Dodaj do ulubionych

Most Szczytnicki - niespodzianka!

03.07.08, 14:08
Wczoraj na stronie ZDiKu zawisła informacja o planowanych zmianach
organizacji ruchu w rejonie remontowanego już od dwóch lat i 10 dni
mostu Szczytnickiego. Pierwsza część informacji dotyczy zmian w dwa
wakacyjne weekendy z powodu konserwacji mostów nietymczasowych.

Najciekawsza jest jednak druga część, którą czytałem kilkanaście
razy, przecierając oczy ze zdumienia. Jest podana informacja o
skierowaniu ruchu od strony pl. Grunwaldzkiego na ulicę Bujwida i
dalej Grunwaldzką. Co ciekawe - na ulicy Grunwaldzkiej na odcinku
50m (tuż przy mostach nietymczasowych) ma zostać wprowadzony...
UWAGA!

... ruch wahadłowy! I to do... października!

Chyba każdy kto jeździ od czasu do czasu mostami nietymczasowymi wie
jakie tam są gigantyczne korki - z powodu zwężenia z 2 pasów na osi
Grunwaldzkiej i Kochanowskiego do jednego. Teraz będziemy mieć do
dyspozycji jeden pas ale dla dwóch kierunków ruchu czyli po pół pasa
ruchu.

Jak można wydawać zgodę na taki przebieg prac na drodze w ciągu
krajowej ósemki kiedy nie dość, że jest już jedno zwężenie to
jeszcze most Warszawski jest w remoncie. Jadąc na Psie Pole i do
centrum będziemy mieć do dyspozycji 1 i pół pasa ruchu.

Najciekawsze jest to, że prace można przeprowadzić tak, żeby nie
trzeba było wprowadzać ruchu wahadłowego. Oto rysunki jak to zrobić:

wroclaw.hydral.com.pl/tmp/szczytnicki/
... ale nie. Jeśli coś można zrobić bez utrudniania życia kierowcom
i pasażerom MPK to zawsze zostanie wybrana najbardziej upierdliwa
opcja. Dwa lata remontu. Dwa lata stania w ogromnych korkach. Już
myślałem że nic mnie tam nie zaskoczy - dwa razy przekładano termin
ukończenia tego remontu, były odkopane bomby i wstrzymywany ruch,
były odkryte wady w konstrukcji mostu i 4 miesiące czekania na nowy
projekt. A teraz szykują nam tak "genialną" zmianę. Brawo!
Obserwuj wątek
    • Gość: na zimno Urzednik swieta osoba i on wie lepiej jak ma byc. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.07.08, 14:21
      I juz.
      • real_mr_pope Re: Urzednik swieta osoba i on wie lepiej jak ma 05.07.08, 02:51
        Harmonogram robót przygotowuje wykonawca a nie urzędnicy.
    • qwert_y Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! 03.07.08, 14:38
      "Taka organizacja ruchu obowiązuje do końca trwania budowy, do października br."

Doliczając jakieś opóźnienie + wczesną zimę, może się to przez rok ciągnąć...
      obym nie wykrakał ;-))
    • Gość: hhhhhhh Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.router.finemedia.pl 03.07.08, 15:19
      Gigantyczne korki się tworzą, bo sprowadzacie sobie szroty z Niemiec za 5 tysięcy i wozicie dupy jak paniska.
      • Gość: wezyr Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.wroclaw.mm.pl 03.07.08, 16:18
        na palmę buraku banany prostować
      • Gość: haft Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.as.kn.pl 03.07.08, 17:24
        A nie dlatego, że przez ostatnie 18 lat nie powstała nawet połowa chociażby
        jednej obwodnicy, kmiocie?
    • Gość: czytaj uwaznie Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.wroclaw.mm.pl 03.07.08, 19:51
      Dla mnie informacja jest jasna. Wahadło będzie ze względu na autobusy, a do
      końca października będzie inna droga dojazdu do mostów niż obecna. Jakbyś
      uważnie czytał, pewno byś zrozumiał. Zamiast tego lepiej robić lament na forum,
      to nie wymaga myślenia.
      • Gość: herpi1 / Neo[EZN] Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 20:07
        Raczej tobie polecam uważniejsze czytanie:

"Z uwagi na prace instalacyjne, drogowe i torowe prowadzone na
        skrzyżowaniu droga dojazdowa i wyjazdowa z mostów tymczasowych
        będzie dość wąska. Z tego względu na ul. Grunwaldzkiej na odcinku
        ok. 45 m będzie wprowadzony ruch wahadłowy.
        Taka organizacja ruchu obowiązuje do końca trwania budowy, do
        października br., oczywiście po za wspomnianymi powyżej weekendami 5-
        6 i 12-13 lipca br."

Gdzie tu jest informacja o autobusach? Jest w części dotyczącej
        konserwacji mostów tymczasowych która NIJAK ma się do ruchu
        wahadłowego na ulicy Grunwaldzkiej. Ta nowa droga dojazdowa to ulica
        Grunwaldzka - ma być wykorzystana do wjazdu na most tymczasowy dla
        jadących w stronę Psiego Pola. Czytanie ze zrozumieniem całego
        tekstu nie boli...
        • Gość: nie boli Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.wroclaw.mm.pl 03.07.08, 20:41
          W czym problem chłopcze. Bedziesz jezdzil 50 m po wahadle. Tam i tak
          sa korki,wiec bez rozpaczliwych tekstów. Co w tym takiego dziwnego
          wyczytałeś że aż forum zaśmiecasz ?
          • Gość: Neo[EZN] Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 20:54
            Z takimi jak ty anonimowy trollu nie mam zamiaru dyskutować. Puknij
            się w pusty łeb zanim cokolwiek napiszesz.
            • Gość: majka DO Neo EZN IP: *.as.kn.pl 03.07.08, 21:08
              Przeciez nic takiego sie nie stanie jesli przejedziesz wahadlowo te
              50 m.To nie wymysl jakiegos szewca tylko inzynierow z zdik wiec
              chyba fachowcow.Trocche cierpliwosci kolego.
              • qwert_y Re: DO Neo EZN 03.07.08, 21:18
                Gość portalu: majka napisał(a):

> Przeciez nic takiego sie nie stanie jesli przejedziesz wahadlowo te
                > 50 m.To nie wymysl jakiegos szewca tylko inzynierow z zdik wiec
                > chyba fachowcow.Trocche cierpliwosci kolego.

Hehehehehe majka=Ewa?? ;)
              • Gość: Neo[EZN] Re: DO Neo EZN IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 21:25
                Nic się nie stanie? Ty kiedyś widziałaś co tam się dzieje rano i
                popołudniu w pozawakacyjne dni? Widziałaś korki od Kazimierza
                Wielkiego które zaczynają się przed Świdnicką i ciągną aż do mostu?
                Czy widziałaś te gigantyczne korki od Korony, które mają ponad 3km
                długości i w których ludzie niemalże codziennie tracą po 40-45 minut
                czasu??? I to wszystko ma miejsce przy dwóch pasach ruchu a teraz
                będzie PÓŁ. No ale to nic się nie stanie - karetki pogotowia
                przefruną nad korkami, podobnie autobusy i pojazdy straży pożarnej.

Ja pokazałem na rysunku jak powinien wyglądać ten etap remontu. Nie
                powinno się zostawiać 1,5 pasa na cały wylot z Wrocławia do
                Warszawy! A nawet jeśli jest taka konieczność to niech poczekają na
                otwarcie mostu Warszawskiego. Te 2 miesiące w jedną czy drugą stronę
                przy 2,5 roku remontu to "little difference". Jeżel nie wiesz co to
                znaczy "ruch wahadłowy na 45m" na drodze krajowej nr 8 na której
                zwężeniu są potworne korki to nie zazdroszczę braku wyobraźni.
                • piast9 Re: DO Neo EZN 03.07.08, 21:31
                  Gość portalu: Neo[EZN] napisał(a):

> Ja pokazałem na rysunku jak powinien wyglądać ten etap remontu.
                  Na obrazeczku masz tylko pokazane jak mogłaby wyglądać sprawa związana z samą
                  nawierzchnią, w dodatku puszczasz ruch po moście, którego jeszcze nie ma.
                  • Gość: tiktak Re: DO Neo EZN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.08, 21:38
                    Jak sobie wybraliście tak macie.
                  • Gość: Neo[EZN] Re: DO Neo EZN IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 21:41
                    Tyle, że to można zrobić jeszcze w inny sposób - chociażby zbudować
                    torowisko aż do samego wjazdu na most tymczasowy. No i jeszcze
                    jedno - zawsze część prac można wykonać PO otwarciu mostu - nawet
                    częściowym. Zapraszam na oględziny na miejscu - wtedy każdy kto
                    pisze "że się nie da" powinien zmienić zdanie.

Ale nikt u nas na to nie wpadnie bo lepiej jest zamknąć wszystko w
                    cholerę na 4 miesiące powodując tym samym jeszcze większe korki niż
                    były.
                    • piast9 Re: DO Neo EZN 05.07.08, 06:03

> Tyle, że to można zrobić jeszcze w inny sposób - chociażby
                      > zbudować torowisko aż do samego wjazdu na most tymczasowy.
                      ??? Po co torowisko do mostu tymczasowego?

> No i jeszcze jedno - zawsze część prac można wykonać PO otwarciu
                      > mostu - nawet częściowym.
                      Dlaczego zakładasz, że można? Dla mnie to nie jest oczywiste. Przypominam - z
                      tekstu wynika, że do przełożenia są również sieci podziemne. Nie wszystkie można
                      robić po kawałku albo PO otwarciu mostu. Może przed otwarciem mostu trzeba
                      odciąć któreś (wszystkie?) z tymczasowych połączeń, biegnących obecnie po
                      dodatkowym mostku po południowej stronie? Może wchodzi w grę (mimo wszystko)
                      sprawa terminu ukończenia prac?
                      • Gość: Neo[EZN] Re: DO Neo EZN IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.08, 11:23
                        > > Tyle, że to można zrobić jeszcze w inny sposób - chociażby
                        > > zbudować torowisko aż do samego wjazdu na most tymczasowy.
                        > ??? Po co torowisko do mostu tymczasowego?

Źle napisałem - do stałego.

> Dlaczego zakładasz, że można? Dla mnie to nie jest oczywiste.
                        Przypominam - z
                        > tekstu wynika, że do przełożenia są również sieci podziemne. Nie
                        wszystkie możn
                        > a
                        > robić po kawałku albo PO otwarciu mostu.

Gdyby nie można było robić czegoś po kawałku to na Lotniczej,
                        Kromera, Wyszyńskiego, Nowowiejskiej i wielu innych ulicach też by
                        pewnie zamykali całe skrzyżowania.

> dodatkowym mostku po południowej stronie? Może wchodzi w grę (mimo
                        wszystko)
                        > sprawa terminu ukończenia prac?

... gdyby zawsze liczył się tylko termin zakończenia prac to nikt
                        nie bawiłby się np. w puszczenie ruchu w jedną stronę po ulicy
                        Krakowskiej. Wiem że np. częściowe otwarcie mostu Szczytnickiego a
                        potem zabawa u wylotu Grunwaldzkiej = dodatkowe opóźnienie ale
                        zostawianie całego jednego i połowy pasa na wylot na Warszawę to
                        jest hm... delikatnie pisząc - nieporozumienie. Wielu którzy nie
                        jeżdżą przez te cudowne mosty nietymczasowe pewnie powie - "i tak
                        stoisz w korkach to co to za różnica" - no tak, tyle, że jak ktoś
                        stoi w korkach od dwóch lat a teraz robi się taką "niespodziankę" to
                        uwierzcie mi że można się zdenerwować jeśli widać, że da się takiej
                        sytuacji uniknąć.
                • real_mr_pope Re: DO Neo EZN 05.07.08, 02:53
                  > Te 2 miesiące w jedną czy drugą stronę
                  > przy 2,5 roku remontu to "little difference".

Teraz piszesz mała różnica. A już widzę Twoją cierpliwość, gdy remont
                  Szczytnickiego wydłuży się o te 2 miesiące:)
                  • Gość: Neo[EZN] Re: DO Neo EZN IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.08, 11:25
                    Zapewniam Cię że jeśli zostawią po 1 całym pasie ruchu dla każdego
                    kierunku to nie będę marudził jak przedłużą ten pseudoremont do
                    grudna. Od września ma być otwarty most Warszawski i to już dosyć
                    mocno poprawi sytuację drogową w tej części miasta.
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: DO Neo EZN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 22:48
                Przeciez nic takiego sie nie stanie jesli przejedziesz wahadlowo te
                > 50 m.To nie wymysl jakiegos szewca tylko inzynierow z zdik wiec
                > chyba fachowcow.Trocche cierpliwosci kolego.

ty sobie jaja robisz, a ja się starzeje i kumam wajchy? czy tak na
                prawdę myslisz?
              • Gość: Kokeeno Re: DO Neo EZN IP: *.nsn-inter.net 04.07.08, 09:16
                No to się zdziwisz... Raz miałem wątpliwą "przyjemność" jechać w
                sobotę przez most szczytnicki i akurat panowie prowadzili remont
                jednego pasa jezdni wprowadzając ruch wachadłowy. Mimo, iż w
                porównaniuz ze szczytem ruchu w tygodniu, samochodów było niewiele,
                to zator zrobić się znacznie większy niż w szczycie... Biedni ci
                mieszkańcy Wrocławia, którzy będę musieli tamtędy jechać (ja na
                szczęście już nie muszę ;o)
    • Gość: wiktor NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.wroclaw.mm.pl 03.07.08, 22:33
      przecież po to sobie kupiłeś małego składaka żeby nie stać w korku
      co nie ? marudzisz bo pracujesz za mostami a że ciagle szukasz pracy
      więc może ją wreszcie zmien i nie będziesz marudził na remont
      szczytnickiego (i problem 2 letniego remontu rozwiązany - słyszałem
      że ten most niemcy budowali rok ?) i nie oskarżaj magistrat o
      głupotę bo tam siedzą same mądre głowy
      • Gość: Neo[EZN] Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 22:43
        Zgadza się, mam rower i dzięki niemu parę razy nie musiałem wracać
        przez 2 godziny do domu ale niestety nie zawsze jest możliwość
        jeżdżenia na rowerze bo i nie zawsze siedzę ciągle w tym samym
        miejscu.

Pracy nie szukam od ponad 3 lat, także masz złe informacje (pewnie
        te ze strony www do której nie mam dostępu).
        • Gość: Neo[EZN] Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 22:46
          A rower polecam - jest IDEALNY np. do dojeżdżania do centrum miasta
          kiedy nie chce się autem pół godziny szukać miejsca do parkowania i
          jest gdzie go zostawić (piszę o składaku - do bagażnika).
          • Gość: dach Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.lanet.net.pl 03.07.08, 23:39
            czy w w zdu(rnie)mie jest na etacie psychiatra?
            jeżeli nie, to Panie Rafale proponuję natychmiast zatrudnić.
            NEO, po ostatnich idiotycznych zmianach "inżynierów ZDiUM-u" przy
            akademikach Kredka-Ołówek po interwencji internautów udało się
            zmienić organizację ruchu, to może i teraz coś wywalczymy?
            • Gość: Neo[EZN] Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 23:52
              Zgadza się. Tam udało się wywalczyć kilka rzeczy:
              - postawienie strażników miejskich i policjantów na Różyckiego w 1
              etapie remontu
              - idiotyczny zakaz skrętu w lewo o którym wspomniałeś
              - postawienie świateł sekwencyjnych na Kochanowskiego

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że informacja o tych zmianach
              albo w ogóle nie jest podawana do publicznej wiadomości albo podają
              ją 1-3 dni przed wprowdzeniem w życie i zawsze jest za późno na
              jakąkolwiek reakcję.

Tym razem szykuje nam się fatalna w skutkach zmiana. Fatalna i dla
              mieszkańców i dla pojazdów uprzywilejowanych które codziennie
              przejeżdżają przez Kochanowskiego. Na dobrą sprawę nawet jak już
              MUSIELI robić to zwężenie (choć nikt mi nie udowodni że nie dało się
              tego inaczej zrobić bo ja każdego tam mogę na miejsce zaprosić i
              pokazać że jednak to jest możliwe) to powinni poczekać z tym do
              czasu ukończenia remontu mostu Warszawskiego. Pozostanie nam teraz
              CAŁY JEDEN pas u wylotu na Warszawę plus PÓŁ, choć przepustowość
              zwężenia będzie mniejsza niż połowa przepustowości jednopasmowej
              drogi bo dochodzą czasy oczekiwania i na zjazd pojazdów jadących z
              przeciwnego kierunku ruchu i na ruszenie samochodów spod świateł.

Dziwi mnie tylko - niekiedy chamska reakcja - ludzi na mój temat
              dotyczący tego zwężenia. Zresztą mam nadzieję że i oni będą musieli
              codziennie jeździć tą trasą nie mając żadnej lepszej alternatywy
              oprócz helikoptera, roweru albo hulajnogi.
              • Gość: m Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.centertel.pl 04.07.08, 00:10
                kurcze, mnie przeraziłeś :( to bedzie jakas masakra!
                • Gość: tr Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.lanet.net.pl 04.07.08, 09:34
                  Totalna masakra.
                  mam już dosyć tego całego remontu, który chyba nigdy się nie skończy.
                  Ale po co ma się kończyć, jeżeli miasto (czyli my) płaci za każdy
                  dzień użytkowania mostu tymczasowego grubą kasę, za każdy dzień od
                  momentu planowanegioskończenia remontu, a ten już upłynął pare
                  miesięcy temu, Czyli koszty spóżnienia ponosimy my mieszkancy.
                  A dla firmy jest to jeden wielki zysk.
                  Niesamowicie podpisana umowa, za opóźnienie zamiast ponosić sankcję
                  wykonawca, to miasto jeszcze mu płaci. To chyba nikogo nie dziwi, że
                  nikt tam się nie śpieszy,
                  • Gość: qwerty 180.000 zł miesięcznie miasto płaci za most tymcz IP: *.wroclaw.mm.pl 04.07.08, 10:10
                    czytałem tu na forum że ale miasto płaci 180 tysięcy złotych
                    człowiekowi który postawił ten most tymczasowy, więc stawka to
                    ogrome pieniądze i na koniec remontu przyjdzie nam poczekać jeszcze
                    parę lat
                    • Gość: calka Re: 180.000 zł miesięcznie miasto płaci za most IP: *.prw.pl 04.07.08, 11:14
                      Polecam ten artykuł
                      info.mlodywroclaw.pl/artykul.php?id=1747
                      Tylko jeden cytat:
                      Remont mostu Szczytnickiego opóźni się o dziesięć miesięcy. Wysoką
                      karę płaci nie wykonawca, ale miasto i podatnicy.
                      Od stycznia tego roku Wrocław płaci miesięcznie aż 190 tysięcy
                      złotych firmie Skanska remontującej most Szczytnicki. To opłata za
                      użyczenie zastępczego mostu, który stoi obok tego remontowanego.
                      Pieniądze podatników urzędnicy będą przelewać na konto drogowców
                      jeszcze przez prawie pół roku. Tak przewiduje podpisana przez
                      magistrat umowa.

Chyba wszystko jasne?

• real_mr_pope Re: 180.000 zł miesięcznie miasto płaci za most 05.07.08, 03:02
                        Nie, nie jest do końca jasne. Jakim cudem miasto podpisało umowę wg którego
                        wykonawca nie ponosi żadnych konsekwencji za opóźnienia? Są dwie odpowiedzi.
                        Albo nie ma winy wykonawcy, zatem nie ma podstaw do kar. Albo też Wrocław
                        opanowali kosmici. Co jest prawdziwe?
                        • piast9 Re: 180.000 zł miesięcznie miasto płaci za most 05.07.08, 11:27
                          Wykonawca płaci za opóźnienia których jest winien. Złe przygotowanie inwestycji
                          w tym przypadku to wina miasta, bo to miasto było za to odpowiedzialne. Choćby
                          dlatego termin bezboleśnie przedłużono na czas tworzenia projektów (przypominam
                          - pierwsze odkrycie dotyczyło przęseł bocznych, które trzeba było całkowicie
                          wymienić, a drugie głównej konstrukcji mostu, która również musiała zostać
                          wyremontowana inaczej niż to zakładano).

O ile wiem ten most jest wynajęty przez Skanska od wojska. Na pewno część tej
                          kasy, którą miasto płaci, przekazywane jest właśnie z tytułu najmu tego mostu.
                  • real_mr_pope Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? 05.07.08, 03:21
                    > Niesamowicie podpisana umowa, za opóźnienie zamiast ponosić sankcję
                    > wykonawca, to miasto jeszcze mu płaci. To chyba nikogo nie dziwi, że
                    > nikt tam się nie śpieszy,

A mnie dziwi Twoje rozumowanie. Jeżeli SKANSKA nie zawaliła, znaczy się
                    opóźnienia nie wynikają z jej winy, to za co ma ponosić sankcje? Żeby Tobie było
                    lepiej czy znajdujesz inną podstawę?

I nie jest tak jak sugerują dziennikarze, że te 180 tysięcy złotych to jakieś
                    dodatkowe miesięczne kwoty za most tymczasowy. Jego użytkowanie od początku
                    wpisane było w koszty realizacji inwestycji. Z racji przedłużenia terminu
                    realizacji, wzrosła kwota za użyczenie mostu. Jeżeli dla dziennikarzy to zbyt
                    trudne do pojęcia, to niech sobie wyobrażą, że w tym czasie SKANSKA zapłaci
                    dodatkowe pieniądze pracownikom. Ale przecież nie za karę tylko za to, że będą
                    dłużej pracować.

• Gość: tr Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.lanet.net.pl 05.07.08, 09:58
                      ale skąd ta pewnosć, ze Skanska nie zawaliła? To kto w takim razie?
                      Sknaska zobowiązała się, że remont zostanie wykonany do stycznia.
                      jest lipiec. Dlaczego remont nie zostal zakończony? Przecież ani w
                      tym roku, ani w poprzednim nie było cieżkiej zimy, żadnych
                      nadzwyczajnych zjawisk przyrodniczych. Skąd to opóźnienie? przecież
                      określając termin zakończenia, Skanska znała dokumentację, warunki,
                      itd.
                      Remont trwa niesamowicie już długo, pochłania masę pieniędzy,
                      dlaczego wzrosła kwota za jego użytkowanie (jak piszesz) po
                      przekroczeniu terminu? Nagle jest ceniejszy, tylko dlatego, że
                      termin minął?
                      • Gość: tr Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.lanet.net.pl 05.07.08, 10:01
                        Za użytkowanie oczywiście mostu tymczasowego.
                      • Gość: Neo[EZN] Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.07.08, 11:31
                        > ale skąd ta pewnosć, ze Skanska nie zawaliła? To kto w takim razie?
                        > Sknaska zobowiązała się, że remont zostanie wykonany do stycznia.
                        > jest lipiec. Dlaczego remont nie zostal zakończony? Przecież ani w

Najbardziej zawaliło miasto bo na zlecenie miasta były wykonane
                        ekspertyzy dotyczące stanu mostu. Na ich podstawie stworzono
                        harmonogram.

A harmonogram był tak wspaniały, że został dostosowany do sezonu
                        budowlanego, trwającego od kwietnia do października. Dlatego właśnie
                        mimo tego, że zimy były ciepłe to wykonawcy nie spieszyło się z
                        pracami. A każdy wykonawca jak ma podany termin ukończenia prac np.
                        do 1 czerwca to będzie to robił to 1 czerwca a nie do 12 maja.

... i dlatego właśnie zamiast przyspieszyć prace tak, żeby można
                        było jak najszybciej odsłonić ceglane łuki - to panowie robili
                        wszystko zgodnie z harmonogramem i ceglane łuki obejrzeli 19
                        miesięcy po rozpoczęciu remontu, choć ze względu na łagodną zimę
                        można to było zrobić ładnych kilka miesięcy wcześniej.
                        • real_mr_pope Re: NEO przecież po to sobie kupiłeś rower nie ? 05.07.08, 12:33
                          > Najbardziej zawaliło miasto bo na zlecenie miasta były wykonane
                          > ekspertyzy dotyczące stanu mostu.

Jeżeli miasto zamówiło ekspertyzy, które okazały się niewłaściwe, to nie miasto
                          jest winne, tylko ten co te ekspertyzy przygotowywał. Ty nie jesteś winny temu,
                          że Twój broker ubezpieczeniowy właduje Cię na minę. A może jesteś?
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: NEO kup sobie POnton:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 12:34
                życie w Dynamicznym Mieście stwarza nieustannie nowe wyzwania. Za
                POmysł składaka w bagażniku należy się szacunek, ale w związku z
                zamknięciem mostu warto uzupełnic wrocławski niezbędnik o POnton,
                spróbujesz :)?
                • Gość: Neo[EZN] Re: NEO kup sobie POnton:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 12:52
                  Gdyby rzeka dopływała do Gajowickiej to nie byłby taki zły pomysł ;]
                  A tak to myślę że rowerek w bagażniku wystarczy.
                  • map4 Re: NEO kup sobie POnton:) 04.07.08, 13:49

> Gdyby rzeka dopływała do Gajowickiej to nie byłby taki zły pomysł ;]

Po następnej powodzi tak będzie. W 1997 roku tylko dzięki nadprogramowej jakości
                    poniemieckich nasypów kolejowych koło dworca woda nie dotarła na Krzyki. Ale -
                    jak to mówią - co ma wisieć nie utonie. Te nasypy już się walą, więc następnej
                    powodzi nie przetrzymają. I żaden nieogolony prezydent z podwiniętymi rękawami
                    na wale, nawet w świetle kamer nie będzie w stanie tego powstrzymać.

Ponadto moim skromnym zdaniem na następną powódź Wrocławianie nie będą musieli
                    czekać następnych stu lat. Klimat już teraz się zmienia. W zeszłym roku w
                    Bawarii padało nieprzerwanie przez tydzień a dwa lata temu niedaleko od
                    Monachium przeszło tornado. Na dolnym śląsku tygodniowe opady deszczu wywołałyby
                    katastrofę.
    • robak_wroc Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! 05.07.08, 04:08
      tez mi niespodzianka! to bylo do przewidzenia.
      • Gość: elmumio Re: Most Szczytnicki - niespodzianka! IP: *.as.kn.pl 05.07.08, 12:57
        Podczas ostatniego remontu mostów tymczasowych,przy takiej jak teraz
        organizacji ruchu czekałem na Grunwaldzie na autobus.Po
        kilkudziesięciu minutach poszedłem pieszo.Dopiero w okolicach Korony
        minął mnie jakiś autobus.Wyciągnijcie sobie wnioski.ja mam na razie
        urlop.Potem rower.A dla tych co tak nie moga kondolencje.
        • Gość: calka No i jest koszmarny korek IP: *.prw.pl 05.07.08, 15:15
          KOSZMARNY

W sobotę o 11 juz był gigant.
          Nie chcę myśleć co będzie dalej.
          • robak_wroc Re: No i jest koszmarny korek 06.07.08, 19:27
            no co wy! ruch skieruja na obwodnice wroclawia!
            buhahahahahahahaha... :>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka