Gość: minija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 19:23 pada dużo słów na ten temat - ostatnio , red wyjaśnij o co chodzi , cóz to za ranking i jakie on ma znaczenie oraz co oceniano Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Koscielny Re: Złoty Poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.03, 19:45 To wszystko wyjaśnia. Od jutra odstawiam kasze i makarony, a biorę się za pyry. Może chociaż w ich spożyciu przegonimy sympatycznych niewątpliwie Poznaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: srebrny Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 19:59 tu jeszcze jeden ranking, pokazuje najlepsze samorządy :) www.cbr.org.pl/rzepa/200307010034/raporty_a_3-1.F.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minija Re: srebrny Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 20:41 rafis nie o to chodziło , chyba że jesteś krypotored-em , ale informacja na kolorowym obrazku nie stanowi odpowiedzi na moje pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: srebrny Wrocław -wyjasnienie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 20:52 Gość portalu: minija napisał(a): > rafis nie o to chodziło , chyba że jesteś krypotored-em , ale informacja na > kolorowym obrazku nie stanowi odpowiedzi na moje pytania to była odpowiedz dla kolegi martwiącego się Poznaniem :) a odpowiedz na Twoje pytanie jest prosta i zawarta w artykule, który mówi o tym, że Wrocław został srebrny :) Poczytaj tu: www.wroinvest.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minija Re: srebrny Wrocław -wyjasnienie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 21:36 rafisk-u dalej nie wyjaśnia to moich pytań , adres który mi podałeś nie ma nic wspólnego z tym 2-gim miejscem - chyba nie oceniano miasta na podstawie waszego hmmm trochę przaśnego forum które jawi się trochę jako kółko wzajemnej adoracji / oceniano miasta a nie kółka, grupki ,paczki, kompanów czy inne wzajemne układziki miedzyludzkie / - a w ogóle to pisałem do reda a nie do ciebie , więc nie liczę na konieczność dlaszego kontaktu z owocami twoich przemyśleń gdyż jawisz się na forum jako jeden z czołowy propagandzistów określonej opcji - ja szukam informacji a ty rtafisku nie jesteś mi w stanie ich dać - dajesz tylko jakieś kolorowe plansze czy inne pozory informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: srebrny Wrocław -wyjasnienie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 21:51 Gość portalu: minija napisał(a): > rafisk-u dalej nie wyjaśnia to moich pytań , adres który mi podałeś nie ma > nic wspólnego z tym 2-gim miejscem - chyba nie oceniano miasta na podstawie > waszego hmmm trochę przaśnego forum które jawi się trochę jako kółko > wzajemnej adoracji / oceniano miasta a nie kółka, grupki ,paczki, kompanów > czy inne wzajemne układziki miedzyludzkie / - a w ogóle to pisałem do reda > a nie do ciebie , więc nie liczę na konieczność dlaszego kontaktu z owocami > twoich przemyśleń gdyż jawisz się na forum jako jeden z czołowy > propagandzistów określonej opcji - ja szukam informacji a ty rtafisku nie > jesteś mi w stanie ich dać - dajesz tylko jakieś kolorowe plansze czy inne > pozory informacji Trzeba było od razu pisać, że nie rozumiesz.Niestety nie jestes sam, podobno 60% Polaków nie rozumie rozkładów komunikacji miejskiej więc Twoje niezrozumienie mapki i czynników decydujacych o przyznaniu Wrocławiowi 2-giego miejsca w tym rankingu nie sa az tak jaskrawe :) Mimo wszystko życze powodzenia!Może ktos inny wytłumaczy Ci to w bardziej zrozumiały sposób bo ja juz nie znam łatwiejszej rzeczy niz mapka! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis choc jest szansa! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 21:53 Prosze forumowiczów żeby ktos spróbował wytłumaczyc kolezance(koledze?) co oznacza ten artykuł :) Srebrny Wrocław Poniedziałek, 17 listopada 2003r. Po raz pierwszy jesteśmy lepsi niż stolica Małopolski Poznań przed Wrocławiem i Krakowem. Taka jest kolejność pierwszego Wielkiego Rankingu Miast w kategorii powiatów grodzkich, którego wyniki zostaną dziś oficjalnie ogłoszone w Warszawie. Zdaniem ekspertów, stolica Dolnego Śląska ma szansę w przyszłości przewodzić w takich rankingach. Ranking przeprowadziło Centrum Badań Regionalnych, które razem z Rzeczpospolitą ogłasza co roku Złotą Setkę Samorządów. Oficjalnie wyniki Wielkiego Rankingu Miast zostaną ogłoszone dziś w południe. Jednak władze miasta już w piątkowy wieczór dowiedziały się, że Wrocław jest na drugim miejscu. - Zadzwoniono do nas, żeby się upewnić, że wybieramy się do Warszawy, bo ktoś musi odebrać nagrodę - powiedział "Słowu" jeden z wyższych urzędników miejskich. Wrocław przyszłościowy Członkowie Kapituły Wielkiego Rankingu Miast, w której oprócz przewodniczącej Centrum Badań Regionalnych zasiedli także prof Michał Kulesza - jeden z autorów reformy samorządowej, i Jerzy Regulski, prezes Fundacji Demokracji Lokalnej, brali pod uwagę wiele czynników. - Gospodarcze: na przykład zyski firm działających w danym mieście, wysokość inwestycji czy jakość infrastruktury, i społeczne: aktywność organizacji pozarządowych i zdolność przyciągania nowych mieszkańców - wymienia dr Wisła Surażska, prezes Centrum Badań Regionalnych. Szczegóły oceny kapituły będą znane dopiero dziś, ale wysoka pozycja stolicy Dolnego Śląska nikogo nie dziwi. - Wrocław ma przed sobą przyszłość. Macie to, co jest najważniejsze we współczesnej gospodarce, czyli kapitał ludzki - twierdzi Andrzej Lubiatowski, prezes Unii Metropolii Polskich. Lubiatowski tłumaczy, że właśnie otwartość i serdeczność wrocławian, połączone z pięknem architektury to największe atuty stolicy Dolnego Śląska. - Do tego trzeba dodać stabilność władz samorządowych konsekwentnie realizujących plan rozwoju miasta i przestaje dziwić to, że Wrocław jest tak modny - dodaje Lubiatowski. Zadowolony z wysokiej pozycji Wrocławia jest także jego prezydent. - To duży sukces i powód do dumy, że pniemy się do góry w rankingach - mówi Rafał Dutkiewicz. Prezydent miasta podkreśla, że to także powód do zwiększenia wysiłków, żeby wspiąć się na szczyt. - Drugie miejsce w takim rankingu oczywiście cieszy, ale najważniejsze, żeby mieszkańcy miasta byli z niego zadowoleni - dodaje. Poznań jeszcze górą Zdaniem ekspertów stolica Wielkopolski czerpie potencjał rozwojowy głównie z tradycyjnej aktywności gospodarczej i społecznej mieszkańców. Już w 2001 roku Poznań uzyskał punktację najwyższą z możliwych do uzyskania w Polsce w ocenie międzynarodowej agencji ratingowej. To zostało odebrane jako doskonały przykład zależności między rozwojem gospodarczym a lokalnym kapitałem społecznym. Ale Poznań czerpie także ze swojej tradycji miasta targowego. - Dzięki takim zakładom jak Cegielski Poznań jest historycznie miastem bardziej uprzemysłowionym niż Wrocław - uważa Andrzej Lubiatowski, prezes Unii Metropolii Polskich. - Moim zdaniem póki co Poznań jak dotąd lepiej wykorzystuje swoje poożenie geograficzne i ma lepszą infrastrukturę. Wasza przewaga to silniejszy ośrodek akademicki, co z pewnością zaprocentuje w przyszłości. Wrocław jako ośrodek akademicki przyciąga młodych ludzi. - Sam jestem tego najlepszym przykładem, bo pochodzę z Poznania, ale wybrałem Wrocław - wtóruje mu Rafał Dutkiewicz. Co oceniano - ogólna sytuacja gospodarcza - dochody przedsiębiorstw i mieszkańców, relatywna wielkości sektora usług i otoczenia biznesu, - aktywność gospodarcza mieszkańców - liczba prywatnych firm, stopa bezrobocia, - aktywność obywatelska - liczba organizacji non profit, frekwencja wyborcza, czytelnictwo, - jakość lokalnej infrastruktury - gęstość sieci wodociągowej i kanalizacyjnej, gęstość i jakość dróg, jakość oczyszczania ścieków, - atrakcyjność miasta/powiatu jako miejsca zamieszkania - bilans migracji i budownictwo mieszkaniowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minija Re: choc jest szansa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 22:14 rafisku trochę się postarałeś , myślę że z wrodzonego lenistwa usiłowałeś nam uzasadniać swoje tezy mapką polski z wieloma kolorowymi kropkami - Odpowiedz Link Zgłoś