heraldek 24.09.08, 08:27 To jest wlasnie Wspolna Jewropa.... Ptaszki nia rzadza.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heraldek Poniemieckie rudery Psar i Swiniar to tez zabytki 24.09.08, 08:35 .....klssy europejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: 87.105.187.* 24.09.08, 08:37 Mieszkańcy to egoistyczni kretyni. Nas (ludzi) jest i tak za dużo na tej planecie. Wcale nie jesteśmy najważniejsi. Myślę, że takie ptaki są napewno cenniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.wroclaw.mm.pl 24.09.08, 10:20 > Mieszkańcy to egoistyczni kretyni. Nas (ludzi) jest i tak za dużo na tej > planecie. Wcale nie jesteśmy najważniejsi. Myślę, że takie ptaki są napewno > cenniejsze. Skoro tak sądzisz, zacznij od siebie - uwolnij planetę od jednego przynajmniej kretyna (wszak jesteś mniej cenny od ptaka)!!! Na pewno każdy średnio rozgarnięty ptak pisze bez błędów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misja specjalna Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 12:42 Zna może ktoś linka do mapy przebiegu tej trasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowik Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 12:59 Plany znajdują się na stronie Gminy Wisznia Mała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Objąć ludzi ochroną w UE IP: *.tx.res.rr.com 24.09.08, 15:22 Trzeba wystąpić do Unii o objęcie ludzi ochroną. Teraz Unia chroni tylko żaby i bociany czarne nawet nie martwiąc się, że bociany pożerają żaby. Ludzie mogą zabijani przez ciężarówki i zatruwani spalinami z samochodów. Może polscy przedstawiciele w parlamencie europejskim poproszą o objęcie ochroną również ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazmig Ptaki wytruć, drzewa podpalić IP: *.gl.digi.pl 24.09.08, 16:08 I będzie po kłopocie. To już przechodzi ludzkie pojęcie, że jakis doktorzyna jest gotów wytruć spalinami ludzi, zniszczyć innym ich siedziby, aby ocalić ptaki, które gniazdują w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
garym Czy na pewno tylko ptaki? 24.09.08, 08:44 A ja bym posłuchał opinii jakiegoś niezależnego, zorientowanego w tym temacie przyrodnika. Coś mam wrażenie, że to nie ptaki i drzewa są przyczyną zmiany planów. O ile wiem to Unia wymaga kilku wariantów przebiegu drogi w przypadku, gdy miałaby ona przecinać tereny Natura 2000. Szkoda, że Gazeta nie dotarła do kogoś kompetentnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czy na pewno tylko ptaki? IP: 195.117.22.* 24.09.08, 09:32 A może osiedle Czarneckiego jest ważniejsze czy to nie przez ten jego poligon ta trasa ma przebiegać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galixx Re: Czy na pewno tylko ptaki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 19:50 Tez bym zglebil ten watek... i poszerzyl go o spokoj i cisze na polu golfowym. Nie wiem jednak gdzie mozna znalezc mapke z polozeniem osiedla, o ktorym wspomniales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Czy na pewno tylko ptaki? IP: *.lanet.net.pl 27.09.08, 21:12 ano wlasnie przez ten jego poligon, na ktorym zreszta dwa lata temu detonowano jeszcze niewypaly, wiec te cenne ptaszki bardzo wytrzymale chyba sa. poza tym na tym terenie gdzie ma teraz autostrada byc, tez te ptaszki sa, tylko kilka mniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ernst S-5 na Poznań - za blisko Vratislavia Residence LC IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.08, 08:47 Ptaszki nie rządzą. Jakiś czas temu LCCorp Leszka Czarneckiego nabyło ok 170 ha ziemi pod wsią Malin - w pobliżu wcześniej wytyczonej drogi S-5 i będzie tam budowało coś co się nazywa Vratislavia Residence - taki "remake" Sępolna 100 lat później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no i wszycho jasne Re: S-5 na Poznań - za blisko Vratislavia Residen IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.08, 08:55 czyli lesiu powiedział że nie chce drogi kolo swojego nowego osiedla i już, tak ma być i koniec kropka. ludzie nie macie już co pyszczyć bo lesiu najbogatszy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: S-5 na Poznań - za blisko Vratislavia Residen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 09:03 A czy w tym wszystkim nie bierze udziału "schetany"? Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: S-5 na Poznań za blisko Vratislavia Residen ? 24.09.08, 11:50 A myślisz, że jak Czarnecki kupował ziemię przy WYTYCZONEJ już drodze, to miał zamiar umieścić tam miejscowych wieśniaków, którzy będą pola uprawiać?? Czy wyłącznie właścicieli land-roverów, którzy codziennie do pracy będą się przebijać po poligonowych śladach zostawionych przez czołgi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: S-5 na Poznań za blisko Vratislavia Residen ? IP: *.centertel.pl 24.09.08, 22:54 Zerknij na reklamę osiedla Toyagolf, o którym mówimy. LC Corp. gwarantuje na nim niezmienność otoczenia. Na jakiej podstawie to robi? Przecież w planie gminy od 20 lat przebiega tam planowana droga S5. A LC zagwarantował niezmienność otoczenia (za 1,5-2mln za dom x131 domów+pole golfowe+20 rezydencji po 3 mln) już wcześniej niż powstał raport doktora o paru ptaszkach.Nie wciskaj kitu o landrowerach posuwających po poligonie, droga tam będzie lokalna. A mieszkańcom Psar i Kryniczna wyburzymy domy które stoją od lat, wytniemy park z trzystuletnimi dębami. A to wszystko przez dwie pary ptaszków? To Ty jestes głupi albo udajesz głupa. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali 24.09.08, 08:55 Łatwiej przenieść ludzi niż ptaki a zresztą taka droga we wsi to rozwój czego dowodem jest Długołęka czy Bielany Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali 24.09.08, 09:04 W Bielanach jest węzeł autostradowy, a przez Długołękę nie przebiega droga ekspresowa. W tym przypadku mieszkańcy będą mogli jedynie pomachać do przejeżdżających samochodów bo żadnego zjazdu ani wjazdu na tą drogę w pobliżu nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zi-k Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.chello.pl 24.09.08, 09:12 Coraz więcej inwestycji jest blokowanych przez przepisy majace chronić środowisko.Tylko u nas w Polsce jest sama przyroda,jak kraj długi i szeroki , pola lasy rezerwaty.W Unii maja o co sie martwic bo już wszystko wycięli ale u nas to skansen.Trzeba zalać to wszystko betonem i budować ile się da. U mnie w mieście nic nie można wybudować bo wszędzie jest w pizdu drzew, a żeby jedno wyciąć to potrzeba setki zezwoleń, co zajmuje trzy miesiące. Precz z przyrodą Precz. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Betonowanie już się chyba zaczęło. 24.09.08, 09:19 Od twojego tępego łba. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: S-5 na Poznań - Precz z przyrodą. Precz 24.09.08, 15:13 Zi-k...Precz z przyrodą. Precz. A na końcu zdechniesz Ty. Bo koniec z przyrodą to koniec z człowiekiem. Chociaż: Nie było nas był las, nie będzie nas będzie las!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali 24.09.08, 20:48 kaczyński to krócej ujął "tyle się tego narosło, że nie ma gdzie budować" :D Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali 24.09.08, 15:43 >przejeżdżających samochodów bo żadnego zjazdu ani wjazdu na tą drogę >w pobliżu > nie będzie przepraszam bo jednak się myliłem. Jest planowany węzeł na tej trasie w pobliżu wsi Kryniczno. Nie zmienia to jednak niczego bo w obydwu wariantach węzeł byłby równie blisko tej miejscowości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 10:26 > Łatwiej przenieść ludzi niż ptaki a zresztą taka droga we wsi to a także zdecydowanie taniej:) przestań POpalac ten towar, bo widac już skutki uboczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Hurra, już 20 lat po socjaliźmie 24.09.08, 09:13 Hurra, już 20 lat po socjaliźmie mamy 700 kilometrów autostrad. Polak potrafi! Odpowiedz Link Zgłoś
metall Gdzie, gdzie? 24.09.08, 11:47 Bo chyba nie w Polsce, ani tym bardziej w UE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutaj, tutaj. Re: Gdzie, gdzie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.08, 12:32 A4 i A2, nie licząc drobnych odcinków A1, A18 i pod Szczecinem. Całkiem możliwe że jest tego 700 km. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Gdzie, gdzie? 24.09.08, 13:08 Ja pytalem gdzie jest 20 lat po socjalizmie? Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Odpowiadam: 20 lat temu był socjalizm 24.09.08, 13:51 a teraz nie ma tak? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Ale gdzie to bylo? 24.09.08, 14:47 toja3003 napisał: > a teraz nie ma tak? Nie ma? A to co jest, to jak sie nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Gdzie, gdzie? 26.09.08, 06:37 To i tak jest niźle bo za socjalizmu było 0 km przez 45latpanowania tego nieludzkiego ustroju. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Hurra, już 20 lat po socjaliźmie 24.09.08, 15:19 toja3003 napisał: > Hurra, już 20 lat po socjaliźmie mamy 700 kilometrów autostrad. > Polak potrafi! Ale ile z tego można w pełni użytkować? Ciągłe remonty: NOWEGO!! Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 Eee nie za dużo wymagasz? Nie dość, że 24.09.08, 16:55 jest autostrada to jeszcze się panu hrabiemu jej użytkować zachciewa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: Hurra, już 20 lat po socjaliźmie IP: *.cust.tele2.pl 07.10.08, 06:59 Gdyby nie solidarność i patriotyczny generał prezydent Jaruzelski do roku 90-ego miało powstać 600km autostrad z planów tow Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Jakoś mi tych ludzi z Kryniczna nie żal 24.09.08, 09:15 Wystarczająco wiele razy stałem w korku przed Krynicznem i kląłem na te cholerne światła, które sobie tubylcy zamontowali, żeby teraz mieć mściwą satysfakcję >:} I nie rozumiem tego miauczenia o "utraconym dorobku". Za te swoje rudery ci wieśniacy dostaną takie rekompensaty, że będą mogli sobie postawić porządne domy gdzie będą chcieli. Świetny interes spadł im jak manna z nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Jakoś mi tych ludzi z Kryniczna nie żal IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 09:53 Tak się składa, że jest dużo nowych domów do wyburzenia i nie tylko rudery...Poza tym co z ludźmi, którzy nie załapią się na wyburzenie i nie dostaną odszkodowania, a przed ich balkonem stanie droga ekspresowa po 3 pasy w każdą stronę..... To oni będą najbardziej poszkodowani... Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: Jakoś mi tych ludzi z Kryniczna nie żal 24.09.08, 11:41 kklement napisał: > Za te swoje > rudery ci wieśniacy dostaną takie rekompensaty, że będą mogli sobie > postawić porządne domy gdzie będą chcieli. Świetny interes spadł im > jak manna z nieba. > Rozumiem, ze jestes w trakcie kupna kilku nieruchomosci od tych "wiesniakow" lub nawet juz kupiles kilka ich ruder i czekasz tylko na manne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula rusz mózg kretynie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 14:15 za ułamek kosztów odszkodowań za chaty niech przyrodnicy wybudują nowe gniazda dla tych ptaszków Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: rusz mózg kretynie 24.09.08, 14:28 A jak przeniesiesz te ptaszki do nowych gniazd? Przypniesz je lancuchem? Masz zero wyobrazni, dziewczyno. Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: rusz mózg kretynie 24.09.08, 14:54 rikol napisała: > A jak przeniesiesz te ptaszki do nowych gniazd? Przypniesz je lancuchem? Masz > zero wyobrazni, dziewczyno. To co prawda nie do mnie, ale... Tu nie trzeba wyobrazni - wystarczy wiedziec, ze ptaszki maja skrzydelka i same odleca jak im sie nieco zycie uprzykrzy. Wiem bo jeden taki robil sobie gniazdo kilka razy na mojej budowie w miejscu mnie nieodpowiadajacym. Po kilkakrotnym rozwaleniu mu gniazdka wyniosl sie. Chyba nawet zadnego "ekologa" nie pytal gdzie ma sie osiedlic - dziwny jakis byl ;-). Zadziwiajacy jest ten brak wiary "ekologow" w potege i madrosc natury. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: rusz mózg kretynie 24.09.08, 15:33 metall napisał: > rikol napisała: > > > A jak przeniesiesz te ptaszki do nowych gniazd? Przypniesz je > lancuchem? Masz > > zero wyobrazni, dziewczyno. > > To co prawda nie do mnie, ale... > Tu nie trzeba wyobrazni - wystarczy wiedziec, ze ptaszki maja > skrzydelka i same odleca jak im sie nieco zycie uprzykrzy. .... > Zadziwiajacy jest ten brak wiary "ekologow" w potege i madrosc > natury. A czy ta Twoja wiara i wyobraźnia podpowiedziała Ci że przyroda zemści się za niszczenie jej przez Ciebie itp geniuszy??? Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: rusz mózg kretynie 24.09.08, 15:54 ereta napisał: > A czy ta Twoja wiara i wyobraźnia podpowiedziała Ci że przyroda > zemści się za niszczenie jej przez Ciebie itp geniuszy??? Mowisz, ze ten cwirek doniosl na mnie do matki natury i ta zesle teraz na mnie huragan, albo powodz? Chyba nie, bo ten ptaszek po roku znowu probowal sie u mnie osiedlic tym razem w rurze spalinowej od kotla i juz po dwoch razach sie ewakuowal. Pewnosci nie mam czy to ten sam, ale napewno taki sam. Na jego szczescie "ekolodzy" jeszcze go nie namierzyli - nie mial zadnej obraczki i mogl sie osiedlac gdzie chcial. No i zaskocze moze niektorych, ale jak raz wpadl do domu, to mu glowy nie urwalem, tylko zlapalem i wypuscilem na zewnatrz. PS. Mieszkasz oczywiscie w dziewiczym lesie w zgodzie z ptaszkami, albo na pustyni gdzie nigdy zaden ptaszek gniazda nie mial? Odpowiedz Link Zgłoś
metall No i pamietajmy ... 24.09.08, 15:58 "doktor przyznał, że na nowym przebiegu trasy występują te same ptaki. - Tylko nie wszystkie i w mniejszej liczbie " Znaczy jakby co to - te ptaszki maja gdzie sie osiedlic. Naprawde wszystkie ptaki sa policzone co do sztuki, zeby mozna mowic, ze tu jest duzo, a pare kilometrow dalej duzo mniej? Ten moj to jakis banita chyba byl. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Jakoś mi tych ludzi z Kryniczna nie żal 24.09.08, 15:26 kklement napisał: > Wystarczająco wiele razy stałem w korku przed Krynicznem i kląłem na > te cholerne światła, które sobie tubylcy zamontowali, żeby teraz > mieć mściwą satysfakcję >:} > > I nie rozumiem tego miauczenia o "utraconym dorobku". Za te swoje > rudery ci wieśniacy dostaną takie rekompensaty, że będą mogli sobie > postawić porządne domy gdzie będą chcieli. Świetny interes spadł im > jak manna z nieba. > Zostaw ŚP Lincolna w spokoju. Nie wysilaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kryniczanka Re: Jakoś mi tych ludzi z Kryniczna nie żal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 11:30 Oj ciemnoto ludzko!!!!!!!!! Jakbyś wiedział , że powstała ustawa wywłaszczeniowa dzięki, której bez pytania sie burzy cudzy dom i wycenia za śmieszne pieniądze- to odszkodowanie nie bedzie równe wartości utraconego majątku- na 1000%, to byś mi tu nie sadził o jakiś wieśniakach co to interes ubiją! Światła nie my postawiliśmy - projektant mógł pomysleć o doddatkowym pasie do lewoskrętu i nie byłoby korków ale to znowu odgórnie jakiś geniusz wymyślił- TEZ MNIE DENERWUJA KORKI CHOC TU MIESZKAM !! Malo wiesz wiec sie nie wypowiadaj nastepnym razem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semko Na pal z tym przyrodnikiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 09:19 Widać , że gościu napisał ten gniot pod teze realizowaną na zlecenie ... Zasrane ptaszki i drzewka są ważniejsze niż LUDZIE. TO JEST DEMOKRACJA???? Jakiś pierdzielony doktorek jednym debilnym opracowaniem może wyrzucać ludzi z domów. HAŃBA!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fcewqr Re: Na pal z tym przyrodnikiem IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.09.08, 09:38 Panowie i Panie - o co tyle halasu. Biorac pod uwage tempo prowadzenia takich prac nikt palcem nie kiwnie przez najblizsze cwiercwiecze. Dla przypomnienia: metro w Wawie wykanczaja juz 25 lat, obwodnice wroclawia rowniez planuja spory kawal czasu. Co prawda mapki sobie mozna poogladac... tymczasem w owym krynicznie debil ktory postawil te swiatla powinien w ramach nagrody codziennie przez rok pokonywac trase psary - trzebnica o 7 i około 17 :) Az tak ciezko bylo wybudowac tam przejscie nadziemne? tudziez nawet podziemne? Jakkolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Na pal z tym przyrodnikiem IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 09:41 Ludzie, dlaczego tak łatwo wyrokujecie („ludzie to kretyni, a ptaszki cenniejsze”) nie znając problemu chociażby odrobinę dogłębniej. Tak się składa, że byłam wczoraj na tej debacie, i tak jestem posiadaczem nieruchomości w Rogoży (czyli stroną zainteresowaną, choć może w nie najgorszej sytuacji bo od nowego wariantu trasy dzieliłby mnie 1 km w linii prostej). Wiecie kiedy powstał wariant III a drogi S5 – naprędce w sierpniu 2008r. Naprędce zrobiono także tzw. inwentaryzację przyrody na nowym wariancie trasy – naprędce, bo jak dr Jankowski stwierdził badania trwały może 1, może 2 tygodnie – napewno nie więcej niż miesiąc jak powiedział. Co lepsze, jak w artykule stwierdzono oficjalnego raportu jeszcze nie ma - będzie za miesiąc, czyli po terminie kiedy ludzie mogą zgłaszać swoje zastrzeżenia i uwagi.... Co było pierwsze NOWY WARIANT TRASY!!!! Przyroda stanowiła generalnie wg Pana Stefana Czajki, projektanta nowego przebiegu drogi, kluczowy argument. Dostał jak to powiedział zalecenie poprowadzenia drogi po stronie zachodniej w stosunku doobecnej drogi na Poznań. Skąd zalecenie, aby tylko po stronie zachodniej ??? Dlaczego nie ogólne zalecenie – proszę poprawić przebieg trasy tak by ominąć zinwentaryzowane DWA płaty przyrody: w miejscu doliny Widawy oraz 1 ha łąkę na pn-wsch. od Kryniczna z niewielkim pasem wierzb i topoli? A dlaczego na zachód??? Bo na odcinek wschodni jest już chętny inwestor z budową osiedla, kortów tenisowych (w tych okolicach jest już przecież ekskluzywne pole golfowe...). Zdaniem pana Jankowskiego cenniejsze okazy i liczniejsze są w Dolinie Widawy, ale tutaj akurat niewiele trasę zmieniono – poza tym, że m. in. w nowym wariancie do zniszczenia jest zabytkowy Park w Psarach (z wieloletnimi drzewami i także cennym ptactwem), wpisany do ewidencji zabytków. Ale jak dr Jankowski stwierdził inwentaryzacji podlegały tylko naturalne środowiska przyrody - a park jest sztuczny i dla Unii, a raczej dla potrzeby dotacji z Unii nie ma to znaczenia. Pisze że chodzi o dotację z Unii (chociaż projekt jest na liście rezerwowej i z uwagi na EURO 2012 być może znajdą się pieniądze własne na realizacje inwestycji by było szybciej i na czas). Dalej jeżeli chodzi o dotację – nie interesuje nas przyroda jako tako, tylko te drzewa i zwierzątka, które są na liście „cennych’ wg Unii. Reszta nieważne, można zniszczyć.....Poza tym jak dr Jankowski stwierdził nie mówi tu o randze przyrody typu Białowieża – poza tym te same ptaki i drzewa występują tez na nowej trasie, tylko trochę mniej gatunków i mniej licznie (przy czym na starej trasie pewien gatunek ptaka występuje w licznie 2 par.... BO O TAKICH GŁOWNIE LICZBACH ROZMAWIAMY....) Nowa trasa jest jak najbardziej potrzebna, ale dlaczego nie może przebiegać w pasie, który przeznaczony był dla niej w planach od wielu, wielu lat – specjalnie nie wydawano tam pozwoleń na budowę itp..... dlaczego nie można trochę zmodyfikować tej pierwotnej trasy by ominąć tę łąkę (jest na to miejsce). Bo projektantowi drogi się nie chce zrobić innego wariantu? Bo nie umie? Bo w grę chodzi kasa i lobbing nowego inwestora....???? Dlaczego jesteście tak naiwni? Pod pretekstem przyrody i raportu o stanie przyrody robionego już pod konkretny wariant trasy - korzystniejszy dla nowego „tajemniczego” inwestora, próbuje załatwić się jego prywatne interesy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semko Re: Na pal z tajemniczym inwestorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 09:57 Bardzo dziękuję za rzeczowe informacje. W sumie zawsze jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... Szkoda tylko, że Pan Przyrodnik pomaga w takich akcjach, bo czy znalazł się na tym spotkaniu przypadkowo ... "Wszystko rozgrywa się na zapleczu, reszta to teatr ..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a gmina nic nie robi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 12:14 słyszałem że ójt dostał trzy działki od czarneckiego żeby tylko nic nie robił w sprawie S5, to ten właśnie wójt sprzedał ziemię i uzbroił teren z gminnych środków dla właścicieli pola golfowego i czarneckiego a teraz milczy - dlaczego??????? Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n Dana 24.09.08, 10:29 ... i to jest bardzo konkretna informacja. A dla tych, którzy znają Wrocław, więcej niż konkretna. To może by właściwą zadymę zrobić w mediach? TVN, Uwaga i wszystko, co się da? Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Na pal z tym przyrodnikiem 24.09.08, 10:35 > Przyroda stanowiła generalnie wg Pana Stefana Czajki, projektanta > nowego przebiegu drogi, kluczowy argument. Dostał jak to powiedział hehem, to projektant trasy przez Rospudę, ale mu się nagle priorytety zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowik Re: Na pal z tym przyrodnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 12:20 A smaczku w sprawie tej łąki dodaje fakt, o którym mówiła wczoraj na spotkaniu w Urzędzie Miasta jedna z uczestniczek, kiedy to wyznała, że w odpowiedzi na zamiar kupna tej łąki otrzymała zapewnienie od kilku tajemniczych panów, że oni mają do dyspozycji walizkę pieniędzy i tylko oni tę łączkę kupią. Wiedzieli znacznie wcześniej niż my wszyscy. A Pan wójt dziwnie milczał... Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Na pal z tym przyrodnikiem 24.09.08, 14:35 Zalezy jaki to gatunek ptaka. Jesli sa tam 2 pary, a w calej Polsce jest 10 par, to warto je chronic. Jesli natomiast u was sa 2 pary, a w Polsce w ogole 10 milionow par, to mozna tam budowac, to chyba jasne. Zastanawia mnie, czy nie ma w Polsce ludzi, ktorzy potrafiliby dobrze zaplanowac droge? Czemu planuja albo przez rezerwat, albo pod czyims domem? Z drugiej strony, w Warszawie mnostwo ludzi mieszka przy drogach o duzym natezeniue ruchu i jakos nic im nie jest - trzeba poustawiac swiatla, kladki itp. Ciesze sie tez, ze w debatach biora udzial naukowcy - mozna miec dzieki temu nadzieje, ze przyroda polska ma przyszlosc, ze nie zadepcza jej barbarzyncy. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Na pal z tym przyrodnikiem 06.10.08, 11:53 > Zalezy jaki to gatunek ptaka. Jesli sa tam 2 pary, a w calej Polsce jest 10 par > , > to warto je chronic. ... Czy budowa drogi wiąże się z odstrzałem ptactwa mieszkającego w tamtejszej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Re: Na pal z tym przyrodnikiem 24.09.08, 09:47 Już ci wyżej napisali, że nie chodzi o ptaszki i drzewka. Poza tym, bez tych zasranych drzewek nie miałbyś czym oddychać. Jak już otrzymasz promocję do następnej klasy, to może na biologii cię nauczą, o ile nie pójdziesz na wagary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semko Na pal z afiagiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 09:55 Za brak kultury równy głupocie przepisów UE oraz ulatujące ku niebu nadęcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stop idiotom Re: Na pal z tym przyrodnikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 11:24 Tylko zasrane drzewka można debilu posadzić w dużej ilości nowe i dalej będziesz mógł dotleniać miejsce w którym kiedyś miałeś mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Na pal z tym przyrodnikiem...gość stop idiotom 24.09.08, 15:51 Gość portalu: stop idiotom napisał(a): > Tylko zasrane drzewka można debilu posadzić w dużej ilości nowe i > dalej będziesz mógł dotleniać miejsce w którym kiedyś miałeś mózg. Czy Ty odróżniasz małe drzewko od dużego i w czym ta różnica??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Na tym terenie jest mnóstwo nowych domów!!!! IP: *.magma-net.pl 24.09.08, 09:44 Na tym terenie wariant III A jest mnóstwo nowych domów a nie żadnych ruder... dobytek ludzi całego życia i co chce sie nam wmówić, że ważniejsze jest życie ptaszków - a propo takie same ptaki istnieją też na wariancie nowym tzw. III A - niż życie ludzi. A może za tymi ptaszkami kryje się pole golfowe Toya oraz Pan Leszek Czarnecki...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Drodzy Kryniczanie i mieszkancy Psar IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.08, 09:52 Po co te nerwy? Widzicie jakis problem? Ja nie widze. I to zadnego. Jest PZT od 20 lat? Jest! Wiec droga S-5 tamtędy bedzie poprowadzona. Tylko społecznie musicie troche jej pomóc. Nie wiecie jak? Opowiem Wam historie sprzed kilku lat: Pewni ludzi w pewnej miejscowosci chcieli zrobic na swojej ziemi zbiornik wodny. W trakcie uzgadniania projektu z Wydzialem Ochrony Srodowiska okazalo sie, ze na tej ziemi (roli klasy IV nieuzytkowanej od 20 lat) siedlisko ma tam jakas nietypowa trawka i latem hasaja wsrod tej trawki jakies nietypowe motylki. Nie bylo zgody WOŚ. Zadne pisma, rozmowy, wizje lokalne nic nie pomoglo. Rozwiazanie problemu okazalo sie banalne - wlasciciele ziemi wykonali orke melioracyjna. Dzis jest tam zbiornik wodny. Czy juz wiecie co macie zrobic? Macie rozne nawozy, pestycydy - te super drzewa, które tam rosna potrzebuja miesiaca zeby uschly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Drogi barbarzyńco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 10:42 Jak drodze będzie przeszkadzał dom pomocy społecznej to wyślesz staruchów do gazu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Drogi barbarzyńco IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.08, 11:34 a czy zrozumiales to co napisalem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: Drogi barbarzyńco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 12:30 mysle, ze on zrozumial. To ty nie zrozumiales jakim glupcem jestes, qbo. Wielokrotnie napisano juz na tym forum, ze to nie walory przyrodnicze sa tutaj glownym argumentem - sa jedynie przykrywka. A ty, qbo, jestes z tych, co to sraja tam, gdzie jedza. Zniszczylbys wszystko wokol i nie pojalbys nawet, ze w gruncie rzeczy zniszczyles rowniez siebie samego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Water Proof Re: Drogi barbarzyńco IP: *.icpnet.pl 24.09.08, 12:58 A kto Ci na mózgu wykonał orkę melioracyjną? Powinni trafić do więzienia, a nie dostać swój zbiornik... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nubo Re: Drodzy Kryniczanie i mieszkancy Psar IP: 89.174.34.* 24.09.08, 12:19 Zawsze można problem rozwiązać za pomocą kanistra z benzyną i zapałek Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Drodzy Kryniczanie i mieszkancy Psar TRUP 24.09.08, 15:58 > Czy juz wiecie co macie zrobic? Macie rozne nawozy, pestycydy - te > super drzewa, które tam rosna potrzebuja miesiaca zeby uschly. qba jesteś durny szkodnik do entej potęgi gdzie n zdąża do nieskończoności. Ty już wyglądasz na uschniętego trupa!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FR Gniazda?!? A może Osiedle Malinowe Czarneckiego? IP: *.crowley.pl 24.09.08, 09:56 S5 pierwotnie omijała Psary i Kryniczno od wschodu i przebiegała między Krynicznem a Malinem na nieużytkach po poligonie wojskowym. Czy przypadkiem te nieużytki nie należą już do miliardera Czarneckiego, który zamierza tam zbudować małe miasteczko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona wszyscy powariowali IP: *.ie.ae.wroc.pl 24.09.08, 10:09 Od kiedy to najlepsza trasa szybkiego ruchu sa drogi poprowadzone przez miejscowosci, gdzie do szkoly chodza dzieci, pijani wlaza pod kola a rowerzysci jezdza nie oswietleni? Po co budowac obwodnice, skoro najlepszym wariantem jest jechac jak strzelil miedzy domami? Lubicie zwalniac do 50 co 3 km? Zastanowcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: wszyscy powariowali 24.09.08, 16:04 Gość portalu: ona napisał(a): > Od kiedy to najlepsza trasa szybkiego ruchu sa drogi poprowadzone > przez miejscowosci, gdzie do szkoly chodza dzieci, pijani wlaza pod > kola a rowerzysci jezdza nie oswietleni? Po co budowac obwodnice, > skoro najlepszym wariantem jest jechac jak strzelil miedzy domami? > Lubicie zwalniac do 50 co 3 km? Zastanowcie sie! A słyszałeś kiedy o ogrodzeniach wzdłuż dróg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x chłop jednak tępy jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 10:45 i tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
metall Tys za to ostry. 24.09.08, 11:49 Gość portalu: x napisał(a): > i tyle w temacie Bo i coz tu wiecej pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Głos z Wojnowa S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.08, 10:49 Witam wszystkich Pamiętac należy o respektowaniu prawa krajowego, które przenosi przepisy unijne na nasz grunt. Dlatego nie należy mówić o przepisach unijnych bo one u nas poprzez nasze ustawy obowiązuje. Mądraliński przyrodniku poczytaj sobie Prawo ochrony środowiska a nie tylko ustawę o ochronie przyrody. Ludzie nie martwcie się jest jescze udział społeczeństwa w postępowaniu o wydanie decyzji środowiskowej, a pamiętajecie że środowisko to ludzie, powietrze, gleba, woda i przyroda nawet ta przekształcona przez człowieka. Przyrodnik o tym zapomniał. Decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach wydaje wojeowda na takie inwestycje. Ludzie mają 1 miesiąc do wglądu kompletną dokumentację wniosku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj przenieść mieszkańców na osiedle Czarneckiego!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 11:06 Urzędasy wciskają niestety ciemnotę. Tych siedlisk ptasich wcale nie trzeba omijać, wystarczy je przenieść. Proszę sobie przypomnieć, szanowni panowie urzędnicy i ekolodzy z bożej łaski, jak to było w wypadku AOW. Dlatego wcale nie trzeba przenosić tej lokalizacji, przecież dolina Baryczy to nie Rospuda - zreszta gdzie temu fragmentowi koło Psar i Kryniczna nawet do Doliny Baryczy. Szanowni mieszkańcy, wy też przedstawcie swoje warianty - jeśli zechcą was przenieść, to zaporponujcie, że najchętniej na osiedle Czarneckiego z udziałem - po hektarze gruntu od godpodarstwa domowego - w polu golfowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: przenieść mieszkańców na osiedle Czarneckiego IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 11:22 właśnie, cenne okazy ptaszków można przenieść - może do parku w Psarach, który próbują zniszczyć? jakoś jak Władze Miasta Wrocław chciały wybudować nową światową fontannę na Pergoli, to udało się jakoś ropuszki wyłapać i przenieść.... Z ochorną przyrody przy takich inwestycjach jest tak, że bardzo dużo zależy od chęci inwestora i projektanta/wykonawcy. A na spotkaniu widać było bardzo jednoznacznie,że Pan Projektant Czajka nie ma żadnych chęci. Wariant III a i nic innego się nie da... No ale wkońcu nie byle kto pociąga za sznurki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 11:14 dokładnie - w całej wczorajszej dyskusji o przyrodzie przewijała sie w wypowiedziach gospodarzy spotkania jedynie bardzo ścisła definicja przyrody tzw. naturalnej, inwentaryzowanej na potrzeby sporządzania wniosków o dotację z UE na realizację inwestycji. Pomija się istotny apekt przyrody jako całości, tj. parki (nawet zabytkowe), ogrody (niektóre całkiem spore)-bo to sztuczne, przekształcone przez człowieka, czyli co? napewno brzydkie, niepotrzebne?????? poza tym umyka jeszcze jeden bardzo ważny watek - jakiś ład i estetyka przestrzenna. To przeciez też obowiązek i wytyczna dla projektantów, architektów, urbanistów i tym podobnych zawodów. Czy sześciopasmowa droga lecąca wiaduktem przez środek zabudowań Psar i na zabudowanej granicy wsi Kryniczno i Rogoż bedzie choćby odrobinę normalnie komponować się z otoczeniem? Po co wybierać aż tak zły wariant skoro można zrobić coś lepszego - zmodyfikować trochę pierwotny wariant przeciwko któremu nie ma sprzeciwu społecznego. No i pamiętajmy, że ludzie i zwierzęta to razem ssaki - może trzeba na nas spojrzeć jak na zwierzęta, żeby domagać się uwzględnienia także naszych potrzeb ..... Odpowiedz Link Zgłoś
gajane4 S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocalić 24.09.08, 11:04 Ciągle ten sam problem! Skoro to ma być droga państwowa, to państwo najpierw powinno wybudować i oddać klucze do domów tych mieszkańców których stare domy zamierza wyburzyć, i kropka. Oczywiście to wymaga wczesniejszego zaplanowania i uzgodnienia, ale za to płacimy pensje urzędnikom państwowym. Inna sprawa, że najpierw trzeba zapewnić stabilność zatrudnienia w słuzbach państwowych, a nie wprowadzać po kazdych wyborach partyjnych, niekompetentnych dyrektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Kryniczanie, Rogożanie - walczcie, bo to przekręt! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.08, 11:06 Warto tym zainteresować media TV - "sprawa dla reportera", "misja specjalna" itd, itp, powołać niezależnych przyrodników, skonsultować się z prawnikami, bo cała ta sprawa nagłej zmiany lokalizacji drogi S5 mocno śmierdzi. Wiadomo o co chodzi, ale trzeba mieć mocne argumenty i dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
burek_polny Miara czlowieczenstwa jest nasz stosunek do natury 24.09.08, 11:24 W tym wiec do ptakow. Czlowiek sie obroni, a ptaki - bez jego pomocy - juz nie. Ludzie dostana odszkodowanie i wybuduja sie gdzie indziej. Ptakom odszkodowanie sie nie nalezy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Miara czlowieczenstwa jest nasz stosunek do n IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 11:30 Piszesz, a pewnie nawet nie masz pojęcia czy chodzii o aż tak unikatowe i cenne ptaki i o jakie ich ilości. Nikt nie domaga się koniecznie ich zniszczenia. My mieszkańcy proponujemy właśnie modyfikację pierwotnego wariantu trasy, tak by w okolicy Kryniczna uminąć tę jedną łąkę z odrobiną drzew (na którą powołuje się dr Jankowski i projektant). Ale nikt z ich strony nie chce słyszeć nawet o modyfikacji (niewielkiej)na tym odcinku - decyzję juz podjęli: wariant IIIa (z dala od planowanego osiedla Pana L.Cz.) Odpowiedz Link Zgłoś
metall Masz ciekawy system miar. 24.09.08, 11:46 burek_polny napisał: > Ludzie dostana odszkodowanie i wybuduja sie gdzie > indziej. Kup kilka nieruchomosci w tej wsi. > Ptakom odszkodowanie sie nie nalezy ... Ptak przeniesie sie bez zadnego odszkodowania. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocalić 24.09.08, 11:39 Słuchajcie dalej Wajraka i innych oszołomów z Wybiórczej ! Przecież to terroryzm! Przesiedlić (a może lepiej wymordować) ludzi, żeby ptaszkom było wygodniej! A gdzie biblijne: "Czyńcie sobie ziemię poddaną" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali 24.09.08, 16:13 indywidualismus jeśli masz alergię na głupców to dlaczego jeszcze żyjesz GŁUPCU> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.um.wroc.pl 25.09.08, 10:56 Glupcu... To dobre jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinloo Drogi są nam potrzebne 24.09.08, 11:43 A ekosystemu nie powinno się załamywać. funkindonuts.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Drogi są nam potrzebne IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 11:52 Nikt z mieszkanców nie uważa, że droga nie jest potrzebna. Jest nawet na nią od lat przygotowane miejsce w terenie - dlaczego nagle chcą je zmienić? Zmieniął się az tak nagle przyroda w tej okolicy? I żeby było jasne, tam gdzie tych spornych ptakow i drzew jest więcej (tj. w dolinie Widawy), tam niewiele zmieniają projekt jeśli chodzi o przyjazność dla środkowiska naturalnego, a wiele jeśli chodzi o przyjazność (a własciwie jej brak) dla ludzi i przyrody tzw. sztucznej (tj. parku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Obiektywny dziennikarz IP: *.171.16.22.crowley.pl 24.09.08, 12:24 Już sam tytuł tego artykułu świadczy o bezstronności dziennikarza. I choć trudno jest tak rzeczywiście, że w wariancie który wywołal takie reakcje trzeba wyburzyć ileś domów, wydaje mi się, że każdy powinien wiedzieć o jednym. W poniedziałek w Krynicznie odbyło się zebranie mieszkańców, na którym emocje były pewno nie mniejsze, a można się było na nim dowiedzieć, że "jedziemy tam zrobić awanturę". Nikt się tam nie starał dowodzić który wariant jest lepszy, wszyscy szukali argumentów (delikatnie mówiąc) dlaczego wariant który mi nie jest na rekę jest do bani i co zrobić żeby wrzeszcześ o tym jak najgłościej. To każe wątpić w szczerość argumentów tych ludzi. Dla nich każdy argument, mądry czy glupi będzie dobry aby dowodzić, że "sąd sądem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie". Ci ludzie gotowi są doprowadzić do tego aby nie rozpocząć budowy tej drogi tylko dlatego, że sąd nie był po ich stronie. Niech się zastanowią co by powiedzieli rodzinom ludzi którzy zginą na istniejącej drodze, bo nie powstała droga ekspresowa? Czy będą mieli czyste sumienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Obiektywny dziennikarz IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 12:38 no to Pan/Pani postanowił/a zagrać na sumieniu.. i wykorzystac rodziny ofiar wypadków. Przecież droga może powstac w miejscu, gdzie od lat 20 ją planowano i rezerwowano dla niej teren. Przyrodę (tę łakę) można ominąć modyfikując wariant I, a parę okazów ptactwa przenieść. Ktoś (GDDiA) musi jedynie chcieć sprobować i przymierzyć się do tej modyfikacji wariantu. Ale po... Pod argumentem dotacji z Unii (bardzo wątpliwej póki co) i jej wymogów dla dotowanych inwestycji próbuje się natomiast załatwiać interesy przyszłego dewelopera. Ciekawe gdyby wyburzenie dotyczyło Pana/i domu tez mówiłby Pan/i "no trudno". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Planowanie przestrzenne bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 13:01 Przecież droga może powstac w miejscu, gdzie > od lat 20 ją planowano i rezerwowano dla niej teren. Przyrodę (tę > łakę) można ominąć modyfikując wariant I, a parę okazów ptactwa > przenieść. Ktoś (GDDiA) musi jedynie chcieć sprobować i przymierzyć > się do tej modyfikacji wariantu. Ale po... Pod argumentem dotacji z > Unii (bardzo wątpliwej póki co) i jej wymogów dla dotowanych > inwestycji próbuje się natomiast załatwiać interesy przyszłego > dewelopera. Na przykładzie widac, że planowanie przestrzene nie ma sensu, całe POkolenia rezerwowano teren na drogę, nie wydawano pozwoleń na budowe itp.. W tym czasie ludzie wybudowali się w innych lokalizacjach, a teren nieużytków zasiedliły 2 pary rzadkiego ptaka oraz nowy właścieciel developer i przyrodnicy na jego usługach. Lokalizacja drogi na zarezerwowanym terenie nie jest już możliwa ze względu na zasiedlenie 2 par ptaszków, natomiast jest możliwe przesiedlenie całej gromady ludzi, którzy spakują swoje namioty PÓjdą gdzies tam:). Teraz zagadka: co zrobi Developer, żeby dosta POzwolenie na budowę na uzyskanym tanio atrakcyjnym terenie: wysiedli 2 pary ptaszków, czy POsłuszny biolog z uniwerku ogłosi, że ptaszki odleciały do Egiptu??:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Re: Planowanie przestrzenne bez sensu IP: 217.17.35.* 24.09.08, 17:42 > co zrobi Developer, żeby dosta > POzwolenie na budowę na uzyskanym tanio atrakcyjnym terenie: > wysiedli 2 pary ptaszków... Penie nic, tak jak nic nie robi cała POpaprana drużyna 'ryżego'!!! Ale jak PiS nastanie, to dopiero się zmieni!!!! Na lepsze się zmieni!!! Wszyscy developerzy będą prawi jak Ziobro. Sprawiedliwi jak Maciarewicz. Nikt nie będzie dawał posłuchu tym ich złym miliarderom. Ty miliarderom z układu. Tych złych miliarderów zastąpią nasi miliarderzy. Dobrzy miliarderzy, zlustrowani miliarderzy, nie z układu. A PISowym miliarderom nikt nie będzie rzucał kłód pod nogi, bo PiSowym miliarderom NIE WOLNO rzucać kłód pod nogi! Dlatego nikt niczego, z nikim nie będzie konsultował, bo nie ma potrzeby konsultacji. Nie trzeba konsultować 'jedynie słusznych' zlustrowanych, nieukładowych, cztwartorzeczpospolitych decyzji. Każdy, kto będzie chciał konsultować PiSowe decyzje, będzie się musiał zastanowić nad swoją postawą... w odosobnieniu. Jakież to będzie wielkie święto i wielka ulga dla ciemiężonego przez 'POpaprańców' narodu, gdy nastanie światłe panowanie PiSu!!! ~Łoś_bimbacz, ty naprawdę tak wierzysz politykom? Jeśli tak to bardzo mi Cię szkoda, nawet jak jesteś polit- aparatczykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obiektywny dziennikarz IP: *.171.16.22.crowley.pl 24.09.08, 13:26 Witam, nikogo nie wykorzystuję do niczego, zwłaszcza rodziny ofiar wypadków. Chodzi mi przede wszytskim o to aby droga powstała, a postawa niektórych (podkreślam NIEKTÓRYCH) ludzi w tej sprawie ociera się o warcholstwo i może się przyczynić do tego że droga nie powstanie. I w sytuacji ludzi którzy do tego doprowadzili nie mam zamiaru się znaleźć. Natomiast jeśli chodzi o wariant, jeśli mamy rozmawiać o arguemntach, to proszę rozważyć taką sytuację: buduje Pani za swoje prywatne pieniądze drogę, droga kosztuje 100 mln. Jest szansa, że jeśli wybuduje Pani to zgodnie z przepisami UE dostanie Pani na to od UE 50 mln, odszkodowania będą kosztowały 30 mln, 20 mln zostanie na kolejne inwestycje. Skorzysta Pani z takiej okazji czy nie? Jeśli nie, to nie ma problemu jeśli buduje Pani to za swoje pieniądze. Jeśli za wspólne - to jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Obiektywny dziennikarz IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 13:44 rzecz w tym, że nikt nie próbuje zrobić tak, żeby zadowolić Unię (i dostać dotację - chociaż b. wątlpiwą póki co), spróbować ominąć łakę i ocalić (np. przenieść) ptactwo (a zatem częściowa modyfikacja wariantu I), a jednocześnie mieć na względzie interes mieszkańców wsi, między domami których planuje się puścić 6-PASMOWĄ DROGĘ... Czy naprawdę jesteśmy ograniczeni jedynie wyborem wariant I a wariant IIIa????? A może jednak komuś jest na rekę, żeby wybór był tylko między tymi opcjami? Dlaczego taki mocny opór materii wobec MODYFIKACJI wariantu I??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowik Re: Obiektywny dziennikarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 12:50 Drogi panie. Przecież nikt nie oponuje przeciw wariantowi III (tzw. czerwony)Pan z pewnością nie mieszka w naszym rejonie, więc nie zrozumie naszych intencji. Jesteśmy za wyprowadzeniem obecnej drogi nr 5 z Kryniczna ale w sposób zaplanowany i zaaprobowany od 25 lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Obiektywny dziennikarz 24.09.08, 16:20 Gość portalu: rowik napisał(a): > Drogi panie. Przecież nikt nie oponuje przeciw wariantowi III (tzw. czerwony)Pa > n > z pewnością nie mieszka w naszym rejonie, więc nie zrozumie naszych intencji. > Jesteśmy za wyprowadzeniem obecnej drogi nr 5 z Kryniczna ale w sposób > zaplanowany i zaaprobowany od 25 lat. > Pozdrawiam Ale to był wariant za komuny i posolidaruchy nie chcą co po komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Obiektywny dziennikarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 16:43 Czy ten pan nie broni interesów? Czyich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Re: Obiektywny dziennikarz IP: 217.17.35.* 24.09.08, 17:26 >Niech się zastanowią co by powiedzieli rodzinom ludzi >którzy zginą na istniejącej drodze, bo nie powstała >droga ekspresowa? Czy będą mieli czyste sumienie? Nie wydaje mi się, że Ci ludzie giną na drodze z powodu jaki podajesz. Giną bo są głupi i jadą 14 dobę bez spania, giną bo mają 17 lat i parę piw w sobie, giną bo walnął w nich TIR z zasypiającym kierowcą, giną bo walnął w nich pijany szczeniak wyprzedzający na dziesiątego. NA PEWNO nie dlatego, bo mieszkańcy nie chcą pozwolić na budowę drogi składającej się z trzech pasów na swoim parapecie. Zastanów się co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obiektywny dziennikarz IP: *.171.16.22.crowley.pl 24.09.08, 21:39 Giną bo TIRY jadą przez środek wsi i dopóki nie będzie drogi ekspresowej niewiele się niestety zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: G..... WNO nie obiektywny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 12:31 ta sama drogawytyczona przez poligoni nieużytkima przecinać środekkilku wsi, bo jakiś bogaczpostanowił właśnie na tych polachwybudować luksusowe osiedle, równie dobrze można poprowadzićsześciopasmówkę przez sam środekluksusowego osiedladefakto kture jeszcze nie istnieje awy już chcecie bużyć domyludziom domy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donek niech spala te gniazda, tak samo z rozpude IP: *.promax.media.pl 24.09.08, 13:17 i po problemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kudel A budowie Os. Malinowego gniazda nie przeszkodzą! IP: *.crowley.pl 24.09.08, 13:46 Tam gdzie droga S5 była pierwotnie wytyczona, wrocławski deweloper LCCorp planuje budowę małego miasteczka na pow. ok 170 ha... Gniazdka ptaków już nie będą przeszkadzały budowie tego miasteczka (albo miasteczko nie będzie dla nich zagrożeniem). Z pewnością natomiast pobliska 6-pasmowa droga przeszkadzałaby jego mieszkańcom - śmietance z grubymi portfelami. I obniżyłaby znacznie atrakcyjność tej inwestycji. Wybrańców plany nie obowiązują, bo mogą je zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
dabell S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocalić 24.09.08, 13:53 Jest jeszcze jeden aspekt sprawy - nie rozmawiamy o przyrodzie na terenach chronionych typu parki narodowe, tylko o obszarze w odległości ok. 10-15 km od jednej z największych miast Polski, w sytuacji, gdzie Wrocław jako aglomeracja (jak się spojrzy na mapę ma największe szansze na rozbudowę właśnie na północną stronę). Nie ma szans na wstrzymanie tego procesu i do tego nie ma ucieczki. W tej sytuacji trudno nie przewidzieć, że mimo ochrony poszczególnych stanowisk, nastąpią zmiany całego ekosystemu - ale w perspektywie kilku-kilkunastu lat. Te ptaszki i tak odlecą, a po zmianie stosunków wodnych po wybudowaniu infrastruktury pod domy i osiedla traszki i inne też stracą siedliska. Ale teraz można zmienić lokalizację drogi wymachując ekologią jak flagą i nie biorąc pod uwagę ludzi, a za parę lat nowa ekspertyza da drogę do zasiedlania tamtych łąk, które teraz są takie cenne!!!!. Dla tych co tak się oburzają na mieszkańców - chciałbyś mieć trasę szybkiego ruchu pod nowym domem, w który włożyłeś dużo serca? I który został wybudowany po sprawdzeniu planów gdzie ma przebiegać S5? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 14:20 dla mniej wtajemniczonych, a chcących zgłębić temat i poznać kolejne argumenty, dlaczego wariant IIIa budzi tyle zastrzeżeń - proszę zajrzeć na oficjane stanowisko Gminy Wisznia Mała z 22.08.2008r.(pod którą należą zainteresowane żywo tematem wsie), dostępne na stronach www.wiszniamala.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocali 24.09.08, 14:00 "- Mówi pan nam tutaj o jakichś wierzbach i topolach. Jakie one mają znaczenie? - pytał jeden z uczestników dyskusji. - Dla Unii są istotne - zapewniał Jankowski." Powiedzcie, że to taki żarcik Dla mieszkańców: Kupić na allegro rzadki okaz rośliny, w zoologu kilka zwierzaków i zasiedlić swoją okolicę, potem zadzwonić do "ekologów*" i dać im cynk. Jak się wioska zrzuci to jakiś protest zrobią i będzie po kłopocie. Skoro władzunia gra po bandzie, to nie widzę powodu dla którego mieszkańcy nie mieliby zastosować małego szantażyku. * "ekologów" piszę w cudzysłowu aby odróżnić wszelkiej maści pieniaczy od prawdziwego znaczenia słowa ekologia, o którym wszyscy zapominają. Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk331 Konie-przyszłością transportu drogowego 24.09.08, 14:19 Po co budować drogi, najwyższa pora przejść na ekologiczny transport- wóz konny!! Gdy jeszcze dojdzie do wojny z Rosją o Gruzję, to koń będzie naszym ocaleniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Konie-przyszłością transportu drogowego IP: *.kredytbank.pl 24.09.08, 14:23 i po co komu takie złośliwe, niemerytoryczne wypowiedzi....tu chodzi o poważne sprawy i bynajmniej nie blokadę rozwoju dróg i transportu drogowego, a znalezienie rozwiązania optymalnego dla jak największej liczby stron w sprawie, a nie tylko dla jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
ereta Re: Konie-przyszłością transportu drogowego 24.09.08, 16:25 czyzyk331 napisał: > Po co budować drogi, najwyższa pora przejść na ekologiczny transport- > wóz konny!! > Gdy jeszcze dojdzie do wojny z Rosją o Gruzję, to koń będzie naszym > ocaleniem! CZAS WRÓCIĆDO SZAŁASÓW Odpowiedz Link Zgłoś
mastercomp1 Re: Konie-przyszłością transportu drogowego 15.09.15, 00:06 Witam, Serdecznie zapraszam do korzystania z moich usług transportowych. Jestem osobą specjalizującą się w transporcie krajowym i międzynarodowym. Doświadczenie w tym zakresie nabywałem od 2000 r. a od 2010 zająłem się przewożeniem zwierząt. Posiadając odpowiedni środek transportu gwarantuję komfort oraz wygodę przewożonym zwierzętom. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony: transportkonikrakow.pl/ Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
kullas S-5 na Poznań - domy zniszczyć, gniazda ocalić 24.09.08, 15:08 Życzliwi wszystkim czytelnicy!!! Wyciągacie tak mocne słowa wobec "przyrodników","dyrektorów","inwestorów","wieśniaków"...etc. na podstawie jednego,krótkiego a co gorsza źle merytorycznie napisanego artykułu. Z wariantami trasy jest tak że musi powstać klika wariantów bo tego wymaga prawo(nie tylko unijne). Warianty powstały naprędce, i są jak to na kolanie pisane, po prostu kiepskie.Jest jeden wariant od lat przygotowany i jedyny w tym przypadku słuszny, i nie zakłada on wyburzania, niszczenia czy wypędzania tak cennych zwierzątek ponad to co jest przy każdej budowie koniecznie.I on zostanie zrealizowany bo jest przygotowywany od lat chyba 20... Każdego zainteresowanego sprawą zachęcam do rzetelnego sprawdzenia dokumentów dostępnych choćby na stronie gminy Wisznia Mała. A tym że mało kto to zrobił to się nie dziwie...bo Polska niekompetencją stoi!!! i po stronie dziennikarzy, mieszkańców,władz i inwestorów(te ostatnie dwa przerażają najbardziej). Odpowiedz Link Zgłoś