj
          doświadczenie z tamtych czasów. Jednak nie widzę przeszkód aby ten ruch
          zdobywał coraz to więcej zwolenników. Nie jest taki rozwój również zagrożeniem
          dla demokracji, bo demokracja to rządy większości. Zresztą demokracja jest jak
          czas, przejściowa.
          • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 21.11.06, 18:41
            To nie byli Wszechpolacy. Giertych nie jest - o dziwo - antyizraelski.
    • rusek11 Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 20.11.06, 23:47
      wyzwiska antyrosyjskie OK
      wyzwiska antysemickie naganne
      zafajdane hypokryci

p.s. najwieksze rusofoby to zydzi
      • rosa_de_vratislavia Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 21.11.06, 18:49
        rusek11 napisał:

> wyzwiska antyrosyjskie OK
        > wyzwiska antysemickie naganne

Jakiekolwiek wyzwiska są naganne.
        CZY NAPRAWDĘ ZAKŁOCANIE KOMUŚ MODLITWY ZA ZMARŁYCH JEST OK?
      • absztyfikant Rusek11 21.11.06, 19:21
        Zydzi nie cierpia na rusofobie...
        youtube.com/watch?v=OkmmAay-k-I
    • absztyfikant Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 21.11.06, 18:09
      Zainteresuje odpowiednie organa Wasza radosna dzialanoscia - mozecie byc tego
      pewni.
    • rosa_de_vratislavia Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 21.11.06, 18:50

> Bardzo mnie cieszą Wasze wpisy. Teraz społecznośc żydowska nie przeprowadzi
      już
      > żadnej akcji bez obecności nacjonalistów:)

Ciesz się idioto, ciesz...
      • vitalia Wierzę że młodzi wrocławienie 21.11.06, 19:15
        to w znakomitej większości wspaniali młodzi ludzie nie identyfikujący się z
        wrocławianami.pl
        Zbyt wiele jest przemocy w tym kraju, aby spokojnie patrzeć na poczynania
        zwyczajnych łobuzów.
        Dziękuję za sympatyczne wpisy.
        Szalom
        • wroclawianie.info Re: Wierzę że młodzi wrocławienie 22.11.06, 13:45
          Za komuny mówiono o opozycji, że to warchoły - dziś pikietujących, a więc
          prezentujących w sposób legalny swoje poglądy nazywa się chuliganami oraz
          łobuzami.

To ja się pytam jak nazwać naród, który mając sporą nadreprezentację w UB
          katował polskich patriotów ?
          • vitalia Re: Wierzę że młodzi wrocławienie 22.11.06, 15:30

> Za komuny mówiono o opozycji, że to warchoły - dziś pikietujących, a więc
            > prezentujących w sposób legalny swoje poglądy nazywa się chuliganami oraz
            > łobuzami.
            >
            > To ja się pytam jak nazwać naród, który mając sporą nadreprezentację w UB
            > katował polskich patriotów ?

To ja się zapytam dlaczego bracia Polacy robili pogromy na niewinnych żydowskich
            kobietach, dzieciach i starcach?
            Tyle że nie utożsamiam tej bandy degeneratów i morderców z wszystkimi Polakami !
            rozumiesz !
            • wroclawianie.info Re: Wierzę że młodzi wrocławienie 22.11.06, 18:51
              Podaj datę pogromu oraz miejsce.
            • bischof Re: Wierzę że młodzi wrocławienie 23.11.06, 20:21
              vitalia napisała:

>
              > To ja się zapytam dlaczego bracia Polacy robili pogromy na niewinnych
              żydowskic
              > h
              > kobietach, dzieciach i starcach?
              > Tyle że nie utożsamiam tej bandy degeneratów i morderców z wszystkimi
              Polakami
              > !
              > rozumiesz !
              >
              O jakich pogromach Ty mówisz ?????
      • wroclawianie.info Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 22.11.06, 13:46
        Dyskusja na poziomie. Nazwać kogoś idiotą. Ciekawe co by było jakbym to ja
        nazwał idiotą, któreś z Was ? Och, byłoby że jestem łobuz i antysemita :)
        • sztuk6mistrz Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 22.11.06, 15:49

> Dyskusja na poziomie. Nazwać kogoś idiotą. Ciekawe co by było jakbym to ja
          > nazwał idiotą, któreś z Was ? Och, byłoby że jestem łobuz i antysemita :)

To, że wyrażasz się w sposób poprawny językowo Demostenesa jeszcze z ciebie nie
          czyni, ale to że pod twoimi słowami kryje się nienawiśc i pogarda, to czyni z
          ciebie łajdaka.
          • wroclawianie.info Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 22.11.06, 18:18
            Nie czuję większej nienawiści względem żydów niż oni wszyscy względem Polaków.
            Przypominam tych miłujących pokój i Polaków żydów z UB, z NKWD, tych, którzy
            dziś chcą odbierać nie swoje mienie.

Tak czy siak ja tu nikogo idiotą nie nazywam, a mnie owszem - nazywa się. To
            tylko świadczy o Was.
    • Gość: peace and justice szkoda... IP: *.aster.pl 21.11.06, 22:41
      ...szkoda,ze temat Palestyny jest tak okropnie wykorzystywany przez naziolow.

-------------
      Miedzynarodowy Dzien Solidarnosci z Narodem Palestynskim
      (Wawa, Wroclaw, Lodz):
      www.palestyna.com.pl/news/news.php?news=vivanews/2006/11/321710.php
      • tut_ets Re: szkoda... 22.11.06, 12:10
        szkoda... tylko ze nei temat palestyny, a Izraela. Wiesz, wielki Mufti
        Jerozolimy pomagal Hitlerowi...

Nie dziwota,ze jego potomkowie maja w genach wyniszczenie Izraela... :(
        • Gość: Wrocławiak Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 12:30
          Wrocław szczególnie zasługuje na miasto tolerancji i jedności wobec tego ,ze
          jest Wieżą Babel .Prezydent Dudkiewicz nie ma sie czego wstydzic ,gdyz
          wrocławianie ci normalni potepiali ,potepiaja i potepiać beda chuligańskie
          wybryki patologii wrocławskich nastolatków z melin pijackich i bruku
          ulicznego .Potrzeba angazowania Policji i bezwzgledne srodki karne wobec
          agresji i bandyctwa zapowiadał Pan Matejuk szef naszej Policji dolnoslaskiej.
          We Wrocławiu nigdy nie dopuscimy do ANTYSEMITYZMU a prowokatorów karac
          bezwzglednie i za mordę do wiezienia za takie zachowanie.
          • tut_ets Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 12:43
            Ja, Wrocławianka, podpisuje sie obiema rękoma i nogami.
            • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 13:49
              Ja mieszkaniec Wrocławia nie podpisuję się pod tym bełkotem, który zawiera masę
              głupot. Nie lubię żydów, tak samo jak wy nie lubicie polskich nacjonalistów.
              Brak sympatii dla żydów to Waszym zdaniem antysemitym. W takim razie jesteście
              antypolonusami...
              • sztuk6mistrz Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 15:54
                Co nazywasz antypolonizmem? Czyżby polonizm był tożsamy z nacjonalizmem? Jesteś
                niedouczony, dajesz popis ignoracji wobec historii Polski. A swoje uprzedzenia,
                już tobie mówiłem w innym wątku, nazywasz ideologią.
                • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:13
                  Skoro dla Was protestowanie przeciw syjonistom jest antysemityzmem to każda
                  krytyka Polaka powinna być antypolonizmem...
                  • estera5 Re: Wrocław ianie info...... 23.11.06, 00:20
                    .....piszesz o poszanowaniu odczuć religijnych.......hmmmmmm,a jak myślisz, czy
                    swoją bezczelną postawą nie splugawiliście uczuć religijnych ludzi którzy
                    odmawiali Kadish-modlitwę za bestialsko pomordowanych? Pomordowanych w pamiętną
                    Noc Kryształową przez podobnych TOBIE i Twoim kolesiom!Pomijając już że
                    zachowaliście się jak najgorsze chamy.
                    Jeśli jesteś studentem,to powinna Twoja Uczelnia wstydzić się takiego
                    słuchacza,a ty nie powinieneś wogóle przyznawać się do posiadania indeksu!
                    • Gość: Cenzor Re: Wrocław ianie info...... IP: *.os1.kn.pl 24.11.06, 16:22
                      Niestety ktoś kolejny raz zablokował mi profil tylko dlatego, że wypowiadam tu
                      swoje zdanie. Podkreślam, manifestacyjne modły obłudników z Gminy Żydowskiej
                      spotkały się po prostu z głosem polemiki - kontr-pikietą. To wszystko. Na tym
                      polega wolność - jakaś zawsze jest - że jedni mogą organizować manifestacje, a
                      inni kontr-manifestacje.
              • rosa_de_vratislavia Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 17:00

>Nie lubię żydów,

"Nielubienie" nie uprawnia cię do przerwyania komuś modlitwy wrzaskiem. Tak
                trudno zrozumieć?
                • wroclawianie.info Re: Wrocław moze tolerować antysemityzm 22.11.06, 18:23
                  Owszem uprawnia mnie. Pikietuję, bo mam do tego prawo. Prawo do wyrażania
                  poglądów w sposób legalny, a pikieta jest taką legalną formą. Nie moja wina, że
                  żydzi na środku ulicy swoje gusła odprawiają.
                  • rosa_de_vratislavia Gusła???? 22.11.06, 19:27

> Owszem uprawnia mnie. Pikietuję, bo mam do tego prawo. Prawo do wyrażania
                    > poglądów w sposób legalny, a pikieta jest taką legalną formą. Nie moja wina,
                    że żydzi na środku ulicy swoje gusła odprawiają.

Jesli praktyki religijne to dla ciebie gusła, to sądzę, że żydzi mają takie
                    samo prawo je odprawiać, jak katolicy.
                    Jakoś nie widziałąm chłoptasiów z NOP pikietujących procesję Bożego Ciała
                    (nadmieniam, że jest to marsz na cześć jednego Żyda, który żył w Judei około
                    roku 30n.e.)
                    Przeszkadzanie komukolwiek w legalnych praktykach religijnych jest zwykłym
                    chamstwem.
                    Taka jest prawda i ględzenie o prawie do pikietowania nie ma tu nic do rzeczy -
                    sami sobie wystawiacie świadectwo swej "kultury".
                    • bischof Re: Gusła???? 22.11.06, 20:03

> wroclawianie.info napisał:
                      >
                      > > Owszem uprawnia mnie. Pikietuję, bo mam do tego prawo. Prawo do wyrażania
                      >
                      > > poglądów w sposób legalny, a pikieta jest taką legalną formą. Nie moja wi
                      > na,
                      > że żydzi na środku ulicy swoje gusła odprawiają.
                      >
                      >
                      > Jesli praktyki religijne to dla ciebie gusła, to sądzę, że żydzi mają takie
                      > samo prawo je odprawiać, jak katolicy.
                      > Jakoś nie widziałąm chłoptasiów z NOP pikietujących procesję Bożego Ciała
                      > (nadmieniam, że jest to marsz na cześć jednego Żyda, który żył w Judei około
                      > roku 30n.e.)
                      > Przeszkadzanie komukolwiek w legalnych praktykach religijnych jest zwykłym
                      > chamstwem.
                      > Taka jest prawda i ględzenie o prawie do pikietowania nie ma tu nic do
                      rzeczy -
                      >
                      > sami sobie wystawiacie świadectwo swej "kultury".
                      >
                      A nie zastanawiałeś się nad tym że przeprowadzane publicznie obrządki kulturowe
                      mogą być widziane przez innych jako zakłócanie ogólnego spokoju ?
                      Nie sądzisz że dla świętego spokoju należało by ograniczyć te obrządki do
                      ściśle określonych miejsc nie publicznych ?
                      Takie obnażanie się mniejszości religijnych może być widziane jako prowokacja.
                      Powtarzam, chodzili tu mi o mniejszości religijne.
                      Takie same prawo nie koniecznie musi dotyczyć większości religijne
                      zamieszkujące region gdzie te obrządki są przeprowadzane. Ja wiem iż takie
                      zachowanie może być odczuwalne jako nacjonalizm, ale tak wcale nie musi być.
                      W krajach rozwiniętych takie obrządki są przeprowadzane tylko w miejscach do
                      tego przeznaczonych.
                      • rosa_de_vratislavia Re: Gusła???? 22.11.06, 20:10
                        bischof napisał:

> rosa_de_vratislavia napisała:
                        > > > Przeszkadzanie komukolwiek w legalnych praktykach religijnych jest zwykły
                        > m
                        > > chamstwem.
                        >> A nie zastanawiałeś się nad tym że przeprowadzane publicznie obrządki
                        kulturowe
                        >
                        > mogą być widziane przez innych jako zakłócanie ogólnego spokoju ?
                        > Nie sądzisz że dla świętego spokoju należało by ograniczyć te obrządki do
                        > ściśle określonych miejsc nie publicznych ?
                        > Takie obnażanie się mniejszości religijnych może być widziane jako
                        prowokacja.

Prowokacja?
                        Że niby jak się modlą, to prowokuja swoją obecnością, więc powinni się schowac
                        do mysiej dziury, a jak nie, to niech się liczą z tym, że mogą oberwać w
                        majestacie prawa?

> Powtarzam, chodzili tu mi o mniejszości religijne.
                        > Takie same prawo nie koniecznie musi dotyczyć większości religijne.

Interesująca teoria. Było takie państwo, gdzie to z powodzeniem praktykowano.
                        Nazywało się Trzecie Rzesza.

> Ja wiem iż takie
                        > zachowanie może być odczuwalne jako nacjonalizm, ale tak wcale nie musi być.

Mozna jaśniej?

> W krajach rozwiniętych takie obrządki są przeprowadzane tylko w miejscach do
                        > tego przeznaczonych.
                        Przykłady?

BTW, modlitwa za zmarłych w miejscu zburzonej przez Niemców synagogi chyba
                        spełnia nawet twoje kryteria wolnosci zgromadzeń.
                        • bischof Re: Gusła???? 22.11.06, 20:49

>
                          > Prowokacja?
                          > Że niby jak się modlą, to prowokuja swoją obecnością, więc powinni się
                          schowac
                          > do mysiej dziury, a jak nie, to niech się liczą z tym, że mogą oberwać w
                          > majestacie prawa?
                          >
                          Nie do mysiej dziury , ale do tego miejsc przeznaczonych.
                          >
                          >
                          > Interesująca teoria. Było takie państwo, gdzie to z powodzeniem praktykowano.
                          > Nazywało się Trzecie Rzesza.
                          >
                          Widzisz , Ty wszystko widzisz w czarnych kolorach.
                          A ja tu mam na myśli pewne zachowania grup ludzi, które można wyprowadzić z
                          demokratycznego zrozumienia rzeczywistości. A więc większościowego.
                          >
                          > > Ja wiem iż takie
                          > > zachowanie może być odczuwalne jako nacjonalizm, ale tak wcale nie musi b
                          > yć.
                          >
                          > Mozna jaśniej?
                          >
                          Polski naród ma pewne przywiązanie do tradycji, ma również potrzebę
                          skonsumowania tych tradycji. Konsumpcja ta może być widziana jako nacjonalizm
                          przez mniejszości. Co mnie wcale nie zdziwi.
                          >
                          > > W krajach rozwiniętych takie obrządki są przeprowadzane tylko w miejscach
                          > do
                          > > tego przeznaczonych.
                          > Przykłady?
                          >
                          > BTW, modlitwa za zmarłych w miejscu zburzonej przez Niemców synagogi chyba
                          > spełnia nawet twoje kryteria wolnosci zgromadzeń.
                          >
                          Nie mam nic przeciwko modlitwie za zmarłych.
                          Ale czy musi ona być przeprowadzona w miejscu publicznym ?
                          Czy otoczenie które ma kontrowersyjne nastawienie do takich obrządków jest Wam
                          obojętne ???
                          A może chodzi tu o coś innego ?
                          Słyszałeś coś o np. szanowaniu odczuć jednostki?
                          Według tej zasady buduje się szacunek i spokój miedzy ludzki w innych krajach.
                          • rosa_de_vratislavia Re: Gusła???? 22.11.06, 21:49
                            bischof napisał:

>. Było takie państwo, gdzie to z powodzeniem praktykowano
                            > > Nazywało się Trzecie Rzesza.
                            > >
                            > Widzisz , Ty wszystko widzisz w czarnych kolorach.

Widzę, bo tam też się zaczynało od okrzyków, potem bicia szyb w oknach etc.

> > > BTW, modlitwa za zmarłych w miejscu zburzonej przez Niemców synagogi chyb
                            > a
                            > > spełnia nawet twoje kryteria wolnosci zgromadzeń.
                            > >
                            > Nie mam nic przeciwko modlitwie za zmarłych.
                            > Ale czy musi ona być przeprowadzona w miejscu publicznym ?

Jaśniej nie mogę: tam przed wojna stała synagoga, którą spalili Niemcy w imię
                            tego, zeby germańska większość nie była prowokowana obecnością mniejszości.
                            Historia lubi się powtarzać i lepiej dmuchac na zimne.

> Czy otoczenie które ma kontrowersyjne nastawienie do takich obrządków jest
                            Wam
                            > obojętne ???

No, jak otoczenie ma złe nastawienie do kogoś to ma prawo go lzyć, straszyć i
                            przeszkadzać mu zyć? To jest chyba karalne?

> A może chodzi tu o coś innego ?
                            > Słyszałeś coś o np. szanowaniu odczuć jednostki?

Tak, więc uszanujmy uczucia ludzi, którzy chcieli się tylko pomodlić.
                            • bischof Re: Gusła???? 22.11.06, 22:06
                              Musisz wiedzieć że w polskim społeczeństwie nie brakuje hołoty.
                              Ich zachowania są oczywiście karalne i godne potępienia.
                              Nie należy dolewać oliwy do ognia.
                  • Gość: jania Re: Wrocław moze tolerować antysemityzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:35
                    Piszesz jak mocherówka!
                    I jeszcze żądasz poszanowania uczć religijnych (pewnie słusznych-mocherowych).
                    Rzeczywiście sytuacja w Polsce zmierza do tej co w latach 30 w Niemczech się
                    narodziła!Młodzież Wszechpolska,Faszyzujące organizacje.Kult swastyki,nazizmu.
                    Jeszcze brakuje obozów koncentracyjnych-ale namastki już w projekcie (ośrodki
                    szkolno-wychowawcze dla trudnej młodzieży pod przywództwem ministra! I kościoła
                    od mocherowych beretów!)
            • vitalia Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 15:35
              tut_ets napisała:

> Ja, Wrocławianka, podpisuje sie obiema rękoma i nogami.

nie dziwię się więc , że tak kochasz to miasto :))
          • Gość: uczeń Re: Wrocław przeprasza Rabina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 12:45
            Wrocław przeprasza Rabina .

Policja wrocławska musi wyciagnac wnioski i konsekwencje wobec skandalicznej
            nieudaczniczej decyzji szefostwa Policji. Tak nie moze byc ,zeby Wrocław
            osmieszali naziole i inne grupy wyrostków głoszacych nienawisc.

Wrocław musi byc miastem wolnym od antysemityzmu i nietolerancji i zawsze takim
            pozostanie .Tu we Wrocku jest mieszkań wiele dla wszystkich i wszyscy bedziemy
            sie szanować .Drani i oprychów wszadzimy do paki
            • Gość: gość Re: Wrocław przeprasza Rabina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 13:01
              Wrocław stał się kuźnią nowych idei, Wrocław otwarty, tolerancyjny i
              ekumeniczny jest naszą kartą w Unii Europejskiej, albowiem Unia to nie tylko
              wspólnota gospodarcza, ale także wspólnota wartości duchowych, które tkwią
              swymi korzeniami w Dekalogu i Ewangelii. Predestynuje Wrocław do tej roli
              położenie geograficzne miasta, które obok Szczecina najbardziej wysunięte jest
              na zachód i znajduje się w samym centrum kontynentu, pośrodku czterech stolic:
              Berlina, Warszawy, Wiednia i Pragi.
          • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 13:48
            Nie jestem z meliny ani z bruku. Żaden z moich kolegów też. No chyba, że
            studentów Uniwerka Wrocławskiego nazywa się od dziś w ten sposób.

A jakie Ty bandyctwo widzisz ? Pikieta zwykła. Transparenty, okrzyki. Rozumiem
            gdybyśmy łamali prawo, ale całe szczęście istnieje możliwość organizowania
            pikiet i prezentacji swoich poglądów. Dlatego też Policja jedynie mogła prosić
            nas o odsunięcie się - co zrobiliśmy, bo nie mamy zamiaru bić się z Polakami
            pracującymi w Policji.
            • Gość: hej-ho Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.11.06, 13:59
              a z zydami modlacymi sie w synagodze?
              no powiedz, nie masz ocoty przylozyc Zydowi?
              Gadanie o uniwerku niczego nie tlumaczy bo czlowieczek wysokim urzednikiem
              panstwowym na przerwach miedzy zajeciami rozmyslal z kolezkami o tym co tu z
              zydami zrobic.

inny czlowieczek , szef studenckiego biura pracy liczyl na kalkulatorku ilu
              zydow zamordowano w roznych krajach i smucil sie ze w jakims kraju tak malo.

uniwerek nic nie znaczy, to ludzie ktorych filozofia jest nienawisc nosza
              indeksy wyzszych uczelni, to jest dopiero straszne.
              • estera5 Re: do gościa: hej-ho 22.11.06, 14:11
                .....a Ty widzę że nie masz odwagi nawet wystąpić pod stałym nickiem,co? Takie
                plugawstwa jak widać z ukrycia dobrze ci wychodzą.Wstydziłbyś się! bo przez
                takich jak TY opinia Polaków jest szargana.
                • Gość: hej-ho Estero IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.11.06, 21:11
                  Przeczytaj dokladnie to co napisalem, dobrze?

Jesli wczytasz sie dokladnie, zobaczysz co mialem na mysli.
                  Widzialem juz ludzi na uniwersytecie i absolwentow rowniez, robiacych to o czym
                  mowilem - najbardziej oblesne, tepe , nienawistne zachowania.
                  Zbiera mi sie na wymioty kiedy widze tu wynurzenia jakichs zyjacych nienawiscia
                  gamoni z NOP, ktorzy mowia ze nie sa dnem spolecznym bo maja indeksy uniwerku.

Jak pisalem mozna w tym kraju miec indeks uniwerku a nawet zostac ministrem a
                  byc zwyklym chamem przeszkadzajacym ludziom modlacym sie w rocznice tragedii.

Mnie bardzo nie podoba sie polityka panstwa Izrael, ale przeszkadzanie w
                  modlitwie, obrazanie modlacych sie ludzi jest niedopuszczalne.

Zwlaszcza we Wroclawiu.
                  Pokolenie naszych dziadkow i pradziadkow z powodu takiej wlasnie rasowej i
                  narodowej nienawisci, ucierpialo, bylo mordowane, wysiedlane, wyrzucane z domow.

Mysle ze mamy we Wroclawiu obowiazek przeciwstawiac sie kazdej ideologii,
                  ktora glosi nienawisc do czlowieka za to jaki ma kolor skory, jakiej sa rasy,
                  itd.

A do kolezkow Z NOP - takie matolki jak wy nie maja prawa zawlaszczac sobie
                  Polskiej flagi, i wycierac sobie nia geby, gloszac ideologie, ktora
                  doprowadzila do wymordowania co piatego obywatela tego kraju 60 lat temu.
                  Indeks uniwerku do czego zobowiazuje, min. do myslenia.

Jesli ktos ma kompleksy, wini za swoja marnosc "obcych", nie ma innych powodow
                  do dumy to leczy te kompleksy krzyczac ze jest Polakiem- panowie z NOP,
                  sprawdzcie, czy nie macie bebki Rosjanki, Ukrainki, dziadka Niemca, Czecha,
                  Albo wlasnie Zyda( w to ostatnie watpie bo wtedy bylibyscie odrobine
                  inteligentniejsi)

dobranoc
                  • estera5 Re: Estero/hej-ho 23.11.06, 00:08
                    Gość: hej-ho 22.11.06, 13:59 + odpowiedz

a z zydami modlacymi sie w synagodze?
                    no powiedz, nie masz ocoty przylozyc Zydowi?
                    Gadanie o uniwerku niczego nie tlumaczy bo czlowieczek wysokim urzednikiem
                    panstwowym na przerwach miedzy zajeciami rozmyslal z kolezkami o tym co tu z
                    zydami zrobic.
                    =========================================================
                    Dokładnie ten post przeczytałam i ten skomentowałam.
                    Jeśli nie jesteś jednym z NOPowców i masz inne poglądy niż oni,to
                    przepraszam...ale tylko pod tym warunkiem.
                    To co napisałeś poniżej,wyjaśnia sprawę,ale we wcześniejszym poście wyglądało
                    to nie ciekawie.....
              • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:15
                Wspomniałem o studiach, bo ktoś tu zarzucił, że jesteśmy ludźmi z rynsztoka.

Nie jestem sadystą i nie zamierzam nikomu przykładać.

Wystarczy mi protest w formie pikiety - ileż Wy dokładacie interpretacją do
                tego prostego faktu.
            • vitalia Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 15:39

> Nie jestem z meliny ani z bruku. Żaden z moich kolegów też. No chyba, że
              > studentów Uniwerka Wrocławskiego nazywa się od dziś w ten sposób.
              >
              > A jakie Ty bandyctwo widzisz ? Pikieta zwykła. Transparenty, okrzyki. Rozumiem
              > gdybyśmy łamali prawo, ale całe szczęście istnieje możliwość organizowania
              > pikiet i prezentacji swoich poglądów. Dlatego też Policja jedynie mogła prosić
              > nas o odsunięcie się - co zrobiliśmy, bo nie mamy zamiaru bić się z Polakami
              > pracującymi w Policji.

To zacytuj te ZWYKŁE okrzyki ????
              Nigdy nie pojmę skąd w młodych ludziach taka nienawiść.
              • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:17
                Krzyczeliśmy "Precz z faszyzmem izraelskim", bowiem uważam, że dyktatura
                Izraela i zbrodnicze plany względem Palestyńczyków niczym nie różnią się od tak
                demonizowanego przez Was faszyzmu.
                • vitalia Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 21:21

> Krzyczeliśmy "Precz z faszyzmem izraelskim", bowiem uważam, że dyktatura
                  > Izraela i zbrodnicze plany względem Palestyńczyków niczym nie różnią się od tak
                  >
                  > demonizowanego przez Was faszyzmu.

Miej na uwadze, że była to tylko grupa modlących się ludzi , którzy którzy w tym
                  momencie mieli do tego prawo.
                  • absztyfikant Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 21:25
                    Never Argue With A Nazi. He'll Drag You Down To His Own Level And Then Beat You
                    With Experience.
                  • Gość: Cenzor Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu IP: *.os1.kn.pl 24.11.06, 16:24
                    Oni mieli prawo manifestacyjnie się modlić, mają też prawo na Bliskim Wschodzie
                    mordować Palestyńczyków, a my mamy prawo pikietować.

www.wroclawianie.info
                    • vitalia Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 25.11.06, 12:13
                      Gość portalu: Cenzor napisał(a):

> Oni mieli prawo manifestacyjnie się modlić, mają też prawo na Bliskim Wschodzie
                      >
                      > mordować Palestyńczyków, a my mamy prawo pikietować.
                      >
                      > www.wroclawianie.info

Macie prawo pikietować,ale pod placówką dypolomatyczną Izraela, To chyba
                      bardziej odpowiednie miejsce aby przedstawić swoje zdanie, a nie przed grupą
                      ludzi w czasie odprawiania modlitwy prawda ?
            • kdesw Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 17:40

> Nie jestem z meliny ani z bruku. Żaden z moich kolegów też. No chyba, że
              > studentów Uniwerka Wrocławskiego nazywa się od dziś w ten sposób.
              >
              > A jakie Ty bandyctwo widzisz ? Pikieta zwykła. Transparenty, okrzyki.
              Rozumiem
              > gdybyśmy łamali prawo, ale całe szczęście istnieje możliwość organizowania
              > pikiet i prezentacji swoich poglądów. Dlatego też Policja jedynie mogła
              prosić
              > nas o odsunięcie się - co zrobiliśmy, bo nie mamy zamiaru bić się z Polakami
              > pracującymi w Policji.

I Ty uwazasz się za Polaka?,wstyd,wstyd i brak słów
              • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:15
                I Ty uwazasz się za Polaka?,wstyd,wstyd i brak słów
                • kdesw Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:23

> I Ty uwazasz się za Polaka?,wstyd,wstyd i brak słów

wg Twoich wyliczanek nie,dyskutować z Tobą nie mam zamiaru.
                  • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:24
                    Skoro nie masz zamiaru ze mną dyskutować to po co wpisujesz się tu ciągle i to
                    kierując swoje wypociny w moją stronę ? Trochę logiki i konsekwencji.
                    • kdesw Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:35

> Skoro nie masz zamiaru ze mną dyskutować to po co wpisujesz się tu ciągle i
                      to
                      > kierując swoje wypociny w moją stronę ? Trochę logiki i konsekwencji.

Nie ciagle,bo dzis pierwszy raz i to przed chwilą.
                      Wiesz coo,jedz d Frankfuru n/Odrą do swych pobramtymców ideologicznych,oni Ci
                      wyperswadują meritum sprawy,a wrocławianom oszczedz wstydu.
                      • kdesw Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:36
                        żegnam.
                        • dejmos1 Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 23.11.06, 22:20
                          witam wszystkich i dziekuje za pomoc i obrone przed tymi wynaturzonymi ludzmi z
                          nopu i mw bo jednak na kazdym kroku poakzuja swuj idiotyzm i debilizm bo jak to
                          mawiaja kto sie jaskułka urodził jaksułka zdchnie a wiec to ich nie zmieni ale
                          mozemy działac i mówic młodziezy ze wybierajac taka droge krzywdza siebie i nie
                          tylko bo taka jest prawda jakim prawem taki dnojek z mw czy nopu ma prawo
                          wykrzykiwac jaim jest idiota i atakowac innych ja im mówie NIE i mysle ze wy
                          ludzie pozadni ci którzy chca zmienic polske powinni razem z nami zaczac
                          niszczyc te insekty od zarodka zdławic ich bezsensowne zachowania czesto
                          agresywne bo to swidczy jacy oni sa i skad sie wywodza uwarzaja sie za
                          prawdziwych polaków a bawet nimi nie sa .... i mysle ze wy a raczej my musimy z
                          tym walczyc mysle ze moge tu przytoczyc punkt naszego statusu " Chcemy
                          zachęcić młodzież do współpracy na rzecz polepszania
                          wzajemnych relacji miedzy mniejszościami wyznaniowymi i budowania
                          społeczeństwa bazującego na obopólnym szacunku i tolerancji" i mysle ze mozecie
                          nam pomuc prosze o kontakt ze mna dejmos1@gazeta.pl i DZiekuje wam bardzo siła w
                          nas a nie w nich ... DZIEKI mat....
                          • Gość: Cenzor Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu IP: *.os1.kn.pl 24.11.06, 16:25
                            Naucz się poprawnie pisać:)))) Byki straszne robisz :)

www.wroclawianie.info
                      • wroclawianie.info Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 22.11.06, 18:42
                        Za zachodnią granicą niestety nacjonalistów nie ma więc gadasz bzdury o
                        idelogicznych braciach...Tam masz co najwyżej socjalistów w narodowej odmianie.
          • o.beyzyma Re: Wrocław nie moze tolerować antysemityzmu 25.11.06, 19:52
            Mam nadzieję, że pan Matejuk dotrzyma słowa!
        • Gość: polak katolik Re: szkoda... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 15:51
          > szkoda... tylko ze nei temat palestyny, a Izraela. Wiesz, wielki Mufti
          > Jerozolimy pomagal Hitlerowi...

A ty zapomniales,ze Zydzi byli tez kapo w obozach koncentracyjnych... sporo tez
          popieralo Hitlera.

Masz jakis problem kolo? Wszedzie gdzie pojawia sie cos na temat Arabow jestes
          pierwszy z jakims debilnym, nacechowanym uprzedzeniami textem.
          • Gość: kosmopolita Re: szkoda... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.06, 16:09
            jak jestes Polak katolik, to nie pisz takich bredni
            Katolik wybacza.
            Co napisali biskupi polscy do niemieckich?
            "prosimy o przebaczenie.My przebaczamy"
            Rozumiesz wymowe?

Dla mnie to nie studenci Uniwerku Wrcolawskiego- tam taka holota nigdy nie
            studiowala i nie studiuje.
            Ten caly NOP to typowy lumpenproletariat
            • wroclawianie.info Re: szkoda... 22.11.06, 21:01
              No proszę to już wiesz kim jestem lepiej niż ja. Widocznie mam omamy wzrokowe
              studiująć - bo przecież nie studiuję według Ciebie.

Ta hołota to najczęściej studenci ostatnich lat prawa, historii itp.
              • Gość: zwako Re: szkoda... IP: *.Red-83-46-249.dynamicIP.rima-tde.net 23.11.06, 03:10
              • Gość: zwako Re: szkoda... IP: *.Red-83-46-249.dynamicIP.rima-tde.net 23.11.06, 03:35
                "No proszę to już wiesz kim jestem lepiej niż ja. Widocznie mam omamy wzrokowe
                studiująć - bo przecież nie studiuję według Ciebie.
                Ta hołota to najczęściej studenci ostatnich lat prawa, historii itp"
                ...

przeciez kolego, jest obojetne, czy prawa, czy historii, czy podwórka....
                ...przegladalem wasza strone i czytam co piszesz....
                wiec wiem kim jestes...
                ...
                i przeciez obojetne jest, czy ty to nazywasz narodowy socjalizm, nazizm, nacjonalizm, czy kólko rózancowe....
                ...

jestes jednym z gosci, którzy swoje kompleksy chca zatuszowac ideologia...
                ...i to wszystko...
                nie ma nic wiecej... pustka... (ideologia tez nie jest wasza)
                ...
                zapraszam do lektury: www.wprost.pl/ar/?O=9686
                ...moze znajdziesz tam swój kompleks.... jezeli przeczytasz calosc...

pzdr
                • Gość: zwako Re: szkoda... IP: *.Red-83-46-249.dynamicIP.rima-tde.net 23.11.06, 03:45
                  www.wprost.pl/ar/?O=9556
                  poprawiam link
                  • Gość: Cenzor Re: szkoda... IP: *.os1.kn.pl 24.11.06, 16:35
                    A jakie ja niby mam kompleksy ? Ciekawe... Swoją drogą jeszcze ciekawsze jest
                    jakie kompleksy ma ten, kto wycina z tego forum wpisy :)

www.wroclawianie.info
                    • absztyfikant do cenzora:) 24.11.06, 21:51
                      I to jeszcze nie koniec:)))) To dopiero poczatek:)))))
                      • Gość: Cenzor Re: do cenzora:) IP: *.os1.kn.pl 27.11.06, 10:47
                        Hehe możesz mi skoczyć.
                • bischof Re: szkoda... 25.11.06, 08:57
                  Ciekawa lektura.
                  Nie bardzo jestem tego pewny czy to Polacy powinni przepraszać za Jedwabne.
                  Wiemy bowiem że cała ta historia w okuł Jedwabnego to jest wilka bzdura.
                  Tu mam na myśli te całe śledztwo wskazujące jednoznacznie na potrzeby
                  dopasowania teraźniejszości do potrzeb niemiecko-żydowskich .
                  Nie było zainteresowania środowisk żydowskich nad odkryciem całej prawdy, było
                  zainteresowanie nad odkryciem tz, manipulowanej prawdy. Jest to oszustwo i
                  widoczny brak szacunku do tam wymordowanych ludzi. Krótko mówiąc był to fakt
                  zrobienia kapitału politycznego na tej zbrodni tych niewinnych ludzi.
                  Największe kontrowersje budziły we mnie niedopuszczanie dowodów świadczących o
                  udziale niemieckich specjalnych jednostek wojskowych stacjonujących od trzech
                  tygodni w tej okolicy Jedwabnego. Tu mam na myśli znalezienie na miejscu
                  zbrodni łusek z broni palnej. Broni która był w wyposażeniu tamtych oddziałów
                  niemieckich.
                  Broń ta była rzadkością, była to broń niemiecka jeszcze z pierwszej wojny. W
                  nią były wyposażane jednostki typu tego, co wyżej omawiany przypadek.
                  Takie oddziały niemieckie były tworzone do specjalnych celów . Cele te były
                  ustalone na konferencji Wannsee 1942. Chodziło tu o metody i sposoby
                  eksterminacji żydów.
                  Kto nie zna dokładnie tych materiałów historycznych, nie zrozumie jak
                  precyzyjnie Niemcy rozpracowali tą kwestię likwidacji żydów. Jedwabne 1941 było
                  przygotowanie i wypróbowanie jednych z metod które na konferencji w Wannsee
                  były jako fakt działający zaprezentowane.
                  Całe te śledztwo było kontrolowane przez żydów.
                  Według zeznania Jana Tomasza Gross-a Niemcy byli w miejscu zbrodni i z
                  filmowali te miejsce. Jednak nie badali tej sprawy ponieważ było to po ich
                  myśli.
                  Jednak gdy znaleziono ślady możliwego udziału tych oddziałów niemieckich , duża
                  ilość łuski niemieckie z broni palnej. Śledztwo nie uznało tego faktu , a
                  Kwaśniewski nie czekając na ukończenie śledztwa , oficjalnie przepraszał żydów
                  za polską zbrodnie Jedwabnym. Po prostu tym aktem przeprosin wpłynął na
                  ukierunkowanie tego śledztwa.
                  Tak na manipulacji, nie można wspólnej przyszłości budować.

Jeśli ktoś domaga się prawdy w tej kwestii , bo może mieć wątpliwości.
                  Od razu zostaje uznany za antysemitę, człowieka który nienawidzi żydów , ale
                  jeszcze o tym sam nie wie.
    • vitalia Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 22.11.06, 15:53

> Trzymam za słowo, że zrobisz coś z nami oraz Narodowym Odrodzeniem Polski -
      > legalnie funkcjonującą partią polityczną :)
      > Jeżeli nic nie zrobisz to będzie to znaczyło, że sam nie wierzysz w swoją
      > rację. A póki żyw będę pikietować będę wszystkie imprezy żydowskie jakie tylko
      > się da :) Dość z tą obłudą. W Palestynie mordują ludzi, okupują cudzy kraj, a w
      >
      > Polsce kreują się na naród wiecznych ofiar. Ładne mi ofiary, które co chwila
      > tylko chcą wyszarpać jakąś kamienicę...

Żałosny jesteś i całe szczęście że PRAWDZIWI wrocławianie mają was gdzieś.
      • wroclawianie.info Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 22.11.06, 18:27
        Mógłbym napisać to samo. Jesteś żałosny czy żałosna, a prawdziwi WROCŁAWIANIE
        mają Was gdzieś. Ciekawy sposób dyskusji. Nazwać kogoś żałosnym i uzurpować
        sobie prawo do wypowiadania się w imieniu tysięcy mieszkańców jakiegoś miasta.

• vitalia Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 22.11.06, 15:56

> Bardzo mnie cieszą Wasze wpisy. Teraz społecznośc żydowska nie przeprowadzi już
      >
      > żadnej akcji bez obecności nacjonalistów:)

I co zrobisz ? Stanę z tobą twarzą w twarz , nie boję się ! To ty okarzesz się
      tchórzem, choć nie, bo zawsze będziesz mógł opluć prawda ? i to jest twoja siła ?
      • wroclawianie.info Re: Cieszy mnie Wasza złość ! 22.11.06, 19:17
        Jak to co zrobię ? Przecież piszę wyraźnie, że zrobię kolejną akcję. A Ty czego
        się spodziewasz ? Że Was zastrzelę ? To nie Izrael. Tu do ludzi bez powodu się
        nie strzela na lewo i prawo.

Nie zamierzam nikogo opluwać. Skąd pomysł, że chcę pluć ? To jakaś fantazja
        seksualna, którą skrywasz ?
    • wroclawianie.info Re: protestuje 22.11.06, 18:22
      Nie widzę powodów, aby szanować każdego kto coś tam wycierpiał z rąk tych czy
      innych ludzi. Gdyby stosować taką pokrętną logikę to należałoby szanować, a
      właściwie maniakalnie wielbić połowe nacji świata, które zawsze ktoś gdzieś
      mordował.

Merytoryczna polemika. Najpierw nazwanie NOP chuliganami, łobuzami a teraz
      czarnym bydłem, szczurami i tchórzami.

Ja nie jestem antysemitą. Przecież Palestyńczycy jako Arabowie także są
      semickiego pochodzenia.
      • bischof Re: protestuje 22.11.06, 20:55

> Nie widzę powodów, aby szanować każdego kto coś tam wycierpiał z rąk tych czy
        > innych ludzi. Gdyby stosować taką pokrętną logikę to należałoby szanować, a
        > właściwie maniakalnie wielbić połowe nacji świata, które zawsze ktoś gdzieś
        > mordował.
        >
        > Merytoryczna polemika. Najpierw nazwanie NOP chuliganami, łobuzami a teraz
        > czarnym bydłem, szczurami i tchórzami.
        >
        > Ja nie jestem antysemitą. Przecież Palestyńczycy jako Arabowie także są
        > semickiego pochodzenia.
        >
        Palestyńczycy nie są semickiego pochodzenia, oni są semitami.
        • Gość: Cenzor Re: protestuje IP: *.os1.kn.pl 24.11.06, 16:29
          Łapanie za słówka. Można wszak powiedzieć, że mamy pochodzenie słowiańskie -
          można, że jesteśmy Słowianami. Jedno i to samo... chociaż fakt, nie spieram
          się, bo w kwestii manipulacji pochodzeniem to jesteście najlepsi :)

www.wroclawianie.info
          • bischof Re: protestuje 25.11.06, 09:17
          • bischof Re: protestuje 25.11.06, 09:25

> Łapanie za słówka. Można wszak powiedzieć, że mamy pochodzenie słowiańskie -
            > można, że jesteśmy Słowianami. Jedno i to samo... chociaż fakt, nie spieram
            > się, bo w kwestii manipulacji pochodzeniem to jesteście najlepsi :)
            >
            > www.wroclawianie.info
            >
            To nie łapanie za sówka, to precyzja myślenia i wyciągania słusznych wniosków.
            Mieć pochodzenie np. niemieckie, nie oznacza jeszcze być Niemcem.
            Mieć pochodzenie palestyńskie również nie musi oznaczać być Palestyńczykiem.

• vitalia Re: protestuje 25.11.06, 12:16

> Łapanie za słówka. Można wszak powiedzieć, że mamy pochodzenie słowiańskie -
            > można, że jesteśmy Słowianami. Jedno i to samo... chociaż fakt, nie spieram
            > się, bo w kwestii manipulacji pochodzeniem to jesteście najlepsi :)
            >
            > www.wroclawianie.info

przede wszystkim to my jesteśmy ludżmi >
            • Gość: Cenzorr Re: protestuje IP: *.os1.kn.pl 27.11.06, 10:48
              No i co z tego, że jesteśmy ludźmi ?
      • katrina_bush Ach te faszystowskie dąsy i pretensje... 22.11.06, 21:58
        Ach te faszystowskie dąsy i pretensje...

Merytoryczna polemika. Najpierw nazwanie NOP chuliganami, łobuzami a teraz
        > czarnym bydłem, szczurami i tchórzami.

Hitler był tak samo pretensjonalnym kurduplem.

Za własne zapóźnienie w rozwoju obarczał winą Żydów.

• bischof Re: Ach te faszystowskie dąsy i pretensje... 22.11.06, 22:12
          katrina_bush napisała:

> Ach te faszystowskie dąsy i pretensje...
          >
          > > czarnym bydłem, szczurami i tchórzami.
          >
          > Hitler był tak samo pretensjonalnym kurduplem.
          >
          > Za własne zapóźnienie w rozwoju obarczał winą Żydów.
          >
          katrina_bush napisała:

> Ach te faszystowskie dąsy i pretensje...
          >
          > > czarnym bydłem, szczurami i tchórzami.
          >
          > Hitler był tak samo pretensjonalnym kurduplem.
          >
          > Za własne zapóźnienie w rozwoju obarczał winą Żydów.
          >
          Hitler był przede wszystkim wariatem.
          Wariatem który miał przygotować miejsce dla mesjasza narodu niemieckiego.
          Biedak nie zauważył jak sam uwierzył iż on jest tym mesjaszem.
          • katrina_bush Hitler miał przede wszystkim wieczne pretensje... 22.11.06, 22:16
            Hitler miał przede wszystkim wieczne chore pretensje...

Przede wszystkim do Europy za "niesprawiedliwe" potraktowanie Niemiec w Traktacie Wersalskim.
    • rosa_de_vratislavia Re: A ty tylko tym, neonazistom fotki trzaskales, 22.11.06, 19:14

> Neonaziści ? Po prostu polscy nacjonaliści.
      Zieeeewww..nie chce mi się z toba dyskutować. Szkoda czasu.
      Natomiast odpowiadam na to, co jest w tytule posta. I nie tobie.
      • wroclawianie.info Re: A ty tylko tym, neonazistom fotki trzaskales, 22.11.06, 19:16
        Kiedy nie ma się co powiedzieć zawsze można uznać adwersarza za osobę, która
        nie jest godna dyskusji. Jest to jakaś metoda na ucieczkę od dyskusji
        z "twarzą". Zieeew .. nie chce mi się z Tobą gadać ;))))
        • dejmos1 Re: A ty tylko tym, neonazistom fotki trzaskales, 23.11.06, 22:30
          ty odmuzdzona formo człowieka co ty sobie wyobrzsz ze czym jestes jestes
          poprostu h... i niec wiece i uwarzaj jak sie wypowiadasz na temat innych bo nawt
          ich nie nasz a gadasz.... pierdoły najpierw poucz sie histori a potem pisz cokolwiek
    • katrina_bush Nie dziwie sie, ze z Polski ludzie uciekaja... 22.11.06, 21:02
      Nie dziwie sie, ze z Polski mlodzi ludzie uciekaja...przed faszystowskimi szumowinami.

Ostatni gasi swiatlo w ciemnym kraju.

P. S.
      Ach te pretensje...

"Faszystami nie jestesmy".

Wy nie jestescie faszystami.

Wy jestescie faszystowskimi szumowinami.
      • bischof Re: Nie dziwie sie, ze z Polski ludzie uciekaja.. 23.11.06, 20:27
        katrina_bush napisała:

> Nie dziwie sie, ze z Polski mlodzi ludzie uciekaja...przed faszystowskimi
        szumo
        > winami.
        >
        > Ostatni gasi swiatlo w ciemnym kraju.
        >
        > P. S.
        > Ach te pretensje...
        >
        > "Faszystami nie jestesmy".
        >
        > Wy nie jestescie faszystami.
        >
        > Wy jestescie faszystowskimi szumowinami.
        >
        Widzę że masz problemy z językiem polskim.
    • explicit Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 22.11.06, 21:30
      Tutaj judzisz teraz - Why don't you get a job , judku , pachoku zionazistow ,...

=============================================================================

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=52674423
      • absztyfikant explicit 22.11.06, 21:34
        Shalom Rozlupaniec:)))))
        • explicit Re: explicit 24.11.06, 22:49
          Po co ten "nick" , pajatzu , ty Zyd i ponoc kulturka ,... Skoro zaczales w tym
          tonie , be my guest , jak to mowiom , pieknym za nadobne :)))
          ==============================================================================
          Shalom Rozlupaniec:)))))
          • absztyfikant Re: explicit 24.11.06, 23:29
            Oki doki:)
    • Gość: חב Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.06, 00:45
      כל תב לכלם חברי ישראל. ברוצלוו - זה גם האיר שלאנו,יחודים. ובית, וארץ. ויש פה
      הרבה אנשים טובים. והרבה סבלנות.
    • Gość: k Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.06, 00:54
      Czy ktoś umie namierzyć całe towarzystwo wrocławianie.info (którzy, znamienne,
      prezentują się z małej litery), zawieźć na wycieczkę do Oświęcimia, a potem
      wsadzić za nawoływanie do nienawiści? Nie?
      Pewnie, że nie. Dyskusja nigdzie nie prowadzi. Okazać pogardę milcząc, debilizm
      nie znajdzie posłuchu w niemym i głuchym audytorium. Proponuję zakończyć wątek.
      • Gość: Cenzor Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.os1.kn.pl 24.11.06, 16:28
        A co tu namierzać ? Serwis www.wroclawianie.info działa legalnie i nawet
        numer ISSN ma nadany :)
        Na wycieczce z obozie pracy byłem i pamiętam, że za komuny podawali tam jakieś
        liczby ofiar. Patrzyłem ostatnio do podręcznika i okazało się, że są inne ...
        hmm ... ciekawe czemu ;)
    • estera5 Re:Neonazizm odradza się w internecie 25.11.06, 01:19
      Komunikaty
      NAZISTOWSKIE PODŻEGANIE W INTERNECIE
      Art. 256.
      Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub
      nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych,
      wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze
      ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 257.
      Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej
      przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej
      bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej
      osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
      • Gość: Tirlipirli Kto jest czlowiekiem a kto tylko gojem???? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.11.06, 02:57
        Pelni oburzenia na innych obrazacie Polakow bez zadnego skepowania. Wam wolno,
        innym nie wolno. Wy dobrzy , inni nie? Troche samokrytycyzmu drodzy moi. Nie
        czyn drugiemu co tobie niemile ktos tu napisal. No wlasnie. Nie badzcie tacy
        jednostronni. A czepiac sie wiary chrzescijanskiej nie macie podstaw zadnych
        skoro wasza wlasna propaguje rasizm nie do wyobrazenia. Wy ludzi, a inni
        zwierzeta o ludzkich twarzach. Na pohybel z taka "religia".To kto jest tym
        waszym popaprancem??? Wy sami??/
        • bischof Re: Kto jest czlowiekiem a kto tylko gojem???? 25.11.06, 09:48
          Gość portalu: Tirlipirli napisał(a):

> Pelni oburzenia na innych obrazacie Polakow bez zadnego skepowania. Wam
          wolno,
          > innym nie wolno. Wy dobrzy , inni nie? Troche samokrytycyzmu drodzy moi. Nie
          > czyn drugiemu co tobie niemile ktos tu napisal. No wlasnie. Nie badzcie tacy
          > jednostronni. A czepiac sie wiary chrzescijanskiej nie macie podstaw zadnych
          > skoro wasza wlasna propaguje rasizm nie do wyobrazenia. Wy ludzi, a inni
          > zwierzeta o ludzkich twarzach. Na pohybel z taka "religia".To kto jest tym
          > waszym popaprancem??? Wy sami??/
          >
          Niestety ale w wielu przypadkach masz rację.
          Tu na forum mamy takie towarzystwo które nie należy do błyskotliwego.
          Właśnie tacy ludzie dzięki swojemu zachowaniu mogą się łatwo stać obiektem
          nienawiści.
          Ich stosunek do Polaków jest powiedzmy tak prowokujący , jakby oni gorączkowo
          szukali kogoś kto ich nienawidzi. Być może ci ludzie mają takie potrzeby
          psychiczne .

• Gość: zzz Re: Kto jest czlowiekiem a kto tylko gojem???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.06, 10:27
            Idiota.
            • bischof Re: Kto jest czlowiekiem a kto tylko gojem???? 25.11.06, 17:50
              Gość portalu: zzz napisał(a):

> Idiota.
              >
              Nie masz się co irytować, wszyscy mamy swoje potrzeby i realizacja nich jest
              bardzo kontrowersyjna.

• kklement wroclawianie.info został zablokowany ? 25.11.06, 18:03
      Zapytanie jak w temacie.
      • Gość: Konrad Re: wroclawianie.info został zablokowany ? IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.06, 00:26
        Dla mnie zachowanie NOP i ONR nie dziwi.Podaje jako ciekawostke-uwazam, ze te
        szumowiny trzeba deklasowac-ze NOP wspolpracowala z NPD-neonazistwoska partia z
        Niemiec. Dla ONR bohaterami(tak jest na homepage) sa zbrodniarze z SS- podaja
        jako jeden z autorytetow-obywatela Belgii,ktory mordowal w ss na froncie
        wschodnim.Przypominam drodzy panstwo, ze NOP pod pretekstem antysyjonizmu i tzw
        polityki antyizarelskiej(identycznie jak NPD) deklaruje jego antypatie do
        narodu zydowskiego.NOP jest takze przeciwnikiem Uni Europejskiej-podobnie jak
        NPD.
        Tak NPD jak i NOP i ONR sa przeciwko demokracji-osmieszaja jej zdobycze.
        Mam nadziej, ze prokuratura wezmie sie za to lobuzerstwo
        Do wroclawiania-info:
        Twoje posty, ich tresc zdekamuflowala twoje poglady polityczne i charakter(mam
        nadzieje, ze zostaniecie eksamtrykulowani-WIERZE W PRAWO); sam udowodniles jak
        jestes nietolerancyjny, niekulturalny, niewyksztalcony

1. jesli chcesz byc humanista, wiedz o tym, ze nie religia i rasa swiadczy o
        czlowieku, tylko jego charakter

2.wykaz wiecej tolerancji, luzu i dobrego humoru na co dzien

3.pojmij, i dlatego odpusc NOP, ONR i NPD, sens Uni Europejskiej

4.odroznij pikiete od awanturniczego zachowania(nawet nie wiesz jak sie
        zdekamufkowales piszac"gusla" o pieknych zydowskich obrzedach religijnych,
        piszac , ze bedziesz pikietowal zgromadzenia zydowskie-tymi slowami wykazales
        swoj fanatyzm-a to minus;zgadzamy sie? i pogarde dla pieknych modlow).Przeciez,
        dobrze wiesz, ze NOP, ONR i NPD maja i tak zjechana opinie? Co wy tam
        chlopaczki nie macie zadnego zawodowca od PR?

5.zacznij zyc nauka, sportem, rozrywka i seksem. A ty i ta wasza klika
        zachowujecie sie jak dewotki.

6. naucz sie szacunku do innych, to wtedy bedziesz mial szacunek do
        siebie.Inaczej bedziesz tkwil permanentnie w kompleksach, a oboje spekulujemy,
        ze tego nie chcesz.

7. jesli jestes katolikiem, to nie mysl o latach 50 w PRL i UB. Tylko pomysl o
        Swiecie Nauki, Muzyki, Sztuki i Filmu, i zaslugach dla zdobyczy naszej
        cywilizacji ze strony tego wybitniego uzdolnionego narodu.

8.Pamietaj, tam skarb twoj, gdzie serce twoje(gdzies uslyszalem ten kawalek i
        tak zakoncze, aby zabrzmiec humanistycznie)
        • Gość: Cenzor. Re: wroclawianie.info został zablokowany ? IP: *.os1.kn.pl 27.11.06, 10:52
          Możecie mi skoczyć ponieważ prawa nie łamię. Owszem. Nie lubię kolorowych, nie
          lubię żydów, ale całe szczeście to jeszcze karalne nie jest. Ba, mogę ich
          wszystkich krytykować - i to również nie jest zabronione. Żałośni jesteście
          kiedy na każdą krytykę odpowiadacie pomówieniami o nazizm. Wręcz idiotyzmem
          jest mieszanie krytyki wobec żydów właśnie z nazizmem. A to już komunista
          krytykować żyda nie może ? Albo pedał ? Też jest nazistą kiedy tylko ujmie się
          za Palestyńczykami ?

Co do współpracy NOP z NPD to powielasz plotki. Na I obozie NOP był gość z NPD
          i za tą obecność w Polsce władze NPD wywaliły go z partii... i tyle o
          współpracy mitologizowanej nacjonalistów z Polski i Niemiec.
          • sztuk6mistrz Re: wroclawianie.info został zablokowany ? 29.11.06, 18:27
            Gość portalu: Cenzor. napisał(a):

> Możecie mi skoczyć ponieważ prawa nie łamię. Owszem. Nie lubię kolorowych, nie
            > lubię żydów, ale całe szczeście to jeszcze karalne nie jest. Ba, mogę ich
            > wszystkich krytykować - i to również nie jest zabronione.

Nie jest zabronione krytykowanie i nie lubienie jako takie, zwróć uwagę, że ty
            nie krytykujesz a pomawiasz, czyli to jest tak jakbym powiedział, że nie lubię
            twojej mamy ponieważ jest gruba - widzisz w tym stwierdzeniu jakąś próbę
            zobiektywizowania, wyważenia akcentów, śladu argumentów. Natomiast obrażanie
            kogoś imiennie, jakiejś nacji lub religii jest karalne.

Żałośni jesteście
            > kiedy na każdą krytykę odpowiadacie pomówieniami o nazizm. Wręcz idiotyzmem
            > jest mieszanie krytyki wobec żydów właśnie z nazizmem. A to już komunista
            > krytykować żyda nie może ? Albo pedał ? Też jest nazistą kiedy tylko ujmie się
            > za Palestyńczykami ?

Oto dowód na powyższe moje stwierdzenia. Pomijam demagogie, którą uprawiasz na
            forum.

>
            > Co do współpracy NOP z NPD to powielasz plotki. Na I obozie NOP był gość z NPD
            > i za tą obecność w Polsce władze NPD wywaliły go z partii... i tyle o
            > współpracy mitologizowanej nacjonalistów z Polski i Niemiec.
      • Gość: Cenzor Re: wroclawianie.info został zablokowany ? IP: *.os1.kn.pl 27.11.06, 10:53
        2 profile mi zablokowali :) Oczywiście bez podania przyczyny :)
        • Gość: Konrad Re: wroclawianie.info został zablokowany ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.06, 14:53
          no widzisz.Za duzo w tym emocji, co produkujesz.
          Piszac ze nie lubisz Zydow i kolorowych, okreslasz sie jako rasista.
          NOP jest partia narodowa
    • Gość: jerzy Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: 62.161.187.* 27.11.06, 15:06
      Szkoda ze antysemityzm i nacjonalizm istnieja nadal. Czyzby nic nikt nie
      nauczyl sie od historii? Polska zawsze szczycila sie byc ostoja dla mniejszosci
      i potrafila w swojej dlugiej historii wykazac tolerancje dla Zydow, Grekow,
      Ormian, protestantow.... itd.... Stad szla jej reputacja Kraju Azylu. W innych
      regionach Europy, sredniowiecza czy renesansu, toczyly sie nagonki
      nacjonalistyczne, Polska byla jednym z nielicznych i chlubnych europejskich
      przeciw-przykladu panstwa wolnosci. Nienawisc rodzi fanatyzm, a fanatyzm
      doprowadza do zbrodni. Trzeba wkoncu, zeby niektorzy zrozumieli to.
      Konstrukcja europejska gwarantuje nam kontynent bez wzajemnych wojen, wkoncu,
      po tylu latach walk bratobojczych. Kto dzis pojdze sie bic o Alzacje i
      Lotaryngie, czy moze o Korytarz Gdanski? Juz nikt. Wiec moze tolerancja dla
      mniejszosci europejskich jest przyszloscia? W kazdym razie mam nadzieje.
      • Gość: Konrad Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.11.06, 15:44
        Zgadzam sie. Malo tego, nie wyobrazam sobie innej sytuacji jak zycie we
        wzajemnej tolerancji bez wzgledu na narodowosc, rase, orientacje seksualna i
        grupe spoleczna.
        Do Cenzora( to pewnie ten wroclawianie...buhahaa)
        Cenzor napisal:
        Możecie mi skoczyć ponieważ prawa nie łamię. Owszem. Nie lubię kolorowych, nie
        lubię żydów, ale całe szczeście to jeszcze karalne nie jest.

Mylisz sie jest od pewnego momentu jest karalne.daltego NPD i NOP balansuja na
        granicy prawa. Aha , uwierz mi, ze zadna cywilizowana partia nie zparosila by
        na obrady kogos z NPD.
    • Gość: kasia Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.adsl.forthnet.gr 27.11.06, 16:55
      Niestety, jest antysemityzm. Jestem kobieta w srednim wieku, kilka miesieczy
      temu siedzialam z moja przyjaciolka z Izraela w kawiarni Metafora.
      Rozmawialysmy po angielsku glownie o czasach zaraz po wojnie, kiedy bardzo duzo
      Zydow ocalalych z Zaglady osiedlilo sie Walbrszychu i Dzierzoniowei. W pewnym
      moemencie jakis lekko wstawiony (ale nie bardzo) mężczyzna z sasiedniego
      stolika zacząl rzucac w nasza strone bardzo niewybredne uwagi - widac, ze
      rzoumial rozmowe i zaczal typowa litanie wszelkich mozliwych zydowskich
      zbrodni. Probowalam go najpierw zignorowac, potem ostentacyjnie zmienilysmy
      stolik, ale on nadawal na calą restauracjhe. Wszyscy byli świadkami. Moja
      przyjaciolka nie mowila po polsku, ale troche rozumiala. Nikt z obecnych nie
      stanąl w naszej obronie, nie zareagowal tez personel. Musialysmy wyjść. Bylam
      wzburzona, ale przede wszystkim bylo mi ogromnie wstyd.
      • Gość: Konrad Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.06, 19:18
        Jestem wzburzony i zazenowany.Sa chyba tylko dwa panstwa,gdzie sie tak
        nienawidzi Zydow-Polska i Rosja.
        • Gość: Pawel Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.11.06, 17:43
          Nie pitol koles i nie siej antypolskiej propagandy.
    • Gość: 28 Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 17:58
      Po pierwsze ci "chuligani" stali w dwuch 14 osobowych grupach wieć nie jest to
      nielegalne zgromadzenie po drugie nie było 22 więc można było sobie drzeć sie i
      wg konstysucji interwencja milicji była naruszeniem bo nigdzie nie złamano
      prawa.
      • absztyfikant Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... 29.11.06, 18:12
        Manifestacje powyzej 15 osob musza miec zezwolenie!
      • Gość: Zet Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 20:51
        Nick: 28? B&H? Żałosne.
        • Gość: Konrad Re: Antysemickie wybryki we Wroclawiu... IP: *.dip.t-dialin.net 29.11.06, 21:25
          Moze inaczej.Jesli ktos chce byc doskonalym prawnikiem, nie moze byc rasita.Jak
          zachowa sie w stosunku do Afrykanina albo np Zyda?
          Odsylam tych dyletantow do swietnego "Jury" i "Misissipi Burning"- moze troche
          pomysla?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka