Gość: qwerty Tylko o co chodzi??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 11:35 Rozumiem że niektóre osoby starsze mają problemy z poruszaniem, ale większość co "ledwo" chodzi i "ledwo" wsiada do tramwaju jak tylko zobaczy w środku komunikacji miejskiej wolne miejsce to dostaje takiej młodzieńczej werwy że biegnie szybciej niż ja. Więc jak zwykle ktoś kto ma problemy ze sobą rozdmuchał problem, a że teraz nie ma o czym pisać w gazetach to pismaki każdą bzdurę podchwycą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiedźmin Re: Tylko o co chodzi??? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.08, 21:33 To też prawda, ale przyjrzyj się też wielu młodym ludziom wsiadającym do tramwaju - jak tylko są wolne miejsca, to jest bieg do nich, a potem udają, że nie widzą starszych, którzy mają problemy ze wsiadaniem, a więc w tramwaju czy autobusie są później. Mam niedaleko jedną z wyższych szkół, więc widzę, co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Tylko o co chodzi??? 01.04.08, 00:23 jestem młoda i to sprawia ze nie mam prawa siedziec w tramwaju? pech chciał ze mialam wypadek i mam trwale uszkodzone kolano...ale to nic, bo przeciez jestem młoda i wszyscy krzywo na mnie patrzą jak siedze w tramwaju... dlaczego kampanie społeczne obejmują tylko osoby starsze (slynne komiksy na tramwajach), dlaczego nadal widac sytuacje, kiedy mloda osoba, nawet jesli porusza sie o kulach, musi w tramwaju stac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruszka Re: Tylko o co chodzi??? IP: *.hsd1.md.comcast.net 21.03.08, 22:32 Radze aby autor wydrukowal sobie powyzsza odpowiedz, oprawil w ramke i przeczytal jak sie zestarzeje albo ulegnie wypadkowi. Na pewno poprawi mu to humor i usmieje sie do rozpuku!!!! Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spartak Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 11:56 I po raz kolejny modernizacja drogi/ciągów komunikacyjnych we Wrocławiu wychodzi fatalnie! Czy z Politechniki, z Wydziału Budowy Dróg i Mostów, wszyscy absolwenci wyjeżdżają za granicę? Czy może jest tam tak marny poziom? Czy może miejscy urzędnicy nie potrafią z nich (absolwentów) skorzystać? Panie Prezydencie! Najwyższy czas na ZMIANY urzędników odpowiedzialnych za modernizację dróg w mieście i za komunikację!!! Trzeba zatrudnić PRAWDZIWYCH FACHOWCÓW! Jeżeli nie mamy własnych, to pomijając patriotyzm lokalny, sprowadźcie innych!!! Im szybciej, tym lepiej i bardziej zadowoleni będą potencjalni Pańscy wyborcy. Proszę pamiętać, iż NIKT nie jest niezastąpiony. Nawet Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 12:03 Cały Wrocław jest tylko dla młodych, zdrowych i zmotoryzowanych. Starzy, chorzy i bez samochodu niech siedzą w domach.Miasto zlikwidowało przejazd kolejowy (i przejście dla pieszych) na ul Konińskiej. Mieszkańcy protestyjący od roku przeciw wydłużeniu im drogi do sklepu,lekarza, kościoła z 1300m do ponad 4km nikogo nie obchodzą.Mało tego niektóre media kpią wręcz z tych ludzi. Ja jestem młoda, mam auto,dla mnie może tego przejazdu nie być ale niestety są też ci starzy, chorzy, niezmotoryzowani. I ONI NIKOGO NIE OBCHODZĄ!! Ci, od których to zależy też będą kiedyś starzy,może niepełnosprawni, może nikt ich nie zawiezie do lekarza,może.... I tego im z całego serca życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 12:19 Nie miasto zlikwidowało przejazd tylko PKP - przedsiębiorstwo państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KillRoy Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neurosoft.pl 20.03.08, 12:36 To oni tak sami z siebie, bez zgody miasta to zlikwidowali ? To tak można ? Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 12:45 Ale to PKP utrzymuje przejazdy kolejowa i za nie płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ki Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neurosoft.pl 20.03.08, 13:10 No OK, i to rozumiem, nie rozumiem tylko, co to ma do rzeczy. - Twierdzisz, że PKP zamknęło drogę bo nie stać ich było na utrzymanie przejazdu ? No a skoro tak, to chyba powinni jednak zamknąć tory - wtedy było by OK, bo jak zamknęli drogę, to jednak jakiś urzędnik musiał wydać na to zgodę mając w na uwadze interes PKP a nie okolicznych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 13:29 Zamknęli przejazd i przejście, taką decyzję podjęło PKP a nie miasto. Co tutaj miejski urzędnik ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kill Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neurosoft.pl 20.03.08, 13:44 Napisałem wyżej, że wydał na to zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 13:54 Miasto ma obowiązek wydać PKP zgodę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Chłopie, co jadasz, że tak bez sensu... IP: *.wcss.wroc.pl 20.03.08, 15:25 ...gadasz? Coś jakby rozwolnienie albo wypływający strumień przemyśleń? Czym sobie zasłużylismy na nieustanne objaśnianie? Jakieś zleconko u inwestora? Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Chłopie, co jadasz, że tak bez sensu... 20.03.08, 16:12 Dziękuję za rzeczową argumentacją. To pozwoli mi przemyśleć moje spojrzenie na sprawę ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz dokładnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 12:26 > Cały Wrocław jest tylko dla młodych, zdrowych i zmotoryzowanych. > Starzy, chorzy i bez samochodu niech siedzą w domach. Wrocław promuje się dzięki wysiłkom naszego PRezydenta jako miasto młode i dynamiczne. Wszelkimi środkami nalezy utrwalac takze ten wizerunek w realu. Dzięki wysokim stopniom i schodom emeryci i inni niepełnosprawni psujacze tego wizerunku nie będą korzystac z Jądra Reagana, tylko wysiąda przystanek wcześniej lub póżniej. Nowa reprezentacyjna budowla zachowa swój młodo-dynamiczny charakter. Takie same przesłanki kierują Sternikami przy nabywaniu taboru do KZ bez klimatyzacji. W lecie gdy są turyści obecnośc moherów w autobusach stanowiłaby rysę na młodo-dynamicznym wizerunku miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer podobno Wrocław Bez Barier ... a jednak wciaz one! IP: *.telsat.wroc.pl 20.03.08, 12:11 z e n u a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEK Nienawidzę Wrocławia IP: 193.201.139.* 20.03.08, 12:16 od 2000 roku mieszkam w tym mieście. Mam to nieszczeście że mam auto. Po powrocie do domu 20 min kursuje wokół bloku żeby znaleźć miejsce - dodam że mieszkam na nowym osiedlu. Każdy chce mieć auto i nie mam pretensji do sąsiadów. Problem polega na tym że nie ma miejsc parkingowych bo osiedle jest źle zaprojektowane. Ludzie parkują na pochyłych podjazdach do garaży podziemnych, na trawnikach, na chodnikach - gdzie się da. Jeżdżę sporo po mieście i ręce mi opadają. Światła są tak ustawione że tworzą się korki na głównych arteriach żeby wpóścić raz na jakiś czas 2 auta z bocznej uliczki które stoją lub ich niema. Mamy XXI wiek fotokomórka jest powszechnie znanym urządzeniem. Do wrocławia trudno wjechać - jeszcze trudniej wyjechać, a jazda po mieście to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielki womit Re: Nienawidzę Wrocławia IP: *.chello.pl 20.03.08, 12:58 Car Wrocławia jakoś nie wydaje się podzielać twoich spostrzeżeń. Dal niego wszystko jest ok. - miasto się rozwija tworząc metropolię jakiej nie ma w tej części Europy. No i chyba ma rację, bo rzeczywiście trudno spotkać miasto tak zakorkowane, tak nie myślące o miejscach parkingowych, czy parkingach, tak brudne, z taaaaaaaakimi dziurami na drogach (najpiękniejsze są fragmenty tych ulic, gdzie poniemiecką kostkę łata się takimi kleksami z asfaltu). Tymczasem Wielki Sternik, Strzelista Sosna, Książę, Słońce Wrocławia ma to w d.... . I właśnie dlatego jest Preziem już II kadencję, bo tak jak On myśli większość Wrocławian (patrz wyniki ostatnich wyborów na Bossa tego miasta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Faceci a pierdusza jak moherowe babiny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.08, 18:34 Oczywiście w innych dużych maistach wjeżdża się w osiedla projektowane za komuny i natychmiast znajduje miejsce do zaparkowania. W innych miastach absolutnie wszystkie jezdnie są wyremontowane i nie ma na nich żadnych łat. Inne miasta nie są zakorkowane i smiga się po nich z prędkościa światła. Womit ma zapewne kasę i środki, by kostkę jednym siurem wymienić na coś innego w całym mieście. Naprawdę brudnego miasta chyba nie widział. Oczywiście modelowe miasto Womita ma tak urządzone parkingi, że miejsca na nich zwija się i zabiera ze sobą, by nastepnie rozwinąć w miejscu docelowym. Womit, z jakiej wioski przybyłeś? Z całym szacunkiem dla mieszkańców wsi. Panowie, co jaracie i gdzie to mozna kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Re: Nienawidzę Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 18:51 Wiesz, że zawsze możesz się wyprowadzić z tego miasta, zapewnia Ci to prawo Konstytucja RP (wolność przemieszczania się) a skoro świadomie dycydujesz się mieszkać w tym mieście to nie marudź tyle, tylko zrób coś, zeby zyło nam się w tym mieście lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 12:50 wystarczyło podnies kraweznik (podłoze) o 10-15 cm i nie bylo by problemy z wsiadaniem do tramwajow starego typu. wybaczcie drodzy ale tlomaczenie ze tory podwojne jest wymyslaem jakiegos kierownika budowy. no ale cos teraz jestem mlody jakos to przezyje, mam nadzieje ze za 20-30 lat pare rzeczy zmieni sie we wroclawiu i ulatwi mi korzystanie z komunikacji miejskiej !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarniko Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 13:05 Sądząc z tego, co zgłaszane jest na forum przydałby się na każdy kilometr kwadratowy jeden prezydent. Koniecznie prezydent, bo ci wszyscy projektanci, inspektorzy nadzoru i robotnicy drogowi bez prezydenta nie potrafią niczego zrobić dobrze. Wszystko im się krzywi, poziom myli się pionem (zwrotnice poziome czy pionowe?) i niczego nie mogą zrobić w umówionym terminie. Mają jakieś formalne uprawnienia budowlane, ale bez prezydenta nic nie potrafią. Co innego prezydent, ten uprawień nie ma, ale zna się na wszystkim jak geniusz Kim Dzong Il (Korea Północna)i tylko przez, to że jest za mało nie daje rady. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 13:33 Sądząc z tego co jest zgłaszane na forum, to każdy wrocławianin najlepiej zna się na gospodarce przestrzennej, architekturze, budownictwie wodnym, na mostach i logistyce. Prawda jest taka, że nigdy wszystkim się nie dogodzi. Jest przystanek podwójny: źle, bo trzeba biec. Pojedynczy: źle, bo niepotrzebnie się stoi jak można wysiąść. Jest niski krawężnik: źle, bo trudno wejść. Wysoki: źle, bo można wpaść w dziurę. Autobusy nie zatrzymują się na rondzie: niedobrze, bo trzeba się tyle przejść. Autobusy zjeżdżają z ronda: źle, bo przez to wydłużone jest czerwone światło dla samochodów i robią się korki. I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 13:41 > stoi jak można wysiąść. Jest niski krawężnik: źle, bo trudno wejść. Wysoki: źle > , kto powiedzial ze wysoki zle? tylko Ty i osoby odpwoiedzialne za ten projekt. a moze jeszcze przyznasz sie, czemu nie ma pasow, choc nawet w projekcie byly i obnizono krawezniki? Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 13:54 > kto powiedzial ze wysoki zle? Nikt, ponieważ nie ma wysokiego. Dam sobie rękę uciąć, że gdyby był wysoki to znalazłoby się wiele osób, którym by to przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 14:22 > Nikt, ponieważ nie ma wysokiego. Dam sobie rękę uciąć, że gdyby był wysoki to > znalazłoby się wiele osób, którym by to przeszkadzało. no to dawaj. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 14:44 Taki jesteś pewien, że nikomu by nie przeszkadzał? Dasz sobie rękę uciąć?:) Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 14:47 > Taki jesteś pewien, że nikomu by nie przeszkadzał? Dasz sobie rękę uciąć?:) nie nikomu, ale prawie nikomu. za to Ty jak widac wolisz, jak przeszkadza wszystkim poza odpowiedzialnym za projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admo Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni IP: *.lanet.net.pl 20.03.08, 15:26 a czy widziałeś, żeby ktoś narzekał na podniesiony krawężnik na każdym innym przytanku??? Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 16:19 > a czy widziałeś, żeby ktoś narzekał na podniesiony krawężnik na > każdym innym przytanku??? Nie wiem jak wygląda kiedy ktoś narzeka, może jakaś szczególna gestykulacja. Natomiast słyszałem takie narzekania. Parokrotnie. Wówczas, gdy komuś noga zjechała w szparę pomiędzy krawężnik a tramwaj. Nb jest tyle przystanków gdzie do tramwaju wchodzi się wprost z ulicy. Jakoś da się bez komentarzy, że niewygodnie. Dlaczego rondo traktuje się tak szczególnie? Bo nowe? Bo drogie? Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 16:22 > Natomiast słyszałem takie narzekania. Parokrotnie. Wówczas, gdy komuś noga > zjechała w szparę pomiędzy krawężnik a tramwaj. ja nigdy. ale coz, ciekawe to, bo nie slyszalem o takich wypadkach, wtedy by musialo komus noge uciac. > Nb jest tyle przystanków gdzie do tramwaju wchodzi się wprost z ulicy. Jakoś da > się bez komentarzy, że niewygodnie. Dlaczego rondo traktuje się tak szczególnie > ? bo jeszcze malo kto wie, ze na PWr powstala praca pt. Jak budowac przystanki wygodne dla pasazerow i tam mozna przeczytac, ze mozna zrobic na ulicy peron: www.iil.pwr.wroc.pl/makuch/ref02.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 16:45 Przekonałeś mnie. To co, lampka szampana? Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 16:17 > nie nikomu, ale prawie nikomu. za to Ty jak widac wolisz, jak > przeszkadza wszystkim poza odpowiedzialnym za projekt. Ech, uwielbiam te sformułowania 'ty jak widać wolisz' po których następują wnioski mające niewielkie pokrycie w rzeczywistości. Fajna jest interpretacja tego co ktoś pisze, za to Cię m.in. cenię, że czytasz uważnie. Ale z drugiej strony widzenie w czyjejś wypowiedzi więcej treści niż ktoś napisał nie służy wymianie zdań. Ad meritum, "Prawda jest taka, że nigdy wszystkim się nie dogodzi.". Tyle napisałem. Twierdzenie na tej podstawie, że wolę żeby przeszkadzało wszystkim poza odpowiedzialnymi za projekt to chyba osobista do mnie uraza a nie wniosek z mojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 16:20 no ale skoro gdy poddaje sie cos rzecowej krytyce, Ty krytykujesz bez sensu - nigdy sie wszystkim nie dogodzi - to czego sie spodziewasz? Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław ma 293 km kwadratowe powierzchni 20.03.08, 16:43 Na pewno nie nadinterpretacji mojej wypowiedzi. Sądząc z Twojego odpowiadania na każdy mój post mógłbym pomyśleć, że ktoś Tobie za to płaci albo też masz do mnie osobistą urazę. Mylę się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Urazu można dostać od czytania Twoich wynurzeń IP: *.wcss.wroc.pl 20.03.08, 18:16 Daj se po razie i odpuść. Nie rób prywatnego forum czy blogu. Szkoda prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Urazu można dostać od czytania Twoich wynurze 20.03.08, 19:40 I tego się spodziewałem. Przyznania się do błędu nikt nie zauważył, a inne posty skomentowano:) Nie warto więc zdradzać się z przekonaniem do zdania adwersarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Rondo dla młodych i zdrowych IP: 77.223.229.* 20.03.08, 13:12 a ile razy pisałem nazwać Go rondem Władysława Jagiełły albo Kazimierza Wielkiego, a tak błazen Reagan patronuje i jest do niczego, i bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. To sie gazeta obudzila... IP: 80.48.137.* 20.03.08, 13:20 Na Forum pisano o tym z parę miesięcy temu Odpowiedz Link Zgłoś
palya Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 13:32 'nowoczesne, pszeszklone windy'... a na tej nowoczesnej, przeszklonej windzie widze kartke ze jest nieczynna w godzinach nocnych...no to moje gratulacje.... czy osoby niepelnosprawne mają swoistą 'godzine policyjną' od 23? czy moze w nocy mają nauczyc sie latac, zeby dostac sie do autobusu nocnego, a moze na Jądrze Reagana nie będą sie zatrzymywac autobusy nocne? żenada... aha, i co sie stało z przejsciem dla pieszych,ktore pozwoliłoby zignorowac przejscie podziemne? jest obnizeie chodnika, tylko postawiono tam barierki... mój komentarz: zawsze k..wa coś, czyli miało być tak pięknie a wyszło..jak zwykle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: losiatko pasy IP: *.PARAWANOWIEC.ds.uni.wroc.pl 20.03.08, 14:02 Przejscia dla pieszych są, na początku i na końcu każdego peronu.Są namalowane pasy i światła. Namalowanie pasów NA ulicy (tak, żeby nie trzeba było schodzić po schodach/jechać windą) byłoby totalnym idiotyzmem. Grunwald i tak jest cały w korku zawsze, to by się dopiero działo, jakby jeszcze pieszych tam puścić... Może przynajmniej będzie mniej wypadków, zwłaszcza w miejscu byłego przystanku dla autobusów koło Słowianki... Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: pasy 20.03.08, 14:21 > korku zawsze, to by się dopiero działo, jakby jeszcze pieszych tam puścić... ale korki bylyby takie same - bo swiatla juz sa ustawione pod przejscia - taki byl projekt > Może przynajmniej będzie mniej wypadków, zwłaszcza w miejscu byłego przystanku > dla autobusów koło Słowianki... ta, szczegolnie ze teraz starsze osoby przechodza nie po pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: pasy 20.03.08, 16:28 W dwu miejscach ronda spokojnie można dać pasy. Chodzi o oba wloty Skłodowskiej - i od strony mostu Zwierzynieckiego jak i od strony Szczytnickiej. Tam przez czas spokojnie wystarczający samochody na rondzie i tak stoję na czerwonym gdy otwarty jest wjazd na rondo właśnie dla jednego z tych dwu kierunków. Nic nie stoi na przeszkodzie aby w tym czasie piesi mogli sobie przed nimi przejść. Tylko pasy namalować. Nawet krawężniki są już obniżone bo tak było to rondo projektowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: pasy IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.03.08, 13:11 albo pasy na rondo albo te co sa. Po co do tego calego chaosu dokladac kolejna przeszkode i robic jeszcze wiekszy burdel? Pasy na wysepke powinny byc, zogda. Ale wowczas lepiej byloby zrezygnowac z pasow po boku. Po co tyle tego? Np chcac isc z PWr pod sedesowce trza by bylo najpierw przejsc przez wysepke a z niej pod te bloki, co by tez nie bylo zlym rozwiazaniem. Nie chcecie tunelu podziemnego? Ok. To zamiast niego moglby powstac tunel dla samochodow w ciagu glownej ulicy. Wszystko mozna by bylo rozwiazac na rozny sposob, ale nie poprzez mieszanie calosci w jednym garze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesia Re: pasy IP: *.fastmail.usf.edu 27.03.08, 18:05 pasy powinny byc na drugą wysepkę w stronę mostu Zwierzynieckiego... ogólnie to zastanawia mnie teraz po co ta druga wysepka jest taka olbrzymia... wczesniej jak tam byl przystanek kilku linii bylo to jakos mniej rażące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.connecta.pl 20.03.08, 14:59 Nikt o tym nie wspominał. Rondo jest z porządku. To tramwaje mają za wysoko stopień. Już jeździ kilka tramwajów niskopodłogowych i do nich wsiada się o wiele wygodniej. łatwo jest krytykować. heh.. Wiecznie niezadowoleni..,. Gońcie się.. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 15:08 wygodniej? wygodniej niz do starych, ale gorzej niz na normalnym przystanku. Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 15:03 "Marek Suchy, projektant ronda Reagana tłumaczy, że nie można było wybudować go inaczej: - Nie ma skrzyżowania w Polsce, gdzie byłoby tyle rozjazdów tramwajowych. Żeby uniknąć korków, musieliśmy wybudować wzdłuż peronów podwójne torowiska. Są tam nie dwie szyny, ale cztery. Dzięki temu z jednego peronu tramwaje mogą jechać prosto albo skręcić bez tracenia czasu na przekładanie zwrotnicy." Boskie tłumaczenie. Teraz już wiem, dlaczego na studiach należy wylewać nieudaczników już na pierwszym semestrze, a nie przeciągać ich na trójach aż do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 15:16 to jest projektant m.in. Szewskiej - tez bez peronow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Temu panu już dziękujemy za jego projekty. IP: *.wcss.wroc.pl 20.03.08, 16:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary_tramwaj Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: 202.106.212.* 20.03.08, 21:37 > to jest projektant m.in. Szewskiej - tez bez peronow. No nieeeeee! To po tym, co działo się na szewskiej, ten gość nie musiał wyemigrować? To naprawdę ta sama osoba?! Nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INŻ. Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.lanet.net.pl 23.03.08, 23:03 A niby co z tego co się działo na Szewskiej było winą projektantów? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Rzygać się chce 20.03.08, 15:43 Ci pseudofachowcy od dróg nic nie potrafią zrobić porządnie. Chyba jedyną radą na tych ignorantów i partaczy jest połamać im kręgosłupy i niech zapierdzielają na wózkach po tym swoim arcydziele! Skąd tyle głupoty w tym mieście?? Chyba jakąś wyższą szkołę debilizmu otworzono, bo ludzie nie mogą się rodzić tak bezdennie durni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herbowa A wczoraj wysiadła winda od str Galerii IP: *.lanet.net.pl 20.03.08, 15:54 Uradowana, że są przynajmniej windy wsiadłam z bardzo chorym kolanem do windy (umiem się posługiwać !!) a ta stoi, stoi stoi. A potem we dwie : ja kulapeta i pani z wózkiem zasuwałyśmy po schodach (że dziecko nie dostanie wstrząsu mózgu?). Obok toczył starszy pan rower. ZNÓW BRAK POCHYLNI DLA LUDZI KTÓRZY BOJĄ SIĘ WINDY LUB WINDA JEST NIECZYNNA/NOC. Ile było o to awantur na ŚWIDNICKIEJ. A Rondo Reagana anno 2008 też nie dla półsprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vomit Re: Rzygać się chce IP: 139.48.149.* 20.03.08, 16:35 Zdolni wyemigrowali durni pozostali. Odpowiedz Link Zgłoś
liton kwestia kształcenia 06.04.08, 16:03 student architektury w UK ma na 1 roku zadanie, by siąść na wózek i jechać [chyba nawet pociągiem] do innego miasta załatwić coś w urzędzie po takim dniu spędzonym na zmaganiach pewnie i nasi architekci nie urządzali by zawodów w skoku do tramwaju z wózka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Co konkretnie usprawniają tzw. podwójne szyny? IP: *.wcss.wroc.pl 20.03.08, 15:58 Jeśli jest awaria zwrotnicy, motorniczy i tak musi wyjść z wagonu. Co za różnica czy zrobi to stojąc przed przystankiem czy na przystanku? Podójne szyny na i "wycofana" zwrotnica na Piłsudskiego nic nowatorskigo nie wnosi. Podejrzewam, że koszt ulożenia takich szyn jest cokolwiek wyższy. W takim Mediolanie, który ma najgęstrzą sieć tramwajową w Europie, nie widziałem podobnych rozwiązań. Jeżdżą tam rozmaite wagony od przedwojennych do zakupionych w ostatnich latach przegubowców - nisko, średnio i wysokopodłogowe. Jeśli jest wydzielony przystanek, zawsze jest peron i o dziwo pasuje on do wszystkich drzwi. Wsiadanie z poziomu jezdni (klasyczny przystanek przy chodniku) jest trudne, ale z myśłą o niepełnosprawnych nawet najstarsze wozy mają przynajmniej w jednych drzwiach rozkładające się schodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandalista Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 16:07 Wrocławskie Rondo Reagana polski knot roku ! Gratulacje dla Dudkiewicza kolejne osiągnięcie prezydentury Raffiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 16:27 "Wygoda pasażerów to priorytet. Mamy podobne przystanki i nigdzie nie ma takiego problemu. Chodnik musi być na wysokości wejścia do tramwaju." Interesujące rozwiązanie, zwłaszcza we Wrocławiu. Jeśli ludzie mają problem z podniesieniem nogi do wysokości wejścia do tramwaju to mieliby problem z wejściem na chodnik sięgającym tej samej wysokości. Chyba, żeby wybudować krzywe chodniki albo przy każdym przystanku wybudować schodki. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 17:27 > wejściem na chodnik sięgającym tej samej wysokości. Chyba, żeby wybudować krzyw > e > chodniki albo przy każdym przystanku wybudować schodki. ale to chyba normalne? nie widziales w zyciu obnizonego kraweznika? to zobacz na jakakolwiek inna inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
themoony Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 16:29 Niestety chodniki są tak niskie, że nawet do niskopodłogowego autobusu trzeba się wspinać. Wrocław to podobno nowoczesne i szybkorozwijające się miasto, a niestety można mnożyć przypadki utrudniania życia jego mieszkańcom. Czyja to była wina? Firmy, która projektowała ten przystanek, wykonawcy, czy może urzędników ze ZDiUM-u? Czy ktoś przebuduje to na własny koszt? Czy będzie jak zawsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eles (inż.) Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.nat.tvk.wroc.pl 20.03.08, 17:24 Panowie inżynierowie! Co by tu jeszcze spie . . . . !?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kerran Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.lanet.net.pl 20.03.08, 17:48 Szczerze mówiąc, mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie dostrzec w braku wysokich peronów jakiegoś szczególnego problemu, a tym bardziej materiału na pierwszą stronę papierowego wydania Gazety (jakby się w mieście nic ważniejszego nie działo...). Skoro i tak wkrótce większość tramwajów w mieście ma być wymieniona na nowoczesne niskopodłogowe Skody (pod kątem których obsługi zapewne projektowano przystanek), kłopot sam wkrótce zniknie. Co więcej, jeśli przyjrzeć się dokładniej układowi torów na placu, to wspomniane automatyczne zwrotnice musiałyby być chyba wielkości porównywalnej do kolejowych platform, służących do zawracania lokomotyw. Większe na Rondzie byłyby chyba już tylko koszty ich instalacji. Poza tym, na wielu przystankach (praktycznie wszystkich, które znajdują się przy ulicach bez wydzielonego pasa ruchu tylko dla komunikacji miejskiej) nie ma żadnych platform, a ludzie i tak jakoś wsiadają do tramwajów i –o dziwo! –nie łamią sobie przy tym nóg, rąk czy czego tam kto ma do połamania. Jeśli zaś chodzi o osoby niepełnosprawne i starsze, to sama konstrukcja starych pojazdów MPK jest dla nich sporym utrudnieniem i żaden peron tego nie zmieni. Sam studiuję budownictwo; czytając takie artykuły zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem, wybierając ten zawód. O oczywistym udogodnieniu, jakim jest przeniesienie otaczających rondo przystanków w jeden, centralny punkt nikt się nawet nie zająknie, natomiast by atakować pracujących (mimo wszystko) dla dobra miasta inżynierów, jak i również architektów –czy to ze ZdiKu, czy z prywatnych przedsiębiorstw –zawsze znajdzie się chmara dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych 20.03.08, 17:55 > nowoczesne niskopodłogowe Skody (pod kątem których obsługi zapewne > projektowano przystanek), gdyby bylo pod katem skody, mialyby ODPOWIEDNIA wysokosc. przepisy wymagaja, aby peron mial MINIMUM 10 cm. zadaniem projektantow jets robic dla wygody pasazerow - a tej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buli372 Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 17:59 wiecie co jak czytam wasze wypowiedzi to cos we mnie sie odzywa jestesm za tymi ktorzy twierdza ze nie potrzeba wysokich kraweznkiow na rondzie regana ludzie starsi bez zadnego ale potafia szybko wsiasc i wysiasc z autobusu czy tranwaju mi sie tam podoba to rado a jak komus sie nie podoba to prosze sie przejsc na most grunwaldzki lub na piastowska lub na sklodowska lub tez na ladna tam maja jak wsiasc a niech nie pisza takich glupot juz nie dlugo to wogule krawenznikow nie bedzie i to bedzie plus a i nowy tabor bedzie nowe autobusy mercedes nowe tranwaje skoda czeska i bedzie dobrze pozdro dla wszystkich z wroclawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonatan.klimczewsk Re: Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 18:09 Bzdura to co piszą w tym artykule. Podwójny tor i tak zawiera w sobie zwrotnicę, z tym, że przed przystankiem. Pan z Warszawy nie miał racji mówiąc, że to złe rozwiązanie. Otóż jak wjeżdża jeden tramwaj na jeden tor a za nim drugi tramwaj ustawia sobie przed przystankiem zwrotnicę i wjeżdża na drugi tor to potem obydwa mogą wyjechać w jednym cyklu świateł - po prostu ruszają i każdy jedzie w swoją stronę. Co oznacza jeden cykl świateł dla tramwaju? Bardzo dużo. Inaczej jeden tramwaj by pojechał, drugi musiałby podjechać na jakieś 3-5 metrów do zwrotnicy, zatrzymać się, nacisnąć pilota do zwrotnicy i dopiero jechać. I tak zostałby na rondzie. Z tyłu stałby już następny tramwaj albo autobus i nie mógłby jechać. Przy takim obłożeniu ronda tramwajami i autobusami możliwość ucieczki z ronda jednocześnie przez dwa tramwaje jest dosłownie zbawieniem. Więc coś za coś. Oczywiście szkoda mi tych starszych ludzi, ale inaczej ci sami starsi ludzie narzekaliby, że siedzą w dusznym tramwaju przez godzine stojącym w kolejce tramwajów przed rondem.... (serio, ale to serio nie mam nic wspólnego z inwestorem :) www.magiczny.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Dzięki za logiczne wytłumaczenie IP: *.wcss.wroc.pl 20.03.08, 18:14 Jaki jest powód, ze z takie rozwiązania nie korzystają w bardzo wielu miastach? Czyzby nie było to usprawnienie, które rekompensuje dodatkowe koszty oraz brak możliwości budowania peronów z przerwą o przepisowej szerokości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonatan.klimczewsk Re: Dzięki za logiczne wytłumaczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 18:24 Poczytaj sobie o tym rozwiązaniu na forach tramwajowych - swego czasu czytałem trochę o tym, więc pamiętam, że to rozwiązanie było przez hobbystów uważane za dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Szewska nie lepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 18:47 Na Szewskiej jest podobny problem. Obnizony peron a tam jest tylko pojedynczy tor i jak to mi wytłumaczycie? Rzxeczywiście lepiej, żeby na Grunwaldzie były obnizone chodniki aniżeli ktoś miał wpaść w lukę między pojazdem a peronem. Jednak, zastosowanie tam podwójnych torów zbytnio nie pomoże w płynnosci ruvchu, choćby z prostej przyczyny Rondo jest przystankiem pojedynczym. Inna sprawa to taka, po co nam tramwaje niskopodłogowe, skoro obnizamy chodniki i nadal trzeba pokonywać różnicę wysokości - jedyne pocieszenie, że w takim przypadku to jest jeden stopień a nie trzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonatanklimczewski Re: Szewska nie lepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 01:24 "choćby z prostej przyczyny Rondo jest przystankiem pojedynczym." HEJ! Na każdym przystanku ronda jest wielkimi literami napisane: "PRZYSTANEK PODWÓJNY" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolorem Rondo Reagana tylko dla młodych i zdrowych IP: 82.160.255.* 20.03.08, 20:26 No bo przecież pl. Grunwaldzki to miejsce dla młodych ludzi z uczelni. (żartuję oczywiście). Durnowate te tłumaczenia że trzeba dwa tory budować aby trampki mogły bezkolizyjnie skręcać. To wybudujcie jeszcze dla pociągów na każdą trasę osobne tory. :) A pozatym nawet jeśli zwrotnica miała by być ręczna, co w dobie automatycznych było by absurdem, to chba lepiej niech jedna osoba (motorniczy) wysiądzie i wajchę przełoży, niż kilkanaście osób ma się gimnastykować a Pan/i motroniczy będzie poganiać dzwonkiem jak zwierzątka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie narzekajcie:) dać skodę na 2 na przykład :D IP: *.lanet.net.pl 20.03.08, 22:42 tylko czy wtedy nadal nie będzie narzekania, że jest za wysoko i w ogóle :) Starsze osoby generalnie mają kłopoty z wsiadaniem na rondzie. Może warto byłoby zrobić taki eksperyment? Biskupin i Sępolno to osiedla gdzie mieszka masa starszych ludzi, a jedynym niskopodłogowym udogodnieniem dla nich jest kawałek niskiej podłogi w 205tkach. Szkoda też, że nasze rondo jest takie szarobure - sam beton, szkło i stal. Przydałaby się jakaś roślinność :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: dać skodę na 2 na przykład :D IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.08, 22:47 Nie dadzą SKODY bo te tramwaje zgodnie z umową UE która dała na nie pieniądze choć przez parę lat będą jeżdiły tylko na "6" i "7".W planach niskopodłogowce{prawdopodobnie nowy model niskopodłogowy z PROTRAMU 206-ka ładniejsza od SKODY}mają kursować tędy na liniach "4" i "12" jako linie średnicowe. Odpowiedz Link Zgłoś