xemxija 29.11.05, 23:10 Czy dzisiaj sa andrzejki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
around_the_sun Re: Ludzie? 29.11.05, 23:13 Błażeja, Fryderyka, Saturnina. Tak piszom. O Andrzeju mowy nie ma. To chyba nie dzisiaj. Albo może popółnocnom porom? Odpowiedz Link Zgłoś
xemxija Re: Ludzie? 29.11.05, 23:14 Idzze babo:)))) Ja sie nie pytam kiedy do Andrzeja z zyczeniami leciec, tylko wosk kiedy lac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
romy_sznajder Re: Ludzie? 29.11.05, 23:15 Andrzejki czyli Dzień świętego Andrzeja. Obchodzone w Polsce: w noc z 29/30 XI, zaś w Szkocji: 30 listopada. Pierwotnie tylko przez panny (dla chłopców były "Katarzynki"), obecnie jest imprezą skupiającą młodzeż obojga płci. Święto pochodzące ze Szkocji. Tam czci się je hucznie, jedząc i pijąc. W Polsce w czasie tego dnia wróży się przyszłość w postaci lania wosku na zimną wodę. Ta wróżba przeznaczona jest dla wszystkich uczestników zabawy andrzejkowej. Inna znana powszechnie wróżba, związana z "Andrzejkami", przeznaczona jest tylko dla niezamężnych panien na wydaniu. Uczestniczki zabawy ustawiają swoje buty gęsiego jeden za drugim, przy czym ostatni trzewik przestawiany jest potem na początek kolejki, która zmierza do progu drzwi wejściowych. Wierzy się, że ta panna, której bucik pierwszy przekroczy próg izby pierwsza też wyjdzie za mąż. Święty Andrzej jest patronem Szkocji. Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: Ludzie? 29.11.05, 23:15 Myślałam, że jak Andrzejki to we Andrzeja. A nie? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Ludzie? 29.11.05, 23:31 żrodła mowio , że dziś !!! a w razie co to jutro można poprawić ;) a co nie można se wosku lać 2 dni ? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Ludzie? 30.11.05, 10:05 paczpani..a ja myślałem że to ździś na jutro...? ale ja mam ten sam problem ze ŚWIĘTYM JANEM.... czyli balangi ogólnoludzkie winno się robić wczoraj czy dzisiaj? bo ja cały goopi jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond O JEEEZU!!!! 30.11.05, 10:06 dzis imieniny LEPPERA????????? ale dadzą w palnik!!! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: O JEEEZU!!!! 30.11.05, 10:08 :))))))))))) Misztal se poprawi klinem kaca z soboty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: O JEEEZU!!!! 30.11.05, 10:55 to kiedy w końcu kurna chata mam lać? ten wosk? zdziś? czy wczoraj miałam? bom już kompletnie zgłupła? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: O JEEEZU!!!! 30.11.05, 11:55 no źdźś, ździś!!! na lanie masz dwadzieścia cztery haaaa rozchodzi sie mianowicie o to ..KIEDY TE BALE? wczora czy zdziś? Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: O JEEEZU!!!! 30.11.05, 11:56 invicta1 napisała: > :))))))))))) > Misztal se poprawi klinem kaca z soboty:))) rozumiem teraz skąd to dzisiejsze "ZEBRANIE" Odpowiedz Link Zgłoś