Dodaj do ulubionych

Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują

03.04.09, 06:28
W ten sposób reklamują się tylko dziadowskie firmy. Jaka reklama
taki towar. Pewnie tak samo podchodzą do kupowania produktów do
swojej restauracji. Brrr. Strach tam jeść.
Obserwuj wątek
    • pracownikxyz Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 06:36
      Sądy to się pewnie obudzą w tej sprawie dopiero wtedy, jak ludzie na własną
      rękę zaczną wymierzać sprawiedliwość jak we Włodowie. Ja w każdym razie
      zachęcam do karania wystawiających reklamy przez nie korzystanie z ich usług.
      Proponuję embargo. Taki argument ekonomiczny działa na cwaniaków najsprawniej.
      • Gość: blecharz graficiarze ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 07:03
        Gdzie sa pieprzeni graficiarze jak sa potrzebni ?
        Lub kilka pojamnikow z farba.
        Wystarczy ze straz miejska bedzie tak samo bierna jak zawsze a nikt nie poniesie
        konsekwencji.
      • Gość: Konrad Widzę, że na Forum wielu bolszewików jest IP: *.as.kn.pl 03.04.09, 11:27
        Prawa nie łamią, ale karać ich! Przepis musi się znaleźć!

> Sądy to się pewnie obudzą w tej sprawie dopiero wtedy, jak ludzie na własną
        > rękę zaczną wymierzać sprawiedliwość

Sugerujesz, że sąd ma złamać prawo i ukarać ich za nic?
        • Gość: tyle w temacie Re: Widzę, że na Forum wielu bolszewików jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 12:12
          Mam nadzieje że kiedyś trafisz na takiego cwaniaka i nie będziesz
          wtedy udawał bolszewika.
          • Gość: Konrad Re: Widzę, że na Forum wielu bolszewików jest IP: 80.54.201.* 04.04.09, 11:00
            Czyli popierasz rozmówce wyżej i też uważasz, że sądy powinny karać ZA NIC?

W jakim ja kraju żyję? Na Białorusi, czy w Polsce?
            • Gość: melchior Re: Widzę, że na Forum wielu bolszewików jest IP: *.e-wro.net.pl 04.04.09, 21:01
              > Czyli popierasz rozmówce wyżej i też uważasz, że sądy powinny karać ZA NIC?
              >
              jak za nic ? Przecież te auta nie służą do jeżdżenia tylko jako podstawa do reklamy.
              Umieszczanie reklam w pasie drogowym jest zabronione.
              Skoro coś jest zabronione to jest też sankcja.
              Dlaczego abonament na placu Solnym kosztuje tylko 160 zł ?
              Przecież ZDIUM wyprzedaje koperty do parkowania które dalej od centrum kosztuja
              ok 850 zł ?
              Skoro auta na pl.Solnym parkują 750 godzin w miesiącu to znaczy ze za godzinę
              parkowania płacą 20 gr .
              No ale miejsca parkingowe są dla przyjezdnych a nie do ustawiania reklam.
              Zawsze mówiłem aby wprowadzić progresywną stawkę za parkowanie w centrum. Tak
              aby opłacało się tam parkowac 15 minut .
              Wystarczy ze miasto wystawi tam tablice z zakazem parkowania miedzy godziną 3 i
              4 tą tak jak kupcom na Olszewskiego i już ktoś będzie musiał te wraki
              przestawiać. Jak wsiadzie do auta bez tablic to go policja wyhaczy. Przecież
              jest zakaz ustawiania rusztowań z reklamami w centrum więc moze być zakaz takich
              reklam na autach.
              Przecież niedawno kazano zdrapywać z witryn zakładów rzemieślniczych herby
              Wrocławia jak i same nazwy kazać za to słono płacić. Auto bez OC nie może stać w
              pasie drogowym. Takie auto mozna też zgłosić do Funduszu Ubezpieczeniowego i
              wtedy kara jest kilka tysięcy.
              Jest monitoring. Jest monitoring można ustalić jak auta znalazło się na
              pl.Solnym skoro nie ma ubezpieczenia.
              Idę o zakład że jak ja chciałbym swoją firmę reklamować na aucie na pl.Solnym to
              nawet jakbym miał wykupiony abonament to by je wywieźli.
              Są równi i równiejsi a restauratorzy w Rynku dobrze muszą się "starać" aby miec
              chody w UM.
              Co restaurator moze zrobić aby przymykać oko ?

> W jakim ja kraju żyję? Na Białorusi, czy w Polsce?
              • Gość: Pawel Re: Widzę, że na Forum wielu bolszewików jest IP: *.ics.mq.edu.au 05.04.09, 12:05
                Cala prawda.
            • Gość: melchior Re: Widzę, że na Forum wielu bolszewików jest IP: *.e-wro.net.pl 04.04.09, 21:27
              W jakim ja kraju żyję? Na Białorusi, czy w Polsce?

A co za róznica ? I tu i tam są równi i równiejsi.
              Czy jeśli mam firmę na Psim Polu to tez mogę za 160 zł wykupić abonament dla
              moich klientów na pl.Solnym ?
              Przecież oni łamią warunki abonamentu .
              Czy ja mogę na pl.Solnym postawić za 160 zł wóz Drzymały a w nim oferować co
              zechcę ?

• Gość: JT Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: *.adsl.alicedsl.de 03.04.09, 07:12
      Wprowadzić zakaz taki jak we Francji.
      zakaz parkowania w dni parzyste po lewej a w nieparzystej po prawej stronie jezdni.
    • czajka.only Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 07:38
      To już wymyślili !! Wystarczy, że jest zakaz zatrzymywania się na danej ulicy,
      np.miedzy 3-4 w nocy (kiedyś trzeba sprzątać ulicę i parkingi, nie?) na jednej
      ulicy, 4-5 na innej czy kilkakrotnie w ciągu doby. Mogą być też inne godziny
      na prawej a inne na lewej stronie ulicy. W Nowym Jorku się sprawdza, może u
      nas też :) Ci którzy przyjeżdżaja do miasta, muszą sprawdzić gdzie mogą stanąć
      a zagracający muszą codziennie lub kilka razy dziennie przestawiać auta.
      • Gość: ddf Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: *.oracle.co.uk 03.04.09, 08:41
        Oczywiscie ze tak ale zeby wpasc na cos takiego trzeba miec troche oleju w
        glowie. A o to wroclawskich urzednikow bym nie podejrzewal.
        • real_mr_pope Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 19:14
          Zamiast, jak zwykle, czepiac się urzędników, proponowałbym poczepiać
          się cwaniaków. To oni zastawiają miejsca parkingowe, nie urzędnicy.
      • Gość: nic Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo ... brak motywacji IP: *.as.kn.pl 03.04.09, 08:41
        Nie tylko w Polsce są cwaniacy, ale zdaje się, że w innych krajach urzędnicy poradzili sobie z tematem(gdzieniegdzie nawet malują kredą kreskę na oponie, aby widać było, czy auto zmieniło położenie.) Rzecznik, kierownik urzędu, strażnik - mają w nosie, czy coś zrobią czy nie w tej sprawie. Prowadzą grę pozorów ganiając Babcie ze szczypiorkiem, a kiedy należy pomyśleć jak usprawnić lub zmienić zasady parkowania - czują niemoc. Może po prostu nie nadajecie się na te stanowiska. Rośnie bezrobocie, zróbcie miejsce dla tych, którym chce się pracować.
      • real_mr_pope Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 19:13
        A nie daj Boże żeby przy ulicy zaparkował mieszkaniec pobliskiej
        ulicy. Albo przeparkuje samochód o 3-4 w nocy, albo mu odholują
        pojazd gdzieś na parking. Potem gazeta.pl opublikuje artykuł o
        skandalicznym działaniu SM, a internauci zbluzgają strażników.
        • Gość: Bartek Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: *.tsi.tychy.pl 03.04.09, 21:27
          Chyba też urzędasem jesteś.
          Zakaz zatrzymywania + np. "Nie dotyczy mieszkańców. Nie dotyczy godz. 6-24" i
          załatwione.
          • tomek854 Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 07.04.09, 02:26
            Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Chyba też urzędasem jesteś.
            > Zakaz zatrzymywania + np. "Nie dotyczy mieszkańców. Nie dotyczy godz. 6-24" i
            > załatwione.

A co za problem znaleźć jakiegoś żula mieszkającego w okolicach rynku i zapłacić
            mu 100 złotych żeby takie auto zarejestrował na siebie?
        • Gość: zgodniak Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: 195.182.9.* 25.09.09, 10:24
          A jak na nieuczęszczanym chodniku na pl.Zgody parkowały auta (nikomu
          nie wadząc) aktywność tych z SM budziła podziw. Za to mieli w dupie
          parkujących pod zakazem na Zabiej Ścieżce. A parkowanie w obrębie
          skrzyzowania Sądowa - Podwale. To dopiero syf.
    • Gość: StraszliwyBandzior Ludzie zapominają, że mają nogi. IP: *.e-wro.net.pl 03.04.09, 08:04
      Te nogi zaś służą nie tylko do naciskania pedałów, ale także (a może
      nawet przede wszystkim) do chodzenia. W pale im się nie mieści, że
      można zaparkować auto na Włodkowica i przejść do Rynku. Na osiedlach
      to samo - nie ma miejsca na parkingu pod blokiem, to wjeżdżam na
      chodnik. Auta z reklamami blokują miejsce nie praworządnym uczciwym
      obywatelom, jak zdaje się sugerować autor artykułu, a leniwej
      obrosłej w tłuszcz hołocie.
      • Gość: szal Re: Ludzie zapominają, że mają nogi. IP: 94.254.153.* 03.04.09, 08:32
        Mam wrażenie że takie artykuły są w pewnym sensie instrukcją i na bank pojawi
        się wiele nowych reklam. Przy dworcu świebodzkim stoi 5, Senso ma lawetę
        zaparkowaną w głębi chodnika i busa którego używa, stoją również trzy maluchy
        pod którymi jest ogromny syf i popieram aby zrobić godziny na sprzątanie ulic
      • Gość: x dobre! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 08:33
        poza tym czas na rower... tyle pieknych dziewczyn mijam codziennie jadac do
        pracy ech....
        • Gość: szal Re: dobre! IP: 94.254.153.* 03.04.09, 08:36
          I dojeżdżasz do pracy zaśliniony.
          • krem23 Re: dobre! 03.04.09, 11:13
            Gość portalu: szal napisał(a):

> I dojeżdżasz do pracy zaśliniony.

Żeby ślinić się na rowerze to trza pędzić na wariata (góralem w mieście) albo
            jadąc w górach.
            Poza tym lepiej jest się ślinić na rowerze niż wozić miażdżycę w samochodzie i
            pisać co ślina przyniesie!
        • bf109 Re: dobre! 03.04.09, 10:51
          Przy okazji czas na ścieżki rowerowe i monitorowane postoje dla
          rowerów. Co innego jeździć rowerem po górach a co innego do pracy.
          Amen
      • bf109 Re: Ludzie zapominają, że mają nogi. 03.04.09, 10:50
        Tak długo jak nie bedzie sprawnej komunikacji tak długo ludzie będą
        parkować w centrum. Pobożne życzenia i wyzywanie ludzi od leni nic
        nie da.
        • Gość: StraszliwyBandzior Jeżdżę autobusami i taksówkami. IP: *.e-wro.net.pl 03.04.09, 12:04
          I wiesz, co Ci powiem? Jazda autobusem a taksówką to 5 minut różnicy
          z Nowego Dworu do centrum na korzyść taksówki, mimo że wysiadam
          gdzie chcę i parkowanie mnie nie dotyczy. Gdybym musiał jeszcze
          zaparkować, autobusem byłoby szybciej. Wspomniany wyżej rower jest
          na tej trasie jeszcze szybszy...
          • bf109 Re: Jeżdżę autobusami i taksówkami. 03.04.09, 14:30
            To fantastycznie!! Dla odmiany z pętli na Ługowej jest to różnica
            trzydziestu minut, nie licząc jednej przesiadki albo pół godziny
            marszu na pętlę Kamieńskiego. Za taką komunikację to ja dziękuję.
    • Gość: Chilon Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: 87.105.187.* 03.04.09, 08:39
      Tak, żółty trabant z reklamami telefonów z pewnością nie jest wrakiem.
      Ta cegła pod tłumikiem od tak tam sobie wpadła. Tak samo jak masa
      śmieci. Plus jest taki, mech może sobie pod nim spokojnie rosnąć ;)
    • Gość: wkurzony na GW redaktorzyna znowu nie doczytał przepisów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.09, 08:43
      "Zgodnie z przepisami o ruchu drogowym, żeby założyć na dach
      samochodu dodatkowe elementy, takie jak tablice na tych autach,
      trzeba mieć pozytywną ocenę diagnosty"
      Nie trzeba, szanowny redaktorze.
      Wożenie bagaznika dachowego nie wymaga zezwolenia.
      a na bagażniku można umieścić różne rzeczy, nie wystające przepisowo
      poza obrys pojazdu ponad 50 cm.
      Najpierw poczytać przepisy, a później się wypowiadac, gazeciarze!
      • Gość: embart Re: redaktorzyna znowu nie doczytał przepisów IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 03.04.09, 09:09
        brawo dla "wynalazców" takiej reklamy. Jeśli płaci abonament, auto nie jest
        wrakiem to wara od niego.

Hint dla urzędników:
        "Powinno mieć jeszcze OC"
        • Gość: Krzysztof Powinien mieć OC i badania techniczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 09:33
          Ale w straży miejskiej każdej choć trochę bardziej skomplikowanej
          sprawy boją sie jak ognia. Najchętniej odsyłają do policji.
          I to jest tak - w niesłusznych sprawach czy sprawach politycznych
          można prawo naginać, "falandyzować". Wtedy gdy należałoby to zrobić
          wszyscy stają sie bierni i "praworządni".
          Przykład? W Anglii za gwałt z pobiciem (więc i zagrozenie życia)
          dają dożywocie. U nas nikt nie ruszy pobicia, zagrozenia życia i są
          wyroki kilka lat nawet w zawieszeniu. Wot durny kraj....
    • Gość: Egghead Wraka czy wraku? IP: 156.17.207.* 03.04.09, 09:29
      Nie czepiam się, tylko pytam :)
      • Gość: gośc Re: Wraka czy wraku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 10:21
        Zdezelowana furgonetka stoi od 3 lata przy parku Południowym i reklamuje usługi
        tapicerskie. Podejrzewam, że to auto można spokojnie odholować, bo pewnie nie ma
        ani aktualnych dokumentów ani nie jest w stanie ruszyć z miejsca.
        Coś trzeba z tym autem paskudnym zrobić!!
    • Gość: woit2 Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 10:22
      W ten sposób reklamują się tylko dziadowskie firmy. Jaka reklama
      > taki towar. Pewnie tak samo podchodzą do kupowania produktów do
      > swojej restauracji. Brrr. Strach tam jeść.

Oczywiście Jaśnie Pan toby jadł tylko w pasażu Grunwadzkim lub dominikańskiej...
      A wina leży po stronie hien z ZDiUM (a dokładnie panstwa polskiego.Absurdalne
      stawki opłat za reklamę wymuszają takie pomysły ala Drzymała.Wyprzedaliście za
      rynkowe stawki powierznie pod sklepy i galerie a teraz tam dzierżawcy kwękają i
      płaczą że nie mogą na czynsz zarobić.A zobaczycie wrocławianie jak będziecie
      kwękać po Euro gdy przyjdzie spłacać kredyty za te chore fanaberie
      Ale Wrocław będzie europejski!!!
    • allspice Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 10:34
      To jest reklama i właściele powinni tyle płacić co za reklamę.
    • jazzkam A parkingi należące do osiedli w centrum? TO SAMO! 03.04.09, 10:36
      Straże w ogóle nie interesują się takimi sprawami. Na ulicy Ofiar
      Oświęcimskich, w podwórku do którego wchodzi się prosto z Rynku a strażnicy
      miejscy siedzą sobie tam średnio raz na godzinę (fajnie, w centrum, prawie
      nikt nie widzi ich, więc dobra miejscówa), stoi po lewej (bliżej świdnickiej)
      od co najmniej 1,5 roku (a pewnie dużo więcej) auto marki SMART z francuskimi
      rejestracjami. Zaparkowane niechlujnie i na szybko, z rozwalonymi papierami w
      środku, całe zapaskadzuone odchodami ptasimi, reklamami etc. które spadają
      czasem w niepogodę. Jakoś nie wierzę, że właściciel zapłacił abonament za 10
      lat. A pewnie takich przypadków jest tysiąc, tylko ten jeden się ewidentnie
      rzuca w oczy
      • allspice Re: A parkingi należące do osiedli w centrum? TO 03.04.09, 14:52
        Nie tylko w centrum - osiedlowe parkingi przypominają złomowisko.
        Niczyje,bezpańskie auta stanowią zagrożenie dla bawiących się dzieci
        - z okazji Dnia Ziemi będziemy powtarzać slogany a nikt nie jest w
        stanie zlikwidować osiedlowy bałagan.
    • zgrozazgroza oho! ORMO czuwa 03.04.09, 10:44
      Panie redaktorze spokojnie. Ktoś okazał się mądrzejszy, sprytniejszy to łapć
      go i w dół: co się gnój będzie wychylał. A może zastanowić się jak tu
      umożliwić reklamowanie się, jak pójść na rękę osobom przedsiębiorczym? A może
      pomyśleć nad zwiększeniem liczby miejsc parkingowych? A może odpowiedzieć
      sobie na pytanie dlaczego w przedwojennym Wrocławiu była tak gęsta sieć
      tramwajów? Za trudne? Dla włodarzy naszego miasta z pewnością za trudne:
      zakazać, utrudnić i za d...pę niesfornych mieszkańców.
      • krem23 Re: oho! ORMO czuwa 03.04.09, 11:03
        Dostęp do centrum powinien być ograniczony dla samochodów całkowicie albo
        częściowo (wyższe opłaty, wjazd dla samochodów z numerami parzystymi i
        nieparzystymi, wjazd z co najmniej 3 osobami - w Europie jest już kilka
        sprawdzonych rozwiązań). Tramwaj, autobus, rower, riksza oraz pieszy powinni
        mieć pierwszeństwo a co jest? Samochód wszędzie wjechać może. Miasto samo sobie
        zaprzecza - samochody wszędzie a inni czasowo, miejscowo ograniczeni. Rynek i
        okolice powinny być wolne od samochodów!!! Nie byłoby wtedy tego tematu.
        A jak dowieźć towar? Są na to sposoby - przecież Polak nie z takimi problemami
        sobie radzi!
        Dutkiewiwcz traci poparcie Wrocławian (a o PO nie wspomnę - utrata Euro 2012
        jest bardziej realna niż kiedykolwiek) i jak chce utrzymać wysokie poparcie, to
        musi zrobić jakiś ruch w kierunku Wrocławian. Czy mu zależy? Zobaczymy czy
        ludzie zagłosują na jego Ruch XXI aż tak masowo jak dotąd. Raczej wątpię w to.
        Nowe fontanny nie załatwią tego. Słyszałem, że ludzie już z cegłami do urzędu
        chodzą - ciekawe po co?
        • Gość: Krzychu Re: oho! ORMO czuwa IP: *.toya.net.pl 03.04.09, 13:46
          krem23 napisał:

> Dostęp do centrum powinien być ograniczony dla samochodów całkowicie albo
          > częściowo (wyższe opłaty, wjazd dla samochodów z numerami parzystymi i
          > nieparzystymi

A co z numerami indywidualnymi - np. D0 ILONA? ;P
        • Gość: agt81 Re: oho! ORMO czuwa IP: 194.181.192.* 03.04.09, 14:32
          a co mam zrobić jak mieszkam w ścisłym centrum? przecież rynek i okolice to nie
          tylko firmy, ale i mieszkania. tylko nie zarzucaj, że skoro zachciało mi się
          mieszkać tu, to jestem sama sobie winna (tak wyszło, na razie nie mam dokąd się
          przenieść, a ekonomicznie wychodzę lepiej niż nawet na dalekich krzykach, i nie
          szczycę się że tu mieszkam, bo w centrum jest największy syf i hałas). to gdzie
          mam parkować jak zamkną centrum dla ruchu? mam samochód schować do torebki? a
          niestety spółdzielnia prl-owska i nie ma podziemnego parkingu lub wewnętrznego
          placu. a ze względu na moją pracę mam trochę sprzętu do noszenia z samochodu do
          domu i spowrotem. więc propozycja parkowania 5km dalej i wsiadanie w tramwaj
          jest niemożliwe. to co? jakieś pomysły?
          • wielki_czarownik Identyfikator? Takie to trudne do wymyślenia? /nt 03.04.09, 14:36

• Gość: as Zaraz wszyscy by mieli identyfikatory i po staremu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 14:45
              j.w.
              • wielki_czarownik Re: Zaraz wszyscy by mieli identyfikatory i po st 03.04.09, 20:13
                W uchwale zawrzeć zapis, że identyfikator może otrzymać tylko i wyłącznie osoba zameldowana w określonej części miasta.
                • tomek854 Re: Zaraz wszyscy by mieli identyfikatory i po st 07.04.09, 02:27
                  Więc zaraz mnóstwo okolicznych mieszkańców zostałoby obdarowanych
                  obreklamowanymi samochodami ;-)
            • real_mr_pope Re: Identyfikator? Takie to trudne do wymyślenia? 03.04.09, 19:37
              Zatem wszystko sprowadzi się do tego co jest obecnie: dla kierowców
              nadal nie będzie miejsc do parkowania. Po co więc zmieniać przepisy?
              Dla poczucia, że coś się zrobiło?
          • krem23 Re: oho! ORMO czuwa 03.04.09, 16:59
            No właśnie masz za dobrze i powinnaś się przenieś na Krzyki, aby nie nosić
            sprzętu kilometrami ale wybierasz coś co nie jest dobre dla większości a i
            mieszkających tam również. Sam mieszkam przy ruchliwej ulicy w centrum i wiem
            coś o tym (chcę się przeprowadzić na obrzeża).
            Poza tym są dwa parkingi piętrowe w centrum i miasto przy jakimś udziale
            mieszkańców mogłoby ten problem rozwiązać, aby samochody nie parkowały tam.
            Przepustki też mogłyby wiele zdziałać. Poza tym czynsze w centrum powinny być na
            tyle wysokie, że naprawdę powinni tam mieszkać ludzie, których stać na remont a
            nie tylko na życie od 1 do 1 każdego miesiąca.
            Co do rejestracji zakończonych literą, to podzielić alfabet na połowę i wykazać,
            które to "parzyste" a które nie. Proste?
            Jeszcze coś chcecie wymyśleć, aby czegoś nie zrobić (jakieś interesy w Ratuszu
            macie czy co?!)?
            • real_mr_pope Re: oho! ORMO czuwa 03.04.09, 19:42
              > Proste?

Tak, ale nie w sposób, w jaki piszesz.

Proste jest to, że Polacy to naród, który generalnie ma w dupie
              różnego rodzaju przepisy porządkowe i jest przekonany, że takowe
              uchwala się dla utrudniania im życia. Polacy nie tylko kombinują w
              jaki sposób obejść takie przepisy, ale jest to takim narodowym
              sportem a znalezienie luki w prawie to powód do dumy.

Zanim więc zacznie ktoś sypać różnego rodzaju rozwiązaniami
              prawnymi, może warto zastanowić się nad rozwiązaniami niezwiązanymi
              z uchwalaniem nowych, nikomu niepotrzebnych przepisów?

• Gość: yago Krem23, to są faszystowskie poglądy... IP: *.lanet.net.pl 03.04.09, 23:56
              W każdym razie totalitarne. Miasto promuje na Starówce "usługi centrotwórcze",
              jak gastronomię, sklepy o odpowiednim profilu, a to znaczy, że właściciele tych
              biznesów mają prawo do zaopatrzenia, a nie kombinowania, jak za czasów komuny...
              • krem23 Re: Krem23, to są faszystowskie poglądy... 04.04.09, 22:26
                ...ale przynajmniej nie byle jakie!

Gość portalu: yago napisał(a):

> W każdym razie totalitarne. Miasto promuje na Starówce "usługi centrotwórcze",
                > jak gastronomię, sklepy o odpowiednim profilu, a to znaczy, że właściciele tych
                > biznesów mają prawo do zaopatrzenia, a nie kombinowania, jak za czasów komuny..

Kwestia zaopatrzenia jest spokojnie do rozwiązania. Zamiast szukać przeszkód
                szukajcie wyjścia z sytuacji - prawdziwi polscy pesymiści. Jak tak podchodzicie
                do życia, to nie dziwi mnie fakt, że kombinatorstwo jest naturalne w tym kraju.
                Lepszy jeden faszysta niż cały kraj malkontentów i kombinatorów! Nie chcieliśmy
                lustracji 20 lat temu, to mamy polskie piekiełko! Czasem żałuję, że przez
                ostatnie 4 wieki nie zrobiono porządku z Polakami jak należy. Wstyd coraz
                większy a smród coraz bardziej wyczuwalny... No, cóż! Pokażemy jeszcze, że można
                normalnie żyć i walczyć z głupotą i egoizmem tego narodu.
    • Gość: szsz Świetny pomysł i już... IP: *.tktelekom.pl 03.04.09, 10:51
      Jak dla mnie super pomysł na reklamę. Najlepiej jakby cąły plac solny obstawić
      swoimi autami - na pewno zadziała! Jak Ktoś mieszka w rynku - ma swoje parkingi
      pod domem/ No cóż - jak zapłąciłem za cały rok to mogę stać dzień i noc i juz! A
      pomysł, żeby był zakaz parkowania w nocy, albo w dni parzyste po prawej a
      nieparzyste po lewej? Heh... i tak obejdziemy - wynajmniemu dziadka z prawem
      jazdy za 100 zł, który w tym czasie będzie auta przestawiał:) Who's the
      boss??:)) Pozdrawiam serdecznie.
    • agenda.wroc.pl Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 10:54
      Miasto zrobi parkingi podziemne i problem zniknie. Kto będzie chciał się tam reklamować?
      • krem23 Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 11:07
        Gdzie te parkingi?! Kiedy?! Bajki to możecie pisać do urzędu, bo na stołkach są
        politykierzy, karierowicze, obrażalscy a nie fachowcy!
        Masa krytyczna rulez!
    • tomek854 No i wiemy, czemu poziom wyborczej jest jaki jest. 03.04.09, 11:11
      Skoro sam naczelny, za przeproszeniem, chrzani od rzeczy, to co się dziwić że
      jego podwładni takie bzdury generują.

"Zgodnie z przepisami o ruchu drogowym, żeby założyć na dach samochodu dodatkowe
      elementy, takie jak tablice na tych autach, trzeba mieć pozytywną ocenę
      diagnosty. Żeby diagnosta mógł takie auto dopuścić do ruchu, właściciel
      samochodu musi mu najpierw pokazać pozwolenie na zainstalowanie takiego
      elementu. Nie wiemy, czy te auta spełniają ten wymóg. Wiemy, że pozwolenia
      wydaje urząd miasta, który teraz nie ma pomysłu, jak przerwać ten uciążliwy
      społecznie proceder."

1. Gdzie w "przepisach o ruchu drogowym" jest cokolwiek o szczegółach
      dopuszczania samochodów do ruchu? W przepisach o ruchu drogowym jest o ruchu
      drogowym. Takie coś mogłoby być w "przepisach o warunkach technicznych które
      dane pojazdy muszą spełniać". A najlepiej to by było gdyby Pan się pofatygował
      do googla i sprawdził jak te przepisy się nazywają. Bo np. "przepisy o ruchu
      drogowym" się nazywają "kodeks drogowy" i nie wiem, co stoi na przeszkodzie tej
      nazwy używać.

"trzeba mieć pozytywną ocenę diagnosty. Żeby diagnosta mógł takie auto dopuścić
      do ruchu, właściciel samochodu musi mu najpierw pokazać pozwolenie na
      zainstalowanie takiego elementu."

Można spytać, panie redaktorze, gdzie takie pozwolenia dają i na jakiej
      podstawie? :-)

Po za tym bardzo chcę Pana zobaczyć, jak jedzie pan na narty i leci po
      pozwolenie a potem do diagnosty żeby Panu pozwolili bagażnik przyczepić :D

Tak na marginesie: ktoś pisał o limicie 50 cm. To też jest bzdura, mój rower
      jest wyższy i przewożenie go na dachu jest w pełni legalne.

Ładunek na samochodzie nie może przekraczać dozwolonej wysokości, ciężaru, na
      który przewidziana jest konstrukcja dachu, nie może zasłaniać widocznosci
      kierowcy oraz nie może stanowić zagrożenia (co jest oceniane subiektywnie przez
      policjantów).

Żenada, panie redaktorze, żenada.
      • real_mr_pope Re: No i wiemy, czemu poziom wyborczej jest jaki 03.04.09, 19:21
        > 1. Gdzie w "przepisach o ruchu drogowym" jest cokolwiek o
        > szczegółach dopuszczania samochodów do ruchu?

W art. 66 i następnych oraz w wydanych na podstawie tych artykułach
        rozporządzeniach, np. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz
        zakresu ich niezbędnego wyposażenia. To jedyne zastrzeżenie do
        Twojego postu:)

• tomek854 Re: No i wiemy, czemu poziom wyborczej jest jaki 04.04.09, 17:54
          real_mr_pope napisał:

> > 1. Gdzie w "przepisach o ruchu drogowym" jest cokolwiek o
          > > szczegółach dopuszczania samochodów do ruchu?
          >
          > W art. 66 i następnych oraz w wydanych na podstawie tych artykułach
          > rozporządzeniach, np. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz
          > zakresu ich niezbędnego wyposażenia. To jedyne zastrzeżenie do
          > Twojego postu:)
          >

Właśnie to mam na myśli. Poza ogólnymi stwierdzeniami o bezpieczeństwie,
          widoczności i tak dalej nie ma tam konkretnego zakazu np. umieszczania na dachu
          reklam.

>
          >
          >
          >
    • jacek.killman Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 11:19
      Nie potrzeba żadnych nowych przepisów, aby pozbyć się samochodów z
      reklamami. Póki co, działa jeszcze Ustawa o drogach publicznych, w
      której jest mowa (art. 40) o tym, że zajęcie pasa drogowego na cele
      niezwiązane z budową, przebudową, remontem, utrzymaniem i ochroną
      drogi wymaga zezwolenia zarządcy drogi w drodze decyzji
      administracyjnej. Reklamy na samochodach są również objęte tym
      pojęciem i urzędnicy doskonale o tym wiedzą. Dziwi mnie więc
      niesamowicie, dlaczego nikt nie próbuje walczyć z nielegalnymi
      przecież reklamami korzystając z tego prostego przepisu.
      Niezastosowanie się do wymogu uzyskania decyzji - zgody na zajęcie
      pasa drogowego przez reklamy grozi karą w postaci 10 - krotnej
      opłaty za stosowne zajęcie pasa drogowego. W bardzo prosty sposób
      można więc pozbyć się intruzów, trzeba tylko ruszyć tyłki zza
      biurek.
      • tomek854 Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 11:32
        Ale parkowanie samochodów pod zajęcie pasa drogowego nie podlega. Zakazu reklam
        na samochodach też nie ma. I nie ma maksymalnej dopuszczalnej długości
        parkowania określonej.

I to jest problem.
      • Gość: nemo Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.09, 13:07
        Najwyzszy czas pogonic nierobow ze strazy policji, maja tylko wykonywac swoje
        obowiazki przepisy sa odpowiednie tylko trzeba umiec je zastosowac.Za takie
        tlumaczenie sie funkcjonariusza nalezy go wywalic z roboty na kopach bo jest
        debilem.
    • Gość: precz z leniami Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: 67.159.44.* 03.04.09, 11:22
      Jeden z gazety:
      " Biorąc pod uwagę, że ma abonament parkingowy nieważny od dwóch lat, Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta dawno mógłby naliczać jego właścicielowi karę (47 zł dziennie) i zażądać usunięcia wraka. Mogłaby go też odholować straż miejska. Samochód wciąż jednak blokuje miejsce parkingowe. Ani straż, ani ZDiUM nie odpowiedzieli nam na pytanie, dlaczego nic w tej sprawie nie zrobili."

Drugi z kodeksu karnego

Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Cos jeszcze potrzeba?
    • mlodywroclaw.pl Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 11:29
      W tym wypadku kompententna jest gmina (czystość, porządek i
      bezpieczeństwo jak najbardziej może regulować), zatem wystarczyłaby
      uchwała Rady Miejskiej.
      Z samochodami sprawnymi rzeczywiście jest problem, ale większość to
      zwykłe wraki i na penwo można byłoby zjawisko znacząco ograniczyć
      poprzez odpowiednie prawo i jego egzekucję.
      W artykule jest mowa o samochodach, ale to samo dotyczy stojaków
      rowerowych na Świdnickiej.
      Szkoda, że dopiero teraz zauważono sprawę. Straż miejska działa
      według prostej zasady - problem niezgłoszony nie istnieje. Teraz się
      pojawił, więc będą zmobilizowani do interwencji.
    • szpr Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 13:49
      Rozwiazanie jest proste - sprawdzone w Wielkiej Brytanii. Parkowanie w centrum
      platne, powiedzmy max 4 godziny i zakaz powrotu na dokladnie to samo miejsce
      przez godzine.

Normalnemu czlowiekowi na zalatwienie sprawy w centrum 4 godziny powinny
      zupelnie wystarczyc, a jak ktos mieszka badz pracuje w centrum to nie musi
      koniecznie stawac na wyeksponowanym miejscu w srodku placu Solnego.

Nikt trupow nie bedzie przeparkowywac co kilka godzin, a zakotwiczenie samochodu
      na dluzej moze byc podstawa do jego odholowania.
    • wielki_czarownik Ekipa Dutkiewicza dba o zwykłych mieszkańców 03.04.09, 14:33
      Tak jest! Od lat wciąż głosujecie na tych samych ludzi (pod różnymi szyldami) i ciągle się dziwicie, że jest jak jest.
    • Gość: as Nie miałem nigdy problemu z parkowaniem w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 14:36
      Zawsze korzystam w parkingu przy szewskiej, co prawda 5 zł/h to bardzo dużo, ale
      zawsze jest miejsce. Jest jeszcze parking na Galerii Dominikańskiej (pierwsza
      godzina za darmo). Przecież z tych dwóch miejsc jest bardzo blisko na rynek.
      Niektórzy to chyba jak by mogli to by wjechali na klatkę schodową.
    • patrzyciel Wykorzystywanie GW - te auta stoją przed ich siedz 03.04.09, 14:48
      To skandal że taki byle jakiś redaktorek, który pewnie nie ma gdzie
      postawić swojego samochodu przed wejściem do Gazety Wyborczej -
      skarży się, i zaraz wywołuje wojne. Powiem tak - zielonego pojęcia
      REDAKTORKU NIE MASZ O PRZEPISACH, a jeżeli chcesz coś zrobić i
      uważasz że mają tak robić inni bo ty tak napiszesz to się w
      chusteczke wysmarkaj. Skończyłey się czasy że ludzie beda się bali 3
      władzy!!!
    • holtze Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 16:36
      urzednicy swoje lenistwo i niekompetencje zwalaja na wlascicieli
      reklamowozow ktorzy nie robia nic niezgodnego z prawem...

problem tak naprawde sa samochody ktore stoja caly dzien a nie kilka
      autek z reklamami...
      samochody stoja bo transport publiczny lezy na lopatkach...

na calym swiecie w scislych centrach miast (czytaj na ulicy) stosuje
      sie zasade parkowania do 2-3 godzin. nastepny raz mozesz parkowac w
      okolicy po 24 godzinach, cwaniakow przeparkowujacych samochody po
      prostu karze sie mandatem. parkingi na caly dzin sa zazwyczaj
      wielopoziomowe wiec parkowanie samochodow reklam nie ma sensu.
      dopoki miasto nie dorobi sie kilku porzadnych parkingow niewiele sie
      zmieni...

• real_mr_pope Re: Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują 03.04.09, 19:35
        > na calym swiecie w scislych centrach miast (czytaj na ulicy)
        stosuje
        > sie zasade parkowania do 2-3 godzin.

Tyle, że na tym 'całym świecie' takie rozwiązanie jest powszechnie
        akceptowane. U nas obywatele spoza kasty urzędniczej nie szanują
        norm współżycia społecznego, a co dopiero mówić o przepisach
        porządkowych. Zanim się powołamy na 'cały świat' może lepiej
        rozważyć czy jest to odpowiednie porównanie.

> parkingi na caly dzin sa zazwyczaj wielopoziomowe

We Wrocławiu w centrum jest kilka parkingów wielopoziomowych.
        Niektóre z nich sa niemal puste, bo kierowcy wolą za darmo porzucić
        samochód na parkingu niż zapłacić za postój.
    • Gość: 100M Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: *.wroclaw.mm.pl 03.04.09, 19:46
      gorąco popieram dwa posty mówiące o możliwości parkowania na max 3-4 godziny a później znów dopiero przyszłego dnia. powinno to dotyczyć miejsc wyeksponowanych, jak właśnie plac Solny czy Kiełbaśnicza.

drugi świetny pomysł, w którym każdy może uczestniczyć to własny sprzeciw w kierunku firm reklamujących się w ten sposób. Można po prostu nie chodzić do PRLu, można też swój pogląd przekazać znajomym, można powiedzieć to kolesiowi sprzedającemu w klubie. Jak widać po aktywności tego forum, akcja taka mogłaby odnieść niezły skutek. tylko trzeba dać coś od siebie, a nie tylko oczekiwać, że zrobią to inni.

totalnie załamuje mnie zdecydowana większość postów, które nie wskazują żadnego sensownego rozwiązania natomiast opieprzają wszystkich i wszystko wokół. czy wy ludzie nie potraficie powstrzymać się od ciągłego opieprzania calego świata? by to robić, przydałoby się wykazywać wyższym poziomem, lepszymi pomyslami.
      Jeśli nie odpowiadają wam politycy, to nie głosujcie na nich, albo sami postarajcie się wystartować. Zobaczymy jak wam będzie szło po drugiej stronie barykady.
      Jak uważacie, że wszyscy urzędnicy to buce, to piszcie sensowniej na takich forach i podpowiadajcie rozwiązania, jeśli jakieś ciekawe znacie. Jeśli nie znacie, to nie krytykujcie tych co są. Poprawić opinię o urzędnikach można także starając się zostać jednym z nich. Zazwyczaj ich praca malowana jest jako pełna zalet. To czemu na nią się nie decydujecie? Boli was obraz miasta. Jeśli macie coś do powiedzenia oprócz pieprzenia i narzekania to zgłoście się.
      Jak opieprzacie redaktora to napiszcie lepszy artykuł albo zgłoście się do gazety wyborczej. Jesteście zdolni to na pewno was wezmą. Redaktor może popełnić błąd. Nie jest specjalistą od ruchu drogowego tylko pisze artykuly na wszystkie tematy. Jeśli to wy znacie prawdę koniecznie ją przytoczcie, a jeśli nie, to lepiej się nie kompromitować. Walka redaktora o miejsca nie koniecznie musi wiązać się z chęcią pozyskania miejsca dla siebie. Maluchy z PRLu wyglądają po prostu obciachowo. Nie należy myśleć, że każdy dba tylko o siebie, o miejsce dla swojego auta. Są też tacy ludzie, którzy chcieliby, by Solny wyglądał normalniej, by wyglądał elegancko, bo niewiele mu do tego brakuje.

fajnie by było nie przeczytać przynajmniej przez parę wersów słów o dutkiewiczu, leniwych urzędasach, głupich redaktorach gazet, ktore nie wiadomo po co w takim razie czytacie. fajnie by było poczytać sensowną dyskusję na podany temat. razem możnaby wypracować pomysły, które później "głupkowaty redaktorzyna" byłbny w stanie nagłośnić, zrobić akcję promującą pomysł. wtedy coś by się udało zmienić. chyba, że po prostu lubicie to co jest, bo fajniejsze jest narzekanie na innych. na pewno prostsze...
    • Gość: wrclov Nie ma gdzie zaparkować, bo auta reklamują IP: *.magma-net.pl 03.04.09, 20:20
      Ja nawet chyba wiem czemu mexican musi się tak intensywnie reklamować. Bylem tam ostatnio ze znajomymi i tak ohydnego zarcia to dawno nie jadlem. Porcje male, zimne i niedobre. Mieso albo stare albo milion razy odgrzewane! Tak rozwodnionej coli na "dolewce" to chyba nawet pizza hut nie dawala. Jedynym plusem byla obsluga, ktora byla naprawde mila, ale przy konkurencji typu mexico bar ta knajpa nie ma racji bytu. No i te kupne nachosy i placki przebijaja juz wszystko i jada chemia na kilometr. Polecam także przyjrzec sie kuchni- królową marek jest marka ARO - czyli największy syf i odpad a la Lidl. Żal.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka