straszliwywypadek 25.12.24, 14:41 Fajna jest. Wygodna, szybka, nie psuje się i ma ładny niebieski kolor. I ma duży bagażnik. Ma 102 konie i jeździ bezawaryjnie od 2009 roku. Po co robić "lepsze" samochody, skoro już taki jest. Dobry i sprawdzony? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
straszliwywypadek Re: Skoda octavia kombi 25.12.24, 17:52 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Bo jest nudny? > Mnie się nie znudził. I przynajmniej ma przyciski i pokrętła a nie głupkowaty ekran dotykowy. I najważniejsze - popielniczkę ma! A nawet dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Skoda octavia kombi 25.12.24, 17:59 Przymusił cię admin do zabrania głosu na tym forum, oprócz wypisywania durnych skojarzeń. Miałem niebieskiego Opla, nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Skoda octavia kombi 25.12.24, 18:31 hrasier_2 napisał: >Miałem niebieskiego Opla, nigdy więcej. Skoda to Skoda a nie jakiś Opel. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Skoda octavia kombi 26.12.24, 11:21 xstefciax napisała: > Też tak uważam. Miałam skodę. > A w jakim kolorze? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Skoda octavia kombi 26.12.24, 11:35 W kolorze blu- tak mi się skojarzyło😂 Odpowiedz Link Zgłoś
xstefciax Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 12:26 Chciałam czerwoną , a że nie było, to wzięliśmy" zbliżony", zielony:-) Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Skoda octavia kombi 26.12.24, 18:23 hrasier_2 napisał: > Przymusił cię admin do zabrania głosu na tym forum, oprócz wypisywania durnych > skojarzeń. Miałem niebieskiego Opla, nigdy więcej. Też bym nigdy niebieskiego nie kupił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 26.12.24, 12:17 Mam i ja Czarna kombi .2fl 2010 r. i 122 kucy na turbinie. Aktualnie jako wóz budowlano-transportowy. Płyty g-k na dachu. Piasek i kostka brukowa w środku. Nie mam chęci jej sprzedawać. Wiele wspomnień wakacyjno-wycieczkowych. Wielokrotnie pokonywała Brener, Sellę i wiele innych. Chorwacja i Węgry z małymi dziećmi. Sanki, łóżeczka i rowerki w środku. A narty na dachu. Zawsze pomieściła i dowiozła. Pomimo, że była obrzygiwana i nie tylko. Chyba ma dożywocie u mnie, do końca jej lub mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 26.12.24, 12:28 I nawiązując do poprzedniego wątku, te 122 koni i 200 Nm na turbinie wystarcza na co dzień i wakacje. (zmierzone po dotarciu 137 koni i 235 Nm - wtedy Vw dawał jeszcze gifty w silnikach). Spokojnie można lecieć licznikowe 140 na szóstce, poniżej 3 tys. obrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 13:59 Czyli nie 122 ale 127. To jakby ponad 20 więcej Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 14:51 Zazdro!!!! Zawsze chciałem mieć Skodę. Niestety kapelusze drogie a do tego nawet w kowbojskim wyglądam jak pół dupy zza krzaka. Fabia, Octavia, Felicia... 😍😍😍🙄🙄🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 20:24 Pierwsze auto którym kierowałem to była 100, o zgrozo na kolanach u wujka - nie sięgałem pedałów Potem dostałem 110 na baterie, z otwieranymi drzwiami, którą matka przywiozła z Czechosłowacji. Ojciec miał 105l, potem w domu była favorytka, którą dojeżdżałem za młodego. No i te czarne kombi. To wszystkie skody, do których się przyznaję. Aha, jeszcze żona miała służbowego rapida 1,4 tdi (chyba 3 cylindry) - wynalazek szatana. Kilkanaście lat temu Skoda miała niezłe good value for money. Ale to se ne vrati. Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 20:27 Z rachunku sumienia wychodzi, że jestem skodziarzem. Proszę o łagodny wymiar kapelusza Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 20:40 To u mnie odwrotnie Skody jakoś do mnie trafiały (100s, 105s, favorit) a ja miałem z nimi same problemy W sumie jedyna zaleta jaka pamiętam to to że w 105s siedzenia rozkładały się na płask i spałem w aucie pare tyg dorabiając w Niemczech na dachach. Spało się w lesie. Kąpało w pobliskim jeziorku ale za to 13 dem na godzinę i ok 150 za dniówkę przy zrywaniu dachow. I dorobiłem się takiej urazy do skod że choćby za darmo dawali to nie chce a i w sumie są tyko dwie w ostatnich 20 latach które mi się podobają- yeti i roomster Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 20:47 A ja mam z favorytką miłe wspomnienia, też w niej spałem ( nie dokładnie) i to nie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 20:52 W skodzie? To przynajmniej możesz być na 300% pewien że poleciała na Twoja osobowość a nie na auto Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 21:11 Nie pamiętasz czym była w 1991 r. nowa favorytka. Tak jak dziś nowe A6 :). W 1990 roku na całe technikum i zawodówkę (jakieś osiemset chłopa) tylko dwóch miało swój samochód. Ja miałem nowego malucha i syn właścicieli hurtowni dywanów - cliówkę. Jak pod naszą szkołę podjeżdżał po ówczesną pannę początkujący, dobrze rokujący hokeista Czerkawski, nową Primerą wrażenie było jakby lądowało ufo. Ps. Przed favorytką jeździłem,, tavrią ( kto to zna), również ochrzczoną .... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 21:19 W 91 roku przesiadłem się z malucha do 105s. Oczywiście oczywiście miała już z 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 21:22 Pod koniec 1991 roku nowa favorytka kosztowała coś około 40 średnich pensji ( 70 mln przy 1,8 mln). Dzisiaj przy aktualnej średniej byłoby to około 300.000 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 21:34 Ile to w walucie było wazniesze..Bo w pierwszej robocie w Bawarii miałem 25 dem dniowki w 91 roku. Czyli jakieś 200 tys pln dziennie :D jaja jak teraz to pisze Wychodziło mi ok 750 dem miesięcznie, nie umiałem nic, nie znałem języka i musiałem frycowe przez parę msc płacić A na koniec kupiłem vw derby za 150 dem, a facet co mi go sprzedawał tak się przejął ze nawet się nie targowałem że zatankował mi go do pełna:) 76 rocznik chyba Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 21:23 trypel napisał: > W skodzie? To przynajmniej możesz być na 300% pewien że poleciała na Twoja osob > owość a nie na auto No nie wiem... Ja mam jednak więcej % pewności gdyż miałem w tej sprawie Waedburga i to 2 suwa... Choć mnie wtedy wiele więcej suwow nie trzeba było 🤣🤣🤣 W sumie jak na to z tej perspektywy patrzeć, to to byl mój pierwszy samochód typu suw. > > Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 21:28 Kochanie, przecież to dwusuw, niby ilu suwow się spodziewałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
skitenis Re: Skoda octavia kombi 28.12.24, 21:30 Ale jaka lubrykacja była - mixol bezpośrednio w etylinie. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Skoda octavia kombi 31.12.24, 15:45 galtomone napisał: > Niestety kapelusze drogie a do tego nawet w kowbojskim wyglądam jak pół dupy zz > a krzaka. Berety tańsze i każdy w nich dobrze wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Skoda octavia kombi 31.12.24, 16:29 straszliwywypadek napisał: > galtomone napisał: > > Niestety kapelusze drogie a do tego nawet w kowbojskim wyglądam jak pół d > upy zz > > a krzaka. > > > Berety tańsze i każdy w nich dobrze wygląda. Na chuj mi beret jak nie jem ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Skoda octavia kombi 31.12.24, 16:56 galtomone napisał: > Na chuj mi beret jak nie jem ziemniaków? Porządny beret ma antenkę, która służy jako piorunochron. Taki beret może ocalić ci życie w czasie burzy z piorunami. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Skoda octavia kombi 31.12.24, 20:32 Miałem służbowe Octavie Tour i Octavie II przedliftową, nudne proste dupowozy, które jakością użytych materiałów nie grzeszyły. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Skoda octavia kombi 31.12.24, 21:29 only_the_godfather napisał: > Miałem służbowe Octavie Tour i Octavie II przedliftową, nudne proste dupowozy, > które jakością użytych materiałów nie grzeszyły. > Wcześniej miałem citroena xm. Trzy litry w automacie. Po nim wszystkie samochody wydają się prostymi, nudnymi dupowozami Odpowiedz Link Zgłoś