Dodaj do ulubionych

Jako esteta PROTESTUJE

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.06.01, 22:48
Niektorzy z Was pewnie znaja Jaz Bartoszowicki, pierwszy prog wodny na kanale
zeglugowym Odry. Otoz od pewnego czasu prowadzone sa tam prace remontowe.Nie
wiem, czy ktos zauwazyl ale zniknely stamtad piekne i klimatyczne, stalowe,
przeszklone kontrukcje maszynowni ( zbudowane na filarach w 1925 roku). Zamiast
nich pojawily sie tandetnie wygladajace baszty budowane z cegly ( przyjrzalem
sie dokladnie - najzwyklejsza cegla 6 cm). Przeciez ten jaz to zabytek, ktos
odpowiedzialny powinien nad tym panowac. Teraz ow jaz straci caly swoj
powodowany przez "pseudoangielskie" przeslo klimat. Co o tym sadzicie? Moze to
rzecz nie warta poruszenia na naszym forum? Chyba ktos sie tam czasami wybiera
na spacer . Moze Ty hrabio? to w koncu Twoja dzielnica :)

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kola Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.oulu.fi 20.06.01, 23:34
      Co ty mowisz ????? Zgroza!
      mieszkam dwie minuty obok, na rok wyjechalem a tu takie podle wiesci:((((
    • Gość: STrup Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.chem.uni.wroc.pl 21.06.01, 08:57
      Az sie wzdrygnalem!
      Chyba sie wybiore obejrzec ten jaz.
      Jesli jest jak piszesz, to naprawde warto krzyczec na Forum! :O
    • Gość: karbol Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.01, 00:00
      Co to są piekne i klimatyczne?
      Jeśli ładne, to też protestuję.
      • Gość: Manon Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 25.06.01, 00:00
        Gość portalu: karbol napisał(a):

> Co to są piekne i klimatyczne?
        > Jeśli ładne, to też protestuję.

Polecam ktoras z prac niejakiego Pana Kopalinskiego - z pewnoscia znajdziesz
        odpowiedz na swoje pytanie:)

Pozdr.
        • Gość: hrabia Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
          Zobaczcie, co zrobili z łąkami na kanałem żeglugowym. Oficjalnie, co czytałem w
          prasie, wały zostały wzmocnione in wykończone, itd.,itd,. Jedno wielkie
          kłamstwo wołające o pomstę do NIK..
    • Gość: bonczek Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.dhl.com 26.06.01, 00:00
      cóż dodać przyjacielu - po prostu żygac sie chce
      pozdrawiam i pamietaj w sobote sesja na sepolnie!!!
      bonczek
    • Gość: redaktor Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.wroc.gazeta.pl 02.07.01, 16:25
      Witam,
      Bylem dzisiaj na miejscu zdarzenia i dowiedzialem sie, ze konstrukcje maszynowni usuniete w czasie
      remontu to twor powojenny. Byc moze klimatyczny, ale nie mial nic wspolnego z oryginalna forma jazu.
      Widzialem kopie projektu jazu z 1920 - nie ma tam ZADNYCH konstrukcji nad maszynami. Teraz na
      miejscu trwa remont. Jakies zabezpieczenie maszyn jest obecnie konieczne - stad ceglane budyneczki.
      Wszystko jest robione POD NADZOREM KONSERWATORA. Szczegoly wkrotce w Gazecie.
      Pozdrowienia
      Mateusz Halawa

Gość portalu: Manon napisał(a):

> Niektorzy z Was pewnie znaja Jaz Bartoszowicki, pierwszy prog wodny na kanale
      > zeglugowym Odry. Otoz od pewnego czasu prowadzone sa tam prace remontowe.Nie
      > wiem, czy ktos zauwazyl ale zniknely stamtad piekne i klimatyczne, stalowe,
      > przeszklone kontrukcje maszynowni ( zbudowane na filarach w 1925 roku). Zamiast
      >
      > nich pojawily sie tandetnie wygladajace baszty budowane z cegly ( przyjrzalem
      > sie dokladnie - najzwyklejsza cegla 6 cm). Przeciez ten jaz to zabytek, ktos
      > odpowiedzialny powinien nad tym panowac. Teraz ow jaz straci caly swoj
      > powodowany przez "pseudoangielskie" przeslo klimat. Co o tym sadzicie? Moze to
      > rzecz nie warta poruszenia na naszym forum? Chyba ktos sie tam czasami wybiera
      > na spacer . Moze Ty hrabio? to w koncu Twoja dzielnica :)
      >
      > Pozdrawiam.

• Gość: Manon Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.07.01, 20:04
        Szanowny Panie Redaktorze!

Widze, ze podwaza Pan opinie Pani Agnieszki Seidel-Grzesinskiej, ktora w pozycji
        pt. Atlas Archtektury Wroclawia Tom II str 161 pisze o moście Bartoszowickim
        czarno na bialym: (..)Na szczytach filarow, wysunietych znacznie przed lico
        zachowaly sie - unikalne w skali miasta - przeszklone pomieszczenia na planie
        półkolistym, przeznaczone do obslugi urzadzen wodnych (.. ) Jesli
        napisano "zachowaly sie", to dla mnie oznacza to, iz nie jest to konstrukcja
        powojenna, a jesli unikalne w skali miasta, to tym bardziej nie powinno sie ich
        demontowac. Czy ja tez moglbym zobaczyc taka kopie projektu z 1920 roku? jesli
        tak , to gdzie? Aha, most budowano w latach 1916 - 1917.

P.S. jesli remont odbywa sie pod okiem konserwatora, to jeszcze nie znaczy, ze
        jest przeprowadzany sprawnie i solidnie. jako przyklad podam malowanie przesla, a
        potem dospawywanie do niego barierek , ktore znow trzeba bedzie pomalowac - razem
        z elementami przesla. Ale to tak a propos...i nie na temat:)

Pozdrawiam bardzo serdecznie,

Manon

Gość portalu: redaktor napisał(a):

> Witam,
        > Bylem dzisiaj na miejscu zdarzenia i dowiedzialem sie, ze konstrukcje maszynown
        > i usuniete w czasie
        > remontu to twor powojenny. Byc moze klimatyczny, ale nie mial nic wspolnego z o
        > ryginalna forma jazu.
        > Widzialem kopie projektu jazu z 1920 - nie ma tam ZADNYCH konstrukcji nad maszy
        > nami. Teraz na
        > miejscu trwa remont. Jakies zabezpieczenie maszyn jest obecnie konieczne - stad
        > ceglane budyneczki.
        > Wszystko jest robione POD NADZOREM KONSERWATORA. Szczegoly wkrotce w Gazecie.
        > Pozdrowienia
        > Mateusz Halawa
        >
        >
        • Gość: Redaktor Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.wroc.gazeta.pl 03.07.01, 12:31
          Witam Manon,
          niczyjej opinii nie podwazam, po prostu przekazuje Ci, co powiedziano mi na miejscu. Bede jeszcze
          rozmawial z konserwatorem i historykami architektury. Zobaczymy, co oni powiedza.
          Pozdrowienia
          Mateusz Halawa
          • Gość: Manon Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 03.07.01, 12:51
            Witam Pana Redaktora!

Jestem bardzo wdzieczny, ze zainteresowal sie Pan tym
            tematem. Rzeczywiscie rozmowa z Historykami
            Architektury i Konserwatorem moze wniesc nowe
            spojrzenie na ta sprawe. Mam jeszcze 2 pytania:
            1. Z kim Pan rozmawial bedac na miejscu zdarzenia?
            2. Czy w przypadku podobnych spraw mozna sie do Pana
            zglaszac pomijajac forum? Jesli nie, to do kogo?

Pozdrawiam,

Manon
            • Gość: wędzonka Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: 156.24.231.* 03.07.01, 13:01
              Gość portalu: Manon napisał(a):

> Witam Pana Redaktora!
              >
              > Jestem bardzo wdzieczny, ze zainteresowal sie Pan tym
              > tematem. Rzeczywiscie rozmowa z Historykami
              > Architektury i Konserwatorem moze wniesc nowe
              > spojrzenie na ta sprawe. Mam jeszcze 2 pytania:
              > 1. Z kim Pan rozmawial bedac na miejscu zdarzenia?
              > 2. Czy w przypadku podobnych spraw mozna sie do Pana
              > zglaszac pomijajac forum? Jesli nie, to do kogo?
              >
              > Pozdrawiam,
              >
              > Manon

Manon, a dlaczego mialbys pomijac forum? Myslisz ze nas to nie interesuje??
              Sledze watek na biezaco!

Pozdrawiam :)
              • Gość: Manon Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 03.07.01, 13:05
                Dziekuje wędzonko:)

Oczywiscie po takim protescie nawet nie pomysle o pomijaniu forum:)

Pozdrawiam serdecznie!

Manon
                • Gość: redaktor Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.wroc.gazeta.pl 03.07.01, 14:38
                  Na razie badam sprawę. W kilka dni wszystko się okaże.
                  Manon, mieszkasz na Sępolnie?
                  Może byśmy się spotkali żeby na spokojnie przedyskutować problem?
                  Mateusz Halawa
                  • Gość: Jum Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: *.paragraf.pl 03.07.01, 14:44
                    Dosc pozno dopisuje swoja opinie.
                    Znam Manona i uwazam ze ma racje. Ale nie tylko dlatego ze Go znam, ale dlatego
                    ze mieszkam na sepolnie i wiele razy bywalem na "Starym moscie". Mial swoj urok.
                    A teraz....
                    Przypomina mi to roche Katedre Gaudiego w Barcelonie, gdzie 4 wieze sa zrobione
                    prze Gaudiego a nastepne przez nowoczesnych budowniczych...szczerze mowiac
                    wyglada to na moj gust jak "musztarda i keczup".
                  • Gość: Manon Re: Jako esteta PROTESTUJE IP: 10.0.3.* / 212.244.56.* 03.07.01, 15:10
                    Nie Panie Redaktorze, nie mieszkam na Sepolnie - ale mam prywatnego swira na
                    punkcie Wroclawia, a w szczegolnosci jego wschodniej czesci. Z przyjemnoscia sie
                    Panem spotkam powyzszej sprawie. Prosze tylko podac czas i miejsce.

Jakby co, to moj mail: manon@go2.pl

Pozdrawiam!

Manon

Gość portalu: redaktor napisał(a):

> Na razie badam sprawę. W kilka dni wszystko się okaże.
                    > Manon, mieszkasz na Sępolnie?
                    > Może byśmy się spotkali żeby na spokojnie przedyskutować problem?
                    > Mateusz Halawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka