Gość: Krzysiek megafontanna, megabezczelność ich, megagłupota nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 10:22 Cóż, mimo wszystko nie do wiary że mają tyle tupetu, by podejmować takie decyzje o wydawaniu naszych wspólnych pieniędzy... Topienie kasy w fontannie, w igrzyskach, to najlepszy symbol mitomanii wielkości cwaniaków z PO. Po prostu jedna wielka bańka mydlana: piękna, kolorowa, pęcznieje, pęcznieje i w końcu pęknie... Ale wtedy obecne władze - aż po takie pionki jak rzecznik - będą mieszkać w jakimś bardziej ludzkim mieście (a raczej w podmiejskiej posiadłości, z wysokim płotem). Ale widocznie wrocławskim wyborcom do szczęścia potrzeba tylko nowych różowych galerii handlowych i fontann, koniecznie rekordowych. Zupełnie jak ceny mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocca czy władze Wrocławia znają treść Strategii Miasta? IP: 195.94.212.* 11.12.07, 14:13 ja to mam wrazenie ze władze miasta kompletnie nie znaja strategii, którą same napisały. A tam były takie piękne zapewnienia o rozwoju społeczeństwa obywatelskiego i poprawie jakości życia mieszkańców. Tymczasem społeczeństwo obywatelskie jest uciszane (patrz sprawa dzieci z Oleśnickiej) a jakość życia mieszkańców poprawiana fontanną. Brawo dla największego pawia spośród wszystkich polskich miast! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KazikM Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.dint.wroc.pl 11.12.07, 10:26 Teraz już się niczemu nie dziwię. Prezydent, Ratusz i napewno wielu mieszkańców, będzie miało satysfakcję z największej fontanny w Europie. Ale że przez 60 lat od zakończenia II Wojny: - nie zbudowano obwodnic - nie przybyła żadna wylotowa ulica Wrocławia - nie wyprowadzono ruchu tranzytowego z Centrum Wrocławia - nie połączono Alei Piastów z Racławicką - nie wybudowano wiaduktu na AL. Poprzecznej ( przejazd przez tory to jedna wielka dziura ) - nie wyremontowano fasad budynków w rejonie ul. Kurkowej, Traugutta, Pomorskiej, i dziesiątek innych ulic - doprowadzono do kompletnego zniszczenia ul.Krakowskiej - zła funkcjonalność skrzyżowań na Obwodnicy Śródmiejskiej - brak zjazdu z Mostu Millenijnego - upadek komunikacji zbiorowej - zanik funkcji przewozów pasażerskich PKP - brak dojazdu do Lotniska - brak połączenia Robotniczej-Strzegomskiej z rejonem ul. Grabiszyńskiej ( oprócz oczywiście Pl.Legionów i ul.Klecińskiej ) - korki na Pilczyckiej, Solskiego, Karkonoskiej, Ślężnej, Krzywoustego, Krakowskiej,... - nierozwiązane problemy opieki zdrowotnej - wszechobecny brud na ulicach i chodnikach - zniszczone i zamalowane fasady budynków w całym Wrocławiu - mimo wszytko panująca bieda i tym samym brak środków na remonty czynione czy możliwe do przeprowadzenia przez samych mieszkańców - pozbycie się handlu ze sklepów w Centrum na rzecz Centrów Handlowych na obrzeżu miasta - dziury, dziury, dziury na każdej z ulic miasta - ..... - i setki podobnych i drobnych szarości życia we Wrocławiu OK. Budujmy i popierajmy FONTANNĘ !! Tego nam brakowało !! Pozostawiam bez zbędnego komentarza, opinie pp.Redaktorów Domagały i Kuleszy. Widocznie w GW jest więcej optymizmu. ( Chętnie porozmawiam o kosztach eksplatacji, konserwacji, wadach budowy, ... ) A co z EURO 2012 ? Tam już wszystko jest załatwione ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.telsat.wroc.pl 11.12.07, 10:48 KazikM. - nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: 195.94.212.* 11.12.07, 14:15 ostry komentarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.ikatel.pl 12.12.07, 14:18 A zaraz za fontanna niech powstanie ogromny pomnik: "Polski Powabnej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.finemedia.pl 11.12.07, 10:27 jasne fontanna za 20 mln :O, a na remont podwórek dla dzieci miasta nie stać, żenada :// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecinianka Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów- wro IP: *.wszif.wroc.pl 11.12.07, 10:29 :D Moim zdaniem Wrocław jest rozkołysany i nadmuchany jak bombka internetowa w latach 90. Pamiętacie jak pękła????? 10 lat później notowanie firm związanych z branżą IT nie są już tak nadmuchiwane, są realne, wynikają z rynku, nie są czysta spekulacja. Moim zdaniem podobnie ma sie sprawa z "Wrocławiem Dutkiewiecza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X-men Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.magma-net.pl 11.12.07, 10:29 Pomysł debilny, ale jeśli zostanie zrealizowany to w jaki sposób dowieziemy turystów chcących obejrzeć fontannę?? Przez remontowany most Szczytnicki, przez rozlatujący się i wąski most Zwierzyniecki?? A może do tego czasu powstanie wschodni fragment obwodnicy śródmiejskiej?? Szlag mnie trafia, że banda @#$@%@ daje znowu chce "igrzysk" a nie widzi, że brakuje "chleba". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: th Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 10:36 Do cholery!!! Kanalizacja, drogi, mosty, szkoły, przedszkola, wszystko to później bo fontanna jest ważniejsza. No ale, na wybory nie chciało się iść to macie radosnego dutkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecinianka Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.wszif.wroc.pl 11.12.07, 10:38 pozdrawiam fantazyjnych urzędników z UM odpowiedzialnych za program ISPA na południu miasta!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
a.gnes 20+20+n 11.12.07, 10:37 Nie zapominajmy o Pomniku Trzeciego Tysiąclecia, wzruszającej inicjatywie radnej Zdrojewskiej, za kolejne 20 milionów! Nie zapominajmy o Afrikarium, nowej filharmonii, systemie identyfikacji miejskiej, i innych fajerwerkach. Ile to razem będzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów 11.12.07, 10:41 Za 20mln można by kilka podwórek wyposażyć w ekstra place zabaw, ale co tam niech się dzieci bawią kupą w błocie. Odpowiedz Link Zgłoś
weigela Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów 11.12.07, 11:00 Fontanna to inwestycja w turystykę, która wiadomo przynosi kasę dla miasta i jego obywateli - to rzecz oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
wesoly_siewca_pesymizmu Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów 11.12.07, 11:06 weigela napisała: > Fontanna to inwestycja w turystykę, która wiadomo przynosi kasę dla miasta i > jego obywateli - to rzecz oczywista. > Jaką kasę przynosi przeciętnemu obywatelowi i z jakiego tytułu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.dint.wroc.pl 11.12.07, 11:24 Kasę dostaje - co rzecz oczywista - głównie właściciel hotelu czy restauracji. Mi turystyka koło otworu w zadniej części ciała lata, jeśli nic z niej kompletnie nie mam. Natomiast mam na co dzień niesprawną komunikację miejską, brak dróg i absurdalne rozwiązania komunikacyjne, brak żłobków i przedszkoli, przeładowane szkoły itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
weigela Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów 11.12.07, 11:49 Turystyka - przemysł jak każdy inny. Wiele państw głównie na turystyce opiera swoje przychody - tego to już chyba nie trzeba tłumaczyć !!! Z tego idą podatki przecież i bezpośrednio pieniądze dla mieszkańców z pracujących w usługach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.dint.wroc.pl 11.12.07, 12:13 Polska, ani Wrocław nie opierają swojego budżetu na turystyce. Tego chyba nie trzeba tłumaczyć!!! W turystyce pracuje nikły procent mieszkańców. Ergo: z turystyki przeciętny obywatel ma bardzo niewiele, natomiast to, co go obchodzi, to zapewnienie przez miasto podstawowych usług (transport, kultura, edukacja, szpitale), a w tym zakresie miasto Wrocław nie oferuje - powiedzmy to sobie szczerze - mieszkańcom wiele więcej niż przeciętna metropolia afrykańska. A podobno zmierzamy do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: 195.94.212.* 11.12.07, 14:03 Weigela czy ty aby nie siejesz propagande i PR na rzecz UM? Ile ci płacą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pistacja Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.07, 11:00 Wystarczy wysprzatać miasto - nie tylko Rynek i Sukiennice,ponaprawiać ulice,wyczyścić parki i skwery. Potrzeb jest naprawdę sporo a takie wyrzucanie pieniędzy w błoto wystawia złą opinię rządącej ekipie. Trochę rozsądku panowie z ratusza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble.... Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.lanet.net.pl 11.12.07, 15:36 placyków zabaw z hordami wrzeszczących dzieciaków, od których darcia się pękają uszy, mam dość..., turystów też raczej nie przyciągną... a zresztą, dlaczego akurat robić coś tylko dla dzieciaków, a nie dla ludzi? urok Parku Szczytnickiego, Pegroli, Ogrodu Japońskiego przyciąga i mieszkańców i turystów, fontanna przyciągnie kolejnych, a że w pobliżu ma powstać Ogród Chiński, to będziemy mieli piękny kompleks zieleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc a gdzie pieniadze na 600 kamienic do remontu !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 11:08 wszystko da sie wytlumaczyc co w ostatnim okresie swietnie widzielismy ale najpierw domy a pozniej igrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdfdfdffd Tak,tak ,tak dla fontanny i tak dla muru ... IP: *.wro.vectranet.pl 11.12.07, 11:17 Może i miasto przyciągnie turystów ale trzeba im zrobić getto w obrębie Rynku + Hala Stulecia i broń boże nie wypuszczać nigdzie indziej ,bo jak zobaczą stan reszty miasta, albo co gorsza pozwolą sobie na surivival MPK to i fontanna za 200 mln. nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Fontanna Anno Domini 1997 11.12.07, 11:25 Ciekaw jestem, czy wykonano już wszystkie prace zabezpieczające przed powtórzeniem sie fontanny tej z roku 1997? Jesli nie, to te 20 mln. nalezy w pierwszej kolejności na to właśnie przeznaczyć. Przy dzisiejszych zaburzeniach klimatycznych nie ma gwarancji, że znowu nie popłyniemy tak, jak 10 lat temu. Nie mówiąc już o tym ,że na wielu osiedlach ciągle czaka się na naprawę nawierzchni ulic (np. ul Drzewieckiego), lub brak jest wogóle tych ulic (w sensie normalnej jezdni i oddzielnego chodnika - np. ul. Tańskiego), a także inne wirtualne ulice na osiedlu Kosmonautów. Na to jakoś ciągle brakuje pieniędzy. Rzeczywiście Wrocław upodabnia się do miast brazylijskich (piękne centra, slamsowate peryferia), jak ktoś tu wcześniej słusznie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BRAK OBWODNICY!!!! Re: Fontanna Anno Domini 1997 IP: 62.233.178.* 11.12.07, 11:37 NO k.... Wschodnia obwodnica została zdjęta, bo nie ma pienieędzy, ale na fontannę są? Co za głąb ma takie durnowate pomysły. POnad godzinę zajmuje mi dojazd do pracy w permanentnym korku, nie ma miejsc w przedszkolach i żłóbkach, ale będzie kolejny wodotrysk???? NO BRAK SŁÓW!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Fontanna Anno Domini 1997 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 11:44 A ja mam pomysł, żeby wybudować we Wrocławiu fontannę na 1000 (tysiąc) metrów wysokości. I żeby ta fontanna nigdy nie działała. Byłaby największą niedziałającą fontanną świata. I jako taka byłaby również największą atrakcją turystyczną Wrocławia, pod warunkiem wszakże, że koszt jej budowy wyniósłby znacznie powyżej owych 20 mln.To taki pomysł właśnie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 I jeszcz jedno, 11.12.07, 11:35 jak juz postawicie tę fontannę, nie zapomnijcie o ulokowaniu w pobliżu przynajmniej kilkunastu pisuarów. Szum tryskającej wody wywołuje w organizmie dość charakterystyczną reakcję. Jesli tych pisuarów zabraknie, całe otoczenie fontanny (poliskie krzaki) może dawać ciekawy bukiet zapachowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik Po cholere nam ta fontanna? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.07, 11:41 Pewnie jakaś firma znajomego MUSI dostać zlecenie na jej konserwację za grubą kasę. A ja poproszę o ŚWIATŁA PRZY ZJEŹDZIE na Zakrzów z tzw. autostrady. Ciągle są tu wypadki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś brawo!!! brawo Wrocław! IP: *.chello.pl 11.12.07, 11:54 ale się gryzą ,kundelki,ale szczekają,na daremno!bedzie fontanna,brawo wrocek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm mam pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 12:05 Ile z osób tu wypowiadających się ma do czynienia z branżą turystyczną? Taka fontanna przyciągnie turystów do Wrocławia, a co za tym idzie pieniądze które zostawią w naszym mieście. Rozwój turystyki to nowe miejsca pracy (baza noclegowa, gastronomiczna)i większe wpływy do kasy miejskiej (podatki i inne opłaty). A co za tym idzie -nowe inwestycje miejskie, w tym rozwój dróg, kultury itp Na cały ten pomysł warto popatrzeć globalnie. Oczywiście, są to duże pieniądze. Oczywiście jest wiele inwestycji koniecznych (drogi, szkolnicwto, sport itp)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: mam pytanie IP: *.dint.wroc.pl 11.12.07, 12:16 Z branżą turystyczną mają do czynienia promile mieszkańców Wrocławia. Wydawać na te promile 20 milionów - gdy miasto równocześnie likwiduje żłobki i przedszkola i gryzie się z MEN, bo ma ochotę zamykać podstawówki, to kompletna durnota. Kto tego nie rozumie, ten sam jełop! Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: mam pytanie 11.12.07, 12:18 Gość portalu: hmmm napisał(a): > Ile z osób tu wypowiadających się ma do czynienia z branżą turystyczną? Taka fontanna przyciągnie turystów do Wrocławia, a co za tym idzie pieniądze które zostawią w naszym mieście. Rozwój turystyki to nowe miejsca pracy (baza noclegowa, gastronomiczna)i większe wpływy do kasy miejskiej (podatki i inne opłaty). A co za tym idzie -nowe inwestycje miejskie, w tym rozwój dróg, kultury itp Na cały ten pomysł warto popatrzeć globalnie. > W zasadzie trudno odmówić Ci racji. Pod jednym wszakże warunkiem. Uatrakcyjnianie otoczenia Hali Stulecia musi iść w parze z inwestycjami ułatwiającymi dojazd do niej i zaparkowanie pojazdów (w tym autokarów). Bez zbudowania mostu na Odrze w rejonie Biskupina, a także bez zbudowania drugiego mostu Grunwaldzkiego (obok obecnego) wszystkie dotychczasowe inwestycje (w tym przebudowa Pl. Grunwaldzkiego) nie poprawią sytuacji komunikacyjnej. pamiętam, że już w latach 70. mówiono o planach budowy drugiego mostu Grunwaldzkiego. Później to ucichło. A wyobraźmy sobie, że ten stary, prawie 100-letni most nagle trzeba będzie wyłączyć z eksploatacji ze względów technicznych (procesy zmęczeniowe w jego konstrukcji, przy obecnym nasileniu ruchu są już chyba dość poważnie zaawansowane). Wtedy pozostanie szybkie prowizoryczne budowanie przeprawy tak, jak przy moście Szczytnickim. Nie chciałbym już wtedy mieszkać na Biskupinie. Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: mam pytanie 11.12.07, 12:25 Ty masz do czynienia z branza turystyczna? To powinienes wiedziec,ze zanim zacznie sie budowac takie obiekty jak fontanne i inne atrakcje turystyczne to nalezy najpierw zapewnic infrastrukture turystyczna. Dworce, drogi, IT, baza noclegowa, gastronomiczna itp. Pytanko, czy ty pojechałbys kilkaset km tylko zeby zobaczyc fontanne? Ja nie. Ok we Wrocku jest wiele innych atrakcji turystycznych, tylko problem polega na tym,ze nikt nie nie ma spójnego pakietu turystycznego. Nie problem wykosztowac sie na super fontanny, pomniki itp.ale czy to wszystko bedzie spójne? Czy przypadkiem nie bedzie tak,ze turysta nie bedzie wiedział jak tam dotrzec, jak juz sie dowie, bedzie jechał 2 godz, co na miejscu bedzie robił itp itd. Atrakcje turystyczne sa budowane bezmyslnie, bez konkretnego planu turystycznego miasta. "o fontanna , moze zbudujemy...takaa duza, wieksza niz w Barcelonie...ok fajny pomysł" tak mniej wiecej wyglada promocja miasta :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: mam pytanie IP: *.contium.pl 11.12.07, 13:57 > Ty masz do czynienia z branza turystyczna? To powinienes wiedziec,ze > zanim zacznie sie budowac takie obiekty jak fontanne i inne atrakcje > turystyczne to nalezy najpierw zapewnic infrastrukture turystyczna. > Dworce, drogi, IT, baza noclegowa, gastronomiczna itp. Mylisz się. Za infrastrukturę typu baza noclegowa i gastronomiczna odpowiadają prywatni inwestorzy a nie miasto. Miasto może co najwyżej zachęcać ich do tego - właśnie poprzez stwarzanie dodatkowych atrakcji czy też ułatwienia administracyjne. Nikt nie zainwestuje swoich pieniędzy, jeżeli nie będzie miał pewności, że może osiągnąć jakieś zyski. W tym przypadku - że pojawią się chętni turyści (noclegi) czy wypoczywający mieszkańcy miasta (gastronomia). Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: mam pytanie 11.12.07, 14:40 Więc ponownie sie spytam, czy fontanna bylaby czynnikiem zmuszajacym ciebie do pojechania do innego miasta? Ok noclegi, gastronomia w rekach prywatnych,ale plan promocji miasta chyba w rękach samorzadu, co nie? Zobacz kto zajmowal sie fontanna: -Zarząd Zieleni Miejskiej teraz Zarząd Inwestycji Miejskich,a gdzie wydział promocji miasta skoro teraz próbujac argumentowac potrzebe budowy fontanny mówi sie o turystyce i promocji? Wydaje sie jaby urzednicy miejscy nie mieli pomysłów i chcieli zrobic cokolwiek, nie jestem przeciw idei budowy atrakcji turystycznych, pod warunkiem,ze robi sie to z głową. Fontanna nie jest niezbędnym czynnikiem, róznie dobrze mogłoby jej nie byc o wiele wiecej dla promocji miasta i jego wartości dla turystów dałyby odremonowane kamienice i sprawna komunikacja miejska. Wrocław nie jest jakims zadupiem gdzie na siłe trzeba tworzyc nowe atrakcje turystyczne, wystarczy zadbac o te istniejace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pistacja Re: mam pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.07, 14:30 A jak ci turyści mają dojechać? Cuchnący,okropny dworzec PKP,podobny PKS,rozkopane ulice,niebotyczne korki,jedna,ciągle zatłoczona Strzegomska z lotniska. Panowie,palmę sobie przed urzędem postawcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja-a Re: mam pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 16:04 myslisz, ze turysci przyjada do Wroclawia oglądać fontanne???? bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szulc a jak dojadą Ci turyści do tej fontanny ??? IP: *.chello.pl 11.12.07, 16:40 mi się już nie chce z domu wychodzić jak pomyślę ile będę jechał... gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEY Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: 80.54.61.* 11.12.07, 12:00 Z artykułu wynika, że fontanna będzie wyglądała prześwietnie. I oby tak było, bo ta w Rynku pasuje tak do otoczenia, jak smark do rękawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: 195.205.44.* 11.12.07, 12:07 A moze najpierw zadbać o infrastrukturę otoczenia Hali Ludowej - miejsca parkingowe, lepszy dojazd z miasta. Jeśli w Parku Szczytnickim pojawi się jeszcze więcej "atrakcji" to korki i sznur parkujących po chodnikach aut staną się koszmarem i przyćmią nowe atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.chello.pl 11.12.07, 12:21 Fontanna fajna rzecz ale za 20 mln ?! TO nie Geneva tylko Wrocław. Po co nam fontanna za 20 mln jeśli o 16 potrzeba 1,5 godziny żeby przejechac przez miasto. Wrocław się dusi, jeszcze trochę, to każdy kto ma możliwość i pieniądze ucieknie stąd bo po prostu JAKOŚĆ ŻYCIA jest coraz gorsza! To tak jakby sobie kupować chromowane felgi spinnery do trabanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.e-wro.net.pl 11.12.07, 12:36 Pomysł tak koszmarny, że trudno w niego uwierzyć. Jesli miasto chce ściągnąć turystów to niech wyremontuje samą Halę Ludową i jej otoczenie, posprzata chodniki i usunie z nich parkujace auta, zburzy koszmarne bloki w centrum miasta, zorganizuje prawdziwą straż miejską taką jaka funkcjonuje w Hiszpanii czy w Niemczech, gdzie nie ma szansy na parkowanie gdziekolwiek, na chodnikach, trawnikach, bo zaraz pojawi się straznik z mandatem, zorganizuje cywilizowaną komunikację miejską. Fontanna czynna kilka miesięcy w roku nikomu nie jest potrzebna i żadnych turystów nie ściągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.ig.pwr.wroc.pl 11.12.07, 12:33 Ok.100 tys.złotych kosztuje kapitalny remont instalacji wodno- kanalizacyjnej w kamienicy (dla jednej klatki schodowej). Za 22 mln.zł. można byłoby wyremontować instalacje w 220 kamienicach co poprawiłoby warunki mieszkaniowe ok. 10 tys. mieszkańców Wrocławia. Szanowni mieszkańcy kamienic! Pamiętajcie o tym podczas następnych wyborów samorządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.generacja.pl 11.12.07, 14:28 Najpierw należałoby sprawdzić, czy mieszkańcy kamienic płacą czynsz za te kamienice. Odpowiedz Link Zgłoś
en111 kolejna cudowna koncepcja 11.12.07, 12:36 To jest jakaś totalna paranoja! Bardziej absurdalnego pomysłu nie słyszałem... poprostu ręce opadają jak się słyszy o takich konceptach. Ciekaw jestem kiedy decyzje o kierunkach rozwoju Wrocławia zaczną decydować specjaliści, bo mam wrażenie że pomysł fontanny wyszedł albo przy wódce albo od jakiejś "wpływowej" sekretarki lub żony wysokiegu urzednika miejskiego. Te pieniądze powinno się przeznaczyć chociazby na rewaloryzację terenów zielonych w mieście, skoro mamy na celu zwiększenie prestiżu miasta. "Kultura czasu wolnego" do czegoś zobowiązuje, dobrze żeby zamiast na jarmarczne zbytki wydać pieniądze tak aby jednocześnie uatrakcyjniać turystycznie miasto i poprawiać standard życia jego mieszkańców! to przeciez nie takie trudne. załatajcie dziury w ulicach i chodnikach, zadbajcie o place i skwery, odnawiajcie kamienice. Wrocław ma ogromny potencjał którego nie trzeba "wzbogacać", bo jak dotychczas takie działania raczej szkodzą miastu niż pomagają(chociazby nowa, koszmarna fontanna na bezsensownym placu przy szewskiej-wita stwosza) Szczerze mówiąc wstydzę się za to że rządzą nami ludzie którzy nie mają wstydu przedstawiać publicznie takich koncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teleskop Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.chello.pl 11.12.07, 12:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Program 14.5 mln to dużo więcej niż te 14.5 mln !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 13:01 W tym roku na ten program miasto wydało ponad 40 mln złotych, a w tym roku wyda ponad 50. 14.5 mln było tylko w pierwszym roku istnienia tego programu, czyli w 2003. I stąd nazwa :) Ja jestem jak najbardziej za fontanną. To miejsce zasługuje na reaktywację. Tylko spektakularny projekt będzie w stanie przywrócić temu miejscu świetność. Wrocławianie zyskają przepiękne miejsce do wypoczynku (zostatnie też rozbudowany obiekt restauracyjny). Trzeba ludziom jakoś wynagrodzić te wszystkie niedogodności spowodowane remontem miasta :) Wrocław potrzebuje jeszcze więcej rekreacji. Aquapark, Małpi Gaj i fontanna to świetne pomysły. Oby były kolejne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biskupinianka Re: Program 14.5 mln to dużo więcej niż te 14.5 m IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.12.07, 08:39 Najłatwiej ekscytować się pomysłami typu 'kolejne cudo' siedząc w ciepłym pokoju lub biurze. Zapraszam na codzienną wycieczkę trasą Krzyki Biskupin rano i po południu. Wszystko jedno czym: autem czy MPK. Wtedy Nasi optymiści doświadczą na skórze tego jaki jest dojazd do tego zagłębia rozrywki jakim jest otoczenie Hali Ludowej oraz Wyspa Opatowicka z Małpim Gajem. Jeśli wyjdą z uśmiechem z tego komunikacyjnego bajzlu to mogą wszystko budować. Widać oni są normalni, a my nie. Jako argument przytoczę wypowiedź kolegi, który RAZ się wybrał do Małpiego Gaju na Biskupinie - " jak wy tam możecie mieszkać , przecież to koszmar tak dojeżdzać". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick O'why Re: Program 14.5 mln to dużo więcej niż te 14.5 m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 20:00 Jakoś nie widzę tłumów na rowerach, a codziennie jeżdzę. Widzę za to 3/4 samochodów wiozących powietrze... Rozumiem że niektórzy muszą zawieźć dziecko do przedszkola czy coś w tym stylu ale reszta to najchętniej jeździłaby autem do kiosku po papierosy... Wystarczy wygodny rower trekkingowy i spokojnie można nawet w garniturze jeżdzić prawie cały rok. Dojazd do centrum nóżka za nóżką zajmuje 25 minut. Akurat na WW ścieżek rowerowych nie brakuje. W skandynawii nawet sześciesięciolatki jeżdża i to w zimie więc całe to stękanie "ze się spocę" to czyste teorie kanapowców z fajeczką w zębach i dwudziestoma kilogramami nadwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Program 14.5 mln to dużo więcej niż te 14.5 m IP: *.as.kn.pl 12.12.07, 20:20 Cieszymy się wszyscy, że jesteś taki wysportowany i nie musisz jeździć na co dzień rowerem w garniturze, ale zrozum, że nie każdy jest taki wysportowany i są tacy, którzy muszą w pracy wyglądać schludnie, bo inaczej ją stracą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick O'why Re: Program 14.5 mln to dużo więcej niż te 14.5 m IP: *.magma-net.pl 16.12.07, 20:46 Nie jestem szczególnie wysportowany jak pisałem jeżdze dosyc wolnym tempem. Przy wygodnym rowerze miejskim , a nie się człowiek nie spoci , ani się garnitur nie wymnie...przynajmniej nie bardziej niż jak sie jedzie z zapiętymi pasami... czy mam drukowanymi literami po raz trzeci to powtórzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Brud smrod a posrodku fontanna! 11.12.07, 13:02 Kosze ustawcie a nie fontanne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Freudowskie objaśnienie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 13:09 kreatywność Dynamizmu POlega na cyklicznym ogłaszaniu tybulcom, że wkrótce w Jądze Dynamizmu POwstanie coś największego, najdłuższego, najwyższego w POlsce: akfapark,sala koncertowa, stadion, oceanarium, mosty do nikąd lub z najwyższym pylonem, choinka itp. Wytłumaczenie tej megalowanii tylko z użyciem teorii Pijaru jest trudne, trzeba sięgnąć po objaśnienia freudowskie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Freudowskie objaśnienie? 11.12.07, 13:20 Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a): > Wytłumaczenie tej megalowanii tylko z użyciem teorii Pijaru jest > trudne, trzeba sięgnąć po objaśnienia freudowskie:))) Łosiu - bijesz poniżej pasa próbując wytłumaczyć gigantomanię magistrackich mizerią zawartości ich rozporków. PS. wyślij mi krótkiego maila na mój gazetowy adres. Mam do Ciebie interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przestroga uważaj łosiu IP: *.name 11.12.07, 21:25 uwaga łosiu nie daj się nabrać! map4 pisze z magisratu, i cię namierzą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 13:18 Pytam, jak to jest możliwe, że miasto chce wydać na bzdetą fontannę 20 mln złotych, a nie stać go na wybudowanie lub chocby kapitalny remont sali gimnastycznej przy Szkole Podstawowej nr 60? Szkoła ta jak wynika z dzisiejszego artykułu OCALAŁA i nie będzie rozwiązywana dzięki ogromnemu zaangażowaniu wspaniałych ludzi - grupy rodziców dzieci uczących się w tej szkole. Pani Jaroń ! - czas spauzować i złożyć dymisję z zajmowanego stanowiska. Oj Panie Prezydencie Dutkiewicz! - nie będzie kaski ze sprzedaży gruntów SP 60, pora się obudzić i wziąść do roboty dla dobra społeczności Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johan Chleba i Igrzysk!!! IP: *.chello.pl 11.12.07, 13:28 ludzie , jest potrzebne i jedno i drugie,kanalizacja jest o k , fontanna też jest o k,wyluzujcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takauwaga Re: Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.07, 13:21 Czy redaktorzy GW byli ostatnio na klatce schodowej budynku komunalnego? Polecam ul. Prądzyńskiego, gdzie w bramach panuje całkowita ciemność, remontu nie było od przedwojny, domofon działał dwa tygodnie, a klatkę zdobią efektowne kupy w strugach moczu, któe trzeba omijać w świetle latarki. A może redaktorzy GW byli ostatnio na osiedlach, gdzie spółdzielnie i wspólnoty kłócą się o oświetlenie podwórek i uliczek, wskutek czego panuje tam całkowita ciemność? Może redaktorom zdarzyło się kiedykolwiek jechać autobusem miejskim, najlepiej zimnym i zdezelowanym ikarusem na którego czekać trzeba pół godziny? To jest obraz Wrocławia i żadna fontanna tego nie zmieni. Ale może jadąc do swoich willi na Biskupinie po prostu redaktorzy chcą popatrzeć z boku na coś efektownego i stąd ich aplauz? Wstyd, jak bezkrytycznie nastawiona jest ich gazeta do "sukcesów" miasta i wyrzucania pieniędzy w coś, co tak naprawdę niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Władze Wrocławia chcą fontanny za 20 milionów IP: *.dint.wroc.pl 11.12.07, 13:54 20 melonów w górę, 20 w dół. Co za różnica. Chleb jest, brakuje Igrzysk. Po Dutkiewiczu zostanie FONTANNA i trochę długów. A od długów się nie umiera !! Kazimierz Wielki zastał Polskę drewnianą, zostawił murowaną. Dutkiewicz zostawi "RONDO" REAGANA I WIELKĄ SIKAWĘ. I kto mu w tym przeszkodzi ? No kto, no kto, no kto ?? I za ONET-em Wiadomości "TOR" o Euro 2012: może zabraknąć 60 mld zł (PAP, tm/11.12.2007, godz. 12:36) Polsce zabraknie funduszy na inwestycje związane z mistrzostwa Europy w piłce nożnej w 2012 roku. To efekt niedoszacowania ich kosztów - uważa Adrian Furgalski, dyrektor Zespół Doradców Gospodarczych "TOR". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro w barcelonie fontanna jest w centrum IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.07, 14:03 do parku szczytnickiego po zmroku ktoś zagląda prócz żyrafy? Odpowiedz Link Zgłoś
en111 GAZETA steruje opinią publiczną 11.12.07, 14:45 Dlaczego 90%wypowiedzi na forum ustosunkowuje sie negatywnie do tego wodotrysku, natomiast sonda na stronie z artykułem mówi coś zupełnie innego? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: GAZETA steruje opinią publiczną 11.12.07, 14:54 en111 napisał: > Dlaczego 90%wypowiedzi na forum ustosunkowuje sie negatywnie do tego wodotrysku > , > natomiast sonda na stronie z artykułem mówi coś zupełnie innego? ponieważ nie ważne, jak ludzie głosują, ważne jest kto liczy te głosy (copyright by Józef Wissarionowicz Stalin) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: GAZETA steruje opinią publiczną IP: 195.94.212.* 14.12.07, 09:48 dokładnie tak!Manipulacja przy głosach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: GAZETA steruje opinią publiczną IP: *.dint.wroc.pl 11.12.07, 15:12 Tu siedzą ci co potrafią czytać i pisać. Na stronie głównej, siedzą ci co potrafią oglądać obrazki i klikać myszką. Pierwsza strona jest dla Prezydenta, a forum dla reszty. I NIC TYCH DWóCH RZECZYWIśTOśCI NIE łąCZY . Prezydent jest od przegranych EXPO, długów, nietrafionych inwestycji. A nam pozostaje cała reszta. Prawda czy nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: GAZETA steruje opinią publiczną IP: *.contium.pl 11.12.07, 15:19 Ponieważ jeśli ktoś uważa że to niezły pomysł, to z reguły nie widzi powodu, żeby to jeszcze potwierdzać komentarzem. A jak ktoś chce krytykować czy wylewać żale, to wejdzie na forum, bo dzięki temu będzie mógł rozładować odrobinę tłumionych w sobie negatywnych emocji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klecinianka Re: GAZETA steruje opinią publiczną IP: *.wszif.wroc.pl 11.12.07, 15:27 ad, zachowaj tę psychoanalizę dla siebie!!!!! Po prostu, jeśli ktoś nie podziela fantastycznej wizji wciskanej przez PR sukcesu prezydenta, ma do tego prawo. Na dodatek wiele osób tu pisze bardzo, bardzo merytorycznie. W tym kontekście twój wpis jest dość śmieszny:D:D:D:D:D:D A pobyt w pewnej porządnej szwedzkiej wspólnocie nauczył mnie kalwińskiej skromności i niechęci do pawiego rozpasania, z jakim łączy się dla mnie ten pomysł urzędników miejskich. Bo pomysł jest trafiony, a nawet te argumenty są naciągane:( i tym bardziej przykro. Bo król jest nagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Sondaż nie ma sensu - można glosować kilka razy!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.07, 21:15 Po każdym głosowaniu wystarczy wyczyścić cookies (ciasteczka) w przeglądarce i odświeżyć strone. Kilku manipulantów generuje fikcyjne głosy. Odpowiedz Link Zgłoś