Gość: bti Re: Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 13:09 Jest jeszcze jeden powód, żeby odpuścić sobie odbieranie przesyłek nie tylko kurierskich adresowanych do sąsiadów. Po prostu póżniej trzeba na tych sąsiadów polować. Kiedyś przez prawie dwa tygodnie próbowałam oddać sąsiadce przesyłkę wrzuconą przez pomyłkę do mojej skrzynki przez listonoasza. Chodziłam do niej codziennie, o różnych porach i naprawdę miałam dosyć zajmowania się nie swoją sprawą. Okazało się, że pracuje w systemie zmianowym i akurat wracała do domu po 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsument DHL a konsument IP: 89.191.150.* 12.12.08, 13:17 www.uokik.gov.pl/pl/ochrona_konsumentow/niedozwolone_klauzule/rejestr_klauzul_niedozwolonych/ (krótki link: 42.pl/u/1m8x ) Rejestr klauzul niedozwolonych Do Rejestru wpisywane są postanowienia umowne uznane za niedozwolone prawomocnym wyrokiem Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Numer wpisu: 1522 Data wpisu: 2008-11-27 DHL Express (Poland) Sp. z o. o. w Warszawie „Nadawcy, Odbiorcy lub Zleceniodawcy nie przysługuje prawo potrącenia kwot roszczeń od przeszłych, aktualnych bądź przyszłych należności wobec DHL Express.” Numer wpisu: 1521 Data wpisu: 2008-11-27 DHL Express (Poland) Sp. z o. o. w Warszawie „Odpowiedzialność DHL Express z tytułu utraty, ubytku lub uszkodzenia przesyłki jest ograniczona do kwoty 500 zł.” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fernando Alfonso Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.centertel.pl 12.12.08, 14:23 Moja paczka wartości 930 euro została dostarczona pod adres pod którym mieszkam ale w innym mieście! Dzwoniąc do kuriera dowiedziałem się, ze paczka już doręczona, wiec nogi mi się ugięły. Okazało się, ze Cymbał z UPS dostarczył paczkę na ul Dworcowa 60 ale 30km od mojego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: 195.94.208.* 12.12.08, 15:36 kiedys chcialam kupic zloto lokacyjne przez internet, mialo byc dostarczone kurierem ,a le jak pzreczytalam w regulaminie ze kurier moze oddac pzresylke osobie, ktora"wydaje sie byc wlasciwa" to mi szczena opadla i sie rozmyslilam z kupowania!!! ale moj wredny sasiad mial by prezent od mikolaja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsciekla.max Re: Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 18:17 Moi nowi sąsiedzi często mnie proszą o odbiór ich paczek późnym popołudniem i kurier zazwyczaj jest informowany, ze ma do mnie trafić. Natomiast moje paczki, krążyły już po całym bloku. Co do DHL... to po prostu krew mnie zalewa. W firmie mamy podpisana umowę z nimi, wiec niestety muszę korzystać z ich "usług". Nie dość, że przyłazi kurier buc, który zachowuje się po chamsku, ciągle wrzeszczy, ze chcemy go oszukać bo niby umowa nieaktualna, to od poniedziałku 10 bm., przesyłka exp. z opcją do godz. 12 nadana do Warszawy, nie może trafić do odbiorcy. Najpierw kłamali, ze za 0,5-1h kurier dojedzie albo już dojeżdza, a dzisiaj w ogóle stracili kontakt z kurierem, bo komórkę wyłączył. Mam awanturę w pracy na maxa. Pani z Contact Center przyjęła interwencję, reklamację, a gostka z kopertą wcięło na amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Firma kurierska z wiednia IP: *.1.14.vie.surfer.at 12.12.08, 22:09 Czytajac to wszystko co bylo napisane dotychczas to jestem w szoku pracuje jako kurjer w podobnej firmie .Codziennie mam okolo 70/80 adresow na swoim rejonie i okolo 30 paczek dostarczonych do samsiadow mimo ze w wiedniu na moim rejonie mieszka kilka narodowosci i dostarczam paczke do samsiada ktory jest innej narodowosc .Ale zawsze zostawiam dokladny (numerowany ) nachrycht(informacje ) gdzie jest u kogo paczka Nie wolno mi pozostwic paczki bez podpisu,konkretnej osoby ( odpowiadam za paczke wlasna kasa i wszelkim kosztami).Nie wyobrazam sobie by kurier pozostawil paczke pod drzwiami Jak paczka zaginie sam za nia musze placic wlasna kasa.Zawsze mnie szokuje ze zamawiajacy nie mysli jak przesylka dotrze do niego,zawsze to jest problem kuriera bo on placi, to kurjier nawet niech go lapie na Berdyczow.Jednak relacje miedzyludzkie sa koszmarne w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: 78.133.207.* 12.12.08, 22:23 No i dobrze, że zostawia. Ja swoich sąsiadów znam i nie boję się, że mi coś ukradną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oreore Re: Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.acn.waw.pl 12.12.08, 22:32 Do mnie pięknego, zacnego dnia zadzwonił dzwonek do drzwi, otwieram, a Pan wciska mi paczkę i jedna nogą na schodach krzyczy do mnie "Pani odda Pani X to z Avonu". Łaskawie odpowiedziałam mu: "za kosmetyki dziękuje a jakby Pani X. pytała to u mnie nikt, nic nie zostawiał". Facet się zatrzymał i zdziwiony zapytał : "Ale jak to?". Akurat kiepsko trafił, bo na mojej klatce są kiepskie stosunki, może nie złe, ale z pewnością większość sąsiadów nie przyniosłaby mi listu gdyby go znalazła w swojej skrzynce... Paczka bez pokwitowania, nic a ten mi wciska i sobie idzie. Tak samo nie chciałabym żeby tak na zasadzie :Pani weźmie wciskał ją np. mojej sąsiadce która mieszka u nas 2 miesiące... Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Firma kurierska robi przekret 13.12.08, 06:57 Ludzie, ta pani ma 100% racji. DHL bierze pieniadze za wykonanie konkretnej uslugi. Przesylke winien odebrac adresat i tylko on. Owszem, moga byc odstepstwa od tej zasady, ale tylko wtedy, gdy adresat na to wyrazi zgode i gdy te zgode bedzie mozna udokumentowac. A robienie glupich uwag jest w tym przypadku tylko robieniem glupich uwag. Dobry sasiad na 100 zlotych nie poleci, ale gdy to bedzie kilka tysiecy, to kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicko Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.08, 10:24 Czytam to co piszecie wszyscy na forum i pozwolę sobie (jako praktyk znający podłoże tego typu zachowań) może nie usprawiedliwić ale wytłumaczyć wszystkim zgromadzonym wokół tematu mechanizm powstawania tego typu nadużyć. Podstawowym i elementarnym podłożem tego problemu jest wszechobecny WYZYSK kurierów jaki panuje w każdej z tego typu firm. Wynagrodzenie kuriera warunkuje kilka czynników w których koronnym obecnie poza GŁODOWĄ stawką jest parametr zwany DORĘCZALNOŚCIĄ. Jeżeli kurier nie osiągnie określonego (przez jego menadżera) pułapu traci prawo do części wynagrodzenia. Tym samym kurierzy, którzy w dobrej wierze chcą doręczyć przesyłkę imają się takich a nie innych sposobów aby zrealizować KAŻDE możliwe doręczenie. Idąc dalej panów w białych kołnierzykach nie interesuje JAK ONI TO ROBIĄ! Ma być 98-99% i koniec. Pytanie tylko czy osiągnięcie takiego parametru jest realne i zamiast sztucznego manipulowania cyframi daje realny obraz biznesu. Co do braku preawizacji telefonicznej trudno się dziwić że kurier tego nie robi skoro wykonując (na własny koszt) telefon do klienta naraża się na to że rozmowa nie skończy się jedynie określeniem czasu możliwej dostawy (czasem samo to uzgodnienie trwa bardzo długo) ale również potężną ilością pytań nt. stanu przesyłki itp. Stając po stronie klienta rozumiem, iż każdy z nas chciałby mieć zapewnione dogodne dla siebie godziny dostawy, preawizację telefoniczną itp. Jednak w przeciwieństwie do wielu ludzi których spotykam na swojej drodze mam świadomość, iż jeśli usługa kosztuje powiedzmy 20-30PLN to trudno się spodziewać przy niej serwisu takiego jak przy przesyłce za 120-150PLN (tego samego towaru oczywiście). W wielu przypadkach zdarzyło mi się że klienci porównywali serwis o zupełnie różnych parametrach kosztowych tylko po to aby udowodnić, że można. Tak można ale wszystko jest kwestią wynagrodzenia. Tłumacząc jeszcze raz po trosze ludzi z firmy DHL (i nie tylko) proszę postwcie się w sytuacji człowieka który za 3-5tys miesięcznie prowadzi WŁASNĄ DZIAŁALNOŚĆ, opłaca leasing samochodu, ZUS, podatki i do tego pracuje od 6:00 do 20:00. Dodatkowo jeśli tylko uda mu się wypracować poprawne relacje z klientami i zacieśnić współpracę podwyższając wolumen przesyłek NATYCHMIAST pojawia się bezduszny kalkulator który mówi krótko ZARABIASZ ZA DUŻO, TNIEMY STAWKĘ!! Jaką ma mieć taki człowiek motywację do pracy, realizacji serwisu czy po prostu czysto ludzkiego uśmiechu w kierunku klienta skoro na każdym kroku za proklienckie zachowania bierze w tyłek? Wiem że wielu z Was zakrzyknie NIE MASZ RACJI itp itd, ale wierzcie mi obserwuje ten biznes od z górą 12 lat pracując u różnych operatorów i z wieloma zespołami ludzkimi. Z całego tego doświadczenia wyniosłem jeden wniosek: CZŁOWIEK WŁAŚCIWIE ZMOTYWOWANY DO PRACY NIE MA OCHOTY NA KOMBINACJE I MANIPULACJE!! Niestety nie wszyscy menadżerowie znają mechamizmy motywacji wewnętrznej a zewnętrzną posługują się tylko w charakterze bata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S3 Re: Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.e-wro.net.pl 13.12.08, 14:33 Wszyscy ciężko pracują i płacą podatki. To żadne tłumaczenie. Takie zachowanie kurierów to zwykłe połączenie głupoty, chamstwa i braku odpowiedzialności. Żeby uczciwie zarabiać nie trzeba kombinować. Klientów z kurierami wiąże umowa, w której jest jasno napisane, że przesyłka trafia pod wskazany adres, a nie do sąsiada. Sam dostałem dwie paczki przez "pośrednika". Mimo, że cały czas ktoś był w domu. Sąsiedzi są różni, nie da się z każdym żyć w zgodzie. Jeden ciekawski musiał koniecznie zobaczyć co ja kupuję, tłumacząc się, że myślał, że to do niego. Po co ustawa o ochronie danych osobowych skoro kurierzy mają to w dupie, po co regulaminy i umowy. Jak komuś jest na rękę żeby kurier zostawił paczkę sąsiadowi, to może się z nim umówić, ale nie można zakładać, że wszyscy będą z takiej opcji zadowoleni. Prawda jest taka, że kurierzy odwalają fuszerkę. Oczywiście nie wszyscy. Z tej samej firmy kurier dzwonił do mnie, kiedy nikogo nie było i pytał kiedy może dostarczyć przesyłkę i dostarczył drugi raz tego samego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicko Re: Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 00:31 Zgadzam się że wszyscy płacą podatki i ciężko pracują. Problem w tym że co innego być na etacie i pracować za z góry określoną stawkę a co innego pracować w pocie czoła na koniec dowiadując się że właśnie w wyniku widzi mi się menadżera straciło się 30% należności za usługę. Wiem o czym mówię bo znam mechanizmy funkcjonujące w większości firm z tej branży na naszym rynku, i to nie od zewnątrz a od wewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.centertel.pl 15.12.08, 22:19 niefajna sytuacja... ostatnio wysyłałam paczkę DHLem i też były jakieś problemy.... pomylili terminale i przez to było opóźnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edziaz Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 22:21 DHL to shit- znajomi sprzedaja na allegro i bardzo na nich narzekaja- ja tez mialam niemile przejscia... widać mój przypadek nie jest odosobniony Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 A w czym w ogóle problem? 15.12.08, 23:10 Tak sobie czytam i czytam, a tak się składa, że na dwa przedświąteczne tygodnie złapałem sobie fuchę jako kurier właśnie, w Glasgow. No i w papierach mam jasno zaznaczone jeżeli ktoś NIE CHCE, żeby zostawić mu przesyłkę u sąsiadów. Zdarzają się również inne instrukcje jak "można zostawić u sąsiada, ale tylko tego po lewej" czy "proszę zostawić w szopie w ogródku" albo "proszę zostawić na progu tylnych drzwi". Więc jak ktoś nie chce, żeby zostawić u sąsiada to zamawiając przesyłkę zaznacza odpowiednie poletko w formularzu i tyle. Ja jak nie zastam właściciela przesyłki a zostawienie u sąsiada jest dozwolone, zostawiam ją u sąsiada po czym wrzucam awizo do skrzynki i tam jest napisane u którego sąsiada zostawione. Więc w czym właściwie problem? Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: A w czym w ogóle problem? 27.12.08, 22:43 problem w spoleczenstwie polskim. lubia sie dop.. do wszystkiego. jednym pasuje, ze u sasiada zostawia, innym nie. ja na przyklad czesto chcialem, by mi zostawiano paczke u sasiada, bo to ulatwia mi zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: A w czym w ogóle problem? 25.07.13, 20:26 Lol, dopiero teraz zauważyłem, że to odgrzewany kotlet :) Odpowiedz Link Zgłoś
lanciarav751 Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom 27.12.08, 21:53 cześć jestem kurierem jeżeli wszyscy wiecie że przesyłki kurierzy wożą do godziny 15-tej a wy w tych godzinach pracujecie to można podać adres dostawy do pracy!!!!!i nie ma problemu za 5 minut przerwy szef raczej głowy ci nie urwie.kurier ma około 60 adresów dziennie więc nie może do wszystkich dzwonić bo by na telefon nie zarobił.dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Firma kurierska zostawia przesyłki sąsiadom 25.07.13, 19:28 Wiecie co? Im więcej czytam takich rzeczy, tym bardziej się cieszę, że mieszkam w cywilizowanym kraju. To, że kurier zostawia paczki sąsiadom jest normalną praktyką w całej Europie (wiem, bo po całej Europie jeździłem jako kurier, a przez pewien czas pracowałem też jako taki zwykły rozwoziciel paczek po mieście). Jeśli nie chcesz brać paczki dla sąsiada - nie bierz, nikt Cię nie zmusza. Jeśli nie chcesz, żeby paczki zostawiać sąsiadom, jest na to opcja - w wielkiej brytanii domyslnie jest że paczki zostawiać sąsiadom można, można się z tego wypisać. Widziałem w mojej krótkiej karierze kuriera informacje w rodzaju "nie zostawiać sąsiadowi spod trójki" - czyli mozna to robić wybiórczo. Znacznie częsciej jednak widziałem instrukcje w rodzaju "jeśli nie ma mnie w domu, zostawić pod schodami, w szopie, w altance, w garazu (będzie otwarty)" itd itd itd... W takim przypadku wcale się nie dostaje podpisu, podpisuje się kurier z komentarzem "left as instructed". Dzięki temu, że kurier moze zostawic paczkę sąsiadowi (albo w ustalonym miejscu), oszczędza się w skali firmy tysiące kilometrów na powtórne odwiedziny w tym samym miejscu, zmniejsza zatrucie środowiska, korki na drogach i koszta doręczania przesyłek - każda z tych rzeczy to zysk dla nas, klientów. Dodatkowo, jesli kurier ma dziennie 100 paczek i nie dostarczy 10, to jutro będzie miał tych paczek 110. W pewnym momencie po prostu przestanie się wyrabiać i zaczynają się opóźnienia, zgubione paczki i tak dalej. Czyli znowu, zgadzając się na dostawy do sąsiadów, ułatwiamy życie i firmom kurierskim i sobie. Jesli nie chcesz, żeby kurier zostawił paczkę sąsiadowi, a nie ma Cię w domu w godzinach, w których pracuje kurier, jedyną alternatywą dla Ciebie jest albo zmiana adresu dostawy (co faktycznie jak ktoś napisał wiąże się z pewną robotą papierkową, bo jeśli mieszkasz na Nowym Dworze a pracujesz na Bielanach, to to nie będzie ten sam kurier który Ci dostarczy paczkę do pracy, bo każdy z nich ma okreslony obszar w którym ma do dostarczenia 100+ paczek dziennie i nie będzie tracił pół dnia na przebijanie się przez całe miasto. Te wszystkie historie o "a co będzie jak w paczce będzie to czy owo"? Bardzo proste. Jeśli chcesz otworzyć paczkę przeznaczoną dla sąsiada, to sąsiad się zorientuje, bo jeśli na podpisie danym kurierowi nie było adnotacji, że paczka była uszkodzona, jest oczywiste, że zrobiłeś to ty. Więc jak podpisujesz cudzą paczkę, sprawdź, czy nie była otiwerana, a potem jej nie otwieraj. W ten prosty sposób nikt Cię nie oskarży o to, że jesteś złodziejem. Co będzie jak w paczce będą narkotyki? Jesli na paczce jest adres sąsiada, a Ty jej nie otwarłeś, to jest oczywiste, że nie masz z tym nic wspólnego. Co będzie jak w paczce będize GÓWNO? No ręce opadają, ale myślę, że jak w paczce będzie gowno, to jak wystawisz paczkę koło śmietnika i dasz sąsiadowi do powąchania jak wróci to Ci nie będzie miał za złe, że nie trzymałeś jej w domu. Co będzie jak w paczce są supertajne kompromitujące rzeczy? Cóż, jeśli się boisz, że sąsiad zobaczy, że zamówiła/eś sobie lateksowe wdzianko z sex shopu to ryzyko takie jest. Jeśli sąsiad jest złodziejem idiotą (bo jeśli ukradnie, będzie wiadomo kto to zrobił, bo się przecież podpisał) albo wścibskim upierdliwcem idiotą (bo bedzie wiadomo, że zaglądał, jeśli paczka będize otwarta) to możesz sobie zastrzec że sobie nie życzysz, żeby mu dostarczano. Ale ludzie kochani - czy naprawdę wszyscy wokół tylko czychają na nasze prywatne tajemnice? Może po prostu rozejrzyjcie się wokoło, 99,99% z nas to normalni, mniej lub bardziej uprzejmi ludzie, częśc z nas odmówi wykonania przysługi, częśc z nas się zgodzi, w obu przypadkach jesteśmy bezpieczni. Te marginesy to naprawdę nikły procent społeczeństwa, nawet w Polsce. Co będzie jak zamówiony towar będzie uszkodzony? I to jest jedyne, wydaje mi się, sensowne pytanie. Otóż jeśli firmy będą mogły zostawiać towar u sąsiadów, zaoszczędzą bardzo dużo pieniędzy dzięki temu, że nie będą musiały w kółko jeździć w to samo miejsce. W takim przypadku będzie się im opłacało rozpatrywać reklamacje w takiej sytuacji na korzyść klienta, bo nawet jeśli ktoś czasem przycwaniakuje i oszuka, będzie to (w cywilizowanym kraju przynajmniej) wciąż koszt niewspółmiernie mały do zyskow z tego, że kurier może zostawić paczkę u sąsiada. Naprawdę, przeczytałem sobie część tej dyskusji i taka ulga mnie naszła, że żyję sobie w takim kraju, w ktorym dokumenty takie jak prawo jazdy czy paszport wysyła się zwykłym, niepoleconym listem i nikt z tym nie ma problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magnus Kurier ma ze swojej komorki dzwonic do adresatow?? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.07.13, 21:23 To chyba jakis zart.A kto mu za to kase zwroci na koniec miesiaca??Bo sluzbowych komoreczek,to ci ludzie nie maja i nie zarabiaja tez milionow,zeby na koniec miesiaca rachunki po 300-500 zeta placic,gdyby tak dzwonili do kazdego,kto by chcial. Nie chcesz,zeby kurier zostawil paczke u sasiadow,to wywies karteczke na dzwiach,ze sobie nie zyczysz i ze odbierzesz paczke sam u firmy przesylkowej.W czym problem?? Odpowiedz Link Zgłoś