g625 13.10.08, 13:31 aferę robią władze z Lotniczą zrobioną na czas ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: art Trzba było zrobić foty 2 miesiące temu albo pół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 14:18 roku temu jak nikt nic tam nie robił. Beton może i zasychał ale wtedy mozna było robić torowisko przed mostem i dojazzd do mostu, ale tam nic się nie działo kompletnie. Ten list to chyba jakiś sponsorowany list przez wykonawcę albo przez cudownego zarządcę Dutkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Ale bzdeta napisali. DOtacja UE na Szczytnicki już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 14:21 dawno przepadła, z powodu opóźnień!!!. Inwestycja gdyby została zakończona do końca sierpnia 2008 to byśmy mieli dotację z UE, a tak miasto musi wyłożyć całą kase!! Radzę tym klakierom Dutkiewicza rozpoznać najpierw sytuację zanim napiszą jakiś pean na cześć swojego pupilka Rafałka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Nie jest źle? 100lat temu most zbudowali szybciej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 14:23 niż przy dzisiejszej technologii przeprowadzili remont, a technologie są nieporównywalnie bardziej zaawansowane dziś. DNO Dna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrobudowa Re: Z remontami nie jest tak źle IP: *.lanet.net.pl 13.10.08, 14:41 > aferę robią władze z Lotniczą zrobioną na czas ;) moim zdaniem wlasnei Lotnicza jest symbolem najwiekszego skandalu i indolencji miejskich urzednikow. wszyscy pieja z zachwytu a pomyslcie: jesli Skanska konczy 7 miesiecy przed terminem (jakos wcale nie stajac na glowie!), to KTO wydal wykonawcy zgode na zamkniecie Lotniczej do maja 2009? KTO podpisal sie pod tym ze tyle wlasnie potrzeba na ten remont? skoro robota byla wykonalna do pazdziernika 2008, to moze nalezalo tego wlasnie wymagac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tylko pytam Re: stara zagadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 14:52 jesli jeden człowiek wykopie 20-metrową studnię w 20 dni, dwóch - w 10 dni, to ile dni zajmie to 20-tu kopaczom? Są różne meandry technologii i organizacji robót - może po prostu wpisac do umowy premię za przedterminowe zakończenie robót (bezusterkowe), np. oszczędnośc na koszcie "planowego" zamknięcia ulic wypłacic wykonawcy. suma kosztów ta sama, a jest bodziec do działania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: stara zagadka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 10:22 Gość portalu: ja tylko pytam napisał(a): > jesli jeden człowiek wykopie 20-metrową studnię w 20 dni, dwóch - w > 10 dni, to ile dni zajmie to 20-tu kopaczom? najpewniej ponad miesiac - tak, tak, wcale nie ironizuje. w praktyce moze max 5 bedzie kopac i odbierac urobek, a prawdopodobnie kazda nastepna zacznie intensywnie przeszkadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Z remontami nie jest tak źle IP: 78.8.137.* 13.10.08, 16:22 Z niektórymi remontami faktycznie nie jest źle ale przykład mostu Szczytnickiego jest moim zdaniem niezbyt trafiony. Teraz to sporo się tam dzieje, kilka tygodni beton temu beton dojrzewał - to prawda. Ale dlaczego np. rok temu NIEWIELE się na moście działo - atmosfera senna od rana do popołudnia. I tam żadnego betonu jeszcze nie było a kierownik na budowie mówił że mają jeszcze sporo czasu więc nie muszą się spieszyć. A teraz jak już wiadomo że będzie w sumie 8 miesięcy opóźnienia to co prawda miło patrzy się na te pracujące maszyny i ruch jak w ulu ale nie zmienia to faktu, że można to było zrobić dużo szybciej i to wina leży zarówno po stronie miasta jak i wykonawcy (oraz podwykonawców). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Z remontami nie jest tak źle IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.08, 16:52 Ja mam inne pytanie. Dlaczego nie ma stałego mostu "bliźniaka" obok Szczytnickiego? Przecież i tak to miejsce nie przepuści bez korków każdej fali samochodów wypuszczanej przez światła z Placu Grunwaldzkiego i Sienkiewicza/Grunwaldzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Do autora listu: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 16:23 puknij się w głowę!!! Termnin tej inwestycji jest przekładany wielokrotnie, opóźnienia są gigantyczne, dotacje już straciliśmy, jak wylali beton to trzeba było zabrać się za torowisko a nie czekac na wyschnięcie betonu - teraz robią szyny dopiero. Gdzie drogi dojazdowe do mostu z obu stron??? Pewnie termin do końca października tez nie zostanie dotrzymany. W 1925r wybudowali ten most szybciej niż teraz go remontują. A ty piszesz jakieś pochwały dla wykonawcy - to skandal nad skandale!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Do autora listu: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 10:19 Gość portalu: maciek napisał(a): > puknij się w głowę!!! sam sie puknij. nie masz zielonego pojecia o organizacji robot to sie lepiej nie odzywaj ! pewnie ze mozna bylo robic dojazdy po obu stronach - najlepiej po jednym pasie w kawalkach po 15 m ? ciekawe kto zorganizuje i zaplaci za przywiezienie kilkanascie razy na jedna budowe sprzetu do ukladania asfaltu skoro mozna to zrobic raz na koniec i polozyc od razu na calej powierzchni inwestycji ? prowadzenie robot to nie umiejetnosc pukniecia mlotkiem; to olbrzymie przedsiewziecie logistyczne, do ktorego trzeba miec duzo wiedzy i doswiadczenia ... niestety tez ciepliwosci w wysluchiwaniu idiotycznych uwag i rad "specjalistow" malkontentow ... Na koniec - według wielu specjalistów ten most należało zburzyć i budować od nowa - było by szybciej i taniej ale o tym przekonali się dopiero po jego częściowym rozebraniu. szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kennedy Re: Do autora listu: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 14:34 Chyba nie macie pojęcia kto tutaj zawinił - zawiniło miasto na całej linii. Od kiepskich ekspertyz, kiepskiego projekt itd. Skanska chciała od razu po pierwszych ekspertyzach wyburzyć most i budować od nowa. Zgody nie było, bo przepadłaby dotacja z UE (dotacja była na remont). Teraz dotacja przepadła (bo remont z winy miasta przedłużył się), most powstał w zasadzie nowy na ruinach starego, a Skanska przez ten czas dostaje >100 tys zł za utrzymanie mostu zastępczego. Teraz przerzucili sprzęt z Legnickiej, to za 2-3 tygodnie możemy spodziewać się otwarcia nowego-starego mostu, obstawionego światłami z każdej strony, gdzie jeździć będzie się wolniej niż przed remontem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Z remontami nie jest tak źle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 19:07 xxx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JotKa Z remontami nie jest tak źle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 21:12 Argumentacja Autorki jest powalająca. Nie będę sugerował, że tekst jest pisany na zamówienie, bo wcale tak nie musi być. Podejrzewam jednak, że Autorka albo rzadko bywa w tych okolicach, albo wbrew niektórym swoim argumentom, nie ma pojęcia o organizacji tego rodzaju robót. Moi poprzednicy już zauważyli, że gdy schnie beton w jednym miejscu, można wykonywać prace w innych miejscach. Teraz, gdy już wkrótce będzie można otworzyć przejazd przez most, pewnie się okaże, że wykonawca nie zdąży z drogami dojazdowymi, które stały odłogiem przez 2 lata. Ponieważ cały teren i tak był zamknięty dla ruchu, to nie uwierzę w uzasadnienie, że nie można ich było zrobić wcześniej. A technologia wprawdzie nie jest PRL-owska, ale mentalność wykonawców raczej tak. Nie boją się żadnej odpowiedzialności, a publiczne pieniądze (czyli m.in. moje) traktują jako własność niczyją. Aby wyeliminować konkurencję ustalają nierealne terminy zakończenia inwestycji, a pobłażliwa polityka miasta, tylko ich utwierdza w przekonaniu, że nie trzeba się bać niezrealizowanych zobowiązań. Kiedyś pojawiła się opinia, chyba jakiegoś miejskiego urzędnika, że owszem, miasto egzekwuje kary umowne, ale nie mogą one doprowadzić do upadłości wykonawcy. A czemu nie???? Gdyby któryś z nich w końcu się doigrał i poniósł karę za kpiny z postanowień umowy, to dla pozostałych byłby to jasny sygnał, że umów należy dotrzymywać. Z argumentem o wykorzystaniu pieniędzy z UE i wynikającej z tego konieczności jednoczesnego remontowania (wbrew logice i technicznym możliwościom)wszystkiego co się da, w ogóle nie sposób dyskutować, skoro te pieniądze już dawno przepadły. Dziękuję za tak efektywne wykorzystanie unijnych dotacji i mydlenie nimi oczu w różnych rankingach otrzymanych środków. A Autorce gratuluję spostrzeżeń i argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NieAutor Autorka jest autorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 22:14 Z tego co się zorientowałem, autor notatki bywa na moście tymczasowym dwa razy dziennie. Na hydralu są też zdjęcia mostu od dołu, które dokumentują, że w czasie gdy nic się nie działo u góry, bardzo dużo musiało się dziać pod spodem mostu. Nie chcę bronić wykonawcy ani nadzoru, ale bardzo nie lubię tego typu wypowiedzi, w których wszystko jest zniekształcone. Po prostu mmnie to drażni. Piszmy jeśli mamy pełną wiedzę lub wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
jonatan.klimczewski Re: Autorka jest autorem 14.10.08, 00:09 Heh... jestem zdecydowanie autorem a nie autorką. Nie lubię bardzo histerycznych wypowiedzi sfrustrowanych ludzi którzy nie potrafią podejść do sprawy z dystansem. Był czas, zrobiono nowy projekt i go wykonano. Już dobiega końca ta sprawa. Ale poteoretyzujmy: 1) Postanowiono robić wszystko na raz, bez dokładnych ekspertyz i po prostu poprawiono nieco projekt po odkryciu uszkodzeń mostu. Skanska wyrabia się na czas, mamy wiosnę 2008, most jest otwarty. Mamy wiosnę 2018 most zaczyna pękać. Trzeba go rozebrać i zbudować nowy. I korki są gigantyczne, prace rozbiórkowe + budowa trwają dużo dłużej... i wtedy sfrustrowany ktoś pisze do Wyborczej: Czemu wtedy nikt nie pomyślał i nie robili tego dłużej ale lepiej? 2) Zrobili jak zrobili - po stwierdzeniu uszkodzeń wykonano ekspertyzy, wybrano metodę umocnienia konstrukcji i wykonano zadanie. Taki most postoi dłużej. I co? Szkoda tych kilku miesięcy? To są inwestycje na lata a nie na pół roku. Oświadczam, że nie mam nic wspólnego ze Skanską ani z tym miastem poza tym, że tu mieszkam :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Z remontami nie jest tak źle 08.11.08, 23:19 Gość portalu: JotKa napisał(a): > własność niczyją. Aby wyeliminować konkurencję ustalają nierealne terminy > zakończenia inwestycji, a pobłażliwa polityka miasta, tylko ich Oj dziecinko... wykonawca nie ustala terminu zakończenia inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
sgtwro Re: Z remontami nie jest tak źle 13.10.08, 23:05 I ponownie Wyborcza z jednej skrajności w drugą w publikowaniu nieobiektywnych listów! Akurat w drugi dzień gdy po wielu miesiącach coś dzieje na moście Szczytnickim publikują taki list. (No chyba że jest w tym ukryta ironia). Nie jestem fanem przesadzonej krytki, ale przykład mostu Szczytnickiego jest idealnym przykładem złej inwestycji. Poczynając od równoczesnego zamknięcie z Grunwaldzkim, a potem także i utrudnieniami na moście Warszawskim, poprzez to nowe odkrycia projektantów że coś nie tak, także wielomiesięczną opieszałość, kończąc na spekulowanych stratach że niby to jeszcze miasto płaci Skańskiej za użytkowanie mostu tymczasowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolares28 Re: Z remontami nie jest tak źle IP: 217.153.87.* 14.10.08, 07:52 ja tam się zgadzam z autorem listu. Wyobraźcie sobie że macie w planie wybudować sobie domek. Wszystko zamknięte na ostatni guzik, projekt, uzgodnienia, a tu okazuje się że po wykopaniu fundamentów grunt pod spodem nie taki jaki miał być albo idzie sobie tamtędy linia telefoniczna Berlin-Moskwa :) albo natrafiacie na szczątki jakiegoś żołnierza z II WŚ i już doopa blada. Trochę dystansu. Z obserwacji widzę że Skanska wyrabia się z robotami a Szczytnicki to dla nich też zapewne mina jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: Z remontami nie jest tak źle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 08:26 Każda firma też by skończyła wcześniej dostając za robotę o 16 mln złotych więcej na Lotniczą. Można zrobić spęd robotników z różnych firm i udawać że się samemu buduje i zbiera laury. Tylko jak to oni załatwili....... Te wszystkie pochlebne artykuły są sponsorowane przez firmę SKANSKA no ale mają z czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drom Re: Z remontami nie jest tak źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 10:29 cos wiesz konkretnego czy tylko tak sobie pitolisz z tym sponsoringiem ? a moze pracujesz w konkurencji i oczerniasz na czyjeś sponsorowane zlecenie. jak to jest, ze dla niektórych jak jest dobrze to i tak jest zle ? taka narodowa przypadłość chyba ... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: Z remontami nie jest tak źle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 11:02 sgtwro napisał: >że niby to jeszcze miasto płaci Skańskiej za użytkowanie mostu >tymczasowego. ZDiUM płaci skanskiej 200 000 zl za miesiąc użytkowania. Zgodnie z podpisaną umową. Jest to główny zarobek skanskiej na tej budowie więc przeciąga ją w nieskończoność. Pamiętajmy że niemcy budowali ten most w niecałe dwa lata zachowując wszelkie normy technologiczne i przetrwał on następnych 70 Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Z remontami nie jest tak źle 08.11.08, 23:20 sgtwro napisał: > Poczynając od równoczesnego zamknięcie z Grunwaldzkim, a potem Absurdem by było, gdyby *nie* zamykać ich jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZ Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jonatan) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 16:35 Piszecie, jakby Wasi bliscy, rodziny, znajomi pracowali dla skanskiej. Ty Jonatan, mieszkając na Wielkiej Wyspie, albo bardzo rzadko bywasz w okolicach mostu (w co nie wierzę), albo naprawdę masz tam kogoś z rodziny w firmie. Bo przy Twojej inteligencji nie wierzę w taką naiwność. Ten most ma 50 metrów i cokolwiek by tam robili, to 3 lata to jakieś 2 razy za długo (jak na polskie realia). Dałeś się nabrać, Jonatan, na doniesienia prasy, że na mosćie przeprowadzona została błędna ekspertyza i znaleziono jakieś tam niewybuchy czy inne niedopałki. Tymczasem cała wyspa huczy o tym, że skanska wynajmuje miastu MOST TYMCZASOWY ZA 180 000 zł miesięcznie! Rozumuję, że skoro Skanskiej się dalej nie spieszy, to znaczy, że umowa została skonstruowana tak, że kara za ewentualne opóźnienia jest niższa niż kwota wynajmu mostu - i im się po prostu to opłaca (kosztem mieszkańców miasta!). I teraz pytanie: kto za to powinien beknąć i kto beknie? Akurat przy obronie skanskiej w kontekście Szczytnickiego to porwaliście się z motyką na słońce. Tej prowizorki nie da się obronić. Ja tamtęy jeżdżę prawie codziennie. Przez ostatni rok praktycznie nikogo nie widziałem. A budżet skanskiej rósł i rósł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jona IP: *.gprs.plus.pl 14.10.08, 20:13 Święta prawda co do sprawy mostu Szczytnickiego no i jeszcze ta ekstra kasa za Lotniczą? Odpowiedz Link Zgłoś
jonatan.klimczewski Re: Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jona 15.10.08, 00:51 Znamy się? :) Bywam prawie codziennie.. ale mam swoje zdanie. A Skanskę lubię (nie mam nikogo znajomewgo/rodziny itp) za to, że jako jedyna firma budowlana przykładają się do PR. A to ważne. Mają ładne logo :) Ja to lubię, więc nie przeszkadza mi oglądanie tego logo przez trzy lata.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 08:43 > PR. A to ważne. Mają ładne logo :) Ja to lubię, więc nie przeszkadza mi > oglądanie tego logo przez trzy lata.. Ja pewnie też bym je lubił gdybym nie musiał jeździć codziennie przez ostatnie 2,5 roku ulicą Kochanowskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wrocek251 Re: Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jona 15.10.08, 10:18 Ja ostatnio przejechałem z ciekawości , budowa wyglądała na lekko zapomnianą, bałagan, jakieś szczątki porozwalane po kątach, wszystko zarośnięte krzakami, tak wyglądała moja budowa domu jak ją musiałem zostawić na 2 lata , też podobny bajzel. Nie jestem budowlańcem, ale place budów na których się coś intensywnie dzieje , przynajmniej na oko wyglądają zwykle inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 10:29 Od tygodnia jest na tej budowie spore zamieszanie, jak tory ułożyli to wszystko ruszyło ostro do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jona 15.10.08, 13:00 > Rozumuję, że skoro Skanskiej się dalej nie spieszy, to znaczy, że > umowa została skonstruowana tak, że kara za ewentualne opóźnienia > jest niższa niż kwota wynajmu mostu - i im się po prostu to opłaca > (kosztem mieszkańców miasta!). To źle rozumujesz. Jeżeli faktycznie nie było tam żadnych złych ekspertyz itd., to jest tu klasyczna zwłoka, czyli opóźnienie zawinione przez wykonawcę. Jest więc nie tylko kara, ale i brak kasy za przedłużenie czasu robót. Za most opłata wynosi 180 tysięcy złotych miesięcznie. Miało się zakończyć w kwietniu 2008, zapewne zakończy się (łącznie z odbiorem) w lutym 2009. Przychód: 1,8 mln złotych. Minus podatek i minus koszty utrzymania tej kładki, nie więcej niz 1,4 mln złotych zysku. Kary natomiast liczone są za dzień opóźnienia, zwyczajowo do 10-20% wartości zamówienia. Niech będzie 10%, czyli w tym przypadku ok. 3,5 miliona złotych. Plus koszty utrzymania ludzi i sprzętu na moście. Plus koszty zatrudnienia nowych ludzi i zaangażowania nowego sprzętu w innym miejscu, gdzie nie można skorzystać z tych, co bezczynnie stoją na moście. Wychodzą straty rzędu minimum 2 milionów złotych. I utrata reputacji. Jakoś nie wychodzi na to, żeby Skanskiej opłacało się przedłużać roboty. Wg mnie doszło do błędu przy szacowaniu czasu wykonania modernizacji, zarówno ze strony miasta jak i wykonawcy. Miasto, nie wiem czemu, założyło, że miesięcznie wykonawca będzie miesięcznie modernizował 3 metry mostu. A wykonawca, tradycyjnie, mają nadmiar czasu nie spieszył się. Mówiąc dosadnie, opie...ł się w przekonaniu, że i tak się wyrobi. Pojawiły się jednak tzw. nieprzewidziane okoliczności i wyszło jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Panie Polański (drom), panie od Sępolna (jona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 13:59 > Miasto, nie > wiem czemu, założyło, że miesięcznie wykonawca będzie miesięcznie > modernizował 3 metry mostu. ... bo uwzględniono okres budowlany trwający od marca do października - całe 8 miesięcy :) > A wykonawca, tradycyjnie, mają nadmiar > czasu nie spieszył się. Mówiąc dosadnie, opie...ł się w > przekonaniu, że i tak się wyrobi. Pojawiły się jednak tzw. > nieprzewidziane okoliczności i wyszło jak zwykle. ... a miał tego nadmiaru czasu aż nadto bo ostatnich zim praktycznie nie było. Co wobec tego zrobił? A no nic. Po budowie krzątało się przez rok czasu po 2-3 robotników. A przecież ekspertyzy dotyczące stanu mostu były różne więc i miastu i Skanskiej powinno było zależeć na jak najszybszym prowadzeniu prac żeby można było dokładnie sprawdzić ceglaną część. Stało się to dopiero... po roku i 7 miesiącach prac. Wniosek - i jedni i drudzy mają_ten_most_w_dupie. Odpowiedz Link Zgłoś