Dodaj do ulubionych

Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków!?!

03.11.03, 23:25
Panie Krzysztofie może nie jestem w temacie, ale nie słyszałem by linia 144
zmieniła trasę ostatnio. Dzisiaj natomiast czekała mnie jak i innych
pasażerów miła niespodzianka. Na przystanku "Żelazna" o godzinie 21:44
wsiadłem do autobusu 144 o numerze pojazdu 6098 jadącego do szpitala
Kamieńskiego. Autobus jechał normalną trasą do placu Legionów, gdzie zamiast
skręcić w Sądową, a następnie Podwalem do Placu Orląt Lwowskich pojechał
prosto Piłsudskiego. Mimo że zatrzymał się na przystanku 135 to i tak ominął
2 przystanki. Na placu Orląt Lwowskich zwolnił, popatrzył czy
na "prawidłowym" przystanku nie ma ludzi i pojechał dalej. Z początku
myślałem, że to może był kierowca-zmiennik nie znający dokładnie trasy i
jadący wg rozkładu, ale ta sytuacja rozwiała wszelkie moja wątpliwości.
Autobus na placu 1-ego Maja zjawił się o czasie i dalej jechał (mam nadzieję)
po normalnej trasie.
pozdr.
Obserwuj wątek
    • luka182 Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 03.11.03, 23:45
      Bo ten skret w Sadowa i Podwale to bez sensu jest.. no oczywisice nie popieram
      dzialan pana kierowcy..
    • ripper666 Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 04.11.03, 20:45
      No dobrze, może i ten skręt jest bez sensu, ale co np. z ludźmi którzy chcieli
      by wysiąść na przystanku na Sądowej?? Na pewno nie było by im miło wracać się
      300m do prawidłowego przystanku. Jeśli każdy kierwoca będzie sobie wybierał
      najlepszą trasę i przystanki to np. 135 od Kozanowa do Dworca Głównego będzie
      jechał przez Nowy Dwór i Grabiszynek, bo jemu akurat tak będzie pasować!!
      • leo19 Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 04.11.03, 21:42
        Samowolne zmienianie trasy zasadniczo nie jest dobre, choć w wyjątkowych
        przypadkach można to uzasadnić. Natomiast nie otwieranie drzwi na przystankach,
        na których nikt nie wsiada i nie wysiada jest moim zdaniem słuszne (choć zdaje
        się niezgodne z przepisami). W sumie wieczorem masa przystanków autobusowych
        mogłaby funkcjonować na zasadzie "na żądanie", bo jest wiele miejsc, gdzie ruch
        pasażerski (do szkół, zakładów pracy) odbywa się tylko w dzień i zatrzymywanie
        się wszystkich autobusów na takiej np. Wagonowej o godz. 20 czy 22 jest bez
        sensu, gdyż niepotrzebnie opóźnia jazdę.
        • almac Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 05:18
          leo19 napisał:

> Samowolne zmienianie trasy zasadniczo nie jest dobre, choć w wyjątkowych
          > przypadkach można to uzasadnić. Natomiast nie otwieranie drzwi na
          przystankach,
          >
          > na których nikt nie wsiada i nie wysiada jest moim zdaniem słuszne (choć
          zdaje
          > się niezgodne z przepisami). W sumie wieczorem masa przystanków autobusowych
          > mogłaby funkcjonować na zasadzie "na żądanie", bo jest wiele miejsc, gdzie
          ruch
          >
          > pasażerski (do szkół, zakładów pracy) odbywa się tylko w dzień i
          zatrzymywanie
          > się wszystkich autobusów na takiej np. Wagonowej o godz. 20 czy 22 jest bez
          > sensu, gdyż niepotrzebnie opóźnia jazdę.
          Moim zdaniem wszystkie przystanki dla linii nocnych (czyli 2xx) i dziennych
          pospiesznych (na których się zatrzymują) powinny być "na żądanie".
          • woo-cash Przystanki NŻ 07.11.03, 21:30
            almac napisał:

> Moim zdaniem wszystkie przystanki dla linii nocnych (czyli 2xx) i dziennych
            > pospiesznych (na których się zatrzymują) powinny być "na żądanie".

Nocne - jestem jak najbardziej za. Właśnie byłem w tym tygodniu w Wawie i na
            przystankach widziałem taki oto obrazek: "XXX Linia nocna. Wszystkie przystanki
            na żądanie." Ma to głęboki sens.

W kwestii pośpiesznych: nie sądzę, aby jakiś głębszy sens było czynić z
            przystanku "Arkady" przystanek NŻ. Pośpieszne to wymagają po prostu głębokiej
            reformy. Najlepszy przykład, jak powinien wyglądać pośpieszny, był autobus "EX"
            we Wszystkich Świętych. Od Osobowic do Grabiszynu miał po drodze 4 przystanki.
            Kosztował przy tym, jak autobus zwykły. Moim zdaniem wszystkie autobusy
            pośpieszne powinny mieć po 4, 6 przystanków na trasie i kosztować jak zwykłe.
            Wszak często jest tak, że pośpieszny wybieramy nie dlatego, że pośpieszny, ale
            dlatego, że tylko tak można z sensem dojechać.

Pozdrawiam,
            Woo.
            • svarte_sjel Re: Przystanki NŻ 12.11.03, 11:08
              woo-cash napisał:
              > Nocne - jestem jak najbardziej za. Właśnie byłem w tym

A ja jak najbardziej przeciw...
              • almac Re: Przystanki NŻ 12.11.03, 13:19
                svarte_sjel napisał:

> woo-cash napisał:
                > > Nocne - jestem jak najbardziej za. Właśnie byłem w tym
                >
                > A ja jak najbardziej przeciw...
                Dlaczego? Ostatnio jechałem 246 i od przystanku "Kuźniki - stacja" (może nawet
                od "KUźniki" do przystanku "Dokerska" nikt nie wsiadał i nie wysiadał (czyli na
                5-6 przystankach z rzędu). Kierowca tylko lekko przychamowywał przed każdym z
                nich i jechaliśmy dalej, ale pewnie wielu innych kierowców by się zatrzymywało
                (i w tym momencie wzrasta zużycie paliwa czyli niepotrzebne koszty).Robiąc
                przystanki NŻ mozna byłoby te parę groszy zaoszczędzić.
    • sebcat Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 11:19
      ripper666 napisał:

> Panie Krzysztofie może nie jestem w temacie, ale nie słyszałem by linia 144
      > zmieniła trasę ostatnio. Dzisiaj natomiast czekała mnie jak i innych
      > pasażerów miła niespodzianka. Na przystanku "Żelazna" o godzinie 21:44
      > wsiadłem do autobusu 144 o numerze pojazdu 6098 jadącego do szpitala
      > Kamieńskiego. Autobus jechał normalną trasą do placu Legionów, gdzie zamiast
      > skręcić w Sądową, a następnie Podwalem do Placu Orląt Lwowskich pojechał
      > prosto Piłsudskiego. Mimo że zatrzymał się na przystanku 135 to i tak ominął
      > 2 przystanki. Na placu Orląt Lwowskich zwolnił, popatrzył czy
      > na "prawidłowym" przystanku nie ma ludzi i pojechał dalej. Z początku
      > myślałem, że to może był kierowca-zmiennik nie znający dokładnie trasy i
      > jadący wg rozkładu, ale ta sytuacja rozwiała wszelkie moja wątpliwości.
      > Autobus na placu 1-ego Maja zjawił się o czasie i dalej jechał (mam nadzieję)
      > po normalnej trasie.
      > pozdr.

Raczej nie był to autobus 6098. I przstań donosić na kierowców. Nic takiego sie
      nie stało.
      • ripper666 Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 11:47
        Oczywiście, że było to Volvo o numerze 6098. To nie jest donos, tylko
        przestroga dla innych kierowców, by wiedzieli, że ich samowolne działania nie
        zostaną przemilczane. Dla mnie nic się nie stało, ale np. dla ludzi którzy
        czekają na autobus, a on nie przyjeżdza,bo omija przystanek, to czekanie 20min
        na zimnie, na następny nie jest zbyt miłe.
        • d_f Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 12:12
          ripper666 napisał:

> Oczywiście, że było to Volvo o numerze 6098

Przykro mi to mowic, ale nie ma takiego volva we Wroclawiu.

Dawid
        • svarte_sjel Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 12:14
          ripper666 napisał:
          > Oczywiście, że było to Volvo o numerze 6098. To nie jest

Volvo marki Jelcz???
        • sebcat Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 19:43
          ripper666 napisał:

> Oczywiście, że było to Volvo o numerze 6098. To nie jest donos, tylko
          > przestroga dla innych kierowców, by wiedzieli, że ich samowolne działania nie
          > zostaną przemilczane. Dla mnie nic się nie stało, ale np. dla ludzi którzy
          > czekają na autobus, a on nie przyjeżdza,bo omija przystanek, to czekanie
          20min
          > na zimnie, na następny nie jest zbyt miłe.

Niech ida na siłownie i zrobia sobie "kaloryfer" to im cieplej bedzie hehe.

p.s. sorry za komentarz ale mam dzis dobry chumor :)))
      • svarte_sjel Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 12:13
        sebcat napisał:
        > Raczej nie był to autobus 6098. I przstań donosić na

Dlaczego uważasz, że nie był?
        • ripper666 Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 12:43
          Ok, przepraszam, może i to był Jelcz (na pewno nie Ikaraus)-w końcu pomyłki się
          zdarzają, na szczęście zawsze znajdzie się ktoś kto poprawi ewentualny błąd.
          Numer na pewno się zgadza,bo zapisalem go sobie na komórce jeszcze w autobusie.
          Sorki za błąd, w końcu nie to jest ważne.
        • sebcat Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 19:40
          svarte_sjel napisał:

> sebcat napisał:
          > > Raczej nie był to autobus 6098. I przstań donosić na
          >
          > Dlaczego uważasz, że nie był?

Ja stawiam na 9068 albo 9098. Chyba że M11 masowo wskoczyły na 144. A moze to
          był awaryjny, ale im nalezy wybaczyć takie numery :))))
          • meh_ow Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 05.11.03, 19:49
            sebcat napisał:

> A moze to był awaryjny, ale im nalezy wybaczyć takie numery :))))

chyba raczej to była rogrzewka nocki ...
            • svarte_sjel Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 06.11.03, 10:01
              meh_ow napisał:
              > chyba raczej to była rogrzewka nocki ...

No właśnie. Przecież to było po 21:00, a z 144 wyjeżdżają
              3 nocki (po jednej brygadzie 240, 250 i 259).
              • kk071 Re: Samowolna zmiana trasy i omijanie przystanków 07.11.03, 17:18
                Ostatnio-jakis tydzień temu jechałem właśnie taką "rozgrzewką nocki" - M11,
                linia: 135, kierunek: Kozanów. Kierowca zamiast pojechac Pilczycką, Gwarecką i
                Dokerską pojechał Kozanowską... Ciekawostką moze być jedynie to, że nikt z
                pasażerów nie zwrócił uwagi kierowcy na błąd :) Bo też i po co po pracy prosto
                do domu dojechac autobusem. Ale na pętli kierowca został poinformowany o swoim
                błędzie :) i kulturalnie przeprosił i naprawił swój błąd :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka