Gość: PPP IP: 217.96.4.* 16.05.01, 14:11 Byłem wczoraj w Kłodzku, piękne miasto, czuje się klimat. Czy są w Polsce inne takie miasta jak na Śląsku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotras Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.legnica.dialog.net.pl 17.05.01, 02:11 Szkoda,że przy okazji nie zajrzałeś do Nowej Rudy.Polecam z dwóch względów: -smutny- żeby zobaczyć jak umiera miasto i w jakim stanie może ono być -ciekawostka- N.Ruda położona jest na terenie silnie górzystym i na świecie niewiele jest miast, w których domy mają dwa wyjścia.Jedno na parterze,a drugie na strychu.I obydwa na ulicę.Taka jest różnica poziomów! Polecam przejażdżkę linią kolejową Wałbrzych-Kłodzko (pociągi jeszcze kursują, ale trzeba się spieszyć).Odradzam tym, którzy mają lęk wysokości(wysooookie mosty) i klaustrofobię (tunele).Zapyziałe stacyjki z początku wieku,nietknięte przez papraków epoki Gomułki i Gierka.Cegła i stare drewno.Pruski mur.Rozkład jazdy na porcelanowych kafelkach.Tunele dla pieszych pod torami,wyłożone takimi samymi płytkami,jak w starym metrze w Paryżu. Jeszcze czuje się zapach parowozów. Przypływają wspomnienia, zupełnie jak u pewnego pana, który zjadł eklerkę. Eeech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: Dolnośląskie miasteczka IP: 217.96.4.* 17.05.01, 09:31 Gość portalu: Piotras napisał(a): > Szkoda,że przy okazji nie zajrzałeś do Nowej Rudy.Polecam z dwóch względów: > -smutny- żeby zobaczyć jak umiera miasto ...... ...... początku wieku,nietknięte przez papraków epoki Gomułki i Gierka..... Na przekór może to być szansą, nispaprane miasta po renowacji staną się perełkami, pozostaje tylko problem kasy??? Ale słyszałem, że np. w takiej Nowej Rudzie ma powstać fabryka płyt gł. do PC'tów, druga na Dolym Śląsku - czyżby krzemowa dolina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.opm.pl 24.05.01, 13:47 ...serdecznie pozdrawiam moj mąż jest z Nowej Rudy teraz mieszkamy w Bielsku-Białej ale zamierzmy wrócić bo mamy chore mózgownice i uważamy, że na Dolnym Sląsku są najpiękniejsze miasteczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotras Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.legnica.dialog.net.pl 24.05.01, 19:17 Gość portalu: lola napisał(a): > ale zamierzmy wrócić > bo mamy chore mózgownice > i uważamy, że na Dolnym Sląsku są najpiękniejsze miasteczka... Bo są :) I jeżeli dobrze się zastanowiliście,to wracajcie!Może ludzie,którzy widzieli więcej rozruszają to miasto. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.opm.pl 28.05.01, 09:42 ..praca, praca, praca. W N.Rudzie, Kłodzku na razie nie mam szans na znalezienie tego, co mnie najbardziej interesuje, teraz pracuję jako grafik w dużej firmie, w Rudzie mogłabym projektować szyldy u Pana Kopacza - króla tablic reklamowych. I tak pewnie myslą wszyscy, którzy emigrują z małych miasteczek. Czy nie czuję się jak zdrajca? Jasne, że tak. I źle mi z tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Dolnośląskie miasteczka-umierają stojąc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.01, 00:17 Gość portalu: Piotras napisał(a): > Szkoda,że przy okazji nie zajrzałeś do Nowej Rudy.Polecam z dwóch względów: > -smutny- żeby zobaczyć jak umiera miasto i w jakim stanie może ono być Boguszów-Gorce, właściwie dzielnica Wałbrzycha, jedno z najbiedniejszych i dosłownie rozpadających się w oczach miasteczek. Lata 90-te dobiły Boguszów bezrobociem. W końcu lat 80-tych pisaliśmy studium historyczno-urbanistyczne Boguszowa. W miejscowym archiwum przekopaliśmy dziesiątki metrów akt tzw. "policji budowlanej" z lat 1800-1945, poszukując ikonografii miasta. Do 1945 roku było to tętniące życiem uzdrowisko o podgórskim charakterze. Góra Chełmiec, której stoki były zagospodarowanym traktem spacerowym z wieżą widokową na szczycie, pawilonami zdrojowymi, salami bilardowymi - po 45 roku stała się śmietniskiem. Stylowe, pełne architektonicznej dekoracji kamienice, szwajcarskie wille, kamieniczki w najwyżej ze śląskich miast posadowionym rynku - pozbawione dekoracji, otynkowane w latach 60-tych "na gładko" lub "w tynkowego baranka". Tamto miasto, z archiwalnych rysunków i zdjęć istnieje w naszym studium. Obecny Boguszów to symbol zapomnianych śląskich miasteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Dolnośląskie miasteczka-umierają stojąc IP: *.satkabel.com.pl 30.05.01, 10:28 No, Boguszow-Gorce NIE JEST dzielnica Walbrzycha. To jest osobne miasto, lezace, rzecz jasna, w powiecie walbrzyskim. Nie takie malutkie nawet; 20 tysiecy mieszkancow - to drugie miasto naszego powiatu. A propos - w powiecie walbrzyskim na 8 gmin az 5 to miasta. Rekord Dolnego Slaska? Do Boguszowa wracajac - bezrobocie ostatnio osiagnelo poziom 30%. Z kolei Chelmiec... Dlaczego piszesz, ze jest to smietnisko? Chelmiec NIE JEST smietniskiem; generalnie jesli chodzi o czystosc, na naszych szlakach nie jest jeszcze az tak tragicznie. W kazdym razie Chelmiec jest jednym z symboli Walbrzycha; goruje nad nim i jest widoczny z prawie kazdego punktu w miescie. Oczywiscie, przy okazji masyw zahacza o Boguszow, a sam szczyt administracyjnie nalezy do Szczawna-Zdroju, zeby bylo weselej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: Dolnośląskie miasteczka-umierają stojąc-do Olin IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.05.01, 22:50 Gość portalu: Olin napisał(a): > No, Boguszow-Gorce NIE JEST dzielnica Walbrzycha. To jest osobne miasto, > lezace, rzecz jasna, w powiecie walbrzyskim. Nie takie malutkie nawet; 20 > tysiecy mieszkancow - to drugie miasto naszego powiatu. A propos - w powiecie > walbrzyskim na 8 gmin az 5 to miasta. Rekord Dolnego Slaska? > Do Boguszowa wracajac - bezrobocie ostatnio osiagnelo poziom 30%. > Z kolei Chelmiec... Dlaczego piszesz, ze jest to smietnisko? Chelmiec NIE JEST > smietniskiem; generalnie jesli chodzi o czystosc, na naszych szlakach nie jest > jeszcze az tak tragicznie. W kazdym razie Chelmiec jest jednym z symboli > Walbrzycha; goruje nad nim i jest widoczny z prawie kazdego punktu w miescie. > Oczywiscie, przy okazji masyw zahacza o Boguszow, a sam szczyt administracyjnie > > nalezy do Szczawna-Zdroju, zeby bylo weselej. Pisałam o Boguszowie, porównując miasto przed i powojenne. Studium powstało w roku 1986 - i porównania dotyczą tamtej rzeczywistości. Nie wiem jak jest teraz, migawki, które pokazuje wroc.tv są porażające. Domy, które ujęliśmy w katalogu studium w 1986 roku jako tzw."obiekty do ujęcia w spisie zabytków budownictwa XIX wiecznego", teraz przypominają rudery. Prawdę mówiąc, boję się konfrontacji lat 80-tych z rokiem 2001. Taki jest efekt 30 % bezrobocia, o czym zresztą piszesz. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Dolnośląskie miasteczka-umierają stojąc-do Olin IP: *.satkabel.com.pl 30.05.01, 23:09 Gość portalu: efka napisał(a): > Nie wiem jak jest teraz > , > migawki, które pokazuje wroc.tv są porażające. Domy, które ujęliśmy w katalogu > studium w 1986 roku jako tzw."obiekty do ujęcia w spisie zabytków budownictwa X > IX > wiecznego", teraz przypominają rudery. Prawdę mówiąc, boję się konfrontacji lat > > 80-tych z rokiem 2001. Taki jest efekt 30 % bezrobocia, o czym zresztą piszesz. A tak, z tym sie zgadzam... Do tego coraz bardziej wychodzi Boguszowowi bokiem jego gornicza przeszlosc - tzn. szkody gornicze... Miasto zapada sie powoli (doslownie i w przenosni). Nie zgodzilem sie tylko z tym smietniskiem na Chelmcu. Faktem jest natomiast, ze od dlugiego czasu wieza na szczycie jest turystom niedostepna! To juz jest granda, ale nic sie z tym juz od paru lat nie da zrobic, niestety. Pozdrawiam serdecznie Olin, Walbrzych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mauser Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.enh.org 15.04.02, 20:50 Polec jakies trasy dojazdowe na ta linie kolejowa z Wroclawia. Gdzie najlepiej wysiasc? Gdzie polazic po gorach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechita Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.icom.ca 17.05.01, 03:49 Gość portalu: PPP napisał(a): > Byłem wczoraj w Kłodzku, piękne miasto, czuje się klimat. Czy są w Polsce inne > takie miasta jak na Śląsku? Nie szowinisto. Tylko slask ma takie miasteczka. Co za pojebane pytanie. czy wy na tym pojebanym slasku macie wszyscy takie chore mozgownice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotras Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.legnica.dialog.net.pl 17.05.01, 05:50 NO comments.NO COMMENTS-PLEASE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacho 11 Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 21:38 tak bo wielka zaraza przyszla z wielko-polski a zarazek nazywea sie lechitus pospolitus cymbalus - napisz cos co nas zastanowi .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.02, 00:23 Według letniego rankingu CKM-u mamy tu też najlepszy psychiatryk, w starym opactwie zresztą ulokowany, mógłbyś tam spokojnie zregenerować siły przed następną wizyta na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.ilot.edu.pl 17.05.01, 08:47 Tak, jest piękne miasteczko nad Wisłą. Nazywa się Kazimierz Dolny. Pozdrowienia z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: Dolnośląskie miasteczka IP: 217.96.4.* 17.05.01, 09:35 Gość portalu: Ela napisał(a): > Tak, jest piękne miasteczko nad Wisłą. Nazywa się Kazimierz Dolny. Pozdrowienia > > z Warszawy Mam mażenie, zjechać samochodem kawał Polski, zatrzymując się gdzie popadnie. Trasa np. Jura Krakowsko - Częstochowska, Dunajec, Wieliczka, Góry Świętokrzyskie, Kazimierz Dolny itd. Tylko gdzie się zatrzymać z rodziną 4 - osobową aby nie zarżneli ceną albo z drugiej strony pchłami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: do PPP IP: *.ilot.edu.pl 21.05.01, 07:40 Chyba najlepiej wcześniej zaplanować i jeśli rodzina 4-osobowa, to wynająć pokój, czyli tak zwaną kwaterę. Jeśli chodzi o Kazimierz to łóżko 20-30 zł. Ale lepiej wynająć poza Kazimierzem, w jakiejś pobliskiej wiosce, jest taniej. Duzo ofert jest w dodatku "Turystyka" w "Wyborczej". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newOne Re: do PPP IP: *.ii.uni.wroc.pl 22.05.01, 17:04 na interia.pl jest dobra baza turystyczna, poza tym Pascal wydaje niezle przewodniki gdzie tez sie znajdzie co nieco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: do PPP IP: 217.96.4.* 24.05.01, 15:07 Gość portalu: newOne napisał(a): > na interia.pl jest dobra baza turystyczna, > poza tym Pascal wydaje niezle przewodniki > gdzie tez sie znajdzie co nieco Sprawdziłem interię. Pokrzywna/Opolskie (bo znam) wynik: Chobry i Drogowiec, dwa najwieksze ale i najgorsze ośrodki - molochy z lat 70. Na Chobrym sam się naciąłem oferta w internecie - palce lizać: na miejscu: połamane łóżka, drzewo(1) na balkonie, grzyb, brud. Wytrzymałem 1 dzień. Za mniejsze pieniadze znalazłem pareset metrów dalej piękny, przytulny pensjonacik z domowym jedzeniem, komfortowo urządzonymi pokojami, jacuzzi. Ręczniki zmieniane co dzień, podczas kawy po śniadaniu (na koszt firmy) pani ścieliła łóżka! Jak znaleźć takie perełki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY DO PPP o namiar na Pokrzywną. IP: *.dtvk.tpnet.pl 15.04.02, 16:16 Możesz podac namiar tego zachwalanego pensjonatu w Pokrzywnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.01, 04:53 Gość portalu: Ela napisał(a): > Tak, jest piękne miasteczko nad Wisłą. Nazywa się Kazimierz Dolny. Pozdrowienia > > z Warszawy -Byłem, dokładnie widziałem. Buuuhaha, piękne miasteczko. Totalna wiocha, nie warto nawet się zatrzymywać. Brud, smród i mazowieckie ubóstwo, ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newOne Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.ii.uni.wroc.pl 17.05.01, 11:36 waski trzeba miec kat patrzenia by okiem nie patrzec poza dolny slask. a dlaczego nie Sandomierz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Re: Dolnośląskie miasteczka IP: 217.96.4.* 17.05.01, 14:27 Gość portalu: newOne napisał(a): > waski trzeba miec kat patrzenia > by okiem nie patrzec poza dolny slask. > a dlaczego nie Sandomierz? > OK, nie znam, ale problem ten sam co w odpowiedzi na list Eli, gdzie się zatrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotras Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.legnica.dialog.net.pl 27.05.01, 03:30 Gość portalu: newOne napisał(a): > waski trzeba miec kat patrzenia > by okiem nie patrzec poza dolny slask. > a dlaczego nie Sandomierz? Bo jak nazwa wskazuje, to jest o DOLNOŚLĄSKICH miasteczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Dolnośląskie miasteczka IP: 156.17.85.* 18.05.01, 17:10 Tak się składa, że i miasteczka w poznańskim, i na Śląsku Opolskim, na kielecczyźnie, i wszędzie indziej, także i na Dolnym Śląsku mają swój odmienny klimat. A i owszem są ładne miasta na Niżu (np: w Wielkopolsce), ale te sudeckie są niepowtarzalne i b. malownicze, co wymuszone jest w głównej mierze przez ukształtowanie powierzchni. Na Ziemii Kłodzkiej polecałbym wszystkie jej nie tylko uzdrowiskowe miasta i miasteczka. Trochę alpejskiej architektury widać w Międzygórzu, świetne są Wambierzyce, wszystkie uzrowiska posiadają ładnie urządzone części zdrojowe. Ale numerem jeden dla mnie jest, już poza Ziemią Kłodzką, mocno zapuszczone Chełmsko Śląskie koło Kamiennej Góry. Cudowny ryneczek z podcieniami, domy tkaczy (zabytki chyba klasy światowej), kościółek, a naokoło małe, ale strome górki. I wszystko oddalone od głownych tras i wycieczkowych i przejazdowych. Sudeckie miasteczka są piękne, warto do nich zaglądać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikhael Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.ita.pwr.wroc.pl 24.05.01, 08:52 to ja dolacze jeszcze jeden rejon z pieknymi miasteczkami: Mazury. Trzeba tylko wydostac sie poza stereotypowe zeglarskie miejscowosci czyli Mikolajki, Gizycko, Ruciane itp. a znajdzie sie duzo pieknych miejsc. A przy tym te wszystkie morenowe wzgorza i jeziora... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.txucom.net 29.05.01, 15:53 Akto pamieta Biala lokomotywe w Nwej Rudzie.I mprezy pod haslem Lepsza Nowa Ruda niz stara blondyna? Niestety te wszystkie male miasteczka wyludnia sie.Wszyscy przeniosa sie do Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baroni Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.01, 18:33 Gość portalu: feran napisał(a): > Akto pamieta Biala lokomotywe w Nwej Rudzie.I mprezy pod haslem Lepsza Nowa > Ruda niz stara blondyna? > > Niestety te wszystkie male miasteczka wyludnia sie.Wszyscy przeniosa sie do > Wroclawia. Ja wracam do swego miasteczka właśnie z Wrocławia, a miasteczkiem tym jest Świdnica. Co sądzicie o Świdnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.opm.pl 30.05.01, 10:02 Zawsze mi się wydawało, że Świdnica to taki mały Wrocław. Na prawdę piękne miasteczko. Poza tym moja kuzynka szuka tam od roku pracy - bez efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olin Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.satkabel.com.pl 30.05.01, 10:35 Gość portalu: lola napisał(a): > Na prawdę piękne miasteczko. Miasteczko? Toz to jak na polskie warunki calkiem spore miasto! 60 tysiecy mieszkancow w naszym pieknym kraju to naprawde duzo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mauser Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.enh.org 15.04.02, 20:56 Podoba mi sie bazylika w Swidnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oiln Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.satkabel.com.pl 30.05.01, 10:33 Swidnica jest miastem, ktore naprawde ma klimat. I to inny, niz walbrzyski robotniczy. Nawet moglbym tam mieszkac, tak ze 2 dni w tygodniu. Rynek bardzo piekny, tylko dlaczego wciaz otwarty dla ruchu samochodow? Szkoda jedynie, ze Swidnica nie lezy sobie tak pieknie posrod gor, jak Walbrzych. :) No, ale nie mozna miec wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.opm.pl 30.05.01, 10:40 Gość portalu: feran napisał(a): > Akto pamieta Biala lokomotywe w Nwej Rudzie.I mprezy pod haslem Lepsza Nowa > Ruda niz stara blondyna? > > Niestety te wszystkie male miasteczka wyludnia sie.Wszyscy przeniosa sie do > Wroclawia. ...nie wszyscy. Znam takich, którzy po studiach wrócili (fakt, że jest ich niewielu) a nawet takich, którzy mając wiele innych możliwosci wybrali NR; patrz: Olga Tokarczuk O Białej Lokomotywie słyszałam, nie pamiętam, w ogóle wydawało mi się, że to jakas lokalna legenda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.txucom.net 30.05.01, 15:54 Pani O.Tokarczuk to talent na skale swiatowa.Trudno sie spodziewac ze pojawi sie pare setek takich ludzi w Nowej Rudzie.Z calym szacunkiem to nie Toskania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotras Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.legnica.dialog.net.pl 30.05.01, 21:24 I tu byś się zdiwił.Coraz więcej ludzi szuka spokoju. Rozmawiałem niedawno z pewną śpiewaczką,która przeniosła się do tak totalnego zadupia,że trzeba mieć dokładną mapę,żeby te wioszczynę znaleźć.Mieszkała na G.Śląsku,szukała odludzia.Okazało się,że Beskidy są totalnie zadeptane,Bieszczady mają zasłabą infrastrukturę,więc wybrała Kotlinę Kłodzką.I z tego,co mówiła,coraz więcej osób będzie się tam przenosiło.Oczywiście tych,którzy pracują przy pomocy internetu lub moga sobie pozwolić na "bywanie" w wielkim świecie. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 00:32 W Kłodzku bywałem często.Duża klasa, nie da się zaprzeczyć. Rujnująca powódź sparaliżowała mnie. Pamiętam z bardzo dawnych lat Wilczą Jamę i nie wyobrażam sobie, skąd tyle wody,że sięgnęła jej murów. Znam też Nową Rudę, ale mam z niej wspomnienia sentymentalne, lekką mgiełką zaciągające spojrzenie na to miasto, niegdyś "przy kopalni Słupiec". Kocham to miasteczko, ale nie pamiętam dlaczego. Cały ten rejon jest przepiękny, gorzej, że niewielu zamożnych chce płacić za widoki. Szkoda. Mnie też nie bardzo na to stać. Zastanawiam się, jak to było przed wiekami, że takie piękne miasteczka zakładano, budowano w nich piękne kamienice, przygotowywano szlaki turystyczne (no, może nie przed wiekami). Przecież z czegoś ci ludzie musieli żyć, musieli zdobyć pieniądze na urządzenie swych miasteczek w sposób, który do dziś budzi podziw. Nieustające wojny, pomory, brak telefonu, telewizji i internetu, a życie kwitło, powstawały rzeczy, które dziś zasługują na miano pomników. Jak to było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Dolnośląskie miasteczka IP: 156.24.231.* 31.05.01, 01:23 Gość portalu: karbol napisał(a): > W Kłodzku bywałem często.Duża klasa, nie da się zaprzeczyć. Rujnująca powódź > sparaliżowała mnie. Pamiętam z bardzo dawnych lat Wilczą Jamę i nie wyobrażam > sobie, skąd tyle wody,że sięgnęła jej murów. > Znam też Nową Rudę, ale mam z niej wspomnienia sentymentalne, lekką mgiełką > zaciągające spojrzenie na to miasto, niegdyś "przy kopalni Słupiec". Kocham to > miasteczko, ale nie pamiętam dlaczego. Cały ten rejon jest przepiękny, gorzej, > że niewielu zamożnych chce płacić za widoki. > Szkoda. Mnie też nie bardzo na to stać. > > Zastanawiam się, jak to było przed wiekami, że takie piękne miasteczka > zakładano, budowano w nich piękne kamienice, przygotowywano szlaki turystyczne > (no, może nie przed wiekami). > Przecież z czegoś ci ludzie musieli żyć, musieli zdobyć pieniądze na > urządzenie swych miasteczek w sposób, który do dziś budzi podziw. > Nieustające wojny, pomory, brak telefonu, telewizji i internetu, a życie > kwitło, powstawały rzeczy, które dziś zasługują na miano pomników. > Jak to było? W takim miejscu jak Dolny Slask chyba niewiele trzeba: kilku dobrych gospodarzy, kogos kto dopilnuje porzadku, troche stabilnosci, troche wspolpracy, i... predzej czy pozniej rosnie miasteczko :) Tak sobie mysle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.txucom.net 31.05.01, 06:17 drogi Wedzonka: akuratzadles pytanie na ktorym myslalem pare lat.co prawda to wtej chwili niezbyt jestem w formie bo pracuje juz prawie 48 godzin bez przerwy ale unas w Texas to sie nie przelewa i trza robic bo nie ma kto.brakuje wszystkich i pielegniarek i robotnikow na szyby naftowe i informatykow i elektrykow.Miliony emigrantow z Meksyku bez zadnego wyksztalcenia czy kultury i ktos ich musi obsluzyc,wypadlo na mnie. Te wszystkie miasta i miasteczka w gorach zreszta po czeskiej stronie tez to wszystko zasluga niemieckich emigrantow.Dostawali pozwolenie na osiedlenie w terenach gorskich ktore dawaly kiepskie plony,byly bezuzyteczne dla panujacego.Ludnosc polska trzymala sie terenow lepszych rolniczo-okolice wroclawia,legnicy. Emigranci z niemiec zachodich w 13 14 15stuleciu to czesto desperaci,ich zadniem bylo prezyc bez zadnej pomoy bez zadnej siatki bezpiecznstwa.Mieli dosc duzo wolnosci.Im ciezsze warunki tym wieksze wolnosc (calkowicie zwolnieni z panszczyzny).Wysoko w gorach wypalali wegiel drzewny,jedni z pierwszych przystapili do wyrobu szkla.Produkcjatkanin lnianych na skale europejska.Zielarze.Gornictwo.Turystyka juz w 18 wieku .Nastepnie te wszystkie uzdrowiska i sanatoria (to pic zwlaszcza leczenie gruzlicy w gorach,jak nie masz pluc to potrzebujesz wiecej tlenu i powinien byc cieply i wilgotny,dokladne przeciwienstwo czyli praktycznie to te wszystkie Davos,Sokolowsko tylko szybciej dobijalo pacjentow)>kazdy sposob dobry by zarobic.Te wszyskie mista Slaskie i Sudeckie obslugiwaly tych ludzi.bardzo niewielu utrzymywalo sie z rolnictwa.Ale i tak olbrzymia emigracje ze Slaska do Berlina od 1870.Praktycznie Berlin zbudowali Slazacy.Czy niemieckie czy polskie te miasta nadal by sie wyludnialy.zycie latwiejsze w duzym miescie. W listopadzie bylem w wymarlej wiosce pomiedzy Ladkiem a Stroniem na wysokosci 700 m npm.30-40 kamiennych domow tyloko do polpietra,wiatr dmucha,nikogo.jak tam zycie wygladalo w 1890 w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Dolnośląskie miasteczka IP: 156.24.231.* 31.05.01, 11:04 Gość portalu: feran napisał(a): > drogi Wedzonka: akuratzadles pytanie na ktorym > myslalem pare lat.co prawda to wtej chwili niezbyt > jestem w formie bo pracuje juz prawie 48 godzin bez > przerwy ale unas w Texas to sie nie przelewa i trza > robic bo nie ma kto.brakuje wszystkich i pielegniarek > i robotnikow na szyby naftowe i informatykow i > elektrykow.Miliony emigrantow z Meksyku bez zadnego > wyksztalcenia czy kultury i ktos ich musi > obsluzyc,wypadlo na mnie. > > Te wszystkie miasta i miasteczka w gorach zreszta po > czeskiej stronie tez to wszystko zasluga niemieckich > emigrantow.Dostawali pozwolenie na osiedlenie w > terenach gorskich ktore dawaly kiepskie plony,byly > bezuzyteczne dla panujacego.Ludnosc polska trzymala > sie terenow lepszych rolniczo-okolice > wroclawia,legnicy. > Emigranci z niemiec zachodich w 13 14 15stuleciu to > czesto desperaci,ich zadniem bylo prezyc bez zadnej > pomoy bez zadnej siatki bezpiecznstwa.Mieli dosc duzo > wolnosci.Im ciezsze warunki tym wieksze wolnosc > (calkowicie zwolnieni z panszczyzny).Wysoko w gorach > wypalali wegiel drzewny,jedni z pierwszych przystapili > do wyrobu szkla.Produkcjatkanin lnianych na skale > europejska.Zielarze.Gornictwo.Turystyka juz w 18 > wieku .Nastepnie te wszystkie uzdrowiska i sanatoria > (to pic zwlaszcza leczenie gruzlicy w gorach,jak nie > masz pluc to potrzebujesz wiecej tlenu i powinien byc > cieply i wilgotny,dokladne przeciwienstwo czyli > praktycznie to te wszystkie Davos,Sokolowsko tylko > szybciej dobijalo pacjentow)>kazdy sposob dobry by > zarobic.Te wszyskie mista Slaskie i Sudeckie > obslugiwaly tych ludzi.bardzo niewielu utrzymywalo sie > z rolnictwa.Ale i tak olbrzymia emigracje ze Slaska do > Berlina od 1870.Praktycznie Berlin zbudowali > Slazacy.Czy niemieckie czy polskie te miasta nadal by > sie wyludnialy.zycie latwiejsze w duzym miescie. > > W listopadzie bylem w wymarlej wiosce pomiedzy Ladkiem > a Stroniem na wysokosci 700 m npm.30-40 kamiennych > domow tyloko do polpietra,wiatr dmucha,nikogo.jak tam > zycie wygladalo w 1890 w zimie? Ciekawie mowisz, ale nie sadze ze bedzie tak zle. Sa ciezkie czasy wiec ludzie prą do miast, ale gdy sie poprawi to znajda sie ci co dostrzega ze Dolny Slask to raj dla turystow. Juz sie tacy zaczynaja trafiac. Takie "odludne" miejsca z pieknymi widokami, polozone o rzut beretem od rownie pieknych miasteczek, a zewszad w gruncie rzeczy niedaleko do Wroclawia, w centrum Europy, to prawdziwy majatek. Szczegolnie w czasach gdy komunikacja nie stanowi problemu. Natomiast zgadzam sie ze mamy trudny start. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 08:56 Nie ma! Klodzko to tylko niewielka czesc obszaru geograficznego, zwanego Ziemia Klodzka. Bedac tutaj przez dwa tygodnie mozesz codziennie doswiadczac przepieknych krajobrazow i niesamowitej mieszanki kulturowej tworzonej przez trzy narody. Polecam gory, a w szczegolnosci Masyw Gor Bialskich - sa dziksze od Bieszczad i na pewno mniej zadeptane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-x. Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.venco.com.pl 31.05.01, 11:49 hej! lubie Bialskie ale z tym "dziksze od Bieszczadow" to bez przesady... cale Bialskie sa pociete dosc gesta siecia drog do zwozenia drewna ... jak zreszta wszystkie gory w Sudetach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alsmick Re: Dolnośląskie miasteczka IP: 193.0.73.* 31.05.01, 12:41 Bardzo ładny jest Gniew nad Wisłą i Drohiczyn nad Bugiem. Ale to dwa różne klimaty. Aha muszę polecić Pszczynę-naprawdę piękne miasteczko ślicznie wyremontowane i troszeczkę mniej polecam Żory ale fontannę na rynku warto zobaczyć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 12:12 Jest takie miasteczko Radków, takich widoków i takich lasów, takiej ciszy nie ma nigdzie, tylko niestety teraz to umieralnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mauser Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.enh.org 15.04.02, 21:00 Czy jest gdzies takie dworzec jak w Ladku Zdroju? Kocham ten jeden tor z Klodzka do Stronia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.02, 22:03 Lądek - na prawdę niezwykłe wrażenia. a sudety w całej rozciągłości. z jednej strony chciałoby się krzyczeć, że reszta Polski kompletnie nie wie co mamy tu na Dolnym Śląsku, z drugiej tak piękne miejsca chciałoby się zachować tylko dla siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Re: Dolnośląskie miasteczka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.02, 15:46 Niestety nie bylem nigdy w samym Ladku, zawsze przejazdem. Ale zgadzam sie, ze w pieknym zyjemy regionie. Wspominana wczesniej linia kolejowa Walbrzyc - Klodzko jest przepiekna. Niestety - na jakis czas bedzie niedostepna dla ruchu kolejowego. :((( Bo ze kiedys zostanie uruchomiony przejazd - nie mam watpliwosci. Tyle, ze nie przez PKP rzecz jasna... Moze ktos cos slyszal o prywatyzcji kolei? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
es-be Re: Dolnośląskie miasteczka Sobótka 16.04.02, 16:01 Dla mnie rajem na ziemi jest Sobotka i jej okolice (masyw Ślęży)... No po prostu totalny odlot. Szkoda ze wladze tego miasteczka sa tak beznadziejne i nie potrafia zdobyc sie na odrobine wysilku i rozpoczecie promowania ich miasta. Jako przyklad polecam juz legendarny w tym wzgledzie Kamien Pomorski. pozrawiam Sobótkofil Odpowiedz Link Zgłoś