Dodaj do ulubionych

Prof. Chybicka buduje nową klinikę

11.06.07, 18:50
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • obseerwator Re: Prof. Chybicka buduje nową klinikę - sama ? 11.06.07, 19:23
      Sama buduję nową klinikę ?

czy zadłużona po uszy Akademia Medyczna - a w zasadzie zadłużone po uszy
      Państwowy Szpital Kliniczny nr 1 i Akedamicki Szpital Kliniczny mają pieniądze
      na inwestycję ?

No bo skąd pieniądze - koszt wybudowania szpitala to od 100 mln wzwyż.

Więc może by gazeta zapytała konretnie o źródła finansowania.

Bo inaczej można odnieśc wrażenie - z całym szacunkiem dla Pani Profesor - że
      nie było jej w mediach całe 2 miesiące i bardzo się za mediami stęskniła
      • Gość: ogórek Re: Prof. Chybicka buduje nową klinikę - sama ? IP: *.magma-net.pl 11.06.07, 19:26
        zdjęcie profesor to jakaś tragedia, ta kobieta nie jest ani stara ani brzydka a
        tak tutaj wygląda
        • tetlian Re: Prof. Chybicka buduje nową klinikę - sama ? 11.06.07, 19:38
          Chwała jej za pomysł.
          • obseerwator Re: Prof. Chybicka buduje nową klinikę - sama ? 11.06.07, 19:42
            chwała, ale co z konkretami - kto to będzie budował.

bo klinika to jest byt jakby wirtualny - jest po prostu jednostką wydziału
            akademii medycznej.

nie ma osobowości prawnej i nie może podejmowac zobowiązań.

więc pytam kto to będzie budował, kto to będzie finansował ?
      • kklement Hmmm... Nie jest to lekka przesada ? 11.06.07, 19:32
        "Bardzo dobrze wyposażona placówka jest już jednak za ciasna. Choć dzieci nie
        czekają w kolejce na przyjęcie (54 łóżka to wystarczająca liczba dla wszystkich
        potrzebujących), to warunki nie są optymalne: małe pomieszczenia, zła
        wentylacja, za mało naturalnego światła."

Hmmm, dla mnie to - przy całej powadze tematu -
        pachnie sporą przesadą. Wydawać pieniądze na budowę nowej kliniki z powodu złej
        wentylacji i zbyt małej ilości naturalnego światła ?

obseerwator napisał:
        > Bo inaczej można odnieśc wrażenie - z całym szacunkiem dla Pani Profesor - że
        > nie było jej w mediach całe 2 miesiące i bardzo się za mediami stęskniła

I to jest bardzo, ale to bardzo trafne spostrzeżenie.
        • Gość: nie PiS aty A co z personelem ? IP: 139.48.149.* 11.06.07, 19:42
          Kto chce pracowac za psie pieniedze?
        • Gość: gość Re: Hmmm... Nie jest to lekka przesada ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.07, 20:30
          kklement napisał:

> Hmmm, dla mnie to - przy całej powadze tematu -
          > pachnie sporą przesadą. Wydawać pieniądze na budowę nowej kliniki z powodu > złej
          > wentylacji i zbyt małej ilości naturalnego światła ?
          >
          Ciesz się, że nie musiałeś jako dziecko spędzić tam kilku miesięcy odcięty od świata pod działaniem ostrej chemioterapii. Miałbyś taką "przyjemność" to byś zrozumiał.
          Pozdrawaim
        • 1410_tenrok kllement odwal sie od małych dzieci, pisz już lepi 11.06.07, 21:13
          ej po nopowsku. W tym jestes dobry. A reszta to obciach!

Chwała p. prof. Chybickiej za pomysł. Oby sie jej udało. To najstraszniejszy
          rodzaj ludzkiego nieszczescia, aby w takim wieku musiec tak cierpiec.
          • Gość: ronin Re: kllement odwal sie od małych dzieci, pisz już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:56
            jestem doktorkiem. bylem tez i w tej klinice. czy jest to wysoki poziom,
            szczerze mowiac, naprawde nie wiem. Osmielam sie nawet watpic. byc moze sie
            myle. jednak to co widzialem czasami wprawialo w zadume. czasami mam tez
            wrazenie ze jest tam mnostwo PR-u (nie mylic z PRL-em, ktorego nawiasem tez
            jest duzo, ale to niezalezna od prowadzacych cecha wielu szpitali, tj. nasz
            kraj i wlasnie ta pokarana przez nasza polska niefrasobliwosc branza). cel
            uswieca srodki. moze tak. naprawde, nie wiem. chociaz widzialem nie jedno i
            dosc szybko potrafie powiedziec, kto i co w medycynie jest dobre, a co nie. TU
            naprawde nie wiem (bylem relatywnie krotko). slowo honoru! Obym sie mylil i
            moje niedowierzanie bylo po prostu np. zawiscia.
            • 1410_tenrok A konkretnie to o co Ci chodzi? 12.06.07, 15:41
              Nie wiesz czy to wysoki poziom.
              Mierzi Cie, że tam jest za dużo PR-u.
              Cel uświęce środki.
              Chociaż wiesz, co jest dobre, to to tu nie wiesz.
              Niedowierzasz.
              Jednym słowem kombinujesz, jak kon pod góre.
              Najfajniejsze jest to, że pacjenci tego szpitala, jakby cie nie interesowali,
              doktorku.
              Mam takiego małego gościa, jest zdrowy, ale znam tych, którzy tam pracują i
              wiem, że to najgorsze przeżycie dla lekarza i rodzica, widzieć kiedy taki mały
              człowiek cierpi.
              To teraz taka moda, że mały człowiek jest nikomu niepotrzebny. 80% bezdzietne,
              a 10% to gaye. A dzieci posiadają wariaci. Z tego powodu proszę wszystkich
              ujadaczy. Odwalcie sie od tego szpitala i odwalcie sie od małych ludzi, jeżeli
              macie ich w nosie.Wasze uwagi nie są nikomu potrzebne, a niektórych denerwują.
    • Gość: wic odczepić się od Pani profesor IP: *.chello.pl 11.06.07, 22:57
      ta osoba stworzyła jedyny w tym mieście szpital, w którym leczy się na
      najwyższym poziomie.
      Bez porównania lepiej chorować na nowotwór we wrocku będąc dzieckiem i trafić
      na Bujwida niż będąc dorosłym i leczyć się (nie daj Boże) na Hirszfelda, być
      może także tę placówkę miała na myśli Chybicka mówiąc, że leczenie nowotworów
      dorosłych w POlsce to KATASTROFA. We Wrocławiu to istotnie jest mega katastrofa.
      • Gość: gość 11 Re: odczepić się od Pani profesor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:46
        Profesor Chybicka jest bardzo oddaną osobą sprawie dzieci chorych na nowotwory i
        jest kontynuatorką dzieła rozpoczętego wiele lat temu przez profesor
        Jaworską,której jest uczennicą.Zawsze to zresztą podkreśla.Jasne,że sama nie
        zbuduje kliniki,ale bez jej zaangażowania,pozyskania sponsorów,projekt może paść
        bardzo szybko.Cieszmy sie,że mamy taką osobę w mieście.
    • obseerwator kto zbuduje klinikę ? 12.06.07, 05:43
      zacznijmy jeszcze raz myślec - spróbujmy na boku zostawic argumenty typu "pani
      profesor jest super" i "odczepcie się od dzieciaczków".

podkreślam, nie mam pretensji do Pani Profesor. mam pretensje do bezmyślności
      dziennikarzy.

więc powoli:

"Uczelnia przydzieliła nam teren, powołaliśmy komitet budowy i niedługo
      rozpiszemy konkurs na projekt architektoniczny - zapowiada prof. Alicja
      Chybicka"

Świetnie, tylko jacy my powołaliśmy i rozpiszemy.

-klinika pani profesor ?
      no chyba nie, bo klinika jest bytem jak pisałem wyżej wirtualnym , jednostką
      uczelni, i nie ma osobowości prawnej.

-szpital, którego organem założycielskim jest Akadamia Medyczna we Wrocławiu,
      na bazie, którego działają kliniki uczelniane?
      no chyba nie, skor PSK1 ma 80 mln złotych polskich długu, a ASK ma 120 mln
      (albo odwrotnie). nie pamiętacie juz historii sprzed kilku miesięcy, jak
      komornik zaczął zajmowac konta szpitala?

-prywatni sponsorzy?
      może, tylko jacy konkretnie. bo koszt budowy nowego szpitala to od 100 mln
      złotych w górę. To nie zbiórka na nowy sprzęt medyczny. NAJPIERW trzeba miec
      sponsorów, a potem przystępowac do realizacji ewentualnych planów.

"Z poniemieckiego budynku prof. Chybicka chce - prawdopodobnie w 2009 roku -
      przenieść klinikę do nowego obiektu, który powstanie przy Borowskiej.
      Przestronnego, doświetlonego, wyłącznie z pojedynczymi pokojami. Obok stanie
      hotel dla rodziców."

Po pierwsze nie poniemiecki, bo na przełomie lat 80 i 90 XX wieku przeszedł
      gruntowną przebudowę i jest w zupełnie innym stanie technicznym niż np.
      rzeczywiście poniemieckie i trwające od 100 lat w nie zmienionym kształcie
      kliniki z ul. curie-skłodowskiej.

Po drugie:
      Wrocławski Hilton do użytku ma zostać oddany w 2010 roku.

Nie zastanawia nikogo, a pani dziennikarki przede wszystkim, jak to jest
      możliwe, że firma, która stawia Hiltona, a za którą stoją pieniądze, logistyka
      i przede wszystkim gotowy projekt architektoniczny ocenia, że budynek gotowy
      będzie w 2010 roku, natomiast projekt pani profesor ma gotowy byc już w roku
      2009?

Nie zorientowanym przypominam, że mamy czerwiec - połowę roku 2007. Nawet jeśli
      założymy, że pani profesor ma na myśli grudzień 2009, to zostało raptem 18
      miesięcy.

Nie ma projektu jeszcze. Nie wiadomo, kto będzie budowę finansował. Nie
      wiadomo , które firmy zechcą budowac (raz, że szpital, czyli klient średnio z
      reguły wypłacalny, dwa , że w ogóle nie bardzo komu jest budowac w tej chwili w
      Polsce, bo wszyscy w Londynie - ale to już bez związku z tym artykułem).
      Wiadomo natomiast, że są bardzo rygorystyczne przepisy architektoniczne i
      sanitarne związane z budową szpitala. Same procedury administracyjne - przy
      pełnej życzliwości urzędników wszystkich szczebli - zajmą kilka miesięcy.

No więc skąd ten 2009 rok ?

Ludzie myślcie, to nie boli - takie , jakże aktualne, hasło widziałem gdzieś na
      murze sprajem nabazgrane.
      • obseerwator Re: kto zbuduje klinikę ? przepraszam, pomyłka 12.06.07, 06:01
        > Nie zorientowanym przypominam, że mamy czerwiec - połowę roku 2007. Nawet
        jeśli
        >
        > założymy, że pani profesor ma na myśli grudzień 2009, to zostało raptem 18
        > miesięcy.

przepraszam, oczywiście 30 miesięcy, z rozpędu źle mi się policzyło.

co w żaden sposób nie wpływa na moje wątpliwości.
        • Gość: sceptyk Kto zbuduje klinikę ? IP: 139.48.149.* 12.06.07, 17:30
          Kaczystan 4% GDP na ochrone zdrowia.
          Zachodnie cywilizacje 10% GDP na ochrone zdrowia.
          GDP na osobe: Kaczystan $ 4 000 ,zachodnie kraje: $ 30 000 na osobe.
          Gdzie jest spoleczenstwo obywatelskie szanujace publiczna ochrone zdrowia?
    • Gość: golmark j.w. IP: *.lanet.net.pl 12.06.07, 17:47
      Tak dobrze by było gdyby każdego obowiązywała zasada lustra.
      Traktuj mnie tak jakbyś sam chciał być traktowany.
      Chociaż Romanowi G. " należało się " .
    • Gość: Hiob Kliniki AM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.07, 20:03
      Co poniektórzy zapomnieli iż pieniądze na budowę nowych gmachów AM, 30 lat temu
      ,sprzątnęli nam sprzed nosa zapobiegliwi krakowiani, którzy wyhandlowali je u
      Cyrankiewicza, taki pierwszy ówcześny Gosiewski.Pan Wróblewski mógł już dawno to
      uczynić ale jemu to wisiało!!!
      • Gość: Medyk Re: Kliniki AM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.07, 23:05
        a co ma do tego samorząd i Wróblewski? Przeciez dał kasę na osrodek Alzheimerowski. On nie rząd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka