Dodaj do ulubionych

Carrefour i okolice

12.09.03, 00:31
Problem Carrefoura i okolic jest szczególnie dobrze znany rowerzystom. Rowery
znikają tam jakby same się napędzały. Właśnie wczoraj skradzono tam mojej
mamie plecak wraz z zawartością. Ochrona tego sklepu zasłynęła przed kilkoma
laty jedynie swoją brutalnością względem klientów...

Z moich obserwacji wynika, że jest to miejsce szczególnie lubiane przez
złodziei. Może Straż Miejska mogłaby w jakiś sposób wejść "w układ" z samym
Carefourem, tak aby było na parkingu widać nie tylko mało ruchawych
ochroniarzy, ale również spacerujące patrole SM?

Pozdrawiam,
Woo.
Obserwuj wątek
    • dagmara.turek-samol Re: Carrefour i okolice 12.09.03, 12:28
      woo-cash napisał:

> Problem Carrefoura i okolic jest szczególnie dobrze znany rowerzystom. Rowery
      > znikają tam jakby same się napędzały. Właśnie wczoraj skradzono tam mojej
      > mamie plecak wraz z zawartością. Ochrona tego sklepu zasłynęła przed kilkoma
      > laty jedynie swoją brutalnością względem klientów...
      >
      > Z moich obserwacji wynika, że jest to miejsce szczególnie lubiane przez
      > złodziei. Może Straż Miejska mogłaby w jakiś sposób wejść "w układ" z samym
      > Carefourem, tak aby było na parkingu widać nie tylko mało ruchawych
      > ochroniarzy, ale również spacerujące patrole SM?
      >
      > Pozdrawiam,
      > Woo.

Niestety, ochrona terenu wokół hipermarketów przez strażników nie wchodzi w
      grę. To tereny prywatne, na których zatrudnieni są ochroniarze. Oczywiście,
      jeżeli ochrona zgłasza zatrzymanie sprawcy wykroczenia lub przetępstwa,
      przyjeżdza nasz patrol i zabiera delikwenta na najbliższy komisariat policji.
      Takie interwencje zdarzają się codziennie.
      Zgodzę, się jednak z tym, że ochrona takich obiektów wykazuje mała aktywność.
      Trzy tygodnie temu pod jednym z centrów handlowych ukradziono mężowi lusterko od
      samochodu. Auto stało na pierwszym miejscu postojowym, jakies 10 m od wejścia
      do sklepu! Aha, była godzina 14.
      Pozdrawiam.
      • woo-cash Re: Carrefour i okolice 12.09.03, 17:07
        dagmara.turek-samol napisała:

> Niestety, ochrona terenu wokół hipermarketów przez strażników nie wchodzi w
        > grę. To tereny prywatne, na których zatrudnieni są ochroniarze.

Pani Dagmaro, czy to oznacza, że SM mają zakaz wstępu na teren takich
        hipermarketów? Może zatem Strażnicy mogliby tam robić codziennie zakupy, albo
        coś takiego. ;-) W moim mniemaniu SM jest po to, aby chronić nas, mieszkańców
        na terenie m. Wrocławia. Nie wydaje mi się, aby hipermarkety były
        eksterytorialne, zatem myślę, że chcieć to móc. ;-)

Ja widzę rozwiązanie. Może jakąs mafię wynająć, żeby zrobiła tam porządek? Jak
        ktoś wreszcie nie wytrzyma i przekroczy granice obrony koniecznej, to zaraz
        ktoś się zainteresuje sytuacją.

> Oczywiście,
        > jeżeli ochrona zgłasza zatrzymanie sprawcy wykroczenia lub przetępstwa,
        > przyjeżdza nasz patrol i zabiera delikwenta na najbliższy komisariat policji.

Ostatnio miałem taki przypadek pod EPI. Ochrona zatrzymała niedoszłego
        złodzieja mojego roweru. Na policję czekałem blisko godzinę. Facet czekał na
        zapleczu, ja na zewnątrz w ciepły letni dzień. Policja najwyraźniej nie byla
        zbytnio zachwycona tym, że sprawca został schwytany, czemu wcale sięnie dziwię,
        bo to strasznie dużo papierkowej roboty. ;-)
        Oczywiście prokuratura czymprędzej wypuściła faceta, bo to przecież taki tam
        drobny występek. Postępowanie trwa, a facet pewnie sobie teraz dorabie pod
        innym marketem.

> Trzy tygodnie temu pod jednym z centrów handlowych ukradziono mężowi lusterko
        > od
        > samochodu. Auto stało na pierwszym miejscu postojowym, jakies 10 m od wejścia
        > do sklepu! Aha, była godzina 14.

No cóż... Ironizując, pod latarnią najciemniej... ;-)

Pozdrawiam,
        Woo.
      • tomek854 Re: Carrefour i okolice 13.09.03, 15:48

>
        >
        > Niestety, ochrona terenu wokół hipermarketów przez strażników nie wchodzi w
        > grę. To tereny prywatne, na których zatrudnieni są ochroniarze. Oczywiście,
        > jeżeli ochrona zgłasza zatrzymanie sprawcy wykroczenia lub przetępstwa,
        > przyjeżdza nasz patrol i zabiera delikwenta na najbliższy komisariat policji.
        > Takie interwencje zdarzają się codziennie.

No to bez sensu...

To nie moga ochroniarze zawiezc na policje, albo policja sama sobie po nich
        przyjechac?

Czy straz miejska to jest radio taxi dla drobnych zlodziejaszkow...

Myslalem ze ma wazniejsze rzeczy do roboty
        • dagmara.turek-samol Re: Carrefour i okolice 15.09.03, 10:09
          tomek854 napisał:

> dagmara.turek-samol napisała:
          >
          > >
          > >
          > > Niestety, ochrona terenu wokół hipermarketów przez strażników nie wchodzi
          > w
          > > grę. To tereny prywatne, na których zatrudnieni są ochroniarze. Oczywiście
          > ,
          > > jeżeli ochrona zgłasza zatrzymanie sprawcy wykroczenia lub przetępstwa,
          > > przyjeżdza nasz patrol i zabiera delikwenta na najbliższy komisariat polic
          > ji.
          > > Takie interwencje zdarzają się codziennie.
          >
          > No to bez sensu...
          >
          > To nie moga ochroniarze zawiezc na policje, albo policja sama sobie po nich
          > przyjechac?
          >
          > Czy straz miejska to jest radio taxi dla drobnych zlodziejaszkow...
          >
          > Myslalem ze ma wazniejsze rzeczy do roboty
          >
          >

Jeżeli sprawca popełni wykroczenie, strażnicy wykonują wszystkie czynności
          (spisanie danych, przesłuchanie osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia,
          sporządzenie wniosku o ukaranie do sądu grodzkiego). Jeżeli jednak zachodzi
          obawa, że osoba zatrzymana może być poszukiwana lub trzeba potwierdzić jej
          tożsamość - policja jest niezbędna. Ochrona nie ma uprawnień do w.w. czynności.
          Pozdrawiam.
          • tomek854 Re: Carrefour i okolice 15.09.03, 17:25

> Jeżeli sprawca popełni wykroczenie, strażnicy wykonują wszystkie czynności
            > (spisanie danych, przesłuchanie osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia,
            > sporządzenie wniosku o ukaranie do sądu grodzkiego). Jeżeli jednak zachodzi
            > obawa, że osoba zatrzymana może być poszukiwana lub trzeba potwierdzić jej
            > tożsamość - policja jest niezbędna. Ochrona nie ma uprawnień do w.w.
            czynności.

No tak, ale to bez sensu.

Skoro ochrona dokona zsatrzymania ( albo ja dokonam obywatelskiego zatrzymania)
            a straz miejska nie ma odp. uprawnien zeby sie tym zajac, to po co komu ( w tym
            przypadku) taka straz miejska? Od razu dzwonic na policje i juz...

A po co taka straz miejska w ogole, ktora ma male uprawnienia. Albo dac wieksze
            uprawnienia, albo zlikwidowac i dofinansowac wiecej etatow w policji.

Swoja droga zaplacilem kiedys nieslusznie mandat, bo przechodzilem na
            czerwonym, i zlapal mnie wspolny patrol policji i SM. policjant
            powiedzial "udzielam panu upomnienia" a Straznik "A ja nakladam na pana mandat
            karny w wysokosci 50 zl". JA glupi zaplacilem, zeby sie potem dowiedziec od
            znajomego policjanta, ze to bylo nieslusznie, bo skoro zostalem juz ukarany
            upomnieniem ( czy pouczeniem, jak zwal, tak zwal) to nie moge byc za to samo
            karany dwa razy.

Ten sam policjant ( nazwisko do mojej wiadomosci) powiedzial kiedys po
            wspolnych patrolach ze SM ze "Ci straznicy nie maja zadnych sensownych
            uprawnien, wiec wpadaja w jakies kompleksy i chca za wszelka cene pokazac, jacy
            sa wazni"

btw: widzialem niedawno poloneza SM z niebieskimi kogutami - Straz dostala z
            powrotem uprawnienia na pojazdy uprzywilejowane? Byl taki czas ze jezdzili na
            pomaranczowych.
            • dagmara.turek-samol Re: Carrefour i okolice 23.09.03, 13:22
              tomek854 napisał:

> dagmara.turek-samol napisała:
              >
              > > Jeżeli sprawca popełni wykroczenie, strażnicy wykonują wszystkie czynności
              >
              > > (spisanie danych, przesłuchanie osoby podejrzanej o popełnienie wykroczeni
              > a,
              > > sporządzenie wniosku o ukaranie do sądu grodzkiego). Jeżeli jednak zachodz
              > i
              > > obawa, że osoba zatrzymana może być poszukiwana lub trzeba potwierdzić jej
              >
              > > tożsamość - policja jest niezbędna. Ochrona nie ma uprawnień do w.w.
              > czynności.
              >
              > No tak, ale to bez sensu.
              >
              > Skoro ochrona dokona zsatrzymania ( albo ja dokonam obywatelskiego
              zatrzymania)
              >
              > a straz miejska nie ma odp. uprawnien zeby sie tym zajac, to po co komu ( w
              tym
              >
              > przypadku) taka straz miejska? Od razu dzwonic na policje i juz...
              >
              > A po co taka straz miejska w ogole, ktora ma male uprawnienia. Albo dac
              wieksze
              >
              > uprawnienia, albo zlikwidowac i dofinansowac wiecej etatow w policji.
              >
              > Swoja droga zaplacilem kiedys nieslusznie mandat, bo przechodzilem na
              > czerwonym, i zlapal mnie wspolny patrol policji i SM. policjant
              > powiedzial "udzielam panu upomnienia" a Straznik "A ja nakladam na pana
              mandat
              > karny w wysokosci 50 zl". JA glupi zaplacilem, zeby sie potem dowiedziec od
              > znajomego policjanta, ze to bylo nieslusznie, bo skoro zostalem juz ukarany
              > upomnieniem ( czy pouczeniem, jak zwal, tak zwal) to nie moge byc za to samo
              > karany dwa razy.
              >
              > Ten sam policjant ( nazwisko do mojej wiadomosci) powiedzial kiedys po
              > wspolnych patrolach ze SM ze "Ci straznicy nie maja zadnych sensownych
              > uprawnien, wiec wpadaja w jakies kompleksy i chca za wszelka cene pokazac,
              jacy
              >
              > sa wazni"
              >
              > btw: widzialem niedawno poloneza SM z niebieskimi kogutami - Straz dostala z
              > powrotem uprawnienia na pojazdy uprzywilejowane? Byl taki czas ze jezdzili na
              > pomaran czowych.

Długo nie odpowiadałam - przepraszam, nie było mnie w pracy.
              Czytając Pana opinie na temat naszej pracy w różnych wątkach Forum, mam
              wrażenie, że moje odpowiedzi i tak trafiają w próżnię. Pana przekonanie, o tym
              że straż miejska jest zupełnie niepotrzebna, jest prawdopodobnie nienaruszalne.

Ja piszę, że zajmujemy się wykroczeniami (czyli np. sprawcami drobnych
              kradzieży)a Pan mi odpowiada :''Skoro ochrona dokona zatrzymania ( albo ja
              dokonam obywatelskiego zatrzymania) a straz miejska nie ma odp. uprawnien zeby
              sie tym zajac, to po co komu ( w tym przypadku) taka straz miejska? Od razu
              dzwonic na policje i juz...".
              Mam wrażenie , że nie czyta Pan uważnie moich odpowiedzi.
              Co do mandatu - w patrolu mieszanym decyzję o sposobie ukarania sprawcy
              podejmuje zawsze policjant.
              Rozumiem, że znajomy policjant jest dla Pana wyrocznią - także jego mocno
              przemyślane opinie na temat straży. Pozostawiam to bez komentarza.
              Co do radiowozów; zgodnie z rozporządzeniem MSWiA zawsze mieliśmy część
              radiowozów uprzywilejowanych - to właśnie te z niebieskimi ''kogutami''.
              Pozdrawiam.
              • tomek854 Re: Carrefour i okolice 29.09.03, 13:11

> Długo nie odpowiadałam - przepraszam, nie było mnie w pracy.
                > Czytając Pana opinie na temat naszej pracy w różnych wątkach Forum, mam
                > wrażenie, że moje odpowiedzi i tak trafiają w próżnię. Pana przekonanie, o
                tym
                > że straż miejska jest zupełnie niepotrzebna, jest prawdopodobnie
                nienaruszalne.

Wcale nie. Tylko ze jestem zdania ze taka straz miejska, ktora niewiele moze
                jest pomylka. Bo to , ze SM dubluje sie w niektorych miejscach z policja, w
                niektoprych dostarcza przestepcow ( czy tez wykroczenbcow) zatrzymanaych przez
                kogo innego policji a w niektorych to wogole nie wiadomo o co chodzi i kto co
                powinien...?

Bo ja tez bym mogl napisac, ze argumenty trafiaja w proznie, ale sie postaram:

1. czy nie latwiej bylo by dzwonic np. pod 112 tylko a nie zasttanawiac sie ,
                czy to co obserwujemy jest wykroczeniem czy przestepstwem, i do kogo powinnismy
                z tym dzwonic?
                2. Czy nie latwiej by bylo gdyby nie bylo takich sytuacji, ze przybywa Straz
                Miejska ale brakuje jej uprawnien i i tak trzeba wezwac policje?

> Ja piszę, że zajmujemy się wykroczeniami (czyli np. sprawcami drobnych
                > kradzieży)a Pan mi odpowiada :''Skoro ochrona dokona zatrzymania ( albo ja
                > dokonam obywatelskiego zatrzymania) a straz miejska nie ma odp. uprawnien
                zeby
                > sie tym zajac, to po co komu ( w tym przypadku) taka straz miejska? Od razu
                > dzwonic na policje i juz...".
                > Mam wrażenie , że nie czyta Pan uważnie moich odpowiedzi.
                No, bo chyba nire rozumiem. SKotro SM zajmuje sie sprawcami drobnych kradziezy
                to nie rozumiem do czego potrzebna jest jej policja. Albo niech sie zajmie
                sptrawca kradziezy od poczatku do konca, albo zlikwidowac i dac wiecej
                policjantow. Ja nie jestem generalnie przeciw SM, tylko uwazam ze jak cos robic
                to porzadnie a nie tak pol na pol.

> Co do mandatu - w patrolu mieszanym decyzję o sposobie ukarania sprawcy
                > podejmuje zawsze policjant.

Szkoda ze wtedy tego nie wiedzialem - nie zmarnowalbym 50 zlotych przez
                waniactwo straznika. Chociaz jak to pojdzie n drogi albo nawet na rozwoj SM, to
                niech maja... :)

> Rozumiem, że znajomy policjant jest dla Pana wyrocznią - także jego mocno

Nie jest wyrocznia. po prostu dziwnym trafem opinia znajomego policjanta
                pokrywa sie z moimi spostrzezeniami w sprawie mandatow. Oczywiscie ze wartosci
                wielkiej to nie ma. Co innego gdybym przebadal np 500 policjantow i 1000 spraw
                na wspolnych patrolach...

> Co do radiowozów; zgodnie z rozporządzeniem MSWiA zawsze mieliśmy część
                > radiowozów uprzywilejowanych - to właśnie te z niebieskimi ''kogutami''.

Tego nie wiedzialem. A slyszalem po prostu ze MSWiA cofnelo SM uprawnienia na
                niebieskie koguty a potem przywrocilo i dlatego niektore maja a niektore nie.

Pozdrawiam i prosze wierzyc, ze ja naprawde nie jestem taki zly...
                • tomek854 Re: Carrefour i okolice 29.09.03, 13:16
                  tomek854 napisał:

> No, bo chyba nire rozumiem. SKotro SM zajmuje sie sprawcami drobnych
                  kradziezy
                  > to nie rozumiem do czego potrzebna jest jej policja. Albo niech sie zajmie
                  > sptrawca kradziezy od poczatku do konca, albo zlikwidowac i dac wiecej
                  > policjantow. Ja nie jestem generalnie przeciw SM, tylko uwazam ze jak cos
                  robic
                  >
                  > to porzadnie a nie tak pol na pol.
                  >
                  Moze ujme to inaczej. Straz Miejska powinna moc od razu sprawdic czy ktos nie
                  jest poszukiwany albo cos. Powionna takiego "klienta" moc obsluzyc kompleksowo.
                  A ze nie moze, to to nie jest wina SM, wiec prosze tego nie odbierac ze znbowu
                  was krytykuje. Napisalem nawet "myslalem ze ma wazniejsze rzreczy do roboty" bo
                  takie np. pilnowanie parkowania pomimo wszystkich docinkow do bledow w tej
                  dziedzinie jest potrzebne

>
                  • dagmara.turek-samol Re: Carrefour i okolice 02.10.03, 13:00
                    tomek854 napisał:

> tomek854 napisał:
                    >
                    >
                    > > No, bo chyba nire rozumiem. SKotro SM zajmuje sie sprawcami drobnych
                    > kradziezy
                    > > to nie rozumiem do czego potrzebna jest jej policja. Albo niech sie zajmie
                    >
                    > > sptrawca kradziezy od poczatku do konca, albo zlikwidowac i dac wiecej
                    > > policjantow. Ja nie jestem generalnie przeciw SM, tylko uwazam ze jak cos
                    > robic
                    > >
                    > > to porzadnie a nie tak pol na pol.
                    > >
                    > Moze ujme to inaczej. Straz Miejska powinna moc od razu sprawdic czy ktos nie
                    > jest poszukiwany albo cos. Powionna takiego "klienta" moc obsluzyc
                    kompleksowo.
                    >
                    > A ze nie moze, to to nie jest wina SM, wiec prosze tego nie odbierac ze
                    znbowu
                    > was krytykuje. Napisalem nawet "myslalem ze ma wazniejsze rzreczy do roboty"
                    bo
                    >
                    > takie np. pilnowanie parkowania pomimo wszystkich docinkow do bledow w tej
                    > dziedzinie jest potrzebne
                    >
                    > >
                    Wcale nie twierdzę, że jest Pan zły. To,że przepisy dotyczące naszej pracy są
                    mało doskonałe to akurat prawda. Na pocieszenie dodam, że od 25 stycznia 2004
                    wchodzi w życie nowelizacja ustawy o strażach miejskich - zyskamy nowe
                    uprawnienia, w tym dostęp do baz danych np. centralnej ewidencji kierowców i
                    pojazdów. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka