Dodaj do ulubionych

Jak się mieszka na Ołtaszynie?

16.09.08, 00:31
Zastanawiam się nad kupnem domu w ok. Admirała J.Unruga, Gen.
T.Kutrzeby. Jeżeli ktoś wie jak się mieszka w tamtej okolicy...
Dojazd, szkoła, przedszkole, święty spokój ... (: Będę wdzieczny za
Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: zi Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.finemedia.pl 16.09.08, 09:56
      Mieszkam na Maczka (niedaleko Unruga) czyli pogranicze Partynic i Ołtaszyna.
      Spokój i cisza. Blisko do sklepów. Trzy na Ołtaszynie, większe w tym
      supermarkety jak świetna Alma w Bielanach. Dojazd samochodem obecnie utrudniony
      przez remont Zwycięskiej. Komunikacja autobusowa bez zarzutów (dwa autobusy oraz
      nocny). Jest boisko, w przyszłości powstanie kolejny kompleks sportowy (vide
      plan zagospodarowania przestrzennego miasta Wrocław) w samym centrum Ołtaszyna.
      Do parku południowego rowerem 5 minut. W piekarni na Ołtaszynie smaczny chleb.
      Jak nie ma konkretnych planów to spacer pośród domków jednorodzinnych (wspaniały
      zapach i widok licznych kwiatów i krzewów). Blisko na Ślężę i w Góry Sowie :p
      Polecam.
      • Gość: dead-sea Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.gprs.plus.pl 16.09.08, 10:10
        Bardzo dziękuję! (:
      • signorita Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? 19.09.08, 08:40
        milo, przyjemnie, spokojnie choc teraz jest problem z komunikacja. poza tym same
        plusy :) pozdrawiam
      • Gość: FRED Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.elbudowa.com.pl 05.06.13, 13:02
        Mieszkam na Ołtaszynie przed Wyskoą . Kiedyś było spokojnie - budowa z lat 80 - teraz jest mało atrakcyjnie. Zamieszkało pełno tzw "nowobogackich " to takie zwykle "chamy" awanturnicy i myslą że są bogami . Sklepy drogie a towar kiepskiej jakości. Nic ciekawego . Połowa Wrocławia jedzie ulicą Parafialną w kierunku Bielan . Drogi stare nieprzystosowane do takiegi ruchu . Ciągle korki - wyjechać w piątek gdziekolwiek graniczy z cudem. Znam lepsze rejony i bardziej zadbane . Tu jakby zatrzymal się czas . Ciekawe czemu wszyscy gadają o tym Ołtaszynie - Są we Wrocławiu przepiękne osiedla i miejsca . Pozdrawiam
      • Gość: FRED Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.elbudowa.com.pl 05.06.13, 13:23
        Kto pisze że komunikacja na Ołtaszynie jest OK . To bzdura . 113 jeździ ale czasami nie a ten drugi przez Wysoką to jeździ co 1 godzinę jak ucieknie i tak bywa to czekaj godzinę . To ma być fajne . A że połowa wroclawia jedzie na Bielany przez Oltaszyn to fajne .
        Alma sklep to na Bielanach czy my piszemy o Bielanach czy o Ołtaszynie a może Ołtaszyn połaczył się z Bielanami . . Jaka piekarnia i smaczny chleb - przedtem wszystko było nadmuchane nie mieli zbytu to robią troszke lepiej . Paczki stare , chleb nic ciekawego - ja jadę na Bielany Wrocławskie do piekarni . W tej piekarni po pracy to raczej nic nie kupi . W sklepach drożyzna bo wiadomo nikt po byle co nie piojedzie na Bielany . 5 minut do parku ciekawe ? nawet autem nie dojedzie za 5 minut
        Jak można pisać takie bzdury . To osiedle zapomniane przez ludzi i BOGA
        W lecie śmierdzi kanalizacja - na drodze i w sklepach ale nie wszystkich
        Żeby dojechać do dworca PKP to trzeba stracić godziną przez korki . NAJGORSZE KORKI są w piątki i dzień powszedni od 16 do powiedzmy prawie 18 to lepiej siedzieć w domu - wtedy to wszyscy jadą w kierunku A4 lub Bielan . Taka jest prawda - Pan z Unruga to zapewne ma 99 lat i siedzi w domu . Jaka jest prawda to proszę sprawdzić samemu - proszę w piątek o godzinie 16 do 17 przejechać się od dworca PKP - Borowską przezWojszyce , Parafialną , Ołtaszyn na Bielany powiedzmy TESCO . Zobaczymy kto ma rację . Zawsze można siedzieć w domu i na spacerek z pieskiem .

• Gość: emi Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.centertel.pl 01.07.14, 23:32
          potwierdzam masakra jak się siedzi w dou to ok tylko te samoloty ciągle lataja no i trzy maszty...może mi się wygdaje ale jak mieszkałam na osobowicach lepiej sie czułam, A tego kto zatwierdził tę ,,nową inwestycję drogową" że 113 jadę 30 min zamiast 5 (a będzi jeszcze ciekawią jak zbudują co mają jeszcze w planach) to powinni za jaja na suchej gałęzi powiesić!
    • rk111 Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? 16.09.08, 09:59
      Tak jak wszędzie na przedmieściu Wrocławia żadna rewelacja.
      • Gość: dead-sea Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.gprs.plus.pl 16.09.08, 10:12
        Rozumiem jednak, że żadnych "trupów w szafie" nie ma ? (:
        • rk111 Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? 16.09.08, 10:14
          NIE ;)))) nie ma .
          • Gość: dead-sea Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.gprs.plus.pl 16.09.08, 21:53
            Jeszcze raz wielkie dzięki! Chyba coś z tego będzie (:
            • Gość: wera Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.wroclaw.mm.pl 16.09.08, 22:23
              Ktoś , kto mieszkał w centrum, przeprowadziwszy się przeżywa
              kulturowy szok. Sklepiki, jak na wsi. Drogo i bez wyboru- jeden
              dżem, jeden proszek do prania, jeden gatunek chleba, którego już o
              16.00 brak. Do szkoły dzieciaki trzeba dowozić, co dodatkowo
              utrudnia życie.Komunikacja pod psem, a przeciez trudno nastoletnie
              dzieciaki wszędzie wozić.Słowem horrendum. Ja żałuję i wracam do
              centrum.
              • Gość: pani25 Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: 195.206.113.* 16.09.08, 22:37
                Zwroc uwage na maszty antenowe - zbyt duzo i blisko zabudowan, ale
                dzielnica ladna, chociaz drogi kiepskie az wstyd, miec ladny dom z
                takim dojazdem.
                • Gość: zi Bzdura IP: *.finemedia.pl 17.09.08, 08:21
                  Dojazd kiepski chwilowo ze względu na modernizacje dróg, jak wyremontuję to znów
                  się drogi udrożnią. Maszty antenowe? Przepraszam nie zauważyłem więcej niż dwa,
                  racz zauważyć, że Ołtaszyn jest rozległy. Komunikacja autobusowa jest bardzo
                  dobra, dojazd zarówno do centrum, dworca pkp czy pętli na Krzykach, Parku
                  Południowego gdzie stacjonują tramwaje... Sklepy obecnie trzy + małe lokalne jak
                  Żabka. Chleba sporo, po 18:00 spokojnie można kupić w sklepach oraz piekarni.

Moim zdaniem siejesz ferment i rozgłaszasz fałszywe informacje.
                  • Gość: ewa Re: Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 00:30
                    Z komunikacją to chyba przesadziłeś,albo z niej nie korzystasz-jest
                    beznadziejna.Mieszkam tu od 10 lat i od 10 lat ważę swoje pociechy
                    do szkól/najstarszy syn ze względu na komunikację w okresie studiów
                    się wyprowadził/.Po zasiedleniu wszystkich budynków na Ołtaszynie
                    wyjazd z tego osiedla będzie prawie niemożliwy.Ani
                    ul.Strachowskiego,ani Zwycięska nie będą poszerzone.Te pełne pochwał
                    posty pochodzą chyba od sprzedającego
                    • Gość: zi Fakty IP: *.finemedia.pl 19.09.08, 17:42
                      Autobusem 112 i 113 dojeżdżam do dworca pks. Autobusem 112 dojeżdżam do pętli
                      tramwajowej przy parku na Ślężnej i później tramwajem do centrum. Autobusem 113
                      dojeżdżam do pętli tramwajowej na Krzykach i później tramwajem do centrum i poza
                      nie. Nie jest dla mnie przeszkodą jazda z przesiadką. W każdym dużym europejskim
                      mieście które nie posiada metra jazda z przesiadką to standard. Mieszkałem przez
                      długi czas w Dublinie i wiem co to znaczy. Uważam, że transport miejski jest
                      dobrze rozwiązany na Ołtaszynie w okolicach miejsca o które pytała
                      zainteresowana. Remotny dróg i korki to zupełnie odmienna tematyka dotycząca
                      całego Wrocławia.
                      Życzę więcej optymizmu i pozytywnego podejścia do życia!
                • Gość: pepe Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 18:18
                  Maszty antenowe to są w całym mieście, a na Ołtaszynie są aż 2.
                  Zresztą niedaleko kobitko masz masz w Żurawinie. Ten to dopiero
                  promieniuje.
              • Gość: kuku Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 18:20
                Masz racje. Wracaj do centrum. Coraz więcej buractwa się tu
                wprowadza.
                • Gość: dead-sea Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 20:28
                  Dziękuję wszystkim za opinie! Również te bardziej emocjonalne (:
                  Mimo wszystko licze, że będzie się dobrze mieszkać. Okolica wydaje
                  się być bardzo przyjemna i spokojna, do A4 niedaleko, na osiedlu
                  jest parę sklepów, szkoła, poczta, sporo zieleni a dojazd ... Cóż
                  chyba nie ma w tej chwili we Wrocławiu miejsca z którego dojazd nie
                  byłby fatalny. Liczę jednak że po zakończeniu remontów mimo wszystko
                  sytuacja się nieco poprawi. Pozdrawiam wszystkich!
                  • Gość: Kitka Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 11:10
                    Sklepów jest coraz więcej. Już niedługo delikatesy będą nowe przy Zwycięskiej. A
                    do Auchan przecież żabi skok.
                    Acha i zapomnieliście napisać o zieleni: Tor Wyścigów Konnych, Park Kleciński,
                    no i blisko spacerkiem do Parku Południowego.

Czy macie kogoś, kto przychodzi albo raczej przyjeżdża do was do sprzątanie
                    mieszkania w okolice Maczka, Ołtaszyńskiej itd.? Ile bierze za godzinę sprzątania?
                    • Gość: nij Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 19:46
                      przecież nad tym ołtaszynem latają lądujące samoloty,chyba jest
                      hałas!!!!
                      • Gość: lolo Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 23:16
                        Co Wy z tymi samolotami? Jak ktoś chce ciszy, niech zamieszka w
                        środku lasu...
                        • Gość: jk Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.wro.vectranet.pl 20.09.08, 15:51
                          a jeżdżące i dzwoniące tramwaje w centrum Wam nie przedszkadzają?

To chyba o wiele bardziej uciążliwe niż samolot
    • Gość: as Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 16:00
      Jestem listonoszem na 65tym UP na Unruga, jeśli chodzi o pocztę to na pewno na
      Kutrzeby i Unruga nie ma z nią problemów.
      Unruga - bardzo spokojna uliczka ze strefą uspokojonego ruchu.
      Kutrzeby - trochę gorzej, ulica w gorszym stanie
      • Gość: nij Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 18:18
        tamtędy nadlatują nad lotnisko do ladowania i są już całkiem
        nisko,hałas chyba jest
    • Gość: Garm Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.08, 20:49
      Plusy: ładnie, zielono, w widokiem na Ślężę i dalej leżące górki, święty spokój (mieszkam tu od urodzenia, ponad 30 lat i poza rzeczami normalnymi historiami, jak obrobienie komuś mieszkania nic się nigdy nie działo), zupełny brak żulii z wyjątkiem paru odwiecznych, nieszkodliwych pijaczków, infrastruktura - szkoła, przedszkole, boisko, parę sklepów, jeżeli komuś mało, rzut kamieniem od Krzyków i Bielan, sympatyczne jest też to, że ma się wylot na wioski, można sobie pozwiedzać niedzielnie, można sobie też pooglądać samochody jak w Dubaju - Bentleye, Porsche, najlepsze Audi czy BMW, Jaguary...

Minusy: fatalne drogi, brak poboczy na głównych ulicach - wiosną/jesienią błocko po kolana, latem tumany pyłu, kiepska jednak komunikacja wynikająca z małej drożności arterii prowadzących do centrum, teraz w związku z remontami zakorkowanie. W sumie dla chcącego nie ma nic trudnego, z okolic Unruga można w 15-20 minut dojść, jeśli ktoś musi korzystać z komunikacji miejskiej, na Ślężną na pętlę tramwajową, dodatkowe 5 minut - pętla na Powstańców...
      • Gość: dead-sea Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.gprs.plus.pl 20.09.08, 23:07
        No cóż. Zdecydowalem sie i będe musiał cieszyć się tą decyzją
        niezaleznie od okoliczności ((: Byłem z żoną w okolicy dzisiaj
        wieczorem i rzeczywiscie jest bardzo cicho, choć są nadlatujące
        samoloty, a dojazd nawet w nocy jest w tej chwili fatalny... Mam
        nadzieję, że to się jednak zmieni. Jestem pełen optymizmu (:
        Pozdrowienia dla nowych sąsiadów!
        • Gość: magad Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.08, 23:16
          Pociesz się, że jak skończą kanalizację i przebudowę dróg będzie
          trochę lepiej, przynajmniej równiej choć niestety nie szerzej.

A z samolotami naprawdę nie przesadzajmy, bo latają nad całym
          południem Wrocławia i jakoś ludzie się z tego powodu nie
          wyprowadzają na Psie Pole. Wolę te kilkanaście samolotów dziennie
          niż np. tramwaj pod domem co 3 minuty czy pociąg za oknem co 15 minut
    • Gość: Kitka Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 12:24
      A słyszeliście coś może o budowie parafii na Partynicach?
      W niedziele na sumie w kościele na Klecinie usłyszałam, że w tyg. ma być
      wbudowywanie kamienia węgielnego pod budowę kościoła na Ołtaszyńskiej, na
      działce w kierunku Wysokiej.
      • Gość: mieszkaniec Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: 80.50.30.* 23.09.08, 16:07
        Dzisiaj tj. 23.09.08 o 18 jest poświęcenie placu budowy i kamienia
        węgielnego. Nie jestem antyklerykałem ale w sytuacji gdy w okolicy
        nie ma, gimnazjum, kina, basenu, hali sportowej a podstawówka pęka w
        szwach, to....
      • Gość: antykler o super.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:42
        parafia na ul Parafialnej i niedaleka parafia na Agrestowej to juz pies?

Ale ciagnie czarnych do kasy... to parafia na Agrestowej podupadnie a ta z
        Parafialnej to juz zupelnie kaplan sie wkurzy ze mu odbiora kase.

Moj ci boze...

Po co tam parafia, tego nie wiem.
        • Gość: ewa Re: o super.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 23:19
          to właśnie ten "kapłan z Parafialnej"rozpoczyna budowę tego nowego
          kościoła na Partynicach,więc w tej kwestii mozesz spac spokojnie
      • rx55 Kościół i forum osiedla Relax na Ołtaszynie 24.09.08, 12:18
        W sprawie kościoła będzie tworzony społeczny protest. Działa forum użytkowników osiedla Relaks na Partynicach/Ołtaszynie. Wszystkich zapraszam na relaks.finemedia.pl Korzystanie z forum wymaga rejestracji. Proszę wypełnić formularz, po weryfikacji (walczymy ze spamem) wieczorem konto będzie już działać
    • Gość: fatalnie okropnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:40
      Ty kur... sie wprowadzasz a ja jako mieszkaniec oltaszyna bede mial smrod
      twojego samochodu pod nosem. Z dzielnicy domkow zrobili jakas sypialnie wroclawia :(

Obecnie dojazd na wojszyce czy oltaszyn to horror i nie bedzie lepiej. Korek
      zaczyna sie czasami na sleznej. 30 minut stania w korkach tuz przed domem. Polecam.

Moze jak inni frajerzy kup od active mieszkanie na wysokiej? Obwodnica wroclawia
      bedzie tam szla - widok z balonu beda miec ci z budynkow najblizej :) I to
      jeszcze za kredycik no nie mzoe byc lepiej - active reklamowal to jako "spokojna
      okolica". A zielone tereny to przepraszam? Nie wasze pola to chyba sie nie
      liczy, tereny ogrodkow posiadaczy domkow (na ktore was nie stac hehe) to chyba
      tez nie wasze wiec co za podnieta? Terenow zielonych tu nie ma a im wiecej bydla
      tu sie sprowadzi (samochody plus psy) tym bedzie mniej zieleni uzytkowej.

Dojazd fatalny, ja mieszkam kolo boiska na zwycieskiej od 30lat i przez to
      #$^%$# ktore sie tu sprowadza mam 30-40minut dojazdu do domu! Samo stanie na
      oltaszynskiej to 20minut albo i wiecej.

A tu sie buduje jeszcze wiecej, miasto drog robic nie bedzie. Pomysl sam co
      bedzie tutaj pozniej.
      • Gość: do fatalnie Re: okropnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:47
        Jak sie jaśnie panu nie podoba na Ołtaszynie to wypierd... na wioche w
        Bieszczady tam będziesz miał ciszę i spokój a zamiast samochodów , bryczkę z Kucem.
        • Gość: emi Re: okropnie IP: *.centertel.pl 01.07.14, 23:49
          Pan tu był zdaje się pierwszy i poprostu radzi że obecnie nie ma sensu się tu wprowadzać co potwierdzam ale przeciez nowobogaccy z pseudoekskluzywnych kołchozów na partynicach się nie przyznaja do swojej porażki
      • Gość: dead-sea Re: okropnie IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 23:04
        Ja się wprowadzam ktoś się wyprowadza. Bilans wychodzi na zero. Twój
        komfort nie powinien zostac naruszony. Ulżyło?
      • rx55 wyprowadź się do jaskin w Pirenejach 24.09.08, 12:20
        Jak w temacie, tam będziesz miał szanowny panie święty spokój i wolny będziesz od rozwoju społecznego.
    • Gość: Irena Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 13:13
      Mieszkałam na Ołtaszynie (ul. Kutrzeby) ładnych parę lat, ale 2 lata temu
      wyprowadziłam się do innej dzielnicy do większego mieszkania.

Powiem tak: mieszkało się miło pomimo wielu wad tej lokalizacji, o których mowa
      w powyższych postach. Obecnie mieszkam w miejscu o lepszej infrastrukturze, na
      której mi zależało, ale tęsknię za Ołtaszynem i przyznam, że gdybym miała
      możliwość mieszkania tam w domku, na który niestety nie było mnie nigdy stać, to
      nigdy bym się stamtąd nie wyprowadzała.
    • Gość: emi Re: Jak się mieszka na Ołtaszynie? IP: *.centertel.pl 01.07.14, 23:24
      człowieku jak masz zamiar rowerem jeździć to ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka