Dodaj do ulubionych

CZY ISTNIEJE BRESLAU?

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 21:57
w stanie michigan/usa istnieje miasteczko posen, zalozone przez emigrantow z
poznania. najwazniejszym dniem co roku obchodzonym jest .. jakze by inaczej..
swieto ziemniaka. mam w zwiazku z tym do was pytanie - czy istnieje podobne
miasteczko w ktorym zyje wiara z wrocka?
Obserwuj wątek
    • Gość: eskimos Re: CZY ISTNIEJE BRESLAU? IP: *.chicago.il.ameritech.net 02.07.01, 06:30

> w stanie michigan/usa istnieje miasteczko posen, zalozone przez emigrantow z
      > poznania. najwazniejszym dniem co roku obchodzonym jest .. jakze by inaczej..
      > swieto ziemniaka. mam w zwiazku z tym do was pytanie - czy istnieje podobne
      > miasteczko w ktorym zyje wiara z wrocka?

tak, tyle, ze w Ontario, niedaleko miasteczka Kitchener, London.. tuz nad dosc
      szerokim strumykiem....
      bylem tam kilka razy poszukujac jakiegokolwiek znaku zwiazanego z naszym
      europejskim Breslau, ale ani na poczcie ani w sklepie ani w klubie nie bylo nic
      co mogloby jakkolwiek nasze miasto przypominac, jedynie blekitna tablica z
      bialymi literami u wjazdu do tej miesciny...
      co do Posen to z jakies 15 mil na pld od Chicago lezy Posen, ale jak do tej pory
      nie udalo mi sie uchwycic powiazan z tym bardziej nam znanym miastem nad Warta
      • Gość: wędzonka Re: CZY ISTNIEJE BRESLAU? IP: 156.24.231.* 04.07.01, 13:39
        Gość portalu: eskimos napisał(a):

>
        >
        > > w stanie michigan/usa istnieje miasteczko posen, zalozone przez emigrantow
        > z
        > > poznania. najwazniejszym dniem co roku obchodzonym jest .. jakze by inacze
        > j..
        > > swieto ziemniaka. mam w zwiazku z tym do was pytanie - czy istnieje podobn
        > e
        > > miasteczko w ktorym zyje wiara z wrocka?
        >
        > tak, tyle, ze w Ontario, niedaleko miasteczka Kitchener, London.. tuz nad dosc
        > szerokim strumykiem....
        > bylem tam kilka razy poszukujac jakiegokolwiek znaku zwiazanego z naszym
        > europejskim Breslau, ale ani na poczcie ani w sklepie ani w klubie nie bylo nic
        >
        > co mogloby jakkolwiek nasze miasto przypominac, jedynie blekitna tablica z
        > bialymi literami u wjazdu do tej miesciny...
        > co do Posen to z jakies 15 mil na pld od Chicago lezy Posen, ale jak do tej por
        > y
        > nie udalo mi sie uchwycic powiazan z tym bardziej nam znanym miastem nad Warta

W jednym z cotygodniowych programow w TeDe (czy moze jeszcze w Echu) Zdroju
        opowiadal jak to jest z podrozami zagranicznymi. Mowil m.in. ze kilka razy
        dostawal zaproszenia z miast ktore nazywaly sie Wroclaw, conajmniej jedo z nich
        lezy chyba gdzies w Kanadzie, reszty nie pamietam. Niestety znaczenie tych
        miasteeczek nie uzasadnialo takiej podrozy, ale fakt faktem ze ktos tam pamieta o
        starym dobrym oryginalnym Wrocku! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka