Dodaj do ulubionych

srebrny Wrocław

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 19:23
pada dużo słów na ten temat - ostatnio , red wyjaśnij o co chodzi , cóz to
za ranking i jakie on ma znaczenie oraz co oceniano
Obserwuj wątek
    • Gość: Koscielny Re: Złoty Poznań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.03, 19:45
      To wszystko wyjaśnia. Od jutra odstawiam kasze i makarony, a biorę się za pyry.
      Może chociaż w ich spożyciu przegonimy sympatycznych niewątpliwie Poznaniaków.
    • Gość: Rafis Re: srebrny Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 19:59
      tu jeszcze jeden ranking, pokazuje najlepsze samorządy :)
      www.cbr.org.pl/rzepa/200307010034/raporty_a_3-1.F.jpg
      • Gość: minija Re: srebrny Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 20:41
        rafis nie o to chodziło , chyba że jesteś krypotored-em , ale informacja na
        kolorowym obrazku nie stanowi odpowiedzi na moje pytania
        • Gość: Rafis Re: srebrny Wrocław -wyjasnienie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 20:52
          Gość portalu: minija napisał(a):

> rafis nie o to chodziło , chyba że jesteś krypotored-em , ale informacja
          na
          > kolorowym obrazku nie stanowi odpowiedzi na moje pytania

to była odpowiedz dla kolegi martwiącego się Poznaniem :)
          a odpowiedz na Twoje pytanie jest prosta i zawarta w artykule, który mówi o
          tym, że Wrocław został srebrny :)
          Poczytaj tu:

www.wroinvest.prv.pl/
          • Gość: minija Re: srebrny Wrocław -wyjasnienie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 21:36
            rafisk-u dalej nie wyjaśnia to moich pytań , adres który mi podałeś nie ma
            nic wspólnego z tym 2-gim miejscem - chyba nie oceniano miasta na podstawie
            waszego hmmm trochę przaśnego forum które jawi się trochę jako kółko
            wzajemnej adoracji / oceniano miasta a nie kółka, grupki ,paczki, kompanów
            czy inne wzajemne układziki miedzyludzkie / - a w ogóle to pisałem do reda
            a nie do ciebie , więc nie liczę na konieczność dlaszego kontaktu z owocami
            twoich przemyśleń gdyż jawisz się na forum jako jeden z czołowy
            propagandzistów określonej opcji - ja szukam informacji a ty rtafisku nie
            jesteś mi w stanie ich dać - dajesz tylko jakieś kolorowe plansze czy inne
            pozory informacji
            • Gość: Rafis Re: srebrny Wrocław -wyjasnienie :) IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 21:51
              Gość portalu: minija napisał(a):

> rafisk-u dalej nie wyjaśnia to moich pytań , adres który mi podałeś nie
              ma
              > nic wspólnego z tym 2-gim miejscem - chyba nie oceniano miasta na podstawie
              > waszego hmmm trochę przaśnego forum które jawi się trochę jako kółko
              > wzajemnej adoracji / oceniano miasta a nie kółka, grupki ,paczki, kompanów
              > czy inne wzajemne układziki miedzyludzkie / - a w ogóle to pisałem do reda
              > a nie do ciebie , więc nie liczę na konieczność dlaszego kontaktu z
              owocami
              > twoich przemyśleń gdyż jawisz się na forum jako jeden z czołowy
              > propagandzistów określonej opcji - ja szukam informacji a ty rtafisku nie
              > jesteś mi w stanie ich dać - dajesz tylko jakieś kolorowe plansze czy inne
              > pozory informacji

Trzeba było od razu pisać, że nie rozumiesz.Niestety nie jestes sam, podobno
              60% Polaków nie rozumie rozkładów komunikacji miejskiej więc Twoje
              niezrozumienie mapki i czynników decydujacych o przyznaniu Wrocławiowi 2-giego
              miejsca w tym rankingu nie sa az tak jaskrawe :)
              Mimo wszystko życze powodzenia!Może ktos inny wytłumaczy Ci to w bardziej
              zrozumiały sposób bo ja juz nie znam łatwiejszej rzeczy niz mapka!
              pozdrawiam
              • Gość: Rafis choc jest szansa! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 17.11.03, 21:53
                Prosze forumowiczów żeby ktos spróbował wytłumaczyc kolezance(koledze?) co
                oznacza ten artykuł :)

Srebrny Wrocław

Poniedziałek, 17 listopada 2003r.

Po raz pierwszy jesteśmy lepsi niż stolica Małopolski

Poznań przed Wrocławiem i Krakowem. Taka jest kolejność pierwszego Wielkiego
                Rankingu Miast w kategorii powiatów grodzkich, którego wyniki zostaną dziś
                oficjalnie ogłoszone w Warszawie. Zdaniem ekspertów, stolica Dolnego Śląska ma
                szansę w przyszłości przewodzić w takich rankingach.

Ranking przeprowadziło Centrum Badań Regionalnych, które razem z
                Rzeczpospolitą ogłasza co roku Złotą Setkę Samorządów. Oficjalnie wyniki
                Wielkiego Rankingu Miast zostaną ogłoszone dziś w południe. Jednak władze
                miasta już w piątkowy wieczór dowiedziały się, że Wrocław jest na drugim
                miejscu. - Zadzwoniono do nas, żeby się upewnić, że wybieramy się do Warszawy,
                bo ktoś musi odebrać nagrodę - powiedział "Słowu" jeden z wyższych urzędników
                miejskich.

Wrocław przyszłościowy

Członkowie Kapituły Wielkiego Rankingu Miast, w której oprócz przewodniczącej
                Centrum Badań Regionalnych zasiedli także prof Michał Kulesza - jeden z
                autorów reformy samorządowej, i Jerzy Regulski, prezes Fundacji Demokracji
                Lokalnej, brali pod uwagę wiele czynników. - Gospodarcze: na przykład zyski
                firm działających w danym mieście, wysokość inwestycji czy jakość
                infrastruktury, i społeczne: aktywność organizacji pozarządowych i zdolność
                przyciągania nowych mieszkańców - wymienia dr Wisła Surażska, prezes Centrum
                Badań Regionalnych. Szczegóły oceny kapituły będą znane dopiero dziś, ale
                wysoka pozycja stolicy Dolnego Śląska nikogo nie dziwi. - Wrocław ma przed
                sobą przyszłość. Macie to, co jest najważniejsze we współczesnej gospodarce,
                czyli kapitał ludzki - twierdzi Andrzej Lubiatowski, prezes Unii Metropolii
                Polskich. Lubiatowski tłumaczy, że właśnie otwartość i serdeczność wrocławian,
                połączone z pięknem architektury to największe atuty stolicy Dolnego Śląska. -
                Do tego trzeba dodać stabilność władz samorządowych konsekwentnie
                realizujących plan rozwoju miasta i przestaje dziwić to, że Wrocław jest tak
                modny - dodaje Lubiatowski. Zadowolony z wysokiej pozycji Wrocławia jest także
                jego prezydent. - To duży sukces i powód do dumy, że pniemy się do góry w
                rankingach - mówi Rafał Dutkiewicz. Prezydent miasta podkreśla, że to także
                powód do zwiększenia wysiłków, żeby wspiąć się na szczyt. - Drugie miejsce w
                takim rankingu oczywiście cieszy, ale najważniejsze, żeby mieszkańcy miasta
                byli z niego zadowoleni - dodaje.

Poznań jeszcze górą

Zdaniem ekspertów stolica Wielkopolski czerpie potencjał rozwojowy głównie z
                tradycyjnej aktywności gospodarczej i społecznej mieszkańców. Już w 2001 roku
                Poznań uzyskał punktację najwyższą z możliwych do uzyskania w Polsce w ocenie
                międzynarodowej agencji ratingowej. To zostało odebrane jako doskonały
                przykład zależności między rozwojem gospodarczym a lokalnym kapitałem
                społecznym. Ale Poznań czerpie także ze swojej tradycji miasta targowego. -
                Dzięki takim zakładom jak Cegielski Poznań jest historycznie miastem bardziej
                uprzemysłowionym niż Wrocław - uważa Andrzej Lubiatowski, prezes Unii
                Metropolii Polskich. - Moim zdaniem póki co Poznań jak dotąd lepiej
                wykorzystuje swoje poożenie geograficzne i ma lepszą infrastrukturę. Wasza
                przewaga to silniejszy ośrodek akademicki, co z pewnością zaprocentuje w
                przyszłości. Wrocław jako ośrodek akademicki przyciąga młodych ludzi. - Sam
                jestem tego najlepszym przykładem, bo pochodzę z Poznania, ale wybrałem
                Wrocław - wtóruje mu Rafał Dutkiewicz.

Co oceniano

- ogólna sytuacja gospodarcza - dochody przedsiębiorstw i mieszkańców,
                relatywna wielkości sektora usług i otoczenia biznesu,
                - aktywność gospodarcza mieszkańców - liczba prywatnych firm, stopa
                bezrobocia,
                - aktywność obywatelska - liczba organizacji non profit, frekwencja wyborcza,
                czytelnictwo,
                - jakość lokalnej infrastruktury - gęstość sieci wodociągowej i
                kanalizacyjnej, gęstość i jakość dróg, jakość oczyszczania ścieków,
                - atrakcyjność miasta/powiatu jako miejsca zamieszkania - bilans migracji i
                budownictwo mieszkaniowe
                • Gość: minija Re: choc jest szansa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 22:14
                  rafisku trochę się postarałeś , myślę że z wrodzonego lenistwa usiłowałeś nam
                  uzasadniać swoje tezy mapką polski z wieloma kolorowymi kropkami -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka