Dodaj do ulubionych

Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring

03.09.08, 17:42
ja pier....le! Ja nie chce byc na kazdym kroku obserwowany, nagrywany, analizowany, zapamietywany. To przegiecie jest! I to jeszcze niby dla mojego dobra!
Obserwuj wątek
    • Gość: Don Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: 213.17.244.* 03.09.08, 18:22
      Jak nie lamiesz prawa na codzien, to nie masz sie czego obawiac.. Jakos w supermarkecie cie obserwuja, idziesz przez rynek - tez, stoisz w kolejce w banku, na poczcie, w Galerii Dominikanskiej, Pasazu... Mozna przywyknac
    • Gość: s-w Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: 89.174.53.* 03.09.08, 18:23
      a ja chcę... tzn mogę... nie mam nic przeciwko. nie robię nic złego wiec nawet nie będę tego zauważał. a taki system faktycznie jest w stanie pomóc w wielu sytuacjach.
      • olek_01 Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 03.09.08, 22:01
        ja się zgadzam - może nawet wreszcie dadzą po dupie piratom drogowym:) zwłaszcza
        tym co jeszcze skręcają z Powstańców w Piłsudskiego (zlikwidowany lewoskręt)
        pomimo zakazu ,że się jeszcze Policja za tych idiotów nie wzięła - na
        worldcam.pl wiele razy widziałem jak palant jeden z drugim skręca pomimo zakazu
        - szczerze życzę im nagłego spotkania z tramwajem na przykład:-)
        • Gość: Ery Ale tam są przecież kamery!!! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 03.09.08, 22:30

• steamboat_heaven Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 03.09.08, 18:24
      Mam nadzieję że więcej kamer pojawi się na Hubach. Mieszkam na tym osiedlu, i
      często, zwłaszcza po zmroku, nie czuję się tu bezpiecznie.
      Wiem że kamery są na Glinianej i Gajowej, ale, aż prosi się żeby zainstalować
      nowe, np. na Wapiennej, czy Przestrzennej.

• nroht Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 03.09.08, 18:32
        jak bedzie kamera to poczujesz sie bezpieczniej? kamera przyda sie po fakcie, a
        to chyba nie o to chodzi, co?
        • steamboat_heaven Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 03.09.08, 18:38
          nroht napisał:

> jak bedzie kamera to poczujesz sie bezpieczniej? kamera przyda sie po fakcie, a
          > to chyba nie o to chodzi, co?

Wręcz przeciwnie. Na Glinianej kamerę zainstalowano na jednym z czteropiętrowych
          bloków mieszkalnych. Kiedyś po zmroku kręciło się tam sporo podpitych wyrostków,
          a teraz na obszarze znajdującym się w zasięgu kamery jest spokojniej, i co za
          tym idzie bezpieczniej. No ale to tylko moje subiektywne odczucie. Każdy
          powinien ocenić sam.
          • Gość: Eryk Ma być bezpieczniej - chyba na tamtym świecie!! IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 03.09.08, 22:27
            Po co komu te kamery ?? Ostatni świeży przypadek - kontrolerzy
            poturbowani na przejściu dla pieszych przez samochód. I co z tego,
            że kamery były, dowód był, jakie to auto, a sprawę po roku umorzyli,
            bo nie udowodnili, że sprawca był samochodzie. Jakiś kurde obłęd.
            • wielki_czarownik Nic nie rozumiesz 04.09.08, 13:18
              Nikogo nie skazano, bo kamera była do dupy. Jakby to był porządny sprzęt z dużą rozdzielczością, to by bez problemu stwierdzono kto kierował. No ale skoro montuje się kamery rodem z laptopa a zaoszczędzone na tym pieniądze wydaje na fontannę, to co się dziwić?
              • Gość: Dek Re: Nic nie rozumiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:46
                Ta kamera na tamte czasy była nowoczesna, w tej dziedzinie postęp jest
                piorunujący a fontanna nie ma tu nic do tego wszak socjalizm się skończył i
                szarość wyszła z obowiązującego trendu.
                • wielki_czarownik Re: Nic nie rozumiesz 04.09.08, 14:03
                  Nowoczesna? Z mojego aparatu fotograficznego (też ma 2 lata) mogę robić lepsze filmy. Chcesz zobaczyć nowoczesny sprzęt? Zobacz jakie kamery ma Straż Graniczna albo wojsko. A to nie jest sprzęt kupowany wczoraj. Jak wchodziliśmy do UE, to SG pokazywała swoje nowe zabawki. To dopiero były kamery! W telewizji pokazywano, jak można odczytać tablicę rejestracyjną z odległości liczonej w kilometrach! A to przecież było 4 lata temu!
    • Gość: tropiciel_absurdow Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: *.wroclaw.mm.pl 03.09.08, 18:35
      Kogo to obchodzi co ty chcesz a czego nie chcesz?
      • steamboat_heaven Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 03.09.08, 18:42
        Gość portalu: tropiciel_absurdow napisał(a):

> Kogo to obchodzi co ty chcesz a czego nie chcesz?
        A jednak kogoś obchodzi, bo kamerę na ulicy Glinianej zainstalowano w
        konsekwencji wysłania kilku petycji mieszkańców do władz miasta.

• nroht Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 03.09.08, 18:45
        kogo obchodzi ze ciebie to nie obchodzi?
    • hummer To dopiero za 3 lata. Zwykle ściemka Dutkiewicza 03.09.08, 20:12
      Jak zwykle. Niech GW pisze o tym co dokonało słoneczko z Wielkopolski, a nie co
      mu się przyśniło :)
    • rocco-siffredi monitoring we Wroclawiu? kpina i zart z obywateli 03.09.08, 22:27
      Jakis rok temu ktos opisal dokladnie zajscie na Rynku, kiedy to pod Fredra
      masakrowalo sie 2 zalanych jegomosci, obserwowanych przez kilkuset turystow.
      Posterunek SM jest 60 metrow dalej. Z tego co pamietam wiele osob dzwonilo na
      policje, i osobiscie interweniowalo na posterunku SM. Straznicy mieli
      twierdzic ze nie moga interweniowac (!) a pozniej, kiedy sprawa zrobila sie
      glosniejsza, pani rzecznik SM BEZCZELNIE KLAMALA twierdzac, ze na monitorach
      SM nie widac bylo zadnego zajscia, skoro ludzie ktorzy osobiscie
      interweniowali na posterunku potwierdzili ze widzieli na monitorach SM cale
      zajcie, obserwowane jednoczesnie przez fukncjonariusza SM.

Pomijam zalosna postawe oficerow SM
      Pomijam fakt wydania przez miasto wielkich pieniedzy na zmiane oswietlenia w
      Rynku (powodem, poza przyjemnym odcieniem byl rowniez fakt lepszej jakosc
      nagran z monitoringu w rynku)
      Pomijam fakt bezczelnych klamstw SM (nie pierwszy i nie ostatni raz)
      Miasto nigdy nie zrezygnuje z prestizu i moznosci rozdania kilku stanowisk w
      komendzie SM.
      Placimy za to wszyscy, a mozna bylo by dofinansowac sporo policyjnych etatow.

Skoro taki eepizod mial miejsce, polecam szczerze uwierzyc w skutecznosc
      monitoringu zainstalowanego niebawem
      ;-)

Wladze miasta kpia sobie z jego obywateli w zywe oczy, i za ich pieniadze.

Moim zdaniem lepszym rozwiazaniem sa czeste, widoczne patrole Policji (nie
      zadnej smiesznej SM) w okreslonych miejscach. Tylko realna obecnosc
      konkretnych umundurowanych sluzb utemperuje co bardziej krewkich mlodziencow (
      i innych)
      Dlaczego miasto nie wspiera funckjonowania sasiedzkich sluzb patrolowych
      wspolpracujach z Policja?

Dlaczego nikt niepoparzy na doswiadczenia Zachodu, gdzie przy pomocy
      monitoringu rozwiazano zaledwie 11% spraw? (UK) Przy jednoczesnej wysokiej
      skutecznosci sasiedzko-policyjnych patroli ?

Jednoczesnie polecam wycieczke na (czesto obrazliwie nazywana 3 swiatem )
      Ukraine, do Lwowa, gdzie na co 3 rogu stoi policjant, mozna pic piwo w
      miejscach publicznych(na ulicy) a wskaznik huliganstwa, napadow i zwyklych
      weekendowcy rozrob jest nizszy niz we Wroclawiu?
      • Gość: blecharz Re: monitoring we Wroclawiu? kpina i zart z obywa IP: 78.8.12.* 03.09.08, 23:29
        Nie wiem czy wieksza ilosc jest potrzebna. Ale lepsza jakosc napewno tak.
        A wystarczy reagowac na najbardziej dokuczliwe lamanie prawa: zle parkowanie,
        debile kierowcy, burdy nocne pianych i agresywnych szczyli.
        Jak najbardziej uprzykrzac im zycie.
        Wystarczy chciec a fontanne to niech sobie wsadza. Bo zeby ja zobaczyc turysta
        musi zobaczyc np dworzec i jego okolice.
        szkoda slow
      • rk111 Re: monitoring we Wroclawiu? kpina i zart z obywa 04.09.08, 12:44
        Kłamiesz rocco-siffredi !!!!!!!!!!!!!
        • real_mr_pope Re: monitoring we Wroclawiu? kpina i zart z obywa 04.09.08, 17:57
          Może i kłamie, ale zachowanie SM jest dość prawdopodobne. Kilka miesięcy temu ze
          znajomymi przyuważyliśmy nakładkę na bankomacie WBK na rynku, poinformowaliśmy o
          tym dyżurnego strażnika. Odpowiedział, że owszem, wiedzą, ale policja chce
          prowadzić obserwację. Kilka dni później nakładkę zdjęto po interwencji
          pracownika banku (wg GW on niby pierwszy zauważył). Sobie znanym sposobem
          ustaliliśmy, że policja nie otrzymała informacji od SM o tym bankomacie.
        • rocco-siffredi monitoring we Wroclawiu? kpina i zart z obywateli 04.09.08, 20:10
          1. w ktorym miejscu swojej wypowiedzi klamie?
          Oczekuje, za zarzucajac mi publicznie klamstwo, potrafisz powiedziec cos wiecej
          - w ktorym miejscu swiadomie mijam sie z prawda, i potrafisz to udowodnic. Jesli
          nie potrafisz, nie bede pisal na forum, kim dla mnie jestes.

2. mozna sie absolutnie ze mna merytorycznie nie zgadzac co do mojego mojego
          punktu widzenia na tematy zawarte w art., kazdy ma prawo do swojego zdania i nic
          mi do tego.

pozdrawiam
    • Gość: cvxc Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.08, 08:37
      fajnie, że gazeta ciągnie temat. setki razy władze miasta
      obwieszczały kolejne sukcesy wraz z rozszerzaniem się monitoringu. i
      jak się okazało, gdy okazał się naprawdę potrzebny to zawiódł.
    • kakens Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 04.09.08, 08:46
      Jeśli już to powinno się to powiązać z automatycznym systemem zapisującym
      zdjęcia przejeżdżających i przechodzących na czerwonym świetle, blokujących
      skrzyżowania i przekraczających prędkość.
      Ciekawe czy pomyśleli o automatycznym śledzeniu konkretnego człowieka przy
      użyciu wielu kamer.
      Znając jednak życie, kolejna kampania pobożnych życzeń, ciągle tylko informacje
      co będzie...
    • Gość: skinner Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: *.iitd.pan.wroc.pl 04.09.08, 09:52
      zacxzyna to byc wkurzajace to podgladanie i nagrywanie ludzi
      monitoring nikogo nie uratuje przed przestepstwem nikt przez to sie bezpieczniej
      nie poczuje bandyci zazwyczaj maja niska swiadomosc i i nie waze czy sa kamery
      czy ich nie ma i tak popełniaja przestepstwo
    • rk111 Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 04.09.08, 12:40
      Kolejny świetny pomysł UM tylko czy wykonawca będzie wystarczająco dobry do
      przeprowadzenia tej inwestycji?
    • map4 Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 04.09.08, 12:44
      Dwuletnia kamera jest przestarzała ?

Jeśli na obrazie z dwuletniej kamery nie można rozpoznać numeru rejestracyjnego,
      to oznacza to tylko tyle, że ktoś wcisnął magistratowi ostatni złom a skasował
      jak za profesjonalny sprzęt.

Co robi w tej sytuacji magistrat ? Kupuje nowy złom, który wytrzyma następne dwa
      lata. Nowe kamery co dwa lata - na to stać tylko Wrocław.

"W tej branży na rynku działa niewiele firm, w dodatku nasze wymagania sa
      naprawdę ostre."

Dwa lata temu wymagania były równie ostre, a okazało się, że twarzy złapanej w
      obiektyw kamery rozpoznać nie sposób. To pewnie czary jakieś.
      • rk111 Re: Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 04.09.08, 12:47
        Profesjonalny sprzęt już po pół roku jest przestarzały a co dopiero mówić o 2 i
        więcej letnich monitoringach .
        • wielki_czarownik Oj nie opowiadaj 04.09.08, 13:24
          2 lata temu bez problemu można było kupić kamerę, która potrafiłaby robić odpowiednio dobre zdjęcia. Mój kompaktowy aparat fotograficzny (tzw. małpka) kupiony 2 lata temu za kilkaset złociszy pozwala mi rozpoznać twarz osoby (lub odczytać numer tablicy rejestracyjnej) na ładne 200 metrów. A to przecież tylko badziewiasty szmelc do robienia fotek na rodzinnych przyjęciach!
          • Gość: Dek Re: Oj nie opowiadaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:42
            Ale tu chodzi o robienie zdjęć kierowcy przez szybę przy kiepskim oświetleniu i
            z dużej odległości
            • wielki_czarownik Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 13:54
              No OK, ale mówimy też o nieporównywalnie większych pieniądzach.
          • kakens Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 13:48
            wielki_czarownik napisał:

> 2 lata temu bez problemu można było kupić kamerę, która potrafiłaby robić odpow
            > iednio dobre zdjęcia. Mój kompaktowy aparat fotograficzny (tzw. małpka) kupiony
            > 2 lata temu za kilkaset złociszy pozwala mi rozpoznać twarz osoby (lub odczyta
            > ć numer tablicy rejestracyjnej) na ładne 200 metrów. A to przecież tylko badzie
            > wiasty szmelc do robienia fotek na rodzinnych przyjęciach!

Tylko to był jeden aparat, a nie setki kamer. Gdzieś ten materiał trzeba
            przechowywać, jakoś przesłać do centrum. To nie takie hopsiup, Głupi sygnał w
            PAL przy dobrej kompresji MPEG4 to kilka ładnych giga tygodniowo na kamerę. Razy
            setki kamer. I mówimy właśnie o standardzie PAL, który na dobrą sprawę nie
            pozwala na rozpoznawanie twarzy jeśli kamera nie zrobiła dużego zbliżenia w
            trakcie nagrania. Za mała rozdzielczość.
            O ile w ogóle rozmawiamy o zapisie cyfrowym, a nie analogowym, bo diabli wiedzą
            co się tam w centrum monitoringu dzieje.
            • wielki_czarownik Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 13:56
              Zdaję sobie z tego sprawę. Ale nie zmienia to faktu, że na zachodzie takie rozwiązania funkcjonują od lat i to z niezłym skutkiem, zaś u nas jak zwykle się nie da.
              • kakens Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 14:10
                Od lat, owszem, ale na zasadzie nowości od kilku. I są to nadal niezwykle drogie
                systemy (powoli tanieją i upowszechniają się). Zauważ, że nawet Londyn ma
                jeszcze masę analogowych kamer w niskiej rozdzielczości (chociażby sprawa tego
                polskiego gwałciciela).

Polska zawsze jest zapóźniona, zobacz chociażby na premiery filmów czy
                elektronikę jaką pakują nam w sklepach (przestarzałe na zachodzie modele).
            • map4 Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 15:09
              kakens napisała:

> PAL przy dobrej kompresji MPEG4 to kilka ładnych giga tygodniowo
              > na kamerę.

... czyli jedna dwuwartwowa płyta DVD o pojemności 8,5 GB, kosztująca w hurcie
              około 1 €

Pojawiły się już również dyski S-ATA o pojemności 1 TB, czyli 1000 gigabajtów, w
              hurcie po 50 €. Jeden taki dysk zapisuje obraz z całego tygodnia zatem, z około
              100 kamer. Do obsługi 600 kamer potrzeba zatem 6 dysków, chyba, że okres
              przechowywania ma być większy niż 1 tydzień.

> O ile w ogóle rozmawiamy o zapisie cyfrowym, a nie analogowym, bo diabli wiedzą
              > co się tam w centrum monitoringu dzieje.

O, właśnie - szkoda, że redaktorek łyknął cały kit bez przegryzienia. Ale taka
              już rola nadwornych pismaków - oni mają przenosić myśli władzy na papier i
              wysyłać je w naród, a nie myśleć.

Fajnie byłoby się dowiedzieć jakie to parametry sprzęciorek już ma, jakie mieć
              będzie, ile to dwa lata temu kosztowało i ile teraz znowu kosztować będzie. I
              wstańcie wreszcie z kolan, pismaki ! Języki już wam od tej miłości do władzy
              dawno zbrązowiały.
              • kakens Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 15:42
                > kakens napisała:
                >
                > > PAL przy dobrej kompresji MPEG4 to kilka ładnych giga tygodniowo
                > > na kamerę.
                >
                > ... czyli jedna dwuwartwowa płyta DVD o pojemności 8,5 GB, kosztująca w hurcie
                > około 1 €
                >
                > Pojawiły się już również dyski S-ATA o pojemności 1 TB, czyli 1000 gigabajtów,
                > w
                > hurcie po 50 €. Jeden taki dysk zapisuje obraz z całego tygodnia zatem, z
                > około
                > 100 kamer. Do obsługi 600 kamer potrzeba zatem 6 dysków, chyba, że okres
                > przechowywania ma być większy niż 1 tydzień.

Tak, dzisiaj przechowanie tego nie jest jakimś większym problemem, gorzej z
                "zaciągnięciem" to musiałaby być jakaś wydajna macierz.

Co do drugiej części zgadzam się absolutnie, włazodupstwo dziennikarzy robi się
                aż niesmaczne.
                • map4 Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 16:06
                  kakens napisała:

> Tak, dzisiaj przechowanie tego nie jest jakimś większym problemem, > gorzej z
                  "zaciągnięciem" to musiałaby być jakaś wydajna macierz.

S-ATA 1 generacji zapewnia 1,5 Gb/s, druga generacja to już 3 gigabity na
                  sekundę. Oczywiście nie jest to prędkość zapisu na dysk, a jedynie prędkość
                  magistrali, ale z testów wiem, że można spokojnie założyć, że na taki dysk da
                  się zapisać około 500 mbajtów na minutę.
                  Zważ również na to, że kamery wielkiego brata nie przekazują sygnału ciągłego, a
                  jedynie pojedyncze klatki, przeważnie jedną na dwie lub trzy sekundy. To
                  poważnie redukuje objętość transmisji.

Generalnie to ja chciałbym się dowiedzieć, czy nowy system będzie pracował w
                  rozdzielczości standardu HDTV, a jeśli tak to w jakiej.
                  (1080p ? - pomarzyć zawsze można ...)
          • real_mr_pope Re: Oj nie opowiadaj 04.09.08, 17:58
            No i co to zmienia? Grunt, że teraz chcą poprawić system monitoringu.
    • Gość: jo Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.08, 13:26

wydawanie pieniędzy na monitoring bez usprawnienia łączności i
      mobilności służb mundurowych są absurdem, czy i na jakich zasadach
      zwykły obywatel może sprawdzić czy zarejestrowano na monitoringu
      sytuację w wyniku której doznał szkody np został napadnięty lub
      skradziono mu samochód, czy na planie miasta wrocławia nie powinny
      być zaznaczone wszystkie aktualnie działające kamery służb miejskich
      tak aby poszkodowany miał prawo sprawdzić czy służby prawidłowo
      zaragowały na zaistniałą sytuację, bez dostępu i kontroli
      mieszkańców miasta do minitoringu jest kolejna okazja do robienia
      różnego rodzaju przekrętów bez realnego wpływu na poprawę
      bezpieczeństwa.
    • Gość: miks no no IP: 78.8.136.* 04.09.08, 14:54
      no no
    • Gość: misek Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: 78.8.136.* 04.09.08, 14:55
      i dobrze
    • Gość: ewa Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring IP: 78.8.136.* 04.09.08, 14:57
      a w jeleniej by nie można?
    • wielki_czarownik Dobry temat na artykuł widzę 04.09.08, 18:06
      Myślę, że warto się przyjrzeć sprawie montażu tej kamery. Czy czasami nie doszło tutaj do nieprawidłowości.
      Dlaczego tak można sądzić? Otóż kamera miała pilnować rzeźb i skrzyżowania, ale już od początku nie mogła spełniać tej roli z powodu zbyt niskiej jakości obrazu. W jaki bowiem sposób przydatna może być kamera, która nie pozwala rozpoznać twarzy ani odczytać numeru rejestracyjnego pojazdu? To na co ta kamera? To są wywalone w błoto pieniądze! Warto, aby odpowiednie władze zajęły się tą sprawą i sprawdziły, czy nasze pieniądze wydano we właściwy sposób.
      • rocco-siffredi Re: Dobry temat na artykuł widzę 04.09.08, 20:24
        To jeszcze jeden radosny przyklad AMATORSZCZYZNY wladz miasta i tyle.
        Profesjonalne kamery zamontowane w Londynie kilka ladnych lat temu nie maja
        problemow z rejestrowaniem niczego (twarzy podejrzanego w smaochodzie w nocy)
        Przecitny Londynczyk w drodze do pracy i z pracy jest rejestrowany w roznego
        rodzaju kamerach 300 razy dzienie (dokladnie 300!)

Pozwala to z ogromna dokladnoscia odtworzyc ruch danej postaci w ciagu dnia,
        pozwolilo min, odtworzyc ostatnie chwile Polki zamordowanej w zeszlym roku,
        doslownie do prawie jej ostatniej chwili.
        Tylko czy to zapobiega przestepstwom?
        Statystyki nie potwierdzaja, ze zamontowanie CCTV w znaczacy sposob obniza
        poziom przestepstw. Jej wplyw na wykrywalnosc za wynosi w UK 11% (za zeszly rok)
        11% procent przestepstw rozwiazanych przy pomocy monitoringu w kraju ktory ma
        najwieksze na swiecie zageszczenie kamer CCTV.
        Moze warto sie wiec zastanowic czy to aby na pewno dobra droga do zwiekszenia
        bezpieczenstwa obywateli?
        Moim zdaniem nie.

Moim zdaniem tylko aktywna wspolpraca wspolnot sasiedzkich z policja
        (odpowiednio dofinansowana, wyszkolona i zaopatrzona) daje rzeczywiste
        rezultaty. Powino sie stworzyc jakis system w ktorym przeszkoleni obywatele w
        towarzystwie, albo we wspolpacy, stalym kontakcie z Policja patroluja swoje
        sasiedztwo. Ludzie miszkajacy w sasiedztwie powinni wiedziec, kto jest
        przeszkolony na wypadek zajscia drobnego incydentu (mowie o systemie tworzonym
        oddolnie a nie odgornie, tylko z pomoca i wsparciem wladz)
        Moim zdaniem , jesli obywatele nie beda aktywnie wspoltworzyc jakiego systemu
        zapobiegania przestepstwom, to caly ten monitoring moze sie co najwyzej przydac
        do identyfikacji niewielkiej czesci sprawcow przestepstw ale na pewno nie
        poprawi bezpeczenstwa na ulicach.
        • wielki_czarownik Monitoring tak, ale z głową 04.09.08, 21:15
          Monitoring musi być zaplanowany z głową. Kamera, której przekazu nikt na bieżąco nie ogląda niezbyt się przydaje. Owszem pomaga wykryć sprawców przestępstw, ale nie działa prewencyjnie.
          Tu jest dobra nisza, aby zatrudnić osoby mocno niepełnosprawne. Niech taki niepełnosprawny ma w domu podgląd z X kamer i jego zadaniem niech będzie oglądanie ich i w razie czego dzwonienie na policję. W ten sposób i zapewnimy tym ludziom pracę i zmniejszymy wydatki na renty i spowodujemy, że poczują się oni potrzebni. No i zwiększymy poziom naszego bezpieczeństwa. Jeżeli bandyta będzie wiedział, że cały czas ktoś z telefonem w ręku go obserwuje, to 2 razy się zastanowi, zanim coś przeskrobie.
    • krzysztofczyz Wrocław dostanie lepszy miejski monitoring 05.09.08, 08:31
      Bardzo dobrze, swobody dla porządnych obywateli. Kara dla
      zboczeńców, dilerów, wandali i innych oprychów. Naprawmy to miasto!
      www.malepiwko.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka