Dodaj do ulubionych

Rower to zdrowie :D :D :D

24.04.07, 10:13
Obrazek: ul. Legnicka, ścieżka rowerowa, po ścieżce jedzie miłośnik zapalenia stawów kolanowych i rozedmy płuc czyli rowerzysta. Nieważne, że pedałując przspiesza oddech i tym samym wciąga w płucka większe ilości substancji powszechnie znanych jako szkodliwe. Żeby było zabawniej - tenże miłośnik ekologicznych środków transportu z ekstazą wypisaną na twarzy... pali papierosa.
To ja jednak wolę tego pogardzanego blachosmroda, gdzie w klimatyzowanym wnętrzu oddycham powietrzem przepuszczonym przez filtry. Bez papierosowego smrodu i wciąganych przerośniętymi płucamni spalin. :)
Obserwuj wątek
    • kklement Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 10:21
      A ja powiem tak: chwała mu. Chwała mu za to, że jedzie ścieżką rowerową. Bo
      inni pchają się na jezdnie. Także wtedy, gdy obok jest ścieżka rowerowa. Nawet
      na Legnickiej, gdzie ruch samochodowy odbywa się z prędkością 70 km/h ( wg
      znaków ) lub większą.
      Tak więc ja nie mam nic do rowerzystów, nawet gdyby jadąc na rowerze walili
      sobie w żyłę kompot, o ile jadą trasami dla nich przeznaczonymi :)
      • knut007 Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 10:25
        okazuje się że najwięcej ścieżek rowerowych liczonych w kilometrach prowadzi do
        berlińskiego zoo w stolicy tego kraju
    • Gość: fakir Re: Rower to zdrowie :D :D :D IP: 217.153.72.* 24.04.07, 10:44
      no i co z tego?
      taki sam samobójca jak ci, co w szkodliwej dla zdrowia samochodowej (nie tylko)
      klimie palą w nalepsze. I za jednych, i za drugich zapłacimy poprzez zwiększone
      koszty ich leczenia...
    • mar-tsin Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 10:48
      obrazek: siedzi fazet w aucie w korku na Kazimierza Wielkiego, gorąco jak
      diabli, wszytskie okna pootwierane, do auta wpływa aromat spalin i topiącego się
      asfaltu, na który pada popiół z palonego przez kierowcę papierosa. Ekologiczna
      idylla.
      • knut007 Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 10:50
        badania pokazują, że najbardziej ekologiczne powietrze występuje pod mostem
        milenijnym, jeśli jest ktoś zainteresowany, gdyż jest tam mikroklimat, ale to
        we wrocławiu, bo w berlinie utworzono specjalną strefę klimatyczną w zoo
    • wromario Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 11:12
      de.viant napisał:

> To ja jednak wolę tego pogardzanego blachosmroda, gdzie w klimatyzowanym wnętrz
      > u oddycham powietrzem przepuszczonym przez filtry. Bez papierosowego smrodu i w
      > ciąganych przerośniętymi płucamni spalin. :)

Każdego dnia godzinami w korku.
      Na zdrowie.
      • Gość: :-O Re: Rower to zdrowie :D :D :D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.07, 11:54
        W jakim korku?
    • Gość: Mikołaj Re: Rower to zdrowie :D :D :D IP: 193.0.242.* 24.04.07, 12:07
      > Nieważne, że pedałując przspi
      > esza oddech i tym samym wciąga w płucka większe ilości substancji powszechnie z
      > nanych jako szkodliwe.

Nie. Stężenie substancji jakichkowliek we wdychanym powietrzu w najmniejszym
      nawet stopniu nie zależy od szybkości oddechu.
      • Gość: - Re: Rower to zdrowie :D :D :D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.07, 12:34
        Stężenie nie, ale ilośc tak.

Oczywiście z drugiej strony rowerzysta szybciej przebywa tę drogę, więc czas
        wdychania większych ilości brudów jest krótszy. Ale też przy wysiłku może te
        brudy intensywniej wchłaniać do organizmu. Trudno skalkulować jednoznacznie.
    • garym Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 14:22
      1. Sciezka rowerowa jest mimo wszystko troche oddalona od drogi a wylot spalin
      samochodowych (szczegolnie najbardziej zanieczyszczajacych autobusow i
      ciezarowek) jest skierowana w przeciwnym kierunku, wiec stezenie spalin na
      drodze rowerzysty jest mniejsze.
      2. Rowerzysta pobiera powietrze z wyzszego punktu niz samochod, a spaliny sa
      dosyc ciezkie i najwieksze stezenie jest tuz przy drodze, tam gdzie jest wlot
      powietrza do samochodu.
      3. Filtry owszem chronia ale glownie od pylkow i kurzu. Nie wiem czy chronia
      tez od subtancji toksycznych zawartych w spalinach.
      4. Rower raczej porusza sie, a nie stoi wiec czas narazenia na spaliny jest
      krotszy. Nie musi tez stawac na skrzyzowaniu bezposrednio za smrodliwymi
      ciezarowkami, ktore przy ruszaniu wydzielaja najwiecej spalin.
      5. Rowerem mozna wybrac czesto szlak mniej ruchliwymi ulicami lub sciezkami
      parkowymi.
      6. Papieros owszem niezbyt wskazany i malo kulturalny, ale mimo wszystko lepiej
      palic na otwartej przestrzeni (o ile dym nie leci na inncyh) niz w zamknietym
      samochodzie, czesto z dziecmi na tylnym fotelu.
      • Gość: ogień Re: Rower to zdrowie :D :D :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 14:54
        >2. Rowerzysta pobiera powietrze z wyzszego punktu niz samochod, a spaliny sa
        >dosyc ciezkie i najwieksze stezenie jest tuz przy drodze, tam gdzie jest wlot
        >powietrza do samochodu.

raczej nie bo i tak się wszystko miesza, poza tym są ogrzane i lecą do góry.
        • palya Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 15:37
          bzdura! najwieksze stężenie spalin jest do wysokości 0.5 metra nad powierzchnią
          drogi! a temperatura tu nie ma nic do rzeczy jesli w gre wchodzi cięzar
          (spaliny są pełne tlenków metali)
          rowerzystę jak najbardziej popieram (no moze tego papieroska bym wywaliła), czy
          lepiej byłoby gdyby plaszczył tyłek w następnym aucie i zwiekszał korki???
          • guarana83 Re: Rower to zdrowie :D :D :D 24.04.07, 18:03
            w Danii czy Holandii wszyscy jeżdżą rowerami i bardzo to sobie cenią
            a ja zamierzam jeździć do pracy na rowerze albo rolkach
            przynajmniej tyłek mi sadłem nie obrośnie...jak co poniektórym
    • Gość: jekdok Definicja rowerzysty rewelacyjna, ale czy pełna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 00:04
      de.viant napisał:

> Obrazek: ul. Legnicka, ścieżka rowerowa, po ścieżce jedzie miłośnik zapalenia
      > stawów kolanowych i rozedmy płuc czyli rowerzysta.

Zapomniałeś chyba o hemoroidach, żylakach, wrzodach na sempiternie i odciskach na rękach, sztywnych nadgarstkach, łokciach i barkach, garbie, łysinie, zapaleniu zatok, uszu, spojówek i nerek, ciałach obcych w oczach, nosie i uszach, moczeniu nocnym i dziennym oraz ogólnym zidioceniu. Rozumiem, że tylko lenistwo (wrodzone?) powstrzymało Cię również przed wzmianką o tikach nerwowych, maniach prześladowczych i rozstroju nerwowym, czego skutkiem oczywistym są nałogi, z których dopatrzyłeś sie tylko jednego. Ale gdybyś przyjrzał się źrenicom tego nieszczęśnika to "ekstaza wypisana na twarzy" stałaby się bardziej zrozumiała, bo to bynajmniej nie od papierosa, który rasowemu rowerzyście służy do trzymania się - w końcu musi się czegoś trzymać jadąc tylko na dwóch kółkach a nie na czterech.
      Ja wprawdzie nie próbowałem palić na rowerze ale głównie dlatego, że nie palę również w samochodzie, domu i w ogóle nigdzie, a do trzymania się mam smycz jak jadę ze swoim sukinsynem, a gdy bez niego - trzymam się prawej strony.
      Przypuszczam, że obiekt Twoich obserwacji jest równie świadomy zalet klimatyzacji jak Ty i również uległ jej czarowi - klimatyzując swe wnętrze przesuszonym powietrzem przepuszczonym przez filtr. W sposób znacznie tańszy a równie skuteczny zapewnił swemu wnętrzu także odpowiednią różnicę temperatur. Troszkę gorzej z grzybami i bakteriami, które rozwijają się komfortowo w instalacjach klimatyzacyjnych a w papierosach nieszczególnie, ale te braki rekompensują z nawiązką różne związki bardziej i mniej aromatyczne, które skutki mogą wywołac podobne.

A troszkę poważniej: wg. Marka Twaina: „papieros jest to papierowa rurka napełniona suszonym zielem, na której jednym końcu znajduje się ogień, a na drugim - głupiec...”. Jeżeli takie jak powyżej wnioski wyciągasz z widoku jednego z nich na rowerze to co powiesz o tym (łomatkoboskajezusiemaryjo ;-)))?

www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=96&ShowArticleId=31454
      www.audiostereo.pl/Przez_moje_auto_choruja_ludzie_32951.html
      • Gość: Jasiek Srasiek E, tam!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 00:21
        A ja tam wolę dwa pedały.... mojego roweru. Można nacisnąć i być hen, hen.
        • Gość: kotek Re: E, tam!! IP: *.as.kn.pl 25.04.07, 14:54
          Rowerem po ścieżce..hmm...
          Tia, oduczyłam się po ulicy jeździć, po tym jak pijany idiota mnie potrącił -
          jego wina była:(
          Oduczyłam się po chodniku jeździć, po tym jak oberwałam parasolką od starszej
          pani - moja wina, po chodnikach jeździć sie nie powinno...
          Oduczyłam się jeździc po ścieżkach rowerowych, bo albo stoją na nich samochody,
          albo spacerują matki z wózkami, albo babinki, które tylko wyglądają niegroźnie -
          dzisiaj mnie taka jedna zbluzgała od najgorszych, bo ośmieliłam się jej zwrócić
          uwagę, że idzie po ścieżce, chociaż chodnik obok - wina niby nie moja, ale ona
          i tak głośniej krzyczała...
          I proszę mądrych, by mi powiedzieli, którędy ja mam jeździć??!!
          • de.viant Re: E, tam!! 25.04.07, 15:14
            Obrazek: skrzyżowanie ul. Grodzkiej ze zjazdem z mostu Uniwersyteckiego. Dla samochodów jadących wzdłuż budynku Uniwersystetu zapala się zielone światło. W tym samym czasie z bramy prowadzącej na pl. Uniwersytecki wyskakuje rowerzysta - kamikaze. Lawirując pomiędzy gwałtownie hamującymi samochodami przejeżdża skrzyżowanie i wjżdża na most.

P.S.
            Śmiejcie się, plujcie, gryźcie i kopcie - po mnie to spływa. :) Wątek powstał aby piętnować zidiociałych rowerzystów i jeśli tylko bedę świadkiem zdarzenia z udziałem takiego osobnika - opiszę je tutaj. Miłego dnia wszystkim toczącym pianę z pysków życzę :)
            I jeszcze jedno: nigdzie nie wspomniałęm, że palę. Wręcz przeciwnie. jestem zagorzałym wrogiem tytoniowego nałogu.
            • Gość: w Re: E, tam!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:22
              eee... no. kolega widac dostal nowy samochod z klimatyzacja. gratuluje,
              gratuluje. Ile wyciaga na setke??? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka