Dodaj do ulubionych

Czemu w autobusach jest zimno?

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 16:05
Juz sie cieszylem ze MPK zakupilo nowe autobusiki(chwalilem je nawet na forum)
a tu pkazalo sie ze w czasie ostatnich mrozow temperatura w nich niewiele
przekraczala te na zewnatrz. Byc moze wynikalo to z pomylek kierowcow ale z
urzadzen 'odpowiedzialnych' za robienie ciepelka plynelo swieze arktyczne
powietrze. Czulem sie w czasie jazdy jakbym siedzial w starym poczciwym
IKARUSKU z wielkim sopelkiem w nosie.
Obserwuj wątek
    • Gość: daag Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: *.*.*.* 19.12.01, 15:46
      a fuj... nie nauczyli wycierać nosa? i bez sopelków będzie, i estetyczniej...
      • Gość: Janek Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.01, 17:02
        Ciekawe czy w kabinie kierowcy grzeje? Bo widzę, że panowie do figury są ubrani
        /rozebrani/. Ale ja wolę tramwaje. W nich nawet w środku lata grzejniki bywają
        włączone.
        • Gość: daag Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: *.*.*.* 20.12.01, 08:26
          jak mnie poinformował człowiek z branży w tych nowych volviakach jest
          klimatyzacja. ale tylko w kabinie kierowcy. a wczoraj jechałem takim nowym
          autobusem i było cieplutko (o wiele cieplej niż na zewnątrz)
          • Gość: Krecik Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.12.01, 20:51
            E.. bardzo ciepło: jak godzinę się stoi w oczekiwaniu ana autobus (Zachodnia
            czekałem na autobus 122) i do pierwszego starego autobusu się nie udaje mi
            wepchać to miło jest po następnym pół godziny na dworze wsiasc na cieplego
            Volvo 7000 (czy jakos tak :)... tylko ernerwujacy jest ten "dzwonek do
            drzwi" :)))
    • Gość: pulp Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: 141.46.230.* 19.12.01, 18:48
      Odpowiedz jest prosta: bo nie grzeja! Pozdrawiam.
    • Gość: stan Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: *.devs.futuro.pl 19.12.01, 18:48
      No to juz wiem jak traktowac Twoje wypowiedzi - chwalies sam nie wiedzac o czym
      mowisz.
      A nawiazujac do Twojego pytania - jak myslisz - ale tak sam, bez podpowiedzi -
      dlaczego?
      A skoro juz zasugerowale kilka mozliwych rozwiazan to dodam ze byc, moze
      dlatego ze: jest zima, kierowca nie wlaczyl ogrzewania, ogrzewanie bylo
      zepsute. Mysle ze te 3 podpowiedzi na jakis czas zaspokoja Twoja ciekawosc.
      Jezeli nie to forum czeka.
      • Gość: Amar Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.01, 19:50
        Jak jest zima to musi być zimno! Takie jest odwieczne prawo natury!
        • Gość: Niteczka Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.01, 20:18
          Gość portalu: Amar napisał(a):

> Jak jest zima to musi być zimno! Takie jest odwieczne prawo natury!

"Pani kierowniczko, czy ja pale, alez pani kierowniczko, caly czas, na
          okraglo !!!" :-)
    • Gość: dudek Re: Czemu w autobusach jest zimno? IP: 216.40.243.* 19.12.01, 20:23
      W autobusach jest zimno, bo jest zmino!
      • kiciak Re: Czemu w autobusach jest zimno? 20.12.01, 13:05
        Dlaczego? to proste zima chlodza a latem grzeja Chcesz ciepla czekaj do maja
        bedzie cieplej i to bardziej niz na zewnatrz!
        • sebcat Czemu w autobusach jest zimno?-WYJAŚNIENIE 22.12.01, 17:25
          W nowych autobusach jest zimno bo ogrzewanie jest sterowane elektronicznie
          (panel nad głową kierowcy bliżej przedniej szyby) a nie za pomocą dwóch
          pokręteł jak w starych autobusach. Jeśli jedzie jakiś w miarę młody kierowca
          dla którego elektronika to nic strasznego to jest ciepło, ale gdy wejdzie
          jakiś dziadek który zobaczy dziesiątki przycisków jakiś wyświetlacz z
          angielskimi napisami, to skąd taka sierota która całe życie jeździ Ikarusem ma
          się połapać w obsłudze takiego pojazdu. Słyszałem od kierowcy z zajezdni że
          dorwać instrukcję obsługi nowego autobusu graniczy z cudem.
          Tam się ustawia temperaturę osobno dla kierowcy i dla pasażerów i można kazać
          komputerowi utrzymanie tej temperatury. Tam są dmuchawy ciepłego powietrza i
          grzejniki wodne przy podłodze wzdłuż autobusy no i podwójne szyby zespolone.
          No i jeszcze te cztery trumny dachowe na dachu zo zasysają powietrze z
          zewnątrz i wdmuchują ja przez dwie szparki nad panelami świetlnymi do środka
          (ale to powietrze jest o temp/ jaka panuje na zewnątrz, w lecie jest leciutko
          schłodzone. No ale jak ktoś w zimie włączy ten nawiew to rzeczywiście w
          autobusie ciepło nie będzie.
          Jak widzicie te pojazdy mają świetne ogrzewanie i wentylację. Tylko co?
          TRZEBA UMIEĆ TO OBSLUGIWAĆ- a tu widzimy ze kierowcy MPK są elektronicznymi
          analfabetami.
          • Gość: daag Re: co w autobusach - pytanie IP: *.*.*.* 04.01.02, 11:53
            widzę sebcat, że jesteś obciachany jeśli idzie o te nowe autobusy. dlatego
            zdradź mi proszę co takiego mieści się na samym końcu tych nowych volvo (tak
            naprawdę to już na końcu tej przegubowej doczepki) po jej lewej stronie?
            zajmuje to sporo miejsca, tak na oko jakieś dwa siedzące? wygląda to jak jakaś
            pakamera.
            • Gość: mjs Re: co w autobusach - pytanie IP: 217.97.163.* 04.01.02, 13:42
              Gość portalu: daag napisał(a):

> widzę sebcat, że jesteś obciachany jeśli idzie o te
              nowe autobusy. dlatego
              > zdradź mi proszę co takiego mieści się na samym końcu
              tych nowych volvo (tak
              > naprawdę to już na końcu tej przegubowej doczepki) po
              jej lewej stronie?
              > zajmuje to sporo miejsca, tak na oko jakieś dwa
              siedzące? wygląda to jak jakaś
              > pakamera.

Chodzi ci o silnik? ;-)
              btw. Co to jest pakamera?
              • Gość: daag Re: co w autobusach - pytanie IP: *.*.*.* 04.01.02, 14:56
                Gość portalu: mjs napisał(a):

> Chodzi ci o silnik? ;-)
                > btw. Co to jest pakamera?

niiieee... ;o) silnik jest pewnie pod podłogą (i to nie w przegubowej przyczepce)
                a to sięga do samego sufitu. naprawdę wielka tajemnica...
                a pakamera to takie pomieszczenie gospodarcze najczęściej w braży budowlanej. ale
                nazwa im się udała? hyhhyy..
                • Gość: mjs Re: co w autobusach - pytanie IP: *.wcss.wroc.pl 04.01.02, 15:01
                  Gość portalu: daag napisał(a):

> Gość portalu: mjs napisał(a):
                  >
                  > > Chodzi ci o silnik? ;-)
                  > > btw. Co to jest pakamera?
                  >
                  > niiieee... ;o) silnik jest pewnie pod podłogą (i to nie
                  w przegubowej przyczepc
                  > e)
                  > a to sięga do samego sufitu. naprawdę wielka tajemnica...

No to cie zaskocze, bo tam wlasnie umieszczony jest
                  silnik, tak samo jest np. w Ikarusie 417, ktory to jeden
                  jezdzi po Wroclawiu, tam jednak silnik zajmuje caly tyl
                  :-), a nie tylko bok
                  • Gość: daag Re: co w autobusach - pytanie IP: *.*.*.* 04.01.02, 15:49
                    Gość portalu: mjs napisał(a):

> No to cie zaskocze, bo tam wlasnie umieszczony jest
                    > silnik, tak samo jest np. w Ikarusie 417, ktory to jeden
                    > jezdzi po Wroclawiu, tam jednak silnik zajmuje caly tyl
                    > :-), a nie tylko bok

jestem po rozmowie telefonicznej z człowiekiem z branży. tam jest faktycznie
                    silnik i chłodnica. ale niespodzianka! nigdy bym nie przypuszczał. jak wczoraj
                    jechałem, żadnego hałasu, spalin, wibracji...
              • Gość: qwerty Re: pakamera IP: *.*.*.* 04.01.02, 15:10
                szczęśćbo!
                pakamera - "miejsce przechowywania towarów; podręczny niewielki magazyn"
                bye
    • Gość: duzY A jakby tak kierowcom ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 04.01.02, 15:18
      ... zabroniono drzwi otwierać toby się w końcu nagrzało?
      • mag_nolia Re: A jakby tak kierowcom ... 04.01.02, 16:23
        ludzie musieliby oknami wyskakiwać...też by nawiało...
        • Gość: duzY Re: A jakby tak kierowcom ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 04.01.02, 16:29
          Rozumiem z tego, że przyczyna chłodu w autobusach są pasażerowie? No to mamy
          winnych. To czemu Krisq sie tu burzy zamiast w autobusie na współpasażerów
          nakrzyczeć?
          • mag_nolia Re: A jakby tak kierowcom ... 04.01.02, 16:32
            sam jest pasażerem, więc na siebie ma krzyczeć...???, tym bardziej, że moze
            jest sam z kierowcą...i pusty poza nimi autobus...
            • Gość: duzY Re: A jakby tak kierowcom ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 04.01.02, 16:36
              A to rozpusta ... sam autobusem?!?!?!?!?!?!?!?!
              • mag_nolia Re: A jakby tak kierowcom ... 04.01.02, 16:39
                ...ja tam dziękuję za taką rozpustę...już wolałabym w tłoku...cieplej...
                • Gość: duzY Re: A jakby tak kierowcom ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 04.01.02, 16:43
                  rozsądnie prawisz ;-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka