IP: *.wroclaw.mm.pl 02.03.07, 06:41
Mam pytania do znawców tematu.Czy nowe tramwaje Skoda będą jeździły tylko po
jednej trasie (ze względu na szerokość i odpowiednie zasilanie).Jaki wpływ ma
różnorodność marek tramwajów na koszty komunikacji,chodzi mi o części
zamienne ,serwisowanie ,bilety za przejazd itp.Czy kupowanie drogich
tramwajów w Czechach to dobry interes dla miasta i mieszkańców Wrocławia?
Obserwuj wątek
    • Gość: perian Re: Skody IP: *.as.kn.pl 02.03.07, 15:48
      Będą jeździły po jednej trasie ze względu na stan torowiska, przynajmniej na
      razie, póki dalsze remonty się nie skończą.
      Różnorodność marek tramwajów? We Wrocławiu jest jeden z najbardziej "monotonnych
      taborów" i to IMHO stanowi problem, mechanicy nic innego naprawiać nie umieją i
      trochę potrwa zanim się nauczą.
      Skoda 16T nie jest drogim tramwajem, a nowoczesność kosztuje, nie chcemy być
      trzecim światem w komunikacji miejskiej.
    • Gość: WKS Re: Skody IP: *.lanet.net.pl 02.03.07, 20:07
      Beda jezdzily po dwoch trasach (6,7)i to nie przez torowisko, a fakt, ze
      zostaly zakupione w czesci z dotacji unijnych w pakiecie za remont szewskiej
      wiec po szewskiej beda jezdzic.
      • Gość: perian Re: Skody IP: *.as.kn.pl 02.03.07, 20:55
        Jedno nie wyklucza drugiego, przystosowane do Skód będą na razie jedynie
        torowiska na liniach 6 i 7 po zakończonych remontach.
        Obecnie jeszcze można na 2, ale tylko ze względu na skróconą trasę tejże linii.
        • Gość: A.P Re: Skody IP: *.wroclaw.mm.pl 03.03.07, 06:26
          Autora pytania interesuje aspekt ekonomiczny całej tej imprezy z tramwajami.Czy
          to wszystko nie zmierza do"postaw się,a zastaw się"We Wrocławiu jest przecież
          firma która buduje tramwaje o wiele tańsze a przy tym daje pracę.Nikt rozsądny
          nie wydaje fortuny na luksusowe auto jak mu np. dom się wali.Uważam że Wrocław
          jest miastem które wymaga wielu remontów ulic i domów.Popatrzcie np. na
          cieknące rynny z których woda niszczy mury starych zabytkowych i ocalałych
          cudem z wojny kamienic.Może ktoś powie że jestem małostkowy ale ja od 20 lat
          prowadzę swoją firmę i wiem jak pieniądze należy wydawać.Moi koledzy którzy
          mieli fantazję w tym "temacie"dzisiaj mają tylko dlugi.Patrzę na to wszystko i
          trochę się martwię np.Czy w tym mieście jest jakikolwiek rozsądny nadzór nad
          tym wszystkim.Ostatnia rozbiórka ul.Szewskiej żeby położyć kabel za dodatkowe
          3mln.zł i to nieszczęsne torowisko świadczy o braku kompetencji właściwie już
          nie wiadomo kogo
          • Gość: pozytywista, wro Re: Skody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 07:04
            Tylko Skoda stanęła do przetargu. polskie firmy nie chciały. A wrocławski
            Protram chyba nie miał wtedy technicznych możliwości wyprodukowania
            odpowiedniego tramwaju (chodzi o procent niskiej podłogi, nie pamiętam, jaki był
            wymagany).
          • Gość: perian Re: Skody IP: *.as.kn.pl 03.03.07, 08:07
            Tylko wg wypowiedzi władz miasta, Wrocław jest bogatym i szybko rozwijającym się
            miastem, wręcz "metropolią" i jednocześnie posiada jeden z najstarszych taborów
            tramwajowych w Polsce.

Warto zauważyć, że budżet miasta nie wyda na te tramwaje ani złotówki, zakup
            finansuje MPK z własnego budżetu (a dokładniej z kredytu). Zatem sugerowanie, że
            za te pieniądze można by zrobić jakiś remont kamienicy jest bezpodstawne, MPK
            nie zajmuje się cudzymi nieruchomościami.
            • behemot1978 Re: Skody 03.03.07, 17:57
              Tramwaje skoda zostały zakupione w ramach dwóch projektów realizowanych przez
              Miasto Wrocław w ramach ZPORR działanie 1.6, Projekty Przebudowy Średnicowej
              Linii Tramwajowej Północ-Południe i Przebudowy Pl Powstańców Wlkp (szczegóły na
              stronie www.wroclaw.pl/m37005/p37218.aspx ) Projekty zakładają m.in
              zakup taboru ze wskazaniem na jakich konkretnie liniach bedzie sie on poruszać,
              a wiec 6 w przypadku Srednicowki i 7 w przypadku Pl Powstańców.
              A co do MPK to spółka ta jest partnerem Miasta realizującym projekt,
              beneficjentem i podmiotem, z którym byla podpisywana umowa o dofinansowanie
              jest Miasto, rozliczanie projektu, jego sprawozdawczość i wszystko co jest z
              tym zwiazane także leży po stronie Miasta.
              No i na koniec finansowanie zakupu taboru, MPK na ten cel zaciągnął kredyt a
              refundacja srodków unijnych (50%) dokonywana jest po dokonaniu płatności,
              sporządzeniu wniosku o płatnośc jego weryfikacji i zatwierdzeniu.
              • Gość: Alin Re: Skody IP: *.wroclaw.mm.pl 03.03.07, 19:57
                To znaczy że te tramwaje są za dormo nic nie kosztowały.Żyć nie
                umirać.Proponuję żeby i inne inwestycje w ten sposób realizowac.Więc pytam
                dlaczego zostwly zdewastowane ulice Stfczyka,Mielczarskiego,Abramowskiego itp.
                w wyniku zainstalowania nowych" bardzo " potrzebnych nowych zaworów do wody.Po
                zrobieniu tej "niezbędnej" inwestycji nie ma miesiąca żeby od kilku lat nie
                rozkopywli ulic i nie wymieniali tych wadliwych zaworów..Teraz te ulice na
                Sęplnie i Biskupinie to jedna wielka dziura.Ciekawe kto na tym
                zarobił.Proponuję władzom Wrocławia naprawcie nasze ulice to tak samo jak
                kupiliście te tramwaje - ZA DARMO!!! I jeszcze jedna sprawa jakiś debil
                odgrodził ulicę Stefczyka parkanem od sklepów, przejście bylo o 1936 roku.Pytam
                ten parkan też za darmo?
                • kolejar Re: Skody 04.03.07, 19:13
                  Gość portalu: Alin napisał(a):
                  jakiś debil
                  > odgrodził ulicę Stefczyka parkanem od sklepów, przejście bylo o 1936 roku.

Nie debil, tylko rozsądny człowiek. Jeśli jesteś tak świetnie zorientowany w
                  sprawach ul. Stefczyka - sąsiedzie - to pomyśl, ilu ludzi zginęło na tym
                  przejściu zanim je zagrodzono. Poza tym w roku 1936 nie przebiegała jeszcze
                  tamtędy linia tramwajowa - końcowy przystanek z mijanką znajdował się między
                  Grimm Straße a Hänsel Weg - w przytorowych krzakach do niedawna tkwiły jego
                  pozostałości.
                  • Gość: Sąsiad Re: Skody IP: *.wroclaw.mm.pl 05.03.07, 06:55
                    Ul.Sefczyka odgrodził od sklepów głupek.Na tym przejściu nikt nigdy nie
                    zginą.Ludzie tracili życie na skrzyżowaniu Olszewskiego ze Spółdzielcza i na
                    przeciwko przychodni zdrowia.Ulice Abramowskiego i Mielczarskiego nie są
                    odgrodzone i nikt nie ginie.Przecież wystarczyłoby tylko ograniczyć szybkość
                    tramwajów podobnie jak na slynnym "teptaku"(ul.Szewska)Ten parkan wladze miasta
                    zrobily na zlość ludziom.Mlodzi przeskakują a starzy i inwalidzi obchodzą go
                    jak wyliczył mój sąsiad w jedną stronę drepcze550 m.więcej.Wroclaw skutecznie
                    walczy z ludzmi starymi i inwalidami na wózkach np.nowe schody wokół pergoli
                    ani jednego zjazdu.
                    • kolejar Re: Skody 05.03.07, 19:26
                      Gość portalu: Sąsiad napisał(a):
                      Na tym przejściu nikt nigdy nie
                      > zginą.Ludzie tracili życie na skrzyżowaniu Olszewskiego ze Spółdzielcza i na
                      > przeciwko przychodni zdrowia.Ulice Abramowskiego i Mielczarskiego nie są
                      > odgrodzone i nikt nie ginie.Przecież wystarczyłoby tylko ograniczyć szybkość
                      > tramwajów

Ciekawe rzeczy piszesz. Ja akurat widziałem całkiem sporo wypadków na wszystkich
                      omawianych przejściach i przejazdach - w tym kilka śmiertelnych. Może za rzadko
                      z domu wychodzisz? Jeśli ograniczyć szybkość tramwajów jak na Szewskiej, to
                      należałoby tak zrobić na całym odcinku Biskupin - Kopernika. Ciekawe, ile
                      trwałaby podróż? Dlatego, niestety, więcej sensu ma ograniczenie liczby przejść
                      i przejazdów. Wyjściem niejako pośrednim jest instalacja samoczynnej
                      sygnalizacji przejazdowej, a może nawet półrogatek na szczególnie uczęszczanych
                      i niebezpiecznych przejazdach. Ideałem byłyby oczywiście przejścia
                      bezkolizyjne... Co by jednak nie było, żyjemy w mieście, a nie na jakimś
                      zadupiu, więc często dodatkowe 550 m trzeba przedreptać, albo pójść do innego
                      sklepu. Jeśli jest tak poważny problem, jak piszesz, to otwórz w swoim domku
                      mały sklepik - sukces biznesowy zapewniony, ja też będę robił zakupy, jak piwo
                      "Lwówek" będziesz miał.
                      • Gość: Sąsiad Re: Skody IP: *.wroclaw.mm.pl 06.03.07, 06:25
                        A ty myślisz że całe życie będziesz młody i sprawny.Są ludzie którzy muszą
                        zrobić zakupy żeby żyć.Dla człowieka niepełnosprawnego przejście nawet 50
                        metrów to wyprawa pelna cierpiń.Dlaczego mieszkańcy Abramowskiego czy
                        Mielczarskiego mogą chodzić bez problemów .Ty proponujesz mi otwarcie sklepu z
                        piwem dla tych niepełnosprawnych i schorowanych a ja martwię sie żeby ci ludzie
                        mieli łatwy dostęp np. do apteki albo piekarni.I taka jest między nami
                        różnica.W calej Europie są ułatwienia dla inwalidów nawet kosztem ludzi
                        sprawnych
                        • kolejar Przejścia 06.03.07, 15:50
                          Gość portalu: Sąsiad napisał(a):
                          Dlaczego mieszkańcy Abramowskiego czy
                          > Mielczarskiego mogą chodzić bez problemów .Ty proponujesz mi otwarcie sklepu z
                          > piwem dla tych niepełnosprawnych i schorowanych a ja martwię sie żeby ci ludzie
                          >
                          > mieli łatwy dostęp np. do apteki albo piekarni.I taka jest między nami
                          > różnica.W calej Europie są ułatwienia dla inwalidów nawet kosztem ludzi
                          > sprawnych

Na Mielczarskiego i Abramowskiego są przejazdy dla samochodów i twierdzę, że o
                          jeden za dużo. Wystarczyłby dobrze zabezpieczony przejazd z przejściem na
                          Abramowskiego.
                          Proponuję Ci otwarcie sklepu ogólnospożywczego - m.in. z piwem (dla mnie :) ),
                          ale także ze świeżym pieczywem z dobrej piekarni, mlekiem itd.
                          Przejście na Stefczyka było niebezpieczne właśnie dla ludzi starszych i
                          schorowanych. Oni często niedowidzą i niedosłyszą, jak tram jedzie i dzwoni. I
                          to właśnie oni w 90% są ofiarami wypadków. Zauważ też, że widoczność w tym
                          miejscu jest fatalna - z jednej strony krzaki, z drugiej szpaler drzew. Pewnie
                          zaraz stwierdzisz: to powycinać! I wtedy naprawdę się poróżnimy.
                          Tak, ułatwienia być powinny, dlatego proponuję sygnalizację przejazdową +
                          półrogatki samoczynne. Nie ograniczenie szybkości tramów do 5 km/h, bo wtedy w
                          ogóle jakakolwiek komunikacja miejska straciłaby sens - z buta szybciej.
                          Najlepsze byłyby oczywiście przejścia 2-poziomowe z wygodnymi podjazdami, albo
                          windami dla niepełnosprawnych. Drogo? Sam sobie odpowiedziałeś - pokryjemy to z
                          naszych podatków, może zrobimy składkę społeczną. Ja jestem za.
                          • Gość: F.S Re: Przejścia IP: *.wroclaw.mm.pl 06.03.07, 16:31
                            Ostatni wypadek na tym przejściu ale nie na torach tylko na jezdni był 27.05.
                            1975r co jest do sprawdzenia.Na torach W Tym Miejscu nic się nie wydarzyło.A co
                            do tego piwa i innych propozycji skierowanych przez ciebie do niepełnosprawnych
                            to ci powiem tyle ,one wszystkie świadczą bardzo źle o tobie.
                            • kolejar Re: Przejścia 08.03.07, 00:59
                              Gość portalu: F.S napisał(a):
                              Na torach W Tym Miejscu nic się nie wydarzyło.

Nieprawda. Pozostałą część postu pozostawiam bez odpowiedzi. I zamykam dyskusję
                              z Tobą. Masz u mnie bana do czasu, aż ochłoniesz ze swojej pychy wkurzonego na
                              świat przemądrzałka. Tylko przestań się wyładowywać na Bogu ducha winnych
                              niepełnosprawnych - oni nie potrzebują Twojej pomocy, lepiej pomóż sobie.
        • Gość: darao Re: Skody IP: *.magma-net.pl 05.03.07, 01:38
          Gość portalu: perian napisał(a):

> Obecnie jeszcze można na 2, ale tylko ze względu na skróconą trasę tejże linii.

Niestety nie ma szans zobaczenia skód na trasi lini nr 2, ponieważ nie zmieściłyby sie one na skręcie koło Ogrodu Botanicznego. Ktoś mądry zaprojektował zbyt blisko torowiska krawężniki...
          • Gość: perian Re: Skody IP: *.as.kn.pl 05.03.07, 15:39
            Dzięki za info, byłem ciekaw, co dały pomiary skrajni na linii 2.
            • embriao Re: Skody 06.03.07, 16:31
              Kto opiniuje te projekty :D
              • Gość: perian Re: Skody IP: *.as.kn.pl 06.03.07, 17:00
                W zasadzie są 2 możliwości:
                1) nikt
                2) dyletant
                • Gość: Martix Re: Nazwa Skody 16 T IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.07, 17:30
                  Na jednej ze znanych stron komunikacyjnych pokazano relację z jednej z
                  międzynarodowych wystaw pojazdów szynowych.Są tam różne marki produkujące
                  tramwaje,jest SIEMENS COMBINO,nasza PESSA,firma z byłej Jugosławii,jakaś mniej
                  znana firma Leoni z Niemiec.Jest i Czeska Skoda z tramwajem 05 dla Włochów i 14
                  T dla Pragi.Opisana jest śmiesznie-przód przypomina Muminka,sympatycznego
                  hipcia z dobranocki.Możecie nie wierzyć,ale ja wcześniej też sobie tak
                  skojarzyłem.Czy pasuje wam taka nazwa dla naszego 16 T?
                  Na marginesie:Ta nasza Skoda na tle tych nowych tramów dla Niemiec Leoni
                  wygląda cudownie,doprawdy!
                  • kolejar Re: Nazwa Skody 16 T 09.03.07, 07:18
                    Gość portalu: Martix napisał(a):
                    > Na marginesie:Ta nasza Skoda na tle tych nowych tramów dla Niemiec Leoni
                    > wygląda cudownie,doprawdy!

No, nie dziw się. Skoda to wyrób profesjonalny, a Leoni to po prostu niemiecki
                    205 WR AS - twór tamtejszego Protramu z miasta Leipzig. Najważniejsze, co w
                    środku siedzi, czyje są wózki, drzwi itd. Starodawny, kanciasty, małoestetyczny
                    (na dzisiejsze czasy) wygląd o niczym nie świadczy. Plastikowe modernizacje 105N
                    na Trabanty też o niczym nie świadczą (rozruch oporowy z rozrusznikiem bębnowym
                    ACEC z 1959). Co do wyglądu polecam elektrowozy w rodzaju CC 6500, BB 15000, czy
                    coś w tym rodzaju - jak tram 102N zwany Kanciakiem vel Wiatrówką :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka