wiwany 31.03.08, 20:31 Pierwsza rada dla Pana Andrzeja - na dworcu Centralnym w Warszawie oprócz schodów ruchomych są (tzn. zawsze były) również pochylnie - w końcowej (wschodniej) części peronów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomasz Re: Podróż pociągiem nie dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 21:00 "Na dworcu na cztery perony podróżnych transportują windy czynne całą dobę - mówi Andrzej Piech" - no Panie Piechu niech Pan nie będzie śmieszny,ostatnio byłem na dworcu i chyba na każdej windzie naklejona była kartka "awaria dźwigu" - może czasem trzeba ruszyć tyłek z gmachu dyrekcji i zobaczyć co dzieje się na dworcu!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Witamy w Unii Europejskiej w roku 2008 31.03.08, 21:18 Tak jest. Oto właśnie Polska - członek Unii Europejskiej, państwo w samym centrum Europy. Nie wierzysz? Naprawdę! To nie jest Wielkie Księstwo Bungo-Bungo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mala Dzida Protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.08, 21:24 Jako ambasador Bungo-Bungo w Polsce musze dac protest na rzecz ten tekst pana Wielki Czarownik. U nas w Bungo-Bungo kazdy wojownik pomagac niepelnosprawny a jak nie pomagac to on dupa a nie wojownik i on tracic honor. U nas pan Andrzej by byl wprowadzony do pociagu przez obsluga. U nas jest cywilizacja. To u was jest dziki kraj. Was powinni wygonic z Unia Europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as wywiadu Re: Protest IP: *.wroclaw.mm.pl 31.03.08, 22:56 Składam wyrazy ubolewania na rece pana ambasadora. Dołożymy wszelkich starań, by nieodpowiedzialne wypowiedzi nie ukazywały się na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Niepełnosprawni Polacy, pełnosprawni Europejczycy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 01:34 Chciałbym wyrazić swoje wyrazy ubolewania nad pogwałceniem prawa Pana Andrzeja do równego traktowania Go z osobami pełnosprawnymi. Jest mi cholernie z tego powodu przykro. Kiedyś wydawało mi się, że to normalność, że tak jest wszędzie. Osoby na wózkach, osoby niewidome lub z innymi wadami są źle traktowane i spychane na margines, ale pojechałem za granicę i tam mi otworzono oczy. Każdy przechodzień się interesuje co się dzieje wokół niego i jak trzeba to udziela wsparcia. Wsparcia a nie pomocy z litości czy na pokaz. Oto przykład takiej sceny: W metrze jedzie osoba niewidoma. Pociąg się zatrzymuje, a ja sobie myślę - Chryste, stratuje ją ten tłum, bardziej nie mogłem się mylić. Pierwsza osoba, która stała przy Niewidomej bierze ją pod rękę i pyta: - który kierunek Pani sobie życzy? Potem prowadzi osobę do schodów w wybranym kierunku, mówi Miłego dnia i idzie dalej w swoim stronę. Ktoś powie cóż w tym zachowaniu takiego nadzwyczajnego? - Wiele. Po pierwsze: nikt się nad nikim nie użala Po drugie: na konkretną pomoc jest konkretny odzew Windy na każdej stacji dla osób na wózkach lub matek z dziecięcymi wózkami to standard. No, ale czasem trzeba przeprowadzić przgląd dźwigu albo zwyczajnie się on popsuje wtedy osoba na wózku ma priorytet. Tłum ludzi zachowuje się naturalnie, nikt nie marudzi, nie kręci nosem, tylko reaguje na konkretną potrzebę - na schodach ruchomych trzma sie wózek, żeby nie spadł w dół, a po schodach stałych dwie osoby wnoszą wózek wraz z właścicielem. Polska mimo, ze mamy już XXI wiek, nadal jest zacofana w tej kwestii bezgranicznie. U nas nadal panuje przekonanie, że Klient nasz Pan, ale mamy go głęboko w poważaniu. W Niemczech byłoby to niedopuszczalne, żeby obsługa pociągu nie pomogła komuś wsiąść do pociągu jeśli jest taka konieczność. U nas niedość, że pociągi są brudne, śmierdzące i nieprzystosowane do przewozu osób niepełnosprawnych to kultura osobista i reprezentowane kompetencje obsługi pociągu pozostawiają wiele do życzenia. To pewnie tak długo się nie zmieni, jak przełożeni będą biernie się przyglądać dyskryminacji uprawianej przez swoich podwładnych. Wyjaśnienie takiego incydentu powinno się odbyć błyskawicznie a konduktorzy powinni zostać wypier...ni z pracy z odpowiednią klauzulą, by nigdy więcej nie znaleźli zatrudnienia na stanowiskach, gdzie jest kontakt z Klientem. Sam kiedyś padłem ofiarą szczytu niesubordyncji konduktora, więc wiem jak można się czuć. Wiem również, że trzeba ubrać kolce na łokcie i mocno się rozpychać przez tłum, zeby ktoś raczył choić udawać, że standardy obsługi zapisane na papierze są na porządku dziennym w firmie. W całej rozciągłości popieram myśl o złożeniu zażalenia do sądu. Po przegranej w RP należałoby się udać po korzystny wyrok do Strasburga, gdzie nie ma litosci dla dyskryminasji z tytułu dysfunkcji organizmu. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
vazz Re: Podróż pociągiem nie dla niepełnosprawnych 02.04.08, 08:44 Uważam, że na PKP powinni zarabiać minimum 4 tyś za swoją ciezką pracę...pff..buhahaha ;) ...a tak na poważnie, tekst mnie niestety nie zaskoczył, bo własnie takiej reakcji pracowników PKP bym sie spodziewał. Jeżeli chodzi o osoby niepełnosprawne to PKP jest kompletnienie nieprzygoowana do ich obsługi, podobnie jak PKS, wiekszość MPK, sklepów, chodników, urzędów, szkół, teatrów, kin (o dziwo nawet tych najnowoczesniejszych) itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklop Re: Podróż pociągiem nie dla niepełnosprawnych IP: *.as.kn.pl 02.04.08, 09:20 Czy dla 2% osob niepełnosprawnych trzeba rozpi..alac cala infrastrukture?Ja rozumiem zal i ubolewanie ale nie mozna przeciez zapewnic tym osobom aby wszystko mieli po płaskim ! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Głupiś jak but 02.04.08, 17:57 Po pierwsze nie 2%, bo są jeszcze np. matki z dziećmi czy też ludzie starsi, którzy po schodach nie mogą wejść. Po drugie nie trzeba "rozp" infrastruktury, tylko sukcesywnie starą zastępować nową, a tam gdzie tego nie zrobiono to wykazać odrobinę człowieczeństwa i np. tego człowieka wnieść po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Dziś jesteś w 98%, jutro możesz zasilić 2% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 00:31 Gratuluję poczucia humoru. Szanowny Cyklopie może nadejść taki dzień kiedy 2% powiększy się o Twoją osobę, czy wtedy też tak będziesz mówił?? Pamiętaj, że jest wiele sytuacji w życiu kiedy z własnych nóg możesz się przesiąść na wózek. Ale Ty nie jesteś w stanie tego zrozumieć, moze warto pożyczyć na jeden dzień wózek i spróbować na nim przeżyć jeden dzień szybko horyzonty Twej wyobraźni się rozszerzą już przy pierwszym wysokim krawężniku... Odpowiedz Link Zgłoś
aggussia ??? 03.04.08, 22:00 Czy ty masz mózzzzg, Cyklopie??? Pytanie retoryczne oczywiście... No żal mi takich "cyklopów" po prostu. Ehhh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmotoryzowany Popieram Cyklopa!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.08, 17:40 A,ja popieram Cyklopa!Juz nie mozna przejechac przez to miasto a wam sie zachciewa jeszcze remontow chodnikow i tego typu rzeczy.Niepełnosprawni jakos sobie poradza bo ich jest mało ,gorzej z nami pełnosprawnymi bo juz sa wielkie trudnosci w przemieszczaniu sie z domu do pracy itd.Jak skoncza sie remonty ulic to wtedy prosze bardzo remontujmy krawezniki ,likwidujmy schody itd.Ale na Boga nie teraz przed Euro!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Gratuluję 04.04.08, 19:25 Napisałeś najgłupszą wypowiedź w tym dniu. Jednocześnie otrzymujesz nominację do tytułu palanta tygodnia i masz wielkie szanse na to, aby wygrać i ubiegać się o tytuł forumowego debila miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklop Re: Gratuluję IP: *.as.kn.pl 04.04.08, 21:47 Nie obrazaj ludzi wielki debilu.Uszanuj innych poglady.Nie jestes tu pępkiem czatu frajerze. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Gratuluję 04.04.08, 22:02 Jako, że mam zrozumienie i żywię współczucie dla osób niepełnosprawnych przytaknę Ci. W końcu jesteś kaleką umysłowym. Odpowiedz Link Zgłoś