Dodaj do ulubionych

oj, Bronku ty nasz śląski:)

02.02.07, 20:02
...tyle radości durno-nostalgicznej dawałeś nam przez kilka dni zimowych
ciężarem mieśni nadmiernie wyeksploatowanych łopatologią zewnętrznie
stosowaną w dawkach skumulowanych, by zaszyć się z nagła w świecie przyziemno
prozaicznych przyjemnosci najprawdopodobniej, zapominając o wątku swym tak
cudnie na rozwój gwarny oczekującym możliwościami nieprzebranymi w skarbnicy
historii ostałej nam materialnie do czasów naszych, smutnych może i trochę,
lecz przecie rozbłyskujacej momentami przypomnienia, żeć przecie i gorzej
bywało może a jednak tyle piękna zostawiło dla tych kronikarzy, co to o nich
przypominają maluczkim.
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 03.02.07, 09:57
      Łoj kudowianko joch niy zaboczoł
      Niy zowdy czas jest bych tukej wskoczoł.
      • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 03.02.07, 21:19
        ...rozczuliłam sie przy sobotnim wieczorze do łez dzisiaj prawie, ale
        o co tutaj chodzi, racz powiedzieć, panie:)

> Ze ajzom łona bestoż jest fajno
        • dzidzia_bojowa Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 03.02.07, 23:38
          No przecież wszystko jasne: Bronek mówi,żeś fajna kobitka i dobrze gadasz-
          wódki ci dać!
          • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.02.07, 12:09
            ajza - żelazo
            A zdrowie fajnych frelek zowdy idzie wypić.
            • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.02.07, 12:14
              Hmm, szkryfnołch kedyś tako fajno legynda kłodzko.
              Musza yno za tym trocha posznupać na forum.
              • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.02.07, 12:24
                No, znodły se nawet dwie take rymowanki.
                Jedna ło świyntym, drugo ło djoble.
          • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.02.07, 15:00
            dzidzia_bojowa napisała:

> No przecież wszystko jasne: Bronek mówi,żeś fajna kobitka i dobrze gadasz-
            > wódki ci dać!

Od kilku godzin pretekst nawet mam, ale to koniecznie szampan musiałby
            być!:)))))...najsympatyczniejszym najcieplejszm najszczerszym najżyczliwszy
            najpogodniejszym najpiękniejszym najweselszym najmadrzejszym....ludziom, jakich
            znam, wczoraj wieczorem urodziło się
            DZIECKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jezu, jak się cieszę! Od kilku godzin chodzę jak durna dziękując światu
            całemu:))))

Bronek napisał:
            > No, znodły se nawet dwie take rymowanki.
            > Jedna ło świyntym, drugo ło djoble.

Wszystkie piekne, ale Arnost póki co jak dla mnie naj!:)
            Dałoby się teraz coś dla dzidzi o Polanicy?

• broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.02.07, 18:20
              Ech - przeca nasze som wszyske dzieci
              Toż gratuluja wiynkszy rodzinki
              Życie szczyńśliwie niychej tyż leci
              Zdrowie dzieciontka wypija drinkym.
              • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.02.07, 20:59
                To nie rodzina!
                ale dziekuję, byleby rosła
                zdrowa szczęśliwa
                mikra dziecina:)

Jeden z najcudniejszych moich dni w tym nowym 2007 roku i dwa momenty chmurnie
                zadumane: Marta 13-latka zagubiona i srebro w ręcznej. Gdyby można uzupełnić
                smutek jednego zdarzenia na szczęśliwe zakończenie drugiego?
                Marto, znajdź się nam szczęśliwie:)

Bronku ty nasz śląski, gdybyś kiedykolwiek chciał wydać przewodnik po naszej
                kotlinie, na pewno stałby sie on the best of wydawniczego rynku.
                Ale Polanicę potraktowałeś, jak do tej pory...minimalistycznie ciut (?)
                • dzidzia_bojowa Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.02.07, 23:22
                  Bo my są na forum Kłodzko:)))))Ot, co!
                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 05.02.07, 18:58
                    Oj, to co piszę odzwierciedla tylko moją aktualną lekturę.
                    Choć Polanicę kiedyś odwiedziłem, to na razie nic ciekawego do czytania o tym
                    uzdrowisku nie wpadło mi w ręce.
                • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 05.02.07, 18:56
                  No tak, rymowanek o Polanicy nie ma zbyt wiele - wszystko jeszcze przed nami.
                  Bawię się tą swoją śląską pisaniną dopiero cztery lata. Codziennie piszę
                  kilkanaście fraszek i rymowanek, w dni wole od pracy nawet kilkadziesiąt.
                  Tematyka jednak jest tak różnorodna, że i "Księgi Świata" na to za mało
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=28740096
                  Problem tylko w tym, że właściwie jestem trochę osamotniony w tych
                  poczynaniach - a szkoda.
                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 05.02.07, 20:39
                    A swoją drogą to zapraszam chociażby do księgi gości
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=32180836
                  • raba Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 06.02.07, 10:42
                    broneknotgeld napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=28740096
                    idę! Jeśli za tydzień nie wrócę, ech...bawcie się tu ładnie, kłodzką ziemię
                    sławcie, wszytkie sie szanujcie, wątki zakładajcie
                    • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 06.02.07, 16:56
                      Tam prziwitomy
                      Tukej poczkomy.
                      • raba Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 09.02.07, 23:30
                        W labirynty Bronisława
                        się udałam
                        lecz nie doszłam
                        pewnie trochę zestrachałam
                        watków wiele
                        krętych scieżek
                        więc uciekłam (albo - zwiałam)

Chciałby - sądzę - nasz Bronisław
                        świat ten cały objąć fraszką
                        dużo jest nas na planecie
                        on zaś "zdolny Ślązak" z iskrą
                        ale o tym przecie wiecie
                        "mądry", "ciepły" i "cierpliwy"
                        (po co ten durny cudzysłów?!)

Gdyby można było przecie
                        wirtualnie, symbolicznie
                        podać dłoń innym, to...kurczę!
                        ciepło gestu dałoby serce
                        prawie, jak to Owsiakowe

albo lepsze, bo wszak nasze
                        bez TV, celów i money
                        głupio proste jak mandale
                        spięte miejscem...rozsypane.

Choć nie umiem wierszy składać
                        życzę: rób ty swoje, Bronku, nadal
                        oddaj dziwy naszym czasom
                        i rozdawaj fraszki piekność.
                        :)
                        • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 10.02.07, 15:05
                          Łoj - dziynkuja!

Stojom kudły mi na glacy
                          Jako teroz połonacyć?
                          Jako Rabie mom łodpedzieć?
                          Mie rym ślonski yno widzie
                          W roztomajte zowdy kontki
                          Stond i wielorake wontki
                          Stond i humor i ślimtanie
                          Same życie - blikać na nie
                          Czasym tako yno styknie
                          By chcieć szkryfnońć cosik piyknie.
                        • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 10.02.07, 21:27
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=32180836
                          Ech, Rabo, byłoby pięknie jakbyś choć w tym wątku zostawiła swój ślad.
                          • raba Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 12.02.07, 10:28
                            Jakżebym mogła odmówić
                            prośbie twej miłej, nasz Bronku z Rudy!
                            • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 12.02.07, 15:00
                              Toż kudowiance tako dziynkuja
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=33794836&a=57195578
                              I swoja Ruda ciyngym promuja.
                              • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 12.02.07, 21:55
                                Promować ty swojej Rudy już nie musisz
                                wszyscy my ja znamy ale pisz dla ludzi:)

I jeszcze dla ciebie mam wielkie zadanie, jeśli możesz, opisz o drzewach i
                                panu. Wracam cięgiem bowiem do tej Polanicy, co zabytkiem licha, ale w ludzi -
                                nigdy. Wiec gdy Dzidzia milczy, przypomniałam sobie (z Gazety Gmin dane,
                                zgubine? schowane?)o czymś, co jest Parkiem teraz, wcześniej zaś wzrastaniem.
                                Był pan taki jeden - opiekun? najemnik? człek-specjalista? dendrolog? robotnik?
                                Były też rosliny, drzewy, krzewy same a może samotne? nie powiem, też nie
                                wiem...przkro mi, brak danych.
                                Było cięcie z wiosny słońcem przypiekane, było i jesienne - gdy gałązka któraś
                                sił nie miała w stanie. Była naprzemienna moc se dodawana, było dotykanie
                                każdej w nadziei tej przyszłej do czasu...zaspania. Pan kiedys zapomniał, nie
                                przyszedł juz nigdy. One rosły z latem w pięknym rozkwitnięciu, on poszedł se w
                                wieczność, czyżby w zapomnieniu?
                                Nie pomnę imienia, nazwiska, stanowisk, lecz może jest ktoś, kto gdy w Parku
                                owym widzi te ogrody wspomni czasem pana, co jak duszek dobry z uśmiechem
                                przebiega wśród gałązek jodły?
                                • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 12.02.07, 23:11
                                  Znod żech wontek taki
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=23051016&v=2&s=0
                                  Dyć niy belejaki.
                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 18.02.07, 10:59
                                    Ziemia Kłodzka to też kopalnie, a ja akurat szukam wszelkich informacji o
                                    falerystyce górniczej
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=40160713
                                    Może tu ktoś sie odezwie.
                                    • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 24.03.07, 20:55
                                      Zabawić se chcecie?
                                      ww6.tvp.pl/3251,20061003402671.strona
                                      Możno rozwionżecie!
                                      • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 01.04.07, 21:51
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=39597694&a=60074726
                                        Ech, najwyższy czas już te "moje" forum zlikwidować.
                                        • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 02.04.07, 07:51
                                          Szpas dobry zowdy
                                          Tela w tym prowdy.
                                        • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 19.04.07, 11:33
                                          broneknotgeld napisał:

> Ech, najwyższy czas już te "moje" forum zlikwidować.
                                          miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,4064590.html
                                          ...i zabrać się do roboty!
                                          • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 19.04.07, 22:10
                                            Tym radości ździybko sprawia
                                            ww6.tvp.pl/3251,20061003402671.strona
                                            Że krojculom jo se bawia.
                                            • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 21.04.07, 14:12
                                              Już dwa roki jest te forum
                                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=40089427&a=40089427
                                              Co skiż rymu i humoru
                                              Drapko richtig przeca rośnie
                                              -Szkryfnom ło tym coś radośnie?
                                              • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 22.04.07, 13:31
                                                Przidźcie torty pokosztować
                                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=61183892
                                                Niy musicie se tu chować.
                                                • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 15.05.07, 17:35
                                                  Niyzabudka

Czego przi skiż niyj niy zaboczysz?
                                                  -Frelki co mo modre łoczy!
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 09.06.07, 23:40
                                                    Z rymym se na wander łaża
                                                    I kajniykaj fraszka wraża.
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 23.06.07, 10:16
                                                    Kwiotek paproci?

Jaki tyn kwiotek co go szukomy?
                                                    Jedni godajom że cołkym bioły
                                                    A możno prawie czerwony momy
                                                    Ech - niychej blyśnie tu rym wesoły
                                                    Bo pszonie życia radościom przeca
                                                    Łone nom dowo tyn "raj na ziymi"
                                                    We inksze serca rymami leca
                                                    Dyć możno wrocom mi ze istnymi.
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 20.09.07, 17:45
                                                    Sztartła w Rudzie
                                                    katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/771630.html
                                                    Jako pódzie?
                                                  • capo_di_tutti_capi Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 20.09.07, 18:20
                                                    Gratuluje współpracy ponad podziałami!

Całkowitym jednak sukcesem będzie powołanie jednolitej administracyjnie
                                                    aglomeracji co pozwoli wydobyć potencjał tego regionu, wszak "w jedności siła"!
                                                    Czekamy na Ustawę Śląską:)

Swoją drogą, ustawa ta może stać się kołem napędowym regionalizacji kraju. Już
                                                    mi się marzy Ustawa Dolnośląska...
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 22.09.07, 00:07
                                                    Wydaje mi się że ma być jedna ustawa aglomeracyjna.
                                                  • capo_di_tutti_capi Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 22.09.07, 09:29
                                                    No tak ale wydaje mi się, że ta jedna ustawa dla Górnego Śląska, może być
                                                    swoistym preludium dla uchwalanych w przyszłości ustaw regionalnych,
                                                    uwzględniających specyfikę i potrzeby danego regionu.
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 22.09.07, 15:24
                                                    Oj, chyba niezupełnie się rozumiemy. Sejm ma uchwalić jedną ustawę
                                                    obowiązującą wszystkie inne agolmeracje. Różnice, nie wybiegające
                                                    poza ramy ustawy sejmowej, to juz może być sprawa władz danej
                                                    aglomeracji. Póki co, to jednak nawet Sejmu nie mamy.
                                                  • capo_di_tutti_capi Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 22.09.07, 15:46
                                                    broneknotgeld napisał:

> Oj, chyba niezupełnie się rozumiemy. Sejm ma uchwalić jedną ustawę
                                                    > obowiązującą wszystkie inne agolmeracje

Inne czyli pozaśląskie? Czyli rozwiązania tej ustawy mogą mieć zastosowanie
                                                    wobec innych aglomeracji, np. wrocławskiej?
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 22.09.07, 22:57
                                                    Wedle mojej wiedzy ma być jedna ustawa aglomeracyjna.
                                                    Aglomeracja Górnośląska stała sie już faktem dzięki inicjatywom
                                                    oddolnym, choć dla Sejmu ma to być jakby "poligon doświadczalny".
                                                    Inna sprawa, że ciągle jest wokół tego dużo niejasności.
                                                  • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 15.11.07, 12:52
                                                    ...nie pisz o ustawach
                                                    prawnych doświadczeniach
                                                    i Śląskich podziałach:-)

Bo tych mamy wciąż dość
                                                    choć tera już inak
                                                    wysunuj z fraszki wić choć
                                                    by spleść ją..................?

no to się wkopałam! znacie jakiś rym do "inak"?????????

• kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 15.11.07, 13:09
                                                    szpinak?:(
                                                  • dzidzia_bojowa Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 15.11.07, 13:15
                                                    przecinak?
                                                  • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 15.11.07, 20:38
                                                    rybak?
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 18.11.07, 22:02
                                                    by wpleść ją w maliniak.
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 18.11.07, 22:05
                                                    A może ktoś spróbuje swoich sił?
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=31702301&a=72018877
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 20.11.07, 21:04
                                                    Ech, coś mi sie widzi, że chyba jednak niy.
                                                  • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 21.11.07, 08:43
                                                    oj, Bronku ty nasz śląski:)
                                                    Toć we twe strony klikane iść może jeno człek z żyłką straczeńczą w
                                                    sobie. Żadnych szans, żadnych for prostym kmiotkom leksykalnym nie
                                                    dajesz, i tak trzymaj!

ps: maliny super:)
                                                    tylko nie wiem czemu plącze mi się teraz we łbie wizja "w malinowym
                                                    chruśniaku.." (ciągu dalszego nie pamietam:( z rozszarpanymi kolcami
                                                    malin resztkami babiego lata.
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 21.11.07, 20:46
                                                    Miyndzy malinami
                                                    łostali sie sami?
                                                  • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 22.11.07, 12:18
                                                    Sok zaś tryska wkrąg posoką
                                                    -o, malina! - Balladyna.
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 28.11.07, 21:51
                                                    Szczyńściym żech niy z tego wora
                                                    I niy poznołch tyz Kirkora.
                                                  • raba Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 29.11.07, 12:57
                                                    - ex post faktach też żem cwaniak! - wąż w maliniak,
                                                    z jabłka tarta.
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 01.12.07, 16:34
                                                    "Z jabka" - prawisz
                                                    Czym se bawisz?
                                                  • raba Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 01.12.07, 20:37
                                                    w czas ten zimno-smutno-szary
                                                    bez witamin, słońca, plaży
                                                    w grudniu
                                                    wątek... owocowy:-)
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 04.12.07, 10:08
                                                    To by se przidało
                                                    Witamin coś mało.
                                                  • broneknotgeld przi Barborce 04.12.07, 10:09
                                                    "Barbarsko" historyjo

Dzioło sie to wszysko w czasach Dioklecjana
                                                    Kery gnymbioł srogo w Syrii krześcijana
                                                    Mynczynnikow wtedy była aż za wiela
                                                    Łobrodziyła niymi cołko rzymsko sztela

Dyć dlo rzymianina modo krześcijanka
                                                    Przeca kożdo była jako ta "barbarka"
                                                    Jak fater był Dioskur - tako dioskurcyjo
                                                    To musioł wyznować ichnio religijo

Terozki z tym problym majom teologi
                                                    Kaj wsadzić Barborka niy wiedzom niybogi
                                                    Tych dziywic mynczonych było aż za wiela
                                                    W kożdyj jest ta świynto - jo powiym tu tela

Inksi łomiom gowy a mie to zochwyco
                                                    Że we Niyj ukryte jest niyjedno lico
                                                    W dodatku wygrała w końcu ta ideja
                                                    A jo krześcijanin z radości sie śmieja.
                                                  • kudowianka tak se ot.. 15.12.07, 22:56
                                                    Przez przypadek, drogi panie
                                                    wpadłam w forum wierszowane
                                                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48377
                                                    gdzie waszmości cud-liryki
                                                    wątkow pełne (& sygnaturki:-)

Wokół większość przepatrzyłam
                                                    się naśmiałam i.. zmartwiłam
                                                    czemuż inne forum-światy
                                                    liche tak na składnię
                                                    brak im...?
                                                  • broneknotgeld Re: tak se ot.. 10.02.08, 22:57
                                                    No tak, te forum jest rzeczywiście dobre.
                                                    Jednak ostatnio mniej tam zaglądam.
                                                    Zależy mi bardzo na rozkreceniu zupełnie innego forum

nasza-klasa.pl/forum/17/977
                                                    To nadaje się do przeszczepienia również na grunt kłodzki, więc
                                                    zapraszam nie tylko do lektury.
                                                  • myszka7416 Re: ja odbiegajac o temtu mam zapytanie 11.02.08, 06:48
                                                    Witam .Przepraszam , ze tutaj na Wamszym watku o to zapytam ale
                                                    widze, ze dosc sporo ludzi tutaj pisze.
                                                    Czy ktos z was moze podac mi aders lub chociaz nazwe
                                                    agencjii zajmujacej sie kupnem-sprzedaza nieruchomosci, dzialek
                                                    budowlanych itp?w Bystrzycy Klodzkiej, Klodzku i okolicach
                                                    Nie mieszkam w Polsce a wrzucajac na wyszukiwarke : Bystrzyca
                                                    Klodzka nieruchomsci nic mi nie pokazuje.
                                                    Jezeli ktos moze mi pomoc , bardzo prosze i bede bardzo wdzieczna.
                                                    Odp prosze napisac tutaj-dziekuje z gory
                                                    Pozdrawiam
                                                    Myszka
                                                  • dzidzia_bojowa Re: ja odbiegajac o temtu mam zapytanie 11.02.08, 07:26
                                                    Odpowiedź powinniśmy dać raczej na Twój adres mailowy, bo tu
                                                    rzeczywiście całkiem nie na temat, ale dobra. Mam miękkie serce:))

Proponuję zajrzeć pod adres:
                                                    www.szybko.pl/. Masz tu dosłownie wszystko nt nieruchomości.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • myszka7416 Re: ja odbiegajac o temtu mam zapytanie 13.02.08, 02:52
                                                    Dziekuje bardzo, dzidzia.
                                                    Jeszcze raz przepraszam za "wtracanie nosa w nieswoje sprawy":))
                                                    Pozdrawiam serdecznie
                                                    Mycha
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 07.03.08, 15:42
                                                    Przi wiosynnym prawie czasie
                                                    Siedza durś na "naszy-klasie"
                                                    nasza-klasa.pl/forum/17/977
                                                  • broneknotgeld Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 19.03.08, 23:18
                                                    Jajko z krzanym

Przi Wielkanocy tako je zjycie
                                                    Jajko to zdrowie, siyła i życie
                                                    Krzan weźcie łostry ze wolny woli
                                                    Niychej wom w duszy grzychy wypoli.
                                                  • kudowianka Re: oj, Bronku ty nasz śląski:) 20.03.08, 22:15
                                                    wszak chrzan ten euu!..ułł!..ojj!..łostry
                                                    wszyscy lubimy
                                                    czy trza zachęty Bronka przemiłej? :)

bazi, jajek i rzeżuchy
                                                    szynek, ciast lub baby dużej
                                                    i uśmiechu - aż po uszy!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka