Dodaj do ulubionych

Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy

IP: *.greenlan.pl 03.05.09, 17:15
Bardzo dobry pomysł dla kogoś , kto ma do pokonania rano 40 km, w tym np 20
drogą krajową i chciałby wyglądać w pracy świeżo i elegancko. Rewelacja...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.pl 03.05.09, 17:19
      Korekta najwyraźniej w weekendy nie istnieje, a to "ważenie" piwa, a to
      "jeździj". Może czas zapłacić miłej korektorce/miłemu korektorowi za nadgodziny
      i nie świecić takimi błędami?
      • Gość: er Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:04
        jaaaasne....próbowałem nie raz.
        dojedźcie sobie, drodzy rowerzyści fantaści ze Śródmieścia (Jedności) na Krzyki (Uniwersytet Ekonomiczny). Brak śćieżek, przepychanie się między samochodami w centrum i na wyspie, kostka brukowa. Powodzenia! Wolę samochód, póki Wrocław wygląda jak tor przeszkód.
        • nie_ma_loginu_wolnego Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 04.05.09, 14:38
          eh dla chcącego nic trudnego :)

czasem warto pojechać trasą mniej oczywistą a za to bardziej komfortową,
          bezpieczniejszą i mniej ruchliwą.
          Nie ma co się wciskać w najbardziej ruchliwe czy ciasne ulice.

Ja mam co najmniej 2 pomysły na przyjemną trasę Jedności Narodowej-UE :)
    • Gość: pam Jeździj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 17:19
      Tak wyglądał tytuł notki o 17:15. Mam nadzieję, że za 5 minut się to zmieni.

Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy

Ręce opadają.
      Pani Agacie polecam szydełkowanie zamiast zabawy w dziennikarstwo.
      A jeśli koniecznie Gazeta chce panią Agatę zatrudnić, to polecam Gazecie
      korektora. Albo nawet nie korektora, a osobę znającą język polski.
      • konstanty52 Re: Jeździj... 04.05.09, 13:09
        Takie "jeździj" bardzo odmładza. Przypomina mi się mój trener
        podnoszenia ciężarów z czasów, gdy miałem 18 lat. Fachowiec ten miał
        dwie rady, które podawał w trakcie każdego boju krzykiem:
        1) "Stanij ciaśnij!"
        2) "Ciiiś!"
        No to - "cisłem". I do dzisiaj mnie to bawi :-). Więc, pani Agato,
        do ciężarów!
    • e_eneida Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 03.05.09, 17:20
      Świetny pomysł dla kogoś , kto ma do pokonania w jedną stronę 40 km w tym
      połowę drogą krajową intensywnie uczęszczaną (pędzący na złamanie karku
      przedstawiciele handlowi plus ciężarówki) , a połowę przez centrum miasta i do
      tego chciałby wyglądać w pracy świeżo i elegancko... Rewelacja...
      • Gość: bessęsó Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.magma-net.pl 03.05.09, 18:27
        Ręce opadają.... Jak masz do pokonania 40km to znaczy że ta akcja nie jest
        kierowana do Ciebie. Czy to tak trudno odczytac z kontekstu?
        Akcja ta kierowana jest do ludzi dojeżdżających do 10km (nie odwożących dzieci
        do szkoły/przedszkola/żłobka, nie muszących jeździć w pięć miejsc w ciągu dnia
        etc...)
        Może niektórym nie mieści się to w głowie ale naprawdę istnieje rzesza ludzi
        którzy wiozą dupsko do roboty tam i nazad, jeżdżą do kiosku po papierosy i koło
        30stki maja 15-20 kg nadwagi.
        jedyne co do czego jestem sceptyczny to to czy oni są w ogóle reformowalni.
        Obudzą się pewnie koło 40stki i się zapiszą na squasha a miesiąc później zerwa
        wiązadło i będą mieli wymówkę na jeżdzenie samochodem do końca życia ...
        • Gość: SteelRat Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 13:53
          uffff, szczesliwie tez sie nie zalapie, bo ja 12 kilosow... a rower sobie stoi i
          kurcze gnije/rdzewieje, bo nie ma go kiedy ruszyc :( a nocami, to wole jednak
          spac :)
      • Gość: Do e_eneida Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 18:55
        Skoro mieszkasz 40 km od pracy to chyba logiczne że ta akcja nie jest dla
        Ciebie. Po co marudzisz?? Siądź sobie w auto i jeździj jak zwykle i nie
        zaśmiecaj forum
      • Gość: pablo Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: 195.182.9.* 04.05.09, 10:33
        Dla chcącego nic trudnego!

zawsze możesz spróbować poruszać się w systemie bike&ride, czyli wsiadać na rower i jechać do najbliższej stacji pkp i pociągiem do centrum. Albo do pętli tramwajowej/autobusowej.

oczywiście zaraz padnie 2000 argumentów dlaczego to się nie opłacai jeszcze to przeklęte pkp/mpk i takie tam...

Ktoś już na forum napisał o kwestii "reformowalności"... Koleżanki i koledzy rowerzyści, jak to się zwykło mówić: nie od razu Kraków zbudowano! Zmiany ida w dobrym kierunku. Oby z każdym dniem przybywało nas na ulicach miasta!

AKCJA BARDZO W PORZĄDKU!
      • konstanty52 Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 04.05.09, 12:55
        Po cholerę marudzisz? Wynajmij helikopter.
        Ja jeżdżę od dwudziestu lat do pracy rowerem i najbardziej nie
        cierpię takich jak ty - wszędzie widzących "trudności obiektywne".
        • konstanty52 Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 04.05.09, 13:03
          Dla pełnego obrazu: to jednak kosztuje - od 1989 r. ukradli mi sześć
          rowerów; średnio po 1500 zetów sztuka. Rzeczywiście - kraj w 90%
          katolicki...
      • Gość: AS Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 06:09
        Ale to nie jest pomysł dla takich osób.To jest pomysł dla osób ,które mieszkają w mieście a nie na peryferiach.I jest to pomysł dla osób,którym się jeszcze coś chce...........Ty jeździj samochodem.
    • membrum_virile Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 03.05.09, 17:29
      Nie jeźdź, czy też nie jeździj?
      Moim zdaniem użyta tu forma "nie jeździj" nie jest poprawna.
      • Gość: mario| Oczywiście, że "nie jeźdź". IP: *.wroclaw.mm.pl 03.05.09, 22:25
        Ale czego wymagać od dziennikarzy wyborczej? Ważne, że wierszówka
        będzie zapłacona.
    • Gość: wroclawianin Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.media4.pl 03.05.09, 18:03
      nie rozsmieszajcie mnie nowobogaccy porzuca samochody???
      • Gość: qwe Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: 90.156.118.* 03.05.09, 19:30
        Nowobogaccy? Od kiedy posiadanie samochodu jest oznaka bogactwa?
    • Gość: Dzidek Euuuuureeeeekaaaaaa !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.09, 18:10
      O jejuuuuu to tak można??? Do pracy rowerem??? Nie wiedziałem!!!
      Byłem przekonany, że 4 km muszę przemierzać by bus w czasie 40
      minut! Dziękuję Pani redaktorko! To wspaniałe! Od jutra zaczynam
      pedałować!
    • callypsso Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 03.05.09, 18:56
      Oj ja bym baaardzo chętnie jeździła, tylko rowerem, wszędzie, ale się zwyczajnie boję. Niestety nie na całej trasie mam ścieżki rowerowe; po kilku próbach zrezygnowałam z roweru, bo jeszcze mi życie miłe. To jest po prostu niebezpieczne :-((
      • Gość: pomysł dobry... Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.chello.pl 03.05.09, 19:00
        ...ale nie każdy ma taką możliwość :(
        Nie mam roweru, bo nie mam gdzie trzymać (mieszkam w kawalerce, bez
        piwnicy).
        W pracy też nie byłoby możliwości ani odświeżenia się po
        przejażdżce, ani pozostawienia jenośladu w bezpiecznym miejscu :(
        • Gość: football_fan Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 19:33
          wg mnie najwieksza bolaczka jest brak parkingow rowerowych, jak ktos ma drozszy
          rower nie zostawi go przypietego gdzies do slupa bo zaraz mu okradna wszystko co
          jest do odkrecenia ;/ polskie spoleczenstwo jeszcze nie doroslo do takiej formy
          podrozowania, nie jestesmy na to przygotowani ani infrastrukturalnie ani
          mentalnie wiec przestancie z ta rowerowa napinka kto ma jezdzic ten jezdzi juz a
          reszta przyjdzie naturalnie z czasem, jak jazda na rowerze zrobi sie trendy...
      • Gość: divak2 Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: 89.174.178.* 04.05.09, 10:14
        Złemu tancerzowi ch.. w tańcu przeszkadza. Po prostu jedź jak samochodem i się
        nie szczyp. Nikt Cię nie zabije, chyba że z premedytacją.

Od czasu do czasu widuję panią w średnim wieku zasuwającą całkiem żwawo i w
        zgodzie z przepisami po jezdni na Krzemienieckiej (mała uwaga - rower - damka z
        cienkimi szosowymi oponami - ma zadbany i o ile można dojrzeć w przelocie
        wszystko ze światłami i dzwonkiem w nim jest sprawne). Jak widać można.
        Z drugiej strony widzę gierojów zaiwaniających wypasionymi góralami po wąziutkim
        chodniku między ludźmi na tejże samej Krzemienieckiej. Bo się boją że ich
        samochód potrąci, bohaterowie. Nawiasem mówiąc owe typy nie maja w zwyczaju
        choćby zwalniania przed przecinaniem poprzecznej jezdni, kiedy prują tym
        chodnikiem. Normalnie dorwać i skopać.
      • Gość: 666 Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: 193.109.212.* 06.07.09, 15:02
        Wszystkich kierowców z Ursynowa zapraszam na wyścig na trasie
        skrzyżowanie Pileckiego / Ciszewskiego o godz.7.10 do centrum
        ul.Świętokrzyska / Mazowiecka ja będą jechał moim pięknym karbonowym
        rowerkiem CARRERA NITRO
    • Gość: aga_be Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.09, 19:34
      bardzo chętnie bym jeździła do pracy rowerem. Niestety w samym Rynku
      brakuje miejsc dla postoju rowóerów. Nie chciałabym przyczepiać
      roweru do smietnika- kiepska lokalizacja i lekko niebezpieczna. Do
      czasu aż nie pojawią się parkingi rowerowe, najlepiej monitorowane,
      to nie ma szans na dojazd do pracy rowerem...
      • Gość: biblioteka uniwers brak stojaków IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.05.09, 20:44
        stojaków rowerowych nie ma nawet pod biblioteka uniwersytecka!!! a
        mnostwo studentow wolaloby tanszy rower od smierdzacego mpk
        pytanie - kiedy beda te stojaki? sezon w pełni,a nie ma co zrobic z
        rowerem pod bibl. uniw!!!
        • Gość: no Re: brak stojaków IP: 195.20.110.* 04.05.09, 11:09
          Heh, był, ale w ramach jakiejś racjonalizacji znikł. Ciekawe komu
          przeszkadzał... Miejmy nadzieje że w miejsce starego pojawi się jakiś
          nowy-lepszy, bo jak ten stary zwinięto "bo po co ma być", to dawno nie widziałem
          takiej głupoty - kto jak kto ale korzystający z BU potrzebują tego stojaka !!!
      • Gość: ww Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: 195.190.24.* 04.05.09, 15:37
        Powiem tak: w samym Rynku - 50m od siedziby Stażaków Miejskich
        ukradziono mi rower. Był oczywiście pełny monitoring. Postepowanie
        umorzono :(
    • Gość: gosc Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.magma-net.pl 03.05.09, 22:08
      Pomysl dobry. Kiepski tylko dobor czasu. Pozdrawiam tych rowerzystow, ktorzy
      beda mieli jutro niewatpliwa przyjemnosc zmokniecia.
      • Gość: bobo Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.mas.airbites.pl 03.05.09, 22:34
        śmigam od początku kwietnia do połowy października rowerem 14 km do pracy w jedną stroną czas przejazdu od 35 do 45 minut samochodem od 30 do 90 minut. Kurtka przeciw deszczowa w decatlonie 120 zł (malutka nie zajmuje w plecaku prawie miejsca) Przejeżdżam przez cale miasto i nie czuje że jest niebezpiecznie a przynajmniej dojeżdżam zrelaksowamy choc czasem zmokniety. Samochód to ostatni środek transportu który wybieram tylko kiedy nie mam wyjscia.

Zachęcam wszystkich smigajcie na rowerkach jest naprawde spoko szybko bezpiecznie i bez nerwow jak autem.
    • Gość: ŁDZ Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.pai.net.pl 03.05.09, 22:33
      "Ostatnio w czasie Masy Krytycznej widziałem piękną cyklistkę, która pedałowała na rowerze ubrana w wąską spódniczkę i w buty na wysokim obcasie."

W Łodzi to nierzadki widok, nie tylko w czasie masy krytycznej :-)))
      Ale Łódź to polska stolica cycle chic :D Pozdrawiam.
    • Gość: bbb Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: 77.222.250.* 03.05.09, 23:28
      A kto ci każe gnać 40km na rowerze? Czytać ze zrozumieniem nie nauczyli? Kilka
      drobnych błędów w tekście sensu przekazu nie zaburza. Nie trzeba dużo wysiłku,
      aby zrozumieć...
      Większość ludzi w Wrocławiu dojeżdża jednak mniej niż 40km, większość mieszka w
      mieście.
    • Gość: x jezdze codziennie IP: *.wroclaw.mm.pl 03.05.09, 23:31
      6,5 km - z Dlugiej na Krakowska w 30 minut
      • Gość: horses Wielocyped vs Automobil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 00:19
        Jak popylam samochodem to mnie troche rowerzyści denerwują. Z kolei jak sam
        jestem rowerzystą to swiat samochodowy wydaje się jak z innej bajki :)

Dlatego bądźmy dla siebie wyrozumiali. Najlepiej własnie jeśli ktoś lubi dwa
        transporty - to poszerza horyzonty.

170 koników na czterech kołach nie powiem - uwielbiam. Ale 2 giry na dwóch
        pedałach i jeden człowiek zamiast 170 koni - jeszcze lepsze!
      • Gość: szmatan Re: jezdze codziennie IP: 91.198.246.* 04.05.09, 08:14
        żałuję że nie potrafię jeździć tak powoli - nie potrzebowałbym prysznica (na
        szczęście w pracy mam)
        • Gość: xxx Re: jezdze codziennie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 08:52
          nie wiem czy tak powoli... biorac pod uwage wyboistosc Krakowskiej
          • Gość: szmatan Re: jezdze codziennie IP: 91.198.246.* 04.05.09, 11:09
            a to zależy jeszcze od roweru :D jeżeli jedziesz miejskim, to szybciej mogłoby
            być szkodliwe dla kondycji twojego pojazdu.
      • Gość: pablo Re: jezdze codziennie IP: 195.182.9.* 04.05.09, 10:47
        Osobowice - Zapolskiej (8km) -

Rower 30 - 40 min, 0 zł w jedną stronę, 0 zł/miesiąc
        Tramwaj ok 45 min, 2,40 zł w jedną stronę, 80 zł/miesiąc (liczę przejazdówke
        imienną na 3 miesiące- 240 zł)
        Samochód - co najmniej 1 h, średnio 3 zł w jedną stronę przy zużyciu paliwa
        10-12 l /10 km - tyle idzie w korkach) + koszty parkowania, 120 zł/miesiąc
        (liczę 20 dni roboczych)

O kondycji i ogólnym samopoczuciu nie wspomnę!

Sam wybieraj!
        • Gość: pablo Re: jezdze codziennie_"cyfrówka" IP: 195.182.9.* 04.05.09, 10:54
          oczywiście miałem na myśli zużycie paliwa 10-12/ na 100 km a nie na 10. sorry za
          literówkę, a właściwie "cyfrówkę" :)
          • Gość: szmatan Re: jezdze codziennie_"cyfrówka" IP: 91.198.246.* 04.05.09, 11:08
            troszku zawyżony rachunek - toż to jakieś spore auto musiałoby być. opłacałoby
            się OC jakiegoś maluch opłacać żeby zaoszczędzić na paliwie

moje auto np. pali niecałe 8l w na przemian korkach i dynamicznym ruchu
            miejskim, a jest autem segmentu C
    • Gość: maka Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 00:34
      A wyborcza ani słowem nie napisała o koncercie Deep Purple we
      Wrocławiu, nie ma więc mozliwości podzielenia się wrażeniami.
      DLACZEGO??
      PS
      Mam 50-tkę na karku i rowerem jeżdżę do pracy. Pod kurtką mundurek i
      nie jest źle.
      Polecam hasło - Wrocławianie na pedały ( rowerowe oczywiście)
      • Gość: xxx Wrocławskie pedały !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 08:53
        > Polecam hasło - Wrocławianie na pedały ( rowerowe oczywiście)

albo Wrocławskie pedałowanie...
    • Gość: kaktus Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 07:17
      W zeszłym tygodniu jakis młodzik na rowerze z wodotryskami podczas ruszania na
      światłach ot, tak sobie zmienil pas przejeżdzając mi tuż przed maska. Mało go
      nie rozjechałem, gdybym ostrzej zahamowal gosc za mna skasowałby mi tył.
      Ci terroryści rowerowi muszą zacząć płacić OC i mieć tablice rejestracyjne.
    • marja209 Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 04.05.09, 07:17
      Gość portalu: mw napisał(a):

> Bardzo dobry pomysł dla kogoś , kto ma do pokonania rano 40 km, w tym np 20
      > drogą krajową i chciałby wyglądać w pracy świeżo i elegancko. Rewelacja...

I po co Ci te emocje?
      Po prostu Ty nie będziesz jeździć rowerem i już.

Lepiej się nie denerwuj bo jeszcze Ci żyłka pęknie.
    • zap1957 Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy 04.05.09, 08:53
      Bardzo chętnie, tylko w punkcie "A" z którego staruję muszę mieć
      rower. Miałem. Dwa razy ukradli (katolicki kraj). Rower trzymam u
      znajomych w garażu (ok. 8km). Używam tylko do celów rekreacyjnych.
      • Gość: Hans Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.217.146.194.generacja.pl 04.05.09, 09:49
        Inicjatywa bardzo dobra i autopsji mogę powiedzieć, że naprawdę się opłaca.
        Krzyki ---> Polibuda 15 minut. A idąc na tramwaj, jadąc, dochodząc na uczelnie
        45 minut.

Chociaż w tej akcji jest mały błąd. Co zrobić gdy jadąc na uczelnie przebiję
        koło? zacznie się ulewa? po zajęciach wypiję piwo? Przecież nie wsiądę do
        autobusu ani tramwaju bo NASZE ZACOFANE MPK zakazuje przewozu jednośladów;-/

Dlatego też przy okazji podzielę się swoim doświadczeniem;)
        Pewnego razu wracałem z ogniska po dwóch piwkach (na które wcześniej pojechałem
        rowerem) Wsiadłem do autobusu a kierowca mnie chciał wyprosić... Na szczęście
        wcześniej przeczytałem regulamin i sposób jest taki: Wsiadając do
        tramwaju/autobusu należy odkręcić od swojego roweru jedno koło i siodełko (wtedy
        są to części rowerowe a nie rower oraz spełniają wymiary bagażu ręcznego) i
        kierowcy nie mają prawa wyrzucić nas z pojazdu. Można spokojnie czekać na nadzór
        MPK (przeżyłem), zamiast garować 10km na piechotę prowadząc rower lub po prostu
        moknąć w deszczu.

Pozdrawiam i pamiętajcie!
        CZĘŚCI ROWEROWE
        • Gość: szmatan Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: 91.198.246.* 04.05.09, 11:12
          to samo w pociągach - wystarczy zakryć koła i części brudne i nasz rower staje
          się bagażem ręcznym nie podlegającym opłacie :)
    • Gość: Rowerzys nie pedał Klecińska i Idioci IP: *.devs.futuro.pl 04.05.09, 09:59
      Dzisiaj jakiś De_Bil z radia Traffic stał autem na ścieżce rowerowej i
      monitorował pewnie czy nie robi się korek na Klecinskiej.
      No i nie licze też De_bili którzy jadą ścieżka aby objechać ludzi stojących w
      korku, bo nie wierze że wszyscy jadą na działkę lub z działki ;)
      • Gość: cvb Re: Klecińska i Idioci IP: *.fathaco.com 04.05.09, 10:10
        Dokładnie. Szczególnie o 6-7 rano... Takich ćwierć Yntelygentów nie brakuje...
        Ciekawe, kiedy tam się pojawi patrol policji. Ale mieliby rzeź "niewiniątek"!
      • tbernard Re: Klecińska i Idioci 04.05.09, 10:40
        > No i nie licze też De_bili którzy jadą ścieżka aby objechać ludzi stojących w
        > korku, bo nie wierze że wszyscy jadą na działkę lub z działki ;)

Ale tam jest droga dla rowerów i zakaz wjazdu dla pojazdów silnikowych?
        Bo nie rozumiem co ma do tego wiara w to czy wszyscy tam jadą na działkę lub z
        niej wracają. Jeśli jest możliwość wjechania na działkę i z niej wyjechania, to
        może tam wjechać ktokolwiek i bez znaczenia, czy na działkę, czy nie i czy ma
        tam działkę, czy nie ma. Chyba, że działkowcy się zorganizują i postawią blokadę
        i tylko wtajemniczeni dostaną kluczyk.
        • Gość: tak Re: Klecińska i Idioci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.09, 11:25
          Ale tam jest znak strefa zamieszkania, czyli ograniczenie do 10
          km/h. A wariaci omijajedy korek na klecinskiej jezdza miedzy
          rowerzystami 60 - 70 km/h.
          • tbernard Re: Klecińska i Idioci 04.05.09, 13:50
            Jest tam znak strefy zamieszkania, czy ograniczenia do 10, czy są oba te znaki?
            Bo sam znak strefa zamieszkania ogranicza owszem ale do 20 km/h. Jeśli jednak
            jak piszesz jadą tam 60-70 i wymuszają pierwszeństwo na innych uczestnikach
            ruchu, to patrol powinien tam się wybrać na obfite łowy.
            • Gość: fakir Re: Klecińska i Idioci IP: *.171.196.2.static.crowley.pl 04.05.09, 14:32
              jedz te max 20 - i nich ci tylko jakiś zatrąbi - zejdź i grzecznie się spytaj co
              się stało - najlepiej z ciężka pompką w ręce... :)))

ps. tam są miejsca parkingowe- tak ze przepisowo jedzie się środkiem
              utrudniając/ uniemożliwiając wyprzedzanie...
            • Gość: tak Re: Klecińska i Idioci IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.09, 16:20
              Nie pisz głupot. Gdyby tam był patrol to nikt by nie jechał 60, bo go by z daleka było widać. To po prostu kwestia chamstwa kierowców, którym nue chce się stać w korku. A na brak kultury policja nie pomoże
    • Gość: Przemo Pytanie: MTB a szosowy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.05.09, 16:44
      Jaka jest mniej wiecej procentowa roznica na korzysc szosowego
      podczas jazdy po plaskim (procentowo?). O ile wiekszy dystans mozna
      pokonac w takim samym czasie wykorzystujac zalety szosowego (wieksze
      kola, mniejsza waga, mniejsze opory toczenia etc.)?
    • Gość: Polak-ateista jedź rowerem, spoć się jak prosię i smierdź... IP: 79.110.195.* 04.05.09, 17:22
      w ilu firmach jest prysznic?

ilu pracowników-rowerzystów jest skłonnych z niego korzystać?

mialem kilku takich "rowerzystów" w jednej pracy

nie życzę nikomu siedzenia z nimi w jednym pokoju

jakimś dziwnym trafem nie wszyscy uznawali za stosowne kąpać się po
      przyejchaniu do pracy i zmieniać szmaty... a prysznic akurat tam
      był...

eh...

Polak-ateista
      • Gość: harnas Re: jedź rowerem, spoć się jak prosię i smierdź.. IP: *.chello.pl 04.05.09, 18:58
        > w ilu firmach jest prysznic?
        w mojej jest. nigdy z niego nie korzystalem. i to nie tylko dlatego ze stoi tam rower kolezanki;)
        > mialem kilku takich "rowerzystów" w jednej pracy
        > nie życzę nikomu siedzenia z nimi w jednym pokoju
        a ja siedzialem kiedys z kierowca samochodu nie skromnyhc gabarytow i jemu wystarczylo wejsc na 3 pietro zeby oprocz mega zasapania smierdziec ze hej!
        > jakimś dziwnym trafem nie wszyscy uznawali za stosowne kąpać się po
        > przyejchaniu do pracy i zmieniać szmaty... a prysznic akurat tam
        > był...
        jezdze zazwyczaj w garniturze wiec w co mialbym sie przebierac w pracy? a oprocz normalnych kapieli kapie sie tylko po duzym wysilku. 5 km rano i popoludniu to odla mnie nie wysilek i nie poce sie poniewaz robie to od dawna i organizm przywykl. z tego powodu nie uwazam zeby koniecznym bylo branie prysznica przez wszystkich jezdzacych rowerem. choc fakt - powinien byc i stwarzac mozliwosc wykompania sie.

a akcja zagon rower do roboty - swietna! nie narzekajmy bo ktokolwiek podejmuje jakas inicjatywe to reszta go zje.ie!
        zachecam jak najwiecej osob- choc tydzien poczuc wiatr we wlosach a moze nie beda juz chcieli wrocic do naszych korkow (najlepsze jest to ze korki zmniejsza sie rowneiz jak czesc kierowcow wsiadzie na rower. i umowmy sie wystarczy co 10).
        a tu jak to sie robi na zachodzie:
        www.bikeforall.net/content/cycle_to_work_scheme.php
        www.dft.gov.uk/pgr/sustainable/cycling/cycletoworkschemeimplementat5732
      • Gość: fakir Re: jedź rowerem, spoć się jak prosię i smierdź.. IP: *.chello.pl 14.05.09, 10:42
        dobrze napisałeś - "rowerzystów" .

Dbający o higienę osobistą i o przeciętnej kondycji człowiek nie ma problemu z
        poceniem się w czasie jazdy rowerem (o ile nie pędzi na złamanie karku).

Smród od np. palącego kolegi jest nieporównywalnie bardziej wstrętny
        (szczególnie jak pali w pomieszczeniu zamkniętym, np samochodzie), niż lekko
        spoconego człowieka - i to bez względu na przyczynę tego upocenia...

Ps. Z 5 osób które pracują obok mnie 3 przyjeżdżają rowerem - pozostałe dwie nie
        uskarżają się na dolegliwości zapachowe - może twoi koledzy nie wiedzą co to
        jest antyperspirant?
    • wroclawjacek Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 12.05.09, 13:59
      Gość portalu: mw napisał(a):

> Bardzo dobry pomysł dla kogoś , kto ma do pokonania rano 40 km, w tym np 20
      > drogą krajową

Biedaku , dobrze ze nie musisz jeździć 100 km tak jak górnicy z wałbrzyskiego co
      jeżdżą codziennie do pracy do Libina.
      Może nie codziennie ale raz na jakiś czas mógłbys spróbowąc pojechać rowerem
      .Istnieją też rowery elektryczne jak i silniczki spalinowe. Na ul.Dubois już za
      500 zł najprostszy kupisz.
      Nie wiem po co się odzywasz , przecież wiadomo ze rower nie jest dla każdego.
      Czy jakbyś był inwalidą bez nóg to też byś nam obwieszczał że nie dasz rady ?

>i chciałby wyglądać w pracy świeżo i elegancko. Rewelacja...
      Najbardziej elegancko wyglądasz w aucie.
      Auto nie służy do komuniakcji tylko aby byc świeżym i eleganckim.
      Moge się tylko domyślac że pracujesz tak daleko bo masz auto.
      Zatem nie kitfanś bo to twój wybór.
      Znam tylko jedną osobę która jeździ 40 km do pracy autem ale znam 2 które jeżdżą
      kilkadziesiat kilometrów rowerem.
      Idę o zaklad że 80-90 % wrocławian nie ma dalej do pracy jak 5 km.
      Większość kierowców używa auta na dystansie 2-3 km.

• Gość: SteelRat Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 08:56
        dojezdzac 3 km do pracy autem? jeasli tylko tyle ma auto jezdzic, trzeba byc
        nieinteligentnym...
        no, chyba ze sie wozi wieksze/ciezsze rzeczy do pracy, to insza inszosc.
        gdybym mial szanse pracowac ponizej 3-4 km od pracy? w zyciu bym auta pewnie nie
        ruszal w tej materii, bo i po co? blisko. no, moze w deszcz, zime? kwestie
        pogodowe by moze zmusily czasami ;]

moj rower, niestety, nadal stoi, czeka na czas i fundusze, ktroe pochlania
        jezdzace ponad 30 km dziennie auto, niedlugo pewnie ponad 60... no ale czeka tez
        na remont kolana, a z tym, to moze sie nie doczekac.

jak to ktos kiedys calkiem sensownie ujal "jezdze samochodem, bo mnie stac"

ale metoda na zwiekszenie oplat, bo "kierowcow stac" jest bledna... w koncu co,
        rower nie jezdzi po ulicy? badz chodniku, ba!, nawet, gdy jest sciezka rowerowa?
        nie mozna debilnymi oplatami czegos usilowac wymoc na ludziach. bo wtedy od
        kazdego powinni zaczac wymagac, bo przeciez z czegos panstwo musi zyc, nie?
    • Gość: gaga Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.neurosoft.pl 13.05.09, 08:27
      Bardzo chętnie jeździłabym do pracy rowerem, tylko gdzie ja go tam
      zostawię? Nie ma wyznaczonego miejsca, a pracodawca nie może się
      zebrać aby zorganizować jakieś stojaki.
    • Gość: Papi Dziwna motywacja . IP: *.ekspres.net.pl 20.05.09, 22:46
      Jeżdzę co tydzień na dystansie ok 150 km,ale do głowy nie przyszło
      by mi wozić na rowerze szafę ,czy cement ,to zostawmy Wietnamczykom.
      Rower to sport ,a nie zamiennik samochodu.
    • Gość: w Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 04:00
      Było by extra gdyby wszyscy jeżdzili rowerami po mieście,a ci co nie
      dają rady, skuterami i na motocyklach.
      • sledzik4 Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 30.06.09, 13:49
        Gość portalu: w napisał(a):
        > Było by extra gdyby wszyscy jeżdzili rowerami po mieście,a ci co nie dają rady, skuterami i na motocyklach. <

Lepiej nie. Dopiero mielibyśmy stłuczek w mieście. ;))
      • uniwersalny_login Re: Porzuć samochód, jeździj rowerem do pracy 17.02.10, 21:05
        Wyobrażacie sobie w popołudniowym szczycie stojących w korku rowerzystów na
        ulicach :D. I zero samochodów dookoła.
    • Gość: adi Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.centertel.pl 31.01.10, 11:58
      Mam pomysł na całoroczną akcję promocji rowerów. Planuję zrobić koszulkę z
      napisem " Stop Samochód - Start Rower" i dojeżdżać w niej codziennie rowerem
      do pracy obok stojących w korkach samochodach. Może ktoś ma pomysł na inne
      logo niech to zrobi trzeba zatrzymać zatruwanie środowiska przez auta
      • Gość: as Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 12:24
        > logo niech to zrobi trzeba zatrzymać zatruwanie środowiska przez auta

trzeba zatrzymać... ale brednie wykrzykiwane przez pseudo-ekologów.
        • Gość: myśliciel Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.internetunion.pl 31.01.10, 20:57
          Ja myślę, że najlepszą promocją rowerów w zimie są po prostu... jeżdżący zimą rowerzyści. Mimo zasypanych hałdami śniegu z jezdni dróg rowerowych, mimo ostrzeżeń pseudolekarzy straszących dużą szkodliwością dla zdrowia zimowej jazdy, mimo zasypanych stojaków.
          • Gość: WK Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.ig.pwr.wroc.pl 01.02.10, 17:29
            Super promocja - tyle, że bezmyślności. Kilka dni temu jadący oblodzoną uliczką
            osiedlową rowerzysta nagle się przewrócił tuż pod koła jadącego (wolniutko) z
            naprzeciwka samochodu. Zabrakło tylko ok. 20 cm by jego głowa dostała się prosto
            pod przednie koło samochodu.
            Czemu motocykliści jakoś rozumieją, że jednoślad na śliskie, oblodzone jezdnie
            to pomysł na szpital lub pogrzeb a do (niektórych) rowerzystów to nie dociera?
            Życzę wszystkim zimowym rowerzystom jazdy także wiosną ale nie mam złudzeń.
            Straty być muszą.
            • Gość: myśliciel Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.internetunion.pl 01.02.10, 17:51
              Jazda rowerem w czasie gołoledzi jest niebezpieczna, to fakt. Niestety w ramach oszczędności nie odśnieża się u nas dróg rowerowych, wręcz przeciwnie - dośnieża się je i pozostaje jazda jezdnią. Inaczej jest choćby w Berlinie nie mówiąc już o Kopenhadze. W tych miastach drogi rowerowe odśnieża się w większym stopniu nawet niż jezdnie dla samochodów i ruch rowerowy tam nie zamiera nawet w najgorszą pogodę.
              Polecam
              [url=http://www.copenhagencyclechic.com/]zdjęcia z zimy w Kopenhadze[/url]
              • Gość: myśliciel Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.internetunion.pl 01.02.10, 17:52
                Tekst linka
              • Gość: WK Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.ig.pwr.wroc.pl 01.02.10, 18:59
                No ale co mi da we Wrocławiu odśnieżona ścieżka rowerowa w Kopenhadze?
                W Finlandii widziałem rowerowe zimowe opony z kolcami.
                • uniwersalny_login Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy 17.02.10, 20:58
                  Nie trzeba jechać do Finów żeby mieć opony z kolcami. W Polsce też kupisz :)
                  • Gość: gość Re: Porzuć samochód, jedź rowerem do pracy IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.12.10, 00:09
                    z kolcami czy bez ale najlepsze opony (ceny i dostępność) są w opony-wroclaw.com.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka