Dodaj do ulubionych

JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ?????????

IP: 213.76.92.* 10.06.01, 01:14
Jak myślicie, które budynki powinny w najbliższej pzryszłości zostać wyburzone
(ewentualnie gruntownie zmodernizowane), by nie szpeciły krajobrazu naszego
miasta??????
Moje propozycje to:
- "klocki" z lat 60-70 wokół Pl Nowy Targ
- tego samego typu budynki na tyłach Hali targowej (ul Krasińskiego)
- szkoły 1000 - latki koło Panoramy Racławickiej, na skrzyż Podwala z Kołątaja,
na Pl Muzealnym
- bloki z lat 70 przy Wita Stwosza (skrzyż z Szewską)
- taki sam blok przy Nowym Świecie (obok Arsenału)
- budynek na przeciw DW PKP (ten na którym neon Dobry wieczór we Wrocławiu)
A jakie są Wasze propozycje??????????????????????
Obserwuj wątek
    • Gość: Kola Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.oulu.fi 10.06.01, 01:44
      Roberto
      ostroznie z tym wyburzaniem, bo Ci machna w te miejsca znowu jakies schaba w
      stylu 'galeria dominikanska' i dopieroz bedzie nedza...
    • Gość: Wrocraf Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.proxy.aol.com 10.06.01, 02:53
      Wyburzyc i odbudowac w dawnym stylu. Niestety, jest to niemozliwe-co zrobic z
      ludzmi-a koszta tego przewyzszalyby chyba wydatki na Expo. Niestety, Wroclaw
      stracil swoja szanse na normalna odbudowe w czasach powojennych kiedy
      zasmiecono Stare Miasto "gomulkowszczyzna".Starano sie chyba rozwodnic
      mieszczanski charakter Wroclawia.Lepiej bysmy wyszli na tym gdyby zostawiono
      puste place i poczekano na takie czasy kiedy w zarzadzie miasta byliby ludzie
      ktorym zalezaloby na odtworzeniu historycznej zabudowy.Chociaz z drugiej strony
      patrzac na to co pozwala sie budowac na Starym Miescie mogloby to byc "czekanie
      na Godota"
      Pozdrawiam
    • Gość: karbol Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 07:36
      Pozdrawiam i podziwiam Twoje samozadowolenie. Czy Ty, człowieku ,widziałeś
      Wrocław po wojnie?
      Pierwszy nowy, powojenny budynek wybudowano na ówczesnej ulicy Świerczewskiego
      w 1955 roku. Potem "KDM" i bloki przu Placu Czystym (z tyłu PDT). Zresztą na
      dawnym cmentarzu.
      Stare Miasto, pieczołowicie i starannie (jak na owe czasy) odbudowywano od 1949
      roku. Pewnie, że trzeba to teraz odnowić. Inne czasy, inne farby na elewacje...
      Fotoplastikon przy rogu dzisiejszej Świdnickiej i Oławskiej nie przetrwał.
      Podobnie budynki przy kinie Warszawa. Były pewnie trochę naruszone, nie tyle
      zębem czasu, co bombami..
      Kamieniarze, artyści - kamieniarze, wytłukiwali na podstawie dawnych,
      niemieckich rysunków, pieczołowicie, drewnianymi młotkami w blokach piaskowca,
      elementy nowej, odtwarzanej po wojennej pożodze elewacji wrocławskiej
      Starówki, pałacu przy Placu Teatralnym.
      Popatrz na ruiny pięknej kiedyś i dystyngowanej restauracji "Klubowa" (za
      SOLPOLEM) . Ulica św. Doroty do tej pory czeka "na godota". Kościół przy Placu
      Franciszkańskim wkrótce się zawali. Gdy próbowałem ożywić wątek pieniędzy na
      remont tego kościoła, zapadła głęboka cisza.
      Takie są skutki czekania na "takie czasy kiedy w zarzadzie miasta byliby ludzie
      ktorym zalezaloby na odtworzeniu historycznej zabudowy."
      "Takie czasy" przyszły teraz. Zostanie po nich architektura sklepów SOLPOLU,
      jakże charakterystyczna dla mieszczaństwa. Zostaną kupieckie budki z
      hamburgerami i rzodkiewką. Tego chcesz?
      • Gość: igor Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.01, 15:46
        Co do wyburzania KDM-u to się nigdy nie zgodzę. Jest to naprawdę idealna
        zabudowa takiego miejsca jakim jest pl. Kościuszki. Co do placu Nowy Targ to
        jestem za przebudową i stworzeniem rynku "Nowego Miasta" z fontanną, knajpkami
        itp
      • Gość: Wrocraf Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.proxy.aol.com 10.06.01, 16:57
        Karbol,o jakim samozadowoleniu piszesz? Czy przeczytales moj post uwaznie?
        Skad wzielo sie u Ciebie przeswiadczenie ze chce budek z rzodkiewkami .Co do
        Solpolu to sie juz kiedys na ten temat wypowiadalem.Nie za bardzo rozumiem
        Twoja riposte ale chyba oboje chcemy aby Wroclaw byl jak najpiekniejszy.
        Wroclawia po wojnie nie pamietam ,jeszcze mnie na swiecie nie bylo.
        Pozdrowienia
        • Gość: kinga Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 18:08
          do wyburzenie nominuję Solpol a także budynek z lat70-80 przy Wita Stwosza, a
          poza tym mam propozycję aby nie zabudowywano wszystkich wolnych placów we
          Wrocławiu np.pl.Dominikański
        • Gość: Karbol Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
          Gość portalu: Wrocraf napisał(a):

> Karbol,o jakim samozadowoleniu piszesz? Czy
          przeczytales moj post uwaznie?
          > Skad wzielo sie u Ciebie przeswiadczenie ze chce budek
          z rzodkiewkami .Co do
          > Solpolu to sie juz kiedys na ten temat
          wypowiadalem.Nie za bardzo rozumiem
          > Twoja riposte ale chyba oboje chcemy aby Wroclaw byl
          jak najpiekniejszy.
          > Wroclawia po wojnie nie pamietam ,jeszcze mnie na
          swiecie nie bylo.
          > Pozdrowienia

Oczywiście, moja wypowiedź nie do Ciebie była skierowana.
          Jezeli przyjmiesz moje przeprosiny,zanosi sie na
          przynajmniej sojusz.
          Jak każdy inżynier mam kłopoty z klawiaturą Windows.
          Stąd ta gafa.
          Zależy mi na pięknym Wrocławiu. Tylko,czy od razu trzeba
          burzyć? Może najpierw coś odbudować? Taka była moja myśl
          przewodnia. Że trafiła na Ciebie, przepraszam. Nie małem
          takich intencji.

• Gość: eskimos Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.chicago.il.ameritech.net 10.06.01, 21:09

> Stare Miasto, pieczołowicie i starannie (jak na owe czasy) odbudowywano od 1949
        >
        > roku.

ja bym raczej napisal..
        Stare Miasto pieczolowicie, cegla po cegle rozbierano a pozyskana cegle w
        milionach sztuk wywozono z fanfarami na odbudowe stolicy i innych nieposlednich
        miast naszej ojczyzny ...

za Rynek wzieto sie dopiero we wczesnych latach 50. i to z mizernym efektem..
        czekajac m.in na odbudowe domu "Pod Zlotym Psem" do lat 90. ... mam przed soba
        zdjecie z poznych lat 40. gdzie w calej swej nie tak calkiem wypalonej krasie
        stoi nienaruszony jeszcze palac krolweski na obecnym pl Wolnosci,
        nie bylo tak slodko z odbudowa wrocka.. slodko bylo warszawce.. tam szly miliony
        ze "spolecznych skladek" czy tez spolecznie oddolnie zaangazowanych- cegielek-
        "nie do odmowienia" przy odbieraniu kolejnyej wyplaty....
        a na okrase fragment ze Slowa Polskiego z 24 XII 1950..
        Byloby grzechem nie do darowania , gdybysmy przez zawodna oszczednosc odbudowali
        zelazobetonowe paskudztwo domu "Pod Zlota Korona" (Rynek 29) z reki najgorszego
        typu kapitalistycznych groszorobow.

essssssski
    • Gość: BreslY Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.chem.ou.dk 10.06.01, 18:19
      Moze zaczac od siedziby Kasy Chorych. A potem pewien biurowiec na Purkyniego. Zaorac, zalac betonem
      barytowym, ogrodzic drutem kolczastym i przez 200 lat nie wchodzic. Oglosic Wroclaw strefa wolna od pewnej
      spolki gieldowej z kapitalem francuskim (francuski monopolista panstwowy).

A powaznie to zostawcie szkoly w spokoju. Nie wyburzajcie ich. One sie niedlugo same rozsypia. Nie
      zauwazyliscie ze szkoly sa najoblesniejszymi budynkami w miescie? U dolu obsmarowane sprayem, wyzej
      luszczaca sie farba, zadnych tam ocieplen, okna drewniane a la PRL, lepiej nie otwierac. A podworka...
      Naprawde jak to widze to mam ochote wyslac posty na wszystkie watki jak ponenta Iwonka alias Wojtus alias
      Patriot alias Scud alias co tam :-). Posty, ktore by zapytywaly ile szkol moznaby wyremontowac za pieniadze,
      ktore pojda na wodotrysk w rynku. Pieknym Rynku, jednym z najpiekniejszych w Europie, utrzymanym w
      pewnym stylu. Bynajmniej nie opartym na szklanych plytkach.
      • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 21:18
        Gość portalu: BreslY napisał(a):

> Moze zaczac od siedziby Kasy Chorych. A potem pewien biurowiec na Purkyniego. Z
        > aorac, zalac betonem
        > barytowym, ogrodzic drutem kolczastym i przez 200 lat nie wchodzic. Oglosic Wro
        > claw strefa wolna od pewnej
        > spolki gieldowej z kapitalem francuskim (francuski monopolista panstwowy).
        >
        > A powaznie to zostawcie szkoly w spokoju. Nie wyburzajcie ich. One sie niedlugo
        > same rozsypia. Nie
        > zauwazyliscie ze szkoly sa najoblesniejszymi budynkami w miescie? U dolu obsmar
        > owane sprayem, wyzej
        > luszczaca sie farba, zadnych tam ocieplen, okna drewniane a la PRL, lepiej nie
        > otwierac. A podworka...
        > Naprawde jak to widze to mam ochote wyslac posty na wszystkie watki jak ponent
        > a Iwonka alias Wojtus alias
        > Patriot alias Scud alias co tam :-). Posty, ktore by zapytywaly ile szkol mozna
        > by wyremontowac za pieniadze,
        > ktore pojda na wodotrysk w rynku. Pieknym Rynku, jednym z najpiekniejszych w Eu
        > ropie, utrzymanym w
        > pewnym stylu. Bynajmniej nie opartym na szklanych plytkach.

Bresly, te szkoły 1000 latki mają mocną konstrukcję i postoja jeszcze z 50 lat, a
        przyznasz, że na Krasińskiego , Pl Muzealnym czy krzyżówce Kołataja i Podwala
        można by wybudowac jakieś inne ciekawe obiekty. Toż to jakby nie było centrum
        miasta.
        Zgłaszam też nowe propozycje do wyburzeń:
        -szkoła na Kużniczej /betonowe pudło z lat 70, burzące linię zabudowy Kużniczej.
        Mam nadzieję, że szybko to wyburzą, tym bardziej, że szkoła ta jest już pusta.
        - idąc dalej Kużniczą kolejny obieky to następny klocek z lat 70 tych pzry skrzyż
        z Uniwersytecką.
        - 12-15 kondygnacyjny blok "Lotos" przy Pl Legionów.
        Co wy na to ???

• Gość: Jarosz Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 195.116.104.* 11.06.01, 18:33
          Gość portalu: Roberto napisał(a):

> Zgłaszam też nowe propozycje do wyburzeń:
          > -szkoła na Kużniczej/betonowe pudło z lat 70, burzące linię zabudowy Kużniczej.
          > Mam nadzieję, że szybko to wyburzą, tym bardziej, że szkoła ta jest już pusta.

Czytałem o nie tak znów odległym w czasie wyburzeniu tejże. Bardzo się cieszę.
          Może przynajmniej Kuźnicza zacznie po ludzku wyglądać.

> - idąc dalej Kużniczą kolejny obieky to następny klocek z lat 70 tych pzry skrz
          > yż z Uniwersytecką.

Tę szkaradę też bym chętnie z pejzażu miasta usunął, ale trzeba by zachować
          księgarnię naukową - toż to jedno z najlepiej zaopatrzonych w dobrą książkę
          miejsc we Wrocławiu! Ewentualnie można by wyburzyć blok, wybudować coś w jego
          miejscu, rezerwując na parterze należne księgarni miejsce.

Dopisuję:

Oczywiście Kalogródek, ale tu nie ma co postulować, bo jego dni już są policzone.

Navicentrum i Żeglugę - bez komentarza. Nowy Targ bym zaś "tylko" przebudował -
          jak wyburzymy bloczyska, to zostanie nam taki wolny hektar, że długo go nie
          zagospodarujemy (vide niedoszłe Centrum Południowe).

Wszelkiej maści parterowe pawiloniki i baraki - zajmują miejsce na coś
          pożyteczniejszego lub niejednokrotnie bardziej funkcjonalnego. Przykład:
          parterowe sklepiki ul. Dubois między Drobnera a Pomorską. We wszystkich tego typu
          przypadkach dobrze by było iść śladem lodziarni na Komandorskiej - barak
          wyburzono, ale na tym miejscu wybudowano porządną kamieniczkę. I wilk syty, i
          owca cała - lodziarnia działa, a zamiast budy stoi dom z prawdziwego zdarzenia.
          Tak trzeba by zrobić porządek z takimi miejscami, aby nie zaszkodzić ich
          lokatorom, właścicielom, handlarzom, klientom etc.
          • Gość: BreslY Do wyburzaczy szkol IP: *.chem.ou.dk 11.06.01, 18:49
            Gentlemeni, chcialem zwrocic wam skromnie uwage, ze do szkol ktore chcecie splantowac chodza jakies dzieci.
            Jezeli wasze plany zostalyby zaakceptowane, to czy zamierzacie jakies szkoly wybudowac, a jezeli tak to gdzie?
            Bo pomysl zeby wyburzyc szkole na Kuzniczej a dzieci z niej poslac do szkoly w Pasikurowicach, to mi sie, Neronki
            moje drogie, nie za bardzo podoba.
            I prosze mnie tu nie czestowac argumentem o nizu demograficznym. Dziecko moje, urodzone w pierwszej polowie
            90' mialo, wg naszych nadziei chodzic przynajmniej do mniej licznych klas. Jej Wysokosc Reforma Szkolnictwa
            tworczo wdrazana przez dzielnych likwidatorow miejskich spowodowala ze moja corka zostala zapisana do klasy
            liczacej 35 dzieci z nizu demograficznego.
            Koncze, bo mnie zaraz poniesie, jak jakiego Lechite :-). Ale wlasnie obejrzalem sobie miejscowa/tutejsza szkole i.. Co
            tu duzo gadac.

Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> Gość portalu: Roberto napisał(a):
            >
            > > Zgłaszam też nowe propozycje do wyburzeń:
            > > -szkoła na Kużniczej/betonowe pudło z lat 70, burzące linię zabudowy Kużni
            > czej.
            > > Mam nadzieję, że szybko to wyburzą, tym bardziej, że szkoła ta jest już pu
            > sta.
            >
            > Czytałem o nie tak znów odległym w czasie wyburzeniu tejże. Bardzo się cieszę.
            > Może przynajmniej Kuźnicza zacznie po ludzku wyglądać.
            >
            > > - idąc dalej Kużniczą kolejny obieky to następny klocek z lat 70 tych pzry
            > skrz
            > > yż z Uniwersytecką.
            >
            > Tę szkaradę też bym chętnie z pejzażu miasta usunął, ale trzeba by zachować
            > księgarnię naukową - toż to jedno z najlepiej zaopatrzonych w dobrą książkę
            > miejsc we Wrocławiu! Ewentualnie można by wyburzyć blok, wybudować coś w jego
            > miejscu, rezerwując na parterze należne księgarni miejsce.
            >
            > Dopisuję:
            >
            > Oczywiście Kalogródek, ale tu nie ma co postulować, bo jego dni już są policzon
            > e.
            >
            > Navicentrum i Żeglugę - bez komentarza. Nowy Targ bym zaś "tylko" przebudował -
            >
            > jak wyburzymy bloczyska, to zostanie nam taki wolny hektar, że długo go nie
            > zagospodarujemy (vide niedoszłe Centrum Południowe).
            >
            > Wszelkiej maści parterowe pawiloniki i baraki - zajmują miejsce na coś
            > pożyteczniejszego lub niejednokrotnie bardziej funkcjonalnego. Przykład:
            > parterowe sklepiki ul. Dubois między Drobnera a Pomorską. We wszystkich tego ty
            > pu
            > przypadkach dobrze by było iść śladem lodziarni na Komandorskiej - barak
            > wyburzono, ale na tym miejscu wybudowano porządną kamieniczkę. I wilk syty, i
            > owca cała - lodziarnia działa, a zamiast budy stoi dom z prawdziwego zdarzenia.
            >
            > Tak trzeba by zrobić porządek z takimi miejscami, aby nie zaszkodzić ich
            > lokatorom, właścicielom, handlarzom, klientom etc.

• Gość: Jarosz Re: Do wyburzaczy szkol IP: 195.116.104.* 11.06.01, 20:23
              Do szkół wymienionych w postach wyżej - owszem tak, ale ta na Kuźniczej jest
              już bezludna i straszy od dawna. Nie postuluję wyburzania tysiąclatek - piszę o
              tej konkretnej, i tak przeznaczonej do zniknięcia w niebycie.
    • Gość: terka Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.01, 20:45
      Wyburzyć, czy odnowić? Zanim wyburzyć, nalezy się zastanowić co z ludźmi,
      którzy je zamieszkują. To nie jest proste. Sama chciałabym aby
      zniknęły "czworaki" z mojego podwórka, zamieszkiwane najczęściej przez
      pijaczków i narkomanów, hodujących kolejne "wypaczone" pokolenie. Nie jest to
      niestety proste. Podczas powodzi bardzo ucierpiały i tak zaniedbane budynki w
      okolicach trójkąta (ul. Pułaskiego, Krakowska i okolice). Niektóre z nich
      kiedyś były piękne. Byłabym za tym, aby jeden po drugim były odnawiane.
      We Wrocławiu jest chyba wiele takich miejsc i byłoby trudno które z nich
      powinny pójść na pierwszy ogień. Ciągle chyba brak kasy, albo po prostu jest w
      głupi sposób wydawana (np. fontanna).
      • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 21:12
        Gość portalu: terka napisał(a):

> Wyburzyć, czy odnowić? Zanim wyburzyć, nalezy się zastanowić co z ludźmi,
        > którzy je zamieszkują. To nie jest proste. Sama chciałabym aby
        > zniknęły "czworaki" z mojego podwórka, zamieszkiwane najczęściej przez
        > pijaczków i narkomanów, hodujących kolejne "wypaczone" pokolenie. Nie jest to
        > niestety proste. Podczas powodzi bardzo ucierpiały i tak zaniedbane budynki w
        > okolicach trójkąta (ul. Pułaskiego, Krakowska i okolice). Niektóre z nich
        > kiedyś były piękne. Byłabym za tym, aby jeden po drugim były odnawiane.
        > We Wrocławiu jest chyba wiele takich miejsc i byłoby trudno które z nich
        > powinny pójść na pierwszy ogień. Ciągle chyba brak kasy, albo po prostu jest w
        > głupi sposób wydawana (np. fontanna).

Terka, jestem jak najbardziej nad zachowaniem pięknych czynszowych kamienic w
        tzw "Trójkacie". Właedze miasta zapowiedziały, że w ciągu najbliższych 3-5 lat
        mają całą tą dzielnicę "rewitalizować" czyli przywrócić jej dawną świetność i
        blask. Nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę wszystkie kamienice wzdłuż Trauguta,
        Kościuszki czy Menniczej z wyremontowanymi, odnowionymi elewacjami. Ale najpierw
        należy przeprowadzić gruntowne remonty wewnątrz tych budynków, by nie stało sie
        tak jak z kamienicami na Ostrowie Tumskim, gdzie przed Kongresem Eucharystycznym
        wyremontowano tylko elewacje, a w środku jest totalny syfffff. A wiec wszyscy
        czekamy na odnowę "Trójkąta". Pozdrawiam!
        • Gość: terka Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.01, 22:40
          Masz rację,wiele fasad wyremontowano (najczęściej parterowych), a stropy i tak
          są w dalszym ciągu do wzmocnienia. Nie chciałam się wcześniej rozpisywać, ale w
          którymś sąsiednim kraju widziałam, jak pozostawiano ścianę frontową, a reszta
          była budowana od nowa. Ale u nas i w tym przypadku ma dużo do powiedzenia
          jeszcze konserwator zabytków. Niestety. Tak uważam! Bo na co komu zabytkowe
          stropy skoro się walą, a konserwator i tak nie ma kasy aby to wzmocnić.
          Jeszcze jedna kpina: kiedy papież miał po raz pierwszy przyjechać do Wrocka,
          było znanych kilka tras przejazdu do katedry. I na wszystkich malowane tzw.
          elewacje parterowe. Nie było ważne czy tynk odpada, czy na ścianie jest wilgoć -
          należało malować. Do przejazdy farba i tak się trzymała.
          Pozdrawiam.
    • Gość: wrati Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.01, 21:42
      stawiam na 10pietrowca na ul.pomorskiej , naprawde
      swietnie tam pasuje ;-)
      • Gość: girl Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.provider.pl 22.06.01, 00:00
        MÓJ DROGI !!!
        Bede wdzieczna jezeli zostawisz moj domek w pokoju.. Moze nie jest piekny ale w
        srodku jest ( przynajmniej u mnie )przytulnie i milo.Do tramawajw i samochodow
        przezwyczailam sie po tygodniu, a poza tym wszedzie jest blisko( Rynek- 3,5
        min.)
        No chyba ze proponujesz coś wzamian..Jakas sliczna kamieniczka w okolicach
        Rynku:)))
        czekam na propozycje
    • Gość: wroclawi GALERIA DOMINIKANSKA IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 10.06.01, 22:00
      wyburzmy to szkaradztwo !
      • Gość: MKK Re: GALERIA DOMINIKANSKA - poczekajmy, aż będzie komplet IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 23:48
        Czy kto wie, jakie ma przeznaczenie bryła wznoszona przy Kazimierza Wlk. obok
        kościoła "niemieckiego" - dziwnie nie harmonizuje ze świętą budowlą. A może
        ksiądz Bogusz buduje plebanię?
        • Gość: wrati Re: GALERIA DOMINIKANSKA - poczekajmy, aż będzie komplet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.01, 21:47
          Gość portalu: MKK napisał(a):

> Czy kto wie, jakie ma przeznaczenie bryła wznoszona przy Kazimierza Wlk. obok
          > kościoła "niemieckiego" - dziwnie nie harmonizuje ze świętą budowlą. A może
          > ksiądz Bogusz buduje plebanię?

Z tego co slyszalem ma to byc budynek fundacji "KRZYZOWA"

• Gość: Jarosz Re: GALERIA DOMINIKANSKA - poczekajmy, aż będzie komplet IP: 195.116.104.* 12.06.01, 11:32
            Tak, to właśnie ta fundacja stawia tam sobie biurowiec. Obecnie wygląda to
            fatalnie, ale kiedyś w "Dolnośląskiej" widziałem wizualizację i prezentowało
            się nie najgorzej. Według niej cała bryła miała być przeszklona. Pewnie jeszcze
            będzie.

Tam kryje się jeszcze jedna ciekawostka - na wspomnianej wizualizacji stał
            jeszcze drugi podobny, przeszklony biurowiec. Stał z drugiej strony kościoła,
            tak że oba gmachy symetrycznie go okalały. Na razie jednak na ewentualnym
            drugim placu budowy nic się nie dzieje, a szkoda. Gdyby miał powstać tylko ten
            jeden gmach, będzie to dziwnie wyglądało. Jak pięść przy nosie...
    • Gość: max Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.06.01, 22:12
      w waszym wypadku to trzeba by prawie całe miasto zburzyć
      • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 23:35
        Gość portalu: max napisał(a):

> w waszym wypadku to trzeba by prawie całe miasto zburzyć

Jasne Max ! I najlepiej wybudować póżniej na środku miasta Pałac Kultury i Nauki
        i wybudować na Rynku nowy Mokotów.

• Gość: junior Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.upb.de 11.06.01, 18:13
      galerie dominikanska
    • Gość: Pafik Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.kom-net.pl 11.06.01, 19:23
      Wyburzyć w cholerę: Solpol, Navicentrum, Żeglugę...
      Poprawić: Poltegor (fasada)...
      Teleportować: Bank Zachodni (ten na Rynku)...

... i wiele innych.
      • Gość: Maciek Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.01, 21:20
        Ja bym rozwalil wszystkie "szesciany polskie" w tzw. dzielnicach willowych. Te
        domy maja tyle wspolnego z Architektura co swinia z pawiem. "Piekne" sa jeszcze:
        -Miedzy mostami;
        -wieza parkingu wielopoziomowego przy WZ;
        -Cuprum;
        -bloki wzdluz Legnickiej (niedlugo same sie rozpadna, mam nadzieje);
        Projektantow tych wszystkich knotow zagonilbym na rynek, zakul w dyby i
        wystawil na posmiewisko. Czesc tych miernot jest teraz profesorami na
        polibudzie!
        Max, ty chamie z rosyjskiej wioski (niestety Bog nas pokaral glupim krolem,
        ktorego ciagnelo do dziczy) nie odzywaj sie. Coz moze powiedziec czlowiek
        z "miasta", w ktorym trakt krolewski ma dwa pietra.
        • Gość: stary Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.01, 22:15
          Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Ja bym rozwalil wszystkie "szesciany polskie" w tzw. dzielnicach willowych. Te
          > domy maja tyle wspolnego z Architektura co swinia z pawiem. "Piekne" sa jeszcze
          > :
          > -Miedzy mostami;
          > -wieza parkingu wielopoziomowego przy WZ;
          > -Cuprum;
          > -bloki wzdluz Legnickiej (niedlugo same sie rozpadna, mam nadzieje);
          > Projektantow tych wszystkich knotow zagonilbym na rynek, zakul w dyby i
          > wystawil na posmiewisko. Czesc tych miernot jest teraz profesorami na
          > polibudzie!
          > Max, ty chamie z rosyjskiej wioski (niestety Bog nas pokaral glupim krolem,
          > ktorego ciagnelo do dziczy) nie odzywaj sie. Coz moze powiedziec czlowiek
          > z "miasta", w ktorym trakt krolewski ma dwa pietra.

Spokojnie! Panowie!
          Jeden post ze stolicy jest w stanie kompletnie rozbić każdy wątek na naszym Forum! Litosci!!!!!
          • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 00:15
            Myślę, że można by wyburzyć również wszystkie garaże wzdłuż Swobodnej (od
            skrzyż z Zielińskiego, aż do Borowskiej). Pomyślcie jakie można by tam zbudować
            nowe obiekty, które przywróciłyby dawną, gęstą linię zabudowy tej ulicy.
            Ale jak chyba wszyscy wiemy z właścicielami garaży wygrać jest prawie
            niemożliwe..........................niestety!!!!!!!
    • Gość: JarB Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.dawid.uni.wroc.pl 12.06.01, 11:46
      Do tego wszystkiego, co zostalo do tej pory napisane dodam garaże przy Ofiar
      Oświęcimskich i bunkier ZETO.
      Popieram wyburzenie SOLPOLU. Zaś pana Jarząbka, który go projektował należy
      powieśić głową w dół na SOLPOLU II, tak ,aby skonał mając widok SOLPOLU I
      • Gość: JarB Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.dawid.uni.wroc.pl 12.06.01, 12:03
        O...? Coś mi się nie tak nacisnęło i wiadomość poszła niedokończona. Sorry.
        Kontynuuję: architekt, który projektował SOLPOL I powinien ponieść jakieś
        konsekwencje, bo ten matoł może nas jeszcze czymś uszczęśliwić. Podobnie
        należałoby zrobić z tymi, którzy projektowali Nowy Targ.
        Przy okazji przypominam, że nie tak dawno temu wyburzono we Wrocławiu unikatowy
        w skali europejskiej kompleks Rzeźni Miejskiej, a urzędasy za to odpowiedzialne
        chodzą sobie dalej po świecie, tak jak szef POLMIĘSU. Ciekawe, jakie łapówy
        wchodziły w tu grę... (skoro jeden z urzędasów związanych z tą aferą zaczął
        dziwnie w tym samym momencie jeździć pięknym terenowym wozem wartym 150 tys.).
        Nie mogę się zgodzić z wnioskiem o pozostawienie pustych placów we Wrocławiu.
        Na starych zdjęciach widać wyraźnie, że było to miasto gęsto zabudowane i to
        właśnie wąskie zaułki nadawały Wrocławiowi niepowtarzalny charakter.
        Zresztą, myślę, że nasze rozważania i tak trafią w próżnię. Polacy przez tych
        kilkadziesiąt lat tak spaskudzili to miasto, że już chyba nic się z tym nie da
        zrobić. Poza tym urzędasy, jak dostaną w łapę zburzą i wybudują co im się
        będzie żywnie podobać, w ogóle nie pytając o zdanie nikogo z mieszkańców. Oni
        zburzyliby nawet katedrę, gdyby im się opłacało...
        Jeszcze a propos Przedmieścia Oławskiego. Na ul. Komuny Paryskiej odbudowywane
        są kamienice, które stały w kompletnej ruinie. Niby wszystko w porządku, ale
        gdybyście zobaczyli te plastikowe okna i drzwi... Druga rzecz to płaskorzeźby
        na kamienicach z ulic Łukasińskiego i sąsiednich: co z tego, że będą pieniądze
        na konserwacje i remonty, jak głupi ludek i tak zamontuje sobie na ścianie, na
        takiej rzeźbie, antenę satelitarną. Konserwator oczywiście nic, cisza, ale, jak
        już gdzieś o tym pisałem, konserwatorzy w tym mieście zajmują się wszystkim,
        tylko nie ratowaniem zabytków.
        Pozdrawiam
        • Gość: Jarosz Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 195.116.104.* 12.06.01, 12:17
          Z tym wyburzeniem rzeźni to nie jest bynajmniej tak, jak to nagłośniły media -
          zwłaszcza "Dolnośląska". Na sobotnim spotkaniu Fotum na Jatkach nieliczni
          zebrani wysłuchali szczegółowego i udokumentowanego dopowiedzenia całej tej
          historii. Wyobraźcie sobie, że wyburzono nie żaden tam zabytek architektury
          przemysłowej, tylko powstały tuż po wojnie na jej ruinach (oblężenie Festung
          Breslau tak się tu niechlubnie ;-( przysłużyło) budynek - owszem, tych samych
          gabarytów, ale wcale nie zabytkowy. Zabytek właściwy legł w gruzach ponad pół
          wieku temu!!! Po szczegóły odsyłam do Efki.
          • Gość: JarB Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.dawid.uni.wroc.pl 12.06.01, 12:40
            To co ja w takim razie tam oglądałem? Mieszkałem na Popowicach ok. 20 lat i
            często sobie przechodziłem przed bramą rzeźni (zresztą tamtędy kiedyś chodziło
            się na przystanek tramwajowy). Jeszcze w trakcie wyburzania stał budynek tuż
            przy bramie (ostał się najdłużej); był to budynek dyrekcji, opisywany w
            książce "Architektura Wrocławia - t.4 Gmach", z wieżą z zegarem i elementami z
            tzw. muru pruskiego. Nie wierzę, by Polacy po wojnie odbudowywali budynki wg
            niemieckich wzorców, tym bardziej, że rzeźni na pewno nie można było podciągnąć
            pod "dziedzictwo piastowskie".
            Pozdrawiam
            • Gość: Jarosz Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 195.116.104.* 12.06.01, 12:54
              Ja Ci tylko przekazałem to, czego się dowiedziałem w sobotę na spotkaniu Forum,
              a co było bardzo przekonujące. O szczegóły pytaj Efkę, która opracowywała
              dokumentację. Mailem Efki nie dysponuję, ale zapewne jeszcze nieraz na Forum i
              na spotkania forumowiczów zajrzy.

Pozdrawiam :-)
        • Gość: Kola Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.oulu.fi 12.06.01, 13:19
          Czy masz moze na mysli sz.pana M.D. (powinno byc M.Z ;)) -straszny burak!!!
          • Gość: Kola Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.oulu.fi 12.06.01, 13:23
            Gość portalu: Kola napisał(a):

> Czy masz moze na mysli sz.pana M.D. (powinno byc M.Z ;)) -straszny burak!!!

to do JarB (czyzby Jaroslaw Biniek?) odnosnie pewnego urzednika z wozem terenowym
            za 150tys.
    • Gość: PM Budynek przy Dworcu Świebodzkim-zasłania EFL IP: 195.136.48.* 12.06.01, 13:05
      Budowa EFL bez zburzenia tego budynku świadczy o braku rozumu wśród
      wrocławskich urzędników. Kto wydał pozwolenie na budowę, skoro ten stary
      budynek stoi tam cały czas, mimo, że miał być zburzony.
      • Gość: gap Re: Budynek przy Dworcu Świebodzkim-zasłania EFL IP: 156.17.29.* 12.06.01, 16:23
        Gość portalu: PM napisał(a):

> Budowa EFL bez zburzenia tego budynku świadczy o braku rozumu wśród
        > wrocławskich urzędników. Kto wydał pozwolenie na budowę, skoro ten stary
        > budynek stoi tam cały czas, mimo, że miał być zburzony.

Ja uważam, że to ten nowy termos powinien być zburzony. Ten budynek stoi w całkiem nieodpowiednim
        miejscu, gdyż już teraz komunikacyjnie przeciążonym, a ponadto niszczy zupełnie sytuację przestrzenną,
        poprzez sprowadzenie Dworca Świebodzkiego do rangi średniej wielkości bibelotu. No i popatrz, jak on
        wygląda ze strony PDT...
        A jeśli chodzi o Nowy Targ - myślę, że lepsza średnia podróba Le Corbusiera niż jakakolwiek
        podróba Venturiego.

Do bezwzględnego wyburzenia w jakiejś przyszłości według mnie kwalifikuje się ten naprzeciw więzienia
        przy Więziennej.
        • Gość: Roberto Re: Budynek przy Dworcu Świebodzkim-zasłania EFL IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 22:24
          Gość portalu: gap napisał(a):

> Gość portalu: PM napisał(a):
          >
          > > Budowa EFL bez zburzenia tego budynku świadczy o braku rozumu wśród
          > > wrocławskich urzędników. Kto wydał pozwolenie na budowę, skoro ten stary
          > > budynek stoi tam cały czas, mimo, że miał być zburzony.
          >
          > Ja uważam, że to ten nowy termos powinien być zburzony. Ten budynek stoi w całk
          > iem nieodpowiednim
          > miejscu, gdyż już teraz komunikacyjnie przeciążonym, a ponadto niszczy zupełnie
          > sytuację przestrzenną,
          > poprzez sprowadzenie Dworca Świebodzkiego do rangi średniej wielkości bibelotu.
          > No i popatrz, jak on
          > wygląda ze strony PDT...
          > A jeśli chodzi o Nowy Targ - myślę, że lepsza średnia podróba Le Corbusiera niż
          > jakakolwiek
          > podróba Venturiego.
          >
          > Do bezwzględnego wyburzenia w jakiejś przyszłości według mnie kwalifikuje się t
          > en naprzeciw więzienia
          > przy Więziennej.

EEEEEEEEEEE P.M , myślę, że ten "termos" czyli nowy przeszklony biurowiec EFL
          wygląda 1000 x lepiej niż ciag parterowych budek z hot dogami itp, które stały
          wcześniej w tym miejscu.
          Ja bym wyburzył, lub przynajmniej gruntownie zmodernizował (chociaż chyba taka
          modernizacja nie wchodzi w rachubę) ciąg szarych budynków z lat 60-70 wzdłuż
          piłsudskiego od Pl Orląt Lwowskich do Pl Legionów (te po prawej stronie jadąc od
          Pl Orląt Lwowskich.)
          Można by też zmodrenizowac lub wyburzyć pawilon dawnego biura turystyki Gromada
          (to samo miejsce na Piłsudskiego, tyle, ze dokładnie po drugiej stronie ulicy).

• Gość: Roberto Re: Budynek przy Dworcu Świebodzkim-zasłania EFL IP: 213.76.90.* 12.06.01, 22:24
          Gość portalu: gap napisał(a):

> Gość portalu: PM napisał(a):
          >
          > > Budowa EFL bez zburzenia tego budynku świadczy o braku rozumu wśród
          > > wrocławskich urzędników. Kto wydał pozwolenie na budowę, skoro ten stary
          > > budynek stoi tam cały czas, mimo, że miał być zburzony.
          >
          > Ja uważam, że to ten nowy termos powinien być zburzony. Ten budynek stoi w całk
          > iem nieodpowiednim
          > miejscu, gdyż już teraz komunikacyjnie przeciążonym, a ponadto niszczy zupełnie
          > sytuację przestrzenną,
          > poprzez sprowadzenie Dworca Świebodzkiego do rangi średniej wielkości bibelotu.
          > No i popatrz, jak on
          > wygląda ze strony PDT...
          > A jeśli chodzi o Nowy Targ - myślę, że lepsza średnia podróba Le Corbusiera niż
          > jakakolwiek
          > podróba Venturiego.
          >
          > Do bezwzględnego wyburzenia w jakiejś przyszłości według mnie kwalifikuje się t
          > en naprzeciw więzienia
          > przy Więziennej.

EEEEEEEEEEE P.M , myślę, że ten "termos" czyli nowy przeszklony biurowiec EFL
          wygląda 1000 x lepiej niż ciag parterowych budek z hot dogami itp, które stały
          wcześniej w tym miejscu.
          Ja bym wyburzył, lub przynajmniej gruntownie zmodernizował (chociaż chyba taka
          modernizacja nie wchodzi w rachubę) ciąg szarych budynków z lat 60-70 wzdłuż
          piłsudskiego od Pl Orląt Lwowskich do Pl Legionów (te po prawej stronie jadąc od
          Pl Orląt Lwowskich.)
          Można by też zmodrenizowac lub wyburzyć pawilon dawnego biura turystyki Gromada
          (to samo miejsce na Piłsudskiego, tyle, ze dokładnie po drugiej stronie ulicy).

• Gość: Roberto Re: Jakie budynki powinno się we Wrocławiu wyburzyć...... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 22:28
            Jak jesteśmy już w tych rejonach, to myślę, że powinno sie zlikwidowac podwójny
            ciąg tych 1 piętrowych pawilonów handlowych wzdłuż Sokolniczej (od 1 Maja do
            Zegadłowicza - tzn dokładnie to miejsce nazywa się Skwer Ruchu oporu "Olimp".
            Zapewnie wiecie o które pawilony mi chodzi.
            • Gość: gap Re: Jakie budynki powinno się we Wrocławiu wyburzyć...... IP: *.arch.pwr.wroc.pl 15.06.01, 13:13

> Jak jesteśmy już w tych rejonach, to myślę, że powinno sie zlikwidowac podwójny
              >
              > ciąg tych 1 piętrowych pawilonów handlowych wzdłuż Sokolniczej (od 1 Maja do
              > Zegadłowicza - tzn dokładnie to miejsce nazywa się Skwer Ruchu oporu "Olimp".
              > Zapewnie wiecie o które pawilony mi chodzi.

Bardzo ci współczuję gustu, zwłaszcza jeżeli chodzi o domy Jarodzkiego przy Piłsudskiego. To naprawdę
              duży kawałek dobrej architektury,podobnie jak Gromada (o bardzo oryginalnej konstrukcji dachu!) i
              pobliska poczta. Co najwyżej, budynki wymagają ogólnej renowacji, a wymiany na lepsze - ich elementy
              wykończeniowe, takie jak blacharka (kiedy były budowane, dostępne były tylko w bardzo lichym gatunku).
              Budynki są naprawdę przyjazne człowiekowi (a nie ludziowi), mają szlachetne proporcje. Tworzą jedno z
              lepszych założeń urbanistycznych powojennego Wrocławia.

Czy plastikowe budki były lepsze od termosa? Tak, bo dawały szansę, że w najbliższym czasie
              powstanie tam co dobrego; na ale klops i powstał termos.

A co chcesz od owych pawilonów - zupełnie nie rozumiem. Mój inny typ z tych okolic: beret pana
              Dobrowolskiego (późniejszego rzeźnika Rzeźni zresztą), zwana też ASCO. Aż szkoda myslec, gdzie ten
              pan był, gdy uczyli podstawowych zasad logiki.
              • Gość: Roberto Re: Jakie budynki powinno się we Wrocławiu wyburzyć...... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 18:41
                Wiesz Gap, co człowiek , to inny gust. Przyznasz, ze trochę głupio byłoby,
                jakby wszyscy mieli identyczne gusty. A co do tych budynków przy piłsudskiego,
                to powiedz mi czym jest ta architektura wobec np znakomitej wg mnie zabudowy
                powojennej Pl Kościuszki. A co do budynku ASCO, to pierwotnie ten budynek miął
                mieć przynajmniej 15 pięter, ale obok stoi "cudo" z lat 70 o takiej włąśnie
                wysokości, i ten nowy budynek ASCO po prostu nie mógł być tak wysoki, bo nie
                docierałoby do mieszkań słońce. Przyznaję, że w tej skali, w jakiej obecnie
                jest ASCO, to niezbyt trafiony obiekt, ale jakby miął te 15 p, to wg mnie
                wyglądąłby bardzo interesująco. Pozdrowienia!
    • Gość: KIBIC Te które będą budować przy ul. Legnickiej między Białowieską a Rysią IP: 10.0.3.* / *.yuma.pl 13.06.01, 07:48
      Te które będą budować przy ul. Legnickiej między Białowieską a Rysią
      • Gość: wroclawi Re: Te które będą budować przy ul. Legnickiej między Białowieską a Rys IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 13.06.01, 19:23
        no co ty... to sa nawet niezle projekty - zwlaszcza ten czarno-czerwony !
    • Gość: hen Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 156.17.85.* 13.06.01, 12:32
      Jest taki budynek na Kołątaja, na przeciwko MDK-u. Jest to mocno szkaradny cyba
      3 piętrowy dom z pawilonami sklepów na parterze, któremu nie pomogą chyba już
      żadne remonty. Stoi w miejscu bardzo reprezentatywnym w bliskości Dworca
      Głównego. Wniosek: wyburzyć. Najpierw jednak znaleźć satysfakcjonujące
      mieszkańców inne lokum.
    • Gość: AMAR Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 217.30.154.* 13.06.01, 19:30
      Uważam, że powinno się usunąć te okropne pawiloniki
      przy skrzyżowaniu Piłsudskiego i Komandorskiej.
      Kojarzy mi się to z zabudową parterową w Warszawie (w
      latach 60 -tych). Taka zabudowa nie przystoi głównej
      ulicy w europejskiej metropolii.
      • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.01, 22:23
        Gość portalu: AMAR napisał(a):

> Uważam, że powinno się usunąć te okropne pawiloniki
        > przy skrzyżowaniu Piłsudskiego i Komandorskiej.
        > Kojarzy mi się to z zabudową parterową w Warszawie (w
        > latach 60 -tych). Taka zabudowa nie przystoi głównej
        > ulicy w europejskiej metropolii.

Masz całkowitą rację AMAR - te pawiloniki są po prostu okropne.
        A pzry okazji tamtych okolic. Słyszałem, że jeszcze w tym roku PZU ŻYCIE wybuduje
        swoją kamienicę na tym wolnym, pustym terenie obok nowej kamienicy lodziarni na
        Komandorskiej (tuż przy wiadukcie kolejowym). Projekt tej nowej kamienicy PZU
        Życie, był kiedyś w G.DOLNOŚLĄSKEIJ - Nieruchomościach. Projekt wg mnie jest
        bardzo interesujący i oryginalny. Pozdrawiam!!!

• Gość: geniusz Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.01, 13:09
      moim zdaniem jest duzo budynkow, ktore sie powinno na starowce wyburzyc. Ale
      pod jednym warunkiem - konkursy architektoniczne, bo inaczej przyjdzie znowu
      studio EL, i postawi bunkier jak galeria domink. , lub jakis postmodernistyczny
      szalas.
      • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.01, 16:10
        Gość portalu: geniusz napisał(a):

> moim zdaniem jest duzo budynkow, ktore sie powinno na starowce wyburzyc. Ale
        > pod jednym warunkiem - konkursy architektoniczne, bo inaczej przyjdzie znowu
        > studio EL, i postawi bunkier jak galeria domink. , lub jakis postmodernistyczny
        >
        > szalas.

Zgadzam się z Tobą Geniusz. Bez konkursów architektonicznych, mogą we Wrocławiu
        powstać róznego typu "gargamele budowlane itd". Nie do pomyślenia jest fakt, ze
        niedawno Urząd Miejski chciał wybudować na pl Społecznym nowy ratusz (siedziba
        wszystkich urzędów miejskich + nowy Pałac Ślubów) bez rozpisania konkursu na ten
        budynek. Pozdrowionka!!!

• Gość: Konrad I Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 00:34
          stawiam na budynek PWST przy Braniborskiej (ex Dom Kultury Budowlanych/Kino
          Mozaika)
        • Gość: wędzonka Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 156.24.231.* 20.06.01, 01:01

> niedawno Urząd Miejski chciał wybudować na pl Społecznym nowy ratusz (siedziba
          > wszystkich urzędów miejskich + nowy Pałac Ślubów) bez rozpisania konkursu na te
          > n
          > budynek. Pozdrowionka!!!
          >

Nowy Palac Slubow! Przydal by sie!
          Przyznam sie Wam ze ten dotychczasowy robi na mnie, w tym ruchliwym miejscu,
          niehumanitarne wrazenie. Skoro ma powstac nowy to oswiadczam uroczyscie ze nie
          bede bral zadnego slubu dopoki go nie zbuduja!
          Tak mi dopomoz Bog.
          • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.01, 01:08
            ......no to obywatelu Wędzonka poczekacie na ten nowy Pałac Slubów jeszcze
            przynajmniej z 2-3 lata. Pozdro !
            • Gość: wędzonka Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 156.24.231.* 20.06.01, 01:10

> ......no to obywatelu Wędzonka poczekacie na ten nowy Pałac Slubów jeszcze
              > przynajmniej z 2-3 lata. Pozdro !

Ale czy ja kogos poganiam? :))
    • Gość: sew Re: Cały Nowy Targ IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 20.06.01, 13:52
      Należy odtworzyć wygląd Nowego Targu z przed wojny (kupa kasy). Wyburzyć te
      okropnościmiedzy Rynkiem a Ostowem Tumskim.
      No i ... chciałoby się pozbyć sztrasznych blokowisk- niemożliwe dopóki same się
      nie rozlecą.
      • Gość: Roberto Re: Cały Nowy Targ IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 00:05
        Gość portalu: sew napisał(a):

> Należy odtworzyć wygląd Nowego Targu z przed wojny (kupa kasy). Wyburzyć te
        > okropnościmiedzy Rynkiem a Ostowem Tumskim.
        > No i ... chciałoby się pozbyć sztrasznych blokowisk- niemożliwe dopóki same się
        >
        > nie rozlecą.

Aż taka "kupa" to nie Wędzonka. Byłeś w Szczecinie? Zobacz sobie jak tam za
        stosunkowo niewielkie pieniądze odbudowywuje się starówkę, albo zobacz sobie
        kwartał staromiejski na wyspie Spichrzów w Gdańsku. Można tanio i dobrze.....
        Pozdr!
        • Gość: wędzonka Re: Cały Nowy Targ IP: 156.24.231.* 21.06.01, 00:55

> Aż taka "kupa" to nie Wędzonka. Byłeś w Szczecinie? Zobacz sobie jak tam za
          > Pozdr!

Wprawdzie opinia Sewa jest mi dosc bliska, ale nie moge sie przyznac do autorstwa
          jego postu :))
    • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 20:54
      Co niektórzy uważają mnie za rozpoczęcie tego wątku za Wrocławskiego NERONA,
      ale powiem Wam, ze przed 2 wojną byli tacy, co chcieli wyburzyć wszystkie
      kamioeniczki na Rynku i wybudować takie wieżowce, jak ten Banku Zachodniego...
      I to dopiero byli prawdziwi NERONOWIE..........!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: smyker Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 21:26
      Wyburzyłbym te paskudne budynki przy Placu Grunwaldzkim- chodzi o te potworne
      betonowe wieżowce. Są okropne i strasznie szpecą krajobraz, chociaż z drugiej
      strony, może warto je zostawić może kiedyś powstanie tu jakiś skansen
      budownictwa socrealizmu. Tak wielka płyta ma wielką przyszłość jak powiedział
      docent furman...
      • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 22:47
        Gość portalu: smyker napisał(a):

> Wyburzyłbym te paskudne budynki przy Placu Grunwaldzkim- chodzi o te potworne
        > betonowe wieżowce. Są okropne i strasznie szpecą krajobraz, chociaż z drugiej
        > strony, może warto je zostawić może kiedyś powstanie tu jakiś skansen
        > budownictwa socrealizmu. Tak wielka płyta ma wielką przyszłość jak powiedział
        > docent furman...

Wiesz Smyker, ja słyszałem m,że te tzw "sedesowce" na Pl Grunwaldzkim sa akurat
        bardzo dobre. Tak twierdzi wielu znanych architektów. Pomyśl sam, kiedyś, kiedy
        budowano prawie jednakowe betonowe klocki, nagle powstało coś zupełnie innego, o
        innych, jak na tamte czasy o futurystycznych kształtach (te okna). Moze warto
        jednak te budynki zachować dla potomności.?
      • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 22:48
        Choć ten pasaz, nad garażami na tym tzw Manchatanie powinno się szybko
        wyremontować, bo az strach zostawić tam samochód. Pozdr !
      • Gość: Kosa Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 22:51
        Nie jestem z Wroclawia, ale widze ze sie tak zapedziliscie, ze zburzylibyscie
        chyba polowe. Tylko policzcie, ile by to kosztowalo (podejrzewam, ze nie
        starczylo by nie tylko budzetu na EXPO, ale tez calego budzetu naszego kraju).
        Osobiscie uwazam, ze w pierwszej kolejnosci do odstrzalu to Plac Grunwaldzki.
        Jest to ohydztwo na skale europejska, zwlaszcza w jesienny dzien. Wygladem
        przypomina mi to syf widziany w Kiszyniowie (bez urazy, ale taka jest prawda).
        • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.01, 23:00
          Gość portalu: Kosa napisał(a):

> Nie jestem z Wroclawia, ale widze ze sie tak zapedziliscie, ze zburzylibyscie
          > chyba polowe. Tylko policzcie, ile by to kosztowalo (podejrzewam, ze nie
          > starczylo by nie tylko budzetu na EXPO, ale tez calego budzetu naszego kraju).
          > Osobiscie uwazam, ze w pierwszej kolejnosci do odstrzalu to Plac Grunwaldzki.
          > Jest to ohydztwo na skale europejska, zwlaszcza w jesienny dzien. Wygladem
          > przypomina mi to syf widziany w Kiszyniowie (bez urazy, ale taka jest prawda).

Kosa Festung Breslau zniszczyło Wrocław prawie w 65 % , odbudowa Warszawy, jakieś
          następne 10 - 15 %. Te 75-80 % przedwojennej zabudowy zginęło bezpowrotnie.
          Zamiast tego zafundowano nam komunistyczną architekturę blokowisk. Podobnie jest
          w Poznaniu, tylko z taką różnicą, ,że przed 1945 Poznań był zaledwie 260 tys
          miastem, a Wrocław w 1939 liczył 647 tys mieszkańców. Tak wiec u Was te blokowe
          osiedla, które dają Wam obecnie te 585 tys ludzi zostały wybudowane na miejscu,
          gdzie przed wojną nie było tzw "tkanki miejskiej", czyli ulic, całych kwartałów
          zabudowy itd. A we Wrocławiu, żeby osiągnąć te przedwojenne 647 tys mieszkańców
          zabudowano stare, zburzone przez oblężenie, zrównane z ziemią dzielnice centralne
          i okołocentralne, takimi wielkopłytowymi osiedlami (w tym też wspomniane prze
          Ciebie pl Grunwaldzki.) Przed wojną, był to jeden z najpiękniejszych placów we
          Wrocławiu z gęstą i wielkomiejską zabudową. Pozdr !
          PS: Całego Wrocławia to nikt nie ma zamiaru wyburzać i nie od razu, lecz
          stopniowo, wraz z dekapitalizacją tych nieszczęsnych, pokomunistycznych obiektów.

• Gość: Odra Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 156.17.123.* 25.06.01, 00:00
            Przychodnia przyszpitalna na pl. 1 Maja i druga za katedrą.
    • Gość: Roberto Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: 213.76.92.* 26.06.01, 00:00
      Wg nie potwierdzonych informacji, za 2-3 miesiące ma się rozpocząć wyburzanie
      pierwszych kamienic wzdłuż Pułaskiego !
    • taksun Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? 05.12.01, 16:12

> Jak myślicie, które budynki powinny w najbliższej pzryszłości zostać wyburzone
      > (ewentualnie gruntownie zmodernizowane), by nie szpeciły krajobrazu naszego
      > miasta??????
      > Moje propozycje to:
      > - "klocki" z lat 60-70 wokół Pl Nowy Targ
      > - tego samego typu budynki na tyłach Hali targowej (ul Krasińskiego)
      > - szkoły 1000 - latki koło Panoramy Racławickiej, na skrzyż Podwala z Kołątaja,
      >
      > na Pl Muzealnym
      > - bloki z lat 70 przy Wita S?twosza (skrzyż z Szewską)
      > - taki sam blok przy Nowym Świecie (obok Arsenału)
      > - budynek na przeciw DW PKP (ten na którym neon Dobry wieczór we Wrocławiu)
      > A jakie są Wasze propozycje??????????????????????

• Gość: Krisqu Re: JAKIE BUDYNKI NALEŻY WE WROCŁAWIU WYBURZYĆ ????????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.01, 18:15
      takie dwa zapalkowce na ul.Św Wita - wiadomo o ktore chodzi
    • Gość: Wojtek Estetyczny Ruch Oporu !!! IP: *.speed2online.ch 07.12.01, 17:20
      Dzieki Roberto !

Dzieki za to,ze sa ludzie, ktorym zalezy na wygladzie Wroclawia...

Temat odbudowy Nowego Targu i renowacji starych kamienic nalezy
      wszedzie i nieustannie podnosic !

Do zmeczenia !!!

Konsekwentny upor zawsze przynosi dobry efekt.

We Wroclawiu jest rowniez miejsce na dobra i odwazna nowoczesna
      architekture.

Problem urbanistycznej ochydy w centrum musi trafic do swiadomosci
      spolecznej.

Wladzom miasta nalezy ciagle uswiadamiac wazkosc tematu.

A to, ze nie wszystko przyjdzie na raz, jest jasne.

Dyskusja na forum jest pierwszym krokiem....

Gazeta W. powinna sie do estetycznego ruchu oporu podlaczyc.
    • sebcat Wyburzamy!!!!!!!!!!! 07.12.01, 22:50
      Znika budynek na pl.Orląt Lwowskich i przy Kazimierza Wielkiego, kilknascie
      zniknie na ulicy Pułaskiego. Trzeba coś wybrać dobre drogi albo stare
      kamienice. Czy jednak zawsze można wybrać tylko jedno, nie można znależć
      pośredniego rozwiązania. Trzeba zmieniać układ komunikacyjny miasta ale tak
      zebyśmy przez przypadek całego miasta nie wyburzyli.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka