hapita J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 08:14 Sporo racji pan Nowak ma jeśli chodzi o obronę polskości Śląska .Znam kilku profesorów wrocławskich ,którzy zajmowli się problematyką niemiecką ale od 1989 roku przestali się nią parać.Na pytanie dlaczego? Odpowiedż krótka :stypendia,wykłady na uczelniach niemieckich,publikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Na czele wojska postawmy Jana Marię "A." Rokitę ! 16.02.09, 08:20 On nas ubogaci !!! Bo zaiste dzielny to rycerz. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 08:33 panie Nowak - mów se pan co i gdzie chcesz... tylko gazeto szanowna - powiedzcie mi po jaka ch**** muszę czytać (i tu zawarta jest przenośnia...) wywody powyższego p. Nowaka na waszych lamach? W ramach szukania mało wartej sensacji: na Kościuszki jest nowa dziura w nawierzchni.... warto się jej "głębiej" przyjrzeć i może zrobić dla niej jakiś artykulik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: 62.239.159.* 16.02.09, 08:58 Gratuluje! Serdecznie wszystkim uzerajacym sie polski czy nie-polski Wroclaw! Ludzie wezcie sie do roboty. uzerajcei sie o przyjazne panstwo, nieingerujace w zycie za bardzo, pomocnych i uczynnych urzednikow, jasne reguly i czyste zasady - co to ma k...a za znaczeni jaki byl, czy jest - JEST WASZ!!!! (moj byl) Odpowiedz Link Zgłoś
wuem43 J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 09:08 Ale porypany facet! Czy to absolwent szkoły mnicha dyr.? Odpowiedz Link Zgłoś
wz43 Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 09:10 Mieszkałem, w tym mieście 45 lat i mi wystarczyło! Przez dziesięciolecia idolami tutaj byli min. hrabia-ubek Dzieduszycki i zakłamaniec Frasyniuk! Kiedy wyjeżdżałem, gdzie niegdzie na starych murach można było odczytać jeszcze stare szyldy w niemieckim języku, z których usunięciem nikt się nie spieszył! No, a inicjatywa pewnej głupiej zdziry o obcym nazwisku, aby pod pozorem promocji przywrócić temu miastu nazwę Breslau, to już szczyt wszystkiego! Dlatego w pełni popieram prof. Nowaka i jego troskę o polskość tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok i dobrze, że już tu nie 16.02.09, 19:23 mieszkasz. Takich nam tu nie potrzeba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 16:18 wz43 napisał: > Mieszkałem, w tym mieście 45 lat i mi wystarczyło! Przez > dziesięciolecia idolami tutaj byli min. hrabia-ubek Dzieduszycki i > zakłamaniec Frasyniuk! Kiedy wyjeżdżałem, gdzie niegdzie na starych > murach można było odczytać jeszcze stare szyldy w niemieckim języku, > z których usunięciem nikt się nie spieszył! No, a inicjatywa pewnej > głupiej zdziry o obcym nazwisku, aby pod pozorem promocji > przywrócić temu miastu nazwę Breslau, to już szczyt wszystkiego! > Dlatego w pełni popieram prof. Nowaka i jego troskę o polskość tego > miasta. POPIERAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.09, 08:52 Halo! Widac, jak co niektorzy Polacy (ich swiadomosc jeszcze spi - przykre) dzialają przeciwko sobie nie myslec o przyszlosci swego miasta jakim jest Wroclaw, nie ponosza odpowiedzialnosci za przyszlosc, przeszkadzają w naturalnym i normalnym rozwoju miasta, ktore doznalo z rąk agresora krwawej przeszlosci. Demontuja siebie, swoją osobowosc! barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 28.05.09, 12:12 wz43 napisał: > inicjatywa pewnej > głupiej zdziry o obcym nazwisku, aby pod pozorem promocji > przywrócić temu miastu nazwę Breslau, to już szczyt wszystkiego! Forma Breslau nie jest niczym innym jak tylko dokonana przez język niemiecki asymilacją fonetyczną polskiej nazwy Wrocław; łacińska Vratislavia względnie Wratislavia jest taką samą asymilacją formy czeskiej Vratislav (rodzaj gramatyczny żeński, odmiana identycznie jak Mlada Boleslav - tj. bydlim ve Vratislavi = mieszkam we Wrocławiu). I po polsku, i po czesku jest to nazwa dzierżawcza: gród Wrócisława (Wracisława/Warcisława). Odpowiedz Link Zgłoś
snowgoose Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 09:22 Urodziłem się, wychowałem, mieszkam i pracuję w polskim Wrocławiu. zjechałem naprawdę spory kawałek świata i nigdzie nie odczuwałem tego "czegoś" co jest duszą stolicą Dolnego śląska. Nie martwię się wywodami p. Nowaka, bo generalizując, mieszkańcy tego miasta nie są podatni na dziwne sugestie i "podpuchy". Żyjemy według własnych wartości, własnego sumienia, według (jak ja to nazywam) "wrocławskiego stylu". To, czy miasto było polskie, germańskie, austriackie, czeskie, amerykańskie czy jeszcze jakieś ...kie nie ma większego znaczenia (mówię za siebie). Teraz jest ono polskie, ale nie mam nic przeciwko temu by Niemiec mieszkający tu przed wojną, mieszkał tu nadal. Jakiś czas temu będąc we Lwowie, zaczepił mnie człowiek z prośbą o kilka polskich złotych. Odpowiedziałem mu, ze mam tylko ichnią walutę. Na co on stwierdził, że tą walutę to on może mi dać, on prosi o złotówki bo, cyt.: "w Polsce nigdy nie byłem chociaż nigdy z niej nie wyjechałem". Wrocław jest po prostu wrocławski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 10:07 Popieram! Wrocław jest wrocławski!!! Gdy pan Kowalski zmieni mieszkanie to ono nadal należy do pana Nowaka? Nie!!!Tak samo jest z Wrocławiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józef J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: 94.254.159.* 16.02.09, 09:37 PARANOIK CWANIAK NAUCZYCIEL NARODU.WALNĄĆ MU ZE DWA POMNIKI WE WROCŁAWIU -WROCŁAW WZBOGACI SIĘ O PIELGRZYMKI PATRIOTÓW.NOWAK NA KRÓLA Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 dzięki takim przestałem do kościoła chodzić! 16.02.09, 09:40 mnie głowy nie zamulą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: dzięki takim przestałem do kościoła chodzić! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 15:48 to biedny jesteś i rozumu też niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fibius A Lwów od wieków ukraiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 09:53 Tak Wrocław jest tylko i wyłącznie polski, od początku mieszkali w nim tylko i wyłącznie Polacy. Co z tego że przez większość swej historii nie należał do Polski, że większość świetlanych i znanzych budynków wybudowali Niemcy. Piękny Borek czy Karłowice zostały potem zabudowane polskimi, szarymi blokami. Większość pięknych kamieniec popadła w ruinę ale to polskie były kamienice ... Wrocław jest tak samo polski jak Lwów ukraiński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosiek Re: A Lwów od wieków ukraiński IP: *.chello.pl 16.02.09, 10:28 Księża ,patrioci" zawsze w akcji - zmienili tylko patrona z SB na Radio M. Brawo - sługa dwóch panów zarabia podwójnie ! Bardzo się cieszę że taka frekwencja w świątyni - na tacy przybyło - pecunia non olet ! Najpierw straszyli nas UE -że nas zje a jak nie zjadła wymyślają inne strachy -na Lachy .Żenada ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleofas Rokita skarży niemców IP: *.as.kn.pl 16.02.09, 11:12 j/w.Co sadzicie o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Rokita skarży niemców 16.02.09, 11:26 Gość portalu: kleofas napisał(a): > j/w.Co sadzicie o tym? Niech się najpierw przebada. I niech się zacznie leczyć na nogi, bo na głowę to już za późno ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Unią straszył Rydzyk ,bo JPII był za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 12:28 Toruński zakonnik i jego ideolog mieli odmienną opinię od JPII. Co obecnie nie przeszkadza Rydzykowi wyciągąc łapki po euro.Dodatkowo znalazł przyjaciół w toruńskiej PO i osobie marszałka UM,który umieszcza jego wnioski na regionalnej liście. Kiedy na szczeblu ogólnopolskim zapędy Rydzyka są przycinane wszczyna wielkie larum na cały kraj.Tusk i Schetyna nie widzą jak pracują członkowie ich patrii w Toruniu? Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 cegły niech powymienia z Niemieckich na 16.02.09, 11:30 Polskie.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
numer5000 J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 11:41 Skandal, że wiece wyborcze oraz polityczne wystąpienia różnych durnych nacjonalistów odbywają się w kościele. Powinni ekskomunikować tych księży którzy na to pozwalają. Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 11:51 Głupi ludzie powinni mieć bardziej skomplikowaną metodę rozmnażania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: *.houston.hp.com 16.02.09, 12:11 Mnie głęboko oburza fakt, że prof. Nowak przemawiał z za ołtarza, który z opiniami kogokolwiek oprócz Jezusa nie powinien być łączony. Odpowiedz Link Zgłoś
romantyczna_kleopatra J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 12:49 "Na zakończenie spotkania odśpiewano hymn narodowy." .... no to to już niewybaczalne dla Redaktorów Gazety Wyborczej, tropiących polskie inicjatywy ! :-) A tak na marginesie - to Redaktorzy GW chyba nagrywali ten wykład - przebierając się dla niepoznaki w moherkowe Beretki. Nic złego nie widzę w tym co miało miejsce w sobotę i jest opisane w tym reportażu, autorka sili się na ironię, ale nie bardzo do czego ma się przypiąć. Wszystko nie wychodzi Wyborczej, mają prawo czuć się zawiedzeni.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieromantyczny Re: nie oddamy Niemcom nawet guzika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:25 Czy Nowak z Rydzykiem przestaną w końcu zabiegać o mln euro z Niemiec na swoje fanaberie i wczasy w ciepłych krajach? Odpowiedz Link Zgłoś
romantyczna_kleopatra Niemcy to Unia ? Schetyna działa w czyim interesie 16.02.09, 13:31 z jakich NIemiec ? słyszałam ze ubiegali sie z Unii ale Unia = Niemcy ? tak ? oczywiscie nie dostali ! Odebrano im dotację (rząd PO/tajna notatka mInistra PO - "szukać natychmiast mozliwosci wypowiedzenia umowy dotacji !" szukanie haków na Ojca Rydzyka nie powiodło się ale umowę i tak wypowiedziano) Tak więc żadnej kasy z Unii, a tym bardziej z Niemiec Ojciec Rydzyk NIE ! dostał. Natomiast co zrobiono więcej ! zabroniono Polakom finansować to przedsięwzięcie (tanią energię, geotermię dla Torunia) z własnych środkóW !!!! Ubezwłasnowalnia się POlaków ! zabranijąc im gospodarować się własnymi środkami finanasowymi ! (Schetyna) Szczyt !! Zborowe Ubezwłasnowalnianie Polaków ! mogą inwestować ALE NIE W TO _ NIE WOLNO POSYŁAĆ KASY NA GEOTERMIĘ ! Napiszcie że nie ma tam gorących źródeł ! Bo chcą to eksploatować Niemcy. Należy usunąć Polaków w tego biznesu ! Niemcy będą kasować za eksploatację. Konaktują się w sprawie polskiej geotermii. W Niemczech geotermia jest bardzo modna i popularna, bo tania. Polakom Schetyna i Tusk związują ręce, kłądą kłody pod nogi - zabraniają finansować. Dla cze go ? Kto chce to przejąć ? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kleosia, nie bierz tyle 16.02.09, 19:25 wina mszalnego, to też alkohol!!! Geotermia, jak kasa ze stoczni - r. ukradł, r. ma. A tu pech!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosiek Re: Niemcy to Unia ? Schetyna działa w czyim inte IP: *.chello.pl 17.02.09, 00:22 Szkoda że kleopatra ma słabą pamięć -gdzie podziały się MILIONY wpłacone przez ludzi na ratowanie stoczni gdańskiej ?Gdzie ta forsa ?Ojciec T. zbiera na następnego Maybacha ? Pod pretekstem wód goeotermalnych ? Obudż się naiwniaku ,ze swojej chudej emerytury fundujesz rajski luksus słudze bożemu ? Komu on służy jak nie mamonie? Złotemu cielcowi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re:Kim naprawdę jest Nowak z Rydzykiem?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 13:40 Niby w swoim toruńskim radyjo mówi "katolicki głos w twoim domu", a tymczasem nie słuchał naszego PapieżaJPII w sprawie wejścia Polski do UE,teraz nie podobają mu się Niemcy czyli logicznie rozumując obecny Papież Niemiec również.Kuma się z poskomuchami,członkami PO od których zależą jego interesiki.Jeżeli tańczą w takt jego muzyki są ok. Czy to nie aby sekta pod przykrywką KK polującą na kasę biednych zagubionych ludzi? Żeby ktoś mi nie zarzucił ,nie jestem fanem Michnika . Odpowiedz Link Zgłoś
stefan-50 J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 13:54 J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia w kościele i na to mnie trafia szlag ! Pan Nowak i inni tak samo myślący niech sobie wynajmą salę za własne pieniądze i robią tam to co im się tylko zamarzy. Z kościoła won, bo jest dla wszystkich wierzących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katoik J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: 94.254.223.* 16.02.09, 14:04 KAZANIA ANTYCHRYSTA W KATOLICKICH ŚWIĄTYNIACH.PRECZ Z TYM HANDLARZEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irys Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: 79.162.153.* 17.02.09, 22:52 chyba kościół katolicki pomyliłeś z synagogą Odpowiedz Link Zgłoś
xym Ogłosi wojnę, potem ja przegra 16.02.09, 14:12 i tyle z tego. Jak będą szukać winnych to zapewne powie, że wszystko to liberał Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: *.swidnica.mm.pl 16.02.09, 14:14 Śląsk był zawsze obszarem przejściowym, wielonarodowym i wielokulturowym. Wszystko wskazuje, że przed nami byli tu Czesi. Przeciętny, w miarę wykształcony, mieszkaniec średniowiecznego Śląska posługiwał się co najmniej dwoma, jeśli nie trzema językami. Przynależność państwowa nie miała do XVII w. decydującego znaczenia ani dla miejscowej kultury ani języka. Dopiero zagarnięcie kraju przez Prusy utwierdziło żywioł niemiecki i narzuciło zdecydowanie niemiecki charakter miejscowej kulturze, podobnie jak polski po 1945 r. Dlatego nie można mówić o Śląsku jako typowej ziemi polskiej czy niemieckiej. Takie spory są bezprzedmiotowe. Wizję Śląska czy Wrocławia "piastowskiego" lansowała propaganda PRL-u. A wielu z tych Piastów to przecież byli władcy zgermanizowani, otaczający się Niemcami, którzy z polskością w naszym pojęciu nie mieli nic wspólnego. Przyjmowali zwierzchnictwo obcych władców, wysługiwali się im, nawet nie używali polskiego języka. Oczywiście nie wszyscy, ale nawet Henryk Probus, na którego powoływał się jeden z dyskutantów, choć zabiegał o tron krakowski, był związany z kręgiem kultury niemieckiej.Lepiej te wszystkie dyskusje pseudohistoryczne odłożyć zatem do lamusa, a intelektualne prymitywy w rodzaju p. Nowaka i jego zwolenników niech sobie gadają - świata i tak nie zmienią! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia 16.02.09, 16:21 Gość portalu: Historyk napisał(a): > Śląsk był zawsze obszarem przejściowym, wielonarodowym i wielokulturowym. I najwyraźniej teraz się to na nim mści. Wielokulturowość to idealna podstawa do ogłoszenia krucjaty przez fundamentalistów. Kiedyś chodziło o uwolnienie Jerozolimy, teraz uwolnić trzeba Wrocław. Tylko fundamentalizm się nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kecaj J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 16:28 Chyba już czas aby Kościół przestał udostępniać obiekty sakralne ludziom takim jak Nowak,czy Marczak siejącym wokół nienawiść i wietrzących spisek wyimaginowanego wroga.Za takie poglądy z miejsca pozbawiałbym tytułów profesorskich.Ludzie ci nie są godni prezentowania nauki polskiej.Nowak najlepiej by zrobił nie pokazując się więcej we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: positum Wielebny, Mohery, apokalipsa i nuda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 16:59 Te wszystkie "wojny" z "onymi" bardzo przypominają wojnę, jaką wytoczył amerykańskiej cywilizacji wielebny James Warren Jones - przywódca bardzo znanego i wpływowego kościoła chrześcijańskiego o nazwie Świątynia Ludu. W którymś momencie wojny z ONYMI wprowadzono tam zasadę, że jeśli dziecko (którego rodzicem był członek kościoła) na widok "Wielebnego Ojca Dyrektora" nie uśmiechnęło się w porę, albo nie przywitało nakazaną formułką: "dzień dobry ojcze, jaka radość widzieć ciebie" - było poddawane elektrowstrząsom. Tamta historia skończyła się bardzo spektakularnym zbiorowym samobójstwem większości wyznawców (i ich dzieci). Ta nasza lokalna Świątynia Prawdziwych Patriotów i Obrońców Polskości w Polsce w Bożym Miłosierdziu Chrystusa Króla i Królowej Matki Zawsze Dziewicy skończyć się inaczej też nie może. Na razie testują trutki i system już się obraża na rzeczywistość. Następnym etapem będzie zamknięcie granicy utopijnej teokracji pod Toruniem dla wszystkich obcych - a potem, już za chwilę, zbiorowa wędrówka do ojca w niebiesiech. Piszę to ku przestrodze dla was - miłośników polskości w Polsce nie widzących czym różni się architektura Wrocławia od architektury prapolskiego Piotrkowa Trybunalskiego, dla nieszczęśników ledwo wiążących koniec z końcem bez perspektyw na lepsze jutro, dla nieudaczników wszelkiej maści, których dzieci tyrają za Euro u nienawistnego Bałera i jeżdżą 15 letnimi BMW do Polski coraz to niestety rzadziej. Uważajcie na hymn bo może już niedługo wasz wódz każe wam go odśpiewać po raz ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
donal-dina J.R. Nowak ogłosił wojnę o polskość Wrocławia OK. 16.02.09, 18:00 Bardzo dobrze. Trzeba przeciwstawiać się TV Germania z Wrocławia i przejętej przez niemieckie ugrupowania prasie.Nic patriotyzmu w obecnych ekipach PO.j Odpowiedz Link Zgłoś
szasza7 Zidiociały całkiem "profesor" przemawiał 16.02.09, 18:41 z koscioła należącego do zidiociałego zakonu do zidiociałych słuchaczy.Trochę durniów znajdzie się także we wspaniałym Wrocławiu.A redemptoryści w Polsce zamiast głosić Ewangelię głoszą bezgranioczną głupotę.A "ich prorok"niejaki Nowak to najwiekszy kretyn współczesnej Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyHaber Re: Zidiociały całkiem "profesor" przemawiał IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.09, 19:46 Odeślijcie Pavełce i Erice Steinbach tego HABERA z Muzeum z Ratusza, tylko niech zapłacą za niego jakieś odszkodowanie z MILION EURO i niech sobie wezmą - DR ŚMIERĆ ! zrobią z niego bohatera Narodowego związku wypędzonych. Człowiek ośmieszył się umieszczając dr Śmierć w poczcie zasłużonych w elicie Wrocławian, posiadających marmurowe popiersia. Teraz cichaczem odesłał go do magazynu figur !! ha haaaaaaaa Trzeba było NOwaka żeby ujawnił tę kompromitację pseudo elit. Dr Śmierć Wielki Wrocławianin od 1997 roku do 2009! Niemiecki Żyd który wynalazł cyklon B - dzięki czemu Niemcy Hitlerowcy zagazowali minimum 6 milionów ludzi ! i jeszcze coś gwoli wyjaśnienia - Haber świadomie działał, szukając gazu bojowego trującego i sam nadzorował użycie go na polach 1 wojny światowej ciesząc się z rezultatu jakim była masowa zagłada wtedy Rosjan pod wpływem cyklnu B, Niemcy byli wstrząśnięci jego reakcją, cieszył się, że takie zniwo zebrał w postaci ofiar - rosyjskich żołnierzy jego wynalazek Wielki ? ktoś tu jest niepoprawny moralnie - skoro uznaje go za wielkiego. On jest "większy" niż sam Hitler w rozmiarze ludobójstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski Jack Re: Zidiociały całkiem "profesor" przemawiał IP: *.chello.pl 21.03.09, 12:08 Szasza, jeśli prof.Nowaka nazywasz kretynem to kim ty jesteś? Mega kretynem? Trochę szacunku dla osiągnięć nukowych prof.Nowaka nie zaszkodziłoby. A ty jesteś pewnie ćwiercinteligentem, takim z przedsionków salonu (wg.klasyfikacji W.Łysiaka).Pardon może nawet masz tytuł magisterski? Ale nawet Tobie nie życzę obudzenia się w niemieckim Wrocławiu. Zapewniam,że niemieckie wpływy sięgają tu daleko, a jak daleko to nie zdajesz sobie z tego sprawy człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaglass JRN precz pajacu! 16.02.09, 19:17 Nie potrzeba nam fanatyków i nacjonalistów tylko rozsądnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irys Re: JRN precz pajacu! IP: 79.162.148.* 16.02.09, 22:52 prof. J.R. Nowak wygłosił wykład (poparty bogatą wielojęzyczną literaturą, bo prof. włąda 7 językami) pt. "Polska i Polacy we współczesnej polityce historycznej Niemiec, Rosji, Litwy, Białorusi i Ukrainy." ale redaktorka pokrętnie ten temat przemilcza, natomiast przytacza słowa faktycznie wypowiedziane na marginesie np. pisze: "SPORĄ CZĘŚĆ WYSTĄPIENIA Nowak poświęcił "Gazecie"...": - Przesada!!! Wykład trwał chyba ok 2,5 godz., a profesor powiedział o "Gazecie" tylko tyle ile pani napisała. No ale w artykule na temat wykładu oszywiście nie ma ani słowa, bo po co? Nie takie jest zadanie tej gazety i jej wiernych wyznawców. Do wiadomości pseudokatolików dodam, że na czas wykładu Przenajświętrzy Sakrament został przeniesiony do do sąsiedniego starego kościółka p.w. NMP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiewióreczka Re: JRN precz pajacu! IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.09, 23:01 Gazeta Wyborcza to juz na szczęscie dla Polski - przeszłość / wspomnienie. już nic jej nie wskrzesi, wiec badzmy wyrozumiali dla ich ostatnich jęków ... Juz nikt tego nie czyta, nie wierzy, nie bierze na serio - kolos na glinianych nogach . . . I już nikt nie da kasy, nie wpompuje w nią milionów dlatego tak się wiją w konwulsjach - pozdrowienia dla Redakcji Naczelnej ! całuski od zgrabnych młodych Moherowych Wiewióreczek ;-) I jacy zarozumiali - "sporą część Nowak poświecił Gazecie" ... Chcielibyście, na was juz szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
wojtasp78 Gw to nowa cenzura poprawności politycznej 17.02.09, 03:11 Gazeta wybiórcza wprowadza cenzurę. Nie liczy się dorobek naukowy, nie liczy się prawda. Liczy się poprawność polityczna. Za komuny nie było takiej cenzury jak teraz. Hańba! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej 17.02.09, 10:14 wojtasp78 napisała: > Gazeta wybiórcza wprowadza cenzurę. Nie liczy się dorobek naukowy, > nie liczy się prawda. Dorobek naukowy tow. Nowaka zasadza się na studiowaniu życia i twórczości towarzysza Janosa Kadara, takiego węgierskiego Rakowskiego. Czy to prawdziwą nauką nazwać można śmiem wątpić. Jest to ten rodzaj nauki, który uprawiany jest przez naukowców z Koreańskiej Republiki Ludowo Demokratycznej, którzy dawno temu już udowodnili, że Wielki Przywódca towarzysz Kim Ir Sen urodził się na zboczach świętej dla Koreańczyków góry, wbrew jego aktowi urodzenia wystawionemu w ZSRR. Co do prawdy - towarzysz Nowak jest doktorem habilitowanym, swego czasu zatrudniony był na etacie profesora. Co profesorem jeszcze go nie czyni. Ba, nazywanie go profesorem poza murami jego uczelni jest nadużyciem. Co do prawdy po raz drugi: towarzysz dr hab. Nowak doszedł za komuny do stanowiska wiceprezesa Stronnictwa Demokratycznego, czyli frakcji PZPR dla wykształciuchów. Tow. Nowak wiernie budował raj robotników i chłopów na ziemi zacieśniając więzy braterskiej przyjaźni pomiędzy narodami Węgier i Polski pracując na stanowisku II sekretarza ambasady PRL w Budapeszcie. > Liczy się poprawność polityczna. Za komuny nie > było takiej cenzury jak teraz. Hańba! Zważ na to, że tow. dr hab. Nowak mógł za komuny publikować. W tym samym czasie Michnik i Geremek, Kuroń i Modzelewski, Frasyniuk i Bujak poznawali chłopsko-robotniczy system penitencjarny od środka. Jedyną hańbą, o jakiej mówić tu można jest według mnie Twoja nieznajomość podstawowych faktów z historii własnego państwa. Jeśli "78" jest rokiem Twojego urodzenia, to choć tłumaczy to wiele, absolutnie nie tłumaczy to Twoich nauczycieli historii. Czy mógłbyś podać ich nazwiska ? Dla nich nie ma miejsca w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej IP: *.ws.highway.telekom.at 17.02.09, 11:11 Dlaczego piszesz o rzeczach wiadomych ? Nie to się liczy kim kto był, ale kim kto jest obecnie. I kto co robi obecnie dla ojczyzny. Co robił Geremek i Michnik niedawno dla Polski ? Pluł na nią z zagranicy, aż prasa zachodnia się dziwiła tym dziwnym zachowanią. To są fakty. A co robi Nowak? Uświadamia Polaków prezentując im fakty. Nie interesuje mnie na czym zrobił Nowak doktorat. Interesuje mnie co ten człowiek może zrobić dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wykaz Herosów Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.09, 11:17 Michnik, Kiszczak, Jaruzelski, Mazowiecki, Kuroń, Bujak, Geremek - to są Herosi narodowi i opozycja do Nawaka ! Ich słuchajcie ;-) oni mają (mieli) monopol na ""PRAWDĘ"" Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej 17.02.09, 11:35 Gość portalu: Ute napisał(a): > Dlaczego piszesz o rzeczach wiadomych ? Ponieważ te rzeczy podobno wiadome są dla mojego przedmówcy niewiadome. > Nie to się liczy kim kto był, ale kim kto jest obecnie. Zadziwiające, że środowiska polityczne tak niechętne "grubej kresce" w debacie publicznej tak chętnie ją same stosują, kiedy o przeszłość ich liderów idzie. > I kto co robi obecnie dla ojczyzny. Tu sprawa się gmatwa. Moim skromnym zdaniem tow. Nowak atakuje wielokulturowość i przeszłość Wrocławia celem budowy własnej pozycji politycznej. Uważam, że tow. Nowak nie działa dla dobra ojczyzny, lecz jedynie swego własnego i z troski o własną karierę, podobnie jak robił to za komuny zajmując się hagiografią komunistycznych węgierskich buców. > Co robił Geremek i Michnik niedawno dla Polski ? > Pluł na nią z zagranicy, aż prasa zachodnia się dziwiła tym dziwnym > zachowanią. Komu, czemu: "zachowaniom". Liczba mnoga. Plucie na własny kraj wymaga cywilnej odwagi powiedzenia, co się obywatelowi w tym kraju nie podoba. A krytyka jest podstawą publicznej dyskusji. > To są fakty. > A co robi Nowak? Uświadamia Polaków prezentując im fakty. Możesz mi króciutko te rzekome "fakty" streścić ? Zanim je jednak wypunktujesz oceń je na podstawie definicji "metod naukowych", czyli sposobu zbierania, katalogowania i oceniania wiedzy. Opis metod naukowych znajdziesz w wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_naukowa > Nie interesuje mnie na czym zrobił Nowak doktorat. a szkoda. Bagaż zachowań delikwenta z przeszłości pozwala dość dobrze - choć zgodzę się, że nie ze 100% pewnością - przewidzieć, jak zachowa się on w przyszłości. Tow. Nowak za swoją wierną służbę komunizmowi został obdarzony wysokimi stanowiskami partyjnymi i państwowymi oraz tytułem doktora habilitowanego. Mam więc powody przypuszczać, że jest to bezkręgowy karierowicz, który mówi jedynie to, co jest od niego oczekiwane. W takim przypadku jego opinie jako wypowiadane na zamówienie mnie nie interesują. Jako synonim pojęcia BMW (bierny, mierny ale wierny) napawa mnie on obrzydzeniem. > Interesuje mnie co ten człowiek może zrobić dla Polski. Moim zdaniem Nowak nic nie potrafi zrobić dla Polski. Jego wkład w rozwój Polski sprowadza się do plucia na każdego, kto nie zgadza się z wizją świata lansowaną przez jego pracodawcę. Wystarczy dać mu stołek ambasadora na Węgrzech, a od jutra zacznie włazić w odbyt Tuskowi a na ojca dyrektora pluć. Typowa chorągiewka. W poprzednim systemie nazywano takich "towarzysz Szmaciak". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 11:57 "Moim zdaniem Nowak nic nie potrafi zrobić dla Polski. Jego wkład w rozwój Polski sprowadza się do plucia na każdego, kto nie zgadza się z wizją świata lansowaną przez jego pracodawcę. Wystarczy dać mu stołek ambasadora na Węgrzech, a od jutra zacznie włazić w odbyt Tuskowi a na ojca dyrektora pluć. Typowa chorągiewka. W poprzednim systemie nazywano takich "towarzysz Szmaciak"." Ależ on już to robi i to wraz z o. dyrektorem Obaj mają swoich przyjaciól komuchów ,PO-owców w Toruniu który ich wspomagają. Dopóki chodzą na ich pasku,a chodzić będą bo o.inwestor równo doi swoją wielką rodzię RM na rzecz budowania swojego imperiumw Toruniu komuch prezydent i PO toruńska jest zachwycona ,że miasto się rozwija. Dziwnym trafem Nowakowi i Rydzykowi nie przeszkadza w nawet bierutowski uniwersytet w Toruniu i najliczniejsze w kraju grono sbekow . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej IP: *.ws.highway.telekom.at 17.02.09, 12:47 map4 napisał: > > Tu sprawa się gmatwa. Moim skromnym zdaniem tow. Nowak atakuje wielokulturowość > i przeszłość Wrocławia celem budowy własnej pozycji politycznej. Uważam, że tow > . > Nowak nie działa dla dobra ojczyzny, lecz jedynie swego własnego i z troski o > własną karierę, podobnie jak robił to za komuny zajmując się hagiografią > komunistycznych węgierskich buców. > > Każde miasto jest mniej albo więce wielokulturowe, Wrocław nie jest tu wyjątkiem. Jednak Wrocław nigdy nie był tyglem kultur, takim jak np. New York czy Wiedeń. We Wrocławiu dochodziło raczej do wymiany społeczeństwa. A ponieważ urodziłam się we Wrocławiu tuż po wojnie, gdzie moi rodzice swoimi rękami odbudowywali te miasto, wiem z autopsji jak to było. Zarówno znam z autopsii miasta naprawdę wielokulturowe, w jednam z nich mieszkałam ponad dwadzieścia lat. Na podstawie moich przeżyć, moim zdaniem, Wrocław kreuje się na siłę na miasto wielokulturowe. Co do Nowaka , to muszę powiedzieć że interesuje mnie efekt końcowy pracy Nowaka. A nie to czy jego jedyna motywacja to kariera czy nie. > > > Komu, czemu: "zachowaniom". Liczba mnoga. > Nie zwracaj uwagi na moje błądy, wystarczy że zrozumiesz iż język nieużywany podlega degradacji. Ja sama widzę, iż czasami używam w układach zdań, nie zawsze polskiej gramatyki. > > Plucie na własny kraj wymaga cywilnej > odwagi powiedzenia, co się obywatelowi w tym kraju nie podoba. A krytyka jest > podstawą publicznej dyskusji. > Nie czytasz prasy zachodniej ? Plucie na własny kraj z zagranicy jest czynem nie godnym, i bardzo uczukona prasa zachodnia, na zachowania tego typu, skrytykowała Geremka i Michnika. Takie zachowanie w kulturze demokracji wyżej rozwiniętych jest bardzo naganne. Z godnie z regułą „ własne brudy pierze się na swoin podwurku”. > > Możesz mi króciutko te rzekome "fakty" streścić ? Zanim je jednak wypunktujesz > oceń je na podstawie definicji "metod naukowych", czyli sposobu zbierania, > katalogowania i oceniania wiedzy. Opis metod naukowych znajdziesz w wikipedii: > pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_naukowa > Zabawny jesteś. Jeśli ty masz problemy z wapowiedziami Nowaka , tu powiedz mi z którymi. Wteda możemy polemizować. Ja nie mam problemów z wypowiedziami Nowaka. A więc nie bądź leniwy i napisz w punktach co ciebie gryzie. > > a szkoda. Bagaż zachowań delikwenta z przeszłości pozwala dość dobrze - choć > zgodzę się, że nie ze 100% pewnością - przewidzieć, jak zachowa się on w > przyszłości. Tow. Nowak za swoją wierną służbę komunizmowi został obdarzony > wysokimi stanowiskami partyjnymi i państwowymi oraz tytułem doktora > habilitowanego. Mam więc powody przypuszczać, że jest to bezkręgowy karierowicz > , > który mówi jedynie to, co jest od niego oczekiwane. W takim przypadku jego > opinie jako wypowiadane na zamówienie mnie nie interesują. Jako synonim pojęcia > BMW (bierny, mierny ale wierny) napawa mnie on obrzydzeniem. > Geremek miał znacznie większe zasłużenia dla komuchów, za nie dostał nawet ciepły sztołek w ambasadzie polskiej we Francji. A jakie miał Balcerowicz , o nich było głośno słychać podczas komuny. A kto słaszał o Nowaku ? Nikt. No ale ty najwidoczniej masz własne krateria miary wartości. > > Moim zdaniem Nowak nic nie potrafi zrobić dla Polski. Jego wkład w rozwój Polsk > i > sprowadza się do plucia na każdego, kto nie zgadza się z wizją świata lansowaną > przez jego pracodawcę. Wystarczy dać mu stołek ambasadora na Węgrzech, a od > jutra zacznie włazić w odbyt Tuskowi a na ojca dyrektora pluć. > > Typowa chorągiewka. W poprzednim systemie nazywano takich "towarzysz Szmaciak". > Ty lubisz „ gdybać“ . Zobacz co się stało z niktórymi bohaterami społecznymi , co dostali władzę . Powychodziły ich prawdziwe charaktery. Zgodnie z opwiedzeniem, chcesz poznać czlowieka naprawdę, daj mu władzę i pienądze. Np. Frasyniuk, Michnik i inne parasole. Niestety nie przekonałeś mie o tym że Nowak to zdrajca. Ale nietracę nadziei że to uczynisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisiczka do UTE ! ważne IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.02.09, 12:58 Ute, Nowak nie był żadnym agentem ani współpracownikiem systemu komunistycznego. Próbuje się go skompromitować, bezskutecznie jak widać i załamani krytycy chwytają się już przysłowiowej brzytwy w stosunku do osoby Nowaka. Tymczasem on był zawsze opozycjonistą w stosunku do Systemu Komunistycznego i przez lata był CENZUROWANY. wydawało się w KOmunie - naprawdę niewiele pozycji z jego dorobku. Większosc nie ukazywała się, ponieważ cenzura nie wypuszczała jego ksiażek. Jakiś dyżurny KOmuch próbuje tu na forum bezskutecznie ośmieszyć i szkalować Nowaka powielając NIEPRAWDĘ na jego temat. Piszą o jakiś jego wystąpieniach w 1965 roku. W 1965 roku - sprawdziłam - Nowak miał 25 lat !!! :-) dodatkowo faktem jest ze w 1966 roku nastąpił jego debiut - opublikował na Uniwersytecie Warszawskim książkę o literaturze węgierskiej. Więc to co xeruje to nam niejaki tropiciel NOWAKA wklejając rzekome rewelacje na temat jego teczki jest ABSTRAKCJĄ I WYTWOREM WYOBRAZNI ANONIMOWEGO AUTORA. NOWak jest czysty, nie współpracował z systemem komunistycznym i dlatego jest tak NIEWYGODNY. Nie jest byłym komuchem, przefarbowanym na liberała i dlatego tak ZNIENAWIDZONY. DO tego wartości patriotyczne jakie reprezentuje są SOLĄ W OKU WYBORCZEJ I ŚRODOWISK SALONOWYCH< które po prostu zwlaczają POLSKOŚĆ i wszelkie jej przejawy w ŻYCIU PUBLICZNYM Gorąco pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: do UTE ! ważne IP: *.ws.highway.telekom.at 17.02.09, 13:31 Dzięki. Poniekąd jest to logiczne co napisałeś. Szczególnie w obliczu tych postów, które pozbawione są jakiejkolwiek logiki. Koncentrują się tylko i wyłącznie na zyskredytowaniu Nowaka, a to co on mówi, jest już na dalszym planie. Historia jest dziedziną nie podlegającą zmianie,coś co się stało nie może się odstać. Te gorączkowe chcenie utopić Nowaka w łyżce wody, zdradza prawdziwy zamiar tych przeciwników Nowaka. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej 17.02.09, 14:22 Gość portalu: Ute napisał(a): > Jednak Wrocław nigdy nie był tyglem kultur, takim jak np. New York > czy Wiedeń. > We Wrocławiu dochodziło raczej do wymiany społeczeństwa. Ciężko jest się nie zgodzić. > Na podstawie moich przeżyć, > moim zdaniem, Wrocław kreuje się na siłę na miasto wielokulturowe. Z rasowego punktu widzenia masz rację. Polska jakkolwiek jest państwem jednolitym rasowo nie jest jednakże monolityczna. Istnieje kilka różnych Polsk, z różną mentalnością i różną kulturą. O ile władzy nie wypada o tym mówić, o tyle faktem pozostaje (przykład Twojej i mojej osoby jest egzemplaryczny), że Wrocław stracił ostatnio wielu urodzonych w nim już po wojnie mieszkańców, którzy zostali zastąpieni napływową ludnością ze ściany wschodniej, która z kolei została ściągnięta do Wrocławia przez fabryki dyplomów dla niepoznaki uczelniami wyższymi zwane. We Wrocławiu ponadto osiedliło się wiele zagranicznych przedsiębiorstw, które uciekając z krajów z drogim personelem przeniosła do Wrocławia ręczne i nieskomplikowane zajęcia typu programowanie mikrokontrolerów, fakturowanie, produkcja podzespołów elektrycznych i innych. > Co do Nowaka , to muszę powiedzieć że interesuje mnie efekt końcowy > pracy Nowaka. Zdefiniuj proszę wartość dodaną, którą tow. Nowak wniósł postanawiając się wmieszać do dyskusji, która we Wrocławiu prowadzona jest od dawna. > Nie zwracaj uwagi na moje błądy, wystarczy że zrozumiesz iż język > nieużywany podlega degradacji. Wybacz zatem. > Ja sama widzę, iż czasami używam w układach zdań, nie zawsze > polskiej gramatyki. Ponieważ sam z tym walczę (zbyt często nieskutecznie), to rozumiem Cię. > Nie czytasz prasy zachodniej ? > Plucie na własny kraj z zagranicy jest czynem nie godnym, i bardzo > uczukona prasa zachodnia, na zachowania tego typu, skrytykowała > Geremka i Michnika. Plucie czy krytyka ? Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, w której krytyke jest nie na miejscu, może z wyjątkiem pogrzebu. Dość prawdopodobne wydaje mi się raczej, że krytyka została wzięta za opluwanie. T.z.w. prawicy w Polsce zdarza się to nagminnie. > Z godnie z regułą „ własne brudy pierze się na swoin podwurku” Ta reguła wprowadzona została do polszczyzny przez bohaterkę noweli Gabrieli Zapolskiej "moralność pani Dulskiej". Pani Dulska to nie jest dobry wzór do naśladowania, moim skromnym zdaniem. > Zabawny jesteś. > Jeśli ty masz problemy z wapowiedziami Nowaka , tu powiedz mi z > którymi. :-) Den Spieß umdrehen ? Ok. Passt so. "Polska i Polacy we współczesnej polityce historycznej Niemiec, Rosji, Litwy, Białorusi i Ukrainy" brzmi tytuł przemówienia. Nie ma czegoś takiego jak polityka historyczna. Na historię nie ma miejsca we współczesnej polityce, aktualnych problemów jest za dużo, aby bawić się jeszcze w rozgrzebywanie starych ran. Wyborców dzisiaj bardziej interesuje kurs wymiany CHF/PLZ niż polityka historyczna. Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moje zdanie. Miejsce wygłoszenia przemówienia bardzo mnie denerwuje. Wygłaszanie tak politycznie naładowanych przemówień w kościele jest powodem, aby kościół w Polsce zacząć opodatkowywać na zasadach ogólnych. Nie może być tak, że niektóre partie wynajmować muszą drogie hale, a niektóre z nich (te przez kościół sponsorowane) dostają hale za darmo. To jest skrzywienie zasad wolnej konkurencji na rynku partii politycznych ("die Wettbewerbverzerrung") i jako takie jest ono nielegalne. "Stalinowskie, cenzorskie metody lokalnej "Gazety Wyborczej" doprowadziły do nagonki na mnie i uniemożliwiły mi wystąpienie." Ten pan nie wie, o czym mówi. Za Stalina dostałby po prostu kulkę w potylicę, klęcząc w celi kazamatów Urzędu Bezpieczeństwa twarzą do ściany i pochowany by został w nieoznaczonym zbiorowym dole pod płotem cmentarza na Osobowicach. "Mało tego, odwołany został szef Instytutu Studiów Międzynarodowych, jedynego przyczółka obrony patriotyzmu i polskości we Wrocławiu!" Ten pan nie ma monopolu na ogłaszanie kto polskim patriotą jest. Ba, w takich sprawach jako była podpora komunizmu w ogóle nie powinien zabierać głosu. Chyba, że Rydzyk publicznie przyzna, że członkowie PZPR i jej przybudówki dla wykształciuchów pod nazwą SD patriotami byli. "To nasza integracja w obronie patriotyzmu." - a jeszcze dwadzieścia pięć lat temu hasła te formułowano inaczej, choć w tym samym tonie: "wróg nigdy nie śpi", "młodzież zawsze z partią", "w socjalistycznym obowiązku wypełniamy zobowiązania nałożone na nas przez <tu wstawić numer> Zjazd PZPR" itp, itd. To nie ma z nauką nic wspólnego, to jest prymitywna indoktrynacja. To ideologia w postaci i na poziomie o których sądziłem, że wraz z nieboszczką komuną przeminęły bezpowrotnie. "Rzuciłem wszystko i wziąłem się intensywnie za książkę o pełzającej regermanizacji Wrocławia. Mam już ze 200 stron!" Teza chwytliwa, nie podbudowana jednakże argumentami. Jedynym użytym przez tow. Nowaka argumentem była liczba stron. Czyli ilość zamiast jakości. Tow. Nowak nie zorientował się widocznie, że w kapitaliźmie za książki płacą nie od ich grubości, lecz od sprzedanego nakładu ewentualnie od siły zawartej w niej argumentów i nadal używa socjalistycznych mierników sukcesu. > Geremek miał znacznie większe zasłużenia dla komuchów, za nie dostał > nawet ciepły sztołek w ambasadzie polskiej we Francji. Geremek zbiesił się w okresie, w którym komuna trzymała się mocno. Można powiedzieć, że Geremek postawił się panującemu wtedy systemowi. Tow. Nowak wiernie trwał przy PRLu i wspierał go aż do jego końca. > Zgodnie z opwiedzeniem, chcesz poznać czlowieka naprawdę, daj mu > władzę i pienądze. Rydzykowi dano i władzę i pieniądze. No i co z tego wyszło ? Stoczni nie kupił, choć pieniądze na jej zakup zebrał. Dlaczego Nowak tego przekrętu nie piętnuje ? Dokonano go przecież na najbiedniejszych i najbardziej potrzebujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej IP: *.ws.highway.telekom.at 17.02.09, 15:51 map4 napisał: > > Z rasowego punktu widzenia masz rację. Polska jakkolwiek jest państwem > jednolitym rasowo nie jest jednakże monolityczna. Istnieje kilka różnych Polsk, > z różną mentalnością i różną kulturą. O ile władzy nie wypada o tym mówić, o > tyle faktem pozostaje (przykład Twojej i mojej osoby jest egzemplaryczny), że > Wrocław stracił ostatnio wielu urodzonych w nim już po wojnie mieszkańców, > którzy zostali zastąpieni napływową ludnością ze ściany wschodniej, która z > kolei została ściągnięta do Wrocławia przez fabryki dyplomów dla niepoznaki > uczelniami wyższymi zwane. > Migracja ludności zawsze była , i wszędzie. Czy za pracą , czy z innych powodów. Nie jest to żadna cecha Wrocławia, ale każdych innych miast. Nie miej jednak Wrocław jest moim portem, gdzie mam dom i bardzo wielu znajomych. A więc Wrocław mnie nie utracił, wprost przeciwnie. > > We Wrocławiu ponadto osiedliło się wiele zagranicznych przedsiębiorstw, które > uciekając z krajów z drogim personelem przeniosła do Wrocławia ręczne i > nieskomplikowane zajęcia typu programowanie mikrokontrolerów, fakturowanie, > produkcja podzespołów elektrycznych i innych. > Pod tym względem, Wrocław nie jest miastem innym niż inne. Tam również osiedlił się obcy kapitał. Własność tego kapiału jest taka , że on nie patrzy na ludzi czy miasto. Ale tylko na zysk, dopuki on jest , ten zysk, doputy ten kapitał jest w tym miejcu. > > > Zdefiniuj proszę wartość dodaną, którą tow. Nowak wniósł postanawiając się > wmieszać do dyskusji, która we Wrocławiu prowadzona jest od dawna. > Proszę bardzo. Jest to witalność w dyskusji, poparta rzeczowymi dowodami. > > > Plucie czy krytyka ? Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, w której krytyke > jest nie na miejscu, może z wyjątkiem pogrzebu. Dość prawdopodobne wydaje mi si > ę > raczej, że krytyka została wzięta za opluwanie. T.z.w. prawicy w Polsce zdarza > się to nagminnie. > Dobrze wiesz że tu nie chodzi o plucie w dosłownym słowa tego znaczenia. Tak jak Geremek we Francji, tak jego kolega Michnik we Włoszech. Prasa zachodnia ustosunkowała się do tego jednoznacznie. Cokolwiek podlega krytyce , robi to się we własnym kraju w środowisku tworzącym substancje społeczną tego kraju. Tylko to jest sensowne i twórcze, prowadzące w kierunku konstruktywnego zajęcia się problemami , które są krytykowane. Tak jak to uczynił Michnik i Geremek, to jest forma biadolenia przed publiką obcych krajów. Wstyd mi było za nich. > > > Ta reguła wprowadzona została do polszczyzny przez bohaterkę noweli Gabrieli > Zapolskiej "moralność pani Dulskiej". Pani Dulska to nie jest dobry wzór do > naśladowania, moim skromnym zdaniem. > Nie chodziło tu w tym przypadku o Dulszczyznę. > > > "Polska i Polacy we współczesnej polityce historycznej Niemiec, Rosji, Litwy, > Białorusi i Ukrainy" brzmi tytuł przemówienia. > Nie ma czegoś takiego jak polityka historyczna. Na historię nie ma miejsca we > współczesnej polityce, aktualnych problemów jest za dużo, aby bawić się jeszcze > w rozgrzebywanie starych ran. > Wyborców dzisiaj bardziej interesuje kurs wymiany CHF/PLZ niż polityka > historyczna. Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moje zdanie. > Faktycznie nie jest to szczęśliwa dobrany tytuł, bowiem można go nie zrozumieć, albo może podlegać on różnym interpretacją. Historia nie podlega zmianie, bowiem to są zjawiska przeszłe. Jednak w zależności od systemów politychnych, są grupy interesów, które dopasowóją na siłę historie do swoich potrzeb, deforumjąc ją bardzo przy tym. Zapewne Nowak używając zwrotu „ polityce historycznej “ miał właśnie na myśli zjawisko pisania nowej historii dopasowanej do potrzeb niemieckich. W każdym razie ja tak to zrozumiałem. Nie byłem na wykładzie, a więc nie mogę więce na ten temat powiedzieć. > > Miejsce wygłoszenia przemówienia bardzo mnie denerwuje. Wygłaszanie tak > politycznie naładowanych przemówień w kościele jest powodem, aby kościół w > Polsce zacząć opodatkowywać na zasadach ogólnych. > Nowakowi odbiera się prawo wolnej wypowiedzi na UWr. Był nacisk polityczny, i była forma protestu przeciw temu naciskowi. Jeden z profesorów podał się do dymisji. Cz ty to nazywasz wolnym krajem demokratycznym ? To jest forma ukrytego terroru społecznego. A więc nie dziw się, że Nowaka musi wspierać kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej IP: *.ws.highway.telekom.at 17.02.09, 16:57 map4 napisał: > Nie może być tak, że niektóre > partie wynajmować muszą drogie hale, a niektóre z nich (te przez kościół > sponsorowane) dostają hale za darmo. To jest skrzywienie zasad wolnej > konkurencji na rynku partii politycznych ("die Wettbewerbverzerrung") i jako > takie jest ono nielegalne. > No wiesz, koścół ma prawo stanąć po stronie tego stronnictwa, które jest najbliższe zasadą nauki kościoła. Ty nie możesz traktować kościoła jako instytucje Państwową podlegającą zasadą demokracji. Jednak to robisz. A więc Wettbewerbverzerrung nie ma tu nic do rzeczy. Poza tym nie zapomnij, że każda partia polityczny może starań się o względy KK. Gdyby hala była własnością Państwa , a więc w rękach partii rządzącej . I ta partia prowadziła by plitykę wynajmu w zależności od ………… Wredy mamy do czynienia z Wettbewerbverzerrung. > > "Stalinowskie, cenzorskie metody lokalnej "Gazety Wyborczej" doprowadziły do > nagonki na mnie i uniemożliwiły mi wystąpienie." > > Ten pan nie wie, o czym mówi. Za Stalina dostałby po prostu kulkę w potylicę, > klęcząc w celi kazamatów Urzędu Bezpieczeństwa twarzą do ściany i pochowany by > został w nieoznaczonym zbiorowym dole pod płotem cmentarza na Osobowicach. > Zgadza się, jednak mowa jest nie o czasach Stalina ale o określeniu potocznym „ Stalinowskie metody“. GW nie jest gazetą neutralną. Ma ona swoją line, która jest bardzo kontrowersyjna , i niejednoktotnie zdarzyło mi się w niej czytać nieprawdę. Zobacz na ten cytat z Der Spiegel jak dziennikarka GW jest nadgorliwa. Gdybym nie znał Wrocławia miał bym o nim fałszywe wyobrażenie, iż w nim jest kupa Niemców.. __Cytat___________________________________ ("Ich könnte jeden Tag einen Artikel die Deutschen in Breslau schreiben", sagt Beata Maciejewska, Lokaljournalistin der Tageszeitung "Gazeta Wyborcza", "die Leser wollen endlich wissen, wo sie eigentlich wohnen." ) __________________________________________ __Tłumaczenie_______________________________ "Ja mogła bym codziennie pisać artykuł o Niemcych we Wrocławiu" ,powiedziała Beata Maciejewska dziennikarka " Gazety Wyborczej ", " czytelnicy GW chcą wkońcu wiedzieć gdzie oni właściwie mieszkają " ____________________________________________ > "Mało tego, odwołany został szef Instytutu Studiów Międzynarodowych, jedynego > przyczółka obrony patriotyzmu i polskości we Wrocławiu!" > > Ten pan nie ma monopolu na ogłaszanie kto polskim patriotą jest. Ba, w takich > sprawach jako była podpora komunizmu w ogóle nie powinien zabierać głosu. Chyba > , > że Rydzyk publicznie przyzna, że członkowie PZPR i jej przybudówki dla > wykształciuchów pod nazwą SD patriotami byli. > Nikt nie ma monopolu na głoszenie prawdy. Jednak również nikt nie ma prawa na ograniczanie wolnego słowa. Co niestety ma miejsce. > > Geremek miał znacznie większe zasłużenia dla komuchów, za nie dostał > > nawet ciepły sztołek w ambasadzie polskiej we Francji. > > Geremek zbiesił się w okresie, w którym komuna trzymała się mocno. Można > powiedzieć, że Geremek postawił się panującemu wtedy systemowi. Tow. Nowak > wiernie trwał przy PRLu i wspierał go aż do jego końca. > Nie bądź proszę naiwny, gdy nastąpiła odwilż polityczna w Sowieckim bloku. Wiele szczurów nagle farbowało skórę. Nie Polscy przyczynili się do tej odwilży, ale ci co byli przy korycie najbardziej z tego faktu profitowali. Nowak nie należy do nich. I jak już powiedziałem nie przeszłość mnie interesuje. > > > Rydzykowi dano i władzę i pieniądze. No i co z tego wyszło ? > Stoczni nie kupił, choć pieniądze na jej zakup zebrał. Dlaczego Nowak tego > przekrętu nie piętnuje ? Dokonano go przecież na najbiedniejszych i najbardziej > potrzebujących. > Trzeba stawiać w życiu priorytety, radzyka też można załatwić jak on dokonał takich przekrętów. Puki co to trzeba go pierw wykorzystać. Nikt rozsądny by nie podcinał gałęzi na której siedzi. W każdym razie dopuki nie urośnie nowa młoda gałąź , na której można usiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gw to nowa cenzura poprawności politycznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 16:23 wojtasp78 napisała: > Gazeta wybiórcza wprowadza cenzurę. Nie liczy się dorobek naukowy, > nie liczy się prawda. Liczy się poprawność polityczna. Za komuny nie > było takiej cenzury jak teraz. Hańba! W pełni się zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś