Dodaj do ulubionych

Kto pamięta kino Ognisko?

IP: *.wroc.gazeta.pl 02.07.03, 13:45
Zamknięte przed wakacjami wrocławskie kino Ognisko (jest na Karłowicach) po
wakacjach już nie będzie czynne. Czy chodziliscie do tego kina? Pamiętacie
filmy, które tam obejrzeliście - być może po raz pierwszy?
redakcja
Obserwuj wątek
    • chuck Re: Kto pamięta kino Ognisko? 03.07.03, 12:03
      Miller musi odejść.
    • Gość: histeryk Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 04.07.03, 17:27
      "King Konga","Dzikość serca" i masę innych,obok Wodomierza i Światowida
      ostatnie z moich ulubionych kin-szkoda.
      • Gość: maja Re: Ja pamietam kino Studio IP: *.ipt.aol.com 17.07.03, 14:46
        Tam widzialam Noz w wodzie, Obywatela Kane, Bunuela,
        To jest prawdziwy dramat... A co z kinem Polonia i piatkowymi
        maratonami filmowymi???
        Kto za to odpowie?
        Dlaczego znika to co najlepsze? Dlaczego zostaja tylko obrzydliwe multiplexy?
        ????????
        • mineta Re: Ja pamietam kino Studio 17.07.03, 15:31
          Odwal sie maja.Multiplexy sa ok.
          • Gość: maja Re: Ja pamietam kino Studio IP: *.ipt.aol.com 17.07.03, 15:37
            mineta napisał:

> Odwal sie maja.Multiplexy sa ok.

uhm zwlaszcza ten na Kazimierza Wielkiego
            • Gość: maja Re: Ja pamietam kino Studio IP: *.ipt.aol.com 17.07.03, 15:47

> mineta napisał:
              >
              > > Odwal sie maja.Multiplexy sa ok.
              >
              > uhm zwlaszcza ten na Kazimierza Wielkiego

a! i juz mam odpowiedz na swoje pytania... ot naiwna
    • Gość: hyhy Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: *.local.pl / 192.168.1.* 19.07.03, 22:20
      pamietam- dawno temu Robin Hood ;-)
      Tato, Tydzien z zycia mezczyzny
      (...luka pamieciowa)
      ostatni- Inni
      • Gość: uhm Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: *.media4.pl / 10.7.2.* 19.07.03, 22:25
        Gość portalu: hyhy napisał(a):

> pamietam- dawno temu Robin Hood ;-)
        > Tato, Tydzien z zycia mezczyzny
        > (...luka pamieciowa)
        > ostatni- Inni

Wiele filmow - przez cala podstawowke i liceum chodzilismy tam z naszymi
        wychowawczyniami - pare razy bylem z tata (pamietam - "smierc jak kromka
        chleba"), ostatni seans - "pianista" z moja sympatia... nie przeczuwalem, ze
        koniec tego kina jest bliski

Hm, zastanawiam sie, czy "Powrot Jedi" ogladalem tam, czy w "warszawie"...
        Bo "Commando" to na pewno w "lalce" ;)
        • Gość: Miętówka Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: *.provider.pl 04.08.03, 22:12
          Jak byłam bardzo mała rodzice zabrali mnie na "Niedźwiadka" Annauda.
          Przepłakałam pół filmu... szkoda, że coraz więcej "klimatycznych" kin przestaje
          istniec...
    • Gość: lidka Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 23:27
      Trochę szkoda tych małych kin i to nie tylko z czystego sentymentalizmu ale
      niektóre filmy naprawdę mają swój tylko w małych salach.
      • Gość: __ Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.03, 08:54
        Gość portalu: lidka napisał(a):

> Trochę szkoda tych małych kin i to nie tylko z czystego sentymentalizmu ale
        > niektóre filmy naprawdę mają swój tylko w małych salach.
    • Gość: fido Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: *.e-wroc.com 30.08.03, 13:19
      Giną małe kina!
      Dobrze pamietam Ognisko i cenię sobie jego słodki klimat:5-7 osobowe seanse, ambitne filmy, "archaiczna maszyneria",śmieszny pogłos i szklane klosze lamp, które gasły powolutku, potęgując nastrój oczekiwania na film.
      W zasadzie był to spektakl(zakurzona kurtyna odsłaniająca ekran)i celebracja seansu.Bliżej było mu do teatru niz do teledysku, bo jak inaczej nazwać proceder Multipleksowy; gdzie film jako produkt, podawany jest z megapaką popcornu i 15-minutowym wejściem 'zajawkowym' przy nieludzkim łomocie dzwieku.
      Przejedżając ostatnio obok budynku kina Ognisko, wstrząsnął mną widok : pustych afiszy reklamowych, ścian pokrytych graffitii i krat na oknach-smutny "strupek" historii.
      Które zgaśnie następne?
      • Gość: wert Re: Kto pamięta kino Ognisko? IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 30.08.03, 16:25
        Fama,Studio,Mozaika,Polonia,Światowid,Wodomierz,Oskar,Dziennikarz,Pionier,Śląsk,
        Atom,Pałacyk też pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka