yanuss 26.02.08, 08:14 Zaczynam sie bac. Jesli tak sie zajmie EIT jak innym sprawami to biada nam.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: admo Re: Rząd Tuska ożywił się w sprawie EIT IP: *.static.korbank.pl 26.02.08, 09:49 to samo można powiedzieć o poprzednim rządzie Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Dobre i to 26.02.08, 10:26 ale obawiam się, że jest już trochę za późno. Może ewentualnie jest jeszcze jakaś szansa na jeden z "węzłów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Dobre i to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 12:03 Poprzedni rząd miał Wrocław (i inne miasta) głęboko w dupie i wcale się z tym nie krył. Były oczywiście wyjątki, takie jak pan Ujazdowski, ale obraz całości był taki jak napisałem. Sądzę, że obecny rząd myśli dość podobnie do poprzedniego - wszystko mu jedno czy Wrocław dostanie EIT, czy nie (podobnie było z expo2012). Te i podobne inicjatywy traktuje jako zawracanie głowy. Sądzę, że ten rząd podejmie jakieś działania pozorne, po to, żeby nikt się nie później nie czepiał... P.S. Wiem, że jestem malkontentem Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: Dobre i to 26.02.08, 12:16 moze i jesteś malkontentem, ale to nie znaczy że nie masz racji. głośno będzie tylko o euro. o EIT będzie coraz ciszej. i w końcu ucichnie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek20074 Schetynogród chyba już tam można nazwać wrocław 26.02.08, 13:14 mamy drugie Gosiewo na siłę lansowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Schetynogród chyba już tam można nazwać wrocł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 13:18 dales popis swojej elokwencji.. niczym nasz byly premier, wzorujesz sie na nim? gdybys sie tylko zainteresowal to wiedzialbys ze to wladze Wroclawia wystapily z pomyslem utworzenia teo centrum oraz wiedzialbys jakie korzysci mozna z tego uzyskac.. zal Ci dupe sciska ze Wroclaw sie stara a w Twoim miescie sie nic nie dzieje? druga sprawa to to ze nie wiele z tego starania wynika... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzaremba Rząd Tuska ożywił się w sprawie EIT 26.02.08, 14:19 niestety, generalnie politycy maja takie rzeczy w dupie :( przed wyborami mowi sie o inwestycjach w nauke, bla, bla, bla a jak przychodzi co do czego, to jest zalosnie... szkoda, bo pomysl jest genialny i w sprawe zaangazowanych jest mnostwo ludzi - ale bez wsparcia na najwyzszym szczeblu nic z tego nie bedzie. chyba juz za pozno, ale walczyc trzeba. wydaje mi sie jednak, ze rzad zajal sie tym jednak tylko dlatego, zeby miec swiety spokoj - zaangazowania duzego nie bedzie :( generalnie - .. politykow, do nich trzeba strzelac! Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Nie dla EIT w Polsce. 26.02.08, 14:34 Jestem za tym, zeby EIT nie powstalo w Polsce (i nie chodzi tutaj o Wrocław!). W swoich zalozeniach EIT ma byc instytucja odpowiedzialna za rozwój technologiczny Europy, wdrazanie nowych technologii, postęp naukowy, konkurowanie z USA oraz Japonią i rozwój gospodarki w krajach EU. Gdyby nie daj Boze głowna siedziba powstała w Polsce albo jedno z centrów badawczych wówczas spotkalby ja los taki jak wiekszosc panstwowych osrodkow badawczych. Srednia wieku w szefostwie wyniosłaby 70 lat, o tym kto by tam sie dostał decydowały by uklady, znajomosci i poglady, a wydane pieniadze zostalyby po prostu zmarnowane. Na poczatku bylby to prestiz dla Polski, ale po czasie kolejny powod do wstydu. Wystarczy spojrzec na organizacje EURO od zachwytu przeszlismy do etapu, kiedy wiekszosc osob ma bardzo duze watpliwosci czy uda nam sie to zoorganizowac. Niestety w Polsce nie ma jeszcze ludzi,ktorzy w sposob profesjonalny potrafia zarzadzac tak wielkimi przedsiewzieciami, natomiast jest caly czas uklad ktory jeszcze pokutuje z czasow PRL. W tym kontekscie lepiej zeby EIT nie powstalo w zadnym z dawnych krajow RWPG, bo wowczas jest szansa ze EIT spełni swoje zadanie, a pieniadze nie zostana zdefraudowane. Wiem, ze skrytykuja mnie zaraz lokalni patrioci, ale staralem sie spojrzec na EIT nie mysląc o tym ze jestem Polakiem czy wroclawianinem, tylko w kategorii korzysci dla EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wielki Re: Nie dla EIT w Polsce. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.08, 15:40 Odpowiedź typowego Polaka. Jesteśmy do bani, nam się nie uda, przecież inni zrobią to lepiej. Najlepiej to nic nie robić! Odpowiedz Link Zgłoś
labeo Nie dla EIT w Polsce. 26.02.08, 14:36 Jestem za tym, zeby EIT nie powstalo w Polsce (i nie chodzi tutaj o Wrocław!). W swoich zalozeniach EIT ma byc instytucja odpowiedzialna za rozwój technologiczny Europy, wdrazanie nowych technologii, postęp naukowy, konkurowanie z USA oraz Japonią i rozwój gospodarki w krajach EU. Gdyby nie daj Boze głowna siedziba powstała w Polsce albo jedno z centrów badawczych wówczas spotkalby ja los taki jak wiekszosc panstwowych osrodkow badawczych. Srednia wieku w szefostwie wyniosłaby 70 lat, o tym kto by tam sie dostał decydowały by uklady, znajomosci i poglady, a wydane pieniadze zostalyby po prostu zmarnowane. Na poczatku bylby to prestiz dla Polski, ale po czasie kolejny powod do wstydu. Wystarczy spojrzec na organizacje EURO od zachwytu przeszlismy do etapu, kiedy wiekszosc osob ma bardzo duze watpliwosci czy uda nam sie to zoorganizowac. Niestety w Polsce nie ma jeszcze ludzi,ktorzy w sposob profesjonalny potrafia zarzadzac tak wielkimi przedsiewzieciami, natomiast jest caly czas uklad ktory jeszcze pokutuje z czasow PRL. W tym kontekscie lepiej zeby EIT nie powstalo w zadnym z dawnych krajow RWPG, bo wowczas jest szansa ze EIT spełni swoje zadanie, a pieniadze nie zostana zdefraudowane. Wiem, ze skrytykuja mnie zaraz lokalni patrioci, ale staralem sie spojrzec na EIT nie mysląc o tym ze jestem Polakiem czy wroclawianinem, tylko w kategorii korzysci dla EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Nie dla EIT w Polsce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 16:08 hmmm wg mnie to ze siedziba powstalaby w Polsce nie oznacza, ze beda w niej pracowac tylko Polacy. UE na pewno bedzie kontrolowac bardzo szczegolowo dzialalnosc tej organizacji wiec nie przypuszczam zeby mozliwe byly jakiekolwiek malwersacje i obsadzanie urzedow rodzinami etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux Re: Nie dla EIT w Polsce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 07:59 jak nie mają pracować Polacy to po co EIT we Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosiak Rząd Tuska ożywił się w sprawie EIT IP: *.range81-129.btcentralplus.com 26.02.08, 16:56 dramat - jak zreszta wiekszosc, Popaplaniny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z południa brak jedności. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 18:46 Nic dobrego w Polsce nie powstanie gdy nie będzie jedności narodowej. Wszyscy się ze soba gryzą i podrzerają, administracja z samorzadem, miasta z miastami. Jeśli tak nadal będzie to znów komuś będzie na czymś zależeć, a reszta kraju będzie trzemąc kciuki aby złamal nogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: brak jedności. IP: 150.254.124.* 26.02.08, 20:50 Ludzie, pomyślcie chwilę. Kto pozwoli/dopuści do tego, żeby taka gruba kasa trafiła na takie zadupie naukowe jakim jest Polska i Wrocław. Spójrzcie, gdzie są polskie uczelnie na tle światowych, ile nasi "naókowcy" mają cytowań. Ile w Polsce jest patentów i renomowanych czasopism. Ile ośrodków badawczo-rozwojowych. Z pomysłów 3xE to ten jest najbardziej oderwany od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu2008 Rząd Tuska ożywił się w sprawie EIT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 20:52 Do wszystkich dyskutantow. Patrzcie realnie, wyjdzcie na ulice pojdzcie na uczelnie - i- odpowiedzcie sobie na pytania - kto to ma zrealizowac i to do 2012 roku (najdalej).Za komuny bywaly tzw. czyny spoleczne. Ale teraz? Nam niemal zawsze przeszkadzalo wszystko od pogody (zawsze niesprzyjajaca) do polityki - uchwaly KC, KW czy rzadu. Obym sie mylil, ale nie sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Najpierw trzeba zmienic Wroclaw na Breslau..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 22:58 ....bo 10. Noblistow pochodzilo z Breslau....i to jest jakis argument..... ....Wroclaw ma tyle samo szans na EIT jak mial na EXPO.... Dobre checi i nic poza tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Najpierw trzeba zmienic Wroclaw na Breslau... IP: *.echostar.pl 26.02.08, 23:54 Widzę, że liczba noblistów stale rośnie. Zaczęło się od czterech. Tylko, że wszyscy pracowali w Breslau, żaden z nich nie pracował po 1945r. we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agusia Żegnaj EIT :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 09:03 Boję się że już nici z EIT. PR prezydenta zaczyna sugerować że jak przegramy to będzie to wina rządu. Poprzednio tego typu aluzyjki pojawiały tuż przed przegraną Expo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Breslau mial 10 Noblistow........ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 10:20 simple.wikipedia.org/wiki/Wroc%C5%82aw forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=75876019&a=75893114 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: Najpierw trzeba zmienic Wroclaw na Breslau... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 08:45 Przegra Wroclaw, to pewne. Panie prezydencie Dutkiewicz! Czas przestac myslec o mrzonkach: wystawach, spektaklach, fontannach, instytutach i Euro 2012 tez... i wziac sie na serio za obwodnice, mosty, ulice, aby nam wroclawianom zylo sie w tym miescie przyjemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dnm A co się dzieje z EIT+ IP: 156.17.47.* 27.02.08, 11:43 Dla niezorientowanych, plus to taka lokalna namiastka EIT. Dzisiaj już coś się dzieje, cyrk w budowie. Przykład na to jak można zmarnować niemałe pieniądze, i co się będzie działo jeżeli dostaniemy EIT. Kilku znajomy w totalnie nieprzejrzysty sposób mianowało się bosami od EIT+, bez konkurów i dyskusji rozdali sobie pieniądze i stanowiska. EIT w Wrocławiu to pomysł roku, ale nie zrealizuje go klika która montuje EIT+. I żeby uciąć bezsensowne dyskusje, nie ma ten układ nic wspólnego z podziałem na PO, PiS, SLD. Od taka PZPR-owska mentalność PiS z odchyleniem centro-prawicowym. Odpowiedz Link Zgłoś