Dodaj do ulubionych

JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ???

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 19:26
Ja oprócz G.Wyborczej czytam z dzienników - wszystkie wrocławski gazety
codzienne, Puls Biznesu, Rzeczpospolitą...
A Wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: MKK Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 19:38
      A ja czytuję Słowo Polskie, rubrykę Horoskop. Zawsze mi się sprawdza. Jak
      napiszą "dziś nie masz co pracować, bo i tak z tego nic dobrego nie
      wyniknie" , to myślicie, że palcem w bucie kiwnę? Albo : "szykuje ci się
      spotkanie w ciekawym towarzystwie" to od razu wiem, że to chodzi o forumowy
      real.

;)

A poważniej: dziś na biurku szefa leżały 3 gazety: Rzeczpospolita, Słowo
      Polskie i Gazeta. Każda na okładce zawiadamiała kochanego czytelnika o nowej
      korupcji, aferze. Każda pisała o innej rozrubie! Boję się
      zaprenumerować "Płomyczka".

• Gość: T1 Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.unregistered.formus.pl 18.07.01, 19:41
      Gazete wyborcza, Rzeczpospolita, czasem Financial Times i USA Today
      z czasopism: Politykę, Wprost, Car & Trend, Newsweek, Business week.
      PS mieszkam w Polsce :)
      pozdro
      • Gość: kirkol Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 21:19
        G ..rcza Wieczorek , polityke od czasy do czasu urbana , wprost troche
        technicznych ( w wieludomach i tak koncza na gwozdziu w wc-cie)
        Pozdro
        • Gość: FraMauro Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 22:41
          Podziwiam wszystkich, ktorzy wymienili wiecej niz 1 tytul.Ja mam ogromne
          problemy, aby przerobic choc w 1/3 swiateczna Wyborcza , a o reszcie dziennikow
          i czasopism nie wspomne.Lubie "Wysokie Obcasy"-nieco feministycznie
          zorientowaną, kolorowa "czytanke" Gazety na sobote.
    • Gość: holyfido Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 23:09
      Regularnie tylko Tygodnik Powszechny,
      reszta jest w internecie.

Pozdrawiam.
      holyfido.
      • Gość: Alsandra Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.01, 23:21
        Wyborcza i jeszcze raz Wyborcza, a w niej oczywiście również Magazyn (staram
        się), Wysokie Obcasy (jestem od nich prawie uzależniona)i Gazetę o Pracy (od
        pewnego czasu-niestety...). Tylko po co tyyyle reklam! Litości dla mojej
        torebki i ramienia uginającego się pod ciężarem codziennej prasy! No, może
        codziennej to nie - bo we wtorki i środy oszczędzam i nie kupuję Wyborczej.
        Acha, a ostatnio zaopatruję się wyłącznie u dzieciaków. Podziwiam ich za
        pracowitość i nieobijactwo!
    • Gość: Tirsa Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.01, 23:15
      A ja Filipinkę i Gazetę Szkolną oraz Teletubisie :-)
      Pierwsze z sentymentów i łatwości dostępu, drugie jak gdyby z przymusu, a
      trzecie jest wynikiem obowiązków ciotczynych (bo jestem "taci") ;-)))
    • Gość: Jarosz Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 195.116.104.* 19.07.01, 11:55
      A ja jestem prawdziwym pożeraczem farby drukarskiej, bo pochłaniam prasę
      kilogramami (dosłownie) - również w Internecie, ale tam głównie to, czego nie
      ma na papierze. W tym: wszystkie lokalne dzienniki (co za tym idzie, "Wyborczą"
      takoż), "Rzeczpospolitą", "Życie", "Politykę", "Wprost", "Nowe
      Państwo", "Tygodnik Powszechny", "Przekrój", "Press", "Machinę", "Tylko
      Rock", "Odrę", "Czas Kultury" oraz WSZYSTKIE czasopisma teatralne i filmowe,
      jak również większość o Internecie. No a służbowo "CHIP-a", "Chip Special"
      i "Internet dla każdego" ;-)))))))
      • Gość: sovet Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 212.214.128.* 19.07.01, 12:26
        Mam 15 lat i czytam:
        Wprost i Komputer siwiat
    • Gość: Bea Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 195.205.145.* 19.07.01, 12:28
      Z gazet: Wyborcza, Prawo i Gospodarka, Parkiet, Puls biznesu. Pewnie czytałabym
      tez Rzeczpospolitą, ale wkurza mnie taka płachta zajmująca całe biurko!
      Z nie-dzienników: Wprost, National Geografic, Dziecko :), Wiedza i Życie
      Pozdrawiam czytaczy :)
      • Gość: hen Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 156.17.85.* 19.07.01, 12:47
        Dzienniki są słabe i nudne. Z nie-dzienników najlepsza, bo obiektywna do bólu i
        ciekawa jest Polityka, czasem czytuję magazyn Gazety Wrocławskiej (daw.
        Robotniczej), od czasu do czasu Świat Nauki, Nowa Fantastyka i - Tylko Rock
        tylko w Empiku (w ogóle, czy tam ktoś kupuje gazety?).
      • Gość: Tyson Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 212.244.239.* 19.07.01, 12:48
        Czytam "Świerszczyk" w wersji TYLKO DLA DOROSŁYCH, he , he, he.
        • Gość: Jarosz Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 195.116.104.* 19.07.01, 12:49
          Raczej: oglądasz??? ;-))))))))))
          • Gość: Tyson Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 212.244.239.* 19.07.01, 14:38
            Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> Raczej: oglądasz??? ;-))))))))))

Oglądam piękne kobiety, ale też czytam. Nieraz są tam anwet niezłe teksty. Coś
            dla prawdziwych facetów.

• Gość: Roberto Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 21:42
              Gość portalu: Tyson napisał(a):

> Gość portalu: Jarosz napisał(a):
              >
              > > Raczej: oglądasz??? ;-))))))))))
              >
              > Oglądam piękne kobiety, ale też czytam. Nieraz są tam anwet niezłe teksty. Coś
              > dla prawdziwych facetów.
              >
              ...widzę , że z Ciebie Tyson, to prawdziwy twardziel i Playboy...

• Gość: BreslY Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.chem.ou.dk 19.07.01, 12:56
      Co najmniej dwojka compostownikow zadeklarowala ze czyta "Tygodnik Powszchny". Co sadzicie o
      planowanych zmianach w edycji tej gazety? Czy tez wami zatrzeslo jak wyszlo ze zmiany sa konmsultowane z p.
      Lindenbergiem od bodajze "Superexpressu" czy jakiegos innego MacDziennika?
      B-y
      • Gość: Jarosz Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: 195.116.104.* 19.07.01, 13:06
        Mnie to nie przeraża, bo zmiany mają podobno nie wpływać na jakość merytoryczną
        tekstów. Mają one dotyczyć makiety i formatu - i to popieram, bo dla mnie
        format "Tygodnika" jest zbyt wielki. Oczywiście wraz ze zmniejszeniem formatu
        zwiększy się objętość pisma, toteż przypuszczam, iż wielkiej rewolucji nie
        będzie. Bilans wyjdzie na zero. Lindenberg mną nie zatrząsł, mimo iż mam
        chroniczny "superekspresowstręt" - on w "Tygodniku" podobno konsultuje tylko
        makietę, a nie zatrudnia majstra do badania stopnia zrozumiałości tekstów, jak to
        niegdyś było w "SE". Myślę, że będzie dobrze.

Pozdrawiam :-))))))))))
        • Gość: BreslY Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Koncentracja kapitalu w mediach -zagrozenie? IP: *.chem.ou.dk 19.07.01, 13:24
          Gość portalu: Jarosz napisał(a):

> Mnie to nie przeraża, bo zmiany mają podobno nie wpływać na jakość merytoryczną
          >
          > tekstów. Mają one dotyczyć makiety i formatu - i to popieram, bo dla mnie
          > format "Tygodnika" jest zbyt wielki. Oczywiście wraz ze zmniejszeniem formatu
          > zwiększy się objętość pisma, toteż przypuszczam, iż wielkiej rewolucji nie
          > będzie. Bilans wyjdzie na zero. Lindenberg mną nie zatrząsł, mimo iż mam
          > chroniczny "superekspresowstręt" - on w "Tygodniku" podobno konsultuje tylko
          > makietę, a nie zatrudnia majstra do badania stopnia zrozumiałości tekstów, jak
          > to
          > niegdyś było w "SE". Myślę, że będzie dobrze.
          >
          > Pozdrawiam :-))))))))))

Jarosz, dzieki za optymizm, bo "TP" to takie starointeligenckie okopy Swietej Trojcy :-) Tylko oni sa jeszcze na tyle
          niezalezni ze potrafili zrobic analize czterech najwiekszych dziennikow w ogolnopolskich i zauwazyc np. schizofrenie
          GW wzgledem Bigbradera (bylo tu o tym).
          Mnie lekko niepokoi takie cos i chetnie bym uslyszal wasze opinie na ten temat. Zaczne od wspomnienia. W 1993
          gdzies daleko od Polski kupilem "Time". I tam przeczytalem na cala strone artykul o III Symfonii Goreckiego,
          oczywiscie nie majac zielonego pojecia co to takiego i kto to Gorecki. Artykul byl fascynujacy, opisywal jak to ludzie
          z autostrad zjedzali i dzwonili do radiostacji nadajacej to dzielo z pytaniem: "Co to jest?!". OK. Poczulem sie
          jakbysmy Niemcom dokopali w pilke. I tylko jakis czas potem zauwazylem co nastepuje. III Symfonie wydala
          wytwornia Electra Nonsuch (bodaj), ktora jest poodzialem czegos, co jest pooddzialem Time Warne Music, a Time
          Warner wydaje "Time", ktory to opisal. I poczulem jakis niepokoj. Jak to jest z prawda, rownymi szansami etc.,
          kiedy rozne media sa sterowanego z jednego centrum?
          I teraz kiedy czytam rozne spekulacje ze Agora moglaby kupic TVN (a wiec i Onet), albo Polsat, albo RMF (wiec
          Interie), albo ze TPSA (forgive my French) kupuje WP, to mysle ze bym tego nie chcial. Bo co? GW w jednej firmie
          z Polsatem? Michnik i Amazonki? I obawa ze w razie czego to po prostu nie przylozyliby chale telewizyjnej jak
          trzeba, tylko by w dowcipnym trybie jak w "Na Plaze" opisywali co tam sie dzieje (jak to juz bylo z BB).
          Kiedys Teresa Bogucka miala cykl "Przelot przez buduarek" gdzie w sposob zwalajacy z nog przegladala tzw. prase
          kobieca (przepraszam wszelkie compostowniczki). "Zobaczylam piekny sznur szmaragadow. Bede ciezko pracowac
          zeby go miec - musze przekonac meza zeby mi go kupil". Etc. I nagle to zniklo bez slowa? Dlaczego?
          Co o tym sadzicie? Zwlaszcza compostownikow dziennikarzy prosze o glos.

• Gość: Jarosz Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Koncentracja kapitalu w mediach -zagrozenie? IP: 195.116.104.* 19.07.01, 13:38
            Może niespecjalnie się w tym miejscu moja obecność nada, bo choć pracuję "w
            mediach", to jednak dziennikarzem nie jestem, niemniej uważam, że Twój niepokój
            jest uzasadniony. Interesuje mnie to, co dzieje się w branży medialnej, dlatego
            m.in. wymieniłem wyżej branżowy miesięcznik "Press". Myślę, że rynek osiągnął już
            granicę fuzjowania mediów - jeśli wchłanianie kolejnych pism, stacji radiowych i
            telewizyjnych, serwisów internetowych etc. przybierze na sile, to będziemy mieli
            do czynienia z opisaną przez Ciebie wyżej sytuacją. Wtedy zapomnieć będziemy
            mogli o różnorodności i wyborze, bo wszystko będzie "na jedno kopyto" :-((( "Rok
            1984" XXI wieku? Oby nie.

Pozostaną nam wówczas fanziny.
            • Gość: BreslY Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Koncentracja kapitalu w mediach -zagrozenie? IP: *.chem.ou.dk 19.07.01, 14:43
              Jarosz, dzieki za glos.
              Mnie tak natchnelo jak bodaj w zeszlym roku mielismy "Vratislavia Cantans". Patronat medialny miala "Rz" i tam
              to bylo wielkie wydarzenie kulturalne, pomimo ze we Wroclawiu :-)). Jak chodzi o GW to Dolnoslaska nadawala
              dzielnie, natomiast w glownym wydaniu zajmowalo to troche wiecej miejsca niz V Ogolnopolski Festiwal
              Amatorskich Zespolow Teatralnych Ochotniczych Strazy Pozarnych Polski Poludniowej (bylo kiedys w 70'' cos
              takiego, naprawde!) molgby zajac. No, z lekka przesada. I wtedy do mnie dotarlo jak wazne dla tego czy cos
              istnieje czy nie w swiadomosci odbiorcow jest to czy media o tym pisza czy nie.
              A jak bedziemy mieli w jednym zwiazku dziennik, kanal telewizyjny, portal i wytwornie plytowa, to np. jak
              chodzi o wydarzenia kulturalne, kulture(ew. chamstwo :-() masowa wlaczajac to mozna miec juz zamkniety
              obieg i nadawac tylko o tym co nasze.
              • Gość: Roberto Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Koncentracja kapitalu w mediach -zagrozenie? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 21:44
                Słyszeliście, że za 2-3 miesiące Wieczór Wroćławia ma się połączyć ze Słowem
                Polskim i ma powstać jakaś nowa gazeta o zupełnie nowej nazwie !!!
                Pierwsze kroki ku połączeniu już poczyniono.
                CO WY NA TO?
                • Gość: feran Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Koncentracja kapitalu w mediach -zagrozenie? IP: *.txucom.net 20.07.01, 07:01
                  Czytam: The New York Times;Rzeczpospolita,Gazete Wyborcza,The Wall
                  Streetjournal,Nowy Dziennik z New York,Forum Wroclawskie i Forum Rosyjskie na
                  NYT.

Koncentracja kapitalu w mediach oczywiscie nastapi.tak jest na calym swiecie i
                  bedzie w Rzplitej.To przynosi ogromne zyski.Ekonomia skali.Akcjonariusze Agory
                  dostali akcje wartosci kilkunastu mln $.I nadal pracuja.Szefowa Agory mowila ze
                  pojada hodowac owce w bieszczadach ale jakos nie zauwazylem.Skalski nadal pisze
                  i zarabia punkty na kolejne opcje akcji.Wyobrazcie sobie ile akcji otrzyma jak
                  bedzie codziennie w Polsacie np w programie gadajace glowy.Ja nie
                  narzekam,takie jest zycie.
                • Gość: Jarosz Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Słowo i Wieczór IP: 195.116.104.* 20.07.01, 11:24
                  Tak słyszałem. Wczoraj jednak ukazał się nowy numer "Press" - miesięcznika bądź
                  co bądź branżowego - a tam rzeczniczka Orkli kategorycznie zaprzeczyła, że
                  będzie fuzja obu tytułów. Mają się podobno połączyć tylko administracje. Co
                  oczywiście wcale nie musi być prawdą...
              • dlugopis Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Koncentracja kapitalu w mediach -zagrozenie? 20.07.01, 11:54
                Nie wydaje mi sie.
                Koncentracja kapitalu nastepuje obecnie nie tylko na rynkach mediow i jest to
                chyba nieuniknione. Sadze, ze po unifikacji produktow natychmiast utworza sie
                nisze pozwalajace powstac zupelnie nowym produktom. Widac to na przykladzie
                przemyslu samochodowego (na mediach sie nie znam). W Niemczech w tej chwili
                firmy tuningujace samochody przezywaja boom gospodarczy, gdyz duza czesc osob
                nie chce jezdzic samochodami takimi samymi jak inni (90% Deimler-Chrysler, VW-
                Audi, Fiat, Ford, GM), mniejsi producenci tez wcale nie narzekaja (znakomite
                wyniki BMW). Wiele osob sprowadza sobie nietuzinkowe auta z W.Brytani, aby miec
                rozpoznawalny samochod. Mysle, ze 1984 nam nie grozi.
                • Gość: BreslY Re: Gazety/FORUMOWICZE ?/Koncentracja kapitalu w mediach -zagrozenie? IP: 130.225.149.* 20.07.01, 13:03
                  dlugopis napisał(a):

> Nie wydaje mi sie.
                  > Koncentracja kapitalu nastepuje obecnie nie tylko na rynkach mediow i jest to
                  > chyba nieuniknione. Sadze, ze po unifikacji produktow natychmiast utworza sie
                  > nisze pozwalajace powstac zupelnie nowym produktom. Widac to na przykladzie
                  > przemyslu samochodowego (na mediach sie nie znam). W Niemczech w tej chwili
                  > firmy tuningujace samochody przezywaja boom gospodarczy, gdyz duza czesc osob
                  > nie chce jezdzic samochodami takimi samymi jak inni (90% Deimler-Chrysler, VW-
                  > Audi, Fiat, Ford, GM), mniejsi producenci tez wcale nie narzekaja (znakomite
                  > wyniki BMW). Wiele osob sprowadza sobie nietuzinkowe auta z W.Brytani, aby miec
                  >
                  > rozpoznawalny samochod. Mysle, ze 1984 nam nie grozi.

Rok 1984 - nie. Raczej "wicie, rozumicie, tego ni bendziecie kritikowac, bo Ono jest Nasze"" :-). Ballpenku
                  drogi, roznica miedzy przemyslem samochodowym a mediami jest taka ze te drugie podaja informacje oraz
                  reklamy. I nie ma problemu zeby subtelnie podawac te drugie tak aby udawaly te pierwsze. Jezeli
                  reklamowany w ten sposob produkt sprzedaje ten sam koncern co drukuje jego recenzje (exemplum plyta
                  Goreckiego, w postingu wyzej) rzecz zaczyna cuchnac brakiem obiektywizmu. Oczywiscie dziala to tylko w
                  pewnych granicach. Nie wyobrazam sobie zeby plyty artystow typu Piasek i temu podobnych byla w stanie
                  sprzedac skutecznie najwieksza maszyna medialna, ale problem zawsze pozostaje.
    • Gość: maaga Re: JAKIE CZYTACIE GAZETY FORUMOWICZE ??? IP: *.office.mtl.pl 20.07.01, 10:07
      Wszystkie jakie wpadną mi ręce ale obowiązkowo :
      - GW na papierze lub w Internecie (ale na papierze mam codziennie)
      - Rzeczpospolitą w Internecie
      - SuperExpres w Internecie
      - Słowo Polskie w Internecie
      - Wprost i Politykę na papierze
      - Playboya na papierze
      - Vivę na papierze
      - Motor i AutoŚwiat na papierze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka