errabundi 23.02.07, 09:38 Ładnie. Zgadzam się, choć mnie z obywatelskiego WRO wywiało ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: opal Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.rozanka.wroc.pl 23.02.07, 09:57 "Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie, ale na czas wojny. Na czas pokoju wystarczy nam obywatel prezydent." To tak jak w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wracam i pewnie dlatego teraz siedzisz w internecie, hehe IP: *.80-203-89.nextgentel.com 23.02.07, 10:10 smutno na emigracji, ja wlasnie wracam, troche nie w to miejsce co chcialem (wroclaw) ale wole czytac wyborcza w papierze, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.02.07, 10:20 niestety, pani autorko, spoleczenstwo obywatelskie nie opiera sie na akcjach i zrywach, chocby najpiekniejszych. opiera sie na systematycznej lokalnej aktywnosci i codziennym zaangazowaniu z zycie wspolnoty, nigdzie w Polsce poza malymi wyjatkowymi spolecznosciami nie ma funkcjonujacego spoleczenstwa obywatelskiego. ilu ludzi reaguje gdy ktos rzuca papier na ulicy, nie sprzata odchodow po psie, ilu ludzi bylo na spotkaniu ze swoim radnym z dzielnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
adwo-kat Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie 23.02.07, 11:12 Wszystkie ankiety czy pseudo-opracowania można bardzo różnie i odpowiednio interpretować:-) Społeczeństwo zwłaszcza we Wrocławiu jest podwzględem systematycznej lokalnej aktywności wyjątkowe.Nie chodzi o zrywy czy akcje jednorazowe, ale w dążeniu do wyznaczonego celu!!!! Przez lata były systematyczne spotkania,zebrania i liczne ugrupowania przeciw komunie! Obecnie jak mało które miasto dążymy do znacznego rozwoju(po tak dużym okresie ubustwa i roozkradania naszego majątku) oraz ukształowania odpowiednio poziomu życia. Nie odrazu wszystko jest i będzie idealne, ale demokracja tak jak i społeczeństwo obywatelskie są nierozłączne. Tworzą się powoli i systematycznie się rozwijają. Wrocław dlatego jest pod tym względem nr 1!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej spoleczenstwo obwtlskie nie jest tylko od swieta IP: *.80-203-89.nextgentel.com 23.02.07, 10:25 zupelnie na powaznie, i bez narzekania, artykul przeczytalem, i nawet sie fajnie czytalo, (nie bylo znowu o emigracji, bzdurach w stylu za 1200zl nie chce mi sie zyc), ale mimo wszystko mam pewne zastrzezenia, otoz dla mnie spoleczenstwo obywatelskie to wlasnie spoleczenstwo zorganizowane oddolnie, to spoleczenstwo ktorego rowniez elity, mlode i stare w sposob staly i zorganizowany sa w stanie budowac miasto i walczyc o to miasto. Akcje jak zbieranie funduszy na skarb z Bremy sa bardzo wazne i dowodza ze we Wroclawiu jest potencjal, potencjal i tyle - chyba - Energia i poczucie wspolnoty, wyzwolone przy okazji tego typu akcji musza przelozyc sie dalej na cos stalego. Jak dzieki wzieciu udzialu w takiej akcji paru chlopakow i dziewczyn skrzyknie sie i zaloza front walki o zielone trawniki, a zielone trawniki stana sie dzieki ich dzialalnosci zielensze to bedziemy mogli uznac ze wroclaw, a raczej spoleczenstwo wroclawia stalo sie bardziej obywatelskie. W zielonych trawnikach lezy sila i zabawa, w zabawie widze przyszlosc zielonych trawnikow, ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel(ski) Maciejewskiej gratulujemy naczelnego! IP: *.akron.net.pl 23.02.07, 11:12 A Sawka niech nie męczy ptaka, tylko puści tego pawia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yuss Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.ifd.uni.wroc.pl 23.02.07, 11:24 A kto potem wystawial za te aktywnosc powodziowa rachunki ? Czy to takze obywatelska postawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.02.07, 12:48 "Okazało się, że na wybory chodzi więcej warszawiaków, gdańszczan i mieszkańców Katowic niż wrocławian" A co to wybory maja decydowac o tym czy spoleczenstwo w danym miescie jest obywatelskie? Ze duzo ludzi nie chodzi na wybory to chyba dobrze swiadczy, bo wroclaw trzyma sie z dala od polityki. Mamy "bezpartyjnego" prezydenta, i lepiej taki niz ktos z PiS, Po, LPR czy Samoobrony - oni to by dopiero zrobili raj w naszym miecie:] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydral DŚ Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:26 Jest taka strona w sieci gdzie możemy zobaczyć jak piękny był i jest dalej nasz Dolny Śląsk no i oczywiście jego stolica Wrocław ,to doskonały przykład (nie spotykany w żadnym innym regionie Polski)na to że w śród Wrocławian jest jednak świadomość obywatelska bo komu z tej "właściwej" Polski chciało by się biegać z aparatem i za darmo robić fotki jakimś budynkom czy pagórkom no i jeszcze szukać ich historii a na dodatek organizować zrzutę na nowy serwer - chyba tylko Dolnoślązakom i Ślązakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hydral DŚ Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:28 Jest taka strona w sieci gdzie możemy zobaczyć jak piękny był i jest dalej nasz Dolny Śląsk no i oczywiście jego stolica Wrocław ,to doskonały przykład (nie spotykany w żadnym innym regionie Polski)na to że w śród Wrocławian jest jednak świadomość obywatelska bo komu z tej "właściwej" Polski chciało by się biegać z aparatem i za darmo robić fotki jakimś budynkom czy pagórkom no i jeszcze szukać ich historii a na dodatek organizować zrzutę na nowy serwer - chyba tylko Dolnoślązakom i Ślązakom. wroclaw.hydral.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loggy Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: 212.160.104.* 23.02.07, 13:39 mnie i moich znajomych oburzyły słowa Pana Sawki - w naszej opinii krytyka jest powierzchowna i naciągana. Czyżby miarą obywatelskości była liczba organizacji pozarządowych?? Cóż za bzdura! Wrocław ma korki takie same lub większe jak w innych miastach - owszem. Ale pokażcie mi Warszawiaka, który uzna konieczność remontu jako nadrzedną względem własnej wygody. Przemieszczam się komunikacją miejską codziennie - z pólnocnej częsci Wrocławia na południową. Ja i kilka tysięcy osób w lecie przeżyliśmy makabrę w związku z zamknięciem odcinka ul. Żmigrodzkiej (głownej drogi wylotowej na Poznań) - nie widziałam ani jednego sfrustrowanego człowieka. Każdy, KAŻDY mój rozmówca potwierdzał - wytrwam. Szkoda, że pan naczelny nie wziął tego aspektu (i jemu podobnych) pod uwagę pisząc tak zjadliwy artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 16:24 Ja i kilka tysięcy osób w lecie przeżyliśmy > makabrę w związku z zamknięciem odcinka ul. Żmigrodzkiej (głownej drogi > wylotowej na Poznań) - nie widziałam ani jednego sfrustrowanego człowieka. > Każdy, KAŻDY mój rozmówca potwierdzał - wytrwam To jest najlepszy dowód na brak społeczeńtwa obywatelskiego, społeczeństwa, które się ceni: nikt nie pyta dlaczego remont prowadzony na jedną zmianę, dlaczego opóźnienia, kto jest odPOwiedzialny itp., tylko POkornie jak człowek sowiecki - wytrwam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca17 Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 13:41 Czy we Wrocławiu funkcjonuje społeczeństwo obywatelskie? Autorka tekstu w gazecie Pani Beata Maciejewska pisze, że społeczeństwo obywatelskie funkcjonuje tylko podczas wielkich zagrozeń czy wielkich akcji. Nasuwa się więc pytanie dlaczego zbyt słabo objawia codziennie. Myślę, że wynika to ze słabości lokalnych środków przekazu m.in. lokalnego wydania Gazety. Ludzie, mieszkańcy Wrocławia sa zbyt słabo informowani o problemach miasta, a media nie potrafią ich opinie nt. funkcjonowania miasta skonfrontować z władzami i wymóc rzetelną i pełną odpowiedź. Przykładem niech będą opóźnienia w przeprowadzanych remontach ulicy Szewskiej i Placu Grunwaldzkiego. Za opóźnienia płacimy my wszyscy wrocławianie - swoim czasem, nerwami, kosztami materialnymi. Informacja, że wykonawca zapłaci karę umowną jest informacją dotykającą tylko naskórka problemu, dalej nie wiemy z jakiego powodu biorą się opóźnienia w realizacji inwestycji mieskich. Zwalić opóźnienia na pogodę w tym roku się nie da. Czy są winni tego stanu rzeczy, może konieczne są jakieś zmiany organizacyjne w Urzędzie Miejskim, może trzeba innych ludzi do realizacji inwestycji. Tutaj Gazeta winna być naszym adwokatem i reprezentować nasze - mieszkańców Wrocławia - interesy. Bez zaangażowanych mediów społeczeństwo obywatelskie będzie się kształtować jeszcze długo i długo nie spełni oczekiwań nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieogolony Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.wro-com.net 23.02.07, 14:49 Dokładnie tak. Wrocławianie się nie udzielają, bo.... nie czują takiej potrzeby. Bo ogólnie jest dobrze. No dobra, może nie jest tak dobrze, jak by się chciało, ale wrocławianie mają świadomość, że ich wspólny interes jest dobrze zarządzany. W sytuacjach kryzysowych mobilizują się w sposób bezprzykładny, ale w czasie spokoju... po prostu sobie spokojnie żyją. To brzmi jak kryptoreklama zarządu miasta, ale myślę, że właśnie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Czy Polska ma swojego Prezydenta Obywatela? 23.02.07, 15:48 "Mnie do głowy przychodzi taka oto konkluzja: Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie, ale na czas wojny. Na czas pokoju wystarczy nam obywatel prezydent." Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti Jestem zdziwiony 23.02.07, 17:07 coś nie tak z tymi badaniami... www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
bouffon Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie 23.02.07, 18:33 Ja chciałbym przypomnieć scenę/monolog Lindy z filmu Szczęśliwego Nowego Jorku. "Ludzie zróbcie coś z waszymi polskimi mordami". Scena jest świetna- polecam do analizy. Dla mnie Wrocław jest przeciwieństwem tego co mówi Linda. Sefer byłby spełniony we Wrocławiu. Przeciętny obywatel/wyborca/Polak ma kapryśną minę bo nie można już kraść długopisów z pracy, warczy na kasjerki-stażystki w sklepach i twierdzi, że łże-elity kradną. Bieda jest cnotą, człowiek biedny, zmęczony, pałętający się po "placu Świebodzkim", kradnący piasek z budowy obwodnicy jest zawsze uczciwy i wymagający opieki. W tym momencie ideał Polaków wygląda następująco: Mąż kierowca Prezydenta miasta, dumny z tego, że zarabia na lewych przebiegach służbowego samochodu, Żona jest pielęgniarką, która właśnie daje wychowawczyni swojego syna paczkę kawy, którą wyłudziła od starszych Pań w szpitalu, Syn uczy się w pierwszej klasie IXLO, słabo sobie radzi,bo wujek jest dyrektorem. Córka kończy Geografię, ale jedzie do Londynu. Poszła na studia, bo wypadało. Wrocław staje się uciekać od tego narodowego znużenia. Niesamowitą rolę odgrywa tu wrocławski PR, lobbing w Warszawie i na świecie. Filarem tego osiągnięcia jest propaganda sukcesu. Wrocław=uśmiech! Do Naczelnego GW. Niedołujmy się! Śmiejmy się. Nie trzeba być Dyrektorem Banku by się uśmiechać! Jak widać wystrczy być Naczelnym, by szukać dziegciu w beczce miodu. Nie wyrównujmy szans likwidując wyższość zdarzeń i ludzi sukcesu! Nie stawiajmy śmierci bezdomnego z "trójkąta bermudzkiego" nad faktem posiadania nalepszej Politechniki w Polsce. Porównując: Polska i Wrocław są w światowej czołówce. Wystarczy pojechać na Białoruś, do wschodnich dzilnic Londynu, paryskiego getta czy Anderlechtu w Brukseli. Cieszmy się z tego i z tym entuzjazmem twórzmy rozwój Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cze "Społeczeństwo obywatelskie" we Wrocławiu? IP: *.magma-net.pl 23.02.07, 20:36 To chyba żart. Nie miejsce tu, aby to uzasadniać, bo zwiezły spis faktów temu przeczacych byłby z pewnościa dłuższy niż powyższy artykuł. Sam fakt rządzenia przez jedną i tę samą "bezpartyjną" opcję polityczną przez 16 lat, która na czas wyborów zmienia tylko nazwy i hasła już jest dowodem, że u władzy w mieście jest grupa manipulatorów, a nie ludzi dążacych do tego by tu było "społeczeństwo obywatelskie". To właśnie o tej grupie Frasyniuk powiedział przed przedostatnimi ostatnimi wyborami, że na ratuszu już tylko brakuje cennika określającego wysokość przyjmowanych łapówek - odnotowała to nawet GW z tamtego czasu a teraz pisze kłamliwy panegiryk. Głosy na forum pokazują, że ludziom, którzy nie mają możliwości zastanowić nad licznymi aspektami życia miasta i jego obywateli można wszystko wmówić, również to, że tworzą "społeczeństwo obywatelskie", które odgrywa tu jakąkolwiek podmiotową rolę. O czymś wręcz przeciwnym przecież świadczy wysoka wygrana w wyborach p. Dutkiewicza przy niskiej frekwencji wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_pope Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie 24.02.07, 00:48 Tak, tłumy ludzi zostawiły swoje domy i dorobek życia by bronić Ostrowa Tumskiego. Co za brednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu52 Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 23:47 Gratuluję autorce wniosku jak wojna to idziemy na front , w czasie pokoju wystarczy do obrony mądry generał.Takich mieszkańców może Wrocławiowi zazdrościć każde inne miasto i duże i małe.Spędziłem tam 30 lat dziś mieszkam w drugim co do wielkości mieście Polski i co ? tutaj mister prezydent obraża się na mieszkańców za to ,że publicznie pokazują Mu brud w mieście. Byle nie za dużo wazeliny bo to też szkodzi,z oddali lepiej widać to co się we Wrocławiu udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goso Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.07, 13:54 Myslę, że Pani ocena to pójscie na łatwiznę . Można badaniom przeciwstawić swoje odczucia, emocje i poglądy tylko co z tego wynika.Nic , bo to tylko Pani odczucia a nie twarda metodologia badawcza. Troche mi to przypomina badanie poziomu cholestreolu- lekarz mówi : wyniki są nienajlepsze trzeba zmienić diete, bo grozi miażdzyca .A pacjent a ja czuję, że jest dobrze i co mi tam badania, jesli czegos nie czuję, to znaczy , że tego nie ma. Dlaczego Pani zdaniem badania pokazuja nieprawdę? Bo Pani sie ta prawda nie podoba, bo Pani czuje cos innego? Mnie to bawi, bo ja czuje jeszcze cos innego i czy to deprecjonuje te badania? Akurat. Zwykła wazelina w stosunku do prezydenta Wrocławia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Czy Wrocław ma społeczeństwo obywatelskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 14:49 nie zgadzam sie ze Obrona przed powodzia to dowod na istenieni SPoleczenstwa Obywatelskiego!! Spoleczenstwo obywatelskie to spoleczenstwo stale zainteresowane i partycypujace, jeden wielki zryw o tym wcale nie swiadczy! we wroclawiu nie ma spoleczenstwa obywatelskiego i co gorsza nie ma dyskursu. Jest dobry prezydent Dutkiewicz i ta sama naprawde niezla ekipa od lat, ale nie ma zadnego dyskursu, nie ma opozycji. Ludzie akceptuja wladze, ale sami sie nie angazuja pozostajac biernymi. Tak, to prawda - nie ma spoleczenstwa obywatelskiego we WRoclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Referendum2007 06.06.07, 17:01 Akcja ruszyła przyłacz się i Ty. I ty Możesz być opozycjonistą. tvp.pl/View?Cat=1687&id=508025 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,4205231.html www.referendum2007.org Odpowiedz Link Zgłoś