Dodaj do ulubionych

Żegnaj Poltegorze

18.05.07, 09:39
dzisiaj opuszczam najwyższy budynek w mieście, prawie nikogo już tu nie
ma...szare pomazane ściany, powyciągane drzewa wokół, na bocznej ścianie
wspina się rusztowanie...położone szyny pod dźwig...brak ciepłej wody...
żegnaj...i do zobaczenia na SkyTower
Obserwuj wątek
    • 73b Re: Żegnaj Poltegorze 18.05.07, 09:45
      Ucałuj Poltegor ode mnie. :) Kiedyś pracowałem tam na 20-tym piętrze...
    • Gość: Boska Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.pdk.com.pl 18.05.07, 10:12
      I ja sie dzis zegnam.Trwamy na posterunku mimo trudnych rozbiórkowych
      warunków:).Poltegor jest w fazie agonalnej, mimo ze taki paskudny to troche mi
      go szkoda, że konczy zywot.Za pare godzin poczuje sie taki pusty w srodku.., bo
      nas tu juz nie bedzie, nasz dział jak kapitan- ze statku schodzi ostatni..
      Zegnaj Poltegorze, od poniedziałku bede cie pozdrawiac z Arkad.

• angela811 Re: Żegnaj Poltegorze 18.05.07, 10:17
      No i nastała chwila rozstania:(Czuję się "wyróżniona" ponieważ prawie jako
      ostatnia opuszczam ten historyczny budynek.
      • mr.wroclove Re: Żegnaj Poltegorze 18.05.07, 11:44
        za to poltegor odejdzie w blasku fleszy - na 1 czerwca zaplanowano
        spektakularne podpalenie budynku. pozar ma wybuchnac na 15 pietrze i beda go
        gasic jednostki strazy pozarnej z calej polski - w ramach cwiczen na
        wysokosciowcach. beda helikoptery, kamery, telebimy i wielkie widowisko.
        • Gość: ania Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.crowley.pl 18.05.07, 15:39
          o której ten pożar?
          • Gość: kasia Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.as.kn.pl 18.05.07, 19:22
            Panowie ze straży mówią że podpalenie będzie o 10.00 15 i 17 piętro.
      • starykot Re: Żegnaj Poltegorze 18.05.07, 13:19
        I ja godzinę temu wyszłam... Szkoda... Choć ciekawe, co nas czeka w Arkadach...
    • Gość: Nioch nioch Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.lanet.net.pl 18.05.07, 12:39
      Kto ma jeszcze okazje niech robi zdjęcia w środku! Za 3 miesiące te zdjecia bedą
      miały wartość historyczną!
    • Gość: q Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.media4.pl 18.05.07, 12:45
      lubię architekturę lat 70, modernizm, Berga, Poelziga, NatWest Tower, wrocławski
      Manhattan i tym podobne, ale to biedne brzydactwo niech sczeźnie w niebycie i
      niech zniknie na zawsze z naszej pamięci
      • Gość: Martix Re: Propozycja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 15:04
        Można teraz nakręcić w nim film typu:"Płonący wieżowiec" a potem zrobić
        spektakularne wysadzenie np.przy muzyce Jean-Michel Jarra.
      • Gość: Primex Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 17:35
        Byłem tam dziś kiedy montowali żurawia. Przesiedziałem na ławeczce cyba ze 2
        godziny :D

--------------------------------
        www.citywroc.info najświeższe zdjęcia POLTEGORU robione dzisiaj
        • mr.wroclove Re: Żegnaj Poltegorze 19.05.07, 11:47
          Tez wczoraj wszedlem do Poltegoru i robotnik zawiozl mnie winda na 21 pietro.
          Tak, tam gdzie bylo kiedys radio Eska, Aplauz i ciut nizej telewizja TEDE.
          Na samej gorze prawie nic juz nie zostalo. Drzwi poryrywane, sciany dzialowe sa
          demontowane, kable nawet powyrywane. Smutny widok, mimo wszystko.
    • Gość: Kuba rozpruwacz Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.zlotniki.pl 18.05.07, 19:38
      Jak możecie tak szydzić z Poltegoru! to już koniec mojego świata.Żegnaj
      Poltegorku na twoje miejsce postawią jakiegoś paskudnika o kolonialnej nazwie,a
      tfu!!!
      • Gość: Martix Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 20:38
        Jak wybudują SKY TOWER to zobaczysz że było warto zburzyć socjalistyczny
        POLTEGOR.Tego żurawia stawiają do burzenia POLTEGORU czy już dla SKY TOWER?
        • Gość: bartekwroclaw Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:43
          do burzenia poltegoru. polecam ta stronke www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=395929 nt poltegoru
          • Gość: bartekwroclaw Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:44
            wiele ciekawych informacji
            • Gość: bartekwroclaw Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 20:46
              badz strone www.citywroc.info/index.php?dzial=zdjecia/rozpol zdjecia z rozbiorki poltegora
      • Gość: JaS Re: Żegnaj Poltegorze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 23:06
        Gość portalu: Kuba rozpruwacz napisał(a):
        > Jak możecie tak szydzić z Poltegoru! to już koniec mojego świata.Żegnaj
        > Poltegorku na twoje miejsce postawią jakiegoś paskudnika

Wierz mi: nic brzydszego od Poltegoru nie mozna zbudowac. Mam do niego sentyment
        jako do miejsca pracy (od 1990 do 2000, najpierw XX pietro, potem XIX), ale nich
        legnie w gruzach.
    • mm_poznan A co z firmą Poltegor? 18.05.07, 20:39
      Będzie istnieć?

W tamtejszej Bibliotece Technicznej zbierałem materiały do pracy dyplomowej; w
      przeszłości to była doskonała biblioteka, choć już kapitalizm niszczył jej
      zasoby. Pozdrawiam bardzo miłe i życzliwe Panie Bibliotekarki z dawnych lat.
      No i co z unikalnymi zbiorami tej biblioteki się stało?
      • Gość: Martix Re: A co z firmą Poltegor? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 21:26
        Poltegor ma też budynek na Parkowej.I buduje się 4 piętrowy biurowiec POLTEGOR
        na Zwycięskiej.
      • Gość: Martix Re: Złote schody Poltegoru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.07, 21:35
        Nie zapomnę tego biegu.Odbyło się z 8 edycji,ja startowałem w dwóch.Jestem
        biegaczem i biegam przeważnie po płaskich terenach ale bez większego
        przygotowania postanowiłem tu pobiec.Po 10 piętrze przychodził taki kryzys
        jakby zaraz miało serce wyskoczyć z piersi a tu jeszcze 12.Na mecie człowiek
        długo odzyskiwał oddech,tak zatykało.Zawodników puszczano co 20 sekund i na
        górze dzięki kamerze było widać kto startuje.Przez te edycje przewinęło się
        wielu odważnych i starszych i młodszych zawodników.Rekordzistami byli tu Piotr
        Wyroba ze Zgorzelca i Jarosław Łazarowicz z Wrocławia który biegł i na wyższe
        budynki.
        Na górze POLTEGORU znajdował się bar z fajnym widokiem na całe miasto.Mam
        nadzieję,że jedno i drugie będzie w jeszcze wyższym SKY TOWER.
        • mr.wroclove Re: skok z poltegoru 19.05.07, 12:05
          z poltegoru skakano rowniez na bungy :)

e-bungy.pl/wrazenia.htm
          • Gość: gosc koniec poltegoru juz prawie nie istnieje IP: *.chello.pl 21.05.07, 19:44
            koniec poltegoru juz ogrodzony nikt nie ma wstepu po za pracownikami ktorzy go
            rozbieraja
            • Gość: pi Re: koniec poltegoru juz prawie nie istnieje IP: *.lanet.net.pl 21.05.07, 22:05
              przepracowalam w poltegorze dwa lata i mam sentyment do tego budynku. Te okna
              uszczelniane na tasme pakowa szara, zeby nie wialo zima i ten upal latem. A jak
              sie mialo otwarte okno, a na dworze wialo, to nieraz potrafilo nim obrocic pare
              razy, zrzucajac przy okazji kwiatki z relagow i podrywajac wszystkie dokumenty
              z biurka, ale i tak fajnie wspominam te czasy :)
              pa poltegorku
        • Gość: mn Re: Złote schody Poltegoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 10:39
          Ach to my mieliśmy ten barek/kantynę. To my jako pierwsi w 1991 roku
          powstawialiśmy podesty do widoków na trzy strony miasta. Potem libicki wsadził
          swoich różokrzyżowców.
          Ale historia zatoczyła koło, bo w latach 70 oglądałem z 9 piętra z Zielińskiego
          jak przez 10 lat budowali Poltegor, a potem z 23 piętra oglądałem swoje dawne
          mieszkanie...
          • Gość: ja Re: Złote schody Poltegoru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.05.07, 12:27
            Straszny był Poltegor. Przepracowałem tam 3 lata i nie zapomnę przeżyć w
            zacinającej się windzie, brudnych i śmierdzących toalet, drogiej knajpy ze
            średnim jedzeniem (nawet kelnerów nie mieli...), upiornego upału latem. Widok
            był za to piękny.
            • Gość: Przedszkolak Re: Złote schody Poltegoru IP: 84.40.217.* 22.05.07, 13:21
              mój ojciec tam pracowal w czasach kiedy Polegor byl jeszcze piekny. Mam same
              dobre wspomnienia.
              • Gość: ola Re: Złote schody Poltegoru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.07, 21:50
                słuchajcie a może umówimy się na wspólne oglądanie podpalanego Poltegoru i
                wspominki??? proponuję 1 czerwca na tyłach Hotelu Wrocław - gwarancja dobrego
                widoku... ja będę już o 9.30 :)
                • Gość: Primex Re: Złote schody Poltegoru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.07, 10:40
                  Hehe forumowicze SSC przychodzimy na działkę CP Grupo Prasa o 9.30 z aparatami
                  :)Na razie zapisało się 11 osób :P Redakcja www.citywroc.info będzie napewno :D

-------------------------------------------------
                  www.citywroc.info Wrocławskie wieżowce, biurowce, inwestycje
                  • Gość: kaczmar119-->barte Re: Złote schody Poltegoru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 22:46
                    o witam primex.no to moze zorganizujemy spotkanie dla wszystkich wroclawian.wspolne grillowanie i fotografowanie.miejsowki jak wypala to mamy dobre:) pozdrawiam takze citywroc;D
                    • Gość: Primex Re: Złote schody Poltegoru IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.07, 08:37
                      Kto się wybiera dziś na 10.00 na kolejny trening strażaków ?? Ja będę na 100% :D
                      • lola211 Re: Złote schody Poltegoru 25.05.07, 12:26
                        A w tej chwili nad Poltegorem lata helikopter:)i z jego brzucha na linach
                        opuszczaja sie jacys ludzie , na dach.
                        • lola211 Re: Złote schody Poltegoru 25.05.07, 12:59
                          O , i pali sie:),
    • aga1972 Re: Żegnaj Poltegorze 25.05.07, 13:07
      Dym z okna chyba na XV piętrze-chyba przygotowania przed 1 czerwca?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka