Gość: Romek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.03, 22:58 literaturze.Macie jakies cytaty, wiersze itp. gdzie nasze miasto jest w roli głównej.Ja szukam i nic nie moge znalezc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Yani "Wroclaw w poezji" IP: *.proxy.aol.com 29.06.03, 01:11 Zbior wierszy powstalych w niemieckiej i polskiej kulturze literackiej. Opracowane przez Marka Graszewicza a wydane przez wydawnictwo Wratislavia w 1994r.(w sumie 44 wiersze) Odpowiedz Link Zgłoś
labella Re: Wrocław w... 29.06.03, 09:42 Gość portalu: Romek napisał(a): > literaturze.Macie jakies cytaty, wiersze itp. gdzie nasze miasto jest w roli > głównej.Ja szukam i nic nie moge znalezc. > pozdrawiam moze nie wiersze ale duza czesc tresci ,ktorego tłem wydarzen jest Wrocław znajdziesz w książce Piotra Siemiona "Niskie Łąki" jak potrzebujesz opracowań historycznych odnoszacych sie do naszego miasta ,to podam tytuły pozdrawiam dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krisqu071 Re: Wrocław w... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 11:05 Festung Breslau - w kazdym poreczniku Historii=) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Wrocław w... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.03, 11:12 Chodzi mi o cos takiego jak przedstawił Yani.Jakieś listy typu "list z Breslau do Wrocławia" czy cytaty itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Wrocław w... 29.06.03, 11:20 Np. tu www.waligorski.art.pl/liryka.phtml?litera=w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Wrocław w... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.03, 14:17 brezly napisał: > Np. tu > www.waligorski.art.pl/liryka.phtml?litera=w dobra robota, prosze o jeszcze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: Wrocław w... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.03, 18:38 Dwujęzyczne wydanie:"Wrocław Liryczny. Lyrisches Breslau". Wybór i opracowanie Marek Graszewicz, Marek Zybura.Wrocław 1997.Wirydarz-Oficyna Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, pl.Nankera 15. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Wrocław w... 29.06.03, 18:39 Gość portalu: Romek napisał(a): > brezly napisał: > > > Np. tu > > <a href="http://www.waligorski.art.pl/liryka.phtml?litera=w"target="_blank">www.waligorski.art.pl/liryka.phtml?litera=w</a> > > > dobra robota, prosze o jeszcze ;) Dziekuje, ku chwale Ojczyzny! Ty, Romus, a ty wypadkiem jakim nie piszesz wypracowania w gimnazjum uzywajac do tego Internetu i wapniakow-erudytow? :-) Polecam zatem jeszcze ksiazke 'Smierc w Breslau', Marek Krajewski. www.toms-krimitreff.de/todinbreslau.html www.toms-krimitreff.de/krajewski.html :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Wrocław w... 29.06.03, 21:18 A wez opowiadania Stachury... Tam nigdzie nie ma ex-plicite napisane ze to o Wroclaw chodzi, ale to dziwne , szare, zniszczone miasto z brukowanymi ulicami i tyloma mostami to musi byc Wrocek :) Odpowiedz Link Zgłoś