janstefan.g 05.08.07, 20:48 Moja rodzina pochodzi z Malopolski Wschodniej , dzis to Ukraina , musieli uciekac bo bandy UPA mordowaly Polakow , Lemkowie to Rusini i byli w bandach UPA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qqqq Re: Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 21:08 Oooooj uważaj, zaraz polit-poprawni pożyteczni idioci zmieszają cię z błotem. Jak śmiesz występować przeciw jedynie słusznej wersjii historii propagowanej przez GW i polskich polityków (z lewa i prawa), dla oswojenia tej dzikiej chołoty... Najgorsze jest to, że w mentalności ukraińców, którzy mieszkali na wschód od linii Curzona niewiele się zmieniło od 60 lat... Kijów, Lwów to kilka wysp normalności (ale też tylko względnej - vide szopka z cmentarzem Orląt) w oceanie zabitego dechami zadupia..... Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Łemkowska watra pod Legnicą 05.08.07, 22:30 Uważaj, bo zaraz Ci bedą wmawiać różni nawiedzeni jaki to jesteś niepoprawny politycznie, wręcz bohaterem możesz przypadkiem zostać. Historia nie jest taka czarno-biała jak się niektórym wydaje i zadupie jest też często wcale nie w tym miejscu. Na Fatrze byłem choć Łemkiem nie jestem, ale niejako przez przypadek, bo obok przejeżdżałem i muzyka mnie ściągnęła. Wszyscy bardzo serdeczni, cerkiewke obejrzałem (pomimo mało wyjściowego stroju bardzo mnie do tego zachęcano), pooglądałem, a wino domowej roboty i powidła jakie kupiłem dzisiaj sobie kosztowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Łemkowska watra pod Legnicą 05.08.07, 23:12 A słynny film o martyrologii Łemków dokonanej rękami Polaków obejrzałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truf Re: Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 00:15 Niestety w naszej świadomości wszystkich traktujemy w wyższoscią. Wystarczy zobaczyć jak my-Polacy zachowujemy się wobec Czechów, Słowaków czy nawet Madziarów. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Łemkowska watra pod Legnicą 06.08.07, 13:10 Gość portalu: truf napisał(a): > Niestety w naszej świadomości wszystkich traktujemy w wyższoscią. To nie jest żadna polska cecha. Posłuchaj sobie co o Plakach mówią mieszkający tu Cyganie, Ukraińcy, czy Łemokwie właśnie. Wejdź na dowolne forum "śląskie" (akurat Ślązacy to nie mniejszość ale oni sami lubią tak o sobie mówić)... Inna rzecz, że Polacy mieszkający w Angli, Niemczech, czy Francji dokładnie tak samo wyrażają się o swoich gospodarzach... Natomiast ja w swoim poście pisałem o przykładaniu jednej miary między przesiedleniem, którego nawiasem mówiąc dokonały narzucone Polsce władze komunistyczne, a nie Polacy, a masowymi mordami dokonywanymi na bezbronnych ludziach przez uzbrojonych bandytów - przy niemej aprobacie tychże samych komunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pelian Re: Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 00:17 Moja rodzina pochodzi z kresów Wschodnich i z opowieści dziadków słyszałem jak mieli 1 dzień na spakowanie dobytku. Jechali nie wiedząc gdzie !! Odpowiedz Link Zgłoś
dzioobas Rzady mniejszosci 08.08.07, 10:40 A u mnie w gminie pomimo, ze jest ich 5% to stanowia okolo 70% ratusza i 40% kadry nauczycielskiej. Skad my to znamy? I jak tu sie nie wk.....c. Odpowiedz Link Zgłoś
manfred211 Co się dzieje z Polską? 06.08.07, 07:00 Co za " łemkowskie watry" w Legnicy!? Czy Polska, to jeszcze Polska, czy już ukraińska gubernia!? Jak tak dalej pójdzie, to od Bałtyku do Tatr, Ukraińcy palić będą jakieś obłąkane ogniska! Jest to wstęp do ukrainizacji Polski i krzewienia tej obłąkanej prawosławnej religii. Rosja tylko czeka na to, by przyjśc swoim ukraińskim "braciom w wierze" z bratnią pomocą. Dlaczego Łemkowie nie zostali przesiedleni na Ukrainę w latach 1956-1957 (w czasie wielkiej repatriacji setek tysięcy Polaków z ich ojcowizny na wschodzie), gdy była repatriacja Polaków z kresów wschodnich?. Z Łemkami różni nas wszystko: kultura, język, religia. Mając w kraju tak ortodoksyjną mniejszość narodową, to tak jak zafundować sobie pod łóżkiem bąbę zegarową!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Co się dzieje z Polską? 06.08.07, 07:29 > pod łóżkiem bąbę zegarową!!! Lepsi Łemkowie niż rasiści, zwłaszcza tacy, którzy ortografii swojego języka nie znają. Im wiecej w Polsce tych z którymi "różni nas wszystko: kultura, język, religia" tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Rasisci, przeciez oni sa tj samej rasy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.07, 11:09 ale kulturowo rzeczywiście rozni nas od nich duzo , jezyk ,religia i obyczaje. Niech sobie te wiatry pala ale mam nadzieje ze znowu w zmowie z Niemcami nie zaczna nas mordowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawor Re: Co się dzieje z Polską? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.07, 11:17 Absolutnie się zgadzam !!!, mogą się spotykać w swoich cerkwiach ale z tymi Ogniskami to już przesada Odpowiedz Link Zgłoś
nekropedofil Re: Co się dzieje z Polską? 06.08.07, 12:53 odszczekuj się prześladowcom z pańskiej gruszy! z każdej strony świata, najeżdżają na Polskę obce siły: - z zachodu Niemcy, oraz euro-pedały - z południa Beduini, będą nam kobiety w haremach zamykać i wysadzać się na ulicach - ze wschodu Rosjanie - wolna Polska zawsze będzie godzić w ich dumę - z północy - Szwedzi i inni skandynawscy barbarzyńcy, na pewno zechcą nam narzucić swój pogański tryb życia oraz skuteczna służbę zdrowia szable w dłoń Rodacy! teraz dodatkowo chcą nasz kraj rozebrać od wewnątrz! kosy na sztorc, i bić każdego kto rzuca antypolskie spojrzenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gawor Re: Co się dzieje z Polską? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.08.07, 13:22 I chociażby obwieszczono na transparentach najrozmaitsze wezwania do miłowania wszystkich ludów i narodów, nie będziemy temu przeciwni, ale będziemy żądali, abyśmy mogli żyć przede wszystkim duchem, dziejami, kulturą i mową naszej polskiej ziemi, wypracowanej przez wieki życiem naszych praojców. Stąd istnieje obowiązek obrony kultury rodzimej." Prymas Polski, Prymas Tysiąclecia, Stefan Kardynał Wyszyński 12 maj 1974 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manfred211 Re: Co się dzieje z Polską? IP: *.77.classcom.pl 07.08.07, 07:17 Dlaczego człowieku opowiadasz takie zakłamane brednie! 1. Od połowy XV wieku Rzeczpospolita Polska była rozrywana przez prawosławie i religię pochodną (Unitów) - imperialna Rosja robiła to w imię odrębności religijnej!!!. Zaczęło sie wszystko wtedy, gdy Moskwa przejęła insygnia Konstantynopola (między innymi czarnego orła dwugłowego). 2. Przez ponad pół 500 lat agresywnej ekspansji Rosji na zachód ukradziono w imie prawosławia Rzeczpospolitej Polskiej ponad 500000 km kwadratowych terytorium państwowego!!!!! 3. Ziemie polskie po rzekę Zbrucz, to etnicznie polskie ziemie, naprzód zajęte prze najeźdźcę Włodzimierza w X wieku, a następnie odbite przez polskich królów. Tylko naszej niefrasobliwości i krótkowzroczności należy przypisać fakt, że pozwolilismy na tak niekontrolowany rozwój na tym polskim terytorium panstwowym żywiołu rusińskiego (późniejszych Ukraińców) i różnych form prawosławia!!!!! 4. Podobno jedną z przesłanek ustaleń po drugiej wojnie światowej, było to, żeby Polska była etnicznie jednorodnym państwem (ten brak jednorodności etnicznej zarzucano II Rzeczpospolitej). To było powodem odebrania nam 200000 km kwadratowych terytorium państwowego na wschodzie i ofiarowania nieco ponad 120000 km kwadratowych terytorium państwowego Niemiec. 5. Teraz okazuje się, że te straty terytorialne były na nic! Nie tylko, że nie mamy Lwowa, Stanisławowa, Tarnopola i innych rdzennie polskich miast, ale mamy jeszcze Ukraińców (Łemków) w Lesku, Sanoku, Krynicy, Przmyślu, ..., Legnicy a nawet w ... Koszalinie. Paradoks polega na tym, że nas nie ma we Lwowie, Stanisławowie i wielu innych polskich miastach Kresów Wschodnich, których historię totalnie się teraz zakłamuje i wymazuje z nich polskość, a oni (Ukraińcy-Łemkowie) panosza się w Polsce tak, jak gdyby byli na Ukrainie!!!!! Stanowi to dla Polski śmiertelne zagrożenie. 6. Są to na ogół potomkowie ukraińskich zbrodniaży i morderców, którym udało się np. w roku 1944 zabić na Kresach Polaka, zabrać mu "Kennkartę" i na jej podstawie uciec do Rzeszy a potem dalej do Londynu i ... Nowego Jorku. W tymch dwóch miadstach jest najwięcej Ukraińców, którzy mają na sumieniu (jeżeli mają takowe) olbrzymie zbrodnie na niewinnych Polakach. któreych mordowali tylko dlatego, że byli Polakami i Katolikami. 7. Wielu z tych ukraińskich zwyrodnialców zasiłało szeregi SS-Galizien i z tą zbrodniczą formacją przedostawało się do Niemiec a potem do ... Anglii i Ameryki. Teraz ci ukraińscy bandyci zakładają organizacje kombatanckie w Londyniue,Nowym Jorku ... Lwowie(!), legalnie przyjeżdżają do wolnej polski i ... bedzą coś w polskiej TV o ... "akcji Wisła"!!!, która była zwykłą akcją prewencyjną i obroną już komunistycznej Polski przed ukraińskim terrorem!!! Ukraińscy zwyrodnialcy najwyraźniej sądzili, że należy im się jeszcze, przemyskie, chełskie, krośnieńskie i nowosądeckie!!! Po prostu ręce opadają. 8. Błędem polskich komunistycznych zdrajców było to, że po wojnie tych ukraińskich bandziorów nie deportowano do sowieckiej republiki ukraińskiej a do Legnicy, Koszalina itd. (niewiarygodna lekkomyslność i naiwność, a może zwykła zdrada narodowa!!!) I teraz mamy problem. Nie mamy Kresów Wschodnich a mamy w Polsce watahy Ukraińców zwanych Łemkami, którzy manifestują swoją odrębność kulturową, religijną, narodową i palą po Polsce jakieś obłąkane, prowokacyjne watry. Ciekaw jestem kiedy zaczną demonstwować odrębnoć państową, żądać autonomii a może mordować Lachów tak jak to robili w czasie II wojny światowej?! A zastraszeni nieliczni Polacy we Lwowie, których można policzyć na palcach jednej ręki boją się nawet wyjść na ulicę, nie mówiąc o rozpaleniu zwykłego grilla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miron Re: Co się dzieje z Polską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 20:27 naucz się najpierw ćwierćinteligencie polskiej ortografii Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Co się dzieje z Polską? 25.08.07, 22:39 Gość portalu: manfred211 napisał(a): > Dlaczego człowieku opowiadasz takie zakłamane brednie! Jesteś chory z nienawiści opartej na fałszywej historii. Biedni, niewinni Polacy, zawsze moralni i patriotyczni oraz cała reszta: w tym przypadku Łemkowie (czyli potomkowie zbrodniarzy), którzy chcą zagarnąć pół Polski. Uderz się w głowę albo znajdź dobrego psychiatrę :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEY Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 14:35 Michałów leży koło Lubina, a nie pod Legnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
uaplde Давай в Укрk 06.08.07, 20:24 Frustraci ! Запрошуємо на відпочинок у Крим, кораблем по Дніпру, вдвідати Донбас і Слобожанщину. Україна - чудова !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Давай в & 06.08.07, 21:16 Ależ nikt nie twierdzi, że Ukraina nie jest piękna - nie rozumiem wstępu. W Donbasie coprawda nie byłem - co tam jest do oglądania oprócz zwolenników Janukowycza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemko Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 22:24 Ja prosze tylko o jedno-nie wrzucajcie do jednego worka Łemków i Ukraińców. To nie jest ta sama grupa narodowościowa!!! A co do panoszenia sie Ukraińców na prawo i lewo zgadzam się w całej rozciągłości (vide, z nazwy łemkowska, watra w Żdyni). Prosze poczytać nieco o konfliktach Łemkowsko-Ukraińskich i może sie nieco Panstwu rozjaśni. To, że niektórzy Łemkowie uznają sie za Ukraińców (Czy należy ich jeszcze nazywać łemkami?),to nie znaczy, że wszyscy Łemkowie tak uważają. A co do band UPA. To prawda, choc głownie było to na wschodniej łemkowynie i zjawisko było nikłe. Do UPA należeli głownie łemkowie o poglądach ukrainofilskich, a takich było niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość pooratlu Re: Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.08.07, 18:25 A ja lubię takie klimaty i bardzo żałuję że tym razem przegapiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 20:48 Ludzie... trochę więcej tolerancji! Łemkowie to nie Ukraińcy! Watry to jedyne okazje żebyśmy mogli się w jakiś sposób spotkać- pośpiewać,tańczyć... w czym wam to przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Łemkowska watra pod Legnicą IP: *.gorzow.mm.pl 01.09.07, 22:22 A jak Łemkowie to Ukraińcy, to co nie mogą organizować w Polsce Watr? Mimo upływu -60 lat od akcji Wisła niektórzy Łemkowie nadal boją się negatywnego stereotypu Ukraińca wykreowanego przez polską komunistyczną i endecką propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Łemkowska watra pod Legnicą 03.09.07, 05:05 Bracie, swiete slowa! Wszyscy nasi sasiedzi i w ogole wszystkie inne narody na swiecie tylko na nas czychaja z nozem w zebach chcac nas wyeliminowac. Tylko my jestesmy tacy dobrzy, honorowi i po prostu najlepsi. My nigdy nie dopuscilismy sie zadnych wykroczen na innych nacjach tylko zawsze szlismy do nich z otwartymi ramionami i za to spotykalo nas samo zlo. Z pewnych zrodel wiem, ze ziemia jest w tej chwili orbitowana przez wojska pochodzace z Marsa ktore upatrzyly sobie wlasnie Polske jako cel ich ataku. Polacy do Marsjan byli zawsze jak najlepiej ustosunkowani ale jak widac Marsjanie, tak jak wszyscy inni, nienawidza nas i chca dzialac na nasza szkode. Odpowiedz Link Zgłoś