Dodaj do ulubionych

Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych

21.06.07, 00:37
To się dziennikarz nie na pracował. Zbiór sloganów i obiegowych opinii.
Parę " wypowiedzi" " fachowców". Historycy i filozofowie do HR. Koń by się
uśmiał :-). Historycy do teczek !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: HGW Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.wroclaw.mm.pl 21.06.07, 06:25
      Wyborcza jak zwykle leje wodę
      • Gość: aasta Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.e-wro.net.pl 21.06.07, 07:09
        Moja znajoma magister sztuki po wyższej szkole muzycznej po bezskutecznych
        próbach znalezienia jakiejkolwiek pracy zatrudniła się jako niańka- pilnuje
        dzieci pewnym lekarzom.Nie jest tak różowo, jak to sie gazecie zdaje.
        • Gość: galo Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: 212.244.34.* 21.06.07, 07:18
          Wiecie gazetka lubi wyolbrzymić pewne rzeczy, a jak sie czyta to człowiek sobie
          myśli skoro tyle roboty na śląsku to trzeba spróbować, a jednak nie jest tak
          różowo jak oni piszą. Kasa misiu kasa !!!!. Co z tego ze jest praca ale za
          900zł i kto pójdzie, albo młody na przyuczenie albo desperat, a reszta albo robi
          w państwówce albo w UK. taka jest prawda droga gazetko.
          • tetlian Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych 21.06.07, 07:36
            Jak nie ma miejsc pracy, to mamy leni.
            • znajomy_jennifer_lopez Mnóóóóóóóóóóóóóóóstwo pracy za 10 000zł!!!!!!!!!!! 21.06.07, 14:10
              Rocznie.
              • Gość: ja Re: Mnóóóóóóóóóóóóóóóstwo pracy za 10 000zł!!!!!! IP: *.core.lanet.net.pl 21.06.07, 15:42
                Jest mnóstwo pracy, czasami nawet nieźle płatnej, ale nie ma
                porządnych działów HR. Większość rekrutukących nie ma pojęcia
                o szukaniu ludzi, ocenianiu ich wiedzy itd.

Są ludzie, jest praca, ale ciężko skojarzyć ze sobą obie strony.
                Rozmowy na ogół wygrywają ściemniacze, a nie fachowcy.
          • Gość: gosc Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: 212.127.95.* 21.06.07, 08:50
            popieram obudza sie jak wyjedziemy , ja sama specjalista ekonomii z
            dosdwiadczeniem ostatnia oferta w polsce 7 zl brutto smiechu warte wiec juz
            niedlugo jade ukladac kwiatki za 7 euro netto do holandii z mieszkaniem i
            dojazdami gratis do szklarnii -trudno lubie kwiatki bo z tych papierklowych
            kwiatkow tu nigdy niewyzyje!
        • kklement Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych 21.06.07, 11:09
          Gość portalu: aasta napisał(a):

> Moja znajoma magister sztuki po wyższej szkole muzycznej po bezskutecznych
          > próbach znalezienia jakiejkolwiek pracy zatrudniła się jako niańka- pilnuje
          > dzieci pewnym lekarzom.

No i bardzo dobrze. Państwo / samorząd ma obowiązek budować filharmonie jedna
          za drugą, żeby absolwenci szkół muzycznych mieli pracę ? Studia wybiera się
          albo z myślą o pracy - i wtedy się bada rynek przed studiami, a w ich trakcie
          szuka się niszy albo zaczepienia dla siebie - albo hobbystycznie. Widać Twoja
          koleżanka miała to drugie podejście.
          • Gość: humanista odezwała się IP: *.wro.vectranet.pl 21.06.07, 12:22
            wielka pani psycholog,co zrobiła rozpoznanie przed studiami i teraz łowi
            naiwnych frustratów z problemami. Wolę utrzymywać z moich podatków filharmonię
            czy muzea niż gabinety psychologiczne, gdzie się wmawia ludziom problemy i
            żeruje na tym zbijając kasę, nieadekwatną zupełnie do osiągnięć zawodowych (bo
            przecież nie ma żadnych wymiernych kryteriów oceny skuteczności terapeuty).
            Ludzie którzy nie cenią sztuki powinni spadać do jaskiń, bo tam jest miejsce
            dzikusów.
            • Gość: demiurg Re: odezwała się IP: *.wro.vectranet.pl 21.06.07, 12:46
              otóż to. Praca klement polega głównie na siedzeniu na forum,co można stwierdzić
              po częstotliwości jej wizyt i wypisywanych głupot. Kolejny nierób co się
              wypowiada, jakie to wielkie składki płaci na innych nierobów
              • katarina_s Re: odezwała się 21.06.07, 12:53
                trzeba być naprawdę ćwokiem, żeby wypisywać takie bzdury. To, że ty nie chodzisz
                do filharmonii, ani do galerii (poza Dominikańską chyba) bo wystarczy ci
                telenowela w TV i Pani Domu to nie znaczy, że masz obrażać ludzi, którzy
                kształcą się w kierunkach artystycznych. Może i jesteś jakimś tam psychologiem,
                ale mgr jeszcze nie świadczy o kulturze. Tytuł, a słoma z butów wychodzi
                • Gość: joldre Re: odezwała się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:13
                  masz mgr? czy ta słoma w Twoich jest spójna z wykształceniem?
                • kklement Re: odezwała się 21.06.07, 13:19
                  HA HA HA HA HA, no niezłe, naprawdę mnie rozbawiłaś :)))

Powinno się absolwentów szkół artystycznych sadzać na ołtarzach, bić przed nimi
                  pokłony i składać im ofiary ? :)))
                  • Gość: humanista Re: odezwała się IP: *.wro.vectranet.pl 21.06.07, 20:23
                    Lepiej bić pokłony przed skrzypkami niż przed lekarczykiem od głowy. To się
                    jednak udziela,może zmień zawód
            • kklement Re: odezwała się 21.06.07, 13:14
              1. Nie jestem kobietą.
              2. Nie jestem psychologiem. Ani terapeutą.

Piana z pyska utrudnia ci czytanie postów ze zrozumieniem, matole ?
              • Gość: jekdok Nie wypieraj się! Kopernik też była kobietą ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 16:12
                www.kakofonia.pl/PL/PLsmisja/mozecuri.wav
                (linka do pliku dźwiękowego - głośniki)

kklement napisał:

> 1. Nie jestem kobietą.
              • Gość: kris DO kleMENTowskiego !!! IP: *.wro.vectranet.pl 21.06.07, 20:22
                Faktycznie - nie jesteś kobietą, tylko jednym z wielu cienkich wrocławskich
                psychiatrów,pracujących (chyba że już wyleciałeś) w jednym z najbardziej
                dziadowskich ośrodków dla czubków. Dziadowskim choćby ze względu na to, że
                zarządzająca nim dr ... jest traktowana przez lwią część środowiska lekarzy jako
                mistrzyni przekrętów i zakała całego środowiska. Z tego co powszechnie wiadomo
                omal nie skończyła w pierdlu (a aresztowana była) a jej ośrodki poza wysokimi
                horrendalnie cenami usług i faktem, że zatrudnia się tam często jeleni jeszcze
                przed specjalizacją - nie wnoszą NIC dobrego do naszej lokalnej psychiatrii. Nie
                masz się więc co tak puszyć w kółko na forach wszelakich panie doktorze
                Krzysztofie Klementowski, bo większości z tych, którym odpowiadasz w chamski,
                żenujący pod względem intelektualnym sposób - nie dorastasz nawet do pięt.
                To napisałem ja - znający cię od podszewki (włącznie z Twoim wątłym dorobkiem
                zawodowym)
                Krzysztof
                • kklement Re: DO kleMENTowskiego !!! 21.06.07, 22:32
                  Gość portalu: kris napisał(a):

> To napisałem ja - znający cię od podszewki (włącznie z Twoim wątłym dorobkiem
                  > zawodowym)
                  > Krzysztof

No, to może jeszcze nazwiskiem się przedstawisz ? Skoro tak łatwo Ci się pisze
                  o moim. I skoro tak dobrze mnie znasz. Co ? Przedstawisz się ? Czy jak ci
                  wszyscy, którym "nie dorastam do pięt", będziesz tchórzliwie chować się za
                  internetową anonimowością ? Ja się nie wstydzę swoich personaliów i biorę
                  osobistą odpowiedzialność za wszystko, co piszę na Forum. A Ty ?
                  • kklement Tak jak myślałem. Kundelek obszczymurek zamilkł. 22.06.07, 17:35
                    kklement napisał:

> Gość portalu: kris napisał(a):
                    >
                    > > To napisałem ja - znający cię od podszewki (włącznie z Twoim wątłym dorob
                    > kiem
                    > > zawodowym)
                    > > Krzysztof
                    >
                    > No, to może jeszcze nazwiskiem się przedstawisz ? Skoro tak łatwo Ci się
                    pisze o moim. I skoro tak dobrze mnie znasz. Co ? Przedstawisz się ?

No i brak odzewu na mój apel. Jak widać kundelek obszczymurek odważny jest, gdy
                    ujada schowany za internetową anonimowością. Gdy ma napisać coś pod własnym
                    nazwiskiem, rura mu mięknie. Jakie to typowe i żałosne.

I mam wrażenie, że to już nie pierwszy raz mam do czynienia z tym dupkiem.
                  • Gość: CBA Re: DO kleMENTowskiego !!! IP: *.wro.vectranet.pl 22.06.07, 20:21
                    którym nazwiskiem, bo mamy w sumie z 8. Zacznij się sam podpisywać z nazwiska,
                    bo póki co to tylko ja je podałem
    • Gość: Mietek Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: 84.40.217.* 21.06.07, 07:25
      Mam obecnie prace ale od jakiegoś czasu szukam czegoś nowego. Niestety
      pracodawcy szukają jeleni którzy bedą ślepo wykonywać wszystkie ich polecenia,
      siedzieć po 12 godzin dziennie a za to wszystko beda im płacić 800zl. W moim
      przypadku kwota jest troszke wyższa ale napewno nie jest to kwota adekwatna do
      zajmowanego stanowiska.
      Pracodawcy przebudzcie sie. Zaczniecie ludziom dobrze placic kiedy juz wszyscy
      wyjada z kraju?
      • Gość: poznaniak U nas w Wielkopolsce jest podobnie IP: 217.8.167.* 21.06.07, 08:30
        Pracodawcy chcieliby płacić 800 zł, a wymagania nie wiadomo jakie. Ale na
        szczęście sytuacja na rynku pracy się powoli zmienia dzieki emigracji młodzieży
        i firmy zmuszone sa do podwyżek.
        • llukiz Re: U nas w Wielkopolsce jest podobnie 21.06.07, 08:56
          > Pracodawcy chcieliby płacić 800 zł, a wymagania nie wiadomo jakie. Ale na
          > szczęście sytuacja na rynku pracy się powoli zmienia

Nie pisz bzdur, tylko zostań pracodawcą i płać ludziom więcej.

Przykładowo by komuś zapłacić 2000 na rękę, trzeba wydać 4000
    • Gość: wq Dolny Śląsk: dużo pracy, małe zarobki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.07, 08:28
      Prędzej otworzą granice dla Chińczyków niż podniosą pensje. Na Dolnym Śląsku i
      nawet w całym kraju już robi się to co miało miejsce w Irlandii, Wilkiej
      Brytanii, w krajach zachodniej Europy - deficyt TANICH pracowników. Kraje te
      musiały otworzyć granice do pracy dla obcokrajowców. U nas będzie to samo.
      Pensje znacząco nie wzrosną.
    • Gość: poznaniak 1200brutto - kawalerka za 700zł - ile zostaje na.. IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 21.06.07, 09:11
      życie ? kłania się podstawowa matematyka - nikt nie przyjedzie do miasta
      "Tysiąca miejsc pracy za tysiąc złotych netto" - pozdrawiam z odległego Poznania !

Respekt dla prezydenta Dutkiewicza za LG Electronics i sponsorowanie koreanskich
      technologii ! Chińczycy górą !
      • Gość: Ryś Re: 1200brutto - kawalerka za 700zł - ile zostaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.07, 10:51
        Poznaniaku
        Albo jesteś bezrobotnym z Wrocka, albo zakompleksioną pyrką z dalekiego,
        zupełnie innego Poznania. Idź na rogala i popatrz jak Koziołki napierniczają
        główkami, może i Ty zmądrzejesz:)
        • hummer Mądralo a co napisał nieprawdę? 21.06.07, 11:28
          Gość portalu: Ryś napisał(a):

> Poznaniaku
          > Albo jesteś bezrobotnym z Wrocka, albo zakompleksioną pyrką z dalekiego,
          > zupełnie innego Poznania. Idź na rogala i popatrz jak Koziołki napierniczają
          > główkami, może i Ty zmądrzejesz:)

Bez dwóch kawałków, minimum, na rękę samemu sobie rób.
    • Gość: xxx Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.07, 09:22
      Czekam na płacę 7,5-8 zł za godzinę/ netto na umowę o dzieło we Wrocławiu. Póki
      co pracodawcy chcą doić ludzi, a nie płacić. Dawne czasy się robaczki skończyły.
      Teraz jest płaca i jest praca, a nie pracownik na kolanach. I dobrze może
      wreszcie do co poniektórych dotrze wreszcie, że o dobrego pracownika się dba.
    • Gość: corgan nie każdy kto zarejestruje się jako bezrobotny IP: *.chello.pl 21.06.07, 10:03
      dostaje z automatu zasiłek. Zasiłek też trwa tylko kilka miesięcy a nie całą
      wieczność.

Wystarczy sięgnąć do GUSu - 85-90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłków!
      • Gość: MAX Re: nie każdy kto zarejestruje się jako bezrobotn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:22
        najbardziej mnie wk....w Wielowieyska, która co chwile wrzeszczy, że trzeba
        otwierać rynek pracy na Chińczyków, bo nieroby Polacy za 1000 PLN nie chcą
        pracować.
        Mam taki pomysł, zeby gazety wydawać po chińsku i ściagnąć do pisania
        Chińczyków za 100 USD, a nie tak jak Pani Wielowiejska za 1000 USD.
        • Gość: aron Re: nie każdy kto zarejestruje się jako bezrobotn IP: 83.238.201.* 21.06.07, 17:49
          no pewnie - pracuj za 1200 brutto a mieszkania po pół miliona. Oto wrocławski
          raj na ziemi.
    • stawo73 Mniej narzekania, więcej optymizmu. 21.06.07, 10:47
      Jak czytam te opinie to nie mam żadnych wątpliwości ,że jestem na polskim
      forum.Nie chodzi mi jednak o używany na tym forum język, a jedynie o treść
      samych wypowiedzi.Te wszystkie biadolenia,stękania,narzekania ,marudzenia nie
      pozostawiają żadnych złudzeń.
      Kiedy w końcu Polacy zrozumieją ,że wysokość ich zarobków zależy w głównej
      mierze od nich samych.Cena pracy(płaca)jest tak samo regulowana jaka cena
      każdej innej usługi-poprzez stosunek popytu do podaży.Jeśli chcesz więc sporo
      zarabiać, zdobądź taki zawód ,w którym będziesz miał małą konkurencję a rynek
      ofert będzie duży.Możesz też założyć własną firmę.Będziesz miał możliwość
      oglądu sytuacji z drugiej strony i wówczas zapewne przestaniesz gadać o
      wyzysku.Wreszcie pozostaje możliwość emigracji i zarabiania kilkakrotnie więcej
      niż w Polsce.
      Możliwości jest bez liku.Skąd więc tyle malkontenckich komentarzy?Pewnie
      to kwestia wychowania wg zasady"narzekam więc jestem".
      • Gość: look Re: Mniej narzekania, więcej optymizmu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 11:08
        Zgadzam się w 100% ze stawo73. Ja kończyłem studia w 2002r. kiedy bezrobocie w
        Polsce było powyżej 20% i cieszyłem się, że dostałem pracę za 1200zł brutto.
        Teraz zarabiam kilka razy więcej i nie rozumiem tego marudzenia na forum! Od
        czegoś trzeba przecież zacząć, a możliwości (łącznie z wyjazdem za granicę) są
        teraz wymarzone!
      • Gość: Urząd Normalizacji Re: Mniej narzekania, więcej optymizmu. IP: 84.40.217.* 21.06.07, 11:38
        Gościu jestes głupszy niż Polska Norma przewiduje.
        • Gość: look Re: Mniej narzekania, więcej optymizmu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:02
          Nie ma to jak konkretna riposta! A jaka jest Polska Norma? :)
    • kklement A wystarczyłoby wyrejestrowywać rzekomych ... 21.06.07, 11:30
      ... bezrobotnych.

OK, ja rozumiem, że komuś nie chce się pracować za 1000 PLN, to nędzne grosze,
      tyle to sobie mogą lekarze czy pielęgniarki zarabiać. Ale dlaczego taki ktoś ma
      dostawać zasiłek i ma mieć płacone ubezpieczenie ? Ja na swoją składkę ZUS-
      owską i na NFZ muszę zapracować. A ktoś, komu nie odpowiadają oferty pracy, ma
      je fundowane z płaconych przez nas wszystkich podatków.
      • stawo73 uciąć zasiłki 21.06.07, 12:08
        Zgadzam się z Tobą całkowicie.Większość bezrobotnych(przynajmniej we Wrocławiu)
        to pracujący na czarno albo ludzie ,którzy z różnych powodów nie chcą podjąć
        pracy.Wkurza mnie,gdy państwo regularnie mnie i nnych pracujących doi,aby dać
        zasiłki tym nierobom i cwaniakom.Utrzymywanie fikcji bezrobocia w takich
        miastach jak Wrocław to zwyczajne złodziejstwo ze strony państwa w stosunku do
        reszty pracujących.
      • Gość: demiurg Re: A wystarczyłoby wyrejestrowywać rzekomych ... IP: *.wro.vectranet.pl 21.06.07, 12:44
        znajdź mi obrończyni uciśnionych lekarzy takiego co zarabia 1000 zeta, haha. A
        pielęgniarki w większości nie zasługują na nic więcej poza ten 1000. Wystarczy
        posłuchać jaki mają poziom intelektualny, gdy występują w mediach. Większość nie
        potrafi poprawnego zdania sklecić, w szpitalach patrzą tylko, żeby pacjentem
        zajmowała się rodzina albo znajomi, bo one bez kasy do kieszeni to palcem nie
        kiwną. Za co mają zarabiać więcej - za podanie kroplówki czy zrobienie
        zastrzyku? Te co mają mgr nie pracują za 1000 zł. W Wawie np. zarabiają ok 2500
        brutto. To wystarczająco jak na zakres obowiązków. A jak któraś chce siedzieć na
        zadupiu, w zadłuzonym po uszy państwowym szpitalu i ma tylko średnie medyczne to
        już jej problem. Ludzie po studiach wyższych też często zarabiają 1000 i nie
        pikietują pod URM
        • Gość: shap Re: A wystarczyłoby wyrejestrowywać rzekomych ... IP: *.chello.pl 21.06.07, 13:27
          zgadzam sie w 100%
        • Gość: joj Re: A wystarczyłoby wyrejestrowywać rzekomych ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.07, 18:10
          sama prawda.
    • Gość: X Minimalna praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:12
      Powinna wynosić 1,400 netto.
      Jestem świeżo po studiach, nie z Wrocławia.
      Za 800 złoty po prostu nie będę w stanie kupić sobie jedzenie i płacić za
      mieszkanie...
      • stawo73 Re: Minimalna praca 21.06.07, 12:43
        Mylisz się jeśli myślisz ,że ustawowe podwyższenie płacy minimalnej
        spowodowałoby że byś więcej zarabiała.Jeżeli Twoja praca teraz jest wyceniana
        na 800zł(w co wątpię ,chyba że to jakiś staż)to żadna ustawa nie spowoduje jej
        wzrostu.Gdyby było inaczej to rządzący mogliby ograniczyć się tylko do
        corocznego podwyższania płacy minimalnej np.o 100%.Twoja płaca wzrośnie tylko
        wtedy ,gdy Twoja wartość na rynku pracy wzrośnie.A jak to osiągnąć to chyba nie
        trzeba tłumaczyć.
    • Gość: gkalewski Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.static.korbank.pl 21.06.07, 12:28
      Oczywiście średnia to 1200 zł brutto - dziękujemy poczekamy
      • Gość: Robek Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.chello.pl 21.06.07, 12:31
        ...no to Wrocław musi się wyludniać,innej drogi nie ma.Lokalny biznes to jakaś
        mafia,która niszczy miasto.
    • Gość: joldre czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:39
      nie śledzę statystyk, ale w tej chwili przecietna praca w dolnośląskim
      przekroczyła już zdaje się 1700 netto?
      • Gość: Robek Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.chello.pl 21.06.07, 12:47
        Średnia płaca to pojęcie bardzo ogólne.Np.nieliczna grupa społeczeństwa może
        zarabiać jednostkowo bardzo dużo,a pozostała większość minimum.Ale średnia
        wychodzi dobra.O kant .... można rozbić taką statystykę.
      • Gość: danae Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.wro.vectranet.pl 21.06.07, 12:50
        no właśnie - ZDAJE CI SIĘ. Przeciętna? A co to ma do rzeczy. Statystyka polega
        na tym, że kilkuset bogaczy pływa w kasie, a 80% zasuwa za 1000 zł, jak się
        uśredni to masz te swoje 1700 netto. Statystycznie jak człowiek wychodzi na
        spacer z psem, to każdy z nich ma po 3 nogi. I co z tego.
        • Gość: Robek Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.chello.pl 21.06.07, 12:52
          A o co chodzi,bo "zgłupłem"?
          • katarina_s Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? 21.06.07, 12:56
            ten post nie był do Ciebie, tylko piętro wyżej, po prostu oboje napisaliście to
            samo - te same wnioski innym językiem i w tym samym czasie :) I oboje macie
            rację, niestety - statystyką można sobie podetrzeć...
            • Gość: joldre Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:00
              w takim razie może ktoś się podejmie wyliczenia średniej płacy na podstawie
              tematu, ktgóry funkcjonował tu niedawno? baaardzo jestem ciekawa ile wyjdzie,
              bo jakoś mi się nie wydaje, zeby aż tak załośnie.

starsznie mnie śmieszy jak ktoś pitoli jak mu źle i nadal spędza czas na
              forach. Ja jestem mlodym cżłowiekiem i przekraczam STATYSTYCZNĄ średnia
              krajową. Przez studia przeszłam bez koneksji, nigdy nie korzystałam z nich
              także na rynku zawodowym.
              teraz juz nie pytam tylko stwierdzam: SAMI NIEUDACZNICY
              • Gość: Karamba Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: 84.40.217.* 21.06.07, 13:08
                Wliczajac CIEBIE! Bo tez jestes na tym forum :)
                • Gość: joldre Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:11
                  ja jestem zadowolona ze swoich zarobków. Uważam, ze są adekwatne do posiadanych
                  kwalifikacji. Jak widzisz mam też w pracy czas na chwilę wytchnienia. czego i
                  Tobie życzę.
                  • Gość: Karamba Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: 84.40.217.* 21.06.07, 13:32
                    Ja tylko oceniam Twoja miarą. Skoro jesteś na tym forum to jesteś takim samym
                    nieudacznikiem jak Ci którzy wg ciebie nimi są.
                    • Gość: joldre Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:42
                      Płasko myślisz. Tak na naniższą krajową.
                      • Gość: Karamba Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: 84.40.217.* 21.06.07, 14:41
                        Ty za to jesteś demonem intelektu.
                        Dziekujmy Bogu, że nas obdarzył taką alfą i omegą. My biedaczki sami w życiu
                        sobie nie poradzimy buu...........
                        Poprowadź nas za rączkę żeby nam sie nic nie przydarzyło.
                        • Gość: joldre Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:53
                          to ostatnie zdanie do mnie było czy do Boga, któremu tak dziękujesz??
      • Gość: bobrek Re: czy tu są sami nieudolni desperaci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 14:55
        > nie śledzę statystyk, ale w tej chwili przecietna praca w dolnośląskim
        > przekroczyła już zdaje się 1700 netto?

Srednia mnie nie interesuje, bardziej miarodajna jest mediana, a ta wynosi teraz
        ok 2900 brutto we Wroclawiu, czyli 50% ludzi zarabia tutaj ponad 2000 zlotych netto.
    • Gość: pil Więcej któtkich kursów! IP: 62.233.177.* 21.06.07, 12:56
      2-3 tygodniowe kursy dla bezrobotnych obsługi kasy fiskalnej,wózka
      widłowego,spawania itp.rozruszałoby trochę rynek pracy no i oczywiście pensje od
      1500 netto w górę.
    • Gość: Ana Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.07, 13:17
      To jakieś jaja !Filozof czy historyk do działu personalnego lub Obsługi
      klienta? Bo ma studia i co z tego?? Już wiem dlaczego nie mogę znaleźć pracy !!!
    • Gość: zaq bezrobocie IP: *.lanet.net.pl 21.06.07, 13:49
      sonda przy artykule pokazuje, ze jednak jest 13% bezrobocie ;)
    • Gość: ikik Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:55
      polecam też autorowi poczytać więcej nt. tego, czym jest rynek pracodawcy i
      pracownika, żeby nie mieszać pojęć i nie wprowadzać nowych definicji...
    • Gość: Wroclawianin w IRE Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: 87.192.248.* 21.06.07, 14:06
      Sluchajcie, studiowalem ekonomie we Wroclawiu, pracowalem we Wroclawiu i to
      calkiem dobrej instytucji, Jednak jesli czlowiek nie chce stac w miejscu a sie
      rozwijac i to nie tylko zawodowo w sensie edukacyjnym to wiadomo co niestety
      trzeba zrobic. Kiedys na wyspach bylo inaczej, ludzie pracowali w hotelach itp.
      Dzisiaj jest bardzo duzo ofert dla Polakow do pracy biurowej. Ja sam pracuje w
      jednej z najbardziej znanych firm na swiecie tutaj w Irlandii wiec niech nikt
      nie mowi, ze na wyspy jedzie sie tylko na budowe lub na zmywak. Tak mowia
      ludzie, ktorzy gdzies cos podslyszeli i nie maja prawdziwej stycznosci z
      tematem. Po 3.5 roku pracy tutaj mam we Wroclawiu 2 mieszkania, auto, dodatkowo
      wlasna firme tutaj a zaczynalem od zupelnego zera. To tak na zachete dla was
      drodzy. Co z tego, ze niektorzy znajomi dostaja w miare dobra pensje w Polsce
      jak na Polskie warunki. Na kredyt mieszkaniowy albo ich nadal nie stac albo
      rata pochlania zdecydowana wiekszosc dochodu i dalej bida... Do Wroclawia wroce
      z cala pewnoscia bo kocham to miasto ale niestety praca za 1500 zl w Polsce
      jest dobra dla czlowieka, ktory stworzony jest by byc "pracownikiem" nie dla
      mnie ani wielu z was.

Pozdrawiam
    • Gość: madzik Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.ztpnet.pl 21.06.07, 14:14
      To prawda. Mój znajomy poszukuje do swojej firmy pracowników, którzy będa
      zarabiali min. 2tys zł i znalazł zaledwie jedną. Nie szuka specjalistów-
      wystarczy wyszktałcenie średnie (organzizowane sa darmowe szkolenia). Bardzo
      cięzko mu znaleśc pracowite i ambitne osoby do firmy.
      • Gość: ...... Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.ukonline.co.uk 21.06.07, 17:49
        MAM WYZSZE, nawet podyplowowe, referencje, ITD, ALE MIMO WYSZTKO PENSJE NA
        DZIEN DOBRY 1000 - 1200TYS ZL SA SMIESZNE.
        Jesli by ktos dal netto 2.5 tys chetnie wroce z UK i zostane we Wroclawiu. Mam
        kredyt do splacania, a proponowane zarobi w PL nawet na rata by nie
        wystarczyly. Wiec jak wraca nawet jesli sie bardzo chce?
    • Gość: Miki Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: 195.117.126.* 21.06.07, 14:27
      Praca jest, ale dla roboli. Po co było likwidować te wszystkie zawodówki i
      technika. Po studiach niepolitechnicznych mozna najwyżej pracować jako kasjerka
      w supermarkecie za 800,- zł.
    • Gość: toolek Wrocław miastem taniej siły roboczej?niestety tak! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.06.07, 15:28
      Krótko i na temat: mam wykształcenie średnie techniczne pracuję w fabryce okien
      pod Radomskiem przy linii montażowej, złożyłem podanie do kilku wrocławskich
      firm o pracę na podobnym stanowisku....okazuje się, że zaproponowano mi pensje
      niższą średnio o 400 zł (!) Kto podejmie polemikę z moim stanowiskiem ?
      Ceny nieruchomości są niebotyczne, zostaje na miejscu i do siebie ściągam
      dziewczynę z Wrocławia...niech ktoś mi powie jak za pensje 1300 złotych rozwijać
      się rodzinnie :-) ?
    • Gość: Antyburżuj Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.zlotniki.pl 21.06.07, 17:34
      Bardzo dobrze! im gorzej tym lepiej.Macie ten swój ukochany kapitalizm.18 lat
      kntrrewolucji robi swoje.Jeszcze trochę was ten system przydusi i wy
      burżuazyjne bękarty sami błagać będziecie o socjalizm.
    • sothink Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych 21.06.07, 18:23
      Nie będzie większych płac dopóki polskie firmy nie zaczną podbijać świata.
      Jak będziemy mieli firmy na miarę IBM lub LG to wtedy będziemy dobrze zarabiać.
      • Gość: Robek Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.chello.pl 21.06.07, 18:41
        To na razie możemy umierać pod mostem,w parku na ławce itd.
    • Gość: koder Wroclaw - "ziemia obiecana", psia jej mac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 18:41
      Mieszkam tu od urodzenia, wiec znam realia. Kilka rzeczy:

1. Bardzo malo pracy dla specjalistow, np. programistow, liczac rocznikowo
      stosunek absolwentow uczelni do nowych miejsc pracy. Programistow wroclawskie
      uczelnie wypuszczaja rocznie ok. 1000-1500, a nowych miejsc pracy powstaje
      10-krotnie mniej. Ogloszen jest moze i duzo, ale pewne firmy prowadza rekrutacje
      tak, ze ogloszenia sa non stop, a zatrudniaja 1 osobe miesiecznie, bardzo czesto
      nie absolwenta, tylko pracownika z 5 letnim stazem.

2. Duzo pracy wymagajacych niewielkich kwalifikacji - sprzedawcy, robotnicy
      produkcyjni, biurwy. Oczywiscie za psie pieniadze. Ale liczba wolnych etatow
      robi wrazenie.

3. Bardzo drogie mieszkania, fatalny stan drog.

4. Nachalna, klamliwa propaganda sukcesu. Bezczelnym klamstwem jest przede
      wszystkim "Wroclaw nowoczesnych technologii" - w rzeczywistosci jest kilka firm
      z dzialami BiR, w sumie pracuje w tych dzialach raptem kolo 1000 ludzi.
    • Gość: a Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 02:00
      a
    • Gość: Bartek Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.centertel.pl 23.06.07, 02:36
      To bardzo dobrze,że coś się pod tym względem zmienia i pracodawcy zaczynaja
      wreszcie traktować pracowników jak ludzi, a nie śmieci - strasząc, że jak komuś
      nie odpowiadają warunki, to wont za bramę - jak to jeszcze niedawno bywało i co
      dobrze pamiętam. Ja przez polskie bezrobocie musiałem szukać pracy za granicą i
      będę tam siedział ile wytrzymam, gdyż nie wierzę, że w Polsce za dobrą pracę
      można dobrze zarobić.
      • Gość: haha Re: Dolny Śląsk: dużo pracy, mało chętnych IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 23.06.07, 07:41
        Swego czasu wojewódzki inspektorat inspekcji handlowej zaproponował mi we
        wrocławiu 1100 brutto. Myślałem, że będą płacić co tydzień, ale okazalo się że
        jednak co miesiąc.
        To jest to wrocławskie eldorado!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka