Dodaj do ulubionych

Co sądzą o nas sąsiedzi - Lidove Nowiny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.03, 21:57
"Polacy byli - i w swej istocie do dzisiaj pozostali - tą częścią cywilizacji
europejskiej, która z Kijowa sięga do Moskwy, i dalej - przez Nowosybirsk aż
na Sachalin i Kamczatkę. Polacy, jako naród, są dziećmi niekończących się
równin wschodnioeuropejskich, i wciąż mają cywilizacyjny instynkt, z którym
kolonizowali wielką część wschodu Europy aż po Moskwę" - kontynuowały "LN".
Obserwuj wątek
    • Gość: jako Re: Co sądzą o nas sąsiedzi - Lidove Nowiny IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 21:59
      przecież wiadomo że dziennikarze to niedouczeni ignoranci - niezalaeżnie od
      kraju i tematu artykułu
    • Gość: Jureek Re: Co sądzą o nas sąsiedzi - Lidove Nowiny IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.03, 22:10
      Gość portalu: ----------------
    • Gość: STrup Ileż to roboty nieco ten tekst przerobić? IP: *.chem.uni.wroc.pl 13.06.03, 11:41
      Przerabiamy i dopisujemy co trzeba:

Czesi byli - i w swej istocie do dzisiaj pozostali - tą częścią cywilizacji
      europejskiej, która z Kijowa sięga do Moskwy, i dalej - przez Nowosybirsk aż
      na Sachalin i Kamczatkę. Czesi jednak, jako naród, choć są dziećmi
      niekończących się równin wschodnioeuropejskich, zatracili dawno ów
      cywilizacyjny instynkt, z którym kiedyś, wraz z Polakami, kolonizowali wielką
      część wschodu Europy aż po Moskwę. I cóż pozostało? Niewielki naród spryciarzy,
      który lgnie do kultury niemieckiej, choć (patrz wyżej) jest z gruntu
      słowiański.
      Taki stan graniczy z paranoją, więc trzeba Czechom wybaczać głupstwa, jakie
      pisują niekiedy w Lidovych Novinach.
      • brezly Re: Ileż to roboty nieco ten tekst przerobić? 13.06.03, 11:55
        STrupenku, pomijajac pewna ich chec poprawienia sobie nastroju czyims kosztem.
        Nie wydaje ci sie ze oni naprawde moga odczuwac gleboka roznice cywilizacyjna
        pomiedzy soba a Polska. W koncu te kraje naprawde duzo dzieli. Oni naprawde
        byli jednym z najbardziej rozwinietych technologicznie krajow w Europie w
        latach 30'. To ich produkcji czolgi zajete w czasie Anschlussu zajely Francje w
        1940, bo oryginalne niemieckie, po wrzesniu 39' okazaly sie zbyt podatne na
        uszkodzenia. Oni byli najbardziej rozwinieta gospodarczo czescia Austro-Wegier
        etc.
        Laicyzacja ich kraju nalezy do najwyzszych w Europie.
        Co wiecej, w ich swiadomosci dalej tkwi mit 'czeskiej zlotej raczki' a afera z
        elektrownia atomowa w Temelinie naprawde ich wzburzyla. 'Jak ci Rakouskou i
        Nemce smia watpic w doskonalosc czeskiej elektrwoni i profesjonalizm czeskich
        inzynierow'. Porownaj to z mozliwymi reakcjami w Polsce na sam pomysl budowy
        takiej silowni.
        Ja bym ich w przeciwienstwie do ciebie nie lekcewazyl jako malego,
        zgermanizowanego narodu.

• wpszemek Re: Ileż to roboty nieco ten tekst przerobić? 13.06.03, 13:01
          W artukule Lidovych Novin nie dostrzegam śladu niechęci do Polaków. Jesteśmy
          dziećmi równin podobnie jak wszystkie narody słowiańskie. Czesi są rzeczywiście
          zgermanizowani ale czy to trzeba im liczyc in minus? A może przyznać, że dzięki
          germanizacji górują nad nami cywilizacyjnie? Pisząc "zgermanizowani" mam na
          myśli pozytywny wpływ żywiołu germańskiego na Czechów, przejawiający się w
          sposobie życia i bycia. Trudno też nie dostrzec, że nasi południowi sąsiedzi
          różnią się od swych "słowiańskich braci" urodą. Znacznie trudniej spotkać tam
          te typowe słowiańskie krągłości, te przaśne, okrągłe, pyzate gęby jakie
          charakteryzują choćby Polaków i Rosjan. Podoba mi się to, że są konkretni i
          nieco bardziej zdystansowani do ludzi w porównaniu z moimi rodakami. Kiedyś
          jakis Czech zapytał w "GW": Czy Wy Polacy zawsze musicie wieszać się komus na
          szyi?" To tak a propos wątku "Za co kochamy Czechy". Nie jestem czechofilem,
          nie kocham ich ale cenię za chodzenie po ziemi i konkretność.

"Dobry Czech to taki Niemiec, który mówi po czesku"

Vaclav Klaus
        • Gość: STrup Re: Ileż to roboty nieco ten tekst przerobić? IP: *.chem.uni.wroc.pl 13.06.03, 14:02
          brezly napisał:

> ....
          > Ja bym ich w przeciwienstwie do ciebie nie lekcewazyl jako malego,
          > zgermanizowanego narodu.
          >

BrezlYku luby! Ja Czechów nie lekceważę, ja się ich nawet troszeczkę obawiam...
          Ponadto my, Polacy, mamy tendencję sie z naszych południowych sąsiadów
          podśmiewywać, podczas gdy oni nas traktują raczej w kategoriach konkurencji.
          Na dłuższą metę Czesi wygrywają z nami na wszystkich frontach, bo są tacy
          właśnie "niemieccy" w zachowaniach i podejściu do życia.
          Ja myślę - tak z obserwacji - że Czesi mają jednak kompleks wielkiego sąsiada.
          Zarazem twórcze jest u nich to dążenie do dorównania najlepszym - a teraz w
          szczególności osiągnięcia przedwojennej renomy i pozycji gospodarczej. I mają
          szansę!
          My, Polacy, też mamy identyczny kompleks (w stosunku do Rosji): też się czujemy
          lepsi od Rosjan, traktując ich jak Azjatów, ale też zdając sobie jawnie lub
          podskórnie sprawę z potęgi tego kraju i relatywnej słabości i małości naszego.
          Tyle tylko, że to nie powoduje u Polaków skutków pozytywnych - pracy dla
          sprostania konkurencji, a jedynie osobistą niechęć.
          A już bardzo ciekawe, jak Polacy percepują Słowaków - zwłaszcza w porównaniu z
          Czechami.
          Jest na naszym Uniwerku jednostka zajmująca się badaniami śląskoznawczymi i
          bohemistyką. A gdyby tak - we współpracy z socjologami i politologami naszymi,
          słowackimi i czeskimi - spróbowano porządnie zbadać faktyczny stan wzajemnego
          pojmowania i zrozumienia? To naprawdę mogłoby być ciekawe.

• Gość: Miki Re: Ileż to roboty nieco ten tekst przerobić? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 15:19
          To nie Czesi byli motorem rozwoju, a ponad 3 milionowa mniejszość niemiecka
          wypędzona po II wojnie światowej. Ale oczywiście współistninie obok siebie
          Czechów i Niemców miało istotny wpływ na ukształtowanie się świadomości
          Czechów. Podobnie jest w Wielkopolsce. Różnice widać gołym okiem jadąc
          pociągiem do W-wy.
          • morfea ha! 13.06.03, 18:32
            Ważne, że zanzczas, że kiedyś! Dzis Czesi zbiednieli, nawet w porównaiu z nami.
            Technologie juz też nie te. Drogi się sypią, pojedźcie do Pragi przez Szklarską
            i dalej, groza! Karel Gott? I niemieckie wpływy, co bez nich mieliby? I bez
            potulności i innych rysów psychologicznych, zabawnych u Szwejka, ale jako
            narod, hmmm...Mało szczytne.
            • Gość: wro22 Re: ha! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 13.06.03, 23:56
              morfea napisała:

> Ważne, że zanzczas, że kiedyś! Dzis Czesi zbiednieli, nawet w porównaiu z
              nami.
              >
              > Technologie juz też nie te. Drogi się sypią, pojedźcie do Pragi przez
              Szklarską

ja mam jednak wrazenie ze zyja lepiej od nas
              i nie jest ono moje sadzac po innych wypowiedziach
              odosobnione
              • Gość: Rafis Re: ha! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.06.03, 00:09
                Gość portalu: wro22 napisał(a):

> morfea napisała:
                >
                > > Ważne, że zanzczas, że kiedyś! Dzis Czesi zbiednieli, nawet w porównaiu z
                > nami.
                > >
                > > Technologie juz też nie te. Drogi się sypią, pojedźcie do Pragi przez
                > Szklarską
                >
                > ja mam jednak wrazenie ze zyja lepiej od nas
                > i nie jest ono moje sadzac po innych wypowiedziach
                > odosobnione

Jasne, że lepiej.Sprawa historii też jest ważna,oni nie bawili sie w głupawe
                wojny dlatego kraj nie był zniszczony.U nas byle rozrabiaka robił owstanie i
                efekty widać.Bezrobocie? Inwestycje? Bija nas na głowe.Autostrad mają więcej
                choć 4 razy mniejszy kraj.Jest jeszcze więcej różnic.Po ostatnie to oni
                założyli Wrocław a to sie chwali najbardziej :)
                • Gość: n Re: ha! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.06.03, 10:57
                  to jest przede wszystkim maly kraj wiec latwiej w nim np budowac drogi(bo mniej
                  jest do zbudowania..) i w ogole latwiej rozwiazywac problemy. jednak jesli
                  chodzi o to czy sa roznice miedzy nami to uwazam ze tylko praga jest czym co
                  naprawde wyroznia czechow. czeska prowincja na przyklad.. hmmm przeciez tam
                  nawet nie ma sklepow nocnych otwartych... wysle wiec ze nie mozna przeceniac
                  znaczenia czechow-to naprawde jest mniej znaczacy kraj niz polska czy to sie
                  komus podoba czy nie...
                • Gość: tl Re: ha! IP: *.magma-net.pl 15.06.03, 09:21
                  Czesi zalozyli Wroclaw ? Skad masz takie rewelacje ? Sa jakies kroniki,
                  dokumenty czy jakiekolwiek dowody potwierdzajace te hipoteze ? Prawda jest
                  taka, ze nie ma. To tak jakby twierdzic, ze Warszawa zostala zalozona przez
                  Warsa i Sawe albo ze wszechswiat powstal w wyniku wielkiego wybuchu (choc to
                  ostatnie jest calkiem prawdopodobne).
                  • szymeck Re: ha! 15.06.03, 10:31
                    A dla mnie rewelacją jest Twoja wypowiedź :-).
                    Powszechnie przyjmuje się, że Wrocław powstał ok. roku 1214 jako graniczna
                    twierdza nad Odrą. Działo się to za czasów gdy obszar Dolnego Sląska był
                    kontrolowany przez czeskiego władcę z dynastii Przemyslidów Wartysława I
                    (zbieżność nazw nieprzypadkowa).
                    Ale może się mylę. Może Wrocław założyło np. plemię Kukurukai z Kraju
                    Podziemnej Pomarańczy :-).
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: schlesier Re: ha! IP: *.kopernet.org 15.06.03, 11:29
                      Piszecie jacy to Czesi są wspaniali, mają inwestorów, autostrady a Polacy jak
                      zwykle do niczego. Tymczasem po roku 89 znacznie szybciej rozwija się Polska.
                      Od tamtego czasu PKB Polski wzrósł o 45% a Czech o 27%. Generalnie różnice w
                      poziomie życia też się zmniejszyły. W czasach komunistycznych były duzo
                      większe. Okazuje się więc, że jak da się Polakom odpowiednie możliwości to
                      całkiem dobrze sobie radzą. Generalnie Polacy są narodem młodszym, bardziej
                      dynamicznym i myślę, że w UE poradzimy sobie lepiej niż oni. Nie rozumiem
                      tylko skąd u was wrocławian tyle kompleksów wobec Czechów. Przecież Wrocław to
                      piękne, dynamicznie rozwijające się miasto. Gdyby to powiedział ktoś w
                      Kielcach czy Rzeszowi to by się może nie zdziwił ale we Wrocławiu. Ja jestem
                      rodowitym Ślązakiem a my Ślązacy graniczymy z Czechami od setek lat i wiemy,
                      ze wcale nie są lepsi.
                    • Gość: SW Re: ha! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 08:29
                      szymeck napisał:

> A dla mnie rewelacją jest Twoja wypowiedź :-).
                      > Powszechnie przyjmuje się, że Wrocław powstał ok. roku
                      1214 jako graniczna
                      > twierdza nad Odrą.

Że co?????? To czemu w 2000 r. Wrocław obchodził
                      tysiąclecie? Biskupstwo powstało we Wrocławiu w roku 1000
                      jakbyś nie wiedział a samo miasto jest duuuużo starsze.
                      Dość powiedzieć, że była w tym miejscu jedna z osad na
                      szlaku bursztynowym.

Pozdrawiam,
                      SW

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka