Gość: bonczek IP: *.pl 14.11.01, 21:38 Był takowy wyprodukowany we wrocławskim FAMO i brał udziął w obronie Wrocka w 45.Czy ktoś zna dalsze jego losy lub wie gdzie chociaż fotkę zdobyć? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: myk Re: Pociąg pancerny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.01, 22:30 A jaką literature polecasz na temat obrony ;Festung Breslau" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek juz niedługo IP: *.pl 15.11.01, 07:44 Cierpliwości albowiem już niedługo bedzie wielka strona www pt"festung breslau" a wszelkie pytania na mail do mnie bonczek@astercity.net Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manon Re: Pociąg pancerny IP: 10.0.3.* 15.11.01, 12:41 w temacie Festung Breslau z jeszcze jakkolwiek dostepnych ksiazek to ja polecam "Kronike dni oblezenia" Ks. Peikerta i "Wroclaw godzina 0" Majewskiego. Z tym, ze z godziny 0 tylko teksty zrodlowe sa ciekawe i warte przeczytania. W tresci swojej ksiazki P. Majewski uprawia polityczne agitatorstwo godne dzialacza ZSMP w latach 50tych i sam wstep moze juz zniechecic. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: Pociąg pancerny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 12:52 Dzięki , ale Paekerta czytałem w dzieciństwie, a "Wrocław w godz 0"mnie nie przekonuje . Myśle że jest jeszcze jakas literatura na ten temat. Tym bardziej że w tej chwili mam czas na poczytanie. Ciekaw jestam również gdzie podziały się zeszyty Wołaszańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Pociąg pancerny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 21:26 Bonczku. Nie wiem czy spotkałeś książkę n/w autorów K.Jonca, A.Konieczny: Upadek Festung Breslau 15.II-6.V.1945. Wydana chyba w latach 60-tych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: Pociąg pancerny i Manon IP: 10.85.101.* 15.11.01, 14:13 hue hue hue aleś MAjewskiemu dołożył jak cygance w tobołek ale co prawda to prawda- post-strrfionka przyjacielu p.s. a swoja droga nie uwierzysz ale nawet na niemieckich grupach nic o tym pociagu nie ma. czyzby widmo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bollo100 Re: Pociąg pancerny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 20:12 W żadnej literaturze nie znalazłem wzmianki, o pociągu pancernym w obronie twierdzy Breslau.Z wojskowego punktu widzenia wydaje mi sie że taki pociąg na nie wiele by się przydał. Na jakim kierunku miałby działać!!!! Jeżeli sie nie myle to Persel mógł brać udział w obronie Głogowa, gdzie walki trwały jeszcze po zakończeniu walk o Breslau. Moze coś więcej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niehoff Re: Pociąg pancerny IP: 192.168.168.* 15.11.01, 21:11 Kapitulacja Festung Glogau nastapila 1 kwietnia 1945 r.a wiec o ponad miesiac wczesniej niz kapitulacja Festung Breslau.to tak dla przypomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek bolo poczytaj IP: *.pl 15.11.01, 21:57 oj byl byl nie chce mi sie teraz opisywac..przyjmij to jako pewnik jezdzil od muchoboru do gądowa a potem chyba na karlowice po remocie trafil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbk Re: Pociąg pancerny "Porsel" IP: *.dynamic.kabel-deutschland.de 01.10.15, 09:53 pociąg pancerny poersel spoczywa w górze na 65. km w Wałbrzychu !!! kbk Odpowiedz Link Zgłoś