Dodaj do ulubionych

Synchronizacja świateł na Grunwaldzie

IP: 217.153.82.* 28.04.07, 10:45
To jest tragedia. Np aby przejechać 700 z Piastowskiej w kierunku Mostu
Szczytnickiego potrzeba było 30 minut, bo zielone światło nie trwa dłużej niż
5 sekund. Rozumiem, że to jest trudne ale chyba nie pierwszy raz ktoś ustala
cykl świateł. Specjaliści...
Obserwuj wątek
    • Gość: g625 Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: 212.127.94.* 28.04.07, 15:11
      pdczas, gdy dla kierunku ze szczytnickiego swiatlo jest tak dlugo, ze nic juz
      nie jedzie.
      • Gość: wr Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.lanet.net.pl 28.04.07, 21:09
        Oj tak, pełna zgoda.
        A sytuacja się jeszcze pogorszyła, bo tam jest wyjazd z pasażu.
        ZMIEŃCIE TE ŚWIATŁA! Proszę.
      • Gość: g625 Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: 212.127.94.* 28.04.07, 21:17
        ale po zastanowieniu mysle, ze moze tu chodzi o to, aby ograniczyc ruch poza
        glownymi ulicami? jesli taki byl zamysl, to bardzo dobrze!
        • Gość: wr Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.lanet.net.pl 29.04.07, 09:52
          ??????
          jak ograniczyć ruch poza głównymi ulicami, przecież przez to właśnie te boczne
          uliczki są totalnie zapchane.
          • svarte_sjel Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie 29.04.07, 11:02
            Gość portalu: wr napisał(a):
            > jak ograniczyć ruch poza głównymi ulicami, przecież przez to właśnie te boczne
            > uliczki są totalnie zapchane.

Hmm. Do czasu, aż wszyscy zaczną je szerokim łukiem omijać.
            • Gość: wr Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.lanet.net.pl 29.04.07, 11:04
              Ale ich nie da się ominąc, bo tam jest wyjazd z paażu i jedyna możliwość to
              dojazd do ronda.
              CZarno to widzę, jak będą jakieś szczyty handlowe, przed świemi, itd.
              • Gość: g625 Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: 212.127.94.* 29.04.07, 17:37
                mozna - chocby tramwajem za pare dni :D
    • rw.wro wyluzujcie!!! 02.05.07, 20:35
      a po co chodzić do tego pasażu??? co za unikaty tam sprzedają? chcecie jakimś
      kretynom nabijać kasę, to łaźcie do pasażów, galerii i arkad, tylko zastanówcie
      się po co. i nie jęczcie, że całe miasto nie jest podporządkowane jakimś
      idiotycznym molohom handlowym. jeszcze tego by brakowało, żeby auta
      w(y)jeżdżające do/z jakichć centrów handlowych włączały na fotokomórkę
      uprzywilejowane dla siebie światło - to by była dopiero paranoja.
      • Gość: mia Re: wyluzujcie!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:04
        z twojej wypowiedzi wnioskuje, ze chec odwiedzenia pasazu jest jedyna przyczyna jazdy przez rondo od strony piastowskiej
        musze cie rozczarowac - jedyny raz kiedy tamtedy probowalam przejechac mial miejsce jeszcze przed otwarciem pasazu
        jechalam tamtedy po raz 1szy od co najmniej roku (wilka radosc,ze nie musze codziennie) i przyznaje, ze inteligentna CZERWONA FALA robi wrazenie
        skrzyzowanie sie zatyka nawet przy niewielkim ruchu

co gorsze, nie wiedzialam o braku mozliwosci skretu w prawo z grunwaldzkiej w norwida i zostalam ukarana koniecznoscia powtorki z rozrywki, zeby przy drugim podejsciu dostac sie na norwida od strony curie-sklodowskiej
        dzieki temu zwiedzilam caly remontowany obszar - grunwaldzka, most szczytnicki, po czym zawrocilam na wojciecha z brudzewa, znowu most, grunwaldzka, rondo i tym razem cierpliwie poczekalam na ostatnim czerwonym...
        dobrze, ze byl to dzien wolny od pracy...
        • Gość: Neo[EZN] Re: wyluzujcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:07
          > co gorsze, nie wiedzialam o braku mozliwosci skretu w prawo z grunwaldzkiej w
          n
          > orwida i zostalam ukarana koniecznoscia powtorki z rozrywki, zeby przy drugim
          p
          > odejsciu dostac sie na norwida od strony curie-sklodowskiej

No nic dziwnego bo od kilkudziesięciu lat nie istnieje skrzyżowanie
          Grunwaldzkiej z Norwida.

Swoją drogą podziwiam ludzi za to, że lubią tak stać na Piastowskiej i potem
          narzekać zamiast przejechać kilka ulic dalej i poszukać lepszej drogi.

Piastowską można objechać na wiele sposobów i to w którym kierunku nie
          chciałoby się jechać.

Z Piastowskiej do ZOO, centrum albo m.Szczytnickiego? Żaden problem! Dobijamy
          do Szczytnickiej i od strony Szczytnickiej przejeżdżamy przez plac.
          Źle? Korek przy jaju od strony Szczytnickiej? Żaden problem! Skręcamy w
          Grunwaldzką, dobijamy do Bujwida, skręcamy w prawo na oś Grunwaldzką i przy
          skrzyżowaniu z Norwida możemy wybrać - czy zawracamy i jedziemy do
          m.Szczytnickiego czy może chcemy jechać do jaja.

Tyle jest możliwości ale nie... lepiej stać 20 minut na Piastowskiej niż
          nadłożyć drogi i pojechać jedną z wielu alternatywnych tras. Gorzej mają tylko
          ci, którzy jadą autobusem przez Piastowską no i na to nie ma rady...
          • Gość: dach3 Re: wyluzujcie!!! IP: *.akron.net.pl 09.05.07, 16:41
            "Źle? Korek przy jaju od strony Szczytnickiej? Żaden problem! Skręcamy w
            Grunwaldzką, dobijamy do Bujwida, skręcamy w prawo na oś Grunwaldzką i przy
            skrzyżowaniu z Norwida możemy wybrać - czy zawracamy i jedziemy do
            m.Szczytnickiego czy może chcemy jechać do jaja."
            Neo, to pewnie Tobie pokazywałem, że zawracasz w niedozwolonym miejscu :)
            Tak to jest jak się jeżdzi " na pamięć".Od paru dni na skrzyżowaniu oś
            grunwaldzka- Norwida możesz jechać tylko w ul. Norwida.Informuje Cię o tym znak
            o pasie do jazdy w lewo i sygnalizator kierunkowy zakazujący zawracania.
            To o czym piszesz obowiązywało do końca kwietnia i mogłoby być tak dalej
            upraszczając mi (i innym kierowcom) dojazd do pracy.

• Gość: Neo[EZN] Re: wyluzujcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 17:23
              > Neo, to pewnie Tobie pokazywałem, że zawracasz w niedozwolonym miejscu :)
              > Tak to jest jak się jeżdzi " na pamięć".Od paru dni na skrzyżowaniu oś
              > grunwaldzka- Norwida możesz jechać tylko w ul. Norwida.Informuje Cię o tym
              znak

Korzystałem z tego skrętu przed "długim weekendem" (wjazd w Norwida był wówczas
              zamknięty).

Jeśli nie można teraz zawrócić to jaki problem wjechać prosto w Norwida,
              zawrócić na Norwida i skręcić w prawo w oś Grunwaldzką w kierunku mostu
              Szczytnickiego? No chyba że Norwida jest jednokierunkowa ale wtedy można
              przejechać przez jajo Grunwaldzkie - nie widziałem żadnych korków od Kredki i
              Ołówka do jaja także szybciej tamtędy się przejedzie niż Piastowską...
    • Gość: Neo[EZN] Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:51
      Tam zielone trwa znacznie dłużej niż 5 sekund. Natomiast fatalnie ustawione są
      światła jadąc od m.Szczytnickiego do m.Grunwaldzkiego stoimy na każdych
      światłach po drodze - przy Bujwida, przy Norwida i przed jajem - z wjątkiem
      tych na samym środku jaja...
      • piast9 Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie 09.05.07, 15:06
        Gość portalu: Neo[EZN] napisał(a):

> Tam zielone trwa znacznie dłużej niż 5 sekund. Natomiast fatalnie ustawione są
        > światła jadąc od m.Szczytnickiego do m.Grunwaldzkiego stoimy na każdych
        > światłach po drodze - przy Bujwida, przy Norwida i przed jajem - z wjątkiem
        > tych na samym środku jaja...
        Ależ tak samo jest przy jeździe z Piastowskiej w stronę mostu Szczytnickiego.
        Jeśli tylko rondo jest troszkę zapełnione to na rondzie stoi się na 4 światłach
        - przed wjazdem, przed Skłodowskiej, po skręcie w Skłodowskiej i przy wylocie z
        ronda na pl. Grunwaldzki.

Dodatkowo fajna sprawa - ludzie wjeżdżający na rodno z Piastowskiej na rondo
        kolidują z jadącymi po rondzie w koło - ci zawracający na rondzie np. jadący od
        mostu Grunwaldzkiego w Skłodowskiej w kierunku Sczytnickiej. Ci drudzy nie mają
        żadnego sygnalizatora pokazującego czerwone.
        • Gość: Neo[EZN] Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 15:55
          > Dodatkowo fajna sprawa - ludzie wjeżdżający na rodno z Piastowskiej na rondo
          > kolidują z jadącymi po rondzie w koło - ci zawracający na rondzie np. jadący
          od
          > mostu Grunwaldzkiego w Skłodowskiej w kierunku Sczytnickiej. Ci drudzy nie
          mają
          > żadnego sygnalizatora pokazującego czerwone.

No właśnie wczoraj byłem nieco zdezorientowany gdy stałem na Piastowskiej przed
          jajem, zapaliło się zielone światło, ruszam a tam w tym samym czasie zaczynają
          jechać auta zakręcające na jaju. Tak nie powinno być bo na Piastowskiej stoją
          sygnalizatory kierunkowe S-3 (bezkolizyjny skręt w prawo).

Dodatkowo jadąc od m.Grunwaldzkiego wjeżdżamy na jajo i są światła przed wlotem
          Skłodowskiej Curie na jajo. Nad lewym pasem nie ma żadnych znaków poziomych /
          pionowych i światła, nad tym po prawej jest znak i światło. Popierniczone
          trochę. Z tego lewego zawraca się na na jaju a z prawego jedzie prosto lub
          wjedża w Piastowską? Skręcałem tak w niedzielę w Piastowską (z pasa po prawej)
          i jakiś debil trąbił na mnie - nie wiem o co mu chodziło...
      • robak_wroc Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie 10.05.07, 10:51

> Tam zielone trwa znacznie dłużej niż 5 sekund. Natomiast fatalnie ustawione są
        > światła jadąc od m.Szczytnickiego do m.Grunwaldzkiego stoimy na każdych
        > światłach po drodze - przy Bujwida, przy Norwida i przed jajem - z wjątkiem
        > tych na samym środku jaja...

cale to rondo jest popaprane nieco. jadac z piastowskiej w kierunku mostu
        grunwaldzkiego nie dosc, ze swiatla puszczaja bardzo krotko, to jeszcze jak juz
        jest zielone, to wszyscy jadacy od grunwaldzkiego i biskupina jadacy w kierunku
        mostu grunwaldzkiego NADAL jada co za tym idzie blokuja wyjazd na zielonym z
        piastowskiej. dlatego rondo nadaje sie do jezdzenia tylko w nocy. w dzien nalezy
        pojechac w grunwaldzka, potem szarzynskiego i dalej mostem pokoju, albo zamiast
        w szarzynskiego to wjechac w ladna, piwna, potem szczytnicka zawinac w kierunku
        polaka i dalej na most. mialo byc lepiej przez rondo, a jest obecnie stanowczo
        gorzej.
        • Gość: delphic Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.magma-net.pl 29.05.07, 21:09
          , potem szczytnicka zawinac w kierunku
          > polaka i dalej na most. mialo byc lepiej przez rondo, a jest obecnie stanowczo
          > gorzej.

Tylko ze z polaka nie wjedziesz na most grunwaldzki,
    • piast9 Coś się pozmieniało troszkę 10.05.07, 10:25
      Idąc od Artura w stronę PWr już nie trzeba przelatywać galopem aby nie czekać
      2min na środku. Ciekawe czy samochodowe rozwiązania też się zmieniły?
      • Gość: Neo[EZN] Coś jest nie tak z oznakowaniem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 10:33
        Wkleję to co napisałem na p.r.w.

Dzisiaj w nocy zmienili nieco organizację ruchu na pl.Grunwaldzkim a
        mianowicie jadąc od m.Grunwaldzkiego przed światłami wyjazdowymi z jaja w
        kierunku m.Szczytnickiego zwęzili lewy pas i powstało dziwne "coś" co jest
        jednym pasem a mieszczą się tam dwa auta i jeszcze zostaje sporo miejsca.

Tak to wygląda:
        wroclaw.hydral.com.pl/tmp/grunwald.gif
        Jaki jest tego efekt? Auto B skręca w lewo, auto A jedzie prosto. Dzisiaj
        miałem nieprzyjemność dwa razy przejeżdżać tamtędy (a potem "fantastycznie"
        stało się 15 minut w miejscu (!) przed m.Szczytnickim - znów jakaś kolizja?)
        i dwa razy omal nie dochodziło do stłuczek aut na jaju - prawe jechało w
        lewo, lewe - prosto.

Jeszcze do wczoraj nie było tego typu problemów bo auto A miało lewy pas do
        dyspozycji (co ciekawe bez światła i bez żadnych oznakowań poziomych i
        pionowych - zupełnie tak jak na rysunku tylko bez tych czerwonych krzyżyków)
        i z tego zamkniętego dzisiaj pasa mogło okrązyć jajo a auto B miało swój pas
        z którego mogło skręcić w lewo w Piastowską lub jechać prosto.

Ktoś mi powie jak tam teraz należy jeździć? ... bo tak popierniczone
        oznakowanie jest, że po dwóch okrążeniach wiem jedynie, żeby wjeżdżać na
        skrajny prawy pas bo tam nie ma problemów z rozgryzieniem oznakowania... Co
        to za idioci ustawiają te znaki? Jeszcze nie tak dawno temu szczytem głupoty
        było dwutygodniowe przeniesienie ruchu od Norwida do Bujwida na torowisko
        tramwajowe zostawiając sygnalizatory świetlne na jezdni, przez co kierowcy
        nie wiedzieli jak jeździć (też nie wiedziałem) - no ale to była nielegalna
        zmiana organizacji ruchu co mi powiedzieli w UM (przy okazji podziękowania
        za szybką reakcję).
        • piast9 Re: Coś jest nie tak z oznakowaniem... 10.05.07, 11:46

> Jaki jest tego efekt? Auto B skręca w lewo, auto A jedzie prosto.
          Auto B skręcając w lewo musi robić to zbliżywszy się do lewej krawędzi pasa.

Nie mniej jednak oznakowanie spaprane.
          • Gość: Neo[EZN] Re: Coś jest nie tak z oznakowaniem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 12:10
            > Auto B skręcając w lewo musi robić to zbliżywszy się do lewej krawędzi pasa.
            >
            > Nie mniej jednak oznakowanie spaprane.

Też tak myślę i dwa razy miałbym obity prawy bok auta bo jechałem prosto tak
            jak auto A. Napisałem maila do ZDiKu do Elwiry Nowak - ciekawe czy chociaż
            odpisze bo narazie na jeden wysłany mail nie miałem odpowiedzi.
            • Gość: Tomek Re: Coś jest nie tak z oznakowaniem... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.07, 14:22
              Ale to jest JEDEN pas - więc dlaczego idioci się pchają we dwóch na jeden?
    • Gość: g625 Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.tesco.pl 10.05.07, 11:48
      a moze najlepiej zrobic z tego RONDO, czyli wylaczyc swiatla? jakos na swiecie
      to dziala.
    • Gość: dec Re: Synchronizacja świateł niemal wszędzie IP: *.chello.pl 10.05.07, 22:47
      to tragedia- mam wrażenie ze ktoś postawił sobie za punkt honoru, żeby
      samochody zatrzymywały się na każdych światłach i stały tam najlepiej więcej
      niż jedną zmianę
      w normym kraju takim urzędnikom by podziękowano, ale my mieszkamy w Polsce
    • rw.wro Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie 11.05.07, 17:38
      popatrzcie na reklamy uświadamiające na przystanku tramów na jaju - jakiś
      dadaistyczny wizerunek przystanku autobusowego z podpisem: "każdego stać na
      szofera" - wystarczy się przesiąść na mpk i korki znikną...

tak, tak, wiem, musimy jednak wozić dupcię autkiem, bo najwygodniej byłoby
      podjechać prostu z łóżka pod biurko w pracy. swoją drogą, skąd wziąć samochód
      jeżdżący po schodach...
    • piast9 No i znowu ktoś pokręcił!!! 29.05.07, 13:33
      Znowu idąc od Artura w stronę PWr trzeba stać 2 cykle. Bez sensu. Samochody
      jadące Grunwaldem od strony Mostu Grunwaldzkiego spokojnie mogą postać na
      czerwonym z 15-20 sekund bo jajo i tak jest przez ten czas zajęte.
    • Gość: remont Re: Synchronizacja świateł na Grunwaldzie IP: *.biskupin.wroc.pl 30.05.07, 23:41
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka