Dodaj do ulubionych

Największa wrocławska fontanna powstanie przy H...

01.02.07, 20:45
A gdzie jest kurna ta Hala Stulecie. Byla taka przy Hermann Georing Str.
Obserwuj wątek
    • Gość: rabuch101 Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 20:49
      Zajrzyj do dowolnego podręcznika historii architektury, to się dowiesz :)
      O "Hali Ludowej" nie ma tam ani słowa...
      • Gość: Wrocławianin Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.wroclaw.mm.pl 02.02.07, 07:06
        Hala Ludowa to oficjalna Polska nazwa obiektu.Hala Stulecia to nazwa nadana
        przez Niemców na cześć Fryderyka III który w 1813r. wydał odezwę "Do Mojego
        Ludu" wzywającą do walki z Napoleonem.Idol Wyborczej Fryderyk III oprócz tego
        że był polakożercą był też do ostatnich chwil natchnieniem dla
        A.Hitlera.Portret jego wisiał w bunkrze a potem został jak relikwia wyniesiony
        przed kapitulacją Berlina przez osobistego pilota A.H. Baura.Wyborcza używa
        nazwy niemieckiej, poniewaz redaktorzyna myśli, że to takie europejskie.Nad
        wejściem głównym do hali wisi tablica z nazwą polską na pierwszym miejscu , na
        drugim jest niemiecka a na trzecm angielska.Dlaczego Wyborcza propaguje
        niemiecką?Pozdrawiam z ulicy Adolf Hitlerstrasse(dawna Mickewicza), okolice
        Herman Georing Stadion (dawniej Stadion Olompijski)
        • Gość: .Sean Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.neurosoft.pl 02.02.07, 10:28
          Hala Ludowa była dla uczczenia demokracji ludowej.
          W czasach kiedy wymyślano polską nazwę wszystko musiało być ludowe, choć z
          prawdziwym ludem nic wspólnego nie miało.
          Obie nazwy są równie dobre...
          • Gość: ja Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.core.lanet.net.pl 02.02.07, 14:37
            Ale jedyną polską nazwą jest HALA LUDOWA.
            pozdrawiam z Moldke Strasse.

PS: co jest grane, że ten cholerny system co minutę mnie wylogowywuje?????
          • Gość: ja Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.core.lanet.net.pl 02.02.07, 14:37
            Ale jedyną polską nazwą jest HALA LUDOWA.
            pozdrawiam z Moldke Strasse.

PS: co jest grane, że ten cholerny system co minutę mnie wylogowywuje?????
          • hummer Teraz będzie Hala Solidarności 02.02.07, 18:54
            Gość portalu: .Sean napisał(a):

> Hala Ludowa była dla uczczenia demokracji ludowej.
            > W czasach kiedy wymyślano polską nazwę wszystko musiało być ludowe, choć z
            > prawdziwym ludem nic wspólnego nie miało.
            > Obie nazwy są równie dobre...

Mamy IV RP co widać po szpitalach.
        • gdzies_czyli_wewpolsce wszystko ładnie pieknie, ale to kompletna bzdura, 02.02.07, 15:06
          co piszezsz. Mogąbys choc zaglądnóc do jakiegos podrecznika historii.
          Owa odezwa wydana została w 1811 roku. A w 1813 roku odbyła sie bitwa pod
          Lipskiem, zwana bitwą narodów i to z okazji 100-lecia tej bitwy zbudowano hale
          oraz pawilon 4 kopuł.
          Z jednym masz racje. Tu we Wrocławiu FW-III (dosc nedzny, matołowaty krolik
          Prus, w porownaniu do swojej zony krolowej Luizy) zawezwał do powstania przeciw
          francuzom oraz erygował odznacznie krzyza żelaznego. Te fakty jednak miały
          miejsce w pałacu krolewskim, ktorego de facto nie ma, oprócz niewielkiego
          kawałka. A wiec, o co biega?
          • Gość: Oktoberfest Re: wszystko ładnie pieknie, ale to kompletna bzd IP: *.akron.net.pl 02.02.07, 15:28
            gdzies_czyli_wewpolsce napisał:
            > Mogąbys choc zaglądnóc do jakiegos podrecznika historii.
            > Owa odezwa wydana została w 1811 roku.

Dla ścisłości: Odezwa ta - "Do mojego narodu" (An mein Volk) została wydana
            przez Fryderyka Wilhelma III w Breslau 17.03.1813 r., a opublikowana 3 dni
            później w "Schlesische privilegirte Zeitung".

• Gość: Amed Re: wszystko ładnie pieknie, ale to kompletna bzd IP: *.wroclaw.mm.pl 02.02.07, 15:55
              Rację mają "Wroclawianin" i"Oktoberfest" poprawna data to 17.03.1813 r.otwarcie
              Hali Ludowej nastąpiło w 1913r.stąd nazwa niemiecka -Hala Stulecia.A tak na
              marginesie ten Fryderyk III to byl kanalia dla Polaków.A teraz do autora o
              nazwie"gdzies_czyli_wewpolsce" historii to ty ucz się z dobrych książek a nie z
              Wyborczej!!!!!!!!!!
    • Gość: Ronin Największa wrocławska fontanna powstanie przy H.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 21:13
      Tak chyba wyglądała fontanna, przy hali stulecia. Bo jeśli ma tak wyglądać to
      troche za dużo kasy na to wydadzą
    • Gość: Henryk R. Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 21:32
      Fajne zdjęcie... z lat 80.
    • inkwizytornia A czy ona będzie przynajmniej legalna? 01.02.07, 23:01
      Czy taka samowola budowlana jak ten "Zdrój" Zdrojewskiego na Rynku?
      • Gość: NIE nie nie Re: A czy ona będzie przynajmniej legalna? IP: 86.149.185.* 01.02.07, 23:03
        Dupkiewicz z towarzyszami jakimiś durnymi papierkami się nie przejmują.
        • Gość: sou Re: A czy ona będzie przynajmniej legalna? IP: *.uscs.susx.ac.uk 01.02.07, 23:07
          Re-we-la-cja! Miasto powoli przypomina sobie o "zapomnianych" zakatkach i wykorzystuje ich potencjal. Trzymam kciuki za architektow i oby przebili fontanne przed Bellagio w Las Vegas:).
          • galba Dobry dowcip 02.02.07, 08:34
            > Trzymam kciuki za architektow i oby przebili fontanne pr
            > zed Bellagio w Las Vegas:).

Jak widać na obrazku to ta "przebijająca Las Vegas" fontanna to będzie
            wystająca z betonu rurka sikająca bez sensu wodą do góry.
            • Gość: Kark Re: Dobry dowcip IP: *.dint.wroc.pl 02.02.07, 10:58
              Umiejętność czytania się czasem przydaje, nie wystarczy oglądać obrazki:
              "Tryskać mają z ponad 20 dysz, oświetlane przez różnokolorowe wiązki laserów. Ze
              strumieni będzie również powstawać swoista kurtyna wodna, na której wyświetlane
              będą artystyczne obrazy."
              A porównanie do Bellagio kończyło się smile'em.
          • Gość: lechu Re: A czy ona będzie przynajmniej legalna? IP: *.plus.com 05.02.07, 22:14
            www.youtube.com/watch?v=cP0K6H2QK7A tak tylko zeby rozwiac watpliwosci ze
            20 dysz nie zrobi nic nawet w jednej milionowej to co potrafia zrobic fontanny w
            Las Vegas za 2 miliardy dolarow... pozdrawiam - ogladajac to na zywo mozna tam
            spedzic nawet cala noc!!! co 15 minut jest nowa muzyka i nowa choreografia...
            Przy Hali Ludowej to przy dobrych wiatrach bedzie cos lepszego niz fontanna w
            galerii dominikanskiej .. ;) pozdrawiam marzycieli!!!
    • Gość: nie wiem Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.wroclaw.mm.pl 01.02.07, 23:38
      A ja się zastanawiam o jakie tu "stulecie" chodzi? Zdaje się, że o rocznicę
      zwycięstwa wojsk pruskich nad napoleonem, tak? Piękna nazwa dla polskiej hali.
      A może ona jednak niemiecka? A co do fontanny, to jeśli będzie wyglądać tak jak
      na zdjęciu, to jestem za. Będzie tak jest a jest ok :)
    • Gość: Antek Największa wrocławska fontanna powstanie przy H.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 23:41
      Co za idiota podpisał to zdjęcie ?
    • Gość: pawel od kiedy Hala Ludowa zmienila nazwe na Hala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 02:58
      Stulecia?
      • Gość: Wrocł. Re: od kiedy Hala Ludowa zmienila nazwe na Hala IP: *.wroclaw.mm.pl 02.02.07, 07:08
        Wyborcza propaguje od momentu powstania Powiernictwa Pruskiego
    • kolejar Re: Największa fontanna... 02.02.07, 04:02
      Tego typu instalacja działa w Ogrodzie Botanicznym w HH. Atrakcja na wielką
      skalę. Ta na Pergoli z konieczności musi być na skalę trochę mniejszą, ale po
      zobaczeniu tej hamburskiej często śniło mi się coś takiego właśnie na Pergoli
      albo w Ogrodzie Japońskim i wyglądało nieźle. Żeby tylko nikt niczego znów nie
      zpier...

_____
      Miało być dobrze, a wyszło jak zawsze (w Rosji)...
    • aron2004 Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy 02.02.07, 07:08
      cała Polska wam dotuje szpital, to możecie sobie stawiać fontanny
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy 02.02.07, 07:48
      lasery?? Łał, ale będzie czadersko!!! Jak lasery to też Shazę trzeba zaprosić na
      otwarcie, a woda będzie chlupać w rytm dudniącego rytmu Sunrise with Equador.
      JAAAAAZDAAAAAAAAAAA
      A ponieważ kocham to miasto, osobiście ufunduję coś takiego:
      www.allegro.pl/item159874528_serce_plazma_orginalna_rzecz_na_walentynki.html
      Na zwieńczenie iglicy.
    • Gość: ŁYSY Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: 62.29.170.* 02.02.07, 08:07
      głupia ta wyborcza jest taka że AŻ. Wrocławianin: 100% racja. Hala Stulecia...
      nie ma jakt to upamiętniać zwycięstwo nad Napoleonem i na dodatek Fryderyka
      III, bez kitu... sieg heil! ja bym jeszcze świętował w rocznicę któregośc z
      zaborów, najlepiej trzeciego... europejsko to przecież że OJ, prawdziwa
      integracja... i w dupie mam gdzie co i jak o HALI LUDOWEJ za granicą piszą,
      spawa mnie to.... w dodatku wypas zdjęcie
    • galba "Hala Stulecia"?! Czy GW już zupełnie poj....?! 02.02.07, 08:32
      Wiecie co czci ta nazwa?

To może od razu, idąc za ciosem, wrócić do nazwy Adolf Hitler Strasse
      (nieopodal)?
      • gdzies_czyli_wewpolsce no a co czci ta nazwa galbuniu, michtaczku? 02.02.07, 15:09
        no co????
        To juz wtedy był adolf hitler? Oj ty przedszkolaczku pisiaczku.
    • Gość: Wrocławianin Re: Fajnie będzie fontanna ale nie będzie szpitala IP: *.gazoprojekt.com.pl 02.02.07, 08:35
      Ekstra, pan Prezydent ściąga ludzi do pracy we Wrocławiu i okolicach ale nie
      będzie miał gdzie ich leczyć ale będzie fontanna między innymi. Dla mnie
      bomba!!!
      • Gość: .Sean Re: Fajnie będzie fontanna ale nie będzie szpital IP: *.neurosoft.pl 02.02.07, 10:26
        Widzisz, miasto nijak szpitala dofinansować nie może.
        Ale do tego trzeba trochę wiedzy a nie tylko chęci do narzekania.
      • Gość: aquarius Re: Fajnie będzie fontanna ale nie będzie szpital IP: *.akron.net.pl 02.02.07, 14:16
        Gość portalu: Wrocławianin napisał(a):
        > Ekstra, pan Prezydent ściąga ludzi do pracy we Wrocławiu i okolicach ale nie
        > będzie miał gdzie ich leczyć ale będzie fontanna między innymi...

A o leczeniu biczami wodnymi nie słyszałeś? :))
    • degustimus Największa wrocławska fontanna powstanie przy H.. 02.02.07, 10:17
      Tak w(dalekiej) przyszłości będzie wyglądać pergola obok Hali zwanej przez
      faszystów ( Stulecia ) a komunistów Ludową. A tak na serio to pr.Dudkiewicz
      powiedział że na razie obowiązują obie nazwy :|
      Ja na zajebistym koncercie podczas I WOŚP byłem w Hali Ludowej.
    • Gość: Marcin Największa wrocławska fontanna - kolejny badziew ? IP: *.wro.vectranet.pl 02.02.07, 10:47
      jestem ciekaw czy ta "największa" fontanna to będzie kolejna beznadziejna
      fontanna w stylu tego co jest na rynku. Jak pamiętam fontanna w rynku miała po
      roku być rozebrana jeżeli nie podobała się wrocławianom i co dalej stoi a
      większości osób się nie podoba i w dodatku miasto nie ma kasy by wymienić
      pękniętych szyb. Więc pytam się czy mieszkańcy Wrocławia będą mieli jakiś
      wpływ na to jak będzie wyglądała ta fontanna ?
      • Gość: Oktoberfest Re: Największa wrocławska fontanna - kolejny badz IP: *.akron.net.pl 02.02.07, 12:37
        > Więc pytam się czy mieszkańcy Wrocławia będą mieli jakiś
        > wpływ na to jak będzie wyglądała ta fontanna

Już Ci odpowiadam: zapewnie tak sam, jaki mieli na powstanie tej samowoli na
        Rynku.
        Czy ty aby nie przeceniasz roli mieszkańców naszego grodu? Oni się liczą tylko
        przy wyborach. Potem się już ich nikt o nic nie pyta.
    • Gość: dro Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 12:10
      anwb napisał:
      > A gdzie jest kurna ta Hala Stulecie. Byla taka przy Hermann Georing Str.

i myslisz ze ja zburzyli ?
      zawiadom prokurature natychmiast bo jest objeta ochrona konserwatorska i wpisana
      na liste unesco !!!
    • Gość: xyz Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.lanet.net.pl 02.02.07, 13:59
      a przeciez juz byla od 50 lat i nic z niej nie pozostalo
    • Gość: gość Największa wrocławska fontanna powstanie przy H.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 14:54
    • Gość: gość Największa wrocławska fontanna powstanie przy H.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 14:56
      Tymczasem Akademicki Szpital Kliniczny umiera bo komornik przejął 9 mln z NFZ.
      Ludzie gdzie my żyjemy????????????????????????????????????????To jest mój
      kraj??? Za to coś umierał mój dziadek?
    • Gość: Q Największa wrocławska fontanna powstanie przy H.. IP: 62.29.248.* 02.02.07, 15:22
      Miasto da 10 mln na fontanne i pergole. A kawalek dalej, tym samym miescie
      dzieciom chorym na raka grozi smierc, bo komornik zajal 9 mln przeznaczonych na
      ratowanie szpitala. Zajebiscie.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 17:01
        dzieciom chorym na raka grozi smierc, bo komornik zajal 9 mln przeznaczonych na
        > ratowanie szpitala. Zajebiscie.

nie zajebiście ale dynamicznie!, dzieciom zafundujemy terapie Dr Kneippa, przy
        fontannie POwstanie ośrodek hydroterapii, ziołolecznictwa i innej
        alternatywnej medycyny.

Malkątęci POwinni wreszczie zauważyć, że promocja i kreacja wizerunku miasta
        nie mogą ucierpieć z powodu jakiegoś szpitala!
    • Gość: zalesiak Największa wrocławska fontanna powstanie przy H.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:40
      A wolisz Halę Ludową? Mnie się dużo bardziej podoba oryginalna nazwa, mimo że odnosi się do historii Prus. Co by o tym nie sądzić, jedna jest historia naszego miasta. Mnie to, co "ludowe" jednoznacznie źle się kojarzy. Polska Ludowa? Błagam nigdy więcej. Od biedy, niezbyt długo, mogę znieść jeszcze tańce ludowe. Hitlerowskie nazwy ulic we Wrocławiu to zaledwie epizod dużo krótszy od "ludowego" periodu Wrocławia. Niestety semantycznie bardzo podobny: Hala Ludowa, plac PKWN, Świerczewskiego, Marchlewskiego, Dzierżyńskiego, Bieruta, Drobnera czy Goeringa Hermana? Co za róznica?
    • Gość: Ola_2000 Re: Największa wrocławska fontanna powstanie przy IP: 195.3.113.* 05.02.07, 20:06
      D:D: Swietne!
      No wlasnie: co to za bzdura, Panie dziennikarzu!

Pozdrawiam z Linzu - ukochanego miasta Hitlera.

architekturainietylko.blox.pl/2006/04/Linz-ukochane-miasto-Hitlera-czI.html#ListaKomentarzy
      i
      architekturainietylko.blox.pl/2006/04/Linz-ukochane-miasto-Hitlera-czII.html#ListaKomentarzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka