Dodaj do ulubionych

Fan Klub prof. Miodka

20.01.02, 02:02
Za stwierdzenie ze Wroclawianie mowia najczystsza polszczyzna.
Obserwuj wątek
    • Gość: :-) Re: Fan Klub prof. Miodka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.02, 20:02
      Autentyczny wykład prof. Miodka

Kiedy się człowiek potknie albo skaleczy wola "O kurwa!". To cudowne, lapidarne
      słowo wyraża jakże wiele uczuć począwszy od zdenerwowania, rozczarowania
      poprzez zdziwienie, fascynacje a na radości i satysfakcji kończąc. Przeciętny
      Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np.:"Ide sobie stary przez ulice,
      patrzę, a tam taka dupa, ze o kuuurrrwa."Kurwa może również występować w
      charakterze interpunktora czyli zwykłego przecinka, np.; "Przychodzę kurwa do
      niego, patrzę kurwa a tam jego żona, no i się kurwa wkurwiłem no nie?". Czasem
      kurwa zastępuje tytuł naukowy lub służbowy, gdy nie wiemy, jak się zwrócić do
      jakiejś osoby płci żeńskiej ("chodź tu kurwo jedna!"). używamy kurwy do
      charakteryzowania osób ("brzydka, kurwa nie jest","o kurwa, takiej kurwie na
      pewno nie pożyczę"), czy jako przerwy na zastanowienie ("czekaj, czy ja, kurwa
      lubię poziomki?").
      Wyobraźmy sobie jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej kurwy.
      Idziemy sobie przez ulice, potykamy się nagle i mówimy do siebie:"bardzo mnie
      irytują nierówności chodnika, które znienacka narażają mnie na upadek. Nasuwa
      mi to złe myśli o władzach gminy". Wszystkie te i o wiele jeszcze bogatsze
      treści i emocje wyraża proste "O kurwa!", które wyczerpuje sprawę.
      Gdyby Polakom zakazać kurwy, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż
      nie umieliby wyrazić inaczej swoich uczuc.Cala Polska zaczęłaby porozumiewać
      się namigi i gesty. Doprowadziłoby to do nerwic, nieporozumień, niepewności i
      niepotrzebnych naprężeń w Narodzie Polskim. A wszystko przez jedna małą kurwę.
      Spójrzmy jednak na rodowód tego słowa.
      Kurwa wywodzi się z łaciny od curva czyli krzywa. Pierwotnie w języku polskim
      kurwa oznaczała kobietę lekkich obyczajów, czyli po prostu dziwke.Dzis kurwę
      stosujemy również i w tym kontekście, ale mnogość innych znaczeń przykrywa
      całkowicie to jedno. Można z powodzeniem stwierdzić, ze kurwa jest najczęściej
      używanym przez Polaków słowem.
      Dziwi jednak jedno - dlaczego słowo to nie jest używane publicznie (nie licząc
      filmów typu "PSY", gdzie aktorzy prześcigają się w rzucaniu kurwami),
      praktycznie nie słyszymy aby politycy czy dziennikarze wplatali w swe zdania
      zgrabne kurwy. Pomyślmy o ile piękniej wyglądałaby prognoza pogody wygłoszona w
      następujący sposób: "Na zachodzie zachmurzenie będzie kurwa umiarkowane, wiatr
      raczej kurwa silny. Temperatura maksymalna ok. 2 st. Celsjusza, a wiec kurewsko
      zimno kurwa będzie. Ogólnie, to kurwa jesień idzie".

• mastat Re: Fan Klub prof. Miodka 04.02.02, 09:13
      No offense, ale ja na Miodka jestem uczulony:) Może to przez ten jego
      belfrowski wyraz twarzy. Prof Bralczyk RUUULLEEEZ!!
      Pozdrówka Ya All!
      • Gość: ja-wroc Re: Fan Klub prof. Miodka IP: 10.7.236.* 11.02.02, 20:08
        Moja milosc i uwielbienie do prof. Miodka wzrosla zwlaszcza po przeczytaniu
        wywiadu z nim w GW na temat sportu. Ilustracja do tego artykulu bylo zdjecie
        Profesora kopiacego zamaszyscie pilke. Wywiad byl genialny. Wycielam go i co
        ciekawsze fragmenty powiesilam nad biurkiem!
      • Gość: wędzonka Re: Fan Klub prof. Miodka IP: 156.24.117.* 20.02.02, 17:08
        mastat napisał(a):

> No offense, ale ja na Miodka jestem uczulony:) Może to przez ten jego
        > belfrowski wyraz twarzy. Prof Bralczyk RUUULLEEEZ!!
        > Pozdrówka Ya All!

No offense, Bralczyk to tylko nieudolna proba skopiowania, a raczej
        zwarszawienia, sukcesu medialnego naszego Miodka!
        A przeciez wiadomo ze w dziedzinie jezyka polskiego nie ma czystszego miasta niz
        Wroclaw! :)

Pozdrawiam! :)
      • Gość: wędzonka Re: Fan Klub prof. Miodka IP: 156.24.117.* 20.02.02, 17:08
        mastat napisał(a):

> No offense, ale ja na Miodka jestem uczulony:) Może to przez ten jego
        > belfrowski wyraz twarzy. Prof Bralczyk RUUULLEEEZ!!
        > Pozdrówka Ya All!

No offense, Bralczyk to tylko nieudolna proba skopiowania sukcesu medialnego
        naszego Miodka! :)
      • moc.ny Re: Fan Klub prof. Miodka 08.07.03, 09:43
        Mialem okazje jeżdzić z Miodkiem autobusem do szkoły. I nawet tam bardzo mocno
        gestykulował. Z osobą z która rozmawiał. HEE ale to jest piękne na żywo.
        polecam!!
    • Gość: beata Re: Fan Klub prof. Miodka IP: 216.40.243.* 12.02.02, 21:11
      chrust napisał(a):

> Za stwierdzenie ze Wroclawianie mowia najczystsza polszczyzna.

To swieta prawda, ze mowia najczysciej. Jezdze po Polsce i slucham. Choc zlosliwi
      w Warszawie sugeruja, ze mamy wschodni zaspiew.
      • Gość: Bresley Re: Fan Klub prof. Miodka IP: 195.205.44.* 21.03.02, 12:05
        Gość portalu: beata napisał(a):

> chrust napisał(a):
        >
        > > Za stwierdzenie ze Wroclawianie mowia najczystsza polszczyzna.
        >
        > To swieta prawda, ze mowia najczysciej. Jezdze po Polsce i slucham. Choc zlosli
        > wi
        > w Warszawie sugeruja, ze mamy wschodni zaspiew.

Wschodni zaśpiew? Może niektórzy ludzie w ieku powyzej 65-70 lat, ale niestety
        (niestety! - szkoda ginacych dialektów regionalnch) prawdziwego
        lwowskigo "bałakania" (ponoć w latach zaraz po wojnie najczęstszego wśród
        wrocławkich tramwajarzy - większość z nich była ze Lwowa) już się nie usłyszy
    • Gość: arni Re: Fan Klub prof. Miodka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.02.02, 12:02
      chrust napisał(a):

• Gość: Maciek Re: Fan Klub prof. Miodka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 02:34
      Ni można zmarnować takiego wątku!!!!
    • Gość: moboj Re: Fan Klub prof. Miodka IP: 62.233.250.* 06.02.03, 22:40
      pochodzę z centralnej Polski a po maturze zdecydowałam się zdawać na
      polonistykę. Chciałam zdawać tylko do Wrocławia (moje ulubione miasto)i tylko
      na wydział profesora Miodka. w zeszłym roku obroniłam prace magisterską na
      polonistyce, a przewodniczącym komisji egzaminacyjnej był właśnie profesor
      Miodek. Atmosfera dzięki niemu była wspaniała, zyczył mi powrotu do zdrowia
      (prace broniłam z prawie czterdziestostopniową gorączką). a do najciekawszych
      zajęć na studiach zaliczam wykład profesora Miodka z kultury jezyka. zawsze
      mówił bardzo ciekawie i nigdy nie czytał z kartek. aha, i na IV roku zdawałm u
      profesora Miodka egzamin z historii języka. jestem dumna z tego, że dostałam 5,
      a egzamin był niesamowity, żadnego stresu.
      jestem zagorzałą fanką profesora Miodka.
      • tobiwankenobi Re: Fan Klub prof. Miodka 19.04.03, 02:54
        ja chce sie tylko pochwalic ze rowniez dostalem u prof. Miodka 5, bylo to co
        prawda tylko za fakt jest faktem ;)
      • Gość: Era Re: Fan Klub prof. Miodka IP: 62.233.250.* 29.03.04, 19:26
        To ciekawe - co to za WYDZIAŁ (!?) prof. Miodka. Przecież nie jest dziekanem.
        Powinnaś o tym wiedzieć, jeśli naprawdę studiowałaś na polonistyce.
    • Gość: Wrocławianin Re: Fan Klub prof. Miodka IP: smoothwall:* 19.08.03, 13:44
      chrust napisał(a):

Nie byłbym tego taki pewnien.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=7497039
    • magda_s4 Ja nawet i bez tego się zapisuję! 16.10.03, 11:27

• wedzonka Tylko wiedz ze kolejka jest dluga! :) 28.03.04, 15:06
        community.webshots.com/photo/82762547/129045562MwisMg

Pozdrawiam! :)
    • Gość: sztuczny miodek To żenujące IP: 62.233.250.* 29.03.04, 20:04
      Dajcie spokój, proszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka